Σάββατο, 13η Ιουλίου 2024  7:22: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου 2022

Κατά της Αττικής Οδού στρέφονται 8 πολίτες ζητώντας να αποζημιωθούν για τα όσα έζησαν εγκλωβισμένοι επί ώρες. Κάποιοι εξ αυτών αντιμετώπισαν σοβαρά θέματα υγείας

Ξεκίνησαν οι αγωγές κατά της Αττικής Οδού με οκτώ πολίτες να καταφεύγουν όλοι μαζί ζητώντας συνολικά αποζημίωση 128.000 ευρώ. Η περίπτωση του καθενός είναι διαφορετική, ωστόσο όλοι αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα μένοντας εγκλωβισμένοι για ώρες στο κρύο και στο χιόνι, χωρίς καμία βοήθεια και ενημέρωση.

«Κατατέθηκε αγωγή ομαδική ενώπιον του μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αφορά διαφορετικές περιπτώσεις εγκλωβισμένων συμπολιτών μας. κάποιοι εξ αυτών είχαν σοβαρά θέματα υγείας. Υπήρχε παιδί εγκλωβισμένο το οποίο έμεινε στο αυτοκίνητο μαζί με τους γονείς του πάνω από 16 ώρες. Όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας ζητάνε τη δικαίωσή τους μέσω της ελληνικής δικαιοσύνης», ανέφερε σε δήλωσή της στο dikastiko.gr η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη.

Σύμφωνα με την αγωγή «κανείς από τους αρμόδιους δεν ανταποκρίθηκε στις κλήσεις των εγκλωβισμένων, με αποτέλεσμα ο απεγκλωβισμός, ο οποίος έγινε μετά από πολλές ώρες, να λάβει χώρα χάρη σε ατομικές πρωτοβουλίες, οι οποίες συντέλεσαν στο να μην υπάρξουν θύματα. Η ευθύνη της πρώτης και δεύτερης των εναγομένων (σ.σ. των διαχειριστριών εταιρειών της Αττικής Οδού) συνίσταται στο γεγονός ότι επέτρεψαν τη διέλευση νταλικών εν μέσω χιονόπτωσης, αν και γνώριζαν τα τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα».

Οι ευθύνες της Αττικής Οδού

Όπως σημειώνεται «στις 24/1/2022 και περί ώρα 9.30 στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης η Τροχαία απαγόρευε τη διέλευση αυτοκινήτων χωρίς τη χρήση αλυσίδων, ως εκ τούτου ήδη ο κρατικός μηχανισμός είχε λάβει μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας. Πλην όμως αν και ήταν γνωστό σε όλους το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας οι πρώτοι και δεύτεροι των εναγόμενων δεν έλαβαν τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να μείνει ανοιχτός ο κεντρικότερος οδικός άξονας του λεκανοπεδίου Αττικής από τον οποίο διέρχονται χιλιάδες οχήματα καθημερινά, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων συμπολιτών μας εντός των οχημάτων τους, λόγω της έντονης χιονοθύελλας».

Παράλληλα, «δεν ενημέρωσαν στα διόδια, ως όφειλαν, τους οδηγούς ότι υπήρχε πρόβλημα, ώστε να μην εισέλθουν σε αυτή, αλλά επέτρεψαν τη διέλευση τους αρκετές ώρες μετά το αρχικό συμβάν. Δεν υπήρχαν μηνύματα ενημερωτικά στις πινακίδες προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος των οχημάτων στην Αττική Οδό.

Ο εγκλωβισμός θα μπορούσε να αποφευχθεί

Είναι επίσης ξεκάθαρο, ότι ο εγκλωβισμός των αυτοκινήτων, θα είχε αποφευχθεί, αν οι υπεύθυνοι είχαν δράσει αμέσως για να καθαρίσουν τις εξόδους, οι οποίες είναι ανηφορικές και δύσκολες στην πρόσβαση, σε περίπτωση χιονιού και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Όφειλαν να τοποθετήσουν εκχιονιστικά μηχανήματα για να ανοίγουν οι ανηφορικές έξοδοι, καθώς ήταν γνωστό σε όλους εδώ και αρκετές ημέρες, ότι θα υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα και έπρεπε εγκαίρως να ληφθεί κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο για να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των οχημάτων» υποστηρίζεται στην αγωγή.

Ταυτόχρονα – αναφέρεται – «οι Λ.Ε.Α παρέμεναν κλειστές με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πρόσβαση του ΕΚΑΒ αλλά και της Πυροσβεστικής. Δεν υπήρχαν ειδικές ομάδες, για να επεμβαίνουν αποτελεσματικά, προσφέροντας υπηρεσίες βοήθειας σε οχήματα και οδηγούς, υπηρεσίες καθαρισμού της Οδού και υπηρεσίες σήμανσης. Εξαιτίας της βαριάς αμέλειας της εταιρείας να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που όφειλε και μπορούσε , ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος, επήλθε αυτό το ιδιαιτέρως επαχθές για εμάς αποτέλεσμα».

Και η αγωγή καταλήγει: «Ως εκ τούτου, δεν χωρεί αμφιβολία πως οι παραλείψεις των εναγομένων ήταν εγκληματικές και οδήγησαν στον πολύωρο εγκλωβισμό μας εντός των οχημάτων μας, χωρίς κανένα απολύτως εφόδιο μαζί μας, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα».

Εγκλωβισμένος σε νεκροφόρα

«Βρισκόμουν εν ώρα εργασίας επιστρέφοντας από τη Λούτσα με κατεύθυνση προς το Α’ Νεκροταφείο. Φτάνοντας στο ύψος της Κάντζας εγκλωβίστηκα και εγώ μαζί με τους υπόλοιπους συμπολίτες μας στην Αττική Οδό, χωρίς τροφή και νερό και κυρίως χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον από τους αρμόδιους, οι οποίοι μας άφησαν έρμαια της κακοκαιρίας» καταθέτει στην προσφυγή του ο οδηγός της νεκροφόρας, ένας από τους οκτώ που καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

«Πέρασα 16 ώρες εγκλωβισμένος στο όχημα στη νεκροφόρα, φοβούμενος μάλιστα μην προκληθεί κάποια ζημιά, αφού ήταν μέσο για να εργάζομαι, και έπαθα κρίση πανικού, διότι είμαι φοβικός ως άνθρωπος και τέτοιες καταστάσεις με φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση και ειδικά μέσα στην νεκροφόρα κλεισμένος τόσες ώρες.

Βλέποντας την αδιαφορία των υπευθύνων αναγκάστηκα να βγω μόνος μου, με τη βοήθεια του συναδέλφου μου και να σκάψουμε με γυμνά χέρια το χιόνι για να απεγκλωβιστεί το όχημα, ενώ την ίδια ώρα το χιόνι έπεφτε με μανία, με αποτέλεσμα να έχω γίνει μούσκεμα κινδυνεύοντας να πάθω πνευμονία. Εν τέλει τα κατάφερα και εξερχόμενος την Αττικής Οδό μετά από 16 και πλέον ώρες συνάντησα άνδρες της πυροσβεστικής και τους στρατού, οι οποίοι με ενημέρωσαν πως τους είχε απαγορευτεί από την Αττική Οδό να εισέλθουν και να βοηθήσουν τον κόσμο» τονίζει.

Πηγή: in.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Για «κοροϊδία και στάχτη στα μάτια των βιοπαλαιστών αγροτών» κάνει λόγο η Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας του ΚΕΕ για τα νέα μέτρα στήριξης των αγροτών, συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.

Η ανακοίνωση:

«Την Παρασκευή 4/2, την μέρα που στήθηκαν τα πρώτα μπλόκα των αγροτών, η κυβέρνηση επέλεξε να δείξει από τη μια τον αυταρχισμό της, υποδεχόμενοι τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών με διμοιρίες των ΜΑΤ και λοιπές αστυνομικές δυνάμεις και από την άλλη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός ανακοίνωσε 7 μέτρα «στήριξης» των αγροτών, που στην πραγματικότητα όμως αποτελούν κοροϊδία και στάχτη στα μάτια των βιοπαλαιστών αγροτών.

Είναι τέτοιος ο εμπαιγμός που κάνει η κυβέρνηση, που η πλειοψηφία των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι ένα αναμάσημα προηγουμένων μέτρων και εξαγγελιών.

Την στιγμή που η αύξηση του κόστους παραγωγής έχει τσακίσει στην κυριολεξία το σύνολο των αγροτών, η κυβέρνηση επιμένει να μην δίνει αφορολόγητο το πετρέλαιο, αλλά μόνο σε μια μικρή μάζα των παραγωγών(σε συνεταιρισμένους και νέους).

Αντί να καταργήσει την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα και μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο, ανακοινώνει μια ελάφρυνση για 2 μήνες μόνο από την ρήτρα αναπροσαρμογής που η ίδια επέβαλλε, μέτρο το οποίο είχε ήδη μάλιστα εξαγγείλει.

Φυσικά η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί κανένα από τα αιτήματα των αγροτών, όπως εκφράζονται από τους Συλλόγους τους και τον Πανελλαδικό συντονισμό της πάλης τους.
Συνιστούμε στον κ. Λιβανό, να περάσει από τα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας, μακριά από τις καλοστημένες φιέστες, σαν αυτή που έγινε πριν λίγες μέρες στον Αστακό και να απαντήσει πως έλυσε το πρόβλημα με το χαμένο εισόδημα των παραγωγών ελιάς και εσπεριδοειδών λόγω της «ακαρπίας», που έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να μην έχουν να ζήσουν.

Να απαντήσει πως έλυσε το ζήτημα που πολλοί παραγωγοί δεν αντέχουν οικονομικά ούτε τα τρακτέρ να κινήσουν, με τέτοιες τιμές στο πετρέλαιο, δεν αντέχουν να αγοράσουν ζωοτροφές και λιπάσματα, με ορισμένους να τα παρατάνε, γιατί δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Καλούμε τους αγρότες της περιοχής να μην πέσουν στην παγίδα που προσπαθεί να στήσει η Κυβέρνηση και ο Υπουργός και να μην ανεχθούν άλλο την κοροϊδία τους. Μόνο με τον αγώνα και την πάλη απέναντι σε αυτήν την πολιτική Κυβέρνησης-ΕΕ-ΚΑΠ, μπορούν να έρθουν καλύτερες ημέρες για το λαό που δοκιμάζεται καθημερινά.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς που αγωνίζεται για την επιβίωσή της, απαιτώντας από την Κυβέρνηση την ικανοποίηση τους».

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ