Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  1:51: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 18:02

Ερώτηση Σταρακά στην κυβέρνηση για τον κίνδυνο κλεισίματος του Μουσείου «Βάσω Κατράκη» στο Αιτωλικό Μεσολογγίου

Την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας του Μεσολογγίου αλλά και όλων των ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών-Μουσείο Βάσω Κατράκη στο Αιτωλικό δεν πρόκειται να υπαχθεί στα κατ’ εξαίρεση νομικά πρόσωπα πολιτισμού. Τα παγκοσμίου εμβέλειας έργα της Αιτωλοακαρνάνας ζωγράφου και χαράκτριας Βάσως Κατράκη, κινδυνεύουν να μεταφερθούν αλλού και να χάσει ο τόπος έναν χώρο παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού.

Η Χριστίνα Σταρακά δήλωσε σχετικά τα εξής:

«Αντί να υπάρξει ένα σχέδιο ανόρθωσης και ανάταξης του μουσείου για να διατηρηθεί αυτή η ανεκτίμητη, πολιτιστική-ιστορική κληρονομιά μας και να παραμείνουν στο Αιτωλικό τα έργα της Βάσως Κατράκη, η κυβέρνηση έρχεται να βάλει λουκέτο σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της πατρίδας μας». 

Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με ερώτηση που κατέθεσε στην Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και στην Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στον κίνδυνο, με αυτή την απόφαση που υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Λιβάνιος, να μπει κυριολεκτικά «λουκέτο» στο μοναδικό αμιγώς Χαρακτικής Τέχνης μουσείο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Στην ερώτηση που κατέθεσε προς τις δύο Υπουργούς ζήτησε απαντήσεις σε δύο πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα:

«1. Θα αναθεωρήσετε την απόφαση με την οποία το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών-Μουσείο Βάσω Κατράκη, δε συμπεριλαμβάνεται στα κατ' εξαίρεση νομικά πρόσωπα πολιτισμού, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί ως Ν.Π.Δ.Δ.;

2. Έχετε την πρόθεση να εφαρμόσετε ένα σχέδιο ομαλής και τακτικής χρηματοδότησης, θεσμικής ενίσχυσης του μουσείου και στελέχωσης με εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορέσει να αναδειχθεί το οικουμενικό έργο της Βάσως Κατράκη και να παραμείνει σεβαστή η προσωπική της επιθυμία να είναι το μουσείο αυτό χώρος παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού;»

Ολόκληρη η ερώτηση που κατέθεσε η Χριστίνα Σταρακά έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Εσωτερικών κ. Ν. Κεραμέως

         Την Υπουργό Πολιτισμού  κ. Λ. Μενδώνη

Θέμα : Κίνδυνος να κλείσει το Μουσείο Χαρακτικής «Βάσω Κατράκη» στο Αιτωλικό Μεσολογγίου. 

Την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας αλλά και των ανθρώπων του πνεύματος και του  πολιτισμού προκάλεσε το γεγονός πως, αν και το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου ομοφώνως και εντός των σχετικών προθεσμιών, ζήτησε την κατ’ εξαίρεση λειτουργία του «Κέντρου Χαρακτικών Τεχνών Βάσω Κατράκη» ως αυτόνομο Νομικό Πρόσωπο, όπως είχε συμβεί και το 2011 στην εφαρμογή του «Καλλικράτη», ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος με απόφαση του στις 29 Νοεμβρίου (Αρ. πρωτ. 103036), δεν έκανε δεκτό το αίτημα. Και ενώ ορθά αναγνώρισε την κατ’ εξαίρεση λειτουργία 8 Νομικών Προσώπων πολιτιστικής- ιστορικής σημασίας της χώρας μας, δεν συμπεριέλαβε σε αυτά το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών -  Μουσείο Βάσω Κατράκη. Ο κίνδυνος να μην πάψει να λειτουργεί ως Ν.Π.Δ.Δ. και να μπει κυριολεκτικά «λουκέτο» στο μουσείο είναι πιο εμφανής από ποτέ.

Υπενθυμίζεται ότι το μουσείο «Βάσω Κατράκη» εγκαινιάστηκε το 2006 και λειτουργεί ως Ν.Π.Δ.Δ. από τότε, ενώ υπάγεται στον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Δυστυχώς, το μουσείο τα τελευταία χρόνια είναι υποστελεχωμένο και υπολειτουργεί. Οι υποδομές του μουσείου δεν είναι οι κατάλληλες, τα έργα είναι εκτεθειμένα σε υγρασία, ο κλιματισμός δεν λειτουργεί, η χρηματοδότηση για την ομαλή λειτουργία του δεν  έχει εξασφαλιστεί τα τελευταία χρόνια μετά την απένταξη του από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Και αυτό, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως μοναδικό αμιγώς Χαρακτικής Τέχνης μουσείο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Φιλοξενεί την 35χρονη χαρακτική στην πέτρα δουλειά της Βάσως Κατράκη, την 15χρονη δουλειά της στο παραδοσιακό ξύλο και περιλαμβάνει μια συλλογή από τετρακόσια περίπου έργα της μαζί βιβλία, αρχεία και φωτογραφίες της. Το μουσείο που είναι αφιερωμένο στην Βάσω Κατράκη αποτελεί μέρος της ανεκτίμητης πολιτιστικής-ιστορικής κληρονομιάς μας και είναι αναγκαίο για την περιοχή αλλά και για τον πολιτιστικό αντίκτυπο της Ελλάδας να παραμείνει πρωτίστως ανοιχτό και ταυτόχρονα, να υπάρξει ένα σχέδιο ενίσχυσης και ανάδειξης του, για να παραμείνουν στο Αιτωλικό τα έργα της παγκοσμίου εμβέλειας ζωγράφου και χαράκτριας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάστε:

  • Θα αναθεωρήσετε την απόφαση με την οποία το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών-Μουσείο Βάσω Κατράκη, δε συμπεριλαμβάνεται στα κατ' εξαίρεση νομικά πρόσωπα πολιτισμού, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί ως Ν.Π.Δ.Δ.;
  • Έχετε την πρόθεση να εφαρμόσετε ένα σχέδιο ομαλής και τακτικής χρηματοδότησης, θεσμικής ενίσχυσης του μουσείου και στελέχωσης με εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορέσει να αναδειχθεί το οικουμενικό έργο της Βάσως Κατράκη και να παραμείνει σεβαστή η προσωπική της επιθυμία να είναι το μουσείο αυτό χώρος παραγωγής σύγχρονου πολιτισμού;

Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2023

Η ερωτώσα βουλευτής
Σταρακά Χριστίνα