Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  2:26: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2023

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διεθνή πρωτοβουλία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας», ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και εκτίμησε ότι η κατάσταση στη θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας θα ελεγχθεί λόγω των αποφασιστικών πρωτοβουλιών που λαμβάνονται από τη διεθνή κοινότητα.

Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους και σχολιάζοντας τις κλιμακούμενες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, είπε ότι πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διεθνή πρωτοβουλία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Αναφερόμενος στην απόφαση των μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών να επαναδρομολογήσουν κάποια πλοία γύρω από τη νότια Αφρική αναστέλλοντας προσωρινά για λόγους ασφαλείας τις διελεύσεις των πλοίων από το σημείο, εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο θα ανεβάσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος των πλοίων με αύξηση της τιμής των προϊόντων προς τον τελικό καταναλωτή, ανατρέποντας την έως τώρα συζήτηση και τα δεδομένα για το πώς θα τιθασεύσουμε τον παγκόσμιο πληθωρισμό.

Για την απόφαση της αμερικανικής πλευράς να ανακοινώσει τη Δευτέρα τον σχηματισμό στην Ερυθρά Θάλασσα μια συμμαχίας 10 χωρών για την αντιμετώπιση των επανειλημμένων επιθέσεων των σιιτών ανταρτών σε εμπορικά πλοία, είπε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ήδη επαφές για το θέμα αυτό με αξιωματούχους της ΕΕ και των ΗΠΑ.

sinidisi.gr

Το νοσοκομείο αλ-‘Αχλι Αραμπ, ένα από τα τελευταία που λειτουργούσαν ακόμη στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σταμάτησε να λειτουργεί σήμερα 19/12 μετά την επίθεση που δέχθηκε από τον ισραηλινό στρατό, δήλωσε ο διευθυντής του.

Ο ισραηλινός στρατός πολιορκούσε από το βράδυ της Δευτέρας αυτό το νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, συνέλαβε αρκετούς γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματίες, και κατέστρεψε ένα μέρος του περίβολου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του, ο γιατρός Φαντέλ Ναΐμ.

Η εισβολή του στρατού κατοχής έθεσε το νοσοκομείο εκτός λειτουργίας, Δεν μπορούμε να δεχθούμε ασθενείς, ούτε τραυματίες”, δήλωσε.

Τέσσερις άνθρωποι που τραυματίστηκαν τη Δευτέρα από ισραηλινά πυρά ενώ βρίσκονταν μέσα στο νοσοκομείο υπέκυψαν σήμερα, πρόσθεσε.

“Μας έκλεισαν τα μάτια και μας έδεσαν. Τα χέρια μας πονούσαν από τα σχοινιά. Μείναμε δεμένοι για περισσότερες από εννέα ώρες μέσα στο κρύο”, είπε μετά την απελευθέρωσή του ο νοσοκόμος Μοχάμαντ ‘Αρατζ στο AFPTV, τη τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου.

“Βασάνιζαν όποιον ήθελαν. Ακούγαμε τα ουρλιαχτά ενώ είχαμε δεμένα τα μάτια. Δεν ξέραμε τι θα μας συμβεί, εάν θα μας σκοτώσουν ή αν θα επιβιώσουμε”, πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε άμεσα στους ισχυρισμούς αυτούς.

Το Αλ-‘Αχλι ‘Αραμπ, που ονομάζεται επίσης νοσοκομείο Βαπτιστών, είχε ήδη υποστεί ζημιές μετά την έκρηξη στον χώρο στάθμευσής του στις 17 Οκτωβρίου, κατά την οποία περισσότεροι από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν σύμφωνα με τις αρχές της Χαμάς.

Η Χαμάς είχε αποδώσει την ευθύνη για την έκρηξη σε πλήγμα του Ισραήλ, το οποίο απέρριψε την κατηγορία, δηλώνοντας ότι έχει “αποδείξεις” πως επρόκειτο για μια άστοχη βολή του Ισλαμικού Τζιχάντ, άλλης ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην κυβέρνηση της Χαμάς, Άσραφ αλ Κίντρεχ, δήλωσε σήμερα ότι ένα άλλο νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, το Αλ-‘Αουντα, που βρίσκεται στην Τζαμπάλια, έχει μετατραπεί σε “στρατώνα” από τον ισραηλινό στρατό.

Όπως δήλωσε, ο στρατός έχει υπό κράτηση μέσα στο νοσοκομείο 240 ανθρώπους, “εκ των οποίων 80 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού και 40 ασθενείς” και συνέλαβε τον διευθυντή του, τον γιατρό ‘Αχμαντ Μχάνα.

Η ανθρωπιστική κατάσταση, ήδη καταστροφική, δεν σταματά να χειροτερεύει στη Λωρίδα της Γάζας λόγω των σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών, σύμφωνα με τις οργανώσεις αρωγής που επιχειρούν στην περιοχή.

Οι ελλείψεις σε νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα παραμένουν μεγάλες, παρά την άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Την Κυριακή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το νοσοκομείο αλ-‘Αχλι Αραμπ δεχόταν “τους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση” του γειτονικού νοσοκομείου αλ-Σίφα “για χειρουργικές επεμβάσεις”.

Το Αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομειακό συγκρότημα της Λωρίδας της Γάζας, δεν λειτουργεί πλέον παρά στο ελάχιστο και με μια πολύ περιορισμένη ομάδα γιατρών και νοσηλευτών, μετά τη μεγάλη επιχείρηση εναντίον, τον Νοέμβριο, του ισραηλινού στρατού που κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία ως κέντρα διοίκησης.

Λιγότερο από το ένα τρίτο των νοσοκομείων της Λωρίδας της Γάζας λειτουργεί , και αυτό εν μέρει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Νοσοκομεία έχουν πληγεί επανειλημμένα από ισραηλινά πλήγματα μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο οποίος ξέσπασε μετά την χωρίς προηγούμενο επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

Συνολικά, 1.140 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει των τελευταίων επίσημων ισραηλινών στοιχείων.

Εν είδει αντιποίνων, το Ισραήλ, που υποσχέθηκε να καταστρέψει το ισλαμιστικό κίνημα, βομβαρδίζει από την 7η Οκτωβρίου τη Λωρίδα της Γάζας όπου σχεδόν 19.670 άνθρωποι, ως επί το πλείστον άμαχοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η εκτέλεση έξωσης μίας οικογένειας με δύο μέλη ΑμΕΑ από το σπίτι της (το οποίο χάθηκε σε πλειστηριασμό το 2022), με την βοήθεια των… ΜΑΤ!

Είχαν προηγηθεί άλλες τρεις προσπάθειες έξωσής τους από το σπίτι.

Τα funds με την άδεια της κυβέρνησης πετάνε εδώ και πολλούς μήνες έξω από τα σπίτια τους ανάπηρους που δεν έχουν να πληρώσουν αφήνοντάς τους κυριολεκτικά στο δρόμο (βασικά τους είναι αδιάφορο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν).

Σήμερα πρόκειται για μία 74χρονη και τον 58χρονο γιου της ενώ προς υποστήριξή τους έσπευσαν κάτοικοι της περιοχής.

Έστησαν μέχρι και πρόχειρα οδοφράγματα με ό,τι έβρισκαν μπροστά τους (χρησιμοποιήθηκαν από ΙΧ μέχρι γλάστρες).

Για τον λόγο αυτό επιστρατεύτηκαν άνδρες των ΜΑΤ όπου έσπευσαν στο σημείο και βοήθησαν στην… έξωση.

Οι αστυνομικοί έβγαλαν τους ανθρώπους από το σπίτι τους και έβαλαν τα πράγματά τους σε ένα βαν, με την οικογένεια να προλαβαίνει να μαζέψει μόνο μερικές σακούλες από τα υπάρχοντά της.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τον «στρατό» που επιστράτευσε με σκοπό να διώξει ανήμπορους ανθρώπους από το σπίτι τους,

Φυσικά, όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με την οποία έδωσε το “πράσινο φως” στα funds να διενεργούν δικαστικές πράξεις και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς, οδηγώντας 700.000 χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες σε απόγνωση.

Πρόκειται για καταστάσεις που τις βλέπαμε το 2014 στην Ισπανία.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε τη Δευτέρα 18/12 ότι η νέα δέσμη κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας θα πλήξει σημαντικά τα οικονομικά θεμέλια της πολεμικής εκστρατείας εναντίον της πατρίδας του.

Η 12η κατά σειρά δέσμη οικονομικών κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Μόσχας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την απαγόρευση εισαγωγής διαμαντιών από τη Ρωσία, καθώς και μέτρα για την καταπολέμηση των προσπαθειών παράκαμψης των κυρώσεων.

Όλα αυτά θα πλήξουν πραγματικά τα οικονομικά θεμέλια της πολεμικής εκστρατείας της Ρωσίας, είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα. «Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να διασφαλίσουμε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ θα λειτουργήσουν σε παγκόσμιο επίπεδο», συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ψηφίστηκε η τροπολογία για το μεταναστευτικό κάτω από έντονες αντιπαραθέσεις στη Βουλή. Η επίμαχη τροπολογία δίνει άπαξ τη δυνατότητα άδειας διαμονής για εργασία σε μετανάστες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με τη ΝΔ να έχει ζητήσει την κομματική πειθαρχία από όλους τους βουλευτές της.

«Ότι είχα χρέος να πω το είπα. Όποιος θέλει να το καταλάβει, κατάλαβε», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς που καταψήφισε την την τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες.

Το άρθρο

Ζητήματα αναφορικά με την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών σε αγροτικές εργασίες, και ζητήματα σχετικά με τις επενδύσεις πολιτών τρίτων χωρών, ρυθμίζονται σε άρθρο του πολυνομοσχεδίου (σ.σ. ερανιστικό, όπως χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση) που ψηφίζεται σήμερα.

Το άρθρο προβλέπει παράταση ενός έτους για την υποβολή αίτησης από εργοδότη ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου.

Όπως ορίζεται, «εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4251/2014 (Α’ 80), μπορεί να υποβάλει, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, με βάση τις θέσεις απασχόλησης, όπως καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 11 του ν. 4251/2014, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία».

Πηγή: ertnews.gr

*Θέμα: Συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο επί του Ν/Σ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Αναμόρφωση Επαγγελματικής Ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις»*

Στην παρέμβασή του στο Κοινοβούλιο, ο κ. Θανάσης Παπαθανάσης υπογράμμισε τους κύριους στόχους της προτεινόμενης νομοθεσίας του Υπουργείου Εργασίας. 

Επεσήμανε ότι: «Συνολικά πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αυξάνει τα εισοδήματα συνταξιούχων και εργαζομένων ενώ ταυτοχρόνως  διορθώνει αδικίες ετών για τους ευάλωτους συμπολίτες μας».

« Αυτό είναι το πνεύμα της ορθής, δίκαιης και στοχευμένης νομοθέτησης από την Κυβέρνησή μας και με αυτό τον τρόπο διανέμουμε το μερίδιο της Ανάπτυξης της  Ελληνικής Οικονομίας σε κάθε πολίτη », δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης, αντικατοπτρίζοντας τη σθεναρή δέσμευση της Κυβέρνησης για ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις αντανακλούν τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για την πάταξη αδικιών προς ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αλλά και την αντιμετώπιση των ανησυχιών της νέας γενιάς, εξασφαλίζοντας μια συμπεριληπτική και προοδεύουσα κοινωνία.

"Θα συνεχίσουμε την επιμελή μας προσπάθεια, καθοδηγούμενοι από τη Δικαιοσύνη και μια προσέγγιση προοπτικής, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των πολιτών, να διορθώσουμε τις αδικίες και να υποστηρίξουμε ενεργά την κοινωνία μας με κάθε δυνατό τρόπο", σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Οι προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που παρουσίασε το Υπουργείο Εργασίας αντιπροσωπεύουν μια στρατηγική και συνολική προσέγγιση για την επικαιροποίηση του συστήματος συντάξεων και την παροχή στοχευμένης στήριξης προς τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στην Ελλάδα.

Οι προτάσεις του Υπουργείου περιλαμβάνουν διαδικασίες για την ίδρυση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, την τυποποίηση κανονισμών και την εισαγωγή ενός συστήματος φορολόγησης με βάση τα έτη συμμετοχής στα ταμεία συντάξεων. Επιπρόσθετα, οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν και στην δικαιοσύνη με οικονομική ενίσχυση για τους συνταξιούχους με θετική προσωπική διαφορά.

Επιπλέον, η προτεινόμενη νομοθεσία περιλαμβάνει διατάξεις για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων απασχόλησης των συνταξιούχων καταργώντας την παρακράτηση του 30%, την επέκταση των παροχών μητρότητας και την επέκταση της υποστήριξης για ορφανά, αντανακλώντας την ολιστική προσέγγιση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στην κοινωνική πρόνοια.

Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν επίσης πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ευελιξίας των μη μισθωτών εργαζομένων να ενταχθούν στο επικουρικό σύστημα ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων και την αναδιάρθρωση της διαδικασίας μεταβίβασης στον φορέα επικουρικής ασφάλισης ΤΕΚΑ, ενισχύοντας τη σταθερότητα και τη διαφάνεια του συστήματος συντάξεων σε αρμονία με τις εξελισσόμενες ανάγκες του εργατικού δυναμικού και των συνταξιούχων.

«Οι συζητήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σηματοδοτούν τη σθεναρή και ταυτόχρονα πάντα υλοποιήσιμη δέσμευση της Κυβέρνησης για την επίτευξη θετικών αλλαγών και την προώθηση μιας κοινωνικής ατζέντας που ενθαρρύνει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες κάθε πολίτη, θέτοντας έτσι τις βάσεις για μια συμπεριληπτική Ανάπτυξη και Πρόοδο» κατέληξε ο κ. Παπαθανάσης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

 

Στην τελική ευθεία, αλλά με αρκετά ανοιχτά θέματα, βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Το απόγευμα ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των εκπροσώπων των κρατών-μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες θα συνεχιστούν και αύριο Τρίτη, με την ελπίδα να βγει λευκός καπνός εντός της εβδομάδας.

Τα πέντε υπό διαπραγμάτευση νομοθετικά κείμενα του Συμφώνου είναι η διαχείριση ασύλου και μετανάστευσης, οι διαδικασίες ασύλου, η αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης και ανωτέρας βίας, το φιλτράρισμα (screening) μεταναστών και το σύστημα καταγραφής Eurodac. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος και στους πέντε αυτούς φακέλους, σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανεπίλυτα. Μερικά από αυτά είναι η εξαίρεση των οικογενειών με ανήλικα τέκνα κάτω των 12 ετών από τις συνοριακές διαδικασίες – κάτι το οποίο ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι κανόνες διαδικασίας του Δουβλίνου, η διάρκεια κράτησης μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά και ο ορισμός της «εργαλειοποίησης» μεταναστών και η αντιμετώπισή της.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 15 Δεκεμβρίου, είχε εμφανιστεί αισιόδοξη ότι μια πολιτική συμφωνία για τους νέους κανόνες στη μετανάστευση και το άσυλο στην ΕΕ, είναι εφικτή πριν από το τέλος του 2023. Την ίδια αισιοδοξία εκφράζει και η Ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Εάν ωστόσο δεν υλοποιηθούν αυτές οι προσδοκίες, θα πρέπει οπωσδήποτε η συμφωνία να επιτευχθεί μέσα στους δύο πρώτους μήνες του 2024, για να προλάβει στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προχωρήσει στην τελική έγκριση του νέου Συμφώνου πριν από τις ευρωεκλογές, τον Ιούνιο του 2024.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι πάνω από τρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε τις προτάσεις της για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, τον Σεπτέμβρη του 2020.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σε ολική αποδόμηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό και παρουσίαση της υπεύθυνης στάσης του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα των εργατών γης απέναντι στην ανεπάρκεια της ΝΔ, προέβη μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά.        

Εδώ το video της ομιλίας: Ομιλία για το Ασφαλιστικό - Βουλή, 18/12/2023 (youtube.com)

Συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για την επαγγελματική ασφάλιση: «Τι επιδιώκει το νομοσχέδιο; Στην πράξη το ξεπούλημα των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης στα ιδιωτικά ολιγοπώλια! Στην ουσία η ρύθμιση αυτή είναι κομμένη και ραμμένη για 4 μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες που θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην επαγγελματική ασφάλιση μέσω των Ομαδικών Συνταξιοδοτικών τους Συμβολαίων (ΟΑΣ). Τελικά θα καταστήσει την επαγγελματική ασφάλιση ακριβή και μόνο για πολύ λίγους εργαζόμενους των ρετιρέ. Αλλά προφανώς αυτή είναι για εσάς η κερκόπορτα μέσω της οποίας σκοπεύετε να ανοίξετε μια νέα αγορά για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες».

«Επιπλέον, με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των αλληλοβοηθητικών ταμείων που συστήθηκαν είτε με συλλογικές συμβάσεις είτε στηρίζονται σε συλλογικές συμφωνίες εργαζομένων και εργοδοτών-οδηγείτε στο κλείσιμο υγιή ταμεία, όπως το ταμείο αλληλοβοήθειας υπαλλήλων φαρμακευτικών εργασιών, με καταστροφικές συνέπειες για τα εφάπαξ χιλιάδων εργαζομένων στο φάρμακο».    

«Κάθε ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας είναι μια επιβεβαίωση ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ζει και βασιλεύει και ότι η ΝΔ είναι τελικά ένας γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ. Τόσες στρεβλώσεις του ασφαλιστικού συστήματος παραμένουν άλυτες: χαμηλή ανταποδοτικότητα συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ, συντάξεις ΟΓΑ, που πετσοκόβονται όταν συνδυάζονται με σύνταξη χηρείας, οι μνημονιακές εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων και οι εισφορές υπέρ του ΕΟΠΠΥ».

Για τους εργάτες γης: «Μιλάμε για ένα ζήτημα που το γνωρίζω καλά γιατί αφορά χιλιάδες παραγωγούς της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Αιτωλοακαρνανίας, που φέτος υποφέρουν λόγω της εξαιρετικά μειωμένης συγκομιδής, με μέρος του προβλήματος να είναι και η έλλειψη εργατών γης. Σας επισημαίνω, έστω και τώρα, πως υπάρχει μια αστοχία και στις προϋποθέσεις για τη δήλωση προσφοράς εργασίας από τους εργοδότες. Αφορά αυτούς που απασχολούν εποχιακά εργάτες γης οι οποίοι μάλιστα, εκ των πραγμάτων απασχολούνται σε πολλούς εργοδότες. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη πιθανότητα, η εργασία για την οποία ο εργοδότης που θα υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση να μην υπάρχει πλέον όταν ο μετανάστης θα αποκτήσει το δικαίωμα εργασίας. Οι 40 μέρες είναι ήδη πολλές και δεν υπάρχει εγγύηση ότι η διοίκηση θα καταφέρει να ανταποκριθεί σε αυτή την προθεσμία. Τι θα γίνει για παράδειγμα αν έχει ολοκληρωθεί ήδη η συγκομιδή; Ο μετανάστης δεν θα πάρει χαρτιά ή  ο εργοδότης θα πρέπει να τον προσλάβει για να κάθεται; 

Θέλει λοιπόν σε εξαντλητικό βαθμό νομοθετικές βελτιώσεις. Παρότι έχουμε εκφραστεί θετικά για την τροπολογία, θεωρούμε ότι γίνεται με fast track διαδικασίες, απλώς για να μπαλώσει προβλήματα και χωρίς ουσιαστική ενημέρωση της κοινωνίας για το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών. Κάτι, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις της κοινής γνώμης για νομιμοποιήσεις δια της πλαγίας οδού.

Εμείς παρόλα αυτά στηρίζουμε αυτή την τροπολογία γιατί θέλουμε να ικανοποιηθούν οι εξαιρετικά πιεστικές ανάγκες του αγροτικού τομέα, να καταγράφουν οι παράνομα διαμένοντες στην χώρα να δοθούν εισφορές υπέρ του δημοσίου και να νομιμοποιηθούν οι δαπάνες των αγροτών. Αλλά θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική αυτή η τροπολογία αν γινόταν με διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς, την κοινωνία αλλά και την αντιπολίτευση. Όμως αυτό προϋποθέτει πρώτα από όλα να μην κρύβεστε εσείς μεταξύ σας!»