Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  1:57: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023 21:42

Ε.Ε: Θα προσφέρει σχεδόν 61.000 θέσεις για επανεγκατάσταση προσφύγων το 2024-2025

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει σχεδόν 61.000 θέσεις για την επανεγκατάσταση προσφύγων την περίοδο 2024-2025, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών, Ίλβα Γιόχανσον, στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη.

Δεκατέσσερις κοινοτικές χώρες έχουν δεσμευτεί να παρέχουν αυτές τις ευκαιρίες επανεγκατάστασης, ο συνολικός αριθμός των οποίων είναι ελαφρώς υψηλότερος από την προηγούμενη περίοδο, διευκρίνισε.

«Η επανεγκατάσταση είναι μια ουσιαστική ενέργεια ώστε οι πρόσφυγες να είναι ασφαλείς και να μην ρισκάρουν τη ζωή τους ή να πληρώνουν διακινητές, και γι’ αυτό “Είναι απολύτως σημαντικό να κάνουμε εμείς ένα βήμα μπροστά», σχολίασε.

Η Johansson ανέφερε ότι η δέσμευση της κοινότητας για τους πρόσφυγες αντικατοπτρίζεται στο ένα εκατομμύριο τα τελευταία τρία χρόνια. Δηλαδή το 20% των προσφύγων στον κόσμο και η Γερμανία είναι η τρίτη χώρα με τους περισσότερους καταγεγραμμένους πρόσφυγες παγκοσμίως.

Διευκρίνισε ότι μόνο πέρυσι, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χορήγησαν καθεστώς πρόσφυγα σε σχεδόν 400.000 ανθρώπους.

Σε αυτούς τους αριθμούς πρέπει να προστεθούν τα 4,1 εκατομμύρια Ουκρανοί που έχουν λάβει προστασία ως αποτέλεσμα του πολέμου με τη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Επίτροπος ανακοίνωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει πρόσθετα 65 εκατομμύρια ευρώ στις κοινοτικές χώρες που βρίσκονται υπό μεγαλύτερη πίεση λόγω της ροής των Ουκρανών.

Η Γιόχανσον είπε επίσης, σε σχόλια στον Τύπο, ότι η συμφωνία είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο του ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο.

«Τώρα είμαστε πολύ, πολύ κοντά στην εύρεση του τελικού συμβιβασμού για το σύμφωνο και αυτή είναι η προτεραιότητα στην ατζέντα μου αυτή . Φυσικά, δεν το έχουμε φτάσει ακόμα, οπότε δεν είναι ώρα να γιορτάσουμε », σχολίασε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν “λίγα” σημεία εκκρεμότητας και ότι ελπίζει ότι μπορεί να συμφωνηθεί πριν από την περίοδο των Χριστουγέννων.

Πηγή: EFE