Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  4:31: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022

Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο διαμηνύουν οι ΗΠΑ.

Η τοποθέτηση αυτή από πλευράς υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ήρθε με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal που αφορούσε την τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Υπενθυμίζεται ότι, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο τουρκικό δίκτυο TRT, κατά τη διάρκεια της οποίας έθεσε για ακόμα μια φορά το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, λέγοντας ότι η χώρα του έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη για το συγκεκριμένο θέμα.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η στρατικοποίηση των νησιών παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες που καθόρισαν την παραχώρηση τους και ως εκ τούτου μπορεί να τεθεί ζήτημα κυριαρχίας.

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 22:31

Τι είπε ο Τσίπρας για Λιβανό

Τι είπε ο Τσίπρας για Λιβανό

«Είτε Μαυρογυαλούροι, είτε γιάπηδες, αυτή είναι η λογική σας»

Ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής για τη λίστα Πέτσα ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην παραίτηση Λιβανού κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «η διαφορά η εξαγορά συνειδήσεων, το ψέμα και η προπαγάνδα είναι η παρακαταθήκη σας και το έχετε τερματίσει».

«Εκφράζω την κάθετη διαφωνία μου με τον κ. Λιβανό. Δεν αποπέμφθηκε επειδή δεν παρήγαγε τίποτα, ούτε γιατί οι αγρότες δεν έχουν εισόδημα και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο υπέρογκο κόστος.

Αποπέμφθηκε επειδή εξέφρασε κρίση για τις σακούλες με τα λεφτά, που μοιράστηκαν μετά τις πυρκαγιές στην Ηλεία όπως ορθώς τα εξιστόρησε ο δήμαρχος. Δεν μπορείς κ. Λιβανέ να χαρακτηρίζεις τα τριχίλιαρα εποποιία γιατί προσβάλλεις την κυβέρνησή σου. Αν είναι εποποιία τα τριχίλιαρα τι είναι τα εκατοντάδες εκατ. απευθείας αναθέσεις σε δημοκοπικές εταιρείες και ΜΜΕ;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην διασπάθιση του δημόσιου χρήματος που «στέρεψε» τα ταμεία του κράτους από ρευστότητα εστίασε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας  σημειώνοντας ότι «ο λαός δημιούργησε ένα κομπόδεμα και εσείς το έχετε βάλει στόχο να του το πάρετε».  «Τι κάνατε 2,5 χρόνια; Σας αφήσαμε στρωμένη την οικονομία και το χρέος και εσείς μιλούσατε για το Μητσοτάκης effect.

Πού πήγανε όλα αυτά τα χρήματα; Σε επιχειρήσεις και κουμπάρους. Ύστερα σας πρόσβαλε τάχα η παραδοχή του κ. Λιβανού για το 2007. Δεν υπάρχει διαφορά. Είναι η ίδια πρακτική. Είτε με σακούλες, είτε με εμβάσματα, είτε εκτός πόθεν έσχες είναι το ίδιο. Είτε τα μοιράζουν οι Μαυρογυαλούροι του 1960, είτε οι γιάπηδες του 2022 το ίδιο είναι. Αυτή είναι η λογική σας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Γ. Βαρεμένος: Μας έχουν γραμμένους για τα καλά

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος έκανε το ακόλουθο σχόλιο, το οποίο έχει ως εξής:

Ο ποδοσφαιριστής του Άρη Ματίγια, που έδειξε τα γεννητικά του όργανα στους φιλάθλους του Αγρινίου, ισχυρίσθηκε ότι πήγε να βγάλει την φανέλα του.

Στην πατρίδα του, προφανώς, την φανέλα την βγάζουν από το σώβρακο.

Ο διαιτητής Τζήλος και το VAR, που δεν είδαν τίποτε, είχαν τον δικό τους τρόπο να μας τα δείξουν.

Ο κ. Αυγενάκης είδε το βίντεο στο Πεκίνο, όπου ήταν για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, και νόμισε ότι πρόκειται για κινέζικη χειρονομία αβροφροσύνης.

Η “Ομάδα Αλήθειας” της ΝΔ ενοχλήθηκε επειδή εγώ μιλούσα σε εκπομπή από το στάδιο “Καραϊσκάκης” λόγω του ότι το ματς πήγε στην παράταση και δεν μπορούσα να ανταποκριθώ αλλιώς στην υποχρέωση που είχα αναλάβει να είμαι στο στούντιο.

Μας έχουν γραμμένους και νομίζουν ότι αυτό θα διαρκέσει για πάντα. Δεν θέλουν να μας αφήσουν ούτε μία σταγόνα χαράς στην καταιγίδα της κατάθλιψης.

ΥΓ:

Ο Ματίγια τιμωρήθηκε με δύο αγωνιστικές. Τους κάναν τα τρία των κερδισμένων βαθμών δύο αγωνιστικές του ποδοσφαιριστή.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της βίας στο χώρο του αθλητισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, γνωστοποίησε την απόφαση να επιβάλλει είσοδο στις θύρες οργανωμένων οπαδών του ποδοσφαίρου αποκλειστικά με εισιτήρια διαρκείας. Έτσι, θα μπορούν να ταυτοποιηθούν εύκολα οι παρευρισκόμενοι σε χώρους που γίνονται επεισόδια.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο τραγικό γεγονός της δολοφονίας του 19χρονου φιλάθλου του Άρη, Άλκη Καμπανού.

«Ανατρίχιασα, σοκαρίστηκα, όπως όλοι οι Έλληνες από αυτό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη. Αν δεν λύσουμε το θέμα της βίας τώρα, δεν θα το λύσουμε ποτέ. Θα σας πω πως. Μιλάμε λίγο και κάνουμε αρκετά. Η αστυνομία συνέλαβε και τους 11 φερόμενους ως εμπλεκόμενους με δεμένες δικογραφίας, μια πρώτη επιτυχία, αλλά αυτό δεν αρκεί. Εξαγγελίες την επόμενη εβδομάδα από συναρμόδια υπουργεία, θα αυστηροποιήσουμε κι άλλο και έχουμε δυνατότητες στο νομικό πλαίσιο για να αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα βίας.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, πολύ εύκολες αναστολές στις ποινές οι οποίες δίνονται, αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο. Προτιμώ κάποιος να μην παίρνει αναστολή και να μπαίνει για λίγο μέσα παρά να παίρνει αναστολή, να είναι έξω και να κάνει το ίδιο. Θα πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αν κάποιοι λίγοι χούλιγκαν είναι στα κάγκελα. Ξύδι! Λυπάμαι…», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ακόμα ότι οι έλεγχοι στις Λέσχες Φιλάθλων και τους Συνδέσμους θα είναι σαρωτικοί και εντατικοί.

«Οι ΠΑΕ δεν είναι αμέτοχες σε αυτό που συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχουμε πιο αυστηρό πλαίσιο από το 2019, αλλά πάρα πολλές Λέσχες Φιλάθλων λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Αυτό θα αλλάξει. Παρεμβάσεις στις θύρες των οργανωμένων οπαδών να μπαίνει κανείς μόνο με διαρκείας, να ξέρουμε ποιος είναι. Τα ονομαστικά εισιτήρια υπάρχουν, το ερώτημα είναι πόσο όλα αυτά τα οποία λέμε, τηρούνται. Και η Αστυνομία παρεμβαίνει σε πολλές Λέσχες. Υπάρχει πλαίσιο για τη νόμιμη λειτουργία τους. Θα το εφαρμόσουμε. Και αν κάποιοι λίγοι χούλιγκαν είναι στα κάγκελα, ξύδι, λυπάμαι. Δεν είναι αυτό το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν είναι αυτοί οι Έλληνες φίλαθλοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

newsit.gr

Το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη Ουκρανία να είναι σε επαφή με την πρεσβεία στο Κίεβο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία να βρίσκονται σε επαφή με την Πρεσβεία στο Κίεβο.

Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι τα ακόλουθα:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE

Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453

Διεύθυνση e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιστότοπος: http://www.mfa.gr/kiev

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί το Σάββατο 19 Φλεβάρη το Αγρίνιο.

Το πρόγραμμα της επίσκεψής του θα έχει ως εξής:

10.30: Συνάντηση με τα ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.

11.45: Συνάντηση με τον δήμαρχο, Γιώργο Παπαναστασίου, στο Δημαρχείο Αγρινίου.

12.30: Συνάντηση με μαζικούς φορείς της Αιτωλοακαρνανίας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου (πρώην ΤτΕ).

18.30: Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συγκέντρωση στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στην Αερογέφυρα Αγρινίου.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Είναι γεγονός ότι, όταν έρχεται η κουβέντα στις τροφές των αγαπημένων μας κατοικιδίων, οι προτάσεις είναι πάρα πολλές. Από την κατηγορία τροφής έως και το brand που θα επιλέξεις για την τετράποδη συντροφιά σου οι επιλογές δεν τελειώνουν. 

Acana dog: Η απόλυτη σκυλοτροφή

Ανάμεσα στην πληθώρα επιλογών, υπάρχει μία που ξεχωρίζει και αυτή είναι η τροφή σκύλου Acana από την Καναδά. H Acana δεν περιέχει δημητριακά και σιτηρά, ενώ είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά υψηλής ποιότητας, που προάγουν την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση του πιστού σου φίλου. 

Για τους μικροσκοπικούς της παρέας

 

acana-1.jpg

Αν το σκυλάκι σου είναι μικρόσωμο, μπορείς να επιλέξεις την Acana Adult Small Breed, η οποία ενδείκνυται για μικρόσωμες φυλές. Με 60% κρέας και 40% λαχανικά, φρούτα και βότανα το σκυλάκι σου θα κάνει μια διατροφή πλήρη και ισορροπημένη και θα απολαμβάνει καθημερινές στιγμές απίστευτης γεύσης!

Για γλυκούς γίγαντες

 

acana-2.jpg

Φυσικά, υπάρχουν και οι large breed τροφές για να μην μένουν οι μεγαλόσωμες φυλές παραπονεμένες. Η Acana Adult Large Breed αποτελείται από φρέσκο κοτόπουλο από φάρμες του Καναδά και ψάρι καλκάνι Βορειοανατολικού Ωκεανού. Περιέχει, επίσης, χονδροϊτίνη και γλουκοζαμίνη που συμβάλλουν στην υγεία των αρθρώσεων του μεγαλόσωμου τετράποδου φίλου σου.

Για τα πιο υγιή κουτάβια

 

acana-3.jpg

 

 

Αν το σκυλάκι σου είναι ακόμα puppy, τότε χρειάζεται ειδική μεταχείριση. Η σκυλοτροφή που θα επιλέξεις παίζει καθοριστικό ρόλο και πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας για να εξασφαλίσεις την ομαλή του μετάβαση στην ενηλικίωση. Η Acana Puppy & Junior έχει όλα αυτά που χρειάζεσαι. Το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, τα φρέσκα αυγά από φωλιά και το καλκάνι θα βοηθήσουν το κουτάβι σου στην ανάπτυξή του και θα του χαρίσουν ευτυχία.

Acana τροφή για γάτες

acana-4.jpg

Η Acana δεν περιορίζεται μόνο στην σκυλοτροφή, αλλά καλύπτει και τις γατούλες. Ειδικά η τροφή για στειρωμένες γατούλες, με ελευθέρας βοσκής κοτόπουλο και γαλοπούλα και πολλά ακόμη θρεπτικά συστατικά είναι μια μοναδική επιλογή για στειρωμένες γάτες που χρειάζονται συγκεκριμένη και προσεγμένη διατροφή μετά την στείρωσή τους.

Για περισσότερες επιλογές μπες στο petheartshop.gr και επίλεξε τα προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του αγαπημένου σου pet!

Ψάχνεις το ιδανικό δώρο για ένα αγαπημένο σου πρόσωπο που μόλις έγινε μαμά και φυσικά ένα όμορφο δωράκι για το νεογέννητο, αλλά δεν βρίσκεις το κατάλληλο;

Μην ανησυχείς, γιατί σου έχουμε τη λύση τόσο για τη μανούλα όσο και για το μωρό!

Το αγαπημένο κατάστημα κοσμημάτων της Θεσσαλονίκης είναι εδώ για σένα μέσω του e-shop του, Xrisokosmima.gr, και σου δίνει υπέροχες επιλογές για να διαλέξεις το πιο ταιριαστό δώρο για τη μαμά και το νεογέννητο.

Το πιο τρυφερό δώρο για τη νέα μανούλα

Συγκίνησε τη νέα μαμά με ένα υπέροχο κολιέ, που θα τη συντροφεύει πάντα και θα της θυμίζει τον πιο σημαντικό της ρόλο.

Μην επιλέξεις ένα οποιοδήποτε κολιέ με ωραία σχέδια, αλλά πρωτοτύπησε με ένα κολιέ συναισθηματικής κυρίως αξίας προτιμώντας ένα κολιέ’μαμά’’ ή ένα κολιέ ‘’οικογένεια’’. Εμείς ξεχωρίσαμε τα πιο ωραία για να πάρεις μία ιδέα, αλλά στο site της εταιρίας οι επιλογές είναι πολλές. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε χρυσό κίτρινο, λευκό ή ροζ, ασημένιο, με ζιργκόν ή χωρίς και με απίθανα σχέδια

dwro-mama-1.jpg

Χρυσό κολιέ ‘’μαμά με μωρό’’, 14 καρατίων.

dwro-mama-2.jpg

Λευκόχρυσο κολιέ ‘’μαμά’’, 9 καρατίων.

dwro-mama-3.jpg 

Κίτρινο χρυσό κολιέ ‘’οικογένεια’’, φιλοτεχνημένο στο χέρι με σμάλτο.

Εντυπωσιακό βραχιολάκι ‘’ταυτότητα’’ για το νεογέννητο

Ένα ιδιαίτερο δωράκι για το νεογέννητο αποτελεί το βραχιόλι ‘’ταυτότητα’’. Τα παιδικά βραχιόλια ‘’ταυτότητες’’ δεν είναι καινούρια στο χώρο του κοσμήματος. Με τα χρόνια, ωστόσο, οι επιλογές γίνονται όλο και καλύτερες, με αποτέλεσμα να επιλέγεται πολλές φορές έναντι του απλού παιδικού βραχιολιού.

Προτίμησε για το νεογέννητο ένα δώρο κλασικό και διαχρονικό, επιλέγοντας ένα διακριτικό και όμορφο βραχιόλι ‘’ταυτότητα’’ από κίτρινο ή λευκό χρυσό, ακόμα και σε συνδυασμό των δύο, με κομψά σχεδιάκια για το μωρό.

dwro-mama-4.jpg

Παιδικό βραχιόλι ‘’ταυτότητα’’ σε διχρωμία κίτρινου και λευκού χρυσού, 14 καρατίων.

Για αγοράκι ή κοριτσάκι.

dwro-mama-5.jpg

Παιδικό χρυσό βραχιόλι ‘’ταυτότητα’’ με κορωνίτσα στολισμένη με σμάλτο, 14 καρατίων.

Ιδανική για κορίτσια.

 

Για ακόμα περισσότερες επιλογές, επισκέψου το e-shop Xrisokosmima.gr και επωφελήσου από τις εξαιρετικές εκπτώσεις στα υπέροχα κοσμήματα της εταιρίας.  

Επίσκεψη Καραγκούνη στις πληγείσες περιοχές της Μακρυνείας

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης στις πληγείσες, από την καταστροφική και πρωτοφανή κακοκαιρία στις αρχές του Δεκεμβρίου, περιοχές της Μακρυνείας.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Καραγκούνης επισκέφθηκε τα χωριά Άνω Μακρυνού, Μεσάριστα και Άνω Κεράσοβο όπου παρουσία των Προέδρων των τοπικών αυτών κοινοτήτων, του κ. Βασίλειου Γαλατσίδα, του κ. Κωνσταντίνου Δασκαλή, του κ. Νικόλαου Σιάσου και πολλών κατοίκων, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής και ενημερώθηκε πλήρως για τις δύσκολες συνθήκες, κατάλοιπα της θεομηνίας.

Οι κατολισθήσεις και οι καθιζήσεις έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημίες σε οικίες και κυρίως στο οδικό δίκτυο των περιοχών με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής η μετάβαση των κτηνοτρόφων και λοιπών επαγγελματιών στις εργασίες τους.

Οι Πρόεδροι των ως άνω κοινοτήτων, ενημέρωσαν τον βουλευτή ότι βρίσκονται σε επικοινωνία τόσο με τον Δήμο όσο και με την Περιφέρεια, σχετικά με την πρόοδο της καταγραφής των ζημιών και την αποκατάσταση αυτών.

Αναμένεται η εκτίμηση του καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, κ. Ευθύμιου Λέκκα, για το πρωτοφανές γεωλογικό αυτό φαινόμενο προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την αποκατάσταση.

Εν συνεχεία, ο κ. Καραγκούνης πραγματοποίησε συνάντηση με τον καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα, κατά την οποία τον ενημέρωσε πλήρως για την δύσκολη κατάσταση που εξακολουθεί να υπάρχει στην περιοχή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι κάτοικοι εξαιτίας των κατολισθήσεων και καθιζήσεων του παράξενου αυτού γεωλογικού φαινομένου.

Συμφωνήθηκε δε, στο αμέσως προσεχές διάστημα, ο κ. Λέκκας να μεταβεί εκ νέου στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να σχηματίσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης και να προχωρήσει το σχέδιο αποκατάστασης.

Ο κ. Καραγκούνης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Λέκκα για την κατανόηση του προβλήματος.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίκαιρη Επερώτηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία για την έξαρση των φαινομένων οπαδικής βίας και την αντιμετώπιση των εγκληματικών δράσεων που εκδηλώνονται με πρόσχημα τον αθλητισμό.

Με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αθλητισμού και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνου Μωραΐτη, και σε συνεργασία με τους Τομεάρχες:

Χρήστο Σπίρτζη, Σία Αναγνωστοπούλου και Θεόφιλο Ξανθόπουλο, 40 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν Επίκαιρη Επερώτησηγια την έξαρση των φαινομένων οπαδικής βίας και την αντιμετώπιση των εγκληματικών δράσεων που εκδηλώνονται με αφορμή ή πρόσχημα τον αθλητισμό.

Η Επίκαιρη Επερώτηση απευθύνεται προς τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και Προστασίας του Πολίτη.

«Ο χώρος του αθλητισμού και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία θρηνούν για την αποτρόπαια δολοφονία του  Άλκη Καμπανού, ενός νέου ανθρώπου που απλά αγαπούσε την ομάδα του και τον αθλητισμό», επισημαίνεται στην Επερώτηση.

Όπως τονίζεται «όλα τα στοιχεία συντείνουν στο εξαιρετικά ανησυχητικό συμπέρασμα ότι τo φαινόμενο της βίας, με αφορμή ή πρόσχημα τον αθλητισμό, βρίσκεται και πάλι σε έξαρση».

Αναφέρεται, μάλιστα, ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα», καθώς,  «σύμφωνα με καταγγελίες μαζικών φορέων, αλλά και δημοσιεύματα του τύπου, σε κάποιες Λέσχες Φιλάθλων φέρεται να έχουν εισχωρήσει ακροδεξιές ομάδες που δρουν κατά το πρότυπο των ταγμάτων εφόδου της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», προβαίνοντας σε πράξεις ακραίας βίας».

«Τα εκ των υστέρων κατασταλτικά μέτρα, η περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών με το ‘ιδιώνυμο’, καθώς και οι νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και την αθλητική νομοθεσία που εξήγγειλε για ακόμη μια φορά ο κ. Αυγενάκης, αποδεικνύουν την αποτυχία της κυβέρνησης στην εξάλειψη της βίας με αφορμή τον αθλητισμό και την αποτροπή εγκληματικών πράξεων», επισημαίνεται στο κείμενο της Επερώτησης.

Υπογραμμίζεται, μάλιστα, ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά μέχρι τώρα, προκειμένου να σπάσει οριστικά το απόστημα της βίας, που εκδηλώνεται με αφορμή ή με πρόσχημα τον αθλητισμό».

Για όλα τα παραπάνω οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς, μεταξύ άλλων:

·         Ανλειτουργούσε νομίμως η λέσχη φιλάθλων στην οποία φέρονται να ήταν μέλη οι συλληφθέντες για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού.

·         Αν η αρμόδια αστυνομική αρχή γνώριζε την ύπαρξη της λέσχης και γιατί δεν υπήρξαν οι ενδεδειγμένεςενέργειες σφραγίσματος πριν συμβεί η αποτρόπαια δολοφονία.

·         Ποιος είναι ο απολογισμός της πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τη διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων στις λέσχες φιλάθλων και την αντιμετώπιση των φαινομένων οπαδικής βίας.

·         Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την πραγματική αντιμετώπιση της έξαρσης της οπαδικής βίας και την πρόληψη των εγκληματικών δράσεων που εκδηλώνονται με αφορμή ή πρόσχημα τον αθλητισμό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς Υπουργούς:

1) Πολιτισμού και Αθλητισμού

2) Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Ερωτηματικά για τις ενέργειες των αστυνομικών αρχών σχετικά με τη λειτουργία της λέσχης φιλάθλων στην οποία φέρεται να ήταν μέλη οι συλληφθέντες για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης των φαινομένων βίας με αφορμή τον αθλητισμό».

Ο χώρος του αθλητισμού και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία θρηνούν για την αποτρόπαια δολοφονία του  Άλκη Καμπανού, ενός νέου ανθρώπου που απλά αγαπούσε την ομάδα του και τον αθλητισμό.

Όλα τα στοιχεία συντείνουν στο εξαιρετικά ανησυχητικό συμπέρασμα ότι τo φαινόμενο της βίας, με αφορμή ή πρόσχημα τον αθλητισμό, βρίσκεται και πάλι σε έξαρση, δημιουργώντας μια επικίνδυνη κλιμάκωση που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα.

Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες μαζικών φορέων, αλλά και δημοσιεύματα του τύπου, σε κάποιες Λέσχες Φιλάθλων φέρεται να έχουν εισχωρήσει ακροδεξιές ομάδες που δρουν κατά το πρότυπο των ταγμάτων εφόδου της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», προβαίνοντας σε πράξεις ακραίας βίας.

Επειδή τα εκ των υστέρων κατασταλτικά μέτρα, η περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών με το «ιδιώνυμο», καθώς και οι νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και την αθλητική νομοθεσία που εξήγγειλε για ακόμη μια φορά ο κ. Αυγενάκης, αποδεικνύουν την αποτυχία της κυβέρνησης στην εξάλειψη της βίας με αφορμή τον αθλητισμό και την αποτροπή εγκληματικών πράξεων.

Επειδή σύμφωνα με τη παρ. 6 του α. 12 του ν.4809/2021 «οι λέσχες ή τα παραρτήματά τους μπορούν να έχουν γραφεία ή εντευκτήρια, ύστερα από άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής…» και όταν συντρέχουν μια σειρά προϋποθέσεων που προβλέπονται από το νόμο.

Επειδή τα οικεία αθλητικά σωματεία υποχρεούνται να ασκούν εποπτεία και έλεγχο στις λέσχες φιλάθλων που έχουν αναγνωριστεί σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 41Β ν.2725/1999.

Επειδή σύμφωνα με την παρ.13 του άρθρου 41Β ν.2725/1999 με κοινή απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τους όρους, το περιεχόμενο και τη διαδικασία του ελέγχου και της εποπτείας των αθλητικών σωματείων, Τ.Α.Α. και Α.Α.Ε. επί των λεσχών τους.

Επειδή η εποπτεία για την πιστή εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού διά του Υφυπουργού Αθλητισμού.

Επειδή η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά μέχρι τώρα, προκειμένου να σπάσει οριστικά το απόστημα της βίας, που εκδηλώνεται με αφορμή ή με πρόσχημα τον αθλητισμό.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί

1.     Λειτουργούσε νομίμως η λέσχη φιλάθλων στην οποία φέρεται να ήταν μέλη οι συλληφθέντες για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού και στην οποία, μετά από έλεγχο των αστυνομικών αρχών, βρέθηκε σωρεία επικίνδυνων αντικειμένων, που εμπίπτουν στις διατάξεις περί της αθλητικής βίας; Πότε και από ποια αρχή έλαβε τη σχετική άδεια;

2.     Εάν η εν λόγω λέσχη φιλάθλων λειτουργούσε παρανόμως  χωρίς να έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο διατάξεις, γνώριζε η αρμόδια αστυνομική αρχή την ύπαρξή της και γιατί δεν υπήρξαν οι ενδεδειγμένες ενέργειες σφραγίσματος πριν συμβεί η αποτρόπαια δολοφονία;

3.     Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την πραγματική αντιμετώπιση της έξαρσης της οπαδικής βίας και την πρόληψη των παραβατικών συμπεριφορών και των εγκληματικών δράσεων που εκδηλώνονται με αφορμή ή πρόσχημα τον αθλητισμό.

4.     Ποιος είναι ο απολογισμός της πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη ύστερα από την πρόσληψη 4.500 ειδικών Φρουρών και την υπερστελέχωση των υπηρεσιών των μονάδων τήρησης της τάξης;

Πώς οι ανωτέρω προσλήψεις και η υπερστελέχωση συνέβαλλαν στην αντιμετώπιση των φαινομένων οπαδικής βίας με αποκορύφωμα την τραγική δολοφονία του Άλκη Kαμπανού;

5.     Τα υποστελεχωμένα αστυνομικά τμήματα προβαίνουν σε ελέγχους των λεσχών Φιλάθλων ή περιορίζονται  μόνο σε γραφειοκρατική διεκπεραίωση;

6.     Ποιος ο απολογισμός των ελέγχων των αστυνομικών τμημάτων αν γίνονται; Πόσοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί;

Αίτημα κατάθεσης εγγράφων

Παρακαλώ να μας προσκομίσετε τις κοινοποιήσεις των βεβαιώσεων στο οικείο αστυνομικό τμήμα των  εν λόγω λεσχών φιλάθλων σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟΑ/ΓΔΥΑ/ ΔΕΑΕΑ/ 373500/21704/ 3694/2015 – ΦΕΚ 2903/Β/31-12-2015

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θάνος Μωραΐτης

Σπίρτζης Χρήστος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλης

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Γεροβασίλη Όλγα

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζουράρις Κώστας

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μουζάλας Γιάννης

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπουρνούς Ιωάννης

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου – Παναγιού Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκούφα Ελισάβετ – Μπέτυ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτσης Αλέξης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σελίδα 1 από 2