Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  4:11: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2023

Με βελτιωτικές αλλαγές αλλά και νέες διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη προτάσεις και παρατηρήσεις που έχουν υποβληθεί από κόμματα και φορείς ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη η λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου, ολοκληρώθηκε και σε β’ ανάγνωση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τίτλο, «Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου: Διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τη ΝΔ να τάσσεται υπέρ της αρχής του, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, «Σπαρτιάτες» και «Νίκη» να επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, η Ελληνική Λύση να δηλώνει «παρών» και το ΚΚΕ μαζί με την Πλεύση Ελευθερίας να το καταψηφίζουν.

Ο κ. Κυρανάκης έδωσε έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των 150.000 εκκρεμών υποθέσεων, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε κάθε βοήθεια, εσωτερική, εξωτερική ή τεχνολογική, για να μη χάνεται χρόνος και άσκοπες εργατοώρες και να σταματήσει η μεγάλη χρονίζουσα ταλαιπωρία των Ελλήνων πολιτών».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η μία εργάσιμη μέρα για την ολοκλήρωση της ψηφιακής διαδικασίας στη μεταβίβαση ακινήτου, αφορά τις νέες υποθέσεις.

«Προχωράμε γρήγορα στην ψηφιοποίηση, ώστε μέσω της διασύνδεσης διαλειτουργικότητας και την καταχώρηση μιας πράξης να είμαστε έτοιμοι τον Ιανουαρίου του 2024, η αγοραπωλησία κτηματογραφημένων ακινήτων να γίνεται ψηφιακά», υπογράμμισε.

Ακόμα, σημείωσε ότι το άρθρο 26 είναι συμφωνημένο με την Ένωση των συμβολαιογράφων και δεσμεύτηκε ότι θα έχουν εκπροσώπηση.

Η κριτική του γενικού εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Καραμέρου, στάθηκε ιδιαίτερα στην «υποστελέχωση» του Ελληνικού Κτηματολογίου, χαρακτηρίζοντας αμφίβολη την αισιοδοξία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιτάχυνση των διαδικασιών με τις 580 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ που έχει ανακοινώσει, καθώς, όπως είπε, δεν θα καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις.

Θετικά τάχθηκε στα άρθρα για την κατάργηση της προϋπόθεσης περί οφειλής ΤΑΠ, και την απόδοση κινήτρων υπαλλήλων και δικηγόρων ενώ ζήτησε την επέκταση της μισθολογικής αναγνώρισης και στους αναπληρωτές προϊσταμένους.

Για «νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση», έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών», Πέτρος Δημητριάδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν λύνεται το μείζον πρόβλημα που είναι η έλλειψη προσωπικού» ενώ χαρακτήρισε «ελπιδοφόρο το άρθρο για την κατάργηση προσκόμισης βεβαίωσης ΤΑΠ».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης εξέφρασε αμφιβολίες για «την άμεση λύση του προβλήματος της υποστελέχωσης», ωστόσο εξέφρασε τη στήριξή του στις διατάξεις για τα κίνητρα και τα μπόνους στους εργαζόμενους και στην άρση της πολύπλοκης διαδικασίας για τη μεταβίβαση των ακινήτων.

«Το νομοσχέδιο είναι άτολμο και αποσπασματικό, φέρνει βελτιώσεις αλλά όχι σημαντικές καθώς δεν θεραπεύει ριζικά το πρόβλημα των καθυστερήσεων», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του κόμματος «Νίκη», Γιώργος Αποστολάκης.

Σοβαρές ενστάσεις επί σειρά άρθρων εξέφρασε η ειδική αγορήτρια της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ελένη Καραγεωργοπούλου, υποστηρίζοντας ότι «δεν απαντά σε καίρια, χρόνια, ζέοντα ζητήματα και προβλήματα, τα οποία δεν θα λύσει ούτε η ψηφιακή διακυβέρνηση». «Αποκορύφωμα της προχειρότητας του νομοσχεδίου είναι ότι ζητείται από τον πολίτη να προσκομίσει τοπογραφικό με ταυτόσημο Ε9 κατά το εμβαδόν και τίτλο ή ένορκες βεβαιώσεις σε περίπτωση χρησικτησίας», σημείωσε.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Αναστάσιος Μπαρτζώκας, τόνισε ότι «το νομοσχέδιο συνδιαμορφώθηκε μέσα από ένα ανοικτό διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς», ενώ χαρακτήρισε «αυτονόητο βήμα στο οποίο όλοι πρέπει να συμφωνήσουν ότι τα συμβόλαια θα υποβάλλονται σε ψηφιακή μορφή και δεν θα ταλαιπωρούνται επί χρόνια χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων όπως γίνεται μέχρι σήμερα».

Πηγή: ertnews.gr

H υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο επιλέχθηκε από τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΤΕπ, ο Γερμανός Βέρνερ Χόγιερ, ολοκληρώνει τη θητεία του στο τέλος του έτους, έπειτα από δύο εξαετείς θητείες.

Την είδηση ανακοίνωσε μέσω του «Χ» ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Βανσάν Βαν Πέντεγκεμ, ο οποίος ηγείται των συζητήσεων μεταξύ των κρατών μελών: «Οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφωνούν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της Νάντια Καλβίνο. Η ΕΤΕπ αποτελεί βασικό μέσο για την επίτευξη των στόχων πολιτικής της ΕΕ. Η Νάντια Καλβίνο διαθέτει όλα τα προσόντα που απαιτούνται για τη διαχείριση της μεγαλύτερης πολυμερούς τράπεζας στον κόσμο, διοχετεύοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις και υποστηρίζοντας επενδύσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης της Ευρώπης».

Ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε στο «Χ»: “Συγχαρητήρια Νάντια Καλβίνο για την υποστήριξη από τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ να αναλάβεις την προεδρία της ΕΤΕπ. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά μαζί σου στο νέο σου ρόλο για να φέρεις τις επενδύσεις που χρειαζόμαστε για μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024, μετέδωσε πριν από λίγο το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Ρωσική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά σε διάστημα τριών ημερών: από τις 15 ως τις 17 Μαρτίου.

Το πρακτορείο μετέδωσε ότι ο Πούτιν έκανε την ανακοίνωση μέσα στο Κρεμλίνο αφού παρασημοφόρησε με το ανώτατο στρατιωτικό παράσημο της χώρας–το χρυσό αστέρι του ήρωα της Ρωσίας– στρατιώτες που πολέμησαν στην Ουκρανία.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε ανακοινώσει ότι “πολλοί άνθρωποι” πιέζουν τον πρόεδρο Πούτιν να είναι υποψήφιος για μια νέα εξαετή θητεία τον Μάρτιο, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα ανακοινώσει την απόφασή του “όταν το κρίνει σκόπιμο”.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, στο Ξενοδοχείο Caravel.

Οι εργασίες της συνεδρίασης θα ανοίξουν με την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, στις ​11:30.

sinidisi.gr

Συνάντηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Θανάση Παπαθανάση με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αγρινίου

Ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε: «τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κυνηγών και των αρμόδιων αρχών για την ανάπτυξη συνεκτικών και αποτελεσματικών πολιτικών και ρυθμίσεων που θα προστατεύουν τους φυσικούς πόρους και θα διασφαλίζουν την κυνηγετική δραστηριότητα».

Η συνάντηση του κ. Παπαθανάση με τον Πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου  κ. Χαλαστάνη και το Διοικητικό Συμβούλιο αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων και τη συζήτηση επί επίκαιρων θεμάτων που αφορούν την κυνηγετική δραστηριότητα και τη σχέση της με το περιβάλλον, την οικονομία και την πυροπροστασία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν πολλά σημαντικά θέματα που αφορούν την ευζωία ζώων συντροφιάς στο πλαίσιο του Νόμου 4830/2021, την Ομοσπονδιακή θυροφυλακή, το κυνήγι σε περιοχές Natura, τα έσοδα του κράτους από τους κυνηγούς, καθώς και το νόμο περί θήρας 86/1969 και το ρυθμιστικό πλαίσιο.

«Είμαστε στο πλευρό των κυνηγών. Η διάθεση εθελοντικής προσφοράς και η δραστηριότητά σας ως φύλακες της ελληνικής υπαίθρου είναι σημαντική. Ο ρόλος σας είναι καθοριστικός στην προστασία του περιβάλλοντος, την πυρασφάλεια και τη διατήρηση της άγριας ζωής και των φυσικών οικοσυστημάτων». κατέληξε ο κ. Παπαθανάσης.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με μια ακατανόητη και αιφνίδια κίνηση, η κυβέρνηση χθες το βραδύ προχώρησε στο ξεπούλημα περαιτέρω του ποσοστού που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο των ΕΛΠΕ

Εν μια νυκτί και εν κρυπτώ η κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην πώληση μετοχών της Hellenic Energy(ΕΛΠΕ) και επομένως το ποσοστό των ΕΛΠΕ που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο θα πέσει από το 35,48% σε ποσοστό κάτω από το 1/3 που κατέχει μέχρι σήμερα και θα χάσει τον έλεγχο σε μια από τις πιο σημαντικότερες και εθνικής σημασίας επιχειρήσεις.

Με μια ενέργεια απόλυτης ασυδοσίας η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να ξεπουλήσει άρον-άρον μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση όπως είναι τα ΕΛΠΕ χωρίς απολύτως κανέναν λόγο αφού είναι μια επιχείρηση με τεράστια κερδοφορία και ενώ η χώρα είναι εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων και συνεπώς τα ΕΛΠΕ δεν υπάρχει λόγος να βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Με έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Δεκεμβρίου θα αλλάξει το άρθρο του καταστατικού που καθορίζει τη σύνθεση του ΔΣ των ΕΛΠΕ μειώνοντας από 4 σε 3 τις θέσεις που κατέχει το δημόσιο, χάνοντας τον έλεγχο των ΕΛΠΕ και τη δυνατότητα να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μπροστά στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων δεν διστάζει να ξεπουλήσει ένα δημόσιο περιουσιακό στοιχείο που έχει κρίσιμη εθνική σημασία, κρίσιμη αναπτυξιακή σημασία και κρίσιμη κοινωνική σημασία αφού μέσα στις συνθήκες ενεργειακής φτώχειας είχε το περιθώριο να πιέζει και να εξαναγκάζει σε μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών.

Η κίνηση αυτή είναι ακατανόητη και η της κυβέρνησης της ΝΔ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για αυτή της την πράξη. Θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για να μάθει για ποιο λόγο επιλέγει να πουλήσει ένα σημαντικά κερδοφόρο περιουσιακό στοιχείο με δισεκατομμύρια κέρδη τα τελευταία έτη, θα πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικό λαός για πιο λόγο επιλέγει να χάσει τον έλεγχο σε μια εθνικής στρατηγικής σημασίας επιχείρηση και να αφήσει να περάσει ο έλεγχος της αποκλειστικά σε ιδιώτες με ότι συνεπάγεται αυτό για τα συμφέροντα της χώρας.

Δηλώσεις εν πτήσει προς τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά την επιστροφή του από την Αθήνα έκανε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα, ας τελειώσουμε με αυτή την υπόθεση» δήλωσε αναφερόμενος στις αερομαχίες στο Αιγαίο, λέγοντας ότι η Ελλάδα δαπανά πολύ διαφορετικά σε σχέση με την Τουρκία όσον αφορά στις αμυντικές δαπάνες και ορισμένες χώρες, ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παρέχουν σοβαρή υποστήριξη.

«Η Ελλάδα δεν έχει παραγωγή στην αμυντική βιομηχανία όπως εμείς. Σε αυτόν τον τομέα, έχουμε πλέον καταστεί σε θέση να παράγουμε σε ένα επίπεδο που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες μας. Για τον λόγο αυτό, οι δαπάνες της Τουρκίας για αγορές όπλων είναι ασύγκριτα χαμηλότερες από αυτές της Ελλάδας» ανέφερε και προσέθεσε:

«Είμαστε στη θέση μιας χώρας που παράγει η ίδια τις δαπάνες της αμυντικής βιομηχανίας και έχει μειώσει σημαντικά το κόστος. Προς το παρόν, δεν παράγουμε F-16, αλλά είμαστε σε θέση να τα επισκευάζουμε και να τα συντηρούμε. Από τη μία είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της (σ.σ. εταιρείας) Baykar και τώρα, όπως γνωρίζετε, στην πιο εξελιγμένη τους μορφή το Kızılelma. Από την άλλη έχουμε τα ANKA που παράγονται από την TAI. Θα κάνουμε ένα άλλο πολύ διαφορετικό βήμα με το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος KAAN. Αυτά έχουν μειώσει το κόστος της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία. Η Ελλάδα δεν έχει τέτοια δυνατότητα. Στέκεται μόνο με εξωτερική υποστήριξη».

Ενέργεια από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινώπη

Ο Τούρκος πρόεδρος προτείνει, κατά δήλωσή του, στην Ελλάδα την επέκταση της υφιστάμενης συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα και στην πυρηνική ενέργεια: «Για παράδειγμα, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα την ενέργεια του πυρηνικού σταθμού μας που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη» στη βόρεια Τουρκία, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Παράλληλα, υπενθύμισε τα σχέδια της Τουρκίας με τη Μόσχα για την εγκατάσταση στην Ανατολική Θράκη ενός κέντρου διανομής ρωσικού φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

«Δίκαιη κατανομή» στην Ανατολική Μεσόγειο

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι οι εντάσεις επηρεάζουν αρνητικά την Τουρκία και την Ελλάδα, «τις σημαντικότερες χώρες της περιοχής».

«Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπολογίσουμε και να προσπαθήσουμε για το τι είδους ευκαιρίες μπορούμε να έχουμε από εδώ, τι είδους ευκαιρίες μπορούμε να δημιουργήσουμε προς όφελος των χωρών μας. Μπορώ να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει θετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Έκανε επίσης λόγο για μία ακόμη φορά για δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου της περιοχής: «Δεν επιβουλευόμαστε τα δίκαια κανενός, αλλά είναι ισχυρή η βούλησή μας να μην αφήσουμε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας. Εξάλλου, ένας περιεκτικός και δίκαιος διαμοιρασμός είναι εφικτός στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρκεί να οικοδομήσουμε το έδαφος που θα το διασφαλίσει, να δημιουργήσουμε τους σωστούς οδικούς χάρτες και να μην δώσουμε την ευκαιρία σε προκλήσεις».

Παράλληλα, επανήλθε στην πρότασή του για μία διεθνή διάσκεψη όσον αφορά στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

Για τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, σημείωσε ότι είπε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «θα θέλαμε να σας δούμε (σ.σ. την Ελλάδα) στο πλευρό της Παλαιστίνης». «Μακάρι να μην ήσασταν ανάμεσα σε αυτούς που απείχαν, μακάρι να είχατε σταθεί στο πλευρό αυτών των 121 χωρών» φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό αναφερόμενος στη σχετική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Πηγή: ertnews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Κίνα σε οποιονδήποτε τομέα, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής τεχνολογίας, δήλωσε χτες Πέμπτη ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Καθώς σκεφτόμαστε το μέλλον, τη μελλοντική παγκόσμια τάξη πραγμάτων, τη διασφάλιση της ασφάλειάς μας, εγκαταλείπουμε τις παραδοσιακές σχέσεις «αγοράς και πώλησης», σκεφτόμαστε το μέλλον, σκεφτόμαστε την τεχνολογία», είπε κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής διάσκεψης με θέμα τις επενδύσει ο Πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping.

Επίσης ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ως «ξεπερασμένο» και είπε ότι η Ρωσία, ως στόχος των δυτικών κυρώσεων μέσω ενεργειών όπως η αποσύνδεση από το σύστημα πληρωμών SWIFT, έχει αποδείξει ότι μπορεί να ξεπεράσει τις όποιες προκλήσεις.

Στην ομιλία ο Πούτιν είπε ότι το «μονοπώλιο των μεγάλων δυτικών τραπεζών» θα τερματιστεί τα επόμενα χρόνια χάρη σε μια τεχνολογική επανάσταση.

Πηγή: Rador.ro

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Την άμεση εκκίνηση των διαβουλεύσεων με εκπροσώπους των κομμάτων για το θέμα της επιστολικής ψήφου, εξήγγειλε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως αμέσως μετά την επιστροφή της από το Παρίσι όπου βρίσκεται στο πλαίσιο του Global Strategy Group του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, του οποίου προεδρεύει εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στις συναντήσεις της με ομογενείς σχετικά με την επιστολή ψήφο, ενώ τόνισε ότι από Δευτέρα ξεκινούν οι διαβουλεύσεις με τα κόμματα. Τη Δευτέρα, όπως είπε, θα είναι η συνάντηση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ξεκινούμε τις διαβουλεύσεις με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Δευτέρα το πρωί» ανέφερε η κ. Κεραμέως τονίζοντας ότι το νέο σχέδιο νόμου θα τεθεί σε διαβούλευση αφού προηγουμένως ολοκληρωθούν οι επαφές με τα κόμματα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η υπουργός επισήμανε το ζωηρό ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι Έλληνες της Διασποράς για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ενδιαφέρον το οποίο εισέπραξε και η ίδια σε εκδήλωση ομογενών που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι, όπου είχε τη δυνατότητα να απαντήσει σε πολυάριθμες απορίες συμπολιτών μας που κατοικούν στο εξωτερικό για τον νέο τρόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος καθώς και να τους εξηγήσει βήμα προς βήμα την εκλογική διαδικασία.

Ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο η επιστολική ψήφος να εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές, απάντησε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά αποκλειστικά στις Ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα και σημείωσε ότι υπάρχει άπλετος χρόνος προκειμένου να συζητηθεί το συγκεκριμένο μέτρο και ευρύτερα για τις υπόλοιπες εκλογικές διαδικασίες.

Επίκεινται προκηρύξεις θέσεων για τις διοικήσεις φορέων του δημοσίου

Αναφορικά με τον νέο νόμο για τις διοικήσεις φορέων του δημοσίου και τις αλλαγές που αυτός προβλέπει στα κριτήρια επιλογής διοικητών, αναπληρωτών διοικητών και υποδιοικητών σε νοσοκομεία και υγειονομικές περιφέρειες, υπογράμμισε ότι εκδόθηκε ήδη η σχετική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ένα μήνα μάλιστα νωρίτερα από την προβλεπόμενη προθεσμία, και επίκειται η έκδοση προκηρύξεων για την πλήρωση των θέσεων, με πρώτη προτεραιότητα τον ευαίσθητο χώρο της υγείας.

«Οι πρώτες δύο προκηρύξεις που θα βγουν θα αφορούν τα νοσοκομεία της χώρας μας, θέσεις διοικητών, αναπληρωτών διοικητών, υποδιοικητών, καθώς επίσης και των υγειονομικών περιφερειών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ατζέντα του ΟΟΣΑ

Τέλος, αναφερόμενη στο Global Strategy Group του ΟΟΣΑ, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι η φετινή ατζέντα περιλαμβάνει κρίσιμα θέματα της διεθνούς επικαιρότητας όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις η κλιματική κρίση και το δημογραφικό. «Πραγματευόμαστε βέλτιστες πρακτικές στους τομείς αυτούς, βλέπουμε ποιες είναι οι διεθνείς προκλήσεις και συζητούνται ζητήματα χάραξης πολιτικής, τα οποία στη συνέχεια οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών εισηγούνται στις κυβερνήσεις τους» είπε. Σημείωσε δε, ότι η προεδρία του φετινού φόρουμ ανατέθηκε στη χώρα μας έπειτα από μία πολύ συγκροτημένη πρόταση που κατατέθηκε  από ελληνικής πλευράς.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Η Ουκρανία προσπαθεί να παρακάμψει τον αποκλεισμό που δημιουργήθηκε από τη διαμαρτυρία των Πολωνών οδικών μεταφορέων στα συνοριακά σημεία φορτώνοντας και μετακινώντας φορτηγά σε σιδηροδρομικές αποβάθρες”, δήλωσε αξιωματούχος των ουκρανικών σιδηροδρόμων την Πέμπτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax Ukraina.

“Έχουμε τώρα ένα φορτωμένο τρένο που περιμένει στο συνοριακό σημείο Hrubesuv. Έχουμε ήδη φορτώσει 23 βαγόνια με φορτηγά”, δήλωσε ο Valeri Cheacov, αναπληρωτής διευθυντής στο εμπορικό τμήμα των ουκρανικών σιδηροδρόμων, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές και πολωνικές αρχές εργάζονται επί του παρόντος κατά την επίλυση τεχνικών ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή αυτής της λύσης.

Σύμφωνα με τις αρχές του Κιέβου, περίπου 3.000 φορτηγά έχουν σταματήσει στην πολωνική πλευρά των πολωνικών συνόρων λόγω της διαμαρτυρίας των Πολωνών ιδιοκτητών φορτηγών . Άρχισαν στις 6 Νοεμβρίου να μπλοκάρουν τρία συνοριακά σημεία μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, απαιτώντας ιδίως την αποκατάσταση των αδειών εισόδου για τους Ουκρανούς μεταφορείς, οι οποίες αφαιρέθηκαν μαζί με τις οικονομικές διευκολύνσεις που παραχωρήθηκαν στην Ουκρανία από την ΕΕ για να τη βοηθήσει στον πόλεμο της με τη Ρωσία. Υπήρξε επίσης άρση των περιορισμών στις εισαγωγές σιτηρών και άλλων αγαθών. Εν τω μεταξύ, ένα τέταρτο συνοριακό σημείο μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας μπλοκαρίστηκε επίσης σε αυτή τη διαμαρτυρία.

Οι αντίστοιχες άδειες χορηγήθηκαν για μεταφορές που απαιτούσαν είσοδο στις χώρες της ΕΕ γειτονικές με την Ουκρανία ή διέλευση από αυτές τις χώρες, αλλά δεν παρείχαν το δικαίωμα να πραγματοποιούν εσωτερικές μεταφορές εκεί. Τώρα, με την αφαίρεση των αδειών, οι Ουκρανοί μεταφορείς μπορούν να πραγματοποιούν ελεύθερα τέτοιες συναλλαγές και οι Πολωνοί μεταφορείς διαμαρτύρονται ότι η επιχείρηση τους επηρεάζεται με αυτόν τον τρόπο. Απαιτούν την επαναφορά των αδειών, αίτημα που απορρίφθηκε από την Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο αποκλεισμός των συνοριακών σημείων στην Ουκρανία οδήγησε σε αύξηση των τιμών των καυσίμων και ορισμένων προϊόντων διατροφής.

Πηγή: Agerpres.ro

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Σελίδα 1 από 3