Η ακρίβεια είναι το θέμα που απασχολεί περισσότερο τους πολίτες – Πρώτο το ΚΙΝΑΛ στους ψηφοφόρους που αυτοχαρακτηρίζονται ως «κεντρώοι» – Στις 16 μονάδες η διαφορά Μητσοτάκη με Τσίπρα στη δημοφιλία – Δεύτερος σε δημοτικότητα ο Ανδρουλάκης- Το 44% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν συγκυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ
Στις 10,5 μονάδες κατέγραψε την διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η Marc, σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από 8 έως 12 Φεβρουαρίου για λογαριασμό του ANT1. Παράλληλα, το 47% των πολιτών δηλώνει ότι το θέμα που απασχολεί περισσότερο είναι η ακρίβεια, ενώ ένας στους τέσσερις δηλώνει το ίδιο για την πανδημία. Μάλιστα, λίγες ημέρες μετά από τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε ο χιονιάς, μόλις το 2,5% έχει ως μεγαλύτερη ανησυχία τις φυσικές καταστροφές.
Κυριαρχία ΝΔ και Μητσοτάκη, ψηλά ο Ανδρουλάκης
Στο 31,5% καταγράφεται η πρόθεση ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στο 21% και το Κίνημα Αλλαγής στο 14,6%, από 14,8% στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, με το στατιστικό λάθος στο 3%. Η ΝΔ καταγράφει απώλεια 1,1 ποσοστιαίας μονάδας και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 0.8 της μονάδας, αλλά εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλά ποσοστά στην πρόθεση ψήφου, περί το 20%. Τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής εμφανίζουν σταθερότητα στα ποσοστά τους, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ξεπερνά το 15%.
Οι ψηφοφόροι που αυτοτοποθετούνται στον χώρο του Κέντρου επιλέγουν ΚΙΝΑΛ σε ποσοστό 27,7% , με τη ΝΔ να ακολουθεί με 27,3% και τον ΣΥΡΙΖΑ αρκετά πιο πίσω , 18,2%.
Σε ό,τι αφορά τους αναποφάσιστους, το 38,8% προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία και το 30,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το 7,2% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων είχε ψηφίσει την Ελληνική Λύση το 2019.
Τι λένε οι πολίτες για κυβερνήσεις συνεργασίας
Μόνον ένα ποσοστό 13,7% από εκείνους που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ τάσσονται υπέρ της συγκρότησης μίας κυβέρνησης τεχνοκρατών – ένα σενάριο που είχε κυκλοφορήσει το προηγούμενο διάστημα. Είναι το μοναδικό κόμμα όπου το σχετικό ποσοστό είναι διψήφιο – πράγμα που σημαίνει ότι μία τέτοια «ιδέα» δεν αντιμετωπίζεται σοβαρά από το εκλογικό σώμα.
Κατά τα άλλα, οι ψηφοφόροι κάθε κόμματος βλέπουν διαφορετικά τις προοπτικές της διακυβέρνησης: οι ψηφοφόροι της ΝΔ – που διατηρεί σημαντικό προβάδισμα από την επομένη των εκλογών του 2019, τάσσονται σε συντριπτικό ποσοστό, που φθάνει το 79,4% υπέρ μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης του κόμματός τους, με το 15,1% να επιλέγει ένα σχήμα με ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής.
Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι σταθερά πίσω στις δημοσκοπήσεις, θέλουν αυτοδυναμία του κόμματός τους σε ποσοστό 44,1% , ενώ το 42,4% επιλέγει το αφήγημα Τσίπρα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» με το ΚΙΝΑΛ, του οποίου οι ψηφοφόροι ωστόσο μόνον σε ποσοστό 16,2% θέλγονται από μία τέτοια προοπτική. Περίπου ένας στους τρεις ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία.
Χαρακτηριστικά, το 37,7% των ψηφοφόρων επιθυμεί είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ είτε κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ- ΚΙΝΑΛ, ενώ μόλις το 26,8% προτιμά μία κυβέρνηση «με κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δείτε την δημοσκόπηση:
Την ώρα που στην Ελλάδα παραμένουν οι υποχρεωτικότητες και τα μέτρα καταπάτησης της ελευθερίας των πολιτών, η Δανία ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα που εγκαταλείπει πλήρως το πρόγραμμα εμβολιασμού, από τα τέλη του Φεβρουαρίου.
Όπως τονίζει το «lefigaro» αυτό είναι ένα βήμα στη λογική να «ζήσουμε με τον ιό». Από την 1η Φεβρουαρίου η Δανία, έκανε την επιλογή όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, να επιστρέψει στην κανονικότητα, αποσύροντας στις μάσκες και το υγειονομικό διαβατήριο, ξανά ανοίγοντας τα νυχτερινά κέντρα, τα μπαρ και τα εστιατόρια, παρά τα χιλιάδες κρούσματα που καταγράφονται.
Θα παραμείνει ως σύσταση να απομονώνεται κάποιος τέσσερις μέρες στην περίπτωση του θετικού αποτελέσματος σε τεστ, ενώ οι επαφές του δεν θα υποβάλλονται σε καμία καραντίνα.
Όμως από την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου η Δανία προχώρησε ακόμη περισσότερο, καθώς σε μια ανακοίνωση που έγινε από την κυβέρνηση, και αποκρύφθηκε από όλα τα ελληνικά ΜΜΕ η χώρα αναμένεται να εγκαταλείψει πλήρως το πρόγραμμα του εμβολιασμού. Μια παγκόσμια πρωτιά από την έναρξη της πανδημίας.
Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε αρχικά ότι δεν θα προσφέρει επιπλέον δόσεις στον πληθυσμό της. Οι ηλικιωμένοι, ή όσοι είναι σε κίνδυνο δεν θα κάνουν τέταρτη δόση, ενώ όσοι είναι κάτω των 18 ετών δεν κάνουν τρίτη. Αλλά πάνω απ' όλα τονίζει ότι το πρόγραμμα του εμβολιασμού θα μπορούσε να ανασταλεί πλήρως το «αργότερο μέχρι την Άνοιξη».
«Συμβούλιο Υγείας θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της επιδημίας τις επόμενες εβδομάδες και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις ημερομηνίες λήξης για το πρόγραμμα εμβολιασμού στα τέλη Φεβρουαρίου», αναφέρει η ανακοίνωση.
Δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν άλλοι
Οι αρχές της Δανίας αιτιολογούν την απόφαση αυτή με βάση διάφορα κριτήρια. Πρώτον, υπάρχει ένα ποσοστό εμβολιασμού που θεωρούν επαρκή. Σύμφωνα με στοιχεία από το Statens Serum Institut, ένα ινστιτούτο έρευνας μολυσματικών ασθενειών, που επικαλείται η εφημερίδα Politiken, το 80,9% των 5,8 εκατομμυρίων Δανών εμβολιάστηκαν έως τις 11 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένου του 61,4% με μια τρίτη δόσης.
Ένα από τα καλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Our World in Data, δεύτερη μετά την Πορτογαλία. Την ίδια ώρα βέβαια η Δανία εξακολουθεί να καταγράφει πολλά κρούσματα καθημερινά, με σχεδόν 8.000 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, κατά μέσο όρο σε διάστημα επτά ημερών έως τις 13 Φεβρουαρίου.
Παρόλα αυτά οι αρχές της Δανίας δεν ανησυχούν καθώς τονίζουν ότι η Όμικρον δεν είναι επικίνδυνη και πώς έρχεται Άνοιξε. «Γνωρίζουμε εκ πείρας ότι ο αριθμός των μολύνσεων μειώνεται με την αλλαγή της εποχής», αναφέρουν στο δελτίο Τύπου.
Δεν πιάνουν την Όμικρον τα εμβόλια
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται τρίτη δόση για τους νέους και τέταρτη για τους ηλικιωμένους. «Το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας έχει προηγουμένως αξιολογήσει ότι οι κάτοικοι των γηροκομείων και τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών προστατεύονται καλά με μια τρίτη δόση», αναφέρεται στη δήλωση. «Καθώς βλέπουμε την επιδημία να σβήνει, και επειδή η εποχή θα αλλάξει σύντομα, δεν είναι χρήσιμο να προσφέρουμε τέταρτη δόση», τονίζει ο επικεφαλής γιατρός της Δανίας, Bolette Søborg.
Για τους Δανούς κάτω των 18 ετών, το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας πιστεύει ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα «έχει ήδη υψηλή ανοσία και διατρέχει μικρό κίνδυνο να προσβληθεί από μια σοβαρή μορφή Covid-19 με την Όμικρον». Οι αρχές πιστεύουν τώρα ότι τα εμβόλια είναι «λιγότερο αποτελεσματικά» απέναντι στην Όμικρον.
Με βάση όλα αυτά τα στοιχεία, η δανική κυβέρνηση θα μπορούσε επομένως να είναι η πρώτη που θα κλείσει το πρόγραμμα εμβολιασμού της, και αυτό ήδη από την άνοιξη. Ένα χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να ανακοινωθεί σχετικά στα τέλη Φεβρουαρίου.
Ο Ουκρανός πρέσβης στην Αθήνα επεσήμανε δεν υπήρχε κανένα πολιτικό ή εθνοτικό κίνητρο και ότι το περιστατικό αφορά έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου.
Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, εκλήθη ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα Sergii Shutenko, στον οποίο πραγματοποιήθηκε διάβημα για το σοβαρό επεισόδιο που έλαβε χώρα στο χωριό Γράνιτνα της Ανατολικής Ουκρανίας και είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν περιέλθει στο Υπουργείο Εξωτερικών, τον θάνατο και τον τραυματισμό ομογενών.
Η Ελληνική πλευρά πέρα από την βαθύτατη θλίψη που προκάλεσε το εν λόγω περιστατικό, υπογράμμισε την ιδιαίτερη ανησυχία της και την ανάγκη προστασίας του Ελληνισμού της διασποράς, ο οποίος έχει ήδη υποστεί πλείστα δεινά.
Ζητήθηκε επίσης όπως το περιστατικό διερευνηθεί πλήρως και όπως οι υπαίτιοι οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
Ο Ουκρανός Πρέσβης εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες των θυμάτων, επεσήμανε ότι δεν υπήρχε κανένα πολιτικό ή εθνοτικό κίνητρο και ότι το περιστατικό αφορά έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, υπήρξαν δύο νεκροί Ουκρανοί πολίτες, ο ένας εκ των οποίων ήταν ομογενής, καθώς και δύο βαριά τραυματισμένοι, αμφότεροι ομογενείς. Κατέληξε ότι οι υπεύθυνοι έχουν συλληφθεί και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
Κατάθεση Αναφοράς από τον Θάνο Μωραΐτη για την κατάργηση του τηλεφωνικού κέντρου ΕΚΑΒ Αγρινίου
Αναφορά προς τον κ. Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή την επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αιτωλοακαρνανίας.
Ο κ. Μωραΐτης ζητά απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό, αλλά κι ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για την παραμονή και τον εκσυγχρονισμό του τηλεφωνικού κέντρου ΕΚΑΒ Αγρινίου με διαχείριση όλου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, όπως και τη δημιουργία νέων τομέων ΕΚΑΒ στα ήδη υπάρχοντα -υποστελεχωμένα- Κέντρα Υγείας του Νομού.
Στην επιστολή, το Σωματείο διαμαρτύρεται για την απόφαση της κεντρικής διοίκησης «να μεταφέρει το τηλεφωνικό κέντρο του ήδη υποστελεχωμένου ΕΚΑΒ Αγρινίου στο παράρτημα της Πάτρας». Όπως τονίζει, «αυτό σημαίνει ότι «οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, αν παραστεί ανάγκη, θα τηλεφωνούν στο 166, το οποίο δε θα χτυπά πλέον στο Αγρίνιο, αλλά στο τηλεφωνικό κέντρο του παραρτήματος του ΕΚΑΒ Πάτρας». Μάλιστα, επισημαίνει, ότι «το τηλεφωνικό κέντρο της Πάτρας θα διαβιβάζει στο Αγρίνιο, ώστε το πλήρωμα και το ασθενοφόρο να μεταβούν στον τόπο του συμβάντος».
Υπογραμμίζει τα υπηρεσιακά προβλήματα που θα προκληθούν, καθώς οι συντονιστές της Πάτρας δε γνωρίζουν τον -τεράστιο σε έκταση και μορφολογικά ιδιαίτερο- Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Επιπλέον, αναφέρει την υποστελέχωση των διασωστών στον τομέα Αγρινίου, την ανάγκη ανανέωσης του προσωπικού των ΕΚΑΒ, καθώς και τη μη- ένταξη μερικών κατηγοριών διασωστών στα βαρέα κι ανθυγιεινά.
«Όταν χρειαστεί κάποιος πολίτης άμεση διακομιδή σε Νοσοκομείο, θα καλέσει στο 166, το οποίο θα είναι στην Πάτρα κι όχι στο Αγρίνιο, κι από Πάτρα θα διαβιβαστεί το αίτημα στο Αγρίνιο. Όσο ικανό κι αν είναι το προσωπικό, αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και μπορεί να αποβεί και μοιραία», δήλωσε ο κ. Μωραΐτης, προσθέτοντας ότι «η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας πολύ μεγάλος σε έκταση Νομός, με μορφολογικές ιδιαιτερότητες, τις οποίες οι άνθρωποι της Πάτρας δε γνωρίζουν όπως οι ντόπιοι, γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα».
«Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει υπηρεσιακό ζήτημα», όπως δήλωσε.
Κλείνοντας, ανέφερε πως «μόνη λύση είναι η πλήρης κι άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ Αγρινίου και της Πρωτοβάθμιας Υγείας του Νομού».
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μωραΐτη:
«Η υπομονή των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας έχει εξαντληθεί προ πολλού.
Ο κορωνοϊός παρέλυσε τον τόπο, με το υγειονομικό προσωπικό των Νοσοκομείων να έχει δώσει αυτά τα δύο χρόνια μια παραπάνω από ηρωική μάχη.
Η πρωτοβάθμια υγεία, ξεχασμένη και αφημένη στην τύχη της.
Κι, ενώ όλους αυτούς τους μήνες διεκδικούμε και πιέζουμε, μηδέν εις το πηλίκο.
Μέσα σε όλα αυτά, προστίθεται και η μεταφορά του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ Αγρινίου στην Πάτρα.
Αυτό σημαίνει πως, όταν χρειαστεί κάποιος πολίτης άμεση διακομιδή σε Νοσοκομείο, θα καλέσει στο 166, το οποίο θα είναι στην Πάτρα κι όχι στο Αγρίνιο, κι από Πάτρα θα διαβιβαστεί το αίτημα στο Αγρίνιο.
Όσο ικανό κι αν είναι το προσωπικό, αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και μπορεί να αποβεί και μοιραία. Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας πολύ μεγάλος σε έκταση Νομός, με μορφολογικές ιδιαιτερότητες, τις οποίες οι άνθρωποι της Πάτρας δε γνωρίζουν όπως οι ντόπιοι, γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα
Κάτι τέτοιο, λοιπόν, θα προκαλέσει υπηρεσιακό ζήτημα.
Μόνη λύση είναι η πλήρης κι άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ Αγρινίου και της Πρωτοβάθμιας Υγείας του Νομού.
Φτάνει με την υποβάθμιση του τόπου μας».
agrinionews.gr
Αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για την αμυντική θωράκιση της χώρας
Σε δήλωση που προκαλεί αίσθηση προχώρησε στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας και αναπληρωτής τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα Εθνικής Άμυνας, υποστηρίζοντας πως «η Άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο που προβλέπει την περαιτέρω ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με πρόσκτηση επιπλέον έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale, 3 φρεγατών Belharra και τορπιλών για τα υποβρύχια υποστήριξε μεταξύ άλλων «Το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας είναι αυτό που πρέπει να υπηρετεί η άμυνα της χώρας. Η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Πολύ πρόσφατα απέναντι στις δηλώσεις Τσαβούσογλου – αλλά και άλλων τούρκων αξιωματούχων παλιότερα που δεν αμφισβητούν μόνο το δικαίωμα άμυνας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αλλά και την ίδια την εθνική κυριαρχία στα νησιά απάντηση οι δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνδέθηκαν με την κυριαρχία μας αλλά δεν έκαναν την παραμικρή νύξη για το δικαίωμα στην άμυνα.
Η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι δεδομένη, συνεχώς υποβαθμίζεται και αυτό δεν αλλάζει με καμία αγορά οπλικού συστήματος».
Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δηλώσει «παρών» επί της αρχής του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, να καταψηφίσει την σύμβαση για τα Rafale και να ψηφίσει υπέρ των υπόλοιπων συμβάσεων.
Νέα Δημοκρατία: Δεν πρόκειται για φραστικά ολισθήματα, αλλά για πολιτική στάση
Σε ανακοίνωσή της για το θέμα η ΝΔ αναφέρει: «Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων ο Γιώργος Τσίπρας μας ενημέρωσε ότι “η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός”. Υπενθύμισε έτσι για άλλη μια φορά το αμυντικό δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, όταν άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μας καλούσαν να το ρισκάρουμε με την Τουρκία. Δεν πρόκειται για φραστικά ολισθήματα, αλλά για πολιτική στάση, με βάση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει αμυντικές συμφωνίες, όπως αυτές με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, που ενισχύουν την αποτρεπτική μας ικανότητα και θωρακίζουν τη χώρα.
Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναβαθμίζει την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας, ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις και εκσυγχρονίζοντας τους αμυντικούς εξοπλισμούς. Προστατεύοντας τα σύνορά της η Ελλάδα εφαρμόζει μια σύγχρονη και πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, ανακτώντας τη διεθνή της θέση ως παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».
Πηγή: protothema.gr
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θεσσαλονίκη, 11/02/2022
Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας
ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Τον κ. Υπουργό Τουρισμού
ΘΕΜΑ: «Μακροχρόνια εκκρεμής ανάγκη υλοποίησης δικτύου υδατοδρομίων στη χώρα μας»
Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Σύμφωνα με ενημέρωση από πολίτες απανταχού την Επικράτεια, επικρατεί προβληματισμός και περίσκεψη, αναφορικά με τα αργά ανακλαστικά της Πολιτείας στο θέμα δημιουργίας δικτύου υδατοδρομίων στη χώρα μας. Ένα θέμα εκκρεμές επί σειρά ετών του οποίου η υλοποίηση αποτελεί μια προοπτική που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στις μετακινήσεις, στον τουρισμό και στην ανάπτυξη της χώρας μας, όπου κυριαρχεί το υδάτινο στοιχείο και βασικό γνώρισμα της μορφολογίας της είναι η ακτογραμμή και τα νησιά της. Υποσχέσεις και δεσμεύσεις υπήρξαν ως τώρα πολλές και παρά το γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει με τους νόμους ν. 4663/2020 και ν. 4757/2020, όπου απλοποιήθηκε η διαδικασία ίδρυσης, λειτουργίας και προώθησης δημιουργίας των υδατοδρομίων, δυστυχώς εξακολουθούμε να απέχουμε πολύ από τη λειτουργία τους στην πράξη. Μετά λύπης συνειδητοποιούμε ότι η Πολιτεία, μέσω του αρμόδιου Υπουργείου Υποδομών επιδεικνύει για ακόμη μια φορά αδράνεια και αργά ανακλαστικά. Για να ξεκινήσει ένα μεγαλόπνοο έργο, όπως αυτό της δημιουργίας δικτύου υδατοδρομίων, απαιτούνται ανάληψη απτών πρωτοβουλιών προς υλοποίηση, καθώς και δημιουργία υποδομών αλλά και προσέλκυση επενδυτών. Απαιτούνται χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίων σε περισσότερα μέρη συγχρόνως, αξιοποιώντας τις υποδομές που θα δημιουργήσει η Πολιτεία, ώστε τούτα να αποτελέσουν μια ουσιαστική και επαρκή λειτουργική ενότητα. Ένα δίκτυο ελκυστικό σε επενδυτές και χρήστες των υδροπλάνων. Έτσι ενδεικτικά, θα μπορούσε να δημιουργηθεί δίκτυο υδατοδρομίων σε Δυτική Ελλάδα, Ιόνια νησιά, νησιά του Αιγαίου. Οι προοπτικές και οι δυνατότητες της Ελλάδας στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ευοίωνες και πολλά υποσχόμενες. Η Πολιτεία συνειδητοποιώντας το, εκμεταλλευόμενη τις συγκυρίες αλλά και αποδεχόμενη τις προκλήσεις των καιρών, οφείλει να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της λειτουργίας των υδατοδρομίων στη χώρα, ώστε να μην μείνουν αυτά μια ακόμη φρούδα υπόσχεση προς τους πολίτες.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του OPEN Θανάσης Αυγερινός επικαλούμενους κατοίκους του εν λόγω χωριού, ο ένας εκ των δύο νεκρών είναι ομογενής, ενώ ο δεύτερος είναι ντόπιος.
Τραυματίες είναι δύο άτομα ελληνικής καταγωγής.
Το γεγονός αυτό, επιβεβαίωσε εμμέσως μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN και την εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η αρχική πληροφόρηση ήταν για δύο νεκρούς. Χτες το βράδυ, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες συγκλίναν όλες ότι ήταν ένας ο Έλληνας νεκρός και δύο οι τραυματίες».
Σε κάθε περίπτωση, ο εκπρόσωπος της λαϊκής πολιτοφυλακής της αυτοαποκαλούμενης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ ανέφερε πως τα κίνητρα πίσω από τις δολοφονίες ήταν πολιτικά.
Ο Έντουαρντ Μπασούρι, υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες μπήκαν με τα όπλα μέσα στην καφετέρια που βρίσκονταν και οι Έλληνες και αφού μέθυσαν, άρχισαν να κατηγορούν τους θαμώνες ως «αποσχιστές» που «μισούν την Ουκρανία».
Με βάση τις δηλώσεις του Μπασούρι, κάποιοι θαμώνες του καφέ, εκείνη την ώρα προσπάθησαν να τους ηρεμήσουν. Ωστόσο, δεν τα κατάφεραν. Έτσι οι Ουκρανοί στρατιώτες τράβηξαν τα όπλα τους και έτσι η λεκτική αντιπαράθεση μετατράπηκε σε πανικό με τον Έλληνα ομογενή να βρίσκει ακαριαίο θάνατο .
Πηγή: ethnos.gr