Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  8:55: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022

Ο καφές είναι από τις λίγες στιγμές απόλαυσης μέσα σε μία κουραστική και γεμάτη από υποχρεώσεις μέρα. Γι’ αυτό δεν πρέπει να συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο από έναν πραγματικά ποιοτικό και σωστά φτιαγμένο καφέ!

Πολλοί έχουν συνδυάσει τον καλό καφέ με τον επαγγελματικό, αλλά πλέον η δυνατότητα να έχεις στο σπίτι σου κι εσύ όλα τα απαραίτητα μπορεί να σε μετατρέψει σε έναν πολύ αποτελεσματικό μπαρίστα. 

kafetiera-1.jpg

Μηχανή espresso Gaggia Viva Style Chic, εξαιρετικά εύκολη στη χρήση για αλεσμένο καφέ ή παστίλια. Διαθέτει λειτουργία stand by για να εξοικονομείται ενέργεια, αν βρίσκεται για περισσότερο από 9 λεπτά σε αδράνεια, και μία σειρά από χαρακτηριστικά που την κάνουν την ιδανική επιλογή για σένα.

 

Το πρώτο, που θα χρειαστείς, είναι φυσικά η κατάλληλη μηχανή! Στο εξαιρετικά ενημερωμένο ηλεκτρονικό κατάστημα της Espresso Boutique μπορείς να αναζητήσεις την ιδανική ανάμεσα στις μηχανές εσπρέσο, σε συμφέρουσες τιμές και εκπληκτικές προσφορές!

Οι μηχανές της Gaggia, που θα βρεις, είναι εξαιρετικά εύκολες στη χρήση τους, με δυνατότητες που θα κάνουν την παρασκευή καφέ στο σπίτι “παιχνιδάκι”. Απόκτησε αυτή που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σου και απόλαυσε τη γεύση και το άρωμα ενός επαγγελματικού εσπρέσο από τα χεράκια σου!

kafetiera-2.jpg

Πατητήρι καφέ CLT με λαβή αλουμινίου σε υπέροχο έντονο κόκκινο! Ένα απολύτως απαραίτητο αξεσουάρ, για να πετύχεις το τέλειο αποτέλεσμα.

 

Τα αξεσουάρ μπαρίστα δεν ήταν ποτέ ξανά τόσο προσβάσιμα! Στο αγαπημένο σου e-shop μπορείς να αναζητήσεις κάθε τι απαραίτητο για να φτιάχνεις κι εσύ τον τέλειο espresso. Πατητήρια, κλείστρα, μύλους άλεσης, θερμόμετρα και χρονόμετρα. Ακόμα μπορείς να αποκτήσεις σκόνη και βούρτσα καθαρισμού, γαλατιέρες και διάφορα άλλα αξεσουάρ που δεν μπορούν να λείπουν από τον εξοπλισμό σου.

kafetiera-3.jpg

Θερμόμετρο για αφρόγαλο για σένα που δεν μπορείς χωρίς το αφρόγαλό σου! Η ανοξείδωτη λαβίδα για να στηρίζεται στη γαλατιέρα, αλλά και οι ενδείξεις για την κατάλληλη ή μη θερμοκρασία, θα κάνουν τη διαδικασία παρασκευής του αφρογάλακτος πανεύκολη.

 

Μπες τώρα στο espresso-boutique.gr για να εξερευνήσεις όλη τη συλλογή από μηχανές και αξεσουάρ, αλλά και καφέδες, και μετάτρεψε κάθε φλιτζάνι καφέ στο σπίτι σε  μοναδική εμπειρία απόλαυσης

Γ. Βαρεμένος στην Βουλή: Κυβέρνηση golden boys εναντίον καθαριστριών

Μέσα σ’ ένα κοινωνικά ερειπωμένο τοπίο, όπως αυτό πόλεων της Αιτωλοακαρνανίας, όπου όταν νυχτώσει μόνο οι κουκουβάγιες δεν λαλούν και στα χωριά είναι λές και πέρασαν οι βάρβαροι, η κυβέρνηση έσπασε τον κουμπαρά.

Αλλά για ποιούς; Για τα goldenboysπου ετοιμάζεται να υποδεχθεί στον ΕΦΚΑ. Οκτώ χιλιάδες ευρώ τον μήνα, όταν τις καθαρίστριες μειωμένου ωραρίου στα σχολεία τις πήγαν από 370 σε 340 ευρώ.

Όταν κάποιες από αυτές αναγκάζονται να διανύουν πήγαιν’ έλα στην δουλειά 70 χλμ., με την ελπίδα να γίνουν πλήρους απασχόλησης και να πάρουν τα πολυπόθητα 700 ευρώ. Είναι ντροπή!

Στα νοσοκομεία φέρνουν άρον-άρον τους εργολάβους, βάζοντας στο μάτι τις καθαρίστριες και τα παιδιά της φύλαξης, αρνούμενοι να παρατείνουν τις συμβάσεις όπως έκαναν στους επικουρικούς υγειονομικούς.

Ποιούς χειροκροτούσαν πριν ενάμιση χρόνο ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του;

Τους εργολάβους ή τις καθαρίστριες, που από 32 στο νοσοκομείο Αγρινίου νόσησαν επί του πεδίου οι 22 και από την φύλαξη οι 18 στους 30;

Προς θεού, δεν συγκρίνω τις ταπεινές και καταφρονεμένες καθαρίστριες, που ανέθρεψαν παιδιά και τα ανέδειξαν στην κοινωνία, με τα golden boys.

Έρχεται τώρα η κυβέρνηση να τις στείλει πού; Να φιλήσουν κατουρημένες ποδιές όπως λέει ο λαός;

Μετά από δυόμιση χρόνια και τον τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων, έρχεται ο κ. Χατζηδάκης να κατηγορήσει τους άλλους. Πάντα φταίνε οι άλλοι.

Η κυβέρνηση κάνει κουμπότρυπες το ΑΣΕΠ με την εφεύρεση της “σύμπραξης” μαζί του.

“Σύμπραξη με το ΑΣΕΠ” λένε το μπαλαμούτι στις μέρες της αριστείας! Το ΑΣΕΠ, αυτή την μεγάλη κατάκτηση της μεταπολίτευσης, που ακόμη και κυβερνητικούς βουλευτές απάλλαξε από το βάρος να απολογούνται στους ψηφοφόρους τους για τους διορισμούς, έρχεται ο κ. Χατζηδάκης να το πετάξει από το παράθυρο του ΕΦΚΑ.

Η κυβέρνηση σπρώχνει τη  κατάσταση πίσω στις χειρότερες παραδόσεις του πολιτικού συστήματος, που οδήγησαν στην κρίση των μνημονίων.

Αναλαμβάνει έτσι ιστορικές ευθύνες. Ελπίζω και εύχομαι ο λαός να μην επιτρέψει αυτή την ολισθηρή οπισθοδρόμηση, αυτή την ιστορική παλινδρόμηση.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δύο χρόνια πριν, τον Μάρτιο του ’20 ιδρύθηκε το νέο κόμμα των Πράσινων με τη συνένωση ανεξάρτητων στελεχών με το κόμμα των Πράσινων-Αλληλεγγύη και το κόμμα των Πειρατών Ελλάδας. Αυτό το Σαββατοκύριακο, 19 και 20 Φεβρουαρίου στο τακτικό τους συνέδριο, τα μέλη του νέου κόμματος θα συζητήσουν τις προγραμματικές θέσεις, την πολιτική συγκυρία και την εκλογική τους ετοιμότητα και θα ολοκληρώσουν την εκλογή νέων πολιτικών οργάνων. H ανακοίνωση:

Πράσινοι: συνέδριο εκλογικής ετοιμότητας

Δύο χρόνια πριν, τον Μάρτιο του ’20 ιδρύθηκε το νέο κόμμα των Πράσινων με τη συνένωση ανεξάρτητων στελεχών με το κόμμα των Πράσινων-Αλληλεγγύη και το κόμμα των Πειρατών Ελλάδας. Αυτό το Σαββατοκύριακο, 19 και 20 Φεβρουαρίου στο τακτικό τους συνέδριο, τα μέλη του νέου κόμματος θα συζητήσουν τις προγραμματικές θέσεις, την πολιτική συγκυρία και την εκλογική τους ετοιμότητα και θα ολοκληρώσουν την εκλογή νέων πολιτικών οργάνων.

Στη μέχρι τώρα πορεία τους οι παρεμβάσεις των Πράσινων έχουν δώσει αξιόπιστα δείγματα γραφής για το τι μπορεί να προσφέρει σήμερα ένα πράσινο κόμμα στην ελληνική κοινωνία και η παρουσία τους έχει συμβάλει θετικά στην ευρύτερη ανασύνθεση και αυτονομία του πράσινου χώρου. Το συνέδριο των Πράσινων φιλοδοξεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην πορεία αυτή ανοίγοντας δρόμους για μια πράσινη δυναμική παρέμβαση αντίστοιχη με τις προκλήσεις της εποχής μας.

Λόγω της πανδημίας το συνέδριο των Πράσινων θα έχει υβριδική μορφή, με φυσική παρουσία αλλά και με διαδικτυακή συμμετοχή. Θα ανοίξει το πρωί του Σαββάτου, στις 10.30, με δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση για την ανεξαρτησία του Τύπου και τις επιθέσεις που δέχεται σήμερα στη χώρα μας. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με τους χαιρετισμούς της Evelyne Huytebroeck, συμπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (EGP) και της Βούλας Τσέτση, γενική γραμματέα της ομάδας των Πράσινων/EFA στο ευρωκοινοβούλιο και μέλος του Committee του EGP, υπεύθυνη για τα πράσινα κόμματα της Νότιας Ευρώπης. Από την Ελλάδα έχουν επίσης προσκληθεί να χαιρετίσουν το Κόμμα για τα Ζώα και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Σημαντική θα είναι η συζήτηση για τις εξελίξεις στο θέμα της εκλογικής συνεργασίας του ευρύτερου πράσινου χώρου: σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρόταση τους για Φόρουμ Πράσινου Διαλόγου και κοινή εκλογική κάθοδο οι συζητήσεις με τους Οικολόγους Πράσινους έχουν οδηγήσει σε μια συμφωνία επί της αρχής για κοινό πράσινο σχήμα στις επερχόμενες εκλογές αλλά με διατήρηση της ανεξαρτησίας κάθε κόμματος. Παρά τις διαφορετικές αποτιμήσεις τους για την προηγούμενη περίοδο, τα δύο κόμματα συμφωνούν ότι μόνο αυτόνομη και με κοινή έκφραση μπορεί η πολιτική οικολογία να προχωρήσει και να προσφέρει ουσιαστικά στην ελληνική κοινωνία.

agrinionews.gr

Μίλησε για «εύκολα μέτρα» – «Φαντάζεστε να πάει το κράτος και να πει υποχρεώνω όλες τις εταιρείες ενέργειας να χρεοκοπήσουν;»

«Δεν σημαίνει ότι μειώνεις τον ΦΠΑ και αυτομάτως μειώνονται οι τιμές στα προϊόντα, ή ότι μειώνεις τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και αυτομάτως μειώνονται οι τιμές στα καύσιμα. Αυτό δεν έχει ισχύσει ποτέ μέχρι σήμερα», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα αναφορικά με την αύξηση του πληθωρισμού.

«Αν έχουμε μείωση ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα, είναι βέβαιο ότι η μείωση δεν θα περάσει στις τελικές τιμές. Η οριζόντια μείωση των φόρων ως επίπτωση στις τελικές τιμές στο ράφι έχει σχετική σημασία», είπε ο υπουργός και έφερε ως παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, διερωτώμενος εάν τότε μειώθηκαν αυτόματα τα προϊόντα κατά 10 μονάδες. «Όχι βέβαια, σημείωσε ο ίδιος, όπως αντίστοιχα όταν ανέβηκε ο ΦΠΑ από το 13% στο 23%, αυξήθηκαν οι τιμές κατά 10 μονάδες; Όχι. Διότι οι επιχειρήσεις έχουν την τάση είτε να πάρουν πάνω τους ένα μέρος της ζημιάς για να μην χάσουν τους πελάτες τους, είτε σε μια ευκολότερη στιγμή να προσπαθήσουν να ρεφάρουν τη ζημιά τους», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα οριζόντια μέτρα τα οποία έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, δεν πρόκειται να βοηθήσουν τους ανθρώπους γιατί οι τιμές δεν πρόκειται να μειωθούν, ενώ θα θέσουν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο την οικονομία, γιατί η αύξηση του πληθωρισμού δημιουργεί πίεση στις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια και αυτό με τη σειρά του δημιουργεί αυτομάτως νέα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού των χωρών. «Η Ελλάδα, λόγω του ότι είναι η χώρα με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, έχει ήδη αυξημένα επιτόκια σε σχέση με τους άλλους. Άρα το να πας να πυροδοτήσεις μόνος σου μια αύξηση των επιτοκίων στα ομόλογά σου, τα οποία αμέσως μετά θα γυρίσουν σε αύξηση των επιτοκίων δανείων -των στεγαστικών, των καρτών των επιχειρηματικών κ.τ.λ- είναι σοφό; Δηλαδή να πεις σε κάποιον θα γλιτώσεις ένα Χ ποσό από τη βενζίνη και θα το πληρώσεις 3Χ στην κάρτα σου, ή στο δάνειό σου;», αναρωτήθηκε.

Εξαπέλυσε βολές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι κάποιοι «εισηγούνται κάποια εύκολα μέτρα, σαν τον κ. Τσίπρα, ο οποίος είπε ότι αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάγωνε τα τιμολόγια του ρεύματος». «Δηλαδή με συγχωρείτε, για τον Θεό. Υπήρξε πρωθυπουργός για 5 χρόνια. Η Ελλάδα είναι χώρα που εισάγει ενέργεια. Αν πας να παγώσεις τα τιμολόγια, τι θα συμβεί στα αλήθεια; Μπορείς να υποχρεώσεις μια εταιρεία, τη ΔΕΗ ή τους άλλους παρόχους, να πουλάνε ρεύμα με ζημία κάθε μέρα; Φαντάζεστε να πάει το κράτος και να πει υποχρεώνω όλες τις εταιρείες ενέργειας να χρεοκοπήσουν; Τρελαίνομαι και μόνο που το ακούω», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση η κυβέρνηση, ο κ. Γεωργιάδης διεμήνυσε ότι «σχεδιάζουμε μια πολιτική που λέει “μετράω τα δημόσια οικονομικά μου για να δω τι πραγματικά μου περισσεύει χωρίς να θέσω σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη πορεία της χώρας και φτιάχνω κάποιες πολιτικές που στοχεύουν σε εκείνους τους συμπολίτες μας που πράγματι αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις τους δημιουργούν ασφυκτικές πιέσεις στη ζωή τους”. Αλλά δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι στον ίδιο κουβά».

«Ξέρουμε ποιοι είναι οι ευάλωτοι. Αυτοί που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Θα γίνουν ανακοινώσεις όταν είναι έτοιμο το οικονομικό επιτελείο. Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και δουλεύουμε για να βρούμε μια λύση. Αυτό που δεν δέχομαι είναι εύκολη αντιπολίτευση ανθρώπων που ξαναβρήκαν τα “λεφτόδεντρα” και έχουν εύκολες λύσεις. Εύκολες λύσεις σε αυτή την παγκόσμια πληθωριστική κρίση δεν υπάρχουν», ανέφερε.

Παγκόσμιο το πρόβλημα του πληθωρισμού

Ο υπουργός τόνισε ότι η ακρίβεια δεν παρατηρείται μόνο σε εμάς. «Η ΕΕ έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό από την ίδρυση της Ευρωζώνης, οι ΗΠΑ τον μεγαλύτερο πληθωρισμό εδώ και 40 χρόνια, η Γερμανία τον μεγαλύτερο πληθωρισμό από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχουν πολλές θεωρίες και συζητήσεις για το τι είναι αυτό που προκάλεσε μετά την πανδημία την έκρηξη του παγκόσμιου πληθωρισμού», σημείωσε.

«Ο πληθωρισμός μας τον Ιανουάριο -6,4% σε ετήσια βάση- είναι ο μεγαλύτερος από το 1997. Πολύ υψηλός. Δεν συμβαίνει μόνο σε εμάς. Όμως αυτό που δεν βλέπει ο κόσμος είναι ότι σε μηνιαία βάση, δηλαδή από τον Δεκέμβριο στον Ιανουάριο, η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες που είχε πτώση του πληθωρισμού, μείον 0,3%. Ο μεγάλος αριθμός το 6,4% υπολογίζεται με τον Ιανουάριο του 2021, όταν είχαμε το μεγαλύτερο ποσοστό αποπληθωρισμού στην ιστορία μας, μείον 2,4%. Ξεκινώντας λοιπόν από ένα μείον 2,4%, συγκρινόμενοι με μια εποχή πληθωρισμού, αυξάνει πάρα πολύ ο πληθωρισμός σαν νούμερο. Αν δηλαδή συγκρίνεις τι πλήρωνες πέρυσι τον Ιανουάριο με φέτος τον Ιανουάριο στο σούπερ μάρκετ, είναι πολύ μεγάλη η διαφορά. Αυτό που δεν είναι ευθέως αντιληπτό είναι αν συνέκρινες τον περσινό Ιανουάριο με τον προπέρσινο, ήσουν πολύ χαμηλά και ο αποπληθωρισμός είναι ζημιά για την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Σημαίνει ότι πάρα πολλοί άνθρωποι πουλάνε με ζημία. Όπως και ο πληθωρισμός, είναι και τα δυο ζημιά», ανέφερε ο ίδιος και προσέθεσε: «Αντιθέτως, ότι καταφέρνουμε να έχουμε σε μηνιαία βάση έστω και μια μικρή πτώση -και προσέξετε τον μήνα που είχαμε την έκρηξη στην ενέργεια λόγω Ουκρανίας- αυτό σημαίνει ότι πλην της ενέργειας, όλη η υπόλοιπη αγορά προσπάθησε- δεν λέω ότι κατάφερε, αλλά προσπάθησε να μαζευτεί».

Επίσης ανέφερε: «Αν ήμασταν τον Ιανουάριο του 2021 θα βλέπατε στο γραφείο μου τους κτηνοτρόφους να ζητάνε οικονομική ενίσχυση γιατί ήταν τόσο χαμηλές οι τιμές που πουλούσαν με ζημία. Ούτε μπορούσε, ούτε έπρεπε να μείνουν οι τιμές εκεί που ήταν πέρυσι τον Ιανουάριο».

Αναφορικά με τη στρατηγική της κυβέρνησης ως προς την αγορά, είπε ότι αυτή δεν αλλάζει «γιατί είναι επιτυχημένη» και για τον λόγο αυτό «παραμένουμε στις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη».

Τόνισε ότι γίνονται συνεχείς έλεγχοι. «Χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπήκε εκ νέου σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ και χονδρεμπορίου, για να ελέγξουμε την περίπτωση καρτέλ. Εμείς από το υπουργείο Ανάπτυξης κάνουμε ελέγχους κάθε μέρα. Έχουμε και θεσμικά εργαλεία, όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, για να αποφύγουμε μια επιπλέον κερδοσκοπία ορισμένων πάνω σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα. Το ελέγχουμε πιστεύω σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό», σημείωσε.

Επανέλαβε ότι επειδή έχουμε οικονομία διασυνδεδεμένη με τις άλλες οικονομίες. Όπως σημείωσε: «Από την ώρα που έχουμε εισαγόμενες πρώτες ύλες, εισαγόμενη ενέργεια, εισαγόμενα αγαθά, είναι αδύνατο να μην έχουμε και εμείς πληθωρισμό από τη στιγμή που έχουν όλοι οι άλλοι. Θα ήταν κάτι το υπερφυσικό, δεν μπορεί να συμβεί. Άρα υπό την έννοια αυτή, δυστυχώς θα έχουμε και εμείς μια περίοδο πληθωριστικών πιέσεων. Τώρα αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν, αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις από τη μέση του έτους θα αρχίσουν να υποχωρούν. Μένει να το δούμε».

«Δεν θα τινάξουμε την “μπάνκα” στον αέρα»

Ερωτηθείς για ενδεχόμενες παροχές ενόψει εκλογών όποτε και αν γίνουν αυτές, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτή η κυβέρνηση για λόγους προεκλογικούς, να διακινδυνεύσει τη μακροπρόθεσμη πορεία της χώρας. Το λέω και το υπογράφω». «Δεν θα τινάξουμε την “μπάνκα” στον αέρα» είπε χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως, είπε, «στις εκλογές θα πάμε τίμια στον ελληνικό λαό και θα ζητήσουμε μια δίκαιη κρίση για όσα έχουμε κάνει αυτά τα 4 χρόνια- θα γίνουν στο τέλος» και προσέθεσε: «Δεν θα πάμε ούτε να κοροϊδέψουμε, ούτε να εξαπατήσουμε. Τέτοιες πρακτικές έχουν φέρει την Ελλάδα σε κρίσεις, εμείς ήρθαμε να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη, όχι χειρότερη. Αποκλείεται απόφαση που θα ληφθεί με “πολιτικάντικα” κριτήρια, με γνώμονα την επόμενη δημοσκόπηση, χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες στον λαό. Δεν θα διακινδυνεύσουμε τη χώρα, μετά την δεκαετία 2010-2020, έχει βρεθεί ένα βήμα πριν την κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας που σημαίνει ότι επιστρέφει σε μια κανονικότητα».

«Είναι ποτέ δυνατόν η κυβέρνηση να διακινδυνεύσει τις θυσίες 10 ετών για “πολιτικάντικους” λόγους», διερωτήθηκε λέγοντας ότι αποκλείεται να συμβεί αυτό.

protothema.gr

«Θανάση Πλεύρη βρες τρύπα να κρυφτείς γιατί είσαι ο υπουργός που σε 5,5 μήνες έχουμε 11 χιλιάδες νεκρούς» είπε ο Παύλος Πολάκης στη Βουλή, απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας.

O Παύλος Πολάκης υποσχέθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα επαναπροσλάβει τους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή, επειδή αρνούνται να εμβολιαστούν.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη είπε: «Θανάση Πλεύρη βρες τρύπα να κρυφτείς γιατί είσαι ο υπουργός που σε 5,5 μήνες έχουμε 11 χιλιάδες νεκρούς. Δεν υπάρχει αυτό το ρεκόρ. Αυτά είναι τα αποτελέσματά σας γιατί δεν κάνατε όσα σας λέγαμε για τα φάρμακα και τις ΜΕΘ. Μην τολμήσεις Πλεύρη να απολύσεις κανέναν υγειονομικό. Δεν περισσεύει κανείς. Θα τους επαναπροσλάβουμε την πρώτη ημέρα που θα γίνουμε κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο κ. Πλεύρης απαντώντας σε ανακοίνωση του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας επειδή αρνούνται να εμβολιαστούν είχε αναφέρει πως «Πρωταρχικός σκοπός μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί και με πίστη στην επιστήμη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Με στοχευμένα μέτρα, τα οποία στο σύνολό τους καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει φθάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί χωρίς προσχήματα την πλήρη κάλυψη στους αντιεμβολιαστές. Με την ανακοίνωσή του ο κ. Ξανθός εκφράζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των εμβολίων, όπως καιρό τώρα μας αποκαλύπτει ο κ. Πολάκης. Στηρίζει την τραγική μειοψηφία υγειονομικών κατά του εμβολιασμού και τους παρέχει απλόχερα την πολιτική του αγκαλιά».

agrinionews.gr

Σε δήλωση στήριξης προς τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας προέβη ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία του Νομού, Θάνος Μωραΐτης.

«Τα προβλήματα αγροτών και παραγωγών είναι πολυδιάστατα και πολυπαραγοντικά, με κοινό παρονομαστή την κυβερνητική αδιαφορία κι εγκληματική ολιγωρία», αναφέρει.
«Αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές που καθυστερούν, τσουχτερό τιμολόγιο ρεύματος, εκρηκτική αύξηση κόστους παραγωγής σε συνδυασμό με πλήθος αδιάθετων προϊόντων κατά το προηγούμενο διάστημα, λόγω πανδημίας, το κύμα ανατιμήσεων, είναι μερικά από τα ακανθώδη προβλήματα που μαστίζουν τον κόσμο του πρωτογενούς τομέα του Νομού και που συμπιέζουν αφόρητα το εισόδημά του», προσθέτει στη συνέχεια.

Τέλος, υπογράμμισε πως «ο αγώνας των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας είναι δίκαιος» και δήλωσε πως «είμαστε αυτονόητα στο πλευρό τους και στηρίζουμε τις διεκδικήσεις τους».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Ο πρωτογενής τομέας της Αιτωλοακαρνανίας υποφέρει.

Τα προβλήματα αγροτών και παραγωγών είναι πολυδιάστατα και πολυπαραγοντικά, με κοινό παρονομαστή την κυβερνητική αδιαφορία κι εγκληματική ολιγωρία. Αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές που καθυστερούν, τσουχτερό τιμολόγιο ρεύματος, εκρηκτική αύξηση κόστους παραγωγής σε συνδυασμό με πλήθος αδιάθετων προϊόντων κατά το προηγούμενο διάστημα, λόγω πανδημίας, το κύμα ανατιμήσεων, είναι μερικά από τα ακανθώδη προβλήματα που μαστίζουν τον κόσμο του πρωτογενούς τομέα του Νομού και που συμπιέζουν αφόρητα το εισόδημά του.

Ο αγώνας των αγροτών του τόπου μας είναι δίκαιος.

Είμαστε αυτονόητα στο πλευρό τους και στηρίζουμε τις διεκδικήσεις τους, απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει ταλέντο στο να καθυστερεί, να αδιαφορεί, να εθελοτυφλεί και να κωφεύει».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απελάθηκε ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα – «Η Ρωσία μπορεί να ψάχνει πρόσχημα για να επιτεθεί στην Ουκρανία» λέει το ΝΑΤΟ – Λόγο για «προβοκατόρικες ενέργειες από το Κίεβο» κάνει το Κρεμλίνο – Οι ΗΠΑ έλαβαν τις εγγυήσεις ασφαλείας που είχαν ζητήσει από το Κρεμλίνο

«Κάθε ένδειξη που έχουμε είναι ότι (οι Ρώσοι) έχουν ετοιμαστεί να εισχωρήσουν στην Ουκρανία, να επιτεθούν στην Ουκρανία». Αυτή ήταν η ατάκα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας νωρίτερα την Πέμπτη σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου, συντηρώντας το τεταμένο που έχει διαμορφωθεί στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την ρεπόρτερ του CNN, Νατάσα Μπέρτραντ, ο Μπάιντεν φέρεται να είπε για την εισβολή πως «αισθάνομαι ότι θα συμβεί μέσα στις επόμενες μέρες». Παράλληλα, τόνισε πως δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Απάντηση της Μόσχας στην Ουάσινγκτον

Στο κείμενο, έκτασης 11 σελίδων, της γραπτής απάντησης που δίνει η Ρωσία στις προτάσεις των ΗΠΑ για τα ζητήματα ασφαλείας, επισημαίνεται ότι όχι μόνο δεν υφίσταται καμία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ούτε σχεδιάζεται.

«Καμία ‘ρωσική εισβολή’ στην Ουκρανία, για την οποία μιλούν από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους σε επίσημο επίπεδο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, δεν υφίσταται και δεν σχεδιάζεται, ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί περί “ευθύνης της Ρωσίας για την κλιμάκωση” δεν μπορεί να αξιολογηθούν διαφορετικά, παρά σαν απόπειρα να ασκηθούν πιέσεις και να υποτιμηθούν οι προτάσεις τις Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας», αναφέρεται στο κείμενο.

Η Μόσχα στην απάντηση της γράφει ότι «η αναφορά στο πλαίσιο αυτό στις δεσμεύσεις της Ρωσίας ως προς το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 δεν έχει καμία σχέση με την ενδοουκρανική διένεξη και δεν επεκτείνεται στις δεσμεύσεις, που υπήρξαν αποτέλεσμα εσωτερικών παραγόντων», όπως και ότι «η απώλεια της εδαφικής ακεραιότητας από το ουκρανικό κράτος, είναι αποτέλεσμα ενδογενών εξελίξεων».

Απορρίπτει επίσης τις κατηγορίες που διατυπώνονται κατά της Ρωσίας στην αμερικανική απάντηση (στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας) ότι «κατέλαβε την Κριμαία», τονίζοντας ότι «στο 2014 στο Κίεβο έγινε κρατικό πραξικόπημα» και πως το ζήτημα της Κριμαίας έχει κλείσει.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της δυνητικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα δηλώνει στην απάντηση της ότι «σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα δημιουργηθεί μια πραγματική απειλή, βάσει της οποίας το Κίεβο θα επιχειρήσει με στρατιωτικά μέσα να πάρει πίσω την Κριμαία, να εμπλέξει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, με βάση το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, σε μια απευθείας ένοπλη σύγκρουση με την Ρωσία με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται».

Η Μόσχα προτείνει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία τα εξής βήματα: να αναγκασθεί το Κίεβο να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων, να διακοπούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, να αποσυρθούν όλοι οι δυτικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές, να μην συμμετέχουν οι χώρες του ΝΑΤΟ σε κοινές ασκήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, και να αποσυρθούν εκτός του ουκρανικού εδάφους όλα τα ξένα όπλα που είχαν προηγουμένως παραδοθεί στο Κίεβο.

Απελάθηκε ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα

Νωρίτερα στην απέλαση του αναπληρωτή πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μόσχα Μπαρτ Γκόρμαν, προχώρησε η ρωσική κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti, δίνοντας συνέχεια στον «πόλεμο νεύρων» Ρωσίας – Δύσης.

«Η Ρωσία απέλασε τον Αναπληρωτή Αρχηγό Διπλωματικής Αποστολής (DCM) στη Ρωσία Μπαρτ Γκόρμαν. Ο Γκόρμαν ήταν ο δεύτερος σημαντικότερος αξιωματούχος στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα μετά τον πρεσβευτή και βασικό μέλος της ανώτερης ηγεσίας της πρεσβείας», δήλωσε ο Τζέισον Ρέμπχολτζ, εκπρόσωπος Τύπου της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ.

Η αμερικανική πρεσβεία χαρακτήρισε «παράλογη» την απέλαση, καθώς η βίζα του Γκόρμαν δεν έχει λήξει και ο χρόνος παραμονής του στη χώρα δεν έχει υπερβεί τα τρία χρόνια.

Παιχνίδια με τη φωτιά και εκρήξεις

Στο μεταξύ η ειρήνη στην περιοχή βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί καθώς παιχνίδι με τη φωτιά που παίζουν στην ανατολική Ουκρανία φιλορώσοι αυτονομιστές και ουκρανικός στρατός συνεχίζεται, ρίχνοντας ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών για τις εκρήξεις που ακούστηκαν κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και το Ελενόβκα, ένα χωριό στην επαρχία αυτή της ανατολικής Ουκρανίας, το οποίο ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες.

Οι ΗΠΑ έλαβαν σήμερα την εντεκασέλιδη απάντηση του Κρεμλίνου για το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας, σύμφωνα εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα Τζον Σάλιβαν αποχώρησε, έπειτα από 15 λεπτά παραμονής, από το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών χωρίς να προβεί σε σχόλια. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει ότι εντός της ημέρας η Ουάσινγκτον θα έχει τα χέρια της την επιστολή της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Ανησυχεί το ΝΑΤΟ

Σήμερα το πρωί, το Reuters επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα, μετέδιδε ότι μία σειρά από εκρήξεις που παραπέμπουν σε βομβαρδισμούς, ακούστηκαν στο Ντονέτσκ με τους φιλορώσους αντάρτες και τον στρατό της Ουκρανίας να αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν συμφωνίες εκεχειρίας και ότι χρησιμοποιούν βαρέα όπλα.

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ εκφράζει την ανησυχία του για τις πληροφορίες των ΗΠΑ ότι στην περιοχή εξακολουθούν να αναπτύσσονται χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες επισημαίνοντας ότι η Ρωσία «προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για να προχωρήσει σε ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας».

Μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ με τους ομολόγους τους στην Ουκρανία και τη Γεωργία, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι «ανησυχούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για μια ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια, καμία βεβαιότητα για τις προθέσεις της Ρωσίας».

«Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στην περιοχή τη μεγαλύτερη δύναμη που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες», τόνισε όταν του ζητήθηκε από την εφημερίδα «Wall Street Journal» να τοποθετηθεί για τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου πως «το Κίεβο ενισχύει τις προβοκατόρικες ενέργειές του» το τελευταίο 24ωρο κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής του ουκρανικού εμφυλίου στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε, ακόμη, ότι η συμμαχία δεν έχει δει «καμία σημαντική αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων μέχρι στιγμής» από τα ουκρανικά σύνορα. Νωρίτερα, και το Βερολίνο προέβη σε ανάλογη ανακοίνωση.

Η θέση της Ουκρανίας

Ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε σήμερα τους φιλορώσους αντάρτες στα ανατολικά ότι έριξαν οβίδες εναντίον ενός χωριού στην επαρχία Λουχάνσκ με αποτέλεσμα να πληγεί ένα νηπιαγωγείο.Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν τραυματισμοί.

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επεσήμαναν ότι έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά ρίψης οβίδων κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού, δήλωσε διπλωματική πηγή, προκαλώντας ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης.

Νωρίτερα, οι αντάρτες είχαν καταγγείλει ότι το Κίεβο βομβάρδισε τις περιοχές τους με όλμους, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στην ήδη ταταμένο κλίμα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Το Κίεβο διέψευσε ότι επιτέθηκε στις θέσεις των αυτονομιστών.

Για τον Στόλτενμπεργκ, η Ρωσία «αμφισβητεί θεμελιώδεις αρχές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και δείχνει πρόθυμη να χρησιμοποιήσει βία όπως έκαναν στην Ουκρανία και τη Γεωργία».

«Έχουν αρκετά στρατεύματα, αρκετές δυνατότητες για να εξαπολύσουν μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία με πολύ λίγο ή καθόλου χρόνο προειδοποίησης και αυτό είναι που κάνει την κατάσταση τόσο επικίνδυνη. Αλλά μένει να δούμε τι κάνουν στην πραγματικότητα… Το να υπάρχουν τόσα πολλά στρατεύματα γύρω από την Ουκρανία, δεν μπορεί να είναι συμμετοχή σε μια κανονική άσκηση. Ποτέ δεν είναι αργά για αποκλιμάκωση, ποτέ δεν είναι αργά για να βρεθεί μια πολιτική λύση» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Η θέση της Ρωσίας

Για « κλιμάκωση» της κατάστασης στην περιφέρεια Ντονμπάς μίλησε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι θεωρεί εξαιρετικά πιθανή μια επίθεση από την πλευρά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, ο εκπρόσωπος του Πούτιν κατηγόρησε και το ΝΑΤΟ ότι διεξάγει απροκάλυπτα «επίθεση πληροφοριών» ενάντια στη Ρωσία.

Ο Πεσκόφ ανέφερε επίσης ότι ο Πούτιν δεν έχει απαντήσει ακόμα στην έκκληση αναγνώρισης των αποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική Δούμα έστειλε πρόσφατα ψήφισμα προς επικύρωση στον Ρώσο πρόεδρο, ζητώντας να αναγνωριστούν ως «κυρίαρχες λαϊκές δημοκρατίες» οι αποσχισθείσες επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον προειδοποίησε τον Πoύτιν να μην προχωρήσει σε παράνομη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς.

Η θέση των Ευρωπαίων

Οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις που θα πλήξουν την οικονομία της Ρωσίας, σε περίπτωση επίθεσής της κατά της Ουκρανίας.

Οι κυρώσεις που προετοιμάζει η Κομισιόν, σε συνεννόηση με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο έχει ανακοινωθεί ότι αναμένεται να επικεντρωθούν στον χρηματοοικονομικό τομέα, τον τομέα της ενέργειας και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

«Μην επιλέξετε τον πόλεμο», ήταν η έκκληση της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρουλα φον ντερ Λάιεν προς τη Μόσχα, κατά τη χθεσινή ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ο δρόμος της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας είναι ακόμα δυνατός», είπε, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι σε περίπτωση που το Κρεμλίνο επιλέξει τη βία, η απάντηση της ΕΕ θα είναι «άμεση, ισχυρή και ενωμένη».

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα εγγυηθεί την ασφάλειά μας, διαμηνύει ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο BBC

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο ΒBC εμμένει στον στόχο του, την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, η οποία όπως είπε, θα εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας του».

Αρνήθηκε πάντως τα σχέδια περί ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία επισημαίνοντας ότι, κάποιοι από τους 100.000 στρατιώτες που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα, αποχωρούν.

«Το ΝΑΤΟ είναι εγγύηση για την ασφάλειά μας. Πώς μπορούμε λοιπόν να επιλέξουμε οποιοδήποτε άλλο δρόμο; Για εμάς είναι εγγύηση ότι δεν θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο η Ρωσία που δεν θέλει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πυροδότησε μια κρίση σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «για να δικαιολογήσει την παρουσία της στα σύνορα… πως υποτίθεται ότι προστατεύουν την κυριαρχία τους… όλα αυτά είναι παραπληροφόρηση», δήλωσε.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 13/01/2022

Των:   Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης
ΠΡΟΣΤoν κ. Υπουργό Οικονομικών
Τον κ. Υπουργό Υγείας
Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
ΘΕΜΑ: «Αδικαιολόγητη διακοπή στη χρηματοδότηση του Κέντρου Ημέρας για παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές στο Μεσολόγγι»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινωνίας της Αιτωλοακαρνανίας, ανάστατες και προβληματισμένες είναι αρκετές οικογένειες με παιδιά προσχολικής ηλικίας με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα. Πηγή όλης αυτής της αναστάτωσης αποτελεί η αναίτια και ξαφνική διακοπή χρηματοδότησης του Κέντρου Ημέρας για παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές στο Μεσολόγγι. Η Πολιτεία για ακόμη μια φορά, στα πλαίσια της γνωστής πολιτικής περικοπών και λογιστικής λογικής, όχι μόνο κάνει διακοπή χρηματοδότησης σε ένα τόσο χρήσιμο και αποδεδειγμένα κοινωφελές πρόγραμμα, αλλά κάνει και διακοπή στην κοινωνική ευαισθησία και αρωγή που θα έπρεπε να τη διακρίνει. Άλλωστε, η λειτουργία του προγράμματος είχε να κάνει με όλα τα προγράμματα που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα με την ενεργό συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, η ελληνική Πολιτεία είχε αναλάβει τη ρητή υποχρέωση για χρηματοδότηση και εποπτεία των προγραμμάτων αυτών. Άρα, εδώ πρόκειται μια καταφανή αθέτηση δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της Πολιτείας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη λελογισμένη χρήση των κονδυλίων που έλαβε για συγκεκριμένο σκοπό. Περνώντας στο πρακτικό κομμάτι, το Κέντρο Υγείας που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια έχει προσφέρει δωρεάν πολύτιμη υπηρεσία σε πλήθος οικογενειών και παιδιών με σοβαρά προβλήματα, όπως αυτισμός, εξελικτική δυσφασία κ.α. από κάθε γωνιά του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης, υπάρχουν παιδιά σχολικής ηλικίας που παρακολουθούνται από το Κέντρο ως εξωτερικοί ασθενείς. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι το Κέντρο προφέρει τεράστιο κοινωνικό έργο στην πόλη του Μεσολογγίου και στον ευρύτερο νομό. Με τη διακοπή της χρηματοδότησης του Κέντρου, η θεραπεία για τα παιδιά αυτά θα διακοπεί, δεδομένου ότι κανείς γονέας δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη θεραπεία επί αμοιβή σε τιμές αγοράς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική υγεία των παιδιών τους αλλά και για τις ζωές τους γενικότερα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να αποτρέψετε τη διακοπή λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας για παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές στο Μεσολόγγι;
  1. Για ποιους λόγους αναίτια και αδικαιολόγητα διεκόπη η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας για παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές στο Μεσολόγγι;
  1. Δεδομένου ότι η ελληνική Πολιτεία είχε αναλάβει απέναντι στην Ε.Ε. τη ρητή υποχρέωση για χρηματοδότηση και εποπτεία των ψυχιατρικών αυτών προγραμμάτων, τι θα απαντήσετε στους ευρωπαϊκούς φορείς σε περίπτωση που θα σας εγκαλέσουν για αθέτηση δεσμεύσεων και υποχρεώσεων απέναντί τους; Δεν αποτελεί κάτι τέτοιο δυσφήμηση για τη χώρα;
  1. Πού διατέθηκαν τα κονδύλια χρηματοδότησης που έλαβε η χώρα για τη λειτουργία ψυχιατρικών προγραμμάτων, με αποτέλεσμα να έχουμε το φαινόμενο στα μόλις δύο χρόνια λειτουργίας τους τα προγράμματα να τερματίζονται;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 2267/13.1.2022 ερώτηση

Σε απάντηση της υπ΄ αριθμ. πρωτ. 2267/13.1.2022 ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Α. Αβδελάς και Κ. Χήτας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

  • Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ), ως Αρχή Ελέγχου του ΕΣΠΑ, η ΕΔΕΛ διενεργεί ελέγχους, αφενός σε φορείς διαχείρισης σε επίπεδο ελέγχων συστήματος και αφετέρου σε δικαιούχους σε επίπεδο ελέγχων πράξεων.
  • Από την διερεύνηση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της ΕΔΕΛ, για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, δεν φαίνεται το Κέντρο Ημέρας για παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές στο Μεσολόγγι, να έχει ελεγχθεί από την ΕΔΕΛ, ούτε ως φορέας διαχείρισης, ούτε ως δικαιούχος.

Συνεπώς, η Γενική Δ/νση Ελέγχων Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων, στο πλαίσιο των ασκούμενων αρμοδιοτήτων της, δεν διαθέτει στοιχεία, για τα ερωτήματα που τίθενται στην ανωτέρω ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ OIKONOMIΚΩΝ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με διάβημα διαμαρτυρίας αντέδρασε η Ελλάδα στη συνεχιζόμενη προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας. Στάση που έφτασε μέχρι το σημείο ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αμφισβητήσει την κυριαρχικά των ελληνικών νησιών!

Το διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε στον Τούρκο επιτετραμμένο, λίγες ώρες μετά τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας αλλά και το σοβαρό επεισόδιο με τον Νίκο Δένδια που προκάλεσε στη Νορβηγία ο πρέσβης της Τουρκίας στη χώρα, προκαλώντας τον υπουργό Εξωτερικών!

Στο διάβημά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει προς την τουρκική πλευρά την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και την διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, κάτι το οποίο η Ελλάδα απορρίπτει ως παράνομες και ανυπόστατες.

Οι εν λόγω δηλώσεις δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς, διαμηνύει η Αθήνα στην Άγκυρα, τονίζοντας ιδιαίτερα το οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η Τουρκία επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, την στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε σαφής αναφορά στο casus belli, στο τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο”, “Γαλάζια Πατρίδα” και ούτω καθεξής.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις πρεσβείες της Ελλάδας στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς. Παρόμοια ενημέρωση θα γίνει και προς τις ηγεσίες των Οργανισμών.

sinidisi.gr