Κυριακή, 3η Μαρτίου 2024  1:21: μμ
  rss button fb button fb button
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 21:51

Δήμος Αγρινίου - Δ.Κ. Αγίου Κων/νου: Πρόβλημα με κάδους που χρονίζει – Δήμος και αρμόδια υπηρεσία αδιαφορούν

Συχνά-πυκνά διαβάζουμε αναρτήσεις διαμαρτυρίας πολιτών για την κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμάτων της πόλης. Είχαμε πρόσφατα και τοποθέτηση από τον νυν αρμόδιο αντιδήμαρχο που ζητούσε να μη διαμαρτύρονται οι κάτοικοι, αλλά να ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία, ώστε να διευθετείται έτσι κάθε πρόβλημα.

Όμως αν και ήδη από τις 11 Ιουλίου κάτοικοι περιοχής του Αγίου Κων/νου έχουμε ενημερώσει με επιστολή τόσο την αρμόδια υπηρεσία, όσο και τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο για χρονίζον πρόβλημα που υπάρχει με τους κάδους στη συμβολή των οδών Πίνδου και Δαβάκη, κανείς δεν απάντησε. Ουτε υπήρξε κάποια ουσιαστική ενέργεια επίλυσης του προβλήματος. Έτσι, ακολούθησε δική μου επιστολή στις 2 Αυγούστου, η οποία και αυτή δεν έχει απαντηθεί μέχρι στιγμής.

Βέβαια η αδράνεια και γενικότερα η αδιαφορία είναι που μας οδήγησε σε γραπτή διαμαρτυρία. Οι επί χρόνια προφορικές εκκλήσεις περιοίκων, συνήθως κάποιας ηλικίας, αποδείχτηκαν άκαρπες με το πρόβλημα να οξύνεται χρόνο με τον χρόνο. Το πρόβλημα φαίνεται ξεκάθαρα στις φωτογραφίες που επισυνάπτονται στις δύο επιστολές και στην παρούσα.

Σκουπίδια σκόρπια γύρω από τους κάδους και τους γύρω χώρους, παρά την ενημέρωση, παραμένουν αφημένα στην τύχη τους για σχεδόν ένα χρόνο, ίσως και περισσότερο. Κάδοι που έχουν ταξιδέψει, από μόνοι τους προφανώς, για να βρουν το λιμάνι τους στο συγκεκριμένο σημείο, από άλλα σημεία τριγύρω, όπου δεν ήταν μάλλον επιθυμητοί.

Σα να μην έφτανε αυτό, οι κάδοι αφήνονται ανοικτοί από τα συνεργεία του δήμου και έτσι γεμίζουν νερό τον χειμώνα που διαρρέει «αφιλτραριστό» στο χώμα και στους γύρω δρόμους, ενώ το καλοκαίρι η δυσωδία ταξιδεύει ανεμπόδιστη μέχρι τα σπίτια μας, κάτι που δεν αντέχεται.

Όπως αναφέρουμε, για να επιλυθεί το πρόβλημα πρέπει αρχικά να υπάρξει χωροθέτηση των κάδων έτσι ώστε αυτοί να βρίσκονται εκεί που παράγεται όγκος απορριμμάτων και όχι εκεί που οι πολίτες ίσως λογίζονται ανίσχυροι να πιέσουν. Κάνεις δεν θέλει κάδους έξω από τον χώρο του, αλλά δεν μπορεί αυτοί να καταλήγουν έξω από τον χώρο κάποιου άλλου. Η σωστή χωροθέτηση λοιπόν, προϋποθέτει ότι οι κάδοι πρέπει να τοποθετούνται κοντά στα σημεία που παράγονται τα απορρίμματα.

Στο άλλο μέρος του προβλήματος, το μόνο που χρειάζεται είναι η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου να κάνει απλά το καθήκον της. Μπορεί να πει κάποιος, ότι το πρόβλημα οφείλεται σε θέματα όπως ο δήμος έχει μεγαλώσει, ότι δεν επαρκεί το προσωπικό ή ότι μεγάλο μέρος του προβλήματος έχει να κάνει με την όχι και τόσο υπεύθυνη συμπεριφορά συμπολιτών μας. Αλλά μιας και το θέμα υπάρχει χρόνια, χωρίς να γίνουν τα ελάχιστα(χωροθέτηση), όλα τα παραπάνω δεν μπορεί να είναι πάρα μόνο δικαιολογίες.

Να τονίσουμε τέλος ότι τις υπηρεσίες καθαριότητας τις υποκαθιστούν περίοικοι, συνήθως άνθρωποι τρίτης ηλικίας. Το να είσαι πολίτης τρίτης ηλικίας στην πόλη μας αποτελεί μάλλον βολική αδυναμία. Είναι ντροπή και τόσο η κατάσταση που χρονίζει, όσο  και ο όλος χειρισμός που δεν σέβεται τον πολίτη.

Επιτρέπεται λοιπόν τόσο η αρμόδια υπηρεσία, όσο και ο οποιοσδήποτε πολιτικά προΐσταται, να μην έχει τουλάχιστον επικοινωνήσει μετά την αναφορά του προβλήματος; Το βασικότερο: επιτρέπεται οι υπεύθυνοι να μην έχουν επιληφθεί του θέματος σε όλο αυτό το διάστημα;

Ανοικτή Επιστολή Διαμαρτυρίας

Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας για την κατάσταση που αφορά στο θέμα της καθαριότητας των κάδων και των γύρω χώρων, της συμβολής των οδών Πίνδου και Δαβάκη.

Η εικόνα που μεταφέρουν οι συνημμένες φωτογραφίες, εκτός από εικόνα ντροπής για την πόλη, είναι μια εικόνα που υπάρχει για χρόνια, και μήνα με τον μήνα γίνεται χειρότερη.

Αιτία της εικόνας αυτής είναι τόσο η ανεξέλεγκτη, άναρχη απόθεση σκουπιδιών, όσο και η πλημμελής(εκ του αποτελέσματος) διαχείριση του προβλήματος από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου Αγρινίου.

Αναλυτικά, στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν ένας πράσινος κάδος και δύο μπλε κάδοι ανακύκλωσης(αρχικά υπήρχε από ένας). Δεν υπάρχουν κάδοι για να εξυπηρετήσουν νότια, τόσο το αντίστοιχο τμήμα της Αγίου Κωνσταντίνου, όσο και την οδό Μακεδονομάχων. Στη δε οδό Πίνδου ενώ παλιότερα υπήρχαν σε όλο το μήκος της ισοκατανεμημένοι περισσότεροι κάδοι, αυτό άλλαξε χωρίς προφανή λόγο, μεταφέρθηκε ένας επιπλέον κάδος στο σημείο του προβλήματος, ενώ ταυτόχρονα αποσύρθηκαν δύο άλλοι κάδοι(ένας πράσινος και ένας μπλε) από άλλα σημεία στη συγκεκριμένη οδό. Τέλος, η χωροθέτηση κάδων στην Εθνικής Αντιστάσεως, στους χώρους γύρω από τη συμβολή της με την οδό Πίνδου, δεν εξυπηρετεί προφανώς τους περίοικους, με συνέπεια αρκετοί να μεταφέρουν τα απορρίμματα τους στους κάδους της Πίνδου και Δαβάκη.

Συνέπεια των παραπάνω είναι να ξεχειλίζουν από τα απορρίμματα οι κάδοι αυτοί. Ο πράσινος κάδος φτάνει να είναι υπερπλήρης, πριν το τέλος της ίδιας ημέρας από το άδειασμά του. Σχεδόν πάντα, οργανικά απορρίμματα καταλήγουν στους μπλε κάδους επιβαρύνοντας περαιτέρω την κατάσταση. Απορρίμματα είτε σε σακούλες ή απλά πεταμένα στο έδαφος, έξω από τους κάδους, μένουν για εβδομάδες, αν όχι για μήνες, άθικτα.  Αν μάλιστα δεν υπήρχε η επέμβαση των περίοικων, όταν ο χώρος πλημμυριζε από σκουπίδια, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη.

Επιπλέον αρκετά συχνά οι κάδοι μετά την περισυλλογή τους παραμένουν ανοικτοί, με συνέπεια πέρα από τη δυσωδία, με την πρώτη βροχή να γεμίζουν νερό το οποίο και διαρρέει, με οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία  και την υγεία των περιοίκων. Επίσης, με τους κάδους υπερπλήρεις και ανοικτούς, ο αέρας του χειμώνα μεταφέρει σκουπίδια στις πόρτες των κοντινών σπιτιών. Το καλοκαίρι ακόμη χειρότερα μεταφέρει τη βαριά οσμή των σκουπιδιών στα μπαλκόνια και μέσα στα σπίτια δημιουργώντας αφόρητες συνθήκες.

Το πρόβλημα λοιπόν εκτός από την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει, η οποία και είναι ανεπίτρεπτη, εγκυμονεί υγειονομικούς κινδύνους, πράγμα που χρήζει άμεσης επίλυσης. Η όποια επίλυση δεν μπορεί να δοθεί με ημίμετρα, που απλά κρύβουν το πρόβλημα και στην ουσία το οξύνουν. Έτσι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να τοποθετηθούν ή να μεταφερθούν κάδοι στη συμβολή της Δαβάκη με την Αγίου Κωνσταντίνου, δημιουργώντας μια δεύτερη εστία μόλυνσης σε απόσταση αναπνοής. Στο σημείο αυτό που υπάρχει κάδος για ανακύκλωση γυαλιού, υπάρχουν ήδη αποθέσεις σκουπιδιών άθικτες για μήνες, που απαιτούν την επέμβαση των αρμοδίων. Επίσης, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, για την «επίλυση» του προβλήματος, να προσθέσουμε κάδους, με τη δικαιολογία της υπερπλήρωσης των ήδη υπαρχόντων. Και δικαιοσύνη δεν θα υπάρχει και το πρόβλημα θα κλιμακωθεί περαιτέρω.

Ζητούμε λοιπόν:

  • Δίκαιη ισοκατανομή των κάδων, με παραμονή στην εν λόγω θέση ενός πράσινου και ενός μπλε κάδου, όπως και ήταν αρχικά.
  • Μετά την περισυλλογή των κάδων τα πληρώματα των απορριμματοφόρων να μην τους αφήνουν ανοικτούς, ενώ να καταγράφουν όποια άλλα απορρίμματα υπάρχουν εκτός των κάδων τριγύρω για να γίνει η αποκομιδή τους σύντομα από άλλο συνεργείο. Δεν μπορεί να χρειάζεται εβδομάδες ή και μήνες για να γίνει κάτι τέτοιο.
  • Μεγαλύτερη επιμέλεια στην καθαριότητα στους συγκεκριμένους χώρους, πέρα τους αποκομιδής(τακτική απολύμανση των κάδων, τακτικό καθάρισμα των γύρω χώρων κτλ)

Παρακαλούμε:

  • όπως η παρούσα πρωτοκολληθεί.
  • για τις ενέργειές σας προς διευθέτηση του προβλήματος

Οι υπογράφοντες/ουσες

Ονοματεπώνυμο

Όνομα Πατρός

Υπογραφή

 

Αγαπητοί κύριοι,

είναι δυστυχώς απορίας άξιον το ότι μετά από 20 και πλέον μέρες αφότου λάβατε γνώση περί του προβλήματος που αναφέραμε στην επιστολή μας(αρ. πρωτ 46504), δεν έχετε προφανώς( όπως δείχνουν και η συνημμένες στην παρούσα φωτογραφίες) επιληφθεί του θέματος, αλλά ούτε έχετε προβεί στα στοιχειώδη όπως θα ήταν το να επικοινωνήσετε μαζί μας για να ενημερωθείτε  ή να μας ενημερώσετε σχετικά.

Η συνέχιση του προβλήματος, εκτός από κινδύνους για την υγεία των περίοικων, εγκυμονεί και άλλους κινδύνους. Μπορείτε λοιπόν να δείτε σε κάποιες φωτογραφίες κοινά σκουπίδια που περιέχουν τσιγάρα και έχουν απορριφθεί στους μπλε κάδους οι οποίοι κατά κανόνα έχουν εύφλεκτα υλικά, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Όπως σας είχαμε αναφέρει το πρόβλημα υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των περίοικων κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Ανεκτό επίσης δεν μπορεί να γίνει το υπερήλικοι περίοικοι, αρκετά συχνά, υποκαθιστούν αναγκαστικά το έργο σας και μαζεύουν σκουπίδια, που μπορεί και να έχουν μείνει στην «ησυχία τους» για εβδομάδες αν όχι μήνες χωρίς να υπάρχει η σχετική φροντίδα από την υπηρεσίας σας.

Τέλος δεν μπορεί να γίνει ανεκτό το ότι με τον τρόπο που έχετε χωροθετήσει τους κάδους στην περιοχή, έχετε διαχωρίσει τους πολίτες σε αυτούς που δεν ανέχονται τα σκουπίδια στην πόρτα τους και σε αυτούς που θα πρέπει στην ουσία να συγκατοικούν μαζί τους.

Για τους λόγους αυτούς σας παρακαλούμε όπως:

α) πρωτοκολλήσετε την παρούσα

β) ενημερώσετε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο

γ) μας απαντήσετε γραπτώς στο παρόν email για τα εξής:

1. Γιατί δεν έχετε επιληφθεί του θέματος και δεν επικοινωνήσατε μαζί μας μετά την αρχική επιστολή μας.

2. Για ποιο λόγο έχουν συγκεντρωθεί οι κάδοι μιας ολόκληρης περιοχής στο συγκεκριμένο σημείο υποβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των περιοίκων(από την διασταύρωση Πίνδου και Δαβάκη μέχρι και την διασταύρωση Δαβάκη και Αγίου Κωνσταντίνου) ενώ έχουν αποσυρθεί από άλλα σημεία.

3. Γιατί μένουν απορρίμματα χωρίς αποκομιδή για μήνες στην περιοχή αυτή

Η παρούσα όπως και προηγούμενη έχει τον χαρακτήρα ανοικτής επιστολής και μαζί με την απάντησή σας θα κοινοποιηθούν δημοσιοποιηθούν για τον σκοπό της δικαίωσης των κατοίκων. 

Ευχαριστούμε,

Για την αποστολή

Σωτήρης Καρανίκας

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 21:58