Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  12:58: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2023

Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάζεται στις 19 Δεκεμβρίου 2023 στον πρώτο της σταθμό, το Hunan Museum στην πόλη Τσανγκσά, ξεκινώντας έτσι το μεγάλο ταξίδι της στην Κίνα. Το Hunan Museum, ένα από τα σημαντικά μουσεία της χώρας προσελκύει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Η έκθεση περιέχει περισσότερα από 170 εκθέματα, τεχνουργήματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, ζωγραφικής και κοσμηματοτεχνίας, που προέρχονται από 14 ελληνικά μουσεία και συλλογές. Μετά την παρουσίασή της στο Hunan Museum (18 Δεκεμβρίου 2023 έως 18 Μαΐου 2024) θα ταξιδέψει στο Nanjing Museum στην Nanjing (Iούνιος έως Νοέμβριος 2024), ενώ θα ακολουθήσει το Capital Museum στο Πεκίνο (Δεκέμβριος 2024 έως Μάιος 2025).

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι χαρά μας, ότι η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», ανοίγει τις πύλες της στο Μουσείο Χουνάν της Τσανγκσά στην Κίνα. Είναι ένα πολύτιμο ταξίδι στον ελληνικό κόσμο. Ξεκινά από το 6000 π.Χ περίπου και ξεδιπλώνεται μέχρι τον 2ο αιώνα π.Χ., από την προϊστορική εποχή μέχρι τα ελληνιστικά χρόνια. Δεν πρόκειται για απλή παράθεση εκθεμάτων από την κάθε περίοδο αλλά καταδεικνύει την ουσιαστική συνοχή των περιόδων μεταξύ τους και των μνημείων που αυτές κατέλιπαν.

Η παρουσίαση της έκθεσης στην Κίνα, σε έναν λαό με έναν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς επισημαίνει τη σύσφιγξη, την εμβάθυνση και τη συνεργασία των σχέσεων των δύο χωρών στο πεδίο του πολιτισμού. Όπως δήλωσα στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Κίνα, “η γνώση του αρχαίου κόσμου και η ευαισθητοποίηση των λαών μας συνιστά το μεγαλύτερο όπλο για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Οι αρχαίες παραδόσεις μας μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για την ανανέωση, με σύγχρονους τρόπους, της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας”. Ο ελληνικός πολιτισμός συνεγείρει και εμπνέει και τη Δύση και την Ανατολή».

Η έκθεση αποτελεί ένα ανθρωποκεντρικό ταξίδι στο χρόνο με θεματικό άξονα τους Έλληνες, όπως αυτοί αποκαλύπτονται με βάση τα ανασκαφικά δεδομένα και ιστορικά στοιχεία από τους προϊστορικούς μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους. Μέσα από τη ματιά μυθικών και ιστορικών προσωπικοτήτων, όπως ο Αγαμέμνονας, ο Όμηρος, ο Αισχύλος, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Δημοσθένης, ο Περικλής, ο Φίλιππος Β’ και ο Μ. Αλέξανδρος αλλά και ιερέων, πολεμιστών, αθλητών και πολιτών, το κινεζικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει τη γένεση της δημοκρατίας, της Δυτικής φιλοσοφίας και των τεχνών πίσω στις ρίζες τους. Η διαχρονική παρουσίαση του ελληνικού πολιτισμού μέσα από την παρουσίαση μοναδικών έργων τέχνης συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της πολιτιστικής διπλωματίας καθώς και στην καλλιέργεια του διαλόγου και της επικοινωνίας με τον κινεζικό πολιτισμό.

Οι εκθεσιακές ενότητες σκιαγραφούν μεταξύ άλλων τη ζωή των Κυκλαδιτών εμπόρων στο Αιγαίο, των αξιωματούχων της Μινωικής Κρήτης και των Μυκηναίων ηγεμόνων, ξετυλίγουν τα κατορθώματα των ομηρικών ηρώων και των αθλητών των Ολυμπιακών αγώνων, ακολουθούν τη ζωή των πολιτών στην αρχαία Αθήνα, το λίκνο της Δημοκρατίας, αλλά και τις ιστορίες των χρυσοστόλιστων πολεμιστών και αριστοκρατών της Μακεδονίας για να καταλήξουν στα βάθη της ελληνιστικής οικουμένης του Μ. Αλεξάνδρου. Οι επισκέπτες του κινεζικού μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν για πρώτη φορά καμαραικά αγγεία απο το Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, κυκλαδικά ειδώλια, κοσμήματα από τους λακκοειδείς τάφους των Μυκηνών, τον κούρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου την Κόρη του Μουσείου Ακρόπολης, χάλκινα αναθήματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, όστρακα οστρακισμού από το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, χρυσά κοσμήματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το μαρμάρινο άγαλμα του Αλεξάνδρου από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τρία σημαντικά μουσεία της Κίνας, το Hunan Museum, το Nanjing Museum και το Capital Museum.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Υπενθυμίζουμε στον κ. Πρωθυπουργό ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε από την κυβέρνηση Καραμανλή μία χρεοκοπημένη χώρα με τα τρομακτικά δίδυμα ελλείμματα, ιδιαίτερα το έλλειμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που ήταν το υψηλότερο παγκοσμίως» επισημαίνει σε σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σε συνέχεια όσων είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, λίγο πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ενώ η ανακοίνωση του κόμματος συνεχίζει, λέγοντας:

«Αν το 2010 οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν ψηφίσει όπως ο ίδιος, η επενδυτική βαθμίδα θα ήταν όνειρο θερινής νυκτός και σήμερα θα μετρούσαμε τον προϋπολογισμό σε δραχμές.

Όσον αφορά στην πρότασή μας για το ΕΚΑΣ σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους είναι γνωστή η αναλγησία του κ. Μητσοτάκη, που προτιμά να κρατά σε ομηρία χιλιάδες αδύναμους συμπολίτες μας, αντί να κάνει συγκροτημένες θεσμικές παρεμβάσεις. Γνωρίζουμε ακριβώς πόσο κοστίζει. Άραγε ο ίδιος γνωρίζει πόσο κόστισαν στον ελληνικό λαό οι απευθείας αναθέσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ και οι προκλητικές φοροαπαλλαγές στους λίγους και ισχυρούς;

Τέλος, ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ψίχουλα.

Η αύξηση 20% στις εφημερίες αποτελεί εμπαιγμό, όταν οι Έλληνες γιατροί και υγειονομικοί είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι αυξήσεις στους αναξιοκρατικά διορισμένους διοικητές προσεγγίζουν το 45% στον βασικό μισθό προβλέποντας ακόμη και μπόνους παραγωγικότητας».

sinidisi.gr

Ανάπτυξη 2,9% με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να διαμορφώνεται σε 233,8 δισ. ευρώ, σημαντική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 15,1% και μείωση της ανεργίας στο 10,6%, προβλέπει ο προϋπολογισμός 2024, ο οποίος ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Προβλέπεται επίσης, πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα αποκλιμακωθεί σε 152,3% του ΑΕΠ το 2024.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο νέος προϋπολογισμός καλείται να συγκεράσει τον στόχο της δημοσιονομικής σταθερότητας που είναι θεμέλιο για κάθε προσπάθεια, με τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται καθώς και με το βασικό πρόταγμα της κοινωνίας, μετά την πληθωριστική κρίση, την αύξηση δηλαδή του διαθέσιμου εισοδήματος και των μισθών.

Για αυτόν τον σκοπό, στον προϋπολογισμό έχουν συμπεριληφθεί όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί προεκλογικά προς εφαρμογή το 2023 και 2024, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπως και επιπρόσθετα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν μετέπειτα, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, επισημαίνεται από το υπουργείο, προτεραιοποιούνται οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα με σειρά μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σε αυτό το πλαίσιο, θεσμοθετούνται πολυεπίπεδες παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων περιορισμούς στη χρήση μετρητών και ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής διαβίβασης των λογιστικών αρχείων και αύξηση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας των ελέγχων, αυστηριοποίηση των κυρώσεων καθώς και μεταρρύθμιση της φορολογίας των ατομικών επιχειρήσεων.

Οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος και την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων έχουν ως εξής:

*Η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ με μεσοσταθμική αύξηση 10% και κόστος 65 εκατ. ευρώ για το 2024 και εφεξής,

*η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους με κόστος 202 εκατ. ευρώ ετησίως και στους συνταξιούχους με ετήσιο κόστος 274 εκατ. ευρώ, οι οποίες θεσπίστηκαν σε συνέχεια της μονιμοποίησης της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα,

*η διευθέτηση μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων με κόστος 58,5 εκατ. ευρώ ετησίως,

*η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του ΤΠΔΥ με ετήσιο κόστος 80 εκατ. ευρώ,

*η αύξηση της διάρκειας του επιδόματος μητρότητας σε εννέα μήνες για γυναίκες απασχολούμενες στον ιδιωτικό τομέα με κόστος 64 εκατ. ευρώ ετησίως και

*η αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ και του ΕΦΚΑ κατά 8% από 1ης Μαΐου 2023 με κόστος 63 εκατ. ευρώ για το 2023 και 95 εκατ. ευρώ για το 2024 και εφεξής.

Παράλληλα, προβλέπονται:

*η αναμόρφωση του μισθολογίου του δημόσιου τομέα για την ενίσχυση των εισοδημάτων στον δημόσιο τομέα, τη στήριξη σε μεγαλύτερο βαθμό των χαμηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων, των οικογενειών με παιδιά και όσων κατέχουν θέση ευθύνης στο Δημόσιο (συνολικό δημοσιονομικό κόστος 25 εκατ. ευρώ για το 2023 και 931 εκατ. ευρώ για το 2024).,

*η θεσμοθέτηση αυξήσεων με ετήσιο κόστος 7 εκατ. ευρώ για την αναπροσαρμογή των συντάξεων ειδικών κατηγοριών οι οποίες υπάγονται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών – ΓΛΚ. Λόγω της αναδρομικής ισχύος της ρύθμισης, ανάλογα με την κατηγορία των συνταξιούχων, το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε 5 εκατ. ευρώ για το 2023 και 56 εκατ. ευρώ το 2024,

*η θεσμοθέτηση μόνιμης παροχής ύψους 150 ευρώ για την πραγματοποίηση αγορών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης περίπου 200.000 νέων ηλικίας 18 και 19 ετών (συνολικό δημοσιονομικό κόστος 31 εκατ. ευρώ για καθένα από τα έτη 2023 και 2024),

*η μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής περίπου 200.000 πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (δημοσιονομικό κόστος 38 εκατ. ευρώ κατ’ έτος),

*η αύξηση από τον Δεκέμβριο 2023 κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για την εισοδηματική ενίσχυση περίπου 225.000 ευάλωτων νοικοκυριών (δημοσιονομικό κόστος 4 εκατ. ευρώ για το 2023 και 43 εκατ. ευρώ για το 2024),

*η επέκταση του επιδόματος μητρότητας από το 2024 στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες στους εννέα μήνες, για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και τη στήριξη της οικογένειας, σε συνέχεια και της ήδη θεσμοθετημένης αύξησης σε εννέα μήνες για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (δημοσιονομικό κόστος 40 εκατ. ευρώ για το 2024),

*ο διπλασιασμός του προγράμματος «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ» με επιπλέον 375 εκατ. ευρώ υπό μορφή δανείων, για την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα έντονου στεγαστικού προβλήματος, ιδίως των νέων ατόμων και τη στήριξη του οικογενειακού προγραμματισμού. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε στο 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 750 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα ταμειακά διαθέσιμα της ΔΥΠΑ και το υπόλοιπο από τις τράπεζες,

*η αύξηση αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2023 του πτητικού επιδόματος για τους πιλότους και τα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών, με δημοσιονομικό κόστος 700 χιλ. ευρώ ετησίως.

Επιπλέον των ανωτέρω δημοσιονομικών μέτρων εφαρμόζονται οι ακόλουθες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό σύστημα:

*από τον Ιανουάριο 2024 αίρεται το πάγωμα των τριετιών στους μισθωτούς,

*καταργείται η μείωση 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και αντικαθίσταται με εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν από την εργασία τους και

*αυξάνονται εκ νέου από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι συντάξεις κατά τον μέσο όρο της αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού 2023, με υπολογιζόμενο κόστος 430 εκατ. ευρώ.

Ενώ, οι παρεμβάσεις φορολογικής φύσης αφορούν:

*στην αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ στους φορολογούμενους με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα (δημοσιονομικό κόστος 135 εκατ. ευρώ για το 2024),

*στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές (δημοσιονομικό κόστος 26 εκατ. ευρώ για το 2024), και

*στην αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα:

α) μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 22 εκατ. ευρώ),

β) μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 21 εκατ. ευρώ), και

γ) κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 7 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον, από τον Ιανουάριο 2024 μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ που εφαρμόστηκε από την περίοδο της πανδημίας του Covid-19 στις μεταφορές, στα γυμναστήρια και σχολές χορού, στους κινηματογράφους και σε μία σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία, με εκτιμώμενο κόστος 305 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Επιπροσθέτως, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ και στα ταξί επεκτείνεται για το α’ εξάμηνο του έτους 2024, με εκτιμώμενο κόστος 77 εκατ. ευρώ για έξι μήνες. Ο μειωμένος συντελεστής δεν επεκτείνεται στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 37 εκατ. ευρώ ετησίως. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των ανωτέρω επεκτάσεων εκτιμάται σε 382 εκατ. ευρώ για το 2024.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

«Η ζωή στην Ελλάδα του 2023 είναι συνδεδεμένη με την ανασφάλεια», τόνισε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης κατά την παρέμβασή του στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, τον οποίο όπως δήλωσε, θα καταψηφίσει.

Ο Αλ. Χαρίτσης έκανε λόγο για ανθρώπους που «νιώθουν φτωχοί, ακόμα κι αν δεν είναι» και για μια «κοινωνία που δεν πιστεύει στον εαυτό της», ενώ τόνισε πως ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να απαντά στο «πώς θα έχουμε πολιτικές που αμφισβητούν τον πυρήνα της ανισότητας, στο πώς θα σχεδιάσουμε την έξοδο της χώρας μας από την παραγωγική στασιμότητα, στο πώς θα οχυρωθούμε απέναντι στην περιβαλλοντική κρίση που μας απειλεί, και εν τέλει, στο πώς θα θωρακίσουμε τη Δημοκρατία μας από τη μοιρολατρία και τον κυνισμό του “δεν αλλάζει τίποτα και αν αλλάξει κάτι θα είναι μόνο προς το χειρότερο”».

Αντίθετα, είπε, η κυβέρνηση «αναπαράγει ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται σε ευκαιριακά κέρδη και υπερκέρδη, στην φτηνή ανάπτυξη, ενώ αδιαφορεί για τους κινδύνους και τις προκλήσεις του μέλλοντος», καταλογίζοντας της ότι ενδιαφέρεται μόνο για «τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που στα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας ζουν τις καλύτερές τους μέρες».

Σημείωσε, δε, πως το 2023 σήμανε «συναγερμό για τα τρία μεγάλα θέματα της εποχής μας: την κλιματική κρίση, τις κοινωνικές ανισότητες, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας», αναφερόμενος στις πυρκαγιές και την καταστροφή της Θεσσαλίας μέχρι την εκτόξευση του πληθωρισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο για ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο υπηρετεί η κυβέρνηση: «Ένα μοντέλο κρατικοδίαιτου καπιταλισμού που το μόνο ζητούμενο είναι η συσσώρευση αντιπαραγωγικού πλούτου και η αναζήτηση του εύκολου κέρδους σε βάρος των πολλών. Το 2023 η ελληνική ανάπτυξη – αυτή για την οποία πανηγυρίζει η Νέα Δημοκρατία – εξαντλείται σε τρεις κλάδους: τουρισμός, κατασκευές και το real estate. Οι ίδιοι τομείς της οικονομίας που άκμαζαν δηλαδή και πριν από το 2008 με τα γνωστά αποτελέσματα: την εποχή της κρίσης και των Μνημονίων».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι η πολιτική της περιορίζεται σε μια «διαχείριση που στηρίζεται στην πριμοδότηση του πλούτου των λίγων, στον παρασιτισμό και στην διαπλοκή».

«Ας σταματήσει λοιπόν επιτέλους η καραμέλα της ανάπτυξης. Και ας δούμε την αλήθεια κατάματα», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε τρία «δεδομένα»: πρώτον, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά απόκλισης από την Ευρώπη», σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητα, δεύτερον, ότι η κυβέρνηση ακολουθεί ένα «μοντέλο φτηνής ανάπτυξης που στηρίζεται στους χαμηλούς μισθούς» και τρίτον, ότι έχει χαθεί το «ραντεβού» με «στρατηγικές επιλογές που αφορούν το μέλλον της χώρας», όπως η ενεργειακή μετάβαση, οι ψηφιακές υποδομές, η ανθεκτικότητα και η βιωσιμότητα.

«Χρειαζόμαστε μια πολιτική του κατεπείγοντος. Χρειαζόμαστε μια ριζική αλλαγή πορείας», υπογράμμισε και συνέχισε, παρουσιάζοντας τις βασικές θέσεις της «Νέας Αριστεράς» που αφορούν το σχέδιό της για την κλιματική δικαιοσύνη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την επανεκκίνηση της Δημοκρατίας, το οποίο «συγκρούεται με τα συμφέροντα της αδράνειας και της κερδοσκοπίας» και «χτυπά τον ιδεολογικό πυρήνα της ηγεμονίας της Δεξιάς».

Ειδικότερα, όπως σημείωσε, η Νέα Αριστερά καταθέτει τη δική της πρόταση για έναν προϋπολογισμό που υπηρετεί τις ζωτικές ανάγκες της χώρας, ο οποίος βασιζεται σε τρεις πυλώνες: το αναπτυξιακό κράτος, το κοινωνικό κράτος και την πράσινη μετάβαση.

Όπως είπε, στον πρώτο πυλώνα, «κύριος στόχος είναι ένα “νέο αναπτυξιακό μοντέλο”», με «στροφή στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα» και «θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα θωρακίζουν τη χώρα από τα επόμενα επεισόδια της κλιματικής και οικονομικής κρίσης».

Στον δεύτερο πυλώνα, είναι «η άμβλυνση των ανισοτήτων», «με μια φορολογική πολιτική που δεν θα συντηρεί το αντικοινωνικό φαινόμενο οι έμμεσοι φόροι να είναι υψηλότεροι από τους άμεσους» και που θα «στηρίζεται σε ένα δίκαιο αναδιανεμητικό σύστημα».

Για τον τρίτο πυλώνας, τόνισε ότι «το κράτος, η χώρα μας, πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο κλιματικής μετάβασης», σχολιάζοντας πως «ο κλιματικός νόμος της κυβέρνησης απέχει προφανώς έτη φωτός από αυτό το στόχο». «Η πράσινη μετάβαση να είναι κοινωνικά δίκαιη, να στηρίζεται στη συμμετοχή των πολιτών, να είναι δημοκρατικά σχεδιασμένη και να έχει ως γνώμονα τη θωράκιση της κοινωνίας, όχι των κερδών συγκεκριμένων συμφερόντων», υπογράμμισε.

«Αν δεν σχεδιάσουμε προϋπολογισμούς που θα απαντάνε στο αίσθημα των πολιτών ότι είναι απροστάτευτοι και καθηλωμένοι στο φόβο της φτωχοποίησης, αν δεν προχωρήσουμε σε πολιτικές θωράκισης της κοινωνίας από την απειλή της διόγκωσης των κοινωνικών ανισοτήτων, αν δεν κάνουμε αποφασιστικά βήματα ώστε οι απαντήσεις για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων να είναι υπέρ των πολλών, η Δημοκρατία μας θα είναι ανίσχυρη», προειδοποίησε ο Αλ. Χαρίτσης, ενώ μίλησε για «βαθύ πολιτικό πρόβλημα» γιατί «η Δημοκρατία μας, δεν εμπνέει».

Αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε αυτήν την εβδομάδα με την τροπολογία για τους μετανάστες – εργάτες γης, σχολίασε «δεν μας αφορούν τα εσωκομματικά σας προβλήματα και η μάχη των ισορροπιών», αλλά «κάτι πιο σοβαρό, το συστηματικό χάιδεμα των πιο φοβικών ενστίκτων της ελληνικής κοινωνίας». Δήλωσε, μάλιστα ότι «η Νέα Αριστερά θα υπερψηφίσει την τροπολογία, παρότι έρχεται πολύ αργά και αντιμετωπίζει μόνο μερικώς το ζήτημα».

Εξάλλου, αναφέρθηκε και στις καταγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης ότι «οι ποινικοί κώδικες του 2019 υπερασπίζονται τα δικαιώματα εγκληματιών», κάνοντας λόγο για «ποινικό λαϊκισμό» και κατηγορώντας την κυβέρνηση για «υποκριτική εντέλει επίκληση της ανάγκης καταπολέμησης της άκρας δεξιάς με την παράλληλη υιοθέτηση της ατζέντας της».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλ. Χαρίτσης δήλωσε πως η Νέα Αριστερά θέλει να αποδείξει σε όλους όσους «πλήττονται από τις αλλεπάλληλες κρίσεις» πως η «πολιτική μετράει» και ότι θα κάνει «πολιτική για αυτούς που δεν είναι κυρίαρχοι» και «πάνω από όλα για τους νέους ανθρώπους».

sinidisi.gr

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το νέο προϋπολογισμό άσκησε ο πρόεδρος των “Σπαρτιατών” Βασίλης Στίγκας, κατά την ομιλία του στη Βουλή.

“Θα ήθελα να δω τον προϋπολογισμό του 2024 με θετική ματιά, αλλά αυτό δεν βγαίνει με τίποτα. Πολλά ψέματα, πολλές ανακρίβειες και υποσχέσεις, με το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μείνουν υποσχέσεις. Άκουσα ότι είναι έτοιμο το έδαφος για να προσελκύσει η Ελλάδα επενδύσεις. Πως γίνεται να έλθουν οι ξένοι να επενδύσουν εδώ, όταν η Ελλάδα έχει γίνει κρεματόριο και νεκροταφείο για χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις, που αναστενάζουν από την κρατική γραφειοκρατία, την αδιαφορία, το λάδωμα και τέλος την αιώνια φοροτρομοκρατία”, ισχυρίστηκε ο κ.Στίγκας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των “Σπαρτιατών” υποστήριξε ότι “διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, εδώ και 49 χρόνια, αντί να πάνε την χώρα μπροστά, την έχουν πάει πίσω”, ενώ αναρωτήθηκε: “Συγκρίνεται η Ελλάδα του τότε και του σήμερα; Πόσες βιομηχανίες είχε η Ελλάδα τότε και πόσες έχει σήμερα; Ολοι αυτοί που είχαν τις βιομηχανίες ήταν κακοί επιχειρηματίες; Ηθελαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στον δρόμο; Φυσικά και όχι. Κοινός παρανομαστής τότε και τώρα. Ανεπαρκείς και άσχετοι πολιτικοί χωρίς ψυχή, χωρίς αγάπη για την πατρίδα, χωρίς όραμα και με μια κοινή εντολή: Καταστρέψτε την Ελλάδα. Χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν στον δρόμο από την μία ημέρα στην άλλη και η έρημη η χώρα μπήκε στο σκοτεινό τούνελ των μνημονίων και της απαξίας”.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, σημείωσε ο κ.Στίγκας:”Το δημόσιο χρέος είναι 422 δισ. ευρώ και το ιδιωτικό 235, δηλαδή 657 συνολικά. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις οφείλουν 152,26 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και στην ΑΑΔΕ, όταν το 2022 το ΑΕΠ ήταν μόλις 208 δισ. Επομένως, η Ελλάδα έχει “βαρέσει κανόνι” χωρίς να το λέτε. Γι’ αυτό επιτίθεστε σε όλους τους τομείς βάρβαρα στην κοινωνία και το μόνο που θέλετε είναι να μαζέψετε χρήματα για να σωθείτε πρώτα εσείς οι ίδιοι”.

“Η πραγματική οικονομική ανάπτυξη”, προσέθεσε, “θα πρέπει να εμπερικλείει την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την αύξηση της ατομικής και συλλογικής ευημερίας και ασφάλειας. Την εξάλειψη των ανισοτήτων […] την εμπέδωση της αξιοκρατίας. Την παροχή ικανοποιητικών πόρων για την παιδεία, την υγεία, την αξιοκρατία, τον σεβασμό προς τον κάθε πολίτη, τους νόμους, τους θεσμούς, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και πολλών άλλων πραγμάτων που θα μπορούσαν να λυθούν πριν φθάσουν σε τέτοιο σημείο που θα είναι μη αναστρέψιμη η αρνητική πορεία τους. Τέτοια ανάπτυξη, δυστυχώς, δεν την έχουμε επιτύχει ακόμα στην χώρα μας”.

Ο πρόεδρος των “Σπαρτιατών” υποστήριξε αμέσως μετά ότι “αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν καν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν ακόμα και μικρά αναπτυξιακά έργα, τα οποία χάνονται μέσα στον λαβύρινθο των συμφερόντων, της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της ανεπάρκειας”, ενώ αναρωτήθηκε: “Για ποια ανάπτυξη μιλάμε όταν η κυβέρνηση δεν μπορεί να πατάξει τη γραφειοκρατία και να δρομολογήσει την υλοποίηση ακόμη και έργα τοπικού χαρακτήρα που θα βοηθήσουν τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες. Εχουμε φτάσει στην καταστροφή, γιατί δεν έγιναν ποτέ οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα. Στόχος θα πρέπει να είναι ένα ευέλικτο κράτος που να δημιουργεί έσοδα, να γεννά υπεραξίες, να έχει ανταγωνιστικότητα”.

Τέλος, ο κ.Στίγκας σχολιάζοντας την “Διακήρυξη των Αθηνών” ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι “η ελληνική κυβέρνηση θα τη χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για να μην υπερασπιστεί σθεναρά την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ενώ θα μειωθεί το αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στο Ανατολικό Αιγαίο. Η Τουρκία είναι ξεκάθαρα η κερδισμένη, καθώς δεν έκανε ούτε βήμα πίσω από τις αξιώσεις της”.

sinidisi.gr

Δεν προϋπολογίσατε σωστά για το 2024, διότι δεν υπολογίσατε τους πολίτες και την κοινωνία, τόνισε στην καταληκτική ομιλία της, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ανοίγοντας τον κύκλο των ομιλιών των αρχηγών των κομμάτων επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2024, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί νωρίς το βράδυ από την ολομέλεια της Βουλής, η κα Κωνσταντοπούλου είπε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της θα τον καταψηφίσει «σε όλα του τα πεδία». Τόνισε μάλιστα ότι, σε αντίθεση με τον κυβερνητικό προϋπολογισμό των χαμηλών δαπανών, «η δική μας προτεραιότητα για το 2024 είναι, ούτε ένας πολίτης να μην μείνει χωρίς στέγη, χωρίς δικαιώματα και αξιοπρέπεια, ούτε μία γυναίκα να μην μείνει απροστάτευτη έναντι της κακοποίησης και της γυναικοτονίας, ούτε ένα παιδί χωρίς πρόσβαση στο σχολείο και το φαγητό, ούτε ένα δένδρο να μην καεί». Τόνισε παράλληλα ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα συνεχίσει να επιμένει μέχρι να συμβεί η ισότητα, η μη διάκριση, ο σεβασμός όλων των υπάρξεων: «Όχι δίνοντας το χέρι στους μετανάστες και κλείνοντας το μάτι στον ρατσισμό. Όχι χαμογελώντας στα ομόφυλα ζευγάρια που περιμένουν αναγνώριση δικαιωμάτων και την ίδια ώρα καλλιεργώντας την ομοφοβία και την τρανσφοβία».

Αναφερόμενη στην κοινοβουλευτική δράση της Πλεύσης Ελευθερίας, είπε ότι η ίδια έχει καταθέσει τις περισσότερες επίκαιρες ερωτήσεις σε υπουργούς και τον πρωθυπουργό «που δεν έρχεται να τις απαντήσει. Επιλέγετε συχνά να μας αγνοείτε, να μας περιφρονείτε, να μας προσβάλλετε, ακόμα και να μας αποπέμπετε και να θεσπίζετε ειδικούς κανόνες για να μας περιορίσετε» είπε η κα Κωνσταντοπούλου.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η Πλεύση Ελευθερίας θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, είπε: Φέρνετε ένα προϋπολογισμό αριθμών […] χωρίς έμπνευση και χωρίς όραμα για τους πολίτες και τη χώρα. Εμείς πιστεύουμε ότι ο προϋπολογισμός καταρτίζεται για τους πολίτες, ενώ εσείς ότι απευθύνεται στους δανειστές και στους διεθνείς οργανισμούς. Αντί να λογοδοτείτε στους πολίτες, λογοδοτείτε ως μαθητές στους δανειστές και στους εταίρους» σημείωσε η κα Κωνσταντοπούλου.

Στους λόγους καταψήφισης, ανέφερε – μεταξύ άλλων – ότι η κυβέρνηση δεν αποκηρύσσει το συντριπτικό κομμάτι του χρέους, δεν έχει προϋπολογίσει τις αξιώσεις του Δημοσίου έναντι της Γερμανίας, και δεν έχει προϋπολογίσει τα έσοδα από αγωγές έναντι καταχραστών και φοροφυγάδων σε υποθέσεις όπως της Ζίμενς, των εξοπλιστικών κά.

Μιλώντας για «μειωμένες δαπάνες» στην Παιδεία και την Υγεία είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για χτίσιμο νέων σχολείων: «Ακούσαμε ότι είναι μέτρο ευεξίας και υγείας το να πηγαίνουν τα παιδιά στα σχολεία με το πόδι, επειδή η πολιτεία δεν προβλέπει τη μεταφορά τους». Για τα «θηριώδη ποσά» που αφιερώνει η κυβέρνηση σε κατασταλτικές ενέργειες, είπε ότι τέτοια ποσά και ποσοστά στην αστυνομία, αφιερώνουν «οι ανελεύθερες χώρες και τα καθεστώτα».

Όσο για την αύξηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους δημοσίους υπαλλήλους είπε ότι είναι μηδαμινή, κι ενώ η κυβέρνηση υπολογίζει το εισόδημα των νομικών με 14 μισθούς, στους δημοσίους υπαλλήλους δεν καταργεί τα μνημονιακά μέτρα σε βάρος τους, που ήρθαν ως έκτακτα, πριν από δέκα χρόνια. Αύριο, τόνισε, θα καταθέσουμε πρόταση νόμου για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για όλους του Δημοσίους Υπαλλήλους.

Τέλος, είπε ότι η κυβέρνηση προβλέπει αυξημένα κονδύλια για την Άμυνα αλλά εμπλέκει τη χώρα στην Ουκρανία και τις επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ.

sinidisi.gr

Για άδικο, ταξικό και αντιλαϊκό προϋπολογισμό έκανε λόγο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2024.

Ολόκληρη η ομιλία του:

Από όλες τις τοποθετήσεις που έχουν γίνει σε αυτή την αίθουσα, αυτές τις μέρες συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, θεωρούμε ότι αναδεικνύονται πολύ καθαρά οι δύο πολιτικές γραμμές που υπάρχουν και συγκρούονται για όλα τα μεγάλα ζητήματα. Φυσικά ο προϋπολογισμός που καταθέσατε, εκφράζει γνήσια τη μία γραμμή, αυτή των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των σύγχρονων αναγκών του λαού μας. Είναι άδικος, ταξικός, αντιλαϊκός, γι’ αυτό και τον καταψηφίζουμε. Δύο γραμμές λοιπόν, συγκρούονται για όλα τα μεγάλα ζητήματα, πολλά απ’ τα οποία αναδείχτηκαν και στη συζήτηση.

Και το ίδιο συμβαίνει και για το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που απασχολεί τους εργαζόμενους όλο τον λαό της πατρίδας μας και αφορά άμεσα τα μεγέθη του προϋπολογισμού: αυτό της ακρίβειας. Αυτή η σύγκρουση αφορά και την αναζήτηση των αιτιών και την αναζήτηση των λύσεων που ουσιαστικά καταλήγει σε ένα πολύ απλό ερώτημα, στο οποίο όλοι αναγκαστικά τοποθετούμαστε: Ποιος θα πληρώσει; Η πρώτη γραμμή, η γραμμή όλων σας, αποσυνδέει το πρόβλημα από τις αιτίες του και το αποδίδει σε μια παρέκκλιση από την καπιταλιστική κανονικότητα. Απλώς, έχετε κάποιες παραλλαγές μεταξύ σας ως προς το ποια ακριβώς είναι αυτή η παρέκκλιση. Εδώ εμφανίζεστε να διαφωνείτε, γιατί στην κανονικότητα συμφωνείτε απόλυτα.

Η μεν κυβέρνηση της ΝΔ, ονομάζει «παρέκκλιση από την κανονικότητα» γεγονότα, όπως τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία εδώ και πάνω από 1,5 χρόνο, τις κυρώσεις και τον ενεργειακό πόλεμο Δύσης – Ρωσίας, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που εμφανίστηκαν μετά τα lockdown, τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας και πάει λέγοντας. Όλα αυτά, φυσικά, τα βαφτίζετε «εισαγόμενα», και παριστάνετε ότι δεν ξέρετε τίποτα για το έγκλημα.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Γιατί τίποτα από τα παραπάνω, δεν είναι εκτός της κανονικότητας του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο, κύριοι της κυβέρνησης, το υπερασπίζεστε φανατικά μάλιστα, όπως φάνηκε και από όλες τις τοποθετήσεις σας ξανά αυτές τις μέρες.

Αντίθετα, όλα τα παραπάνω γεγονότα που εσείς βαφτίζετε παρεκκλίσεις, βρίσκονται μέσα στο DNA αυτού του συστήματος που εσείς υπηρετείτε. Σχετίζονται με τους οξυμμένους ανταγωνισμούς, χωρίς τους οποίους, ο καπιταλισμός δεν μπορεί να υπάρξει, με την αναρχία που βασιλεύει στην παραγωγή, στο εμπόριο, παντού. Δηλαδή αυτό που εσείς ονομάζετε «ελεύθερη αγορά και οικονομία». Πάνω από όλα, σχετίζονται με τη βασική αντίθεση αυτού του συστήματος, που από τη μία, κάνει την παραγωγή όλο και περισσότερο κοινωνική υπόθεση, εμπλέκει όλο και περισσότερους σε αυτή, προσδίδοντάς και παγκόσμιες διαστάσεις, και από την άλλη διατηρεί την ατομική ιδιοποίηση, τον σφετερισμό και εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων της.

Αντίστοιχα, στο DNA του καπιταλισμού βρίσκονται και οι κρίσεις που ήρθαν και στη χώρα μας πολλές φορές στο παρελθόν και σίγουρα θα ξαναέρθουν, όπως δείχνουν ήδη τα σημάδια και στην ΕΕ και στις ΗΠΑ. Είμαστε βέβαιοι, πως όταν συμβεί αυτό, εσείς πάλι θα μιλάτε για «εισαγόμενη κρίση» με την ίδια ευκολία που τώρα μιλάτε για τις αρνητικές επιπτώσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης… Και επειδή βλέπω ότι περισσεύει η αισιοδοξία για την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας στις τοποθετήσεις των υπουργών, θα ήθελα να ρωτήσω: Αλήθεια, την κατάσταση στη Γερμανία πώς τη σχολιάζετε;

Και όταν βέβαια μιλάμε για Γερμανία, μιλάμε για την «ατμομηχανή» της οικονομίας της Ευρωζώνης, το πρότυπό σας, κύριοι της κυβέρνησης, ως προς την οικονομική πειθαρχία και αφοσίωση στους στόχους του κεφαλαίου. Αλλά μιλάμε και για το δικό σας πρότυπο, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, καθότι η συγκεκριμένη χώρα έχει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Όμως τώρα, όχι μόνο βρίσκεται σε ύφεση, αλλά πέρασε και κυβερνητική κρίση με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού της, με ζητούμενο το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τελικά, κατέληξε σε περικοπές που θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών στα καύσιμα, στη θέρμανση, στις μεταφορές. Ταυτόχρονα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, η ακροδεξιά στη Γερμανία ενισχύεται διαρκώς, γεγονός στο οποίο επιδρά καθοριστικά βέβαια και η απουσία ισχυρού εργατικού κινήματος.

Μάλιστα, η συμφωνία ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους της γερμανικής κυβέρνησης, προβλέπει ότι το συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους» στον προϋπολογισμό θα παραβιαστεί, μόνο αν χειροτερεύσει η κατάσταση στον πόλεμο στην Ουκρανία για το ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο. Και για να μην κοροϊδευόμαστε. Αυτός είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο φαίνεται ότι η ΕΕ θα αποφασίσει να εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες των κρατών από τον υπολογισμό του ελλείμματος. Και φυσικά, η απόφαση αυτή, καμία σχέση δεν έχει με την αμυντική θωράκιση της χώρας μας με τα ελληνοτουρκικά, όπως η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να το παρουσιάζει για προφανείς λόγους. Γιατί, όταν μιλάμε για «αμυντικές δαπάνες», στην πραγματικότητα μιλάμε για επιθετικούς, ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, τους οποίους θα κληθεί να πληρώσει πανάκριβα για μία ακόμη φορά ο ελληνικός λαός.

Για να επανέλθουμε, όμως, στις αιτίες της ακρίβειας που μάς τις παρουσιάζετε σαν «εισαγόμενες», για πείτε μας:

  • Εσείς δεν είστε που συμμετέχετε και στον πόλεμο στην Ουκρανία με τις βάσεις που δίνετε, με τα όπλα που έχετε στείλει, με το στρατιωτικό προσωπικό που στέλνετε να εκπαιδεύει Ουκρανούς;
  • Εσείς δε δίνετε πλήρη στήριξη επίσης στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ που διαπράττει γενοκτονία αυτή τη στιγμή κατά του Παλαιστινιακού λαού και ταυτόχρονα έχει κάνει άνω – κάτω τη Μέση Ανατολή με ό,τι καινούργιες συνέπειες μπορεί και αυτό να έχει και στην άνοδο των τιμών;
  • Εσείς δεν έχετε υπερψηφίσει όλες τις κυρώσεις της ΕΕ;
  • Εσείς δεν είστε θιασώτες της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και της πολιτικής της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση;
  • Εσείς και οι προηγούμενοι δεν θεσπίσατε και βάλατε σε λειτουργία το χρηματιστήριο ενέργειας;
  • Εσείς δεν έχετε βάλει τη χώρα στο χρηματιστήριο ρύπων της ΕΕ;

Και πάψτε να κοροϊδεύετε τον λαό ότι τάχα τώρα με τα πολύχρωμα τιμολόγια της ενέργειας έχει την επιλογή στα χέρια του! Για εσάς το λέμε, γιατί είναι και κατάντια για το φιλελεύθερο αφήγημά σας αυτά τα περί «ελευθερίας» επιλογών. Τη μόνη «ελευθερία» που δίνετε στον εργαζόμενο, στην οικογένειά του, είναι να έχει ένα «μπακαλοδέφτερο» για να υπολογίζει τι θα ψωνίσει για να φάει τη βδομάδα, τον μήνα, πόσο αντέχει, αν θα στείλει το παιδί του στο ΙΕΚ, εάν έχει για τα φάρμακά του, τι χρωστάει στον κρεοπώλη… «Ελευθερία» του δίνετε, σε αναζήτηση καμιάς δουλειάς αλλά και «ελευθερία» να γραφτεί στα επιδόματα της ανεργίας του ΟΑΕΔ. Κι αυτά με πολλές προϋποθέσεις και αστερίσκους…Αυτά ονομάζετε εσείς «ελευθερία».

Το ‘χουμε πει και θα το επαναλάβουμε: Όσο παραμένουν άθικτες οι πραγματικές αιτίες που δημιουργούν την ακρίβεια στο ρεύμα, δηλαδή η “απελευθέρωση” της αγοράς ενέργειας, η μετατροπή σε χρηματιστηριακό εμπόρευμα και η δήθεν “πράσινη μετάβαση”, το πρόβλημα δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί. Το μόνο καινούριο που θα φέρουν τα νέα “πολύχρωμα” τιμολόγια, είναι “η δυνατότητα” του καταναλωτή να επιλέγει τον τρόπο και το χρώμα της νέας αφαίμαξής του από τους παρόχους και μετά να του λένε κι από πάνω ότι «η επιλογή ήταν δική του»!

Πάμε παρακάτω στα της ακρίβειας: Εσείς δεν αγορεύατε εδώ μέσα πριν 3 περίπου χρόνια για την κοσμογονία της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής και του Ταμείου Ανάκαμψης και λίγο-πολύ προσπαθούσατε να μας πείσετε όλους εδώ ότι ήταν ιδέα του κυρίου Μητσοτάκη, ο οποίος κατάφερε, με το ταλέντο του να πείσει τη Γερμανία, τη Γαλλία και όλη την υπόλοιπη ΕΕ; Εδώ γελάνε γι’ αυτό και τα μικρά παιδιά ακόμα…

Αλήθεια, εσείς με τα καλύτερα βιογραφικά και οι άριστοι εδώ μέσα, δεν είχατε ακούσει εκεί στο Harvard που σπουδάσατε, ότι αυτή η πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε άνοδο του πληθωρισμού, αφού αυξάνει τη μάζα του χρήματος που κυκλοφορεί, πιο γρήγορα από ότι αυξάνεται η μάζα των εμπορευμάτων; Και αν δεν το ξέρατε, δεν μας ακούγατε τουλάχιστον εμάς, που σας το λέγαμε και προειδοποιούσαμε; Φτάνει, λοιπόν, αυτή η κοροϊδία με τα εισαγόμενα! Ήρθε η ώρα να αναλάβετε τις ευθύνες σας για την πολιτική που ασπάζεστε και υλοποιείτε.

Και από την άλλη, έχουμε, φυσικά, τους μνηστήρες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αισίως τη «Νέα Αριστερά», που, ό,τι και να συζητάμε, από το έγκλημα των Τεμπών, από τις καταστροφές από πλημμύρες, από τις πυρκαγιές, μέχρι την ακρίβεια, δίνουν πραγματική μάχη για να πείσουν, ότι δήθεν στις άλλες χώρες της ΕΕ όλα είναι ειδυλλιακά, κι ότι τα πάντα εδώ, είναι μια ελληνική ιδιαιτερότητα και παρέκκλιση. Ό,τι όχι μόνο δεν ευθύνεται για αυτά και η πολιτική της ΕΕ που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά, αντίθετα, η ΕΕ είναι αυτή που προσπαθεί τάχα να βάλει την χώρα στον ίσιο δρόμο, αλλά η κυβέρνηση δεν την ακούει.

Μα καλά, τέτοιος ξεπεσμός; Έλεος, μαζέψτε τα σάλια που σας τρέχουν – για να το πω έτσι απλά – για αυτή τη σάπια ΕΕ των λόμπι, των μονοπωλίων, των κορακιών, της τρόικας, όπως τη γνώρισε ο λαός μας τα προηγούμενα χρόνια, γιατί θα τα πατήσετε και θα γλιστρήσετε. Εσείς, της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, μάς παρουσιάζετε μόνο τους δείκτες, στους οποίους η Ελλάδα είναι χαμηλά ή στον πάτο της ΕΕ και απ’ την άλλη, η κυβέρνηση της ΝΔ μάς παρουσιάζει μόνο τους δείκτες που είναι πάνω από τον μέσο όρο. Εν τω μεταξύ, ό,τι και να λένε οι δείκτες, οι εργαζόμενοι βασανίζονται και στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Κάτι παραπάνω θα ξέρουν από εσάς, κύριοι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, τα εκατομμύρια των εργαζομένων που πήραν μέρος τα τελευταία χρόνια στις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων δεκαετιών και στη Γερμανία, και στη Γαλλία, και στην Αγγλία σε όλη την Ευρώπη. Προφανώς, εκεί τους οδήγησαν τα προβλήματα, η δυσκολία να βγάλουν τον μήνα, γιατί ο μισθός δεν φτάνει και η ακρίβεια μεγαλώνει συνεχώς. Τα ίδια αντιμετωπίζουν και οι Έλληνες εργαζόμενοι… Το ζητούμενο, βέβαια, είναι αυτοί οι αγώνες να συνεχιστούν, να μην κοπάσουν αλλά να κλιμακωθούν, να βαθύνει το περιεχόμενό τους και όχι να γίνουν όχημα για κυβερνητικές εναλλαγές ίδιας περίπου κοπής.

Φυσικά, δεν παραγνωρίζουμε, ότι διαφορές ανάμεσα στις χώρες υπάρχουν, όπως και διαφορετικές επιλογές ανάμεσα στις κυβερνήσεις. Το είδαμε και τις προηγούμενες μέρες σε αυτό το θέατρο του παραλόγου, την COP-28 που μαζεύτηκαν στο Ντουμπάι όλοι οι δήθεν ευαίσθητοι με το κλίμα και τον πλανήτη: Κυβερνήσεις, λομπίστες, ΜΚΟ, στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών και άλλα ευαγή ιδρύματα και μαλώνανε για μέρες, για το ποια μορφή ενέργειας θα βαφτίσουν «πράσινη» και ποια όχι, ανάλογα φυσικά με το τι συμφέρει τα μονοπώλια κάθε χώρας, και για το πόσο γρήγορα πρέπει να προχωρήσει η μετάβαση από τα ορυκτά στις ΑΠΕ. Τελικά συμφώνησαν σε ένα κείμενο – μούφα κι έτσι, ανακουφίστηκε ο όλος ο πλανήτης…

Ούτε, βέβαια, όλες οι χώρες έχουν το ίδιο επίπεδο ανάπτυξης και παραγωγικότητας, ούτε τα ίδια μεγέθη στις αγορές τους. Και αυτό επίσης είναι νόμος του καπιταλισμού. Εννοείται ότι σε πολλούς από τους ελληνικούς δείκτες, σε σχέση με αυτούς άλλων χωρών, αντανακλώνται και οι βαριές συνέπειες από τα δέκα χρόνια βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής που υπηρετήσατε εναλλάξ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρομαι βέβαια σε δείκτες που δεν θέλετε να θυμάστε: Όπως, για παράδειγμα, η πρωτιά στο ποσοστό του πληθυσμού που δεν πραγματοποιεί αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις, λόγω υψηλού κόστους και μεγάλης αναμονής.

Την ίδια ώρα και ακριβώς, χάρη σε αυτή την κατάσταση, ο κύκλος εργασιών των ιδιωτικών δομών υγείας – κυρίως της πρωτοβάθμιας – φτάνει το μισό δις ευρώ! Τα ίδια ισχύουν και για τα νοσοκομεία που τα αντιμετωπίζετε λες και είναι ξενοδοχεία, με όρους πληρότητας. Και μάλιστα λέτε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε δύο νοσοκομεία σε απόσταση 30 χιλιομέτρων και να μην είναι γεμάτα»… Τόση αναισθησία στον ανθρώπινο πόνο. Την ίδια αγοραία λογική, όμως, βλέπουμε ότι λανσάρετε και για τα σχολεία, που σας πήρε ο πόνος κύριε υπουργέ και οι υπόλοιποι, για τις κακές επιδόσεις των μαθητών μας στον διαγωνισμό της PISA! Και είχατε φυσικά τη λύση έτοιμη από πριν: ακόμα πιο γρήγορα βήματα στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης του διαφοροποιημένου σχολείου της αγοράς, πάντα με τον μανδύα του εκσυγχρονισμού.

Να σας ενημερώσουμε φυσικά, ότι τα σχολεία μας και τα σχολικά βιβλία κινούνται εδώ και χρόνια στη λογική των δεξιοτήτων. Μην χύνετε λοιπόν κροκοδύλεια δάκρυα για το μορφωτικό επίπεδο των μαθητών. Εσείς και η πολιτική σας είστε απόλυτα υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση.

Για να σας βοηθήσω, λοιπόν, σας έχω φέρει εδώ μια εικόνα που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και δείχνει το διαδραστικό ταβάνι του 19ου δημοτικού σχολείου του Αιγάλεω που, πριν από λίγες βδομάδες, έπεσε στα πάνω έδρανα και παραλίγο θα έπεφτε στα κεφάλια των μαθητών που είχαν φύγει πριν 10 – 15 λεπτά. Κάθε μέρα κάτι συμβαίνει. Την Παρασκευή έπεσε ο φεγγίτης μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας στο 7ο νηπιαγωγείο Δάφνης. Συγχαρητήρια για τον εκσυγχρονισμό σας.

Σε ένα άλλο επεισόδιο μεσαιωνικού εκσυγχρονισμού, ακούσαμε και την υφυπουργό παιδείας να λέει ότι είναι καλό για τα παιδιά γυμνασίου να περπατάνε 2 χιλιόμετρα μόνα τους, σε επικίνδυνες λεωφόρους, σε κρύο και βροχή – αυτό δεν το είπε, είπε τα υπόλοιπα- μέχρι το σχολείο τους που θα έχει συγχωνευθεί, γιατί το προτείνει, λέει, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τι να πούμε.. από Μαρίες Αντουανέτες πάτε πολύ καλά σε αυτή την κυβέρνηση…

Άλλωστε, την ταξική σας τοποθέτηση την βλέπουμε πολύ καλά και στις διακηρύξεις σας για την επαγγελματική κατάρτιση. Θυμηθήκατε μέχρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο μάλιστα, ο οποίος, ακριβώς, προωθώντας τότε τον προσανατολισμό των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων να μάθουν κάποια τέχνη της εποχής, έλεγε: «Η κλασική παιδεία είναι για τους ολίγους –εκλεκτούς οι οποίοι θα αποτελέσουν την ηγεσία της αύριον»!!! Αλλά έχει περάσει κι ένας αιώνας από τότε, αλλά εσείς εκεί κολλημένοι.

Και βέβαια έχετε και τον μεγάλο σας στόχο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και έχετε τέτοια εμμονή -ναι εσείς έχετε πράγματι πολλές εμμονές – που εκστομίζετε την μια αστοχία – ευγενικά το λέμε – τη μια μετά την άλλη. Τα επιχειρήματά σας, κύριοι της κυβέρνησης, είναι αμιγώς οικονομικά και όχι εκπαιδευτικά. Κι αφήστε αυτά τα παραδείγματα με τις άλλες χώρες που έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Εδώ υπάρχει φοιτητικό κίνημα, υπάρχουν τίμιοι πανεπιστημιακοί, υπάρχει ο ελληνικός λαός που πασχίζει να μορφώσει τα παιδιά του, που θα τα υπερασπιστούν τα μορφωτικά δικαιώματα που έχουν απομείνει, όσα νομοσχέδια και αν φέρετε, όποτε κι αν τα φέρετε. Για πείτε μας, όμως, και εσείς, κύριοι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Σε τι από τα παραπάνω που υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ διαφωνείτε επί της ουσίας; Τι δεν υλοποιήσατε ως κατεύθυνση κι εσείς ως κυβέρνηση; Σε τι δεν δώσατε στήριξη ως αντιπολίτευση;

Το μόνο σας πρόβλημα είναι κυρίως ότι τα υλοποιεί η ΝΔ που κάθεται τώρα στις κυβερνητικές καρέκλες και όχι εσείς. Τον κόσμο που μας παρακολουθεί, όμως, τον ενδιαφέρει να ακούσει ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες για τα προβλήματά του και τι προτείνει ο καθένας. Και όταν μιλάμε για την ακρίβεια, δεν μπορούμε να μη μιλάμε για τους χαμηλούς μισθούς που διαμορφώσατε όλοι σας, με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με τα χτυπήματα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με τον νόμο που φέρνει τα ονόματα του κυρίου Βρούτση και της κυρίας Αχτσιόγλου και απαγορεύει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα, ο μέσος μισθός να είναι σήμερα 26% χαμηλότερος από ότι ήταν το 2009.

Κι έρχεται μετά ο ανεκδιήγητος υπουργός εργασίας και λέει ότι οι εργαζόμενοι κάνουν ουρά για να δουλέψουν δεύτερη δουλειά και Κυριακές. Τη δυστυχία τους την μεταφράζει ως χαρά και θέληση για ταλαιπωρία! Ευφυέστατο! Ή ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε στον ΣΕΒ να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με μετοχές, αντιγράφοντας αυτά που έχει πει και ο κ. Μητσοτάκης πριν χρόνια. Αλήθεια, αυτά είπε ο κ. Κασσελάκης στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ όταν τους συνάντησε; Τέτοιες ανοησίες είπε στους εργάτες που δίνουν έναν τιτάνιο ηρωικό αγώνα για να μη χάσουν τις δουλειές τους; Να πληρώνονται με μετοχές; Για να μην πω για το άλλο που είπε, ότι «το κεφάλαιο είναι εργαλείο για τη μείωση των ανισοτήτων» ή το τελευταίο του μαργαριτάρι, ότι «δεν θα χωρίσει τους Έλληνες ταξικά»…. Σαν εκείνον τον ανεκδιήγητο Λάσκαρη τη δεκαετία του 70 που είπε ότι κατήργησε και την ταξική πάλη με τον νόμο του τότε…

Λες και περίμεναν τον κ. Κασσελάκη οι Έλληνες για να χωριστούν ταξικά… Λες και δεν ξέρουν όλοι και όλες σε όλο τον κόσμο, ότι υπάρχουν εργάτες, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες, αγρότες, βιοπαλεστές από την μια και από την άλλη υπάρχουν εφοπλιστές, βιομήχανοι, τραπεζίτες. Και επειδή θέλει να μην αναφερόμαστε σ΄ αυτόν για να τον αφήσουμε να ανθίσει σας λέμε απλά μόνο: να τον χαίρεστε και να τον προτείνετε και για το Νόμπελ Οικονομίας…

Και επειδή θα χαμογελάτε εσείς του ΣΥΡΙΖΑ νο2 εκεί στα ορεινά ή από τα γραφεία τους που ακούνε… Τα ίδια λέτε με άλλα λόγια κι εσείς, με τον ΣΥΡΙΖΑ 1, τόσα χρόνια που μιλάτε για δήθεν «δίκαιη καπιταλιστική ανάπτυξη» και για «δικαιοσύνη παντού» μέσα στον καπιταλισμό. Απλά ο κ. Κασσελάκης είναι μαθημένος αλλιώς εκεί στις ΗΠΑ και τη Goldman Sachs και τα λέει λίγο πιο αδιαμεσολάβητα…

Πάμε παρακάτω…. Όταν μιλάμε για την ακρίβεια δεν μπορούμε να μη μιλήσουμε και για τους φόρους που ροκανίζουν το διαθέσιμο λαϊκό εισόδημα, ενώ πολλοί από αυτούς ενσωματώνονται και στις τιμές. 6,2 δις ευρώ παραπάνω φόρους προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2024 σε σχέση με τον φετινό, και φτάνουν στα 62,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Και από πού τα παίρνετε αυτά; Από τα γνωστά υποζύγια. Τα 24,3 δις θα προέρχονται από τον ΦΠΑ, από τον πιο άδικο φόρο δηλαδή, αφού είναι ίδιος, και για τον φτωχό και για αυτόν που δεν ξέρει τι έχει. 7 δις είναι μόνο ο, επίσης έμμεσος, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα. Όπως, όμως, σας θύμισε και ο εισηγητής μας, ο δείκτης της αναλογίας των έμμεσων φόρων σε σχέση με τους άμεσους, ξεπέρασε το 60%, τρεις φορές τα τελευταία χρόνια:

  • Το 1997 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για να ξεκινήσει η διαδικασία της ένταξης στην ΟΝΕ…
  • Το 2017 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την επίτευξη «δημοσιονομικής εξυγίανσης»…
  • Και τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ για τα ματωμένα κρατικά πλεονάσματα.

Μάλιστα, πριν 10 μέρες ψηφίσατε ένα πραγματικό έκτρωμα, που βάζει τη θηλιά στον λαιμό των μικρών ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων. Και μη μας πείτε πάλι για τη φοροδιαφυγή, γιατί όλοι πια έχουν καταλάβει, ότι η στόχευσή σας δεν ήταν μόνο, ή κυρίως, για να τους πάρετε φόρους. Να τους κλείσετε θέλετε! Να τους αφανίσετε θέλετε και να αντιμετωπίσετε αυτό που και εσείς ονομάζετε «διαρθρωτικό πρόβλημα», όπως έλεγε και το σχέδιο Πισσαρίδη. Για να μοιράσετε αυτή την πίτα της αγοράς στους φίλους σας, σε μεγάλους επενδυτές – καρχαρίες.

Γι’ αυτούς βέβαια, έχει πολλά δωράκια ο προϋπολογισμός που προτείνετε: Τους μειώνετε τον φόρο συγκέντρωσης των κεφαλαίων τους από 0,5% σε 0,2%, μειώνετε κατά 50% του φόρου των χρηματιστηριακών τους συναλλαγών. Τους καταργείτε τον φόρο τόκων ομολόγων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα.

Αυτά, βέβαια, έρχονται να προστεθούν στις δεκάδες φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, στον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών, στον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, στον φόρο των μερισμάτων που ο ΣΥΡΙΖΑ τον πήγε από το 15% στο 10% και η ΝΔ από το 10% στο 5%. Γι’ αυτούς, όπως, πάντα, λεφτόδεντρα υπάρχουν. Έτοιμες να σπάσουν ακόμη ένα ρεκόρ κερδοφορίας είναι οι εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο. Πάνω κι από τα 10,3 δισ. ευρώ που «τσέπωσαν» το 2022. Αυτό δείχνουν τα κέρδη που ανακοίνωσαν 45 από αυτές για το 9μηνο του 2023, τα οποία ανέρχονται σε 6,4 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι τράπεζες κερδίζουν 1 δισ. κάθε τρίμηνο.

Και βέβαια όταν μιλάμε για ακρίβεια δεν μπορούμε να μη μιλάμε για τις τιμές των προϊόντων. Ούτε εδώ μπορείτε να κάνετε τους ανήξερους, κύριοι της κυβέρνησης. Εσείς κάνετε τα πάντα για να προχωρά η κυριαρχία των μονοπωλίων στην αγορά. Αυτό όμως ανεβάζει τις τιμές. Και μην μας πείτε ότι τρόμαξαν τα εμπορικά μεγαθήρια με τα πρόστιμα που τους βάλατε. Μπορεί να μην το πήραν καν είδηση, γιατί, για τέτοια μεγέθη μιλάμε, σε σχέση με τα κέρδη τους. Αλλά, εσείς δεν είστε, που διαφημίζετε συνέχεια την περιβόητη εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας; Για πείτε μας, λοιπόν, τι επίδραση έχει αυτή στις τιμές;

Όταν, για παράδειγμα, το εμπόρευμα «φέτα», η ελληνική φέτα, αντί να απευθύνεται σε μια αγορά 10 εκατομμυρίων με τη συγκεκριμένη αγοραστική δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι, οι πολίτες στην Ελλάδα, απευθύνεται σε ολόκληρη την ΕΕ, δηλαδή σε μια αγορά 450 εκατομμυρίων και με πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα, τι κάνει η ζήτηση, ανεβαίνει ή πέφτει; Και τι κάνει σε αυτή την περίπτωση η τιμή του εμπορεύματος, ανεβαίνει ή πέφτει; Σας τα λέω απλά, γιατί μάλλον ούτε αυτά τα μάθατε στο Harvard. Το ίδιο ισχύει κατεξοχήν και για το καμάρι σας, την βαριά βιομηχανία – όπως την λέτε – της χώρας, όπως λέτε τον τουρισμό. Η εξωστρέφεια όμως είναι πολύ καλή για τους εξαγωγείς, τους μεγαλεμπόρους, τους ξενοδόχους και tour operators. Αυτοί όσο ανεβαίνουν οι τιμές ανοίγουν σαμπάνιες. Οπότε αυτό μετράει για εσάς.

Αν θέλατε να αντιμετωπίσετε την ακρίβεια έστω και λίγο, δεχτείτε εδώ και τώρα τις προτάσεις του ΚΚΕ τις οποίες έχουμε καταθέσει και δω στη Βουλή με πρόταση νόμου για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο για κάθε παιδί, για κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ρεύμα και καύσιμα, για κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος. Και μην μας πείτε, ότι δεν έχετε λεφτά για να τα κάνετε. Σας περιέγραψα μόλις πριν με κάθε λεπτομέρεια προηγουμένως, πού τα δίνετε αφειδώς τα λεφτά και τις φοροαπαλλαγές! Πάρ’ τε τα από εκεί.

Και βέβαια όλα αυτά που συζητάμε για τις οικονομικές εξελίξεις και πως αυτές επιδρούν στη ζωή του λαού, δεν είναι ανεξάρτητα και από τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική και πιο συγκεκριμένα στα ελληνοτουρκικά, μιας και είχαμε και την επίσκεψη του Ερντογάν τις προηγούμενες μέρες. Εμείς, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, δεν υιοθετούμε το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργείτε στον ελληνικό λαό. Ίσα ίσα επιμένουμε, ότι η αποκαλούμενη “επανεκκίνηση” των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πραγματοποιείται πάνω στο πολύ επικίνδυνο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί για οδυνηρές διευθετήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στην πράξη, με την παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επιχειρείται να επιταχυνθεί το “παζάρι” με στόχο την ενίσχυση της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και την συνεκμετάλλευση – συνδιαχείριση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος των ενεργειακών και άλλων μεγάλων ομίλων. Αυτά όμως συνεπάγονται σοβαρούς κινδύνους για την κυριαρχία, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στο πλαίσιο ενός οδυνηρού συμβιβασμού και του “καζάν – καζάν”, της μοιρασιάς στα δύο, που προβάλλει το τουρκικό κράτος.

Κι εδώ, φυσικά, εντάσσονται η Κοινή Διακήρυξη και οι οικονομικές, εμπορικές και άλλες συμφωνίες που υπογράψατε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του “Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας”. Όλα αυτά όμως, εμείς το λέμε καθαρά στον ελληνικό λαό, δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών, υπηρετούν πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα των ελληνικών και των τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων.

Αλλά και οι συνομιλίες για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, γίνονται πάλι στη βάση της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, σε βάρος των ξεριζωμένων από τις διάφορες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Γεννιούνται όμως και κάποια ερωτηματικά που θέλουμε να μας απαντήσετε: Τι εννοούσατε κ. Μητσοτάκη με την αναφορά σας ότι υπάρχει “μια διαφορά που μπορεί να υπαχθεί σε διεθνή δικαιοδοσία”; Δηλαδή, υπάρχουν και επιπλέον διαφορές που μπορούν να διευθετηθούν με άλλο τρόπο; Ποιες είναι οι «επιθετικές ενέργειες» από τις οποίες η Ελλάδα δεσμεύεται να απέχει; Θυμίζω ότι η Τουρκία θεωρεί, όχι απλά επιθετική ενέργεια, αλλά «αιτία πολέμου», το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Και αφήστε τα λογοπαίγνια περί “μισογεμάτου ποτηριού”. Γιατί όλα αυτά δεν μπορούν να κρύψουν, ότι επί της ουσίας δρομολογείται, μια εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση και στο τραπέζι δυστυχώς έχουν τεθεί όλες οι απαράδεκτες διεκδικήσεις της άρχουσας τάξης της Τουρκίας. Κατά τη γνώμη μας, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η πολιτική της εμπλοκής σε ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που προωθείται, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, υπηρετεί τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, βάζοντας σε κίνδυνο κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τον λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες. Όμως η ειρήνη, η συνεργασία, η φιλία και η αλληλεγγύη, ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, δεν περνάει μέσα από τέτοιου είδους «λυκοφιλίες», αλλά μέσα από την κοινή δράση και τον αγώνα ενάντια στα σχέδια των αστικών τάξεων και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Το ΚΚΕ αντιτίθεται σε κάθε είδους υποχώρηση στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, στην αλλαγή Διεθνών Συνθηκών που καθορίζουν τα σύνορα και εργάζεται για την ανάπτυξη της κοινής πάλης των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου και των άλλων λαών της περιοχής, για τα δικά τους συμφέροντα. Από αυτήν την άποψη, κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει, το αντίθετο ο λαός μας επιβάλλεται και να ανησυχεί και να επαγρυπνά.

Και για να τελειώνω, ξέρουμε ότι ο προϋπολογισμός σας θα υπερψηφιστεί αμέσως μετά το τέλος αυτής της σημερινής συζήτησης. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Μακάρι για εσάς τα προβλήματά σας να τελείωναν εκεί. Γιατί, η πορεία υλοποίησής του, όπως και συνολικά η πορεία υλοποίησης της αντιλαϊκής σας πολιτικής σε όλους τους τομείς, είναι υπό αίρεση. Όχι μόνο διότι και η χρονιά που έρχεται εγκυμονεί ραγδαίες εξελίξεις, τόσο στην οικονομία, όσο και στις διεθνείς σχέσεις. Αλλά πάνω από όλα, γιατί όσο συσσωρεύονται τα προβλήματα, όσο συσσωρεύεται η οργή, όσο περισσότερο εμφατική γίνεται η αναντιστοιχία των όρων ζωής του λαού με τις ίδιες τις δυνατότητες της εποχής, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για εσάς να τον χειραγωγείτε, να αποσπάτε τη συναίνεσή του για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Και μην αυταπατάστε ότι παίζετε χωρίς αντίπαλο. Άλλωστε πραγματικός, στρατηγικός αντίπαλός των κυβερνήσεων, ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρξε κάποια ονομαζόμενη αξιωματική αντιπολίτευση. Πραγματικός αντίπαλός σας είναι όλοι εκείνοι οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες, που αποτελούν ήδη τα ρυάκια αντίστασης, τα οποία δεν θέλουν πολύ για να συνενωθούν και να γίνουν ορμητικό ποτάμι, που θα σαρώσει όλα αυτά που μας κρατάνε πίσω. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και όσες ακόμα περισσότερες μας δώσει ο ελληνικός λαός το επόμενο διάστημα, τα επόμενα χρόνια σε αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

sinidisi.gr

Για προϋπολογισμό διευθετήσεων κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να τονίζει πως το ΠΑΣΟΚ θα τον καταψηφίσει με εξαίρεση τις δαπάνες για την άμυνα και την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2024, αναφέρθηκε στη στεγαστική πολιτική και τα κόκκινα δάνεια που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του κόμματός του και προέτρεψε την κυβέρνηση να καταργήσει την Golden Visa όπως έπραξε και η Πορτογαλία.

«Έχετε καταντήσει το Μαξίμου γραφείο real estate. Είστε απολύτως υπεύθυνοι για μία τεράστια στεγαστική κρίση που υπάρχει σήμερα και θα κλιμακωθεί τα επόμενα χρόνια» υπογράμμισε.

«Οι νέοι άνθρωποι, που ζουν σε μία εποχή χαμηλών ευκαιριών, θα πρέπει να βγουν μπροστά. Στηρίζουμε τους νέους επιστήμονες στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, με κοινωνικές κατοικίες. Έχουμε χρέος να λύσουμε αυτό το θέμα, γιατί δημιουργεί τεράστιες επιπτώσεις και στο δημογραφικό. Η χώρας μας είναι πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης στην Ευρωζώνη» πρόσθεσε.

Ο κ. Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για την Παιδεία και την Υγεία. «Δεν σας ενδιαφέρει ένα ισχυρό δημόσιο σχολείο που θα προετοιμάζει τα παιδιά μας για τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουν» τόνισε και σημείωσε πως τα πρόσφατα αποτελέσματα αξιολόγησης της PISA είναι απογοητευτικά.

«Ο ελληνικός λαός πληρώνει τις δεύτερες μεγαλύτερες δαπάνες υγείας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε στην συνέχεια για την Υγεία.

sinidisi.gr

Για «αγωνιώδη προσπάθεια» των υπουργών και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας «να πείσουν τους πολίτες ότι η χώρα ζει μία μοναδική εποχή ευημερίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Όμως υποστήριξε ο ίδιος, «αυτή η προσπάθειά είναι προφανώς επιτελικά σχεδιασμένη», αλλά «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που ζουν οι πολίτες».

«Όση προπαγάνδα και να χρησιμοποιείτε δεν μπορείτε να κρύψετε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η ακρίβεια, εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής σας», είπε, καταγγέλλοντας έναν «πληθωρισμό απληστίας», δηλαδή, πληθωρισμό «που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα κέρδη των επιχειρήσεων» και δεν είναι «εισαγόμενος». Κατηγόρησε, μάλιστα τη ΝΔ ότι με αυτές τις «στρεβλώσεις της αγοράς» και τα «προβλήματα ανταγωνισμού», «υποφέρει η κοινωνία και οικονομία».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε μεγάλα γεγονότα της φετινής χρονιάς κατά τα οποία «κατέρρευσε κάθε αίσθημα ασφάλειας, θωράκισης και ανθεκτικότητας» και κυρίως της «αξιοπιστίας» του πρωθυπουργού, από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, μέχρι την οπαδική βία και την ακρίβεια.

«Όμως αυτό που κατέρριψε κάθε έννοια αξιοπιστίας ήταν η απόφαση σας να απορρίψετε την πρόταση για διενέργεια προκαταρκτικής επιτροπής» για τα Τέμπη από τη Βουλή, υπογράμμισε, ενώ σχολίασε πως στην συγκεκριμένη περίπτωση «δεν ισχύει τοκαθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται“».

Συνεχίζοντας, ο Σ. Φάμελλος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προωθεί ένα σχέδιο «αδικίας», με «αναδιανομή περιουσιών και εισοδήματος», όπου «λίγοι γίνονται πλουσιότεροι και όλο και περισσότεροι θίγονται γιατί δεν έχουν κολλητό στο σύστημα εξουσίας» και ότι για να τα «καλύψει» όλα αυτά, εφαρμόζει «ένα παράλληλο σχέδιο προπαγάνδας, επηρεασμού των ΜΜΕ και χειραγώγησης της κοινής γνώμης αλλά και αδιαφάνειας και υποβάθμισης των θεσμών».

sinidisi.gr

Η Νίκη καταψηφίζει τον προϋπολογισμό όπως είναι γραμμένος, τόνισε μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Νατσιός.

Ο κ. Νατσιός, ξεκίνησε την ομιλία του με ειδική αναφορά στην οπαδική βία υπογραμμίζοντας τις ευθύνες της πολιτείας και ιδιαίτερα του εκπαιδευτικού συστήματος γενικότερα στα περιστατικά βίας που προκαλούνται από νέους.

«Με μια δολοφονική ενέργεια, ένα άγουρο παιδί 18 χρονών κατέστρεψε τη ζωή του αστυνομικού αλλά και τη δική του ζωή. Μετά τις δολοφονίες του Άλκη και του Μιχάλη, ο αθλητισμός στην Ελλάδα βάφτηκε για μία ακόμη φορά με αίμα. Κάθε φορά που γίνεται ένα οπαδικό έγκλημα, η κυβέρνηση σερβίρει “ξαναζεσταμένο φαγητό” από νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί, αλλά ποτέ δεν εφαρμόζονται στο ακέραιο. Είναι τραγικό το ότι δεν μπορείτε να επιβάλλετε ούτε τα μέτρα που εσείς οι ίδιοι ψηφίζετε. Μήπως φοβάστε να τα βάλετε με τους οπαδικούς στρατούς, γιατί γνωρίζετε εκ των προτέρων το πόσο “ψηλά” θα σας οδηγήσει το νήμα της έρευνας; Μήπως αφήνετε ανεξέλεγκτο το τέρας της οπαδικής βίας, γιατί φοβάστε να μην ξεμείνετε από “σπόνσορες; Τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας έχουν καταντήσει νομοθετικό “γεφύρι της Άρτας”: Εδώ και 15 χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν από τον τόπο, εξήγγειλαν αυστηρά μέτρα κατά του χουλιγκανισμού αλλά ουδείς τα εφήρμοσε. Κάθε πρωθυπουργός άφηνε το μπαλάκι των ευθυνών για τον επόμενο, και η κοινωνική γάγγραινα συνέχισε να κακοφορμίζει», είπε ο πρόεδρος της Νίκης και πρόσθεσε.

«Χωρίς αξίες και ιδανικά να μεταδίδονται από την οικογένεια και το σχολείο, πολλοί νέοι μας πάσχουν σήμερα από κρίση κοινωνικής ταυτότητας. Έτσι δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για τη στρατολόγηση σε οπαδικούς “στρατούς”, όπου ο νέος αναζητά την αίσθηση του “ανήκειν”, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα ανήκουν σε μια εγκληματική συμμορία από χούλιγκανς. Η βία δεν είναι φαινόμενο του ποδοσφαίρου. Η  βία είναι πρωτίστως θέμα πνευματικό και ηθικό. Εκεί βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος. Όσο η οικογένεια, το σχολείο και το κράτος απομακρύνουν τα παιδιά μας από τον αξιακό κώδικα της χριστιανικής πίστης, τόσο η κρίση αξιών βαθαίνει και τόσο χάνεται το σημείο αναφοράς για τι είναι άνθρωπος και ανθρωπιά. Μήπως θερίζουμε σήμερα ότι σπείραμε χθες;» διερωτήθηκε. Και τόνισε «Όσο θα μας ενδιαφέρει το κατά κεφαλήν εισόδημα όχι το εντός της κεφαλής εισόδημα τα προβλήματα αυτά θα παραμένουν».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην τροπολογία Καιρίδη για το «λαθρομεταναστευτικό» όπως το χαρακτήρισε και υποστήριξε πως αποτελεί μέρος «μιας παγκόσμιας εκστρατείας προώθησης της διακίνησης παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα».

«Τι είδους πόλεμο κάνετε κατά των διακινητών την ώρα που να βροντοφωνάζετε θα σας νομιμοποιήσουμε», διερωτήθηκε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Σας καλούμε να αλλάξετε τακτική. Αυτοκτονούμε εν θριάμβω. Στους πολιτισμούς και στα έθνη συμβαίνει το αντίθετο από αυτά που συμβαίνουν στους ζωντανούς οργανισμούς. Πρώτα αποσυντίθεται και μετά πεθαίνουν».

Στο τέλος της ομιλίας του ο πρόεδρος της Νίκης αναφέρθηκε στον κατατεθέντα προϋπολογισμό.

«Δείχνει ότι η κυβέρνηση σκέφτεται και δρα ως τοποτηρητής των ξένων γιατί λείπει το σπουδαίο όραμα», είπε και πρόσθεσε πως «χωρίς Έλληνες δεν υπάρχει εθνική οικονομία και εθνικό ΑΕΠ».

Ο κ. Νατσιός ζήτησε μέτρα για την προστασία της μητρότητας «για να βοηθήσουμε οικογένειες να κάνουν πολλά παιδιά και να τα μεγαλώσουν εν Κυρίω», όπως είπε μεταξύ των οποίων η χορήγηση επιδομάτων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης «ώστε να μην αντιμετωπίζουν διακρίσεις από τους εργοδότες».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο δημόσιο χρέος της χώρας, λέγοντας πως δεν υπάρχει «μείωση του εξωτερικού δανεισμού. Το εξωτερικό μας χρέος πληρώνουμε μόνο τόκους. Δεν μειώνεται αλλά ανακυκλώνεται στο διηνεκές».

Εξέφρασε επίσης την διαφωνία του με τα μέτρα αύξησης της εισπραξιμότητας των φόρων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, τα χαρακτήρισε οριζόντια και άδικα ιδιαίτερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Όταν το κράτος γίνεται φοροφυγάς τότε και ο πολίτης γίνεται φοροφυγάς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος είπε πως «δεν υπάρχουν σοβαρά κίνητρα για την επιστροφή των νέων στην πατρίδα τους κάτι που θα επενεργούσε θετικά στο δημογραφικό πρόβλημα αλλά και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων».

Ο κ. Νατσιός κατέληξε με αναφορά σε κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά, σύμφωνα με το οποίο εκείνο που ζητά ο Έλληνας, είναι εργασία και μια ζωή ανθρώπινη, σχολεία για τα παιδιά του κοινωνική πρόνοια και πάνω από όλα να τον σέβονται.

sinidisi.gr

Σελίδα 1 από 2