Θάνος Μωραΐτης: «Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό. Ομολογεί την αποτυχία της και προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της με εκ τωνυστέρων ελέγχους και νέα μέτρα».
Στην εκπομπή «Επτά» με τη δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη εμφανίστηκε σήμερα το μεσημέρι ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.
Τα βασικά σημεία της τοποθέτησής του, αναφορικά με την οπαδική βία και τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ήταν τα εξής:
– Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό. Ομολογεί την αποτυχία της προσπαθώντας να συγκαλύψει τις ευθύνες της με εκ των υστέρων ελέγχους και νέα μέτρα.
– Τους τελευταίους μήνες υπήρχαν διάφορες συμπλοκές, ραντεβού θανάτου και άλλη μια δολοφονία, αλλά η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να τα σταματήσει εγκαίρως.
– Δεν είναι μόνο η οπαδική βία, είναι γενικότερα το φαινόμενο της βίας και πρέπει να δούμε τις κοινωνικές του προεκτάσεις.
– Το μοντέλο της συνεχούς αυστηροποίησης των ποινών και της συρρίκνωσης των δικαιωμάτων δεν είναι μια δεξιά και συντηρητική αντίληψη. Είναι μια λάθος αντίληψη η οποία όπου εφαρμόστηκε απέτυχε.
– Αυτοί που σκότωσαν τον Άλκη δεν είναι οπαδοί, είναι δολοφόνοι.
– Τον κόσμο από τα γήπεδα τον έδιωξαν οι συμπεριφορές των παραγόντων. Υπάρχει σήψη, δυσοσμία και διαπλοκή. Αυτά έκαναν το ποδόσφαιρο τον μεγάλη ασθενή του ελληνικού αθλητισμού.
– Οι οπαδοί από το μέρος του προβλήματος, μπορούν να γίνουν το μέρος της λύσης του.
– Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τα προηγούμενα χρόνια ως κυβέρνηση πήρε δραστικά μέτρα, που μείωσαν τα επεισόδια στα γήπεδα κι έβαλαν ένα πλαίσιο νομιμότητα στους συνδέσμους οπαδών με τις λέσχες φιλάθλων.
– Η πολιτεία οφείλει να δράσει. Οι διοικήσεις των ομάδων πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
– Εμείς, ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό κατά της βίας.
Ο κ. Μωραΐτης, απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, τόνισε:
«Δεν μπορούμε να ακούμε τον Πρωθυπουργό να λέει ότι η λύση είναι το εισιτήριο διαρκείας των οργανωμένων οπαδών. Θέλω να του θυμίσω ότι έχουμε ηλεκτρονικό εισιτήριο, δεν καταλαβαίνω τι εννοεί. Αυτό που επίσης δεν καταλαβαίνω είναι τα περί του βλακώδους ανταγωνισμού μεταξύ των ΠΑΕ».
Πρόσθεσε επίσης πως «υπάρχουν σκληρά συμφέροντα, σύψη και διαπλοκή επί σειρά ετών. Θα πρέπει να αποκτήσει η χώρα έναν στρατηγικό σχεδιασμό για την επόμενη δεκαετία».
«Αν κάνουμε αυτό που πρέπει, εφαρμόσουμε τους νόμους και τολμήσουμε ως χώρα όλοι οι παράγοντες που συνθέτουν αυτό το δύσκολο περιβάλλον, η κατάσταση θα αλλάξει».
«Η αστυνομία δεν έκανε σωστά τη δουλειά της. Αν είχε γίνει ο έλεγχος σε αυτές τις λέσχες φιλάθλων δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που φτάσαμε. Να λογοδοτήσει η κυβέρνηση στη Βουλή για να λάβουμε απαντήσεις».
agrinionews.gr
Συνεχίζονται οι προειδοποιήσεις των ξένων χωρών στους πολίτες που διαμένουν στην Ουκρανία
Οι Σουηδοί υπήκοοι θα πρέπει να φύγουν από την Ουκρανία όσο το δυνατόν συντομότερα δεδομένης της «αλλαγής της κατάστασης ασφαλείας», ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
Περίπου 200-300 Σουηδοί βρίσκονται στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη σουηδική πρεσβεία στο Κίεβο.
Σε ακραία κατάσταση βρίσκονται οι Έλληνες πολίτες, λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών, καθώς αρκετοί είναι αυτοί πλέον που δεν μπορούν να επιβιώσουν.
Η κυβέρνηση αντί να τους ελαφρύνει από τα κόστη ζωής και να αλλάξει ενεργειακή πολιτική, ώστε να πέσουν οι τιμές, ασχολείται μόνο με το «κυνήγι» των πολιτών για το εμβόλιο και με το να «πουλά» μια πλαστή εικόνα για την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας.
Οι επιπτώσεις των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας για τις βιομηχανίες και τους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικά για τα προϊόντα της καθημερινότητας, είναι σοκαριστικές.
Είναι ενδεικτικό το εύρημα της έρευνας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας σύμφωνα με το οποίο το 88% των βιομηχανιών ήλθε αντιμέτωπο με αυξήσεις πάνω από 40% στα τιμολόγια ρεύματος. Το αποτέλεσμα είναι να έχει διογκωθεί από 20% έως 40% το κόστος παραγωγής για περισσότερες από μία στις πέντε επιχειρήσεις.
Στην ερώτηση τι θα συμβεί στην περίπτωση περαιτέρω αύξησης των τιμών ενέργειας στο επόμενο εξάμηνο, οι επιχειρήσεις του δείγματος προβλέπουν μείωση από 10% έως 20%:
Η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, επηρεάζει και τη ρευστότητα των προμηθευτών ρεύματος.
Οι πάροχοι αγοράζουν τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από τη χονδρεμπορική αγορά για την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών τους. Το κόστος όμως έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, όπως περιγράφουν στελέχη της αγοράς, αναγκάζονται να διαθέσουν υψηλότερα κεφάλαια για τις συναλλαγές τους στο χρηματιστήριο ενέργειας.
Εμπρός σε αυτή την κατάσταση, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Κόντρα» ενεργειακοί πάροχοι έχουν βαρέσει «κανόνι», κάνοντας ολοκληρωτική στάση πληρωμών εδώ και 7 μήνες, ενώ εισπράττουν κανονικά τους λογαριασμούς από τους καταναλωτές.
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε «φέσι» ύψους 600 ευρώ στην ΔΕΔΗΗΕ και σε άλλους οργανισμούς.
Οι πολίτες απέναντι στο «τσουνάμι» ακρίβειας που υπάρχει ξεσπάν στην κάμερα και επιρρίπτουν ξεκάθαρες ευθύνες στην κυβέρνηση, η οποία όπως τονίζουν θα προτιμούσε να μην ζούσαν!
«Έχει φτωχύνει πολύ η ζωή μας, όχι μόνο από λεφτά και από αξίες», λέει μια γυναίκα, ενώ άλλη γυναίκα τονίζει: «Ίσως περισσεύει και η ζωή μας, καλύτερα να είχαμε πεθάνει οι άνω των 60 για τους ιθύνοντες. Πιστεύω ότι είμαστε άχρηστοι, τζάμπα ζούμε, κλέβουμε τον αέρα απ' αυτούς».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε το μη έκτακτο προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο να εγκαταλείψει την Ουκρανία εν μέσω της αυξανόμενης έντασης με τη Ρωσία.
«Παρά τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού, ο πυρήνας των εργαζομένων στην πρεσβεία, οι αφοσιωμένοι Ουκρανοί συνάδελφοι μας και το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις διπλωματικές και βοηθητικές προσπάθειες με στόχο τη στήριξη της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ευημερίας της Ουκρανίας», αναφέρει στο twitter η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο.
Η Μόσχα ανακαλεί μέρος του διπλωματικού της προσωπικού στην Ουκρανία
Η Ρωσία άρχισε να μειώνει τη διπλωματική της παρουσία στην Ουκρανία, δηλώνοντας σήμερα ότι φοβάται “προκλήσεις” από την πλευρά των ουκρανικών αρχών ή “τρίτες χώρες”.
“Φοβούμενη πιθανές προκλήσεις από το καθεστώς του Κιέβου ή τρίτων χωρών, αποφασίσαμε μια κάποια βελτιστοποίηση του προσωπικού των ρωσικών εκπροσωπήσεων στην Ουκρανία”, δηλώνει η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε, απαντώντας σε ερώτηση μέσων ενημέρωσης όσον αφορά τη μείωση της παρουσίας της στη γειτονική φιλοδυτική χώρα.
“Δεδομένης της σημαντικής επιρροής που έχουν η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο στο Κίεβο (…) συμπεραίνουμε ότι οι Αμερικανοί και Βρετανοί συνάδελφοί μας είναι προφανώς ενήμεροι για κάποιες ενέργειες που προετοιμάζονται στην Ουκρανία οι οποίες θα μπορούσαν να περιπλέξουν σημαντικά την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας”, προσθέτει η Ζαχάροβα.
Πολλές δυτικές πρεσβείες έχουν λάβει παρόμοια μέτρα, ενώ ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία κάλεσαν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία το ταχύτερο δυνατό.
Νέα επικοινωνία Μπάιντεν – Πούτιν
Την ίδια ώρα, στον σημερινό, νέο κύκλο επαφών μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τζο Μπάιντεν, αλλά και στην επικοινωνία του Ρώσου προέδρου με τον Εμανουέλ Μακρόν είναι στραμμένα τα βλέμματα της παγκόσμιας πολιτικής και διπλωματικής σκηνής, με τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Ουκρανικό να αναζητούν έδαφος αποκλιμάκωσης.
Το τελευταίο 24ωρο τα σενάρια περί ρωσικής εισβολής εντάθηκαν, μετά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για στρατιωτική κίνηση εκ μέρους της Μόσχας ακόμη και πριν τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Η ρωσική πλευρά, όπως συνηθίζει, διέψευσε τις εν λόγω πληροφορίες, μιλώντας για εσκεμμένη παραπληροφόρηση, σε μια ιδιαίτερα οξεία τοποθέτηση, αν ληφθεί υπόψη ότι έρχεται και λίγο πριν την αναμενόμενη νέα συνομιλία Πούτιν – Μπάιντεν.
«Η υστερία του Λευκού Οίκου είναι αποκαλυπτική όσο ποτέ. Οι Αγγλοσάξονες χρειάζονται πόλεμο. Με κάθε κόστος», έγραψε στον λογαριασμό της στο κοινωνικό δίκτυο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, εκτιμώντας ότι για τις ΗΠΑ «οι προβοκάτσιες, η παραπληροφόρηση, οι απειλές είναι αγαπημένη μέθοδος επίλυσης των δικών τους προβλημάτων».
Aπο πλευράς του, σε σημερινές δηλώσεις, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν διεμήνυσε ότι «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για όλα τα ενδεχόμενα, είτε η Μόσχα επιλέξει τη διπλωματία, είτε την κλιμάκωση».
Πηγή: eleftherostypos.gr
Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την οποία απαντά στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά. «Ο κ. Μητσοτάκης καταφεύγει στη γνωστή συνταγή Μαυρογιαλούρου της Δεξιάς» τονίζεται.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Πανικόβλητος από την ραγδαία φθορά της κυβέρνησής του και την οργή των πολιτών που δοκιμάζονται από την ακρίβεια ο κ. Μητσοτάκης καταφεύγει και πάλι στη γνωστή συνταγή Μαυρογιαλούρου της Δεξιάς. Ψεύδη και θολές και αδιευκρίνιστες υποσχέσεις για ελαφρύνσεις κάποια στιγμή στο μέλλον. Κουβέντα για άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας. Το μόνο που έκανε και πάλι ήταν να προσβάλει τους πολίτες λέγοντας πως λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν. Άλλωστε το μόνο λεφτόδεντρο που συνεχώς ποτίζει με δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού είναι αυτό των φίλων του με το πάρτι των απευθείας αναθέσεων και του βολέματος γαλάζιων golden boys με μισθούς 8.500 ευρώ στο Δημόσιο.
Την ίδια ώρα αρνείται την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ γιατί θα ανέβει η ανεργία. Δηλαδή για το καλό των εργαζομένων κρατά καθηλωμένο τον μισθό, αυτός που θεσμοθέτησε απλήρωτες υπερωρίες. Ο κ. Μητσοτάκης είπε όμως και μια αλήθεια. Ότι το 2022 δεν είναι 2019. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι πολίτες όταν ανοίγουν τους λογαριασμούς ρεύματος, όταν βάζουν βενζίνη, όταν προμηθεύονται τρόφιμα.
Σχετικά με την αναφορά του για τους πρωθυπουργούς των μνημονίων, να του θυμίσουμε ότι πρωθυπουργός μνημονίων με υπουργό απολύσεων Μητσοτάκη, ήταν ο κ. Σαμαράς και πρωθυπουργός που έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισε το χρέος για να δανείζεται φθηνά η χώρα και παρέδωσε 37 δισ. στα δημόσια ταμεία, ο Αλέξης Τσίπρας. Η κοινωνία χρειάζεται άμεσα μέτρα προστασίας από την ακρίβεια, μέτρα που μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει»
agriniopress.gr
Δέκα άτομα έχουν προφυλακιστεί μέχρι στιγμής, ενώ ο 20χρονος που είχε διαφύγει στην Αλβανία έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Δευτέρα.
«Είχαμε τις μαραθώνιες απολογίες των κατηγορουμένων. Προφυλακίστηκαν δέκα άτομα και οι κατηγορίες είναι πολύ σοβαρές. Αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και επιπλέον, απόπειρες ανθρωποκτονίας. Η προβλεπόμενη ποινή είναι εκείνη της ισοβίου καθείρξεως», είπε στο MEGA ο Γιάννης Γλύκας, Πρόεδρος Ένωσης Ποινικολόγων.
«Σε περιπτώσεις που μετατρέπεται η κατηγορία στην πορεία κι έχουμε έναν ή περισσότερους αυτουργούς, ή δύο ή τρεις ή πέντε συνεργούς, εκεί διαφοροποιείται η ποινή. Μπορεί να έχουμε μειωμένη ποινή, όμως υπάρχει και η διάταξη του ποινικού κώδικα που μπορούμε να έχουμε την ίδια ποινή στον συνεργό, εάν αυτός έχει επιτελέσει κεντρικό ρόλο και έχει θέσει στη διάθεση του αυτουργού το αντικείμενο της προσβολής», κατέληξε.
Στα ζητήματα της ακρίβειας και των μέτρων που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη δίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά. Προαναγγέλλει στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των ασθενέστερων, πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, και γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού. Επίσης δίνει λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε λέγοντας ότι η χώρα αφήνει οριστικά πίσω της οριστικά πίσω της μια δύσκολη δεκαετία, έχουμε αλλάξει πίστα -όπως είπε- και ως χώρα έχουμε δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι.
Αναλυτικότερα είπε: «Η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία δυναμική τροχιά ανάκαμψης, αντιμετωπίζοντας όμως ταυτόχρονα σημαντικούς κλυδωνισμούς από επιπτώσεις οι οποίες είναι έξω από το δικό μας έλεγχο και αναφέρομαι κυρίως στις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αυτή η προσωρινή αναταραχή όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακυρώσει τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η ελληνική οικονομία θα είναι μία από τις πρωταθλήτριες στην ανάπτυξη το 2021. Πιστεύω ότι το ίδιο θα ισχύσει και για το 2022. Η ανεργία αποκλιμακώνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση στην ανεργία στην Ευρώπη».
Για τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και στα καύσιμα είπε ότι οι πολίτες έχουν δίκιο να ανησυχούν, καθώς καταγράφονται οι μεγαλύτερες πιέσεις τα τελευταία 40 χρόνια. Όμως το διαθέσιμο εισόδημα έχει σημαντικά αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, όπως πχ με την μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Οι επιδοτήσεις δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά δίνουν ανακούφιση, είπε και πρόσθεσε ότι ελπίζουμε να είναι προσωρινές οι αυξήσεις.
Σημείωσε πάντως πως η κυβέρνηση θέλει τα μέτρα να είναι στοχευμένα και να ανακουφίζουν τους αδύναμους.
Κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα και δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα, τόνισε.
«Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα»
Ο πρωθυπουργός ακολούθως τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού σίγουρα και τον μήνα Φεβρουάριο και από εκεί και πέρα με το οικονομικό επιτελείο θα δούμε τι θα κάνουμε. Αλλά πρέπει να σας τονίσω και πάλι τη σημασία -και νομίζω ότι το καταλαβαίνετε και εσείς αυτό- του να εκτελέσουμε με συνέπεια τον προϋπολογισμό. Και μέχρι στιγμής τα όποια έκτακτα βοηθήματα, τις όποιες έκτακτες παροχές, έχουμε δρομολογήσει καταφέραμε και τις εξασφαλίσαμε από την υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού.
Γιατί επιμένω τόσο πολύ στην ανάπτυξη; Όσο η ανάπτυξη είναι πιο ρωμαλέα, τόσο μεγαλύτερες αντοχές έχει ο προϋπολογισμός. Και όσο μεγαλύτερες αντοχές έχει ο προϋπολογισμός, τόσο μας επιτρέπεται να κάνουμε τέτοιες παρεμβάσεις. Τονίζω όμως, και θέλω να επιμείνω σε αυτό, ότι αυτά τα έκτακτα μέτρα είναι αυτό που λέει η λέξη: είναι έκτακτα αλλά δεν είναι ο κανόνας.
Ο κανόνας πρέπει να είναι τα μόνιμα μέτρα και γι’ αυτό και θέλω να επιμείνω ότι οι εξαγγελίες και η υλοποίηση των δεσμεύσεών μας σχετικά με τη μείωση των φόρων έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά -με εξαίρεση κάποιους συντελεστές ΦΠΑ που έχουμε πει ότι θα μειωθούν προσωρινά- όλες οι άλλες μειώσεις φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος εισοδήματος στις επιχειρήσεις στο 22% από 29% -για κάντε λίγο τον υπολογισμό τι σημαίνει αυτό για μια μικρομεσαία επιχείρηση- η μείωση του φόρου στα μερίσματα, οι παρεμβάσεις που κάναμε στην προκαταβολή, η κατάργηση του φόρου γονικής παροχής έως 800.000. Όλα αυτά τα μέτρα έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά.»
«Άλλοι ήταν οι πρωθυπουργοί των μνημονίων»
Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση νέου μνημονίου, κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Για αυτά θα ρωτήσετε άλλους. Άλλοι ήταν οι πρωθυπουργοί των Μνημονίων. Εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός των Μνημονίων. Και πρέπει να σας πω επίσης, επειδή, ξέρετε, είναι πάρα πολύ εύκολο σε μια γενικότερη πλειοδοσία παροχών να ανοίγει κανείς το τεφτέρι και κάθε βδομάδα να λέει ‘μου περίσσεψαν πέντε, να πάω να τα δώσω, μου περίσσεψαν δέκα, να πάω να τα δώσω’. Όχι, αυτή δεν είναι πολιτική η οποία με χαρακτηρίζει.
Έχω απόλυτη αίσθηση των δυσκολιών της ελληνικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα όμως, έχω μια υποχρέωση να βάλω οριστικούς τίτλους τέλους στην περιπέτεια την οποία πέρασε η χώρα την τελευταία δεκαετία. Θέλω να βγούμε από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του έτους».
Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι δίνει μεγάλη σημασία στην επαναφορά της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς «ξεκλειδώνει δισεκατομμύρια πόρων τα οποία θα μπορούν να επενδυθούν πια στην Ελλάδα».
Σημείωσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση αυτή έχει πάρει την απόφαση να ξεπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ, με τα οποία θα τελειώσουμε εντός του έτους».
Εισφορά αλληλεγγύης – Αύξηση κατώτατου μισθού
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως πρόθεσή του πρόθεσή του είναι να γίνει παρελθόν το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ προανήγγειλε ότι από 1η Μαΐου αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και η αύξηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη του 2% που δόθηκε στις αρχές του 2022.
Μέτρο μας είναι να πάμε τόσο όσο είναι αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είπε.