Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  3:14: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο με εμπλοκές, παραβιάσεις και υπερπτήσεις

Σε τέσσερις περιπτώσεις οι παραβιάσεις των του ελληνικού εναέριου χώρου εξελίχθηκαν σε εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί εμβρόντητη τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία με την ρωσική εισβολή, η Τουρκία συνεχίζει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζοντας τις προσπάθειες αμφισβήτησης του ελληνικού εναέριου χώρου πάνω από το Αιγαίο.

Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη συνέχισαν σήμερα Δευτέρα την τακτική των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και σε τέσσερις περιπτώσεις οι παραβιάσεις αυτές εξελίχθηκαν σε εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής.

Πιο συγκεκριμένα, πάνω από το Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο πέταξαν σήμερα 12 τουρκικά μαχητικά F-16 -εκ των οποίων τα 4 ήταν οπλισμένα- και ένα κατασκοπευτικό CN 235.

Tα τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν σε 31 παραβιάσεις του εναέριου χώρου και 9 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Δυο από τις παραβιάσεις ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησε ζεύγος τουρκικών F-16 πάνω από το Φαρμακονήσι στις 16:16 μ.μ. και 2 λεπτά αργότερα πάνω από τους Λειψούς, στα 28.000 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

protothema.gr 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τις πρόνοιες της Σύμβασης του Μοντρέ για τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαραδανελίων, δήλωσε ο πρόεεδρος της Τουρκάις Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την αρμοδιότητα που δίνει στη χώρα μας η Σύμβαση του Μοντρέ με τρόπο που θα αποτρέψει την κρίση. Είμαστε υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Θεωρούμε απαράδεκτη την επίθεση της Ρωσίας και εκτιμούμε τον αγώνα του ουκρανικού λαού.

Σε αυτή τη διαδικασία, η δική μας στάση είναι σημαντική. Φυσικά, δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα, ούτε θα αγνοήσουμε τις περιφερειακές και παγκόσμιες ισορροπίες. Για αυτό, τονίζουμε ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε την Ουκρανία, ούτε τη Ρωσία. Παρά τα διπλά μέτρα και σταθμά με τα οποία μας αντιμετώπιζουν, δεν εγκαταλείπουμε την οικονομική και στρατιωτική μας Συμμαχία» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη συνεδρίαση του Υπουρργικού Συμβουλίου της Τουρκίας, ακτά την οποία κυριάρχησε το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται:

«Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κατά τη συνομιλία συζητήθηκε η ανθρωπιστική κατάσταση που προέκυψε στο πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων στην Ουκρανία και το θέμα της κατάπαυσης του πυρός. Ο υπουργός Τσαβούσογλου έδωσε επίσης πληροφορίες για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε και τις επαφές που έκανε με τους συνομιλητές του για να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός».

Πηγή: cnn.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αυτές είναι οι χώρες που έχουν στείλει αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία

Πάνω από δεκαπέντε χώρες της Δύσης, της ΕΕ και/ή του ΝΑΤΟ έχουν μέχρι στιγμής στείλει ή ανακοινώσει πως πρόκειται να στείλουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται νατοϊκές χώρες που θα περίμενε κανείς, όπως είναι για παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και δυνάμεις που μέχρι πρότινος δεν θα περίμενε.

Οι πάλαι ποτέ «ουδέτερες» Φινλανδία και Σουηδία άλλαξαν στάση, υπό την πίεση της ρωσικής εισβολής, και πλέον στέλνουν όπλα στην Ουκρανία, ενώ και η Γερμανία, την οποία είχαν ειρωνευτεί πολλοί πρόσφατα όταν ανακοίνωσε πως στέλνει στους Ουκρανούς όχι όπλα αλλά κράνη, πλέον άλλαξε στάση δίνοντας το πράσινο φως για την εκεί αποστολή οπλικών συστημάτων.

Σημειώνεται πως οι Ουκρανοί από την πλευρά τους έχουν ζητήσει, μεταξύ άλλων, αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger.

Η λίστα με τις χώρες που έχουν – μέχρι στιγμής – στείλει ή ανακοινώσει πως πρόκειται να στείλουν (ή πουλήσει κάποιες εξ αυτών όπως η Τουρκία) όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία:

ΗΠΑ
Ηνωμένο Βασίλειο
Γαλλία
Σλοβακία
Ολλανδία
Φινλανδία
Γερμανία
Καναδάς
Σουηδία
Βέλγιο
Πορτογαλία
Ελλάδα
Ρουμανία
Ισπανία
Τσεχία
Νορβηγία
Εσθονία
Βόρεια Μακεδονία
Λετονία
Λιθουανία 
Τουρκία 

kathimerini.gr με πληροφορίες από Al Jazeera, Reuters

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί ακόμη ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μόσχα δεν θα μείνουν χωρίς «σκληρή» απάντηση – Δείτε ποιες χώρες έχουν στείλει μέχρι σήμερα στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο

Τις χώρες που στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία απειλεί ευθέως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το Spectator Index, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι χώρες που εξοπλίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία θα θεωρηθύν υπεύθυνες, εάν τα όπλα αυτά χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, επίσης, οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία δεν θα μείνουν χωρίς «σκληρή» απάντηση.

Αξίζει να δούμε ποιες χώρες έχουν στείλει μέχρι τώρα βοήθεια στην Ουκρανία:

ΗΠΑ: Στρατιωτική βοήθεια αξίας 350 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση αντιαεροπορικών και αντιαρματικών συστημάτων

Καναδάς: Οπλικά συστήματα και δάνειο 394.000.000 δολαρίων

Γερμανία: 1.000 αντιαρματικά συστήματα, 500 πυραύλους Στίνγκερ, εννέα Χόβιτσερ, 14 εξοπλισμένα οχήματα, 10.000 τόνους καυσίμων

Γαλλία: Καύσιμα, αντιαεροπορικά συστήματα, ψηφιακά όπλα

Μ. Βρετανία: Έχει προαναγγείλει την ενίσχυση της Ουκρανίας

Βέλγιο: 3.000 αυτόματα όπλα, 200 αντιαρματικά, 3.800 τόνους καυσίμων

Ολλανδία: 200 Στίνγκερ, όπλα ελεύθερων σκοπευτών, κράνη, 20 εκ. ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας

Τσεχία: 4.000 όλμους, 30.000 πιστόλια, 7.000 πυροβόλα όπλα, 3.000 αυτόματα όπλα, εκατομμύρια σφαίρες

Ιταλία: 110.000.000 ευρώ

Πορτογαλία: Κυάλια νυκτερινής όρασης, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, χειροβομβίδες, πυρομαχικά, G3

Ελλάδα: Αμυντικό εξοπλισμό, ανθρωπιστική βοήθεια

Ρουμανία: Περίθαλψη τραυματιών σε 11 στρατιωτικά νοσοκομεία της, καύσιμα, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη

Ισπανία: Ιατρικό και αμυντικό εξοπλισμό

Ισραήλ: 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας

Νορβηγία: Ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι θα στείλει όπλα στην Ουκρανία για τον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Ταυτόχρονα, χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν στείλει ανθρωπιστική βοήθεια ή έχουν ανοίξει τα σύνορά τους για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Η Ουκρανία, η Πολωνία και η Ρουμανία έχουν ήδη δεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες. Η Ιταλία παρέχει άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση, ενώ η Τουρκία έχει προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.

Νωρίτερα σήμερα, δε, η ΕΕ ανακοίνωσε, διά στόματος Ζοζέπ Μπορέλ, ότι παρέχει χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ για την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.

Δεύτερος γύρος συνομιλιών ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο

Την ίδια ώρα, έναν δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας σε δύο ημέρες προαναγγέλλουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των επαφών μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών αναμένεται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ωστόσο συμφωνήθηκε να καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις αμέσως επόμενες ημέρες, με το ρωσικό δίκτυο Russian Today να επικαλείται πηγή, που υποστηρίζει πως η συνάντηση θα γίνει σε δύο μέρες.

Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων θα διεξαχθεί στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

protothema.gr 

 
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Κατέθεσε αίτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παύση των εχθροπραξιών στο ουκρανικό έδαφος

Εξαιτίας της ρωσικής εισβολής έχουν αναχωρήσει από την Ουκρανία 500.000 πρόσφυγες μέσα σε τέσσερις μέρες – Και συνομιλία Μακρόν με Πούτιν νωρίτερα: Οι τρεις όροι που έθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, τι ζήτησε ο Ρώσος ομόλογός του 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατέθεσε αίτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παύση των εχθροπραξιών λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης που ξέσπασε μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μιας και 500.000 μετατράπηκαν σε πρόσφυγες σε 4 ημέρες.

Για τον λόγο αυτό ο Μακρόν μίλησε με τον Πούτιν ζητώντας  του να μην ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας – σήμερα είναι η τελευταία μέρα της ρωσικής προεδρίας στο Σ.Α του ΟΗΕ.

Η αίτηση του κ. Μακρόν πρόκειται να συζητηθεί  απόψε το βράδυ στις 10 ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, Μακρόν και Πούτιν  συνομίλησαν για μίαμιση ώρα. Όπως ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά από αίτημα του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι,  με τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος έχει μιλήσει σήμερα αρκετές φορές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Εμάνουελ Μακρόν επανέλαβε στον Πούτιν το επιτακτικό αίτημα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση παύση πυρός.

Για το διάστημα που διαρκούν οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας,  ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να εφαρμοστούν τα εξής:

Άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών,
Προστασία των αστικών υποδομών
Εξασφάλιση των οδικών αξόνων, πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων ο πρόεδρος Πούτιν δηλωσε διατεθειμένος να σεβαστεί αυτούς τους τρεις όρους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε επίσης:

-τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου,
-την προστασία του αστικού πληθυσμού
-την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε στον Ρώσο πρόεδρο να μείνουν σε επαφή τις επόμενες μέρες ούτως ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης. Σύμφωνα με την γαλλική ανακοίνωση ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε και σε αυτό.

Στο μεταξύ όπως μεταδίδουν τα διεθνή  ΜΜΕ καθώς και όπως μεταδίδει το RT ο Πούτιν επανέλαβε τους τέσσερις όρους που θέτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να σταματήσει τον πόλεμο που μαίνεται για πέμπτη μέρα.

Οι τέσσερις όροι είναι οι εξής:

Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
«Αποναζιστικοποίηση»  του ουκρανικού κράτους
Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποτελούν απειλή για τους Ουκρανούς αμάχους

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους, από την δική του πλευρά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, όπως μεταδίδει το CNN, πως μια διευθέτηση μέσω διαλόγου με την Ουκρανία είναι δυνατή μόνο με άνευ όρων εξέταση των νόμιμων αμυντικών συμφερόντων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης ρωσικής κυριαρχία στην Κριμαία, της επίλυση των καθηκόντων αποστρατιωτικοποίησης και «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας και διασφάλιση του ουδέτερου καθεστώτος της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ρωσία είναι ανοιχτή για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος, φέρεται να ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν αποτελούν απειλή για τους αμάχους στην Ουκρανία και κατηγορώντας  γι’ αυτό τους Ουκρανούς εθνικιστές.

«Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν απειλούν πολίτες και δεν χτυπούν πολιτικές υποδομές.

Η απειλή προέρχεται από Ουκρανούς εθνικιστές που χρησιμοποιούν τον άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα, τοποθετούν σκόπιμα οπλικά συστήματα σε κατοικημένες περιοχές και ενέτειναν τους βομβαρδισμούς πόλεων στο Ντονμπάς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

protothema.gr 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

O Bλάντιμιρ Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στον οποίο ανακοίνωσε τους τέσσερις όρους προκειμένου να σταματήσει η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία η οποία για 5η μέρα.

Οι τέσσερις όροι είναι οι εξής:

  • Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
  • Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

Σημειώνεται πως ο Ρώσος πρόεδρος αρχικά απαίτησε έναρξη διαπραγματεύσεων μόνο με την προϋπόθεση να παραδώσουν τα όπλα οι Ουκρανοί, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του υποστήριξε πως δεν συνομιλεί με «ναζιστές και ναρκομανείς», αφήνοντας βεβαίως αιχμές για την κυβέρνηση της Ουκρανίας, την οποία μάλιστα κάλεσε τον ουκρανικό λαό και στρατό να ανατρέψουν.

Από την αρχή της σύγκρουσης, ήταν σαφές ότι οι Ρώσοι επιθυμούν την άνευ (ουκρανικών) όρων παράδοση η οποία θα τερματίσει όχι μόνο τον πόλεμο, αλλά και τη θητεία της ουκρανικής κυβέρνησης και της προεδρίας Ζελένσκι – αυτό σημαίνει ο όρος «ουδέτερο καθεστώς».

Η «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας, σημαίνει μη ένταξη στο ΝΑΤΟ και μη προμήθεια εξοπλισμού από τους Αμερικανούς και την οριστική απομάκρυνσή της από τη Δύση.

Για την αποναζιστικοποίηση, είναι σαφές. Όλοι θυμούνται πως έπεσε από τη εξουσία η νόμιμη κυβέρνηση Β.Γιανουκόβιτς το 2014.
 
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκαν μετά από περισσότερες από τρεις ώρες οι διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, ενώ συνεχίζεται για 5η μέρα η ρωσική εισβολή.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω πληροφορίες για το αν υπήρξε κάποιου είδους συμφωνία από τις δύο πλευρές.

Οι συζητήσεις των αντιπροσωπειών των δυο χωρών, έγιναν στο σημείο «Aleksandrovka – Vilcha» της πόλης Γκόμελ της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από το γραφείο του Ζελένσκι, η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την Ρωσία ζήτησε την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

H ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε εκεί με ελικόπτερα. Σε αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Αμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τοτσίτσκιι, ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, οι βουλευτές Αρακάμια και Ουμέροφ και ο εκπρόσωπος της Τριμερούς Ομάδας Επαφής, Κόστιν.

Η Μόσχα εκπροσωπήθηκε από το δεξί χέρι του προέδρου Πούτιν, Βλαντιμίρ Μεντίνισκι, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν, τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι και τον Ρώσο πρεσβευτή στη Λευκορωσία Μπόρις Γκριζλόβ.

Μπορέλ: Χαιρετίζουμε το πρώτο βήμα για την επίλυση της κρίσης

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ χαιρέτισε την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο Γκόμελ. «Αυτό είναι το πρώτο βήμα, χαιρετίζουμε τη συνάντηση», ανέφερε το RIA Novosti.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. «Αυτό το θέμα δεν είναι στην τρέχουσα ατζέντα. Πρέπει να εστιάσουμε τώρα σε πιο πρακτικά πράγματα. Πρέπει να διατυπώσουμε μια απάντηση τις επόμενες ώρες, όχι τα χρόνια. Η Ουκρανία έχει ευρωπαϊκές προοπτικές, αλλά πρέπει να πολεμήσουμε τον επιτιθέμενο», είπε.

«Ο Λουκασένκο ελπίζει να επιλυθεί η κρίση»

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντιμίρ Μακέι δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο ελπίζει να επιλύσει όλα τα ζητήματα κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κατά τις διαπραγματεύσεις.

«Ο πρόεδρος Λουκασένκο ελπίζει ότι θα βρεθεί μια λύση σε όλα τα ζητήματα κρίσης και όλοι οι Λευκορώσοι προσεύχονται για αυτό», δήλωσε ο Μακέι κατά την έναρξη των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, οποιαδήποτε αιτήματα και προτάσεις μελών των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, θα «εκτελούνται σιωπηρά».

Συμφωνία προς το συμφέρον και των δυο πλευρών θέλει η Μόσχα

Η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες της με την Ουκρανία, είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι. «Κάθε ώρα που παρατείνεται η σύγκρουση, υπάρχουν Ουκρανοί πολίτες και στρατιώτες που πεθαίνουν. Συμφωνήσαμε ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, αλλά θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών», δήλωσε σε τηλεοπτικά δίκτυα ο Ρώσος διαπραγματευτής και σύμβουλος του Κρεμλίνου.

Φωτογραφίες από την άφιξη της ουκρανικής αντιπροσωπείας:

Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε σήμερα το πρωί εκεί όπου επρόκειτο να α διεξαχθούν συνομιλίες με τη Ρωσία για να αξιώσει «άμεση» εκεχειρία και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία. «Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στη ζώνη στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις», αναφέρει η ουκρανική προεδρία σε ανακοίνωσή της. «Το σημαντικό θέμα είναι άμεση εκεχειρία και η απόσυρση των στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος», διευκρίνισε.

Οι λευκορωσικές αρχές ανακοίνωσαν το πρωί ότι ήταν  έτοιμες να υποδεχθούν τις συνομιλίες που προβλέπεται να διεξαχθούν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, πέμπτη ημέρα σήμερα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Ο τόπος των συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία στη Λευκορωσία είναι έτοιμος και εμείς αναμένουμε τις αντιπροσωπείες», ανακοίνωσε το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών στο Facebook.

Πριν τη σημερινή συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε σε διάγγελμά του ότι «μέχρι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη. Δεν θα υποκύψουμε, δεν θα δώσουμε ούτε μέτρο από το έδαφός μας». Υποστήριξε δε ότι η κίνηση του Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις δυνάμεις για τα πυρηνικά, ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση για τις συνομιλίες των δύο πλευρών, προκειμένου να πιέσει, αλλά ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Πόλεμο» με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS άνοιξε η Τουρκία με αφορμή χάρτη -σε έκτακτη εκπομπή για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- στον οποίο η Κωνσταντινούπολη παρουσιάστηκε ως ελληνικό έδαφος.

Ο χάρτης έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στη γείτονα, με τα τουρκικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για «σκάνδαλο».

«Το αμερικανικό κανάλι CBS έδειξε την Κωνσταντινούπολη ως ελληνικό έδαφος» τιτλοφορείται ανάρτηση στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak».

«Στην είδηση ​​για την απόπειρα της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία, το αμερικανικό κανάλι CBS News δημιούργησε σκάνδαλο. Παρουσίασε την Κωνσταντινούπολη στο κοινό του ως γη της Ελλάδας» γράφει η ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας.


Τι συνέβη

Στο επίμαχο σημείο της έκτακτης ειδησεογραφικής εκπομπής του CBS γινόταν αναφορά στις προβλέψεις της Συνθήκης του Μοντρέ για τα Στενά του Βοσπόρου και τις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης για την εφαρμογή τους.

Στον επίμαχο χάρτη, όμως, η περιοχή των Στενών και της Κωνσταντινούπολης αποτυπωνόταν με πορτοκαλί χρώμα, το χρώμα δηλαδή της ελληνικής επικράτειας, προφανώς από λάθος.

Πηγή: in.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη κινητικότητα παρουσιάζει η Συντονιστική Επιτροπή που συγκρότησαν πολίτες ως μοχλού πίεσης για να προχωρήσει ο οδικός άξονας Αγρίνιο – Καρπενήσι.

Μετά τον δήμαρχο Αγρινίου ακολούθησε συνάντηση με τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Θάνο Μωραΐτη που είχε και την πρωτοβουλία της επαφής, όπως αναφέρει σε ανάρτηση του.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο πνοής και νευραλγικής σημασίας για τον τόπο μας, το οποίο βαλτώνει και καθυστερεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Σήμερα, ενώ υπάρχουν οι χρηματοδοτικές δυνατότητες (Ταμείο Ανάκαμψης), ο οδικός άξονας Αγρίνιο – Καρπενήσι δεν είναι ανάμεσα στα επιλέξιμα έργα της κυβέρνησης, η οποία επιμένει σε αοριστολογίες και γενικόλογες υποσχέσεις», σημείωσε ο κ. Μωραΐτης .

«Ο μεγάλος στόχος του οδικού άξονα Πλατυγιάλι – Αγρίνιο- Καρπενήσι – Λαμία μπορεί ακόμα να κερδηθεί. Πρέπει να αποτελέσει κοινή προσπάθεια και προτεραιότητα όλων μας», τόνισε επίσης.

agrinionews.gr
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε την αίτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα η φωτογραφία ανέβηκε από τον λογαριασμό του ουκρανικού κοινοβουλίου στο twitter.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: Με την παρούσα επιστολή, η Ουκρανία, ως ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται τις αξίες που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει την τιμή να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το άρθρο 49 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επισυνάπτεται κοινή δήλωση των εκπροσώπων των αρχών της Ουκρανίας σχετικά με την αίτηση για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
με εκτίμηση

Βολοντίμιρ Ζελένσκι».

Νωρίτερα σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προβεί σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμα στο οποίο απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επείγουσα ένταξη της χώρας στο μπλοκ των 27 μελών υπό ειδικές διαδικασίες.

eleftherostypos.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Σελίδα 1 από 2