Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου της ΕΕ για την Ρωσία, το κλείσιμο ιστότοπων ρωσικής επιρροής (russia today και sputnik) αλλά και, για πρώτη φορά, τη χρηματοδότηση αγορά αμυντικού εξοπλισμού για τρίτη χώρα.
«Τα αεροσκάφη από την Ρωσία πλέον δεν θα μπορούν να προσγειώνονται, ούτε να απογειώνονται αλλά ούτε και να υπερίπτανται του εναέριου χώρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
“Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και οι Ουκρανοί αγωνίζονται γενναία για τη χώρα τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει για άλλη μια φορά την υποστήριξή της προς την Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά του επιτιθέμενου – της Ρωσίας του Πούτιν.
Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρηματοδοτήσει την αγορά και παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση.
Αυτή είναι μια στιγμή καμπής.
Ο Ανώτατος Εκπρόσωπος Borrell θα σας παρουσιάσει την πρόταση σε λίγα λεπτά.
Ταυτόχρονα, ενισχύουμε για άλλη μια φορά τις κυρώσεις μας κατά του Κρεμλίνου και του συνεργάτη του, του καθεστώτος Λουκασένκο.
Πρώτον, κλείνουμε τον εναέριο χώρο της ΕΕ για τους Ρώσους.
Προτείνουμε την απαγόρευση όλων των αεροσκαφών που ανήκουν στη Ρωσία, είναι νηολογημένα στη Ρωσία ή ελέγχονται από τη Ρωσία.
Τα αεροσκάφη αυτά δεν θα μπορούν πλέον να προσγειώνονται, να απογειώνονται ή να πετούν πάνω από το έδαφος της ΕΕ.
Αυτό θα ισχύει για κάθε αεροσκάφος που ανήκει, ναυλώθηκε ή ελέγχεται με άλλο τρόπο από ρωσικό νομικό ή φυσικό πρόσωπο.
Επιτρέψτε μου λοιπόν να γίνω πολύ σαφής.
Ο εναέριος χώρος μας θα είναι κλειστός για κάθε ρωσικό αεροπλάνο – και αυτό περιλαμβάνει τα ιδιωτικά τζετ των ολιγαρχών.
Δεύτερον, σε ένα άλλο πρωτοφανές βήμα, θα απαγορεύσουμε στην ΕΕ τη μηχανή των μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου.
Τα κρατικά Russia Today και Sputnik, καθώς και οι θυγατρικές τους δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογούν τον πόλεμο του Πούτιν και να πριονίζουν τη διαίρεση στην Ένωσή μας.
Έτσι, αναπτύσσουμε εργαλεία για την απαγόρευση της τοξικής και επιβλαβούς παραπληροφόρησής τους στην Ευρώπη.
Τρίτον, θα στοχοποιήσουμε τον άλλο επιτιθέμενο σε αυτόν τον πόλεμο – το καθεστώς του Λουκασένκο.
Το καθεστώς του Λουκασένκο είναι συνένοχο σε αυτή τη φαύλη επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.
Έτσι, θα πλήξουμε το καθεστώς του Λουκασένκο με ένα νέο πακέτο κυρώσεων.
Θα εισαγάγουμε περιοριστικά μέτρα κατά των πιο σημαντικών τομέων τους.
Αυτό θα σταματήσει τις εξαγωγές τους σε προϊόντα από ορυκτά καύσιμα μέχρι καπνό, ξύλο και ξυλεία, τσιμέντο, σίδηρο και χάλυβα.
Θα επεκτείνουμε επίσης στη Λευκορωσία τους εξαγωγικούς περιορισμούς που θεσπίσαμε για τα αγαθά διπλής χρήσης για τη Ρωσία.
Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν επίσης οι κίνδυνοι καταστρατήγησης των μέτρων μας κατά της Ρωσίας.
Επιπλέον, θα επιβάλουμε κυρώσεις σε όσους Λευκορώσους βοηθούν τη ρωσική πολεμική προσπάθεια.
Όλα αυτά τα μέτρα έρχονται να προστεθούν στην ισχυρή δέσμη μέτρων που σας παρουσίασα χθες, η οποία συμφωνήθηκε από τους διεθνείς εταίρους μας.
Στο πλαίσιο αυτού του πακέτου, σημαντικές ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα SWIFT.
Θα απαγορεύσουμε επίσης τις συναλλαγές της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας και θα παγώσουμε όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, για να την εμποδίσουμε να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο του Πούτιν.
Και θα βάλουμε στο στόχαστρο τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών.
Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε στενά με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο.
Και παραμένουμε σε στενές επαφές με τους Ουκρανούς φίλους μας.
Η ηγεσία του Προέδρου Ζελένσκι και η γενναιότητά του και η ανθεκτικότητα του ουκρανικού λαού είναι εξαιρετικές και εντυπωσιακές.
Αποτελούν έμπνευση για όλους μας.
Υποδεχόμαστε με ανοιχτές αγκάλες τους Ουκρανούς που πρέπει να διαφύγουν από τις βόμβες του Πούτιν και είμαι υπερήφανος για τη θερμή υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι Ευρωπαίοι.
Κινητοποιούμε κάθε προσπάθεια και κάθε ευρώ για να στηρίξουμε τα ανατολικά κράτη μέλη μας – για να φιλοξενήσουν και να φροντίσουν αυτούς τους πρόσφυγες.
Θα το κάνουμε αυτό με πλήρη αλληλεγγύη.
Με αυτό το σκεπτικό, καλώ τον Ύπατο Εκπρόσωπο Borrell να παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες”.
Αυτές ήταν οι χώρες που είχαν κλείσει τον εναέριο χώρο τους στα Ρωσικά αεροσκάφη, μέχρι την ανακοίνωση της Κομισιόν που απαγόρευσε σε όλα τα ρωσικά – ευθέως ή εμμέσως ελεγχόμενα από τη Μόσχα – αεροσκάφη να χρησιμοποιούν και να υπερίπτανται του εναέριου χώρου της Ε Ε.
Πηγή: protothema.gr
Ένα πλοίο υπό ελληνική σημαία με έξι Έλληνες ναυτικούς βρίσκεται ακινητοποιημένο σε λιμάνι της Οδησσού, στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Στο συγκεκριμένο πλοίο, δεν χορηγείται άδεια να αποπλεύσει λόγω της γενικής απαγόρευσης που έχει επιβάλει ο ουκρανικός στρατός, μετά τη ρωσική εισβολή.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας:
“Σύμφωνα με τη διενεργηθείσα αποτύπωση/καταγραφή, στην θαλάσσια περιοχή της βόρειας Μαύρης Θάλασσας (λιμένες, αγκυροβόλια και χωρικά ύδατα Ρωσίας και Ουκρανίας) βρίσκονται οκτώ (8) πλοία υπό ελληνική σημαία με εξήντα έναν (61) Έλληνες ναυτικούς ενώ στη νότια Μαύρη Θάλασσα βρίσκονται πέντε (5) πλοία υπό ελληνική σημαία με τριάντα εννέα (39) Έλληνες ναυτικούς.
Εκ των οκτώ πρώτων, ένα (1) βρίσκεται στο λιμένα Γιούζνε Οδησσού, ένα (1) βρίσκεται σε ρουμανικά χωρικά ύδατα, ενώ τα υπόλοιπα έξι (6) βρίσκονται σε αγκυροβόλια είτε του Νοβοροσίσκ Ρωσίας, είτε του Στενού Κερτς, ανοικτά της Κριμαίας.
Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία πέντε (5) ελληνόκτητων πλοίων στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, στα οποία επιβαίνουν 19 Έλληνες ναυτικοί.
Η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή του Lloyd’s Market Association (LMA) κατέταξε τα ρωσικά και ουκρανικά ύδατα της Μαύρης και Αζοφικής Θάλασσας στον κατάλογο περιοχών αυξημένων στρατιωτικών, πειρατείας, τρομοκρατίας και συναφών κινδύνων.
Με βάση την ανωτέρω ανακοίνωση της LMA, αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις ασφάλισης των πλοίων κατά κινδύνων πολέμου που βρίσκονται στην υπόψη περιοχή και θα αποτελούν αντικείμενο ειδικής διαπραγμάτευσης μεταξύ πλοιοκτητών και ασφαλιστών. Η ανακοίνωση δεν επηρεάζει τους όρους ναυτολόγησης ναυτικών.
Από τις 24/2, η Ρωσία έχει ανακοινώσει αναστολή της ναυσιπλοΐας στην Αζοφική Θάλασσα (κλείσιμο Στενού Κερτς).
Από το ΥΝΑΝΠ ενημερώνεται διαρκώς η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα (ΝΕΕ, ΕΕΕ ΕΕΝΜΑ, ΠΝΟ και ΠΕΠΕΝ) για κάθε εξέλιξη.
Ήδη από τις πρώτες ώρες έναρξης των ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24/2, εκδόθηκε σύσταση της Ελλάδας ως κράτος σημαίας, για άμεση απομάκρυνση και μη προσέγγιση των ελληνικών εμπορικών πλοίων από και προς τα λιμάνια και τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και στα αγκυροβόλια των ως άνω λιμένων.
Χθες 26/2, ενημερώθηκαν οι Πλοίαρχοι των Ελληνικών και ελληνόκτητων να αυξήσουν περαιτέρω τα μέτρα ασφαλείας που ήδη έχουν λάβει για την ασφάλεια των πληρωμάτων, αλλά και των πλοίων τους.
Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και η Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας επικοινωνούν τακτικά με πλοιάρχους όλων των ελληνικών πλοίων στην περιοχή και δεν έχει αναφερθεί άλλο πρόβλημα.
Επίσης από πλευράς Κλάδου Ελέγχου Πλοίων ήδη από τις 24/02 ενημερώνονται σταθερά οι ναυτιλιακοί φορείς ότι τα πλοία τους, όταν πλέουν σε λιμένες των δύο χωρών στη Μαύρη και Αζοφική Θάλασσα, πρέπει να εφαρμόζουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας.
Το μοναδικό καταγεγραμμένο πρόβλημα, μέχρι ώρας, εντοπίζεται στο λιμένα Γιούζνε της Οδησσού όπου βρίσκεται παραβεβλημένο ένα φορτηγό πλοίο υπό Ελληνική σημαία, με έξι Έλληνες ναυτικούς. Στο συγκεκριμένο πλοίο δεν χορηγείται απόπλους από τις ουκρανικές αρχές λόγω της αναστολής λειτουργίας, με εντολή του ουκρανικού ναυτικού, των λιμένων της χώρας εξαιτίας του πολέμου.
Από το ΥΝΑΝΠ ζητήθηκε η συνδρομή της Ελληνικής Προξενικής Αρχής στην Οδησσό για παρέμβαση της προς τις τοπικές αρχές και την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής, με στόχο τον απόπλου του πλοίου.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκκρεμεί η εξειδίκευση των κυρώσεων από τα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου Ε.Ε., η συνεδρίαση των οποίων συνεχίζεται. Με την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας, που εκτιμάται σήμερα ή το αργότερο εντός του επόμενου διημέρου, θα γίνει γνωστός ο βαθμός που αφορούν και στις θαλάσσιες μεταφορές.
Τέλος να σημειωθεί ότι σε σταθερή επικοινωνία με τους πλοιάρχους των εν λόγω πλοίων βρίσκεται από τις 24/2 και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης”.
*Φωτογραφία αρχείου
sinidisi.gr
Ο Ζελένσκι προχώρησε σε ανάρτηση στο Facebook όπου ανέφερε τα εξής: «Το αποτέλεσμα της συνομιλίας με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο. Συμφωνήσαμε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις στα ουκρανο-λευκορωσικά σύνορα, στην περιοχή του ποταμού Πρίπιατ.
Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέλαβε την ευθύνη ότι κατά τη στιγμή της αναχώρησης, των διαπραγματεύσεων και της επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που έχουν τοποθετηθεί στο έδαφος της Λευκορωσίας θα παραμείνουν στο έδαφος».
Πηγή / Εικόνα: ethnos.gr
Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ρωσική πλευρά δίνει διορία στην Ουκρανία μέχρι τις 15.00 να προσέλθει στη Λευκορωσία για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Το πρωί της Κυριακής ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε κάνει γνωστό πως η ρωσική αντιπροσωπεία είχε φτάσει στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς.
«Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, η ρωσική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Άμυνας και άλλων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της προεδρικής διοίκησης, έφτασε στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς», ανέφερε το RIA Novosti. Παράλληλα ο κ. Πεσκόφ τόνισε πως η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και στην πόλη Γόμελ.
Ζελένσκι: Γιατί λέμε όχι στο Μινσκ
Λίγο αργότερα όμως ήρθε το ηχηρό όχι του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθώς τόνισε πως θεωρεί εχθρικό έδαφος για τη χώρα του την Λευκορωσία. Παράλληλα ο Ζελένσκι πρότεινε άλλες πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Βαρσοβία, η Πράγα ή το Μπακού για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
«Αυτή τη στιγμή, λέμε όχι στο Μινσκ. Άλλες πόλεις μπορεί να είναι ένα μέρος για συνάντηση. Φυσικά, θέλουμε ειρήνη, θέλουμε να συναντηθούμε, θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος. Βαρσοβία, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη, Μπακού -τα έχουμε προτείνει όλα αυτά στη Ρωσία. Οποιαδήποτε άλλη πόλη κάνει.
Μια χώρα, από την επικράτεια της οποίας δεν πετάνε οι πύραυλοι. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που οι συνομιλίες μπορούν να είναι ειλικρινείς και μπορούν πραγματικά να βάλουν ένα τέλος στον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο κανάλι του στο Telegram.
Πηγή: newsit.gr
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη στρατιωτική εικόνα στην Ουκρανία.
Με απόφασή του, η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, αποστέλλει εντός της ημέρας, αμυντικό υλικό με δύο C-130 τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία.
Επίσης εντός της ημέρας θα αποσταλεί σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.
Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και η πρέσβης ‘Αννα-Μαρία Μπούρα.
Πηγή: ethnos.gr
Υπάρχουν αναφορές ότι ένας αγωγός φυσικού αερίου χτυπήθηκε στο Χάρκοβο μετά από ρωσική επίθεση, ενώ ένας τερματικός σταθμός πετρελαίου στο Βασίλκιβο, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Κίεβο, έχει επίσης τεθεί στο στόχαστρο. Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι ο καπνός από την έκρηξη στο Χάρκοβο θα μπορούσε να προκαλέσει «περιβαλλοντική καταστροφή» και συνέστησε στους πολίτες να καλύψουν τα παράθυρά τους.
Παράλληλα το Κίεβο διέψευσε αναφορές ότι χτυπήθηκε παιδικό νοσοκομείο στο Κίεβο από ρωσικά πυρά. Ωστόσο επιβεβαιώθηκε πως ένα παιδί έξι ετών σκοτώθηκε στις μάχες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του νοσοκομείου.
Την ίδια ώρα, 13 Ουκρανοί στρατιώτες που φέρονται να σκοτώθηκαν ενώ υπερασπίζονταν ένα νησί στη Μαύρη Θάλασσα από αεροπορικό και θαλάσσιο βομβαρδισμό – φέρονται να είπαν σε πολεμικό πλοίο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού «άντε γ@@@@@ου» όταν τους ζητήθηκε να παραδοθούν – μπορεί να είναι ακόμη ζωντανοί, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, που επικαλείται ο Guardian.
Μια ουκρανική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή και συντήρηση δρόμων δήλωσε ότι αφαιρεί όλες τις οδικές πινακίδες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις εισβολικές ρωσικές δυνάμεις για να βρουν τον δρόμο τους στη χώρα. Η εταιρεία, Ukravtodor, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook: «Ο εχθρός έχει κακές επικοινωνίες, δεν μπορεί να πλοηγηθεί στο έδαφος. Ας τους βοηθήσουμε να φτάσουν κατευθείαν στην κόλαση».
Πηγή: ethnos.gr