Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  11:29: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 12:46

Διάβημα της Αθήνας στην Τουρκία για την αμφισβήτηση των νησιών

Με διάβημα διαμαρτυρίας αντέδρασε η Ελλάδα στη συνεχιζόμενη προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας. Στάση που έφτασε μέχρι το σημείο ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αμφισβητήσει την κυριαρχικά των ελληνικών νησιών!

Το διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε στον Τούρκο επιτετραμμένο, λίγες ώρες μετά τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας αλλά και το σοβαρό επεισόδιο με τον Νίκο Δένδια που προκάλεσε στη Νορβηγία ο πρέσβης της Τουρκίας στη χώρα, προκαλώντας τον υπουργό Εξωτερικών!

Στο διάβημά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει προς την τουρκική πλευρά την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και την διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, κάτι το οποίο η Ελλάδα απορρίπτει ως παράνομες και ανυπόστατες.

Οι εν λόγω δηλώσεις δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς, διαμηνύει η Αθήνα στην Άγκυρα, τονίζοντας ιδιαίτερα το οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η Τουρκία επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, την στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε σαφής αναφορά στο casus belli, στο τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο”, “Γαλάζια Πατρίδα” και ούτω καθεξής.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις πρεσβείες της Ελλάδας στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς. Παρόμοια ενημέρωση θα γίνει και προς τις ηγεσίες των Οργανισμών.

sinidisi.gr