Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  4:05: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 19:12

Γεωργιάδης: «Τρελαίνομαι και μόνο που το ακούω», λέει για την πρόταση Τσίπρα για «πάγωμα τιμολογίων»

Μίλησε για «εύκολα μέτρα» – «Φαντάζεστε να πάει το κράτος και να πει υποχρεώνω όλες τις εταιρείες ενέργειας να χρεοκοπήσουν;»

«Δεν σημαίνει ότι μειώνεις τον ΦΠΑ και αυτομάτως μειώνονται οι τιμές στα προϊόντα, ή ότι μειώνεις τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και αυτομάτως μειώνονται οι τιμές στα καύσιμα. Αυτό δεν έχει ισχύσει ποτέ μέχρι σήμερα», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα αναφορικά με την αύξηση του πληθωρισμού.

«Αν έχουμε μείωση ΦΠΑ σε μια σειρά από προϊόντα, είναι βέβαιο ότι η μείωση δεν θα περάσει στις τελικές τιμές. Η οριζόντια μείωση των φόρων ως επίπτωση στις τελικές τιμές στο ράφι έχει σχετική σημασία», είπε ο υπουργός και έφερε ως παράδειγμα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, διερωτώμενος εάν τότε μειώθηκαν αυτόματα τα προϊόντα κατά 10 μονάδες. «Όχι βέβαια, σημείωσε ο ίδιος, όπως αντίστοιχα όταν ανέβηκε ο ΦΠΑ από το 13% στο 23%, αυξήθηκαν οι τιμές κατά 10 μονάδες; Όχι. Διότι οι επιχειρήσεις έχουν την τάση είτε να πάρουν πάνω τους ένα μέρος της ζημιάς για να μην χάσουν τους πελάτες τους, είτε σε μια ευκολότερη στιγμή να προσπαθήσουν να ρεφάρουν τη ζημιά τους», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα οριζόντια μέτρα τα οποία έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, δεν πρόκειται να βοηθήσουν τους ανθρώπους γιατί οι τιμές δεν πρόκειται να μειωθούν, ενώ θα θέσουν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο την οικονομία, γιατί η αύξηση του πληθωρισμού δημιουργεί πίεση στις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια και αυτό με τη σειρά του δημιουργεί αυτομάτως νέα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού των χωρών. «Η Ελλάδα, λόγω του ότι είναι η χώρα με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, έχει ήδη αυξημένα επιτόκια σε σχέση με τους άλλους. Άρα το να πας να πυροδοτήσεις μόνος σου μια αύξηση των επιτοκίων στα ομόλογά σου, τα οποία αμέσως μετά θα γυρίσουν σε αύξηση των επιτοκίων δανείων -των στεγαστικών, των καρτών των επιχειρηματικών κ.τ.λ- είναι σοφό; Δηλαδή να πεις σε κάποιον θα γλιτώσεις ένα Χ ποσό από τη βενζίνη και θα το πληρώσεις 3Χ στην κάρτα σου, ή στο δάνειό σου;», αναρωτήθηκε.

Εξαπέλυσε βολές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι κάποιοι «εισηγούνται κάποια εύκολα μέτρα, σαν τον κ. Τσίπρα, ο οποίος είπε ότι αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάγωνε τα τιμολόγια του ρεύματος». «Δηλαδή με συγχωρείτε, για τον Θεό. Υπήρξε πρωθυπουργός για 5 χρόνια. Η Ελλάδα είναι χώρα που εισάγει ενέργεια. Αν πας να παγώσεις τα τιμολόγια, τι θα συμβεί στα αλήθεια; Μπορείς να υποχρεώσεις μια εταιρεία, τη ΔΕΗ ή τους άλλους παρόχους, να πουλάνε ρεύμα με ζημία κάθε μέρα; Φαντάζεστε να πάει το κράτος και να πει υποχρεώνω όλες τις εταιρείες ενέργειας να χρεοκοπήσουν; Τρελαίνομαι και μόνο που το ακούω», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση η κυβέρνηση, ο κ. Γεωργιάδης διεμήνυσε ότι «σχεδιάζουμε μια πολιτική που λέει “μετράω τα δημόσια οικονομικά μου για να δω τι πραγματικά μου περισσεύει χωρίς να θέσω σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη πορεία της χώρας και φτιάχνω κάποιες πολιτικές που στοχεύουν σε εκείνους τους συμπολίτες μας που πράγματι αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις τους δημιουργούν ασφυκτικές πιέσεις στη ζωή τους”. Αλλά δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι στον ίδιο κουβά».

«Ξέρουμε ποιοι είναι οι ευάλωτοι. Αυτοί που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Θα γίνουν ανακοινώσεις όταν είναι έτοιμο το οικονομικό επιτελείο. Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και δουλεύουμε για να βρούμε μια λύση. Αυτό που δεν δέχομαι είναι εύκολη αντιπολίτευση ανθρώπων που ξαναβρήκαν τα “λεφτόδεντρα” και έχουν εύκολες λύσεις. Εύκολες λύσεις σε αυτή την παγκόσμια πληθωριστική κρίση δεν υπάρχουν», ανέφερε.

Παγκόσμιο το πρόβλημα του πληθωρισμού

Ο υπουργός τόνισε ότι η ακρίβεια δεν παρατηρείται μόνο σε εμάς. «Η ΕΕ έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό από την ίδρυση της Ευρωζώνης, οι ΗΠΑ τον μεγαλύτερο πληθωρισμό εδώ και 40 χρόνια, η Γερμανία τον μεγαλύτερο πληθωρισμό από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχουν πολλές θεωρίες και συζητήσεις για το τι είναι αυτό που προκάλεσε μετά την πανδημία την έκρηξη του παγκόσμιου πληθωρισμού», σημείωσε.

«Ο πληθωρισμός μας τον Ιανουάριο -6,4% σε ετήσια βάση- είναι ο μεγαλύτερος από το 1997. Πολύ υψηλός. Δεν συμβαίνει μόνο σε εμάς. Όμως αυτό που δεν βλέπει ο κόσμος είναι ότι σε μηνιαία βάση, δηλαδή από τον Δεκέμβριο στον Ιανουάριο, η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες που είχε πτώση του πληθωρισμού, μείον 0,3%. Ο μεγάλος αριθμός το 6,4% υπολογίζεται με τον Ιανουάριο του 2021, όταν είχαμε το μεγαλύτερο ποσοστό αποπληθωρισμού στην ιστορία μας, μείον 2,4%. Ξεκινώντας λοιπόν από ένα μείον 2,4%, συγκρινόμενοι με μια εποχή πληθωρισμού, αυξάνει πάρα πολύ ο πληθωρισμός σαν νούμερο. Αν δηλαδή συγκρίνεις τι πλήρωνες πέρυσι τον Ιανουάριο με φέτος τον Ιανουάριο στο σούπερ μάρκετ, είναι πολύ μεγάλη η διαφορά. Αυτό που δεν είναι ευθέως αντιληπτό είναι αν συνέκρινες τον περσινό Ιανουάριο με τον προπέρσινο, ήσουν πολύ χαμηλά και ο αποπληθωρισμός είναι ζημιά για την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Σημαίνει ότι πάρα πολλοί άνθρωποι πουλάνε με ζημία. Όπως και ο πληθωρισμός, είναι και τα δυο ζημιά», ανέφερε ο ίδιος και προσέθεσε: «Αντιθέτως, ότι καταφέρνουμε να έχουμε σε μηνιαία βάση έστω και μια μικρή πτώση -και προσέξετε τον μήνα που είχαμε την έκρηξη στην ενέργεια λόγω Ουκρανίας- αυτό σημαίνει ότι πλην της ενέργειας, όλη η υπόλοιπη αγορά προσπάθησε- δεν λέω ότι κατάφερε, αλλά προσπάθησε να μαζευτεί».

Επίσης ανέφερε: «Αν ήμασταν τον Ιανουάριο του 2021 θα βλέπατε στο γραφείο μου τους κτηνοτρόφους να ζητάνε οικονομική ενίσχυση γιατί ήταν τόσο χαμηλές οι τιμές που πουλούσαν με ζημία. Ούτε μπορούσε, ούτε έπρεπε να μείνουν οι τιμές εκεί που ήταν πέρυσι τον Ιανουάριο».

Αναφορικά με τη στρατηγική της κυβέρνησης ως προς την αγορά, είπε ότι αυτή δεν αλλάζει «γιατί είναι επιτυχημένη» και για τον λόγο αυτό «παραμένουμε στις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη».

Τόνισε ότι γίνονται συνεχείς έλεγχοι. «Χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπήκε εκ νέου σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ και χονδρεμπορίου, για να ελέγξουμε την περίπτωση καρτέλ. Εμείς από το υπουργείο Ανάπτυξης κάνουμε ελέγχους κάθε μέρα. Έχουμε και θεσμικά εργαλεία, όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, για να αποφύγουμε μια επιπλέον κερδοσκοπία ορισμένων πάνω σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα. Το ελέγχουμε πιστεύω σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό», σημείωσε.

Επανέλαβε ότι επειδή έχουμε οικονομία διασυνδεδεμένη με τις άλλες οικονομίες. Όπως σημείωσε: «Από την ώρα που έχουμε εισαγόμενες πρώτες ύλες, εισαγόμενη ενέργεια, εισαγόμενα αγαθά, είναι αδύνατο να μην έχουμε και εμείς πληθωρισμό από τη στιγμή που έχουν όλοι οι άλλοι. Θα ήταν κάτι το υπερφυσικό, δεν μπορεί να συμβεί. Άρα υπό την έννοια αυτή, δυστυχώς θα έχουμε και εμείς μια περίοδο πληθωριστικών πιέσεων. Τώρα αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν, αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις από τη μέση του έτους θα αρχίσουν να υποχωρούν. Μένει να το δούμε».

«Δεν θα τινάξουμε την “μπάνκα” στον αέρα»

Ερωτηθείς για ενδεχόμενες παροχές ενόψει εκλογών όποτε και αν γίνουν αυτές, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτή η κυβέρνηση για λόγους προεκλογικούς, να διακινδυνεύσει τη μακροπρόθεσμη πορεία της χώρας. Το λέω και το υπογράφω». «Δεν θα τινάξουμε την “μπάνκα” στον αέρα» είπε χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως, είπε, «στις εκλογές θα πάμε τίμια στον ελληνικό λαό και θα ζητήσουμε μια δίκαιη κρίση για όσα έχουμε κάνει αυτά τα 4 χρόνια- θα γίνουν στο τέλος» και προσέθεσε: «Δεν θα πάμε ούτε να κοροϊδέψουμε, ούτε να εξαπατήσουμε. Τέτοιες πρακτικές έχουν φέρει την Ελλάδα σε κρίσεις, εμείς ήρθαμε να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη, όχι χειρότερη. Αποκλείεται απόφαση που θα ληφθεί με “πολιτικάντικα” κριτήρια, με γνώμονα την επόμενη δημοσκόπηση, χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες στον λαό. Δεν θα διακινδυνεύσουμε τη χώρα, μετά την δεκαετία 2010-2020, έχει βρεθεί ένα βήμα πριν την κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας που σημαίνει ότι επιστρέφει σε μια κανονικότητα».

«Είναι ποτέ δυνατόν η κυβέρνηση να διακινδυνεύσει τις θυσίες 10 ετών για “πολιτικάντικους” λόγους», διερωτήθηκε λέγοντας ότι αποκλείεται να συμβεί αυτό.

protothema.gr