Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  9:50: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2023 19:22

Τουρκία: Μύδροι Ερντογάν κατά Νεντανιάχου -Τον συγκρίνει με τον Χίτλερ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χτες Τετάρτη ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν διαφέρει από τον Αδόλφο Χίτλερ και συνέκρινε τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα με τη συμπεριφορά των Ναζί προς τον εβραϊκό λαό.

Σε σκληρή ρητορική, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα καλωσορίσει ακαδημαϊκούς και επιστήμονες που αντιμετωπίζουν διώξεις για τις απόψεις τους για τη σύγκρουση στη Γάζα.

Πρόσθεσε δε ότι οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ είναι συνένοχοι σε αυτά που αποκάλεσε εγκλήματα πολέμου.

«Μιλούσαν άσχημα για τον Χίτλερ. Πόσο διαφέρουν από τον Χίτλερ; Θα μας κάνουν να νοσταλγούμε τον Χίτλερ. Αυτό που κάνει αυτός ο Νετανιάχου είναι λιγότερο από αυτό που έκανε ο Χίτλερ; Δεν είναι», είπε ο πρόεδρος Ερντογάν. «Είναι πλουσιότερος από τον Χίτλερ, λαμβάνει υποστήριξη από τη Δύση, κάθε είδους υποστήριξη έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και τι έκαναν με όλη αυτή τη στήριξη; Σκότωσαν περισσότερους από 20.000 ανθρώπους».

Η Τουρκία, υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, επέκρινε την αεροπορική και χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, αποκάλεσε το Ισραήλ «τρομοκρατικό κράτος» και είπε ότι οι ηγέτες του πρέπει να δικαστούν σε διεθνή δικαστήρια.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απαντώντας στην επίθεση εναντίον του του Τούρκου προέδρου Ερντογάν την Τετάρτη, είπε ότι «ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος διαπράττει γενοκτονία κατά των Κούρδων και συλλαμβάνει δημοσιογράφους, είναι ο τελευταίος άνθρωπος που μας κάνει κήρυξη ηθικής».

Παρά την κριτική, η Τουρκία διατηρεί εμπορικούς δεσμούς με το Ισραήλ, προκαλώντας αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το Ιράν.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι το εμπόριο με το Ισραήλ έχει μειωθεί απότομα από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε διασυνοριακή επιδρομή που σκότωσε 1.200 ανθρώπους, ωθώντας το Ισραήλ να ξεκινήσει πόλεμο εναντίον της. Σε αντίθεση με τους δυτικούς συμμάχους της και ορισμένα αραβικά έθνη, η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Πηγή: Rador.ro