Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  4:49: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 19:26

Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα – Το ανακοίνωσε ο Ν.Δένδιας

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην διεθνή task force για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα και θα στείλει φρεγάτα στην περιοχή όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα είναι τεταμένη μετά τις απειλές των Χούθι πως θα «χτυπούν» ανά 12 ώρες πλοία που περνούν από την περιοχή.

Υπό το φόβο αυτό, συστάθηκε διεθνής task force, στην οποία, όπως ανακοίνωσε σήμερα (21.12.2023) ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, θα συμμετάσχει και η Ελλάδα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η κλιμάκωση των επιθέσεων των Χούθι απειλεί την ελεύθερη ροή του εμπορίου, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Όπως τόνισε, οι χώρες που επιδιώκουν να διατηρήσουν τη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση και έτσι, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν ότι στήθηκε η επιχείρηση Prosperity Guardian.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην task force είχε ζητηθεί από τις ΗΠΑ όταν ο ΥΦΕΘΑ Γιάννης Κεφαλογιάννης συμμετείχε στην σύσκεψη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ η οποία συγκλήθηκε από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν με κύριο θέμα τη δημιουργία μιας ναυτικής δύναμης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς επιθέσεις των Χούθι με drones σε πλοία που διασχίζουν την περιοχή.

Τότε τα pronews.gr/defenenet.gr έλαβαν σχετική πληροφορία για το αμερικανικό αίτημα το οποίο συνίστατο στην παροχή μιας φρεγάτας του ΠΝ προκειμένου να παράσχει αντιαεροπορική κάλυψη εναντίον των drones των Χούθι που τα στέλνουν κατά των εμπορικών σκαφών που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε σήμερα.

Η φρεγάτα του ΠΝ που η κυβέρνηση θέλει να στείλει, μπορεί να βρεθεί πλέον εν μέσω εμπόλεμης ζώνης στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς οι Χούθι έκαναν ξεκάθαρο ότι τα πολεμικά πλοία που θα βρεθούν στην περιοχή θα είναι νόμιμος στόχος των πυραυλικών τους δυνάμεων.

Nα σημειωθεί ότι ο ηγέτης του σιιτικού, υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος των Χούθι της Υεμένης, Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούθι, προειδοποίησε χθες ότι η οργάνωσή του θα αρχίσει να εκτοξεύει πυραύλους κατά αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον αναμιχθεί περισσότερο στις υποθέσεις της οργάνωσης του ή στοχοθετήσει την Υεμένη.

Ο αλ Χούθι προειδοποίησε επίσης άλλες χώρες να μην εμπλακούν σε ένα πολυεθνικό σχηματισμό που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ την περασμένη Τρίτη για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επανειλημμένες επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ.

Αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν να αναμειγνύονται περισσότερο, οι Χούθι «δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και θα θέσουν στο στόχαστρο και τα πολεμικά αμερικανικά πλοία και τα συμφέροντά τους με πυραύλους», είπε ο αλ Χούθι, σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προέβη σήμερα, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023, στην εξής δήλωση:

«Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μία μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν.

Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους, αποτελούν τεράστια απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών.

Η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για την διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών.

Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, να συμμετάσχει Φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική Επιχείρηση «Prosperity Guardian», για την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών, της παγκόσμιας οικονομίας.

Για το θέμα αυτό ενημέρωσα επίσης, κατά την τελευταία μου επίσκεψη στο Κάιρο, την αιγυπτιακή πλευρά.

Είναι αυτονόητο ότι η Φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην Επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας».

pronews.gr