Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  3:08: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2023

«Χρυσούς» μισθούς σε εξωκοινοβουλευτικούς φέρνει η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που οι πολίτες βρίσκονται κάτω από την μέγγενη της ακρίβειας και το 40% των Ελλήνων να είναι φτωχοποιημένοι.

Οι «αυξήσεις» μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου 2024, που ψηφίστηκαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα στη Βουλή, φέρνουν αυξήσεις – “μαμούθ” όμως στις αποδοχές περιφερειαρχών, δημάρχων, γενικών γραμματέων υπουργείων και εξωκοινοβουλευτικών υπουργών.

Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών ορίστηκε ότι η μηνιαία αποζημίωση του εξωκοινοβουλευτικού υπουργού και αναπληρωτή υπουργού θα είναι ίση με το 90% του Προέδρου Αρείου Πάγου (που ανέρχεται σε 8.426 ευρώ). Έτσι, διαμορφώνεται στα 7.583 ευρώ μεικτά ή 4.416 καθαρά.

Η μηνιαία αποζημίωση του εξωκοινοβουλευτικού υφυπουργού ορίζεται ίση με το 80% του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Δηλαδή, θα διαμορφωθεί σε 6.740 μεικτά ή 3.944 καθαρά.

Οι «καθαρές» οι αποδοχές του 2024 πλέον είναι οι εξής:

  • Ο Γενικός Γραμματέας θα λαμβάνει 3.145 ευρώ
  • Ο εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός 3.944 ευρώ
  • Ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός 4.416 ευρώ
  • Ο κοινοβουλευτικός υπουργός – υφυπουργός και βουλευτής, 5.017 ευρώ.

Οι αμοιβές περιφερειαρχών και δημάρχων

Οι νέοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι που αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η ημέρα του νέου έτους έχουν μισθό ανάλογα με τα πληθυσμιακά κριτήρια. Η μεικτή μηνιαία αντιμισθία των περιφερειαρχών είναι με 4.275 ευρώ και των αντιπεριφερειαρχών με 3.206 ευρώ.

  • Δήμαρχοι μεγάλων πόλεων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων λαμβάνουν μεικτά 4.275 ευρώ. Οι έμμισθοι αντιδήμαρχοι εισπράττουν 2.137 ευρώ μεικτά, ενώ οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων και της επιχείρησης δήμων 897 ευρώ μεικτά.
  • Σε πόλεις με πληθυσμό από 20.000 έως 100.000 κατοίκους οι δήμαρχοι λαμβάνουν 3.420 ευρώ μεικτά, ενώ οι έμμισθοι αντιδήμαρχοι 1.710 ευρώ και οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων 718 ευρώ μεικτά.
  • Σε πόλεις κάτω των 20.000 κατοίκων ο μισθός των δημάρχων διαμορφώνεται σε 2.565 ευρώ μεικτά, των αντιδημάρχων σε 1.282 ευρώ και των προέδρων δημοτικών συμβουλίων σε 538 ευρώ. Επαναλαμβάνουμε, τα ποσά αυτά είναι μεικτά και όχι καθαρά.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε οργισμένα τους ισχυρισμούς του σκηνοθέτη της ταινίας «Μόνος στο σπίτι 2 – Χαμένος στη Νλεα Υόρκη» ότι ο ίδιος τον εκφόβισε για να πάρει μέρος στο έργο.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε μια σύντομη εμφάνιση στην ταινία του 1992 σε μια σκηνή που γυρίστηκε στο ξενοδοχείο Plaza, το οποίο τότε του ανήκε.

Ο σκηνοθέτης Κρις Κολόμπους είπε ότι ο Τραμπ επέμενε να εμφανιστεί στην ταινία αν χρησιμοποιούσαν το ξενοδοχείο ως τοποθεσία.

Ωστόσο, ο Τραμπ είπε ότι οι σκηνοθέτες τον «παρακαλούσαν» να εμφανιστεί. «Ήμουν πολύ απασχολημένος και δεν ήθελα να το κάνω. Ήταν πολύ καλοί, αλλά πάνω απ’ όλα επίμονοι», έγραψε στην πλατφόρμα του, Truth Social την Τετάρτη.

«Συμφώνησα, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία! Αυτή η μικρή εμφάνιση απογειώθηκε σαν πύραυλος και η ταινία ήταν μεγάλη επιτυχία, και εξακολουθεί να είναι, ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων», ανέφερε. «Ο κόσμος μου τηλεφωνεί κάθε φορά που προβάλλεται».

«Αν ένιωθαν ότι τους εκφοβίζουν ή ότι δεν με ήθελαν, γιατί με έβαλαν και με κράτησαν εκεί, για πάνω από 30 χρόνια;», πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Επειδή ήμουν, και εξακολουθώ να είμαι, σπουδαίος για την ταινία, γι’ αυτό!».

Τα αρχικά σχόλια του σκηνοθέτη έγιναν σε συνέντευξη που έδωσε το 2020 στο Business Insider, αν και έλαβαν δημοσιότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Ο Κρις Κολόμπους είπε ότι ο Τραμπ ζήτησε μια γρήγορη εμφάνιση πέρα από τη συνήθη αμοιβή για τα γυρίσματα στο ξενοδοχείο.

«Πληρώσαμε την αμοιβή, αλλά είπε επίσης ότι “ο μόνος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το Plaza είναι αν είμαι στην ταινία“», δήλωσε ο Κολόμπους. «Έτσι συμφωνήσαμε να τον βάλουμε στην ταινία».

Ο Τραμπ, ωστόσο, δήλωσε ότι «τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια».

Στην ταινία, ο πρωταγωνιστής Kevin McCallister – τον οποίο υποδύεται ο Macaulay Culkin – χρησιμοποιεί την πιστωτική κάρτα του πατέρα του για να κάνει check-in στο Plaza, όπου ο Τραμπ του δίνει βοηθητικά οδηγίες για το λόμπι.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει κάνει δεκάδες σύντομες εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, όπως το Sex and the City, το Zoolander, το Wall Street: Money Never Sleeps και Two Weeks Notice.

Πηγή: BBC

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τη νύχτα ο ισραηλινός στρατός πολλαπλασίασε τα πλήγματα στον παλαιστινιακό θύλακο στη Γάζα ενώ στην Αίγυπτο αναμένεται σήμερα αντιπροσωπεία της Χαμάς για να συζητήσει σχέδιο με σκοπό την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στο οποίο προβλέπεται και απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που απήχθησαν απο την ισλαμιστική οργάνωση.

Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ο Τσαχάλ πολλαπλασίασε τα πλήγματα ειδικά στην Ράφα όπου οι κάτοικοι άρχισαν στο σκοτάδι την αναζήτηση επιζώντων ανάμεσα στα συντρίμμια. Πανικόβλητοι εγκατέλειψαν βομβαρδισμένα σπίτια και έκαναν λόγο για πολλά θύματα ανάμεσα στο ερείπια.

Στη νότια περιοχή της Ιερουσαλήμ, Παλαιστίνιος τραυμάτισε με μαχαίρι μια κοπέλα 20 ετών και έναν νεαρό 25 χρόνων μέλη και οι δύο των δυνάμεων ασφαλείας. Ο δράστης έπεσε νεκρός απο πυρά σύμφωνα με την αστυνομία αλλά η πράξη του χαρακτηρίστηκε απο τη Χαμάς «ηρωική επιχείρηση» σε «ανταπόδοση» της καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας.

Τι προβλέπεται στο υπό συζήτηση σήμερα ειρηνευτικό σχέδιο.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς αναμένεται σήμερα στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, για να συζητήσει σχέδιο τριών φάσεων του Καΐρου. Αυτό προβλέπει ανανεώσιμες παύσεις των εχθροπραξιών, σταδιακές απελευθερώσεις ομήρων και σε αντάλλαγμα παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινές φυλακές και, τελικά, κατάπαυση του πυρός που θα βάλει τέλος στις εχθροπραξίες.

Στο Κάιρο, η αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επιδώσει στους Αιγύπτιους μεσολαβητές «την απάντηση των παλαιστινιακών παρατάξεων, που περιέχει αρκετές παρατηρήσεις, στο σχέδιό τους», είπε στο AFP στέλεχος του κινήματος, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι παρατηρήσεις αφορούν τον τρόπο που θα γίνουν οι «προβλεπόμενες ανταλλαγές», «τον αριθμό των παλαιστινίων κρατουμένων που θα αποφυλακιστούν», καθώς και την «εξασφάλιση εγγυήσεων για την πλήρη απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τους μεσολαβητές ακόμη και αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες. Εργαζόμαστε για να τους φέρουμε όλους πίσω. Αυτός είναι ο σκοπός μας», είπε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μέλη οικογενειών ομήρων χθες Πέμπτη στο Τελ Αβίβ.

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι ο πόλεμος που ξέσπασε μετά την αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 21.320 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, με τα θύματα στη μεγάλη πλειονότητά τους να είναι γυναίκες και παιδιά.

Στον αντίποδα η επίθεση των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν κάπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ισραηλινές ανακοινώσεις. Άλλοι περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου παραμένουν σε αιχμαλωσία πάνω από 120, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Νεκρή η γηραιότερη όμηρος ανακοινώθηκε χτες Πέμπτη. Πρόκειται για την Ισραηλινοαμερικανίδα Τζούντιθ Γουάινστιν Χαγκάι, 70 ετών, σύμφωνα με το κιμπούτς στο οποίο ζούσε στα όρια της Λωρίδας της Γάζα. Ήταν μητέρα τεσσάρων παιδιών, γιαγιά επτά εγγονιών, δασκάλα αγγλικών για παιδιά με ειδικές ικανότητες, σύμφωνα με το κιμπούτς της, είχε μεγαλώσει στο Τορόντο και είχε επίσης καναδική υπηκοότητα.

Το Νιρ Οζ, όπου ζούσε μόλις αυτή την εβδομάδα είχε ανακοινώσει και τον τον θάνατο του συζύγου της Γκάντι Χαγκάι, επίσης ομήρου στη Γάζα, όπου παραμένουν τα πτώματα τους.

Ο ΟΗΕ συνεχίζει τις εκκλήσεις καθώς ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας βρίσκεται σε «μεγάλο κίνδυνο» και η “πείνα και απελπισία” έχει εξαπλωθεί όπου σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται εκτοπισμένοι. Πολλοί απο αυτός έχουν βρεθεί στην ανάγκη να υποστούν επαναλαμβανόμενους διωγμούς καθώς οι μάχες εξαπλώθηκαν απο τον βορρά στον νότο χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να ξεφύγουν απο τους βομβαρδισμούς.

Τις τελευταίες ημέρες, με την εντατικοποίηση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Χαν Γιούνις (νότια) και στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, «τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι» κατέφυγαν τη Ράφα, στο νότιο άκρο του θυλάκου, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Πλέον «η ανοχή της Δύσης μετατρέπεται σε συνενοχή», ανέφερε μέσω του X η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Σε ότι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, η είσοδος της ελέγχεται απο το Ισραήλ και φθάνει σε περιορισμένες ποσότητες παρά τα όσα αποφάσισε το Σ.Α του ΟΗΕ.

Ωστόσο χθες Πέμπτη ανακοινώθηκε απο την ισραηλινή πλευρά ότι κατάληξε σε «καταρχήν» συμφωνία με την Κύπρο για να ανοίξει θαλάσσιος διάδρομος που θα συνδέει νήσο με τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο.

Η πολεμική ανάφλεξη στη Λωρίδα Γάζας έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις εντάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, ειδικά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου το ισραηλινό γενικό επιτελείο αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη «επέκταση των μαχών».

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως χθες το μεσημέρι εξαπέλυσε πλήγματα σε θέσεις της Χεζμπολά αφού προηγουμένως έκανε λόγο για επανειλημμένα πυρά από τον νότιο Λίβανο εναντίον του βόρειου Ισραήλ, όπου ηχούσαν σειρήνες της αεράμυνας. Επίσης αργά χθες το βράδυ, το συριακό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως έγινε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε προάστια της Δαμασκού και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στόχοι ήταν θέση της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας στην περιοχή Σουέιντα (νότια) και τα περίχωρα του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού, προτού συμπληρωθούν 24 ώρες από την επαναλειτουργία του, έπειτα από τη διακοπή των πτήσεων εξαιτίας προηγούμενης ισραηλινής επιδρομής στα τέλη Νοεμβρίου.

Κατά πάγια τακτική το Ισραήλ σπάνια σχολιάζει τέτοιες πληροφορίες που αφορούν επιδρομές σε συριακό έδαφος. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο έχει εντείνει τα πλήγματα στη γειτονική του χώρα, βάζοντας στο στόχαστρο πάνω απ’ όλα ιρανικές και φιλοϊρανικές δυνάμεις.

Το Ιράν αντέδρασε εκτοξεύοντας απειλές πως θα υπάρξουν «άμεσες» ενέργειες και άλλες, από το «μέτωπο της αντίστασης», εναντίον του Ισραήλ ειδικά μετά το θάνατο ανώτερου αξιωματικού των Φρουρών της Επανάστασης, του Ραζί Μουσαβί, σε πυραυλικό πλήγμα στη Συρία. Η ταφή του έγινε χθες Πέμπτη στην Τεχεράνη.

Στην θάλασσα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμη μέτωπο. Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης και σύμμαχοι του Ιράν συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, παρεμποδίζοντας τη διεθνή ναυσιπλοΐα σε ένδειξη υποστήριξης στους «αδελφούς» στη Γάζα. Αμερικανικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε χθες Πέμπτη το βράδυ drone και βαλλιστικό πύραυλο των σιιτών ανταρτών.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Κάθετα αντίθετη με την πρόθεση της κυβέρνησης για αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας, δήλωσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χριστίνα Σταρακά, μιλώντας χθες, από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, στο πλαίσιο παρέμβασης της.

Πιο συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η επαπειλούμενη πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης για κατάργηση συγκεκριμένων Εφετείων και συγχώνευση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδος, και τα Πρωτοδικεία Αγρινίου, Μεσολογγίου, «θα προκαλέσει αναταραχή στον χώρο της Δικαιοσύνης, προς ικανοποίηση των ιδεοληψιών της κυβέρνησης.»

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την κυβέρνηση να  να ξεχάσει το λουκέτο στα δικαστήρια του Νομού. «Θα μείνουν ως έχουν.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αφού υπενθύμισε πως «η ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών στο φυσικό τους δικαστή είναι συνταγματικό δικαίωμα», η κυρία Σταρακά σημείωσε ότι ενδεχόμενη κατάργηση τους θα δημιουργήσει προβλήματα στον Νομό Αιτωλοκαρνανίας, «τον μεγαλύτερο της Ελλάδας, αποτελούμενο σε μεγάλο μέρος του από ορεινό όγκο».

Συνεχίζοντας, η Χριστίνα Σταρακά υπογράμμισε τα αδιέξοδα των κυβερνητικών προτάσεων. «Οι ιδεοληπτικές εμμονές άλλωστε της κυβέρνησης συμβαδίζουν πλήρως με τις υποδείξεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, από την οποία εκπορεύονται οι σχετικές προτάσεις και η οποία ενδιαφέρεται μόνο για οικονομικά κριτήρια και κόψιμο δαπανών. Το πόρισμα της κυβέρνησης δεν αιτιολογεί επίσης για ποιο λόγο δεν υφίστανται σήμερα οι λόγοι που οδήγησαν στην ίδρυση των προς συγχώνευση ή κατάργηση δικαστηρίων.»

Αξιοσημείωτες μάλιστα θα είναι οι επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια κίνηση σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, «είναι προφανές ότι οποιαδήποτε κατάργηση θα καταστήσει το δικαστικό έργο δυσχερέστερο, επιβαρύνοντας πολίτες και δικηγόρους. Την ώρα μάλιστα που οι τελευταίοι δέχονται και τη φορολογική επίθεση με τον οριζόντιο κεφαλικό φόρο, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις για ακόμα χαμηλότερους φόρους.»

Υποκριτική εξάλλου, χαρακτήρισε τη στάση του Υπουργού Δικαιοσύνης στο συγεκριμένο ζήτημα. «Ο κ. Φλωρίδης, που δεσμευόταν δήθεν ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα που θα αιφνιδιάσει τις τοπικές κοινωνίες και χωρίς εξαντλητική διαβούλευση, δοξάζεται κρυπτόμενος πίσω από «πορίσματα» και «Επιτροπές», σημείωσε με νόημα.

Την ίδια στιγμή, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας υπενθύμισε τη στάση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για το θέμα. «Έχουμε καλέσει την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να μην θέσει την Δικαιοσύνη στην κλίνη του Προκρούστη, αλλά να εξασφαλίσει τα κονδύλια, τα οποία απαιτούνται για να μην ερημώσει η περιφέρεια.»

«Είμαι δίπλα σε όλους τους φορείς που υπερασπίζονται το δικαίωμα του πολίτη στην εξυπηρέτηση σε δικαστικές υποθέσεις, και απαιτούν τη διατήρηση του δικαστικού χάρτη στον Νομό μας ως έχει», είπε ολοκληρώνοντας η κυρία Σταρακά, και συμπλήρωσε ακόμα ότι θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για να μην περάσει το σχέδιο – λαιμητόμος του δικαστικού χάρτη της Περιφέρειας, προσκαλώντας ταυτόχρονα όλους τους πολίτες του Νομού να πράξουν το ίδιο.

Το ίδρυμα Heritage Foundation, μια συντηρητική δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, μηνύει τη CIA κατηγορώντας την ότι αρνήθηκε να παραδώσει έγγραφα που σχετίζονται με την έρευνά της για την προέλευση της πανδημίας του COVID-19, σύμφωνα με τον επίσης συντηρητικό ιστότοπο Daily Caller.

Το Oversight Project της δεξαμενής σκέψης κατέθεσε ομοσπονδιακή αγωγή κατά της CIA στις 22 Δεκεμβρίου, ισχυριζόμενο ότι η υπηρεσία δεν συμμορφώθηκε με τη νομοθεσία για την ελευθερία στην πληροφόρηση (FOIA). Σύμφωνα με την αγωγή, η CIA αρνήθηκε να παραδώσει έγγραφα της ομάδας που είχε αναλάβει να διερευνήσει τη θεωρία της διαρροής του κορονοϊού από εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας.

Όπως αναφέρει το κείμενο της μήνυσης, «τα μέλη της ομάδας COVID Discovery Team της CIA, μιας ομάδας υπαλλήλων που ανέλαβε να αναλύσει την προέλευση της πανδημίας COVID-19, έλαβαν οικονομικά κίνητρα προκειμένου να αλλάξουν τη θέση τους σχετικά με την προέλευση του ιού».

Στο αρχικό του αίτημα το Heritage ζητούσε έγγραφα από τη δημιουργία της ερευνητικής ομάδας καθώς και όλα τα έγγραφα που μελέτησαν τα μέλη της ομάδας και σχετίζονται με την προέλευση του COVID-19. Επιπλέον, απαίτησε έγγραφα που σχετίζονται με οικονομικά μπόνους και επικοινωνίες μεταξύ των μελών της ομάδας και αξιωματούχων άλλων υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την αγωγή, το δικαστήριο θα πρέπει να υποχρεώσει τη CIA να προσκομίσει όλα τα έγγραφα βάσει του προηγούμενου αιτήματος FOIA του Heritage και να καλύψει και τα έξοδά του.

Τον Σεπτέμβριο, ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος εμφανίστηκε ενώπιον της Υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Κρίση Κορονοϊού υποστηρίζοντας ότι η CIA δωροδόκησε έξι αναλυτές της ομάδας COVID-19 προκειμένου να αλλάξουν τη θέση τους και να ταχθούν κατά της πιθανότητας ο ιός να προέρχεται από εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας.

Στις 12 Σεπτεμβρίου οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές Ραντ Πολ, Λίντσεϊ Γκράχαμ, Ρικ Σκοτ και Ρον Τζόνσον έστειλαν επιστολή στον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τους ισχυρισμούς του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

Εκθέσεις του FBI και του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο COVID-19 προήλθε πιθανότατα από ένα εργαστήριο στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, όπου γινόταν έρευνα για τους κορονοϊούς των νυχτερίδων.

Η υποεπιτροπή δημοσίευσε τον Ιούλιο έκθεση στην οποία κατηγορούσε τον πρώην διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) Άντονι Φάουτσι ότι αποσιώπησε τη θεωρία της διαρροής από εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας.

Νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο από την υποεπιτροπή δείχνουν ότι ο Φάουτσι ανέθεσε έρευνα που σχεδιάστηκε για να δυσφημίσει τους υποστηρικτές της θεωρίας της διαρροής. Η CIA έφερε επίσης τον Φάουτσι στα κεντρικά της γραφεία για να «επηρεάσει» την έρευνά της σχετικά με τη θεωρία αυτή, χωρίς να τηρεί αρχεία της εισόδου του, ισχυρίστηκε η υποεπιτροπή τον Σεπτέμβριο.

Ο Φαούτσι πρόκειται να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής τον Ιανουάριο.

ΠΗΓΗ: Daily Caller

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Η απόφαση της ανακηρύξει συνορεύουσα ζώνη 24 ναυτικών μιλίων προς τον βορρά με έγγραφο που κοινοποίησε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών θέτει νέα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Με αυτήν την απόφαση, η κυβέρνηση της Τρίπολης δίνει συνέχεια στη «διαμάχη» με την κυβέρνηση της Αιγύπτου για τον καθορισμό των δυτικών ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όμως, αυτή η εξέλιξη επηρεάζει εμμέσως και τις γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Ελλάδα, η Μάλτα και κυρίως η Ιταλία. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ με τη Λιβύη, ενώ «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών είναι και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο με θρασύτατο τρόπο καταπατά την εθνική μας κυριαρχία.

«Ως προς το θέμα του Κόλπου της Σύρτης, πρόκειται για μία παλιά ιστορία. Το 1973, η Λιβύη πρωτοέκλεισε τον Κόλπο και το 1974, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν αντιδράσει λέγοντας ότι είναι παράνομο. Ο ισχυρισμός της Λιβύης για “ιστορικά δικαιώματα στην περιοχή” δεν βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Μας επηρεάζει ως Ελλάδα μόνο στην περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το κλείσιμο του του Κόλπου της Σύρτης επηρεάζει περισσότερο την Ιταλία.

Πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή αυτό το ζήτημα», σημείωσε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την επέκταση των θαλάσσιων ζωνών από τη Λιβύη, εξηγώντας πώς επηρεάζει αυτό την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Ιταλία.

«Όλα έρχονται σιγά – σιγά στο “φως”. Η Τουρκία παίζει σε πολλά διαφορετικά ταμπλό. Αυτή είναι μία κίνηση στη “σκακιέρα” της Άγκυρας, μέσω της οποίας “στριμώχνει” την Αίγυπτο και φέρνει εμμέσως την Ελλάδα στη θέση να λάβει μία σημαντική απόφαση και αυτό γιατί έχουμε υπογράψει συμφωνία με το Κάιρο.

Η Τουρκία θέλει να καταστήσει εαυτήν περιφερειακή δύναμη. Δεν αλλάζει η τακτική της, είναι πάγια στρατηγική της και έχει εκπονηθεί εδώ και δεκαετίες», υπογράμμισε ο διεθνολόγος και καθηγητής σε στρατιωτικές σχολές, Ιωάννης Παπαφλωράτος, μιλώντας το πρωί (28/12) στον ΣΚΑΪ.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Την απώλεια δύο εμβληματικών πολιτικών που καθόρισαν το μέλλον της Ε.Ε., του Ζακ Ντελόρ, του θεμελιωτή της σύγκλησης των οικονομιών και των κοινωνιών των χωρών – μελών και του Γερμανού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του εκφραστή της δημοσιονομικής πειθαρχίας σχολίασε η πρόεδρος του Δικτύου και πρώην Επίτροπος, Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.

«Οι δύο αυτές προσωπικότητες έχουν ορισμένα κοινά, δηλαδή είναι πολύ μεγάλου μεγέθους πολιτικοί, είναι πολύ δημοφιλείς στις χώρες τους.

Ήταν και οι δύο σε μία φάση να γίνουν αρχηγοί των κρατών τους, ο μεν Ντελόρ να διαδεχθεί τον Μιτεράν, ο δε Σόιμπλε τον Γκωλ. (…) Προσωπικά έζησα πολύ περισσότερο τον Ντελόρ» τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου.

«Είχα πάντοτε μια πολύ στενή σχέση μαζί του. (…) Βρεθήκαμε κοντά, αποκτήσαμε μια φιλική σχέση που για μένα είναι ένας θησαυρός».

«Άφησε ιστορία, γιατί μπόρεσε να κάνει όραμα την Ενωμένη Ευρώπη, γιατί άφησε ένα χαρακτηριστικό δρόμο, τον οποίο ακολούθησαν πολλοί και έγιναν ρεύματα στο όνομά του».

«Εμείς θεωρώ ότι πολύ δίκαια έχουμε την άποψη που έχουμε για τον Ντελόρ, γιατί δεν είναι μόνο τα πακέτα, είναι μόνο τα χρήματα. Ο Ντελόρ ουσιαστικά έδωσε πάρα πολύ μεγάλο βάρος στο να γίνει η κοινωνική αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών, πολιτική».

Η κ. Διαμαντοπούλυ υπογράμμισε ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν τα πακέτα Ντελόρ με τη μορφή των ΕΣΠΑ. Δηλαδή υπάρχουνε πολύ μεγάλες χρηματοδοτήσεις και στο Νότο και στις ανατολικές χώρες, άρα η πολιτική της υποστήριξης των ανισοτήτων μεταξύ των χωρών ώστε να υπάρξει συνοχή, υπάρχει».

«Ο Σόιμπλε έγινε ο άνθρωπος που λατρεύουμε να μισούμε στην Ελλάδα» είπε στην αρχή για τον Γερμανό. «Ο Σόιμπλε ήταν αυτός που υπέγραψε την τεράστια μείωση του ελληνικού χρέους. Σας θυμίζω ότι στην αρχή της κρίσης δεν μιλούσε κανένας για μείωση. Απαγορευόταν η λέξη κούρεμα του χρέους. (…) Τον γνώρισα προσωπικά μετά το ’15, δηλαδή ήμουν εκτός πολιτικής εγώ και τον γνώρισα μέσα από συνέδρια και τραπέζια που βρεθήκαμε από κοινού. Ήταν ένας άνθρωπος πάρα πολύ ευθύς. Ήξερες με ποιον είχες να κάνεις. Ήταν Γερμανός στην αντίληψη και τη νοοτροπία. Δηλαδή, όπως ο Γάλλος Ντελόρ ήθελε την κοινωνική αλληλεγγύη, στο Σόιμπλε έβγαινε όλο το δράμα της Γερμανίας που δεν ήθελε καθόλου χρέη, που δεν ήθελε καθόλου παράκαμψη των κανόνων».

Πηγή: ΕΡΤ

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Προειδοποιητική προς την ιαπωνική κυβέρνηση εμφανίστηκε χτες Τετάρτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολιάζοντας μια απόφαση της Ιαπωνίας να προμηθεύσει την Ουκρανία με συστήματα αεράμυνας Patriot θα έχει «σοβαρές συνέπειες» για τους δεσμούς Ρωσίας-Ιαπωνίας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ιαπωνία δήλωσε ότι θα προετοιμαστεί να στείλει πυραύλους αεράμυνας Patriot στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών για τις εξαγωγές όπλων, την πρώτη σημαντική αναθεώρηση τέτοιων περιορισμών εξαγωγών από το Τόκιο εδώ και εννέα χρόνια. Αν και οι νέοι έλεγχοι εξαγωγών της Ιαπωνίας εξακολουθούν να την εμποδίζουν να στέλνει όπλα σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, αυτή η παράδοση θα μπορούσε να ωφελήσει έμμεσα την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία, ενώ θα δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόσθετη δυνατότητα να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

«Η ιαπωνική πλευρά χάνει τον έλεγχο των όπλων με τα οποία η Ουάσιγκτον μπορεί τώρα να κάνει ό,τι θέλει. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι, σύμφωνα με ένα ήδη δοκιμασμένο σχέδιο, οι πύραυλοι Patriot θα φτάσουν τελικά στην Ουκρανία», είπε η Ζαχάροβα σε εβδομαδιαία ενημέρωση.

Μια τέτοια εξέλιξη, πρόσθεσε η εκπροσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, θα ερμηνευόταν ως αναμφισβήτητα εχθρική ενέργεια κατά της Ρωσίας και θα οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την Ιαπωνία στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ήδη επιβαρυμένες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ευθυγράμμιση της Ιαπωνίας με τις κυρώσεις των δυτικών συμμάχων στη Ρωσία.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ιαπωνία αλλά και η Νότια Κορέα έστειλαν αεροπλάνα για να παρακολουθούν κοινές πτήσεις κινεζικών και ρωσικών βομβαρδιστικών και μαχητικών αεροσκαφών κοντά στα εδάφη τους.

Η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν έχουν ακόμη συνάψει μια συνθήκη για τον τερματισμό των εχθροπραξιών του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου σχετικά με μια παλιά εδαφική διαμάχη που περιλαμβάνει μια αλυσίδα νησιών του Ειρηνικού γνωστά και ως Κουρίλες. Ακόμη και πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, το Τόκιο παραπονέθηκε για αυξημένη ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη σε αυτά τα νησιά, τα οποία η Σοβιετική Ένωση κατέλαβε από την Ιαπωνία στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: Digi24.ro

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τελετή απόδοσης τιμών στον επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα, ο οποίος έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, πραγματοποιήθηκε το πρωί στο στρατόπεδο «Παπάγου», παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ του αποδόθηκε τιμητικά ο βαθμός του Αντιπτεράρχου για τη θυσία που προσέφερε στην Ελλάδα.

Στις 11: 00 είναι προγραμματισμένη η κηδεία του στη Μεγάλη Μαντίνεια στη Μάνη. Ο άτυχος πιλότος βρήκε τραγικό θάνατο όταν το αεροπλάνο με το οποίο πραγματοποιούσε την τελευταία του εκπαιδευτική πτήση συνετρίβη, κοντά στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

dendias 29 12 2023

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ