Τετάρτη, 12η Νοεμβρίου 2025  7:33: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2025 19:50

Αποπομπές υπουργών στο Κίεβο: Τεράστιο το σκάνδαλο διαφθοράς με τον ενεργειακό τομέα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε τις παραιτήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης και του υπουργού Ενέργειας της χώρας, εν μέσω κατηγοριών για διαφθορά στον ενεργειακό τομέα.

Έτσι, το απόγευμα της Τετάρτης (12/11), την παραίτησή τους υπέβαλαν η υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Σβιτλάνα Χριντσούκ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκέρμαν Γκαλουστσένκο, εν μέσω ενός τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς στον ενεργειακό κλάδο της χώρας.

«Υπέβαλα επιστολή παραίτησης», έγραψε η Χριντσούκ με ανάρτηση στο Facebook, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεν ευθύνεται για «οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου».

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε νωρίτερα ότι «ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός Ενέργειας δεν μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις τους» εξηγώντας πως το ζήτημα είναι πρωτίστως θέμα εμπιστοσύνης. Όπως ανέφερε, «εφόσον υπάρχουν κατηγορίες, πρέπει να λογοδοτήσουν». Παράλληλα, τόνισε ότι η απόφαση για αποπομπή από τα καθήκοντα είναι «άμεση και πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας να λάβει τις παραιτήσεις των δύο υπουργών.

Παράλληλα, κάλεσε τα μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου, να στηρίξουν τις παραιτήσεις αυτές, σημειώνοντας ότι στη συνέχεια η υπόθεση πρέπει να εξεταστεί σε «δικαστικό επίπεδο».

Ο Β.Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας (RNBO) θα λάβει απόφαση για την επιβολή κυρώσεων, ύστερα από εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς οι υπηρεσίες καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ουκρανία εντείνουν την έρευνα για αυτό που περιγράφουν ως «μεγάλης κλίμακας» σχέδιο μίζας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ύψους 100 εκατ. δολαρίων, στο οποίο εμπλέκονται ανώτεροι αξιωματούχοι της ενέργειας.

Όπως γράφει το Politico, oι ουκρανικές Αρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε 7 άτομα για την υπόθεση, η οποία έχει προκαλέσει δημόσια αγανάκτηση.

Ο Γκαλουστσένκο, ο οποίος προηγουμένως διετέλεσε υπουργός Ενέργειας, φέρεται να αποτέλεσε αντικείμενο ερευνών από την Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς (NABU) τη Δευτέρα.

Ο Γκαλουστσένκο δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε μιλήσει με τον Σβιριντένκο και συμφώνησε απόλυτα με την απόφαση της κυβέρνησης. «Πιστεύω ότι η αναστολή για το χρονικό διάστημα της έρευνας είναι ένα πολιτισμένο και σωστό σενάριο. Θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου στο νομικό πεδίο και θα αποδείξω την θέση μου» είπε.

Η αναπληρώτρια υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδια για θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, Λιουντμίλα Σουχάκ, θα αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντα του Γκαλουστσένκο.

Η NABU και η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς (SAP) δήλωσαν την Τρίτη ότι έχουν επίσης εμπλέξει στο σχέδιο έναν πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, γνωστό με το ψευδώνυμο «Τσε Γκεβάρα», επικαλούμενοι στοιχεία για παράνομες μεταφορές μετρητών συνολικού ύψους άνω των 1,2 εκατ. δολαρίων.

pronews.gr

Η Αιτωλοακαρνανία στο διαδίκτυο για ενημέρωση επι της ουσίας
west media call west media call west media call