Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  3:54: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2023 09:36

Σταρακά: Υπεύθυνη η στάση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα των εργατών γης απέναντι στην κυβερνητική ανεπάρκεια – Η ΝΔ ξεπουλάει τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης σε ξένα και ντόπια συμφέροντα

Σε ολική αποδόμηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό και παρουσίαση της υπεύθυνης στάσης του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα των εργατών γης απέναντι στην ανεπάρκεια της ΝΔ, προέβη μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά.        

Εδώ το video της ομιλίας: Ομιλία για το Ασφαλιστικό - Βουλή, 18/12/2023 (youtube.com)

Συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για την επαγγελματική ασφάλιση: «Τι επιδιώκει το νομοσχέδιο; Στην πράξη το ξεπούλημα των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης στα ιδιωτικά ολιγοπώλια! Στην ουσία η ρύθμιση αυτή είναι κομμένη και ραμμένη για 4 μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες που θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην επαγγελματική ασφάλιση μέσω των Ομαδικών Συνταξιοδοτικών τους Συμβολαίων (ΟΑΣ). Τελικά θα καταστήσει την επαγγελματική ασφάλιση ακριβή και μόνο για πολύ λίγους εργαζόμενους των ρετιρέ. Αλλά προφανώς αυτή είναι για εσάς η κερκόπορτα μέσω της οποίας σκοπεύετε να ανοίξετε μια νέα αγορά για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες».

«Επιπλέον, με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των αλληλοβοηθητικών ταμείων που συστήθηκαν είτε με συλλογικές συμβάσεις είτε στηρίζονται σε συλλογικές συμφωνίες εργαζομένων και εργοδοτών-οδηγείτε στο κλείσιμο υγιή ταμεία, όπως το ταμείο αλληλοβοήθειας υπαλλήλων φαρμακευτικών εργασιών, με καταστροφικές συνέπειες για τα εφάπαξ χιλιάδων εργαζομένων στο φάρμακο».    

«Κάθε ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας είναι μια επιβεβαίωση ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ζει και βασιλεύει και ότι η ΝΔ είναι τελικά ένας γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ. Τόσες στρεβλώσεις του ασφαλιστικού συστήματος παραμένουν άλυτες: χαμηλή ανταποδοτικότητα συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ, συντάξεις ΟΓΑ, που πετσοκόβονται όταν συνδυάζονται με σύνταξη χηρείας, οι μνημονιακές εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων και οι εισφορές υπέρ του ΕΟΠΠΥ».

Για τους εργάτες γης: «Μιλάμε για ένα ζήτημα που το γνωρίζω καλά γιατί αφορά χιλιάδες παραγωγούς της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Αιτωλοακαρνανίας, που φέτος υποφέρουν λόγω της εξαιρετικά μειωμένης συγκομιδής, με μέρος του προβλήματος να είναι και η έλλειψη εργατών γης. Σας επισημαίνω, έστω και τώρα, πως υπάρχει μια αστοχία και στις προϋποθέσεις για τη δήλωση προσφοράς εργασίας από τους εργοδότες. Αφορά αυτούς που απασχολούν εποχιακά εργάτες γης οι οποίοι μάλιστα, εκ των πραγμάτων απασχολούνται σε πολλούς εργοδότες. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη πιθανότητα, η εργασία για την οποία ο εργοδότης που θα υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση να μην υπάρχει πλέον όταν ο μετανάστης θα αποκτήσει το δικαίωμα εργασίας. Οι 40 μέρες είναι ήδη πολλές και δεν υπάρχει εγγύηση ότι η διοίκηση θα καταφέρει να ανταποκριθεί σε αυτή την προθεσμία. Τι θα γίνει για παράδειγμα αν έχει ολοκληρωθεί ήδη η συγκομιδή; Ο μετανάστης δεν θα πάρει χαρτιά ή  ο εργοδότης θα πρέπει να τον προσλάβει για να κάθεται; 

Θέλει λοιπόν σε εξαντλητικό βαθμό νομοθετικές βελτιώσεις. Παρότι έχουμε εκφραστεί θετικά για την τροπολογία, θεωρούμε ότι γίνεται με fast track διαδικασίες, απλώς για να μπαλώσει προβλήματα και χωρίς ουσιαστική ενημέρωση της κοινωνίας για το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών. Κάτι, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις της κοινής γνώμης για νομιμοποιήσεις δια της πλαγίας οδού.

Εμείς παρόλα αυτά στηρίζουμε αυτή την τροπολογία γιατί θέλουμε να ικανοποιηθούν οι εξαιρετικά πιεστικές ανάγκες του αγροτικού τομέα, να καταγράφουν οι παράνομα διαμένοντες στην χώρα να δοθούν εισφορές υπέρ του δημοσίου και να νομιμοποιηθούν οι δαπάνες των αγροτών. Αλλά θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική αυτή η τροπολογία αν γινόταν με διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς, την κοινωνία αλλά και την αντιπολίτευση. Όμως αυτό προϋποθέτει πρώτα από όλα να μην κρύβεστε εσείς μεταξύ σας!»