Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  10:43: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2023 22:24

Μπ. Νετανιάχου: Ο Ερντογάν είναι ο τελευταίος που μπορεί να κάνει κήρυγμα – Μέτωπο Ιορδανίας και Αιγύπτου ενάντια σε διώξεις από τη Γάζα

«Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για να διαλύσεις μία τρομοκρατική οργάνωση, μόνο αποφασιστικότητα και επίμονες μάχες», προειδοποιεί ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραηλινού στρατού, την ώρα που το Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα περιγράφει διαρκή κόλαση με δεκάδες νεκρούς. Μόνο ένα ισραηλινό πλήγμα είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 Παλαιστίνιοι κοντά στο Νοσοκομείο Αλ Αμάλ στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Σφοδρές μάχες μαίνονται και στη βόρεια Γάζα με τη Χαμάς να δίνει στη δημοσιότητα εικόνες από πλήγματα κατά ισραηλινών στόχων. Στην κεντρική Γάζα,οι κάτοικοι μιλούν για συνεχείς βομβαρδισμούς σε Νουσεϊράτ, Μαγκάζι και Μπουρέιτζ, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι από τον βορρά.

Σε ομαδικό τάφο στη Ράφα ενταφιάστηκαν οι σοροί 80 Παλαιστινίων, που παραδόθηκαν από τους Ισραηλινούς στις Αρχές της Γάζας μέσω της μεθοριακής διάβασης Κερέμ Σαλόμ. Τα θύματα είχαν μεταφερθεί στο Ισραήλ προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν μεταξύ τους όμηροι.

Επιστρέφει στη Μ. Ανατολή ο Μπλίνκεν – Μέτωπο Ιορδανίας Αιγύπτου

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αντονι Μπλίνκεν σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ισραήλ, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, την ερχόμενη εβδομάδα Ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων έχει συνομιλίες για την επόμενη μέρα στη Γάζα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέικ Σάλιβαν στην Ουάσινγκτον.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσαν μετά τη σύνοδο κορυφής που διεξήχθηστο Κάιρο ότι απορρίπτουν οποιαδήποτε ισραηλινή κίνηση για εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σε ανακοίνωσή τους, οι δύο ηγέτες ανέφεραν παράλληλα ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πιέσει το Ισραήλ να συμφωνήσει σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψει τη χορήγηση επαρκούς βοήθειας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας για να περιοριστούν τα «τραγικά δεινά» που βιώνουν πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος τελεί υπό καθεστώς πολιορκίας.

Η Χαμάς κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση για υποκρισία. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν από τη μία πλευρά μιλάει για τους πολίτες και την προστασία τους και από την άλλη προστατεύει τους Ναζί και τους δολοφόνους, παρέχοντας τους όπλα και πολιτική προστασία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν παρομοιάζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό με τον Χίτλερ :«Αυτό που κάνει ο Νετανιάχου είναι κάτι λιγότερο από αυτό που έκανε ο Χίτλερ; Ο Χίτλερ δεν είναι τόσο πλούσιος όσο είναι αυτός, Όλα των ειδών οι βοήθειες φθάνουν από την Αμερική».

Ο Τούρκος πρόεδρος επικρίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες για την στήριξη τους προς το Ισραήλ. Ο Ερντογάν επανέλαβε τις επικρίσεις του για την δυτική υποστήριξη προς το Ισραήλ και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποδεχθεί πανεπιστημιακούς και επιστήμονες που αντιμετωπίζουν διώξεις λόγω των απόψεών τους για τον πόλεμο στην Γάζα.

Μ. Αμπάς: Η Δυτική Όχθη έτοιμη να εκραγεί

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη από την έναρξη του πολέμου, ο Μαχμούnτ Αμπάς δηλώνει ότι ο πόλεμος στη Γάζα ξεπερνά τα όρια της καταστροφής και της εξόντωσης και προειδοποιεί ότι η Δυτική Οχθη είναι έτοιμη να εκραγεί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων, πάνω από 300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Οχθη από την αρχή του πολέμου, με τελευταία θύματα έξι νεκρούς σε προσφυγικό καταυλισμό στην πόλη Τουλκαρέμ κατά τη διάρκεια επιδρομής των ισραηλινών δυνάμεων.

sinidisi.gr