Τετάρτη, 15η Μαίου 2024  1:18: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 15:20

Σταρακά: «Η μεγάλη δύναμη του ΠΑΣΟΚ είναι ότι συνδυάζει ανανέωση, εμπειρία, σοβαρότητα»

Αναλυτικές απαντήσεις για θέματα που αφορούν την Αιτωλοακαρνανία, την Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ δίνει σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα thesocialist.gr η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά.

Η Χριστίνα Σταρακά, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Για την ακρίβεια: «Εδώ και 2,5 τουλάχιστον χρόνια, το ΠΑΣΟΚ βλέποντας τι γίνεται με την ακρίβεια, την ώρα που η κυβέρνηση κοιμόταν τον ύπνο του…ενόχου, επαναλαμβάνει συνεχώς την εξής πρόταση: να μειωθούν άμεσα οι έμμεσοι φόροι σε βασικά αγαθά και καύσιμα».

Για τη φορολογία: «Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος «φορομπήχτης» της τελευταίας 20ετίας».

Για το ΠΑΣΟΚ: «Ξέρετε ποια είναι η μεγάλη δύναμη του ΠΑΣΟΚ; Συνδυάζει τρία πράγματα: Ανανέωση, εμπειρία, σοβαρότητα. Αυτό το τρίπτυχο, ανανέωση, εμπειρία, σοβαρότητα, καθιστά το ΠΑΣΟΚ υποδοχέα προοδευτικά σκεπτόμενων πολιτών από παντού. Ο κατακερματισμός προφανώς βοηθάει τη Δεξιά, αλλά το παρήγορο και το ελπιδοφόρο είναι ότι αναδύεται το ΠΑΣΟΚ ως ο πόλος της ένωσης δυνάμεων απέναντι στη συντήρηση».

Για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο: «Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ ο παραγωγός δεν είναι ένα απλό επάγγελμα, είναι λειτούργημα για το έθνος μας. Δυστυχώς με την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπονται και απαξιώνονται συνεχώς, αντί να αποτελούν την κορυφή στην πυραμίδα της οικονομικής μας πολιτικής».

Για την Αιτωλοακαρνανία: «Δεν αφήνουμε τίποτα που αφορά την Αιτωλοακαρνανία να πέσει κάτω και να μην το φέρουμε στη Βουλή, να μην ελέγξουμε την κυβέρνηση, να μην παρουσιάσουμε τις θέσεις μας. Αλλά υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά όλα αυτά και αφορά όλη τη χώρα και όχι μόνο το νομό μου: Η ελληνική περιφέρεια ερημώνει. Αλλά τι περιμένουμε να γίνει όταν κάθε λίγο και λιγάκι ακούμε ότι κλείνουν πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Περιφέρεια, κλείνουν τράπεζες, κλείνουν ΕΛΤΑ, κλείνει το ένα, κλείνει το άλλο, δεν λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας; Πώς περιμένουμε να μείνει ο άλλος στον τόπο του όταν όλα κλείνουν ή υπολειτουργούν; Όταν δεν συζητάμε για καμία επένδυση της προκοπής στην περιφέρεια, παρά μόνο πότε θα ολοκληρωθεί η επένδυση στο Ελληνικό; Και με το δημογραφικό μόνο το ΠΑΣΟΚ ασχολείται».

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

1. Κυρία Σταρακά αυτές μέρες πέρασε από την Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2024, ένας προϋπολογισμός που από τα 5 δις εσόδων που προβλέπει τα 4 προέρχονται από άμεσους ή έμμεσους φόρους. Πώς σχολιάζετε το γεγονός αυτό; Ποιές θεωρείτε ότι θα είναι οι επιπτώσεις στον πολίτη;

Εδώ και 2,5 τουλάχιστον χρόνια, το ΠΑΣΟΚ βλέποντας τι γίνεται με την ακρίβεια, την ώρα που η κυβέρνηση κοιμόταν τον ύπνο του…ενόχου, επαναλαμβάνει συνεχώς την εξής πρόταση: να μειωθούν άμεσα οι έμμεσοι φόροι σε βασικά αγαθά και καύσιμα. Η κυβέρνηση αρνείται να ακούσει, αρνείται να κάνει αυτό που έκαναν τόσες και τόσες χώρες στην Ευρώπη. Ξέρετε γιατί; Γιατί κρατώντας τους έμμεσους φόρους ψηλά, κρατώντας την αισχροκέρδεια ψηλά, κρατώντας την ακρίβεια ψηλά, γεμίζει τα κρατικά ταμεία για να συντηρεί το κομματικό της κράτος και τον στρατό των μετακλητών της. Και ό,τι περισσεύει, από τα δικά μας χρήματα, τα μοιράζει σε pass σε μία παράσταση φιλευσπλαχνίας. Αυτό ζούμε δύο χρόνια τώρα. Και την ίδια ώρα που είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ε.Ε. με τα υψηλότερα έσοδα από φόρους κατανάλωσης, που πληρώνουν κυρίως τα μικρομεσαία και ευάλωτα νοικοκυριά, είμαστε στην πρώτη τριάδα με τα χαμηλότερα έσοδα από επιχειρήσεις, τη στιγμή που οι μεγάλες επιχειρήσεις και όμιλοι σημειώνουν τρομακτικά κέρδη. Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι μείωσε τους φόρους αλλά στη πραγματικότητα οι φόροι επί ΝΔ αυξήθηκαν κατά 23% και τα έσοδα από τον ΦΠΑ κατά 37,9% όταν η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ είναι μόλις 9,3%. Για να μην κουράζετε κανείς διαβάζοντας νούμερα, κρατήστε αυτό που είπα και στην ομιλία μου στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2024: Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος «φορομπήχτης» της τελευταίας 20ετίας.

2. Οι μετρήσεις δείχνουν μία μεγάλη κάμψη του ΣΥΡΙΖΑ , κάτι αναμενόμενο λόγω της εσωστρέφειας στο κόμμα. Πώς ωφελεί το ΠΑΣΟΚ αυτή η κατάσταση; Σας ανησυχεί ο κατακερματισμός των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς;

Ξέρετε ποια είναι η μεγάλη δύναμη του ΠΑΣΟΚ; Συνδυάζει τρία πράγματα: Ανανέωση, εμπειρία, σοβαρότητα. Ανανέωση με το Νίκο Ανδρουλάκη και πλειάδα νέων στελεχών στην πρώτη γραμμή – ήδη όλοι παραδέχονται τον πρωταγωνιστικό ρόλο της κοινοβουλευτικής μας ομάδας στην αντιπολίτευση. Εμπειρία από ένα έργο που άλλαξε την Ελλάδα και από μία βαθιά γνώση του ποιες είναι οι προοδευτικές λύσεις σήμερα. Όταν εμείς μιλούσαμε για πράσινη ανάπτυξη, κλιματική κρίση και ψηφιακή διακυβέρνηση, άλλοι δεν έβλεπαν πιο πέρα από τη μύτη τους. Και σοβαρότητα που αποτυπώνεται στη σωρεία προτάσεων που καταθέτουμε συνεχώς στην κρίση του ελληνικού λαού για όλα τα προβλήματά του: από τα κόκκινα δάνεια και την ακρίβεια, μέχρι την αγροτική παραγωγή, την έλλειψη εργατών γης και την παραγωγή δικής μας ενέργειας. Αυτό το τρίπτυχο, ανανέωση, εμπειρία, σοβαρότητα, καθιστά το ΠΑΣΟΚ υποδοχέα προοδευτικά σκεπτόμενων πολιτών από παντού. Στο ΣΥΡΙΖΑ, στη Νέα Δημοκρατία και σε άλλα κόμματα υπάρχει κόσμος που διψάει για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και κοιτάζει προς τα εμάς. Και να μην ξεχάσω και τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που μπορεί να απέχουν από τα κόμματα, αλλά διψάνε για το προοδευτικό, το φρέσκο στην πολιτική. Σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε. Και δεν είναι τυχαίο ότι σε μία πολύ σημαντική παράμετρο των δημοσκοπήσεων το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ουσιαστικά μαζί με τη Νέα Δημοκρατία στην ερώτηση «αν θα μπορούσατε να το ψηφίσετε». Τώρα με σκληρή δουλειά πρέπει να τους πείσουμε. Γιατί κανένας μας, κανένας προοδευτικός πολίτης δεν αισθάνεται ωραία με την αλαζονική κυριαρχία της ΝΔ. Η κατάσταση αυτή πρέπει να εξισορροπηθεί, για να ισορροπήσει πολιτικά η χώρα και να αποκτήσει προοπτική. Ο κατακερματισμός προφανώς βοηθάει τη Δεξιά, αλλά το παρήγορο και το ελπιδοφόρο είναι ότι αναδύεται το ΠΑΣΟΚ ως ο πόλος της ένωσης δυνάμεων απέναντι στη συντήρηση. Και έχουμε την αξιοπιστία να το κάνουμε.    

3. Η οπαδική βία ήρθε ξανά στο προσκήνιο με την επίθεση στον αστυνομικό σε αγώνα βόλεϊ στου Ρέντη. Πως κρίνετε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση;

Ξέρετε από πότε υπάρχει πλήρες νομοθετικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας; Από το 2011 και το 2012. Από την κυβέρνηση Παπανδρέου και την κυβέρνηση Παπαδήμου. Μάλιστα το σχετικό νομοσχέδιο, που περιελάμβανε δέσμη μέτρων, από το χρήμα στον αθλητισμό μέχρι τις λέσχες φιλάθλων, το είχαμε δουλέψει τόσο πολύ διακομματικά που ψηφίστηκε το 2012 και από τη Νέα Δημοκρατία. Η σημερινή κυβέρνηση δεν εφάρμοσε τίποτα από αυτά. Αντίθετα 3 φορές τα τελευταία χρόνια, μετά από τραγωδίες με ανθρώπινα θύματα, ακούσαμε τον κύριο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια. Τώρα φτάσαμε στο οριζόντιο μέτρο του κλεισίματος των γηπέδων. Ο ανίκανος, ό,τι δεν μπορεί να διορθώσει, το κλείνει. Το ζήτημα είναι να παίρνεις το νομοθετικό πλαίσιο που έχεις, να το εφαρμόζεις, να το διορθώνεις όπου δεν δουλεύει και να προχωράς. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά. Μόνο επικοινωνία. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχουν χάσει τελείως την μπάλα και σε θέματα δημόσιας τάξης και προστασίας του πολίτη. Αυτό που έγινε το καλοκαίρι με την επιδρομή Κροατών χούλιγκανς που διέσχισαν τη μισή Ελλάδα είναι αποκαλυπτικό του πλήρους ξεχαρβαλώματος. Ποιοι την πληρώνουν; Ο απλός οπαδός, ο αστυνομικός. Και, δυστυχώς, συνάνθρωποί μας με τη ζωή τους. Αν ήμασταν εμείς στην κυβέρνηση θα εφαρμόζαμε το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και ταυτόχρονα θα απαγορεύαμε δια βίου την είσοδο σε αθλητικούς χώρους σε όσους εμπλέκονται σε πράξεις οπαδικής βίας. Παράλληλα θα αξιοποιούσαμε τις τεχνολογίες ταυτοποίησης σε συνεργασία με τη δικαιοσύνη και την αστυνομία για τη καταπολέμηση της βίας, όπως συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενη χώρα. Μία κυβέρνηση οφείλει να είναι αποφασιστική σε τέτοια ζητήματα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι, ούτε πρόκειται να γίνει. Εμείς θα είμαστε.

4. Κατά κοινή ομολογία και λόγω του χαρτοφυλακίου σας κάνετε εξαιρετικά συχνά καίριες παρεμβάσεις για τον πολύπαθο αγροτικό τομέα. Πώς κρίνετε τον χειρισμό των θεμάτων του πρωτογενή τομέα από την Κυβέρνηση;

Ασχολούμαι χρόνια με τον αγροτικό τομέα, στην Αιτωλοακαρνανία μας τα προϊόντα της γης και της κτηνοτροφίας είναι πρώτη πηγή εισοδήματος. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα προβλήματα και τις αγωνίες του αγρότη και του κτηνοτρόφου και είμαι πάρα πολύ τυχερή που έχουμε έναν αρμόδιο τομέα στο ΠΑΣΟΚ γεμάτο από ανθρώπους με εμπειρία και γνώση. Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ ο παραγωγός δεν είναι ένα απλό επάγγελμα, είναι λειτούργημα για το έθνος μας. Γιατί ξέρουμε, βλέποντας τι γίνεται διεθνώς, ότι βασικός παράγοντας πλέον της ισχύος μίας χώρας είναι η επισιτιστική της ασφάλεια και αυτονομία. Όσο περισσότερο καλύπτεις τις διατροφικές σου ανάγκες με δικά σου προϊόντα, τόσο ισχυρότερος είσαι. Και τόσο καλύτερα μπορείς να σχεδιάζεις την προώθηση προϊόντων σου στο εξωτερικό για να βελτιώνεις το εμπορικό σου ισοζύγιο και να δημιουργείς εισόδημα για τους παραγωγούς σου. Δυστυχώς με την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπονται και απαξιώνονται συνεχώς, αντί να αποτελούν την κορυφή στην πυραμίδα της οικονομικής μας πολιτικής. Ο αγροδιατροφικός τομέας βρίσκεται σε απόγνωση με αυτά που έχει να αντιμετωπίσει. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που δοκιμάζουν τον πρωτογενή τομέα εδώ και μερικά χρόνια, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες. Το κόστος ενέργειας και του συνολικού κόστους παραγωγής, το πρόβλημα της ακαρπίας, της μείωσης των υδάτινων πόρων, της μείωσης των καλλιεργήσιμων εδαφών για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, της έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης από τον ΕΛΓΑ, της έλλειψης εργατών γης. Τι μέτρα έχει πάρει για όλα αυτά η κυβέρνηση σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό; Πετσόκομμα πόρων, μείον 355 εκατομμύρια ευρώ για βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, μείον 20 εκατομμύρια ευρώ για τη φυτική και ζωική παραγωγή. Αλλά 7 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω για βολέψει η ΝΔ τα δικά της παιδιά στις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Συν απίθανα μικροκομματικά παιχνίδια με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με θύματα τους ίδιους τους παραγωγούς. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι σε θέση να δώσει ούτε άμεσες λύσεις στα προβλήματα και στις αγωνίες των αγροτών που φέτος αντιμετωπίζουν τη χειρότερη χρονιά από άποψη συγκομιδής και παραγωγής, ούτε μακροπρόθεσμη στρατηγική για τον αγροτικό κόσμο. Για αυτό και οι παραγωγοί γυρίζουν όλο και περισσότερο την πλάτη στην πιο αντιπαραγωγική κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων.

5. Τέλος θα ήθελα να μου πείτε και κάποια πράγματα για την εκλογική σας περιφέρεια, την Αιτωλοακαρνανία. Ποιές παρεμβάσεις θεωρείτε αναγκαίες για τους πολίτες; Ποια τα προβλήματα;

Δεν αφήνουμε τίποτα που αφορά την Αιτωλοακαρνανία να πέσει κάτω και να μην το φέρουμε στη Βουλή, να μην ελέγξουμε την κυβέρνηση, να μην παρουσιάσουμε τις θέσεις μας. Από τη μεγαλύτερη ακαρπία εδώ και 20 χρόνια που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί μας, μέχρι την τραγική υποβάθμιση των Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου. Από το ενδεχόμενο λουκέτο από την κυβέρνηση σε δικαστήρια του νομού μας μέχρι τα λουκέτα στα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ. Από τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα που κινδυνεύουν, όπως είναι αυτά που αφορούν την Αμβρακία-Αμφιλοχία και τον Βάλτο, μέχρι κρίσιμα έργα υποδομής που όλο εξαγγέλλονται και ποτέ δεν ολοκληρώνονται.

Αλλά υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά όλα αυτά και αφορά όλη τη χώρα και όχι μόνο το νομό μου: Η ελληνική περιφέρεια ερημώνει. Μείζον ζήτημα. Η Αιτωλοακαρνανία είναι μέσα στην πεντάδα των νομών που είδαν τη μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού τους μεταξύ 2011 και 2021. Αλλά τι περιμένουμε να γίνει όταν κάθε λίγο και λιγάκι ακούμε ότι κλείνουν πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Περιφέρεια, κλείνουν τράπεζες, κλείνουν ΕΛΤΑ, κλείνει το ένα, κλείνει το άλλο, δεν λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας; Πώς περιμένουμε να μείνει ο άλλος στον τόπο του όταν όλα κλείνουν ή υπολειτουργούν; Όταν δεν συζητάμε για καμία επένδυση της προκοπής στην περιφέρεια, παρά μόνο πότε θα ολοκληρωθεί η επένδυση στο Ελληνικό;

Με το δημογραφικό μόνο το ΠΑΣΟΚ ασχολείται. Με πρόταση της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά έγινε το 2017 Ειδικής Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το δημογραφικό. Και το 2018 από το ΠΑΣΟΚ σχετικής πρότασης νόμου για την «Εθνική δημογραφική πολιτική και τη Στήριξη της Οικογένειας». Και εμείς το ΠΑΣΟΚ με το Νίκο Ανδρουλάκη θέσαμε το δημογραφικό στην προεκλογική ατζέντα. Μιλώντας για παράδειγμα για πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας ώστε να μπορέσουν τα νέα ζευγάρια να βρουν αξιοπρεπή στέγαση με χαμηλό ενοίκιο, μείωση των φορολογικών συντελεστών για οικογένειες με παιδιά, καθολική πρόσβαση σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα και χορήγηση μηνιαίου επιδόματος 200 ευρώ για κάθε νέο παιδί μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Και επιμένοντας ότι το δημογραφικό είναι και άμεσα συνυφασμένο με την ακρίβεια, για αυτό και πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.

Και κάτι τελευταίο: για να πάει και να μείνει ένα νέο παιδί στο χωράφι πρέπει να είναι σίγουρο ότι αυτό που κάνει έχει μέλλον. Και για αυτό πρέπει η Πολιτεία να του αποδείξει ότι αναγνωρίζει πόσο εθνικά κρίσιμο είναι το λειτούργημα του αγρότη. Ότι αναγνωρίζει τη σημασία του. Πώς; Μεταξύ πολλών άλλων, με Δημιουργία Γεωργικών Σχολών, μετά το Λύκειο, για την σύγχρονη εκπαίδευση των αγροτών και με κίνητρα για την απασχόληση νέων ανθρώπων στην πρωτογενή παραγωγή, όπως μείωση της φορολογίας τους και δωρεάν παραχώρηση δημόσιας γης. Μόνο έτσι θα πείσουμε τον νέο παραγωγό να μείνει στον τόπο του και να δημιουργήσει, να κάνει οικογένεια. Κι αυτό είναι κρίσιμο και για την Αιτωλοακαρνανία και για όλη την ελληνική Περιφέρεια.