Κυριακή, 3η Μαρτίου 2024  12:57: μμ
  rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023

Αδιανόητη συμφωνία που θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας

Ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης το πρωί της Πέμπτης (7/12), παραδέχτηκε πως κατά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, θα υπογραφεί συμφωνία για χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες, για να πηγαίνουν σε δέκα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Πρόκειται όπως είπε για τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σύμη και το Καστελόριζο!

Είναι μία αδιανόητη συμφωνία με βάση την οποία οι Τούρκοι θα μπορούν να έρχονται στα νησιά αυτά όποτε θέλουν, να φεύγουν όποτε θέλουν και να μένουν όσο θέλουν.

Προφανώς, στην κυβέρνηση δεν έχουν κατανοήσει πως η Τουρκία είναι μία χώρα 85 εκατομμυρίων κατοίκων που στο άμεσο μέλλον θα γίνουν 100 εκατομμύρια και η Ελλάδα αντίθετα είναι μία χώρα με 8 εκατομμύρια Έλληνες εις το γένος (οι Έλληνες πολίτες είναι περί τα 10,5 εκατομμύρια αλλά δεν είναι πλέον όλοι ελληνικής εθνοτικής προέλευσης).

Εν τω μεταξύ τα νησιά που αναφέρει ο κύριος υπουργός παίζουν καίριο ρόλο για την άμυνα της χώρας!

«Είναι ένα μέτρο που φέρνει τους δύο λαούς κοντά. Είναι κάτι που το θέλουν πάρα πολύ οι ακρίτες μας, οι οποίοι έχουν σηκώσει τόσο μεγάλο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού» επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, προσθέτοντας πως πρόκειται για συμφωνία η οποία γίνεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η Ελλάδα είναι χώρα του Σένγκεν και ζητάει μια “παρέκκλιση” από το Σένγκεν, ώστε να μπορούν πιο εύκολα Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τα προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει, λόγω Πύλου (…), η γραμμή ήταν να τα αντιμετωπίσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία, η οποία εκφράζεται και με περισσότερο ευρωπαϊκό προσωπικό εδώ, στη Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (…) και με πρόσθετη χρηματοδότηση και βεβαίως με το ζήτημα της βίζας.

Να θυμίσω ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι η μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια διευκόλυνση. Είναι κάτι το οποίο το θέλουν πολύ οι Τούρκοι βεβαίως και το θέλουνε πάρα πολύ οι νησιώτες μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης.

Αυτή η διευκόλυνση δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν, θα είναι για όλο το χρόνο για πρώτη φορά, σημείωσε ο Υπουργός.

«Αφορά νησιά τα οποία δεν έχουν τον τουρισμό της Ρόδου. Και η Ρόδος θα συμπεριλαμβάνεται, αλλά νησιά που δεν έχουν τα τσάρτερς, που δεν έχουν τις διεθνείς πτήσεις, που δεν έχουν παρά μόνο έναν μικρό οικογενειακό τουρισμό τον Αύγουστο, όπως η Λέσβος για παράδειγμα, έχουν πάρα πολλά να ωφεληθούν» επισήμανε ο κ.Καιρίδης, αναφέροντας ονομαστικά τα νησιά που αφορά η συμφωνία.

Η Ελλάδα έχει διαβεβαιώσει για την ορθή εφαρμογή του μέτρου από την Ελληνική Αστυνομία, διότι, όπως εξήγησε, πάλι θα δίνεται βίζα, πάλι θα γίνεται έλεγχος, απλώς θα γίνεται επιτόπου στα ελληνικά νησιά.

pronews.gr

Υπογραφές σε 15 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις/διακηρύξεις έπεσαν από τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς, στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι συμφωνίες αυτές άπτονται πολλών θεμάτων τα οποία ξεκινούν από την Παιδεία και φτάνουν έως την αγροτική παραγωγή, την επιχειρηματικότητα ακόμα και τις διαβουλεύσεις για κατασκευή δεύτερης γέφυρας στον Έβρο.

Διαβάστε αναλυτικά τις συμφωνίες και τα μνημόνια που υπογράφηκαν:

1. Συμφωνία στον Τομέα της Παιδείας

Υπογράφουν ο Υπ. Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Τούρκος Υπουργός. Παιδείας κ. Yusuf Tekin

Η συμφωνία στοχεύει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αναφέρεται στην αναγνώριση διπλωμάτων τεχνικής εκπαίδευσης, στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, στην οργάνωση κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για διδάσκοντες και σπουδαστές, στις ανταλλαγές σπουδαστών.

Μνημόνια

2. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ΑΔΜΗΕ – TEIAS στον Τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης

Υπογράφουν ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς του ΑΔΜΗΕ κ. Δημήτρης Μίχος και ο Πρόεδρος TEIAS κ. Orhan Kaldirim

Το μνημόνιο αφορά τη δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέα Σάντας και Μπαμπαέσκι με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας και την αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ενέργειας κατά 600 MW.

3. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον Τομέα των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων

Υπογράφουν ο Υπ. Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Hakan Fidan

Το μνημόνιο αναφέρεται στην ανάπτυξη δομών δικτύωσης μεταξύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των δύο χωρών, καθώς και στην αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

4. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ECG – Eximbak στον Τομέα των Εξαγωγών

Υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Κώστας Φραγκογιάννης και o CEO της Turk Eximbank κ. Ali Guney

Το μνημόνιο προωθεί τη συνεργασία των φορέων Export Credit Greece και Turk Eximbank με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Η συνεργασία περιλαμβάνει ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας, εκπαίδευση προσωπικού, ενημέρωση και διευκόλυνση στην επίλυση προβλημάτων, ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων σε Ελλάδα, Τουρκία και τρίτες χώρες.

5. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) EG – Invest in TR στον Τομέα των Επενδύσεων

Υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Κώστας Φραγκογιάννης και ο Πρόεδρος του Invest in Turkiye κ. Burak Daglioglu

Το μνημόνιο αναφέρεται στη συνεργασία των φορέων Enterprise Greece και Invest in Turkiye με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η αλληλοενημέρωση σε θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος, η δημιουργία σταθερού και ευέλικτου επενδυτικού κλίματος, η προώθηση και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων, η ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών επενδυτικών προγραμμάτων.

6. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ EG – TOBB στον Τομέα των Επενδύσεων/Επιχειρήσεων

Υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Κώστας Φραγκογιάννης και ο Αντιπρόεδρος του ΤΟΒΒ κ. Cengiz Gunay

Το μνημόνιο αφορά τη συνεργασία των φορέων Enterprise Greece και Union of Chambers and Commodity Exchanges Of Turkiye (TOBB) με σκοπό τη στήριξη των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών. Η συνεργασία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη στρατηγικών για την αύξηση των εμπορικών και επιχειρηματικών αποστολών, την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

7. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον Τομέα των Κοινωνικών Υπηρεσιών με έμφαση στην Προστασία ΑμΕΑ

Υπογράφουν η Υπ. Οικογενειακής Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Hakan Fidan

Το μνημόνιο προωθεί τη συνεργασία για την ανάπτυξη στρατηγικών και υπηρεσιών με σκοπό την ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στον κοινωνικό ιστό. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, η οργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων για την εξάλειψη των ανισοτήτων, τη βελτίωση της προσβασιμότητας, τη φροντίδα και την αποϊδρυματοποίηση των ΑμΕΑ.

8. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον Τομέα του Αθλητισμού

Υπογράφουν ο ΥΠΕΞ κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan

Το παρόν μνημόνιο αντικαθιστά το παλαιότερο Πρωτόκολλο του 2013 και προωθεί την ενδυνάμωση του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων, τη συνεργασία για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αγώνων, τη συνεργασία και τις ανταλλαγές μεταξύ εθνικών ομοσπονδιών και αθλητικών ομίλων.

Κοινές δηλώσεις / Διακηρύξεις

9. Κοινή Δήλωση /Διακήρυξη για συνεργασία στον Τομέα του Τουρισμού

Υπογράφουν η Υπ. Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Mehmet Ersoy

Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τον ρόλο του τουρισμού ως γέφυρας συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών και τη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη και στήριξη επαγγελματιών, επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνούν να συνέρχεται κάθε χρόνο η Κοινή Επιτροπή Τουρισμού με σκοπό να προωθήσει την άμεση συνεργασία ταξιδιωτικών φορέων και τουριστικών πρακτόρων, να ενισχύσει την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών , να διερευνήσει τις δυνατότητες για κοινές τουριστικές επενδύσεις, με απώτερο στόχο την αύξηση των τουριστικών ροών.

10. Κοινή Δήλωση /Διακήρυξη ΓΓΕΤ- TUBITAK για συνεργασία στον Τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας

Υπογράφουν ο Υπ. Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Hakan Fidan

Οι εθνικοί φορείς έρευνας και τεχνολογίας των δύο χωρών, με σκοπό τη συνέχιση και διεύρυνση της επιστημονικής συνεργασίας τους, επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να προκηρύξουν κοινό διαγωνισμό στους τομείς: βιοεπιστημών, υγείας, φαρμακευτικών προϊόντων, αγροδιατροφής, κυκλικής οικονομίας, βιώσιμης ενέργειας, δομικών υλικών, πολιτισμού, τουρισμού και δημιουργικής βιομηχανίας.

11. Κοινή Δήλωση/Διακήρυξη για σύγκληση Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου (JEC – JETCO)

Υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Φραγκογιάννης και ο Τούρκος Υφυπουργός Εμπορίου κ. Sezai Ucarmak

Οι δύο πλευρές συμφωνούν στη σύγκληση της 6ης Συνόδου Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου. Η τουρκική πλευρά έχει προτείνει να πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου 2024 στην Κωνσταντινούπολη. Στη σύνοδο θα εξεταστούν θέματα εμπορίου, ενέργειας, μεταφορών, τουρισμού.

12. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης

Υπογράφουν ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκης και ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Hakan Fidan

Οι δύο πλευρές εκφράζουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα των αγροτικών καλλιεργειών, να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση πλημμυρών ή ξηρασίας, να συνεργαστούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, να καταπολεμήσουν την παράνομη αλιεία, να προωθήσουν την έρευνα στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης.

13. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για Τελωνειακή Συνεργασία

Υπογράφουν ο Πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής και ο Τούρκος Υφυπ. Εμπορίου Sezai Ucarmak

Οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνούν στη διοργάνωση κοινών σεμιναρίων, την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών προκειμένου να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά των τελωνειακών υπηρεσιών, να καταπολεμήσουν την απάτη, να προωθήσουν την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών.

14. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για τη διοργάνωση Hackathon

Υπογράφουν ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Φραγκογιάννης και ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ κ. Burak Akcapar

Οι δύο πλευρές προγραμματίζουν την διοργάνωση διαδικτυακού διαγωνισμού με ενεργό συμμετοχή μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, νεοφυών επιχειρήσεων, εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων των δύο χωρών. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις πάνω σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και καθημερινότητας σε αστικό περιβάλλον. Η πρόταση που θα βραβευθεί θα υποστηριχθεί από τις δύο χώρες προκειμένου να υλοποιηθεί.

15. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για επόμενη σύγκληση τεχνικής Επιτροπής για 2η γέφυρα στον Έβρο – ΕΓΝΑΤΙΑ

Υπογράφουν ο CEO ΕΓΝΑΤΙΑΣ κ. Κουτσούκος και ο Τούρκος Αν. Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αυτοκινητοδρόμων Τουρκίας κ. Selahattin Bayramcavus

Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν την πρόοδο των εργασιών στην κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας στην περιοχή Κήποι – Ύψαλα, την οποία εποπτεύει η Εγνατία Οδός Α.Ε., και ανακοινώνουν την επόμενη συνάντηση τεχνικών επιτροπών και εμπειρογνωμόνων

sinidisi.gr

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν 17.177 άνθρωποι από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Το 70% αυτών ήταν γυναίκες και παιδιά και νέοι κάτω των 18 ετών.

Το υπουργείο ανέφερε ότι ότι 350 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες, καθώς οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, που ξεκίνησαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έχουν επεκταθεί πλέον σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα.

Επίσης από την αρχή του πολέμου 46.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Συχνά-πυκνά διαβάζουμε αναρτήσεις διαμαρτυρίας πολιτών για την κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμάτων της πόλης. Είχαμε πρόσφατα και τοποθέτηση από τον νυν αρμόδιο αντιδήμαρχο που ζητούσε να μη διαμαρτύρονται οι κάτοικοι, αλλά να ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία, ώστε να διευθετείται έτσι κάθε πρόβλημα.

Όμως αν και ήδη από τις 11 Ιουλίου κάτοικοι περιοχής του Αγίου Κων/νου έχουμε ενημερώσει με επιστολή τόσο την αρμόδια υπηρεσία, όσο και τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο για χρονίζον πρόβλημα που υπάρχει με τους κάδους στη συμβολή των οδών Πίνδου και Δαβάκη, κανείς δεν απάντησε. Ουτε υπήρξε κάποια ουσιαστική ενέργεια επίλυσης του προβλήματος. Έτσι, ακολούθησε δική μου επιστολή στις 2 Αυγούστου, η οποία και αυτή δεν έχει απαντηθεί μέχρι στιγμής.

Βέβαια η αδράνεια και γενικότερα η αδιαφορία είναι που μας οδήγησε σε γραπτή διαμαρτυρία. Οι επί χρόνια προφορικές εκκλήσεις περιοίκων, συνήθως κάποιας ηλικίας, αποδείχτηκαν άκαρπες με το πρόβλημα να οξύνεται χρόνο με τον χρόνο. Το πρόβλημα φαίνεται ξεκάθαρα στις φωτογραφίες που επισυνάπτονται στις δύο επιστολές και στην παρούσα.

Σκουπίδια σκόρπια γύρω από τους κάδους και τους γύρω χώρους, παρά την ενημέρωση, παραμένουν αφημένα στην τύχη τους για σχεδόν ένα χρόνο, ίσως και περισσότερο. Κάδοι που έχουν ταξιδέψει, από μόνοι τους προφανώς, για να βρουν το λιμάνι τους στο συγκεκριμένο σημείο, από άλλα σημεία τριγύρω, όπου δεν ήταν μάλλον επιθυμητοί.

Σα να μην έφτανε αυτό, οι κάδοι αφήνονται ανοικτοί από τα συνεργεία του δήμου και έτσι γεμίζουν νερό τον χειμώνα που διαρρέει «αφιλτραριστό» στο χώμα και στους γύρω δρόμους, ενώ το καλοκαίρι η δυσωδία ταξιδεύει ανεμπόδιστη μέχρι τα σπίτια μας, κάτι που δεν αντέχεται.

Όπως αναφέρουμε, για να επιλυθεί το πρόβλημα πρέπει αρχικά να υπάρξει χωροθέτηση των κάδων έτσι ώστε αυτοί να βρίσκονται εκεί που παράγεται όγκος απορριμμάτων και όχι εκεί που οι πολίτες ίσως λογίζονται ανίσχυροι να πιέσουν. Κάνεις δεν θέλει κάδους έξω από τον χώρο του, αλλά δεν μπορεί αυτοί να καταλήγουν έξω από τον χώρο κάποιου άλλου. Η σωστή χωροθέτηση λοιπόν, προϋποθέτει ότι οι κάδοι πρέπει να τοποθετούνται κοντά στα σημεία που παράγονται τα απορρίμματα.

Στο άλλο μέρος του προβλήματος, το μόνο που χρειάζεται είναι η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου να κάνει απλά το καθήκον της. Μπορεί να πει κάποιος, ότι το πρόβλημα οφείλεται σε θέματα όπως ο δήμος έχει μεγαλώσει, ότι δεν επαρκεί το προσωπικό ή ότι μεγάλο μέρος του προβλήματος έχει να κάνει με την όχι και τόσο υπεύθυνη συμπεριφορά συμπολιτών μας. Αλλά μιας και το θέμα υπάρχει χρόνια, χωρίς να γίνουν τα ελάχιστα(χωροθέτηση), όλα τα παραπάνω δεν μπορεί να είναι πάρα μόνο δικαιολογίες.

Να τονίσουμε τέλος ότι τις υπηρεσίες καθαριότητας τις υποκαθιστούν περίοικοι, συνήθως άνθρωποι τρίτης ηλικίας. Το να είσαι πολίτης τρίτης ηλικίας στην πόλη μας αποτελεί μάλλον βολική αδυναμία. Είναι ντροπή και τόσο η κατάσταση που χρονίζει, όσο  και ο όλος χειρισμός που δεν σέβεται τον πολίτη.

Επιτρέπεται λοιπόν τόσο η αρμόδια υπηρεσία, όσο και ο οποιοσδήποτε πολιτικά προΐσταται, να μην έχει τουλάχιστον επικοινωνήσει μετά την αναφορά του προβλήματος; Το βασικότερο: επιτρέπεται οι υπεύθυνοι να μην έχουν επιληφθεί του θέματος σε όλο αυτό το διάστημα;

Ανοικτή Επιστολή Διαμαρτυρίας

Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας για την κατάσταση που αφορά στο θέμα της καθαριότητας των κάδων και των γύρω χώρων, της συμβολής των οδών Πίνδου και Δαβάκη.

Η εικόνα που μεταφέρουν οι συνημμένες φωτογραφίες, εκτός από εικόνα ντροπής για την πόλη, είναι μια εικόνα που υπάρχει για χρόνια, και μήνα με τον μήνα γίνεται χειρότερη.

Αιτία της εικόνας αυτής είναι τόσο η ανεξέλεγκτη, άναρχη απόθεση σκουπιδιών, όσο και η πλημμελής(εκ του αποτελέσματος) διαχείριση του προβλήματος από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου Αγρινίου.

Αναλυτικά, στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν ένας πράσινος κάδος και δύο μπλε κάδοι ανακύκλωσης(αρχικά υπήρχε από ένας). Δεν υπάρχουν κάδοι για να εξυπηρετήσουν νότια, τόσο το αντίστοιχο τμήμα της Αγίου Κωνσταντίνου, όσο και την οδό Μακεδονομάχων. Στη δε οδό Πίνδου ενώ παλιότερα υπήρχαν σε όλο το μήκος της ισοκατανεμημένοι περισσότεροι κάδοι, αυτό άλλαξε χωρίς προφανή λόγο, μεταφέρθηκε ένας επιπλέον κάδος στο σημείο του προβλήματος, ενώ ταυτόχρονα αποσύρθηκαν δύο άλλοι κάδοι(ένας πράσινος και ένας μπλε) από άλλα σημεία στη συγκεκριμένη οδό. Τέλος, η χωροθέτηση κάδων στην Εθνικής Αντιστάσεως, στους χώρους γύρω από τη συμβολή της με την οδό Πίνδου, δεν εξυπηρετεί προφανώς τους περίοικους, με συνέπεια αρκετοί να μεταφέρουν τα απορρίμματα τους στους κάδους της Πίνδου και Δαβάκη.

Συνέπεια των παραπάνω είναι να ξεχειλίζουν από τα απορρίμματα οι κάδοι αυτοί. Ο πράσινος κάδος φτάνει να είναι υπερπλήρης, πριν το τέλος της ίδιας ημέρας από το άδειασμά του. Σχεδόν πάντα, οργανικά απορρίμματα καταλήγουν στους μπλε κάδους επιβαρύνοντας περαιτέρω την κατάσταση. Απορρίμματα είτε σε σακούλες ή απλά πεταμένα στο έδαφος, έξω από τους κάδους, μένουν για εβδομάδες, αν όχι για μήνες, άθικτα.  Αν μάλιστα δεν υπήρχε η επέμβαση των περίοικων, όταν ο χώρος πλημμυριζε από σκουπίδια, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη.

Επιπλέον αρκετά συχνά οι κάδοι μετά την περισυλλογή τους παραμένουν ανοικτοί, με συνέπεια πέρα από τη δυσωδία, με την πρώτη βροχή να γεμίζουν νερό το οποίο και διαρρέει, με οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία  και την υγεία των περιοίκων. Επίσης, με τους κάδους υπερπλήρεις και ανοικτούς, ο αέρας του χειμώνα μεταφέρει σκουπίδια στις πόρτες των κοντινών σπιτιών. Το καλοκαίρι ακόμη χειρότερα μεταφέρει τη βαριά οσμή των σκουπιδιών στα μπαλκόνια και μέσα στα σπίτια δημιουργώντας αφόρητες συνθήκες.

Το πρόβλημα λοιπόν εκτός από την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει, η οποία και είναι ανεπίτρεπτη, εγκυμονεί υγειονομικούς κινδύνους, πράγμα που χρήζει άμεσης επίλυσης. Η όποια επίλυση δεν μπορεί να δοθεί με ημίμετρα, που απλά κρύβουν το πρόβλημα και στην ουσία το οξύνουν. Έτσι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να τοποθετηθούν ή να μεταφερθούν κάδοι στη συμβολή της Δαβάκη με την Αγίου Κωνσταντίνου, δημιουργώντας μια δεύτερη εστία μόλυνσης σε απόσταση αναπνοής. Στο σημείο αυτό που υπάρχει κάδος για ανακύκλωση γυαλιού, υπάρχουν ήδη αποθέσεις σκουπιδιών άθικτες για μήνες, που απαιτούν την επέμβαση των αρμοδίων. Επίσης, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, για την «επίλυση» του προβλήματος, να προσθέσουμε κάδους, με τη δικαιολογία της υπερπλήρωσης των ήδη υπαρχόντων. Και δικαιοσύνη δεν θα υπάρχει και το πρόβλημα θα κλιμακωθεί περαιτέρω.

Ζητούμε λοιπόν:

  • Δίκαιη ισοκατανομή των κάδων, με παραμονή στην εν λόγω θέση ενός πράσινου και ενός μπλε κάδου, όπως και ήταν αρχικά.
  • Μετά την περισυλλογή των κάδων τα πληρώματα των απορριμματοφόρων να μην τους αφήνουν ανοικτούς, ενώ να καταγράφουν όποια άλλα απορρίμματα υπάρχουν εκτός των κάδων τριγύρω για να γίνει η αποκομιδή τους σύντομα από άλλο συνεργείο. Δεν μπορεί να χρειάζεται εβδομάδες ή και μήνες για να γίνει κάτι τέτοιο.
  • Μεγαλύτερη επιμέλεια στην καθαριότητα στους συγκεκριμένους χώρους, πέρα τους αποκομιδής(τακτική απολύμανση των κάδων, τακτικό καθάρισμα των γύρω χώρων κτλ)

Παρακαλούμε:

  • όπως η παρούσα πρωτοκολληθεί.
  • για τις ενέργειές σας προς διευθέτηση του προβλήματος

Οι υπογράφοντες/ουσες

Ονοματεπώνυμο

Όνομα Πατρός

Υπογραφή

 

Αγαπητοί κύριοι,

είναι δυστυχώς απορίας άξιον το ότι μετά από 20 και πλέον μέρες αφότου λάβατε γνώση περί του προβλήματος που αναφέραμε στην επιστολή μας(αρ. πρωτ 46504), δεν έχετε προφανώς( όπως δείχνουν και η συνημμένες στην παρούσα φωτογραφίες) επιληφθεί του θέματος, αλλά ούτε έχετε προβεί στα στοιχειώδη όπως θα ήταν το να επικοινωνήσετε μαζί μας για να ενημερωθείτε  ή να μας ενημερώσετε σχετικά.

Η συνέχιση του προβλήματος, εκτός από κινδύνους για την υγεία των περίοικων, εγκυμονεί και άλλους κινδύνους. Μπορείτε λοιπόν να δείτε σε κάποιες φωτογραφίες κοινά σκουπίδια που περιέχουν τσιγάρα και έχουν απορριφθεί στους μπλε κάδους οι οποίοι κατά κανόνα έχουν εύφλεκτα υλικά, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Όπως σας είχαμε αναφέρει το πρόβλημα υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των περίοικων κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Ανεκτό επίσης δεν μπορεί να γίνει το υπερήλικοι περίοικοι, αρκετά συχνά, υποκαθιστούν αναγκαστικά το έργο σας και μαζεύουν σκουπίδια, που μπορεί και να έχουν μείνει στην «ησυχία τους» για εβδομάδες αν όχι μήνες χωρίς να υπάρχει η σχετική φροντίδα από την υπηρεσίας σας.

Τέλος δεν μπορεί να γίνει ανεκτό το ότι με τον τρόπο που έχετε χωροθετήσει τους κάδους στην περιοχή, έχετε διαχωρίσει τους πολίτες σε αυτούς που δεν ανέχονται τα σκουπίδια στην πόρτα τους και σε αυτούς που θα πρέπει στην ουσία να συγκατοικούν μαζί τους.

Για τους λόγους αυτούς σας παρακαλούμε όπως:

α) πρωτοκολλήσετε την παρούσα

β) ενημερώσετε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο

γ) μας απαντήσετε γραπτώς στο παρόν email για τα εξής:

1. Γιατί δεν έχετε επιληφθεί του θέματος και δεν επικοινωνήσατε μαζί μας μετά την αρχική επιστολή μας.

2. Για ποιο λόγο έχουν συγκεντρωθεί οι κάδοι μιας ολόκληρης περιοχής στο συγκεκριμένο σημείο υποβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των περιοίκων(από την διασταύρωση Πίνδου και Δαβάκη μέχρι και την διασταύρωση Δαβάκη και Αγίου Κωνσταντίνου) ενώ έχουν αποσυρθεί από άλλα σημεία.

3. Γιατί μένουν απορρίμματα χωρίς αποκομιδή για μήνες στην περιοχή αυτή

Η παρούσα όπως και προηγούμενη έχει τον χαρακτήρα ανοικτής επιστολής και μαζί με την απάντησή σας θα κοινοποιηθούν δημοσιοποιηθούν για τον σκοπό της δικαίωσης των κατοίκων. 

Ευχαριστούμε,

Για την αποστολή

Σωτήρης Καρανίκας

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ομιλία του κ. Θανάση Παπαθανάση, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας για το Σ/Ν του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «Μέτρα για τον περιορισμό της Φοροδιαφυγής»

Ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η κατάλληλη διαμόρφωση της φορολογικής νομοθεσίας είναι κρίσιμη για την οικονομία μας και αποτελεί το μεγαλύτερο εχέγγυο  για μια κοινωνία με ισονομία, ισοτιμία και αίσθημα δικαίου»

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε τη σημασία των φορολογικών μεταρρυθμίσεων για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία.

Υπογράμμισε δε τη σημασία της εξέλιξης της φορολογίας προς ένα σύστημα που να είναι δίκαιο, απλούστερο και που να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, ενώ επεσήμανε τις σημαντικές τροποποιήσεις που περιλαμβάνει, οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση της διοικητικής διαδικασίας και στη διευκόλυνση των φορολογουμένων. Επίσης, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα συμβάλει στην οικοδόμηση ενός μεγαλύτερου κοινωνικού Κράτους για όλους.

Ο κ. Παπαθανάσης κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε τους συναδέλφους του από τα λοιπά κόμματα στη Βουλή σε μία σοβαρή αντιπαράθεση για την οικοδόμηση ενός ισχυρού, σύγχρονου και δίκαιου Κράτους που να μοιράζει δίκαια τα φορολογικά βάρη μεταξύ όλων των επαγγελματικών ομάδων. Ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας όλων για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ελκυστικού στις επενδύσεις και φιλικού προς τον Πολίτη και την επιχειρηματικότητα κράτους που θα οδηγήσει σε αύξηση του εισοδήματος και στη στήριξη και μεγέθυνση της ελληνικής αγοράς.

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Θανάση Παπαθανάση:

Ο βουλευτής στην αρχή της ομιλίας του έκανε αναφορά στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Για το νομοσχέδιο, ξεκίνησε στηλιτεύοντας την κυβέρνηση για την άρνηση της να συμμετέχει σε διαβούλευση με τους φορείς που πλήττονται από το φορολογικό νομοσχέδιο τονίζοντας: «Εγώ όλο αυτό το διάστημα στην περιφέρεια μου στην  Αιτωλοακαρνανία συναντώ φορείς που με αγωνία με ρωτούν γιατί τους θεωρείτε όλους συλλήβδην φοροφυγάδες. Έχετε αποφασίσει να κυβερνάτε χωρίς να υπολογίζετε κανέναν και χωρίς να μπαίνετε σε συζήτηση με καμία κοινωνική ομάδα στην οποία απευθύνονται τα νομοσχέδια σας».

Η κυβέρνηση επιλέγει την λογική του κοινωνικού αυτοματισμού για να στρέψει την μια κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη. Το έκανε παλιότερα και με τους δημοσίους υπαλλήλους που τους στοχοποίησε για την οικονομική καταστροφή της χώρας, αλλά μετά θυμήθηκε ότι ήταν ήρωες που έσωζαν ανθρώπινες ζωές στην πανδημία. Το ίδιο  κάνει τώρα στοχοποιώντας τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες.

Στην συνέχεια ο Μίλτος Ζαμπάρας αναφέρθηκε στην επιλογή της κυβέρνησης να μην φορολογεί τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων αφού επέλεξε τον κατώτατο φορολογικό συντελεστή που επιτάσσει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (δηλαδή 33%) και περιόρισε την εφαρμογή του μόνο στο 2022 και όχι στο 2023.

Ο βουλευτής τόνισε: «Είναι πολιτική επιλογή να στοχοποιείς τον μικρό και να αφήνεις στο απυρόβλητο τον μεγάλο, είναι πολιτική επιλογή να δημιουργείς υπερπλεονάσματα, είναι πολιτική επιλογή να δημιουργείς αντιπαραθέσεις μεταξύ κοινωνικών ομάδων για να καλύψεις την εύνοια σου στις μεγάλες επιχειρήσεις που αισχροκερδούν, είναι πολιτική να οδηγείς στο κλείσιμο τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες γιατί «οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πάρα πολύ μικρές για να διασωθούν» όπως έχει πει και ο κ. Γεωργιάδης πριν λίγο καιρό, επιβεβαιώνοντας το σχέδιο Πισσαρίδη».

 

Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας

Ο πλούτος που πηγάζει από τον πόνο και την δυστυχία του συνανθρώπου μας  και η οικονομική δύναμη που αποκτιέται από ανάλγητες και αισχρές πράξεις σε τέτοιες μόνο καταλήγει, ως χαίνουσα και δυσώδης πληγή για την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας   

 06/12/2023

Ποια/ες είναι εισπρακτική/ες εταιρεία/ες που πλήρωσε/αν  τις συνδρομές των εργαζομένων της για να ψηφίσουν συγκεκριμένη κομματική παράταξη στις εκλογές του ΟΕΕ και ποια κομματική παράταξη  θα ψηφίσουν;
            Ποια/ες μεγάλη/ες εταιρεία/ες πληρώνει/ουν  τις συνδρομές των εργαζομένων τους και  μελών του ΟΕΕ  για να ψηφίσουν τις κομματικές  παρατάξεις;

Ποιοι επιχειρηματίες και για ποιο λόγο πλήρωσαν συνδρομές μελών του ΟΕΕ για ψηφίσουν οι εργαζόμενοι τους συγκεκριμένες κομματικές  και για ποιο λόγο το έκαναν ;

Πόσες τελικά εισπρακτικές εταιρείες και πόσες μεγάλες επιχειρήσεις πήραν "γραμμή " και πλήρωσαν εισφορές  για να ψηφίσουν την κομματική παράταξη της ΝΔ (ΔΗΚΙΟ);
            Η Α.ΚΙ.Ο.Ε  δεν απευθύνεται στις εταιρείες και ιδιαίτερα στις εισπρακτικές αφού οι αρχές μας δεν μας επιτρέπουν να συνεργαζόμαστε με εταιρείες και ιδιαίτερα με εισπρακτικές  που ρημάζουν την χώρα και τους πολίτες.
             Συνάδελφοι εσείς που επιτρέψατε αυτή την αθλιότητα σκεφτείτε ότι έχετε παιδιά και σπίτια. Ντροπή σας.

Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ο Υ Μ Ε

τις εμπλεκόμενες εταιρείες – επιχειρηματίες και συνεργαζόμενους,  στο σύνολο των δημοκρατικών θεσμών και δυνάμεων, ως συμμετέχοντες σε ενέργειες υψηλής επικινδυνότητας και παραβατικότητας που ως στόχο έχουν την ουσία και τον πυρήνα λειτουργίας του Δημοκρατικού πολιτεύματος.            

Αλεβιζάκης Παναγιώτης

Εκ/πος της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας

 

ΥΣ: https://www.avgi.gr/politiki/470200_zita-apo-toys-ergazomenoys-tis-na-psifisoyn-nd-stis-ekloges-toy-oee-eggrafo

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σταρακά: Κατάπτυστο το φορολογικό ΝΔ, μέγιστη εξαπάτηση 730.000 επαγγελματιών και μικροεπιχειρηματιών

Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά, αναφερόμενη στη ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, δήλωσε τα εξής:

«Με ΝΔ και Μητσοτάκη, φόροι μόνο προς τα κάτω» κραύγαζαν προεκλογικά, μόλις έξι μήνες πριν, ΟΛΑ τα στελέχη της ΝΔ και κατηγορούσαν λυσσαλέα το ΠΑΣΟΚ για «κρυφή ατζέντα» επειδή προτείναμε φορολογία του μεγάλου πλούτου.

Σήμερα, 7 Δεκεμβρίου, ψηφίστηκε το κατάπτυστο φορομπηχτικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης με το οποίο επιδιώκει κατ’ αρχάς να εισπράξει 716 εκ. ευρώ από 730.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις, τους οποίους εξαπάτησε συνειδητά.

Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε σήμερα περίτρανα ότι ήταν αυτή που είχε τελικά κρυφή φορολογική ατζέντα.

Ακούσαμε στη Βουλή το φαιδρό επιχείρημα ότι είναι σχέδιο ενάντια στη φοροδιαφυγή: το να πληρώνουν οριζόντια τον ίδιο κεφαλικό φόρο το μανάβικο στη Σταμνά Αιτωλικού με  το μανάβικο στην  Κηφισιά, ο δικηγόρος στην Αμφιλοχία με τον δικηγόρο στο Ψυχικό και η ταβέρνα στο Μάστρο Μεσολογγίου σε σχέση με το εστιατόριο στη Γλυφάδα.

Ωστόσο οι διατάξεις αυτές είναι χάδι στους μεγαλοφοροφυγάδες και θηλειά σε μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες με πολλούς αδύναμους να χάνουν και κοινωνικές παροχές, λόγω του νέου τεκμαρτού εισοδήματος.

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι νέοι πόροι που θα εισπράξει από τους ελεύθερους επαγγελματίες αυτό θα πάνε στην Παιδεία και στην Υγεία. Ξέχασε όμως να απαντήσει γιατί με το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση χάρισε 43 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους συγκέντρωσης κεφαλαίου και πώλησης μετοχών. Προφανώς τα ποσά αυτά λείπουν περισσότερο στους προνομιούχους από ό,τι στα σχολεία και τα νοσοκομεία μας.

Το λάθος του νομοσχεδίου με τους οικισμούς 500 κατοίκων στα νησιά που δεν εξαιρούνταν στην αρχική διατύπωση του νομοσχεδίου από το μειωμένο τεκμήριο, οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής που επέφερε ο Υπουργός για καφενεία, ταξί, περίπτερα και ασφαλιστικούς συμβούλους επιβεβαίωσαν την άποψη μας για προχειρότητα αλλά και ελλιπή διαβούλευση.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του  ΠΑΣΟΚ προφανώς καταψήφισε το αναχρονιστικό πλαίσιο για επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις αλλά υπερψήφισε τις διατάξεις για τη φορολογία των βραχυχρόνιων μισθώσεων αλλά και τις ατελείς διατάξεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Θύμισε όμως ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέχτηκε επί 4 χρόνια το  «πάρτι» στο λαθρεμπόριο καυσίμων με διαφυγόντα έσοδα έως 300 εκατομμύρια ευρώ και διπλασιασμό των πειραγμένων αντλιών στα καύσιμα με βάση τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα με αφορμή το νομοσχέδιο, αφού παρέπεμψε στις καλένδες μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ την επέκταση του συστήματος εισροών εκροών, που θέσπισε και εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ για τα πρατήρια,  σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα μέχρι τα διυλιστήρια.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για ακόμα μια φορά κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και για τη βελτίωση του νομοσχεδίου αλλά και για την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και των νέων τεχνολογιών, για την πραγματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι αυτό είναι πλέον στην πράξη η αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα.