Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  8:05: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2022

Θ. Μωραΐτης: Η παράταξη που πτώχευσε τη χώρα παραμένει αμετανόητη

Την υπόθεση Λιβανού σχολίασε και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Μωραΐτης. Σχολιάζοντας την στιχομυθία του Σπ. Λιβανού με τον Πέτρο Δούκα, σημείωσε πως «η αλαζονεία, η αναλγησία και ο κυνισμός τους δεν έχει προηγούμενο.

Τα όσα ακούγονται σε βίντεο από σύσκεψη στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, ότι δηλαδή το 2007 κέρδισε τις εκλογές μετά τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας επειδή «μοίραζε λεφτά με τσάντες σε όποιον έλεγε καλημέρα», προκαλούν θλίψη και αγανάκτηση».

«Αποδεικνύεται» σύμφωνα με το Θ. Μωραΐτη ότι «για άλλη μια φορά ότι η παράταξη που πτώχευσε τη χώρα παραμένει αμετανόητη.

Συνεχίζει να αντιλαμβάνεται τις κυβερνητικές ευθύνες ως κάτι που εξαγοράζεται, μοιράζοντας χιλιάρικα. Τότε επανίδρυση του κράτους, σήμερα επιτελικό κράτος.

Μπορεί να αλλάζει επικοινωνιακό μανδύα αλλά σε φαυλότητα παραμένει πάντα ίδια. Γι’ αυτό πρέπει να φύγουν. Άμεσα!»

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Βαρεμένος: Εφάρμοζε πολιτική Μητσοτάκη ο Λιβανός

Ο Σπήλιος Λιβανός ήταν ο υπουργός που, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, εφάρμοζε στον τομέα του την πολιτική του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη εκτιμά ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος.

Και παραθέτει μια σειρά από ρητορικά ερωτήματα:

Τώρα, δηλαδή, για όλα φταίει ο Σπήλιος;

–         Για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που προκαλούν ηλεκτροπληξία;

–         Για το τσουβάλι λίπασμα που, από 25 ευρώ, έφθασε στα 40 και τώρα θα μειωθεί κατά 2 ευρώ;

–         Για το γεγονός ότι φέτος υπάρχει κίνδυνος να μην καλλιεργηθούν εκτάσεις για ζωοτροφές επειδή είναι ασύμφορο;

–         Για το γεγονός ότι θα δοθούν μόνο 30 εκατ. ευρώ για το σύνολο της κτηνοτροφίας (αιγοπρόβατα, μοσχάρια, πουλερικά κλπ), ενώ το 2018 είχαν δοθεί 40 εκατ. μόνο για τα αιγοπρόβατα;

–         Για το γεγονός ότι ένας κτηνοτρόφος οδηγείται στο δικαστήριο από τράπεζα για το υπόλοιπο δανείου ύψους 1.600 ευρώ, ενώ θα μπορούσε να του γίνει η ρύθμιση με τις μικρότερες δυνατές δόσεις και λαμβάνοντας υπ’ όψη το εκκαθαριστικό του;

–         Για το γεγονός ότι σε όλες τις περιοχές δόθηκε το εβδομηντάρι για τις ελιές Καλαμών χωρίς προϋποθέσεις, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία ίσχυσε ο συμψηφισμός με την επιστρεπτέα προκαταβολή; Είχε ο υπουργός λόγο να εξαιρέσει την περιφέρειά του;

«Τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν μετά την απομάκρυνση του Σπήλιου Λιβανού, θα οξυνθούν, στον βαθμό που η αντιμετώπισή τους θα υπακούει σε επικοινωνιακές σκοπιμότητες» εκτιμά ο Γ. Βαρεμένος.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μια ομάδα από δικηγόρους διεξάγουν ποινική έρευνα υπόδειγμα, ώστε να παρουσιάσουν στο κοινό όλα τα διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με τα «εγκλήματα του Covid-19 κατά της ανθρωπότητας» και όλους όσους βοήθησαν, υποστήριξαν ή συμμετείχαν ενεργά στη διαμόρφωση και την εκτέλεση ενός κοινού σχεδίου για μια πανδημία.

Ο δικηγόρος Reiner Fuellmich στις εναρκτήριες δηλώσεις του σε αυτό που αναφέρεται ως η «Διαδικασία των Μεγάλων Ενόρκων» μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι οι κυβερνήσεις του κόσμου ελέγχονται από διεφθαρμένες και εγκληματικές δομές εξουσίας.

Οργανισμοί όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο ΠΟΥ, το ΔΝΤ και η BlackRock συνεννοήθηκαν με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να οργανώσουν μια πανδημία που σχεδίαζαν εδώ και χρόνια, σύμφωνα με τους δικηγόρους. Στη συνέχεια δημιούργησαν σκόπιμα μαζικό πανικό μέσω ψευδών δηλώσεων γεγονότων και μιας κοινωνικά σχεδιασμένης επιχείρησης τρομοκράτησης του πληθυσμού, μέσω των ΜΜΕ.

Ο σκοπός αυτού του μαζικού πανικού ήταν να πιέσουν τους πολίτες να δεχθούν τα «εμβόλια», τα οποία την ίδια ώρα αποδείχθηκαν ότι δεν είναι ούτε αποτελεσματικά, ούτε ασφαλή, αντιθέτως είναι πολύ επικίνδυνα.

Η οικονομική, κοινωνική και υγειονομική καταστροφή που προκάλεσαν αυτά τα εγκλήματα μπορούν να μετρηθούν σε εκατοντάδες τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτά είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ο δικηγόρος R.Fuellmich, ενώ αρκετό ενδιαφέρον προκαλούν τα όσα είπε για τις κυβερνήσεις και τον έλεγχο που θέλουν να έχουν πάνω στους ανθρώπους:

«Οι κυβερνήσεις μας δεν είναι πια οι κυβερνήσεις μας. Έχουν καταληφθεί μέσω της κύριάς πλατφόρμας των αντιπάλων των ανθρώπων, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο είχε αρχίσει να δημιουργεί τους δικούς του ηγέτες του πλανήτη μέσω του προγράμματός του των νεαρών ηγετών του πλανήτη ήδη απ’ το 1992 με δύο απ’ τους πρώτους αποφοίτους να ‘ναι η Άνγκελα Μέρκελ και ο Bill Gates.

Οικονομικά εγκλήματα πέρασαν χωρίς αντιρρήσεις απ’ τους πολιτικούς μας επειδή βοηθούν και υποθάλπουν εκείνους που τα διαπράττουν, ενώ επωφελούνται και οι ίδιοι απ’ αυτά τα εγκλήματα.

Κύριος σκοπός των αντιπάλων των πολιτών είναι να αποκτήσουν πλήρη και ολοκληρωτικό έλεγχο πάνω μας.

Αυτό περιλαμβάνει την οριστικοποίηση της λεηλασίας και του πλιάτσικού τους καταστρέφοντας ηθελημένα τις μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις μας, τις επιχειρήσεις μεταποίησης, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόριά μας έτσι ώστε πλατφόρμες όπως η Amazon να μπορέσουν να πάρουν τον έλεγχο.

Επίσης, αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο του πληθυσμού ο οποίος, κατά τη γνώμη τους, χρειάζεται τόσο μια μαζική μείωση όσο και την παραποίηση του DNA του εναπομείναντος πληθυσμού με την βοήθεια για παράδειγμα πειραματικών ενέσεων mRNA.

Αλλά αυτό επίσης απαιτεί, κατά την γνώμη τους, την σκόπιμη καταστροφή της δημοκρατίας, των κανόνων δικαίου και των συνταγμάτων μας μέσω του χάους ώστε τελικά να συμφωνήσουμε να απωλέσουμε τις εθνικές και πολιτιστικές μας ταυτότητες και να αποδεχθούμε μια παγκόσμια κυβέρνηση υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος βρίσκεται τώρα υπό τον πλήρη έλεγχό τους και του Παγκόσμιου Οικονομικού τους Φόρουμ, ένα ψηφιακό διαβατήριο μέσω του οποίου κάθε κίνηση θα παρακολουθείται και θα ελέγχεται και ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο θα μπορούμε να λαμβάνουμε μόνο μέσω μιας Παγκόσμιας Τράπεζας, της δικής τους φυσικά».

Παρακολουθήστε το βίντεο:

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Την απόρριψη του αιτήματος άρσης της ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ, Μάριου Σαλμά αποφάσισε η Βουλή με ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, αναφορικά με υπόθεση που σχετίζεται με το σκάνδαλο Novartis.

Συγκεκριμένα, κατά την έρευνα των αρχών για την εν λόγο υπόθεση, σχηματίστηκε δικογραφία μετά από εισαγγελική αναφορά για προσπάθεια παρέμβασης του «γαλάζιου» βουλευτή σε δικαστή ώστε να επισπευθεί η εκκρεμής του υπόθεση σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis.

Σημειώνεται ότι «υπέρ» της άρσης της ασυλίας του Μ. Σαλμά τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Συνολικά, «κατά» της άρσης της ασυλίας του βουλευτή τάχθηκαν 172 βουλευτές, «υπέρ» της άρσης ψήφισαν 88 βουλευτές, ενώ 9 δήλωσαν «παρών».

Ο Μ. Σαλμάς ζητώντας την απόρριψη του αιτήματος άρσης ασυλίας ανέφερε πως η υπόθεση αφορούσε τη μήνυση που είχε καταθέσει στον μάρτυρα της Novartis, Νίκο Μανιαδάκη, ο οποίος στην κατάθεσή του τον ενέπλεξε με την υπόθεση.

Ο ίδιος, υποστήριξε πως επειδή η υπόθεση καθυστερούσε κατά την προδικασία και αγωνιούσε για την εξέλιξή της, πήρε στο τηλέφωνο τη γραμματεία της Εισαγγελίας, από όπου τον ενημέρωσαν ότι η εισαγγελέας που την είχε χρεωθεί είχε κάνει αίτημα εξαίρεσης και αυτή η αίτηση συζητείται στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου 2019.

Επίσης, όπως είπε, τον πληροφόρησαν πως πρόεδρος του Συμβουλίου ήταν ο πρόεδρος Πρωτοδικών, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, και του έδωσαν το σταθερό του τηλέφωνο για να επικοινωνήσει μαζί του, προκειμένου να λάβει την ενημέρωση σχετικά με το πού βρίσκεται η υπόθεση.

Ο κ. Σαλμάς ανέφερε ότι στις 11 το πρωί κάλεσε τον πρόεδρο του Συμβουλίου ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τον βουλευτή της ΝΔ, πριν ολοκληρώσει την ερώτησή του, του είπε πως «κακώς με παίρνετε τηλέφωνο, εγώ είμαι δικαστής και δεν πρέπει να παρεμβαίνετε» και του έκλεισε το τηλέφωνο.

«Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έστειλε αναφορά στον Άρειο Πάγο ότι εγώ τον πήρα τηλέφωνο για να παρέμβω στην επίσπευση εκκρεμούς υπόθεσής μου» είπε ο κ. Σαλμάς.

Άρση ασυλίας για τον Διονύση Σταμενίτη

Την άρση της ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Διονύση Σταμενίτη για δυο ποινικές δικογραφίες αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια με 265 ψήφους «υπέρ» έναντι μίας «κατά».

Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε από το Σώμα να ταχθεί υπέρ της άρσης ασυλίας του και για τις δύο δικογραφίες καθώς αυτές «δεν υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα και θεωρώ ότι ανεξάρτητα από τη βουλευτική ιδιότητα θα πρέπει να κριθούν από τη δικαιοσύνη».

Η πρώτη δικογραφία αφορά τη θητεία του ως πρόεδρος του ΔΣ στα Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ για προκληθείσα απιστία σχετικά με σύμβαση διαχείρισης και συντήρησης εγκαταστάσεων, η οποία όμως, όπως τόνισε, «είχε λήξει 6 ημέρες πριν αναλάβει την προεδρία της εταιρείας».

Η δεύτερη δικογραφία αφορά την κατηγορία της συναυτουργίας σε απιστία, σχετικά με μια μη δεσμευτική γνωμοδότηση που έλαβε το 2016, το ΔΣ του ΟΛΠ για την ανακατασκευή μιας αποθήκης, όπου συμμετείχε ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ.

pronews.gr

Την ώρα που τα νοικοκυριά στενάζουν λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία πρόσθετη ενίσχυση. 

«Θα πρέπει να μαζευόμαστε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προειδοποιώντας μάλιστα ότι «τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας σταδιακά θα αποσύρονται»!

«Όχι» στην πρόταση της αντιπολίτευση για την μείωση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα και «όχι» στη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και από τον Γιάννη Οικονόμου που υποστήριξε ότι «τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία σε περιπέτειες και να πληγούν πάλι οι πιο αδύναμοι».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός επεσήμανε δε ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη δημοσιονομική πολιτική που ασκούμε».

Παράλληλα, ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν άφησε ανοιχτό κανένα ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα αλλά ούτε και για τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, καθώς όπως είπε αυτή τη στιγμή είναι ανέφικτη.

«Τα περιθώρια είναι περιορισμένα. Όλα τα εξετάζουμε όλα τα έχουμε ποσοτικοποίηση, αλλά αν υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος τότε θα κατευθυνθεί όπου επιλέξουμε συλλογικά στην κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Πρόσθετη μείωση φόρου δεν μπορεί να γίνει ξεκαθάρισε απαντώντας για την ακρίβεια στο καλάθι της νοικοκυράς «όποια μείωση θα περάσει με απόλυτη βεβαιότητα στον πολίτη και δεν θα «χαθεί» στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο από πλευράς κυβέρνησης για ελάφρυνση των πολιτών «δεν είμαι σε θέση να σας πω για οποιοδήποτε μέτρο», αλλά αν υπάρξουν θα είναι στοχευμένα, υποσχέθηκε αόριστα ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός αρκέστηκε στα πενιχρά μέτρα που ήδη έχει πάρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέγοντας ότι «αυτά τα μέτρα δεν θα καλύψουν όλες τις απώλειες, αλλά πάντα ενεργούμε με βάση το δημοσιονομικό χώρο το ότι θα πρέπει το κάθε μέτρο να πηγαίνει στον πολίτη και για να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά», σημείωσε ο υπουργός.

pronews.gr

Ολοένα και περισσότερο θυμίζει κομμουνιστική χώρα η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς μετά τα πενιχρά επιδόματα των 534 ευρώ που δόθηκαν λόγω Covid-19 και τα 150άρια που μοιράστηκαν με κουπόνια στους νέους 18 έως 25 ετών για να εμβολιαστούν, τώρα αναμένεται να δοθούν κουπόνια και για την ακρίβεια! 

Η κυβέρνηση αντί να κοιτάξει εν τη γενέσει το πρόβλημα εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει κρατικά κουπόνια 100 ευρώ στους πλέον ευάλωτους προκειμένου να ενισχυθούν.

Η παροχή θα δοθεί στους δικαιούχους με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά.

Η ιδέα βασίζεται σε αντίστοιχα μοντέλα επιδότησης που έχουν χρησιμοποιήσει και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Αυστρία, ακόμα ναι η Γερμανία, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την ραγδαία αύξηση των τιμών. Η συγκεκριμένη ιδέα έχει κατατεθεί ήδη στους τεχνοκράτες της Κομισιόν και ταυτόχρονα βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας από το οικονομικό επιτελείο.

Στόχος η ενίσχυση να φτάσει στους ευάλωτους, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος τα χρήματα να απορροφηθούν απευθείας από τις επιχειρήσεις, χωρίς να επωφεληθούν οι πολίτες. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους φόβους που έχει το οικονομικό επιτελείο, με αποτέλεσμα μια τέτοια λύση να εξετάζεται ως εναλλακτική της μείωσης του ΦΠΑ. Αντίστοιχα εντελώς απίθανο μοιάζει το ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Στα καύσιμα.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί καθώς θα πρέπει πρώτα να αποφανθούν οι τεχνοκράτες των Θεσμών, όπως και να συζητηθεί σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες.

Ειδικό βάρος στην απόφαση έχει το γεγονός ότι ένα τέτοιο μέτρο θα έχει εξαιρετικά μικρότερο βάρος στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και στην προσπάθεια περιορισμού του ελλείμματος σε σχέση με την μετάταξη προϊόντων από τον υψηλό 24% στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Παρόλα αυτά παραμένει άγνωστο από που θα αντληθούν τα συγκεκριμένα κεφαλαία, εφόσον αποφασιστεί μια τέτοια δράση. Πρόθεση είναι να περιοριστεί όσο το δυνατό περισσότερο το δημοσιονομικό κόστος και ακριβώς για αυτό το λόγο εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο ως πηγή χρηματοδότησης να χρησιμοποιηθούν κονδύλια από κοινοτικά προγράμματα για την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών.

Η πρόταση για το νέου τύπου ανάχωμα στην ακρίβεια στηρίζεται σε μοντέλα που εφαρμόζουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επιδοτήσεις 130 εκατ. ευρώ για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Τα νοικοκυριά με ένα άτομο θα λάβουν 135 ευρώ, με δύο άτομα 175 ευρώ και για κάθε επιπλέον άτομο θα δοθούν επιπλέον 35 ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται η Αυστρία με πακέτο βοήθειας 1,7 δις. ευρώ για σχεδόν όλα τα νοικοκυριά, που θα λάβουν επίδομα 150 ευρώ για το ενεργειακό κόστος, ποσό που θα διπλασιαστεί για όσους έχουν ανάγκη ενώ και το Βέλγιο χορηγεί σε όλα τα νοικοκυριά επίδομα 100 ευρώ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία έγινε πριν λίγο η πρώτη χώρα στον πλανήτη που καταργεί όλες τις απαγορεύσεις που είχαν επιβληθεί πριν 22 μήνες στην «Γηραιά Αλβιώνα» λόγω του Covid-19.

Η ανακοίνωση για την κατάργηση των μέτρων, ακόμα και της καραντίνας για όσους είναι θετικοί στον κορωνοϊό, έγινε πριν λίγο στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον ίδιο τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος διακήρυξε πλέον μια στρατηγική με τίτλο «Η ζωή με τον Covid», την οποία θα παρουσιάσει και επίσημα στις 21 Φεβρουαρίου.

Με δεδομένα τα τρέχοντα ενθαρρυντικά στοιχεία, «η προσδοκία μου είναι ότι θα μπορέσουμε να τελειώσουμε τους τελευταίους εγχώριους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της νομικής υποχρέωσης αυτοαπομόνωσης, εάν κάποιος διαγνωστεί θετικός, ένα μήνα νωρίτερα», είπε. Οι κανονισμοί επρόκειτο να λήξουν στην Αγγλία στις 24 Μαρτίου.

Όλα τα μέτρα θα αρθούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Κατ' αυτό τον τρόπο η Βρετανία γίνεται η πρώτη χώρα στον πλανήτη που επιστρέφει οριστικά στην κανονικότητα, τη στιγμή που στην Ελλάδα η κυβέρνηση έχει επιβάλλει να κυκλοφορούμε με μάσκες στους δρόμους, φυσικά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, να καθόμαστε στα τραπέζια στην εστίαση μόνο 6 άτομα και να απαγορεύεται να σηκωθούν οι πολίτες γιατί θα μεταδώσουν τον κορωνοϊό, όπως επίσης οι πολίτες να θεωρούνται ανεμβολίαστοι στους επτά μήνες αν δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, ενώ την ίδια στιγμή να μπορούν να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρώπης όπου το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους 9 μήνες. 

Και βέβαια πάνω απ΄ όλα να επιμένουν αν χωρίζουν τους πολίτες σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Χωρίς να προβλέπεται άρση έστω και μερική, των μέτρων μέχρι το Πάσχα.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σε πέντε χρόνια φυλάκιση για το revenge porn βίντεο καταδικάστηκε ο Στάθης Παναγιωτόπουλος, ο πρώην συμπαρουσιαστής των Ράδιο Αρβύλα. 

Ο Στάθης Παναγιωτόπουλος κρίθηκε ένοχος για παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, κατ’ εξακολούθηση.

Η καταδίκη είναι με τριετή αναστολή αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η αναστολή θα πάψει να ισχύει καθώς εντός της τριετίας θα έχει κατά πάσα πιθανότητα και άλλη καταδίκη για το ίδιο θέμα καθώς εκκρεμούν κι άλλες καταθέσεις τις οποίες έχει παραδεχθεί, οπότε πιθανόν και εντός του έτους θα βρεθεί πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Ο παρουσιαστής θα πρέπει κάθε μήνα να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. 

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Θεσσαλονίκης του επέβαλε επίσης απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και τον υποχρεώνει να παρακολουθείται από κοινωνικό λειτουργό, όπως επίσης του επιβλήθηκε 10.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.

Παρά την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας ότι η κατηγορία θα έπρεπε να αναβαθμιστεί σε κακούργημα και άρα να παραπεμφθεί σε ανώτερο Δικαστήριο, οι δικαστές αποφάσισαν ότι η πράξη τελέστηκε στην πλημμεληματική της μορφή, καθώς δέχτηκε ότι δεν στοιχειοθετήθηκε «σκοπός βλάβης».

Σύμφωνα με νομικούς, η επιβληθείσα ποινή είναι η ανώτερη που θα μπορούσε να επιβληθεί για τη συγκεκριμένη πράξη.

Στη δίκη, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ύστερα από σχετικό αίτημα της πολιτικής αγωγής, δεν παρέστη ο 59χρονος παρουσιαστής, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τους πληρεξούσιους δικηγόρους του.

Καταθέτοντας, η 30χρονη καταγγέλλουσα φέρεται να αναφέρθηκε στην βλάβη που υπέστη από τη διαρροή του υλικού με προσωπικές της στιγμές στο Διαδίκτυο, τονίζοντας πως είχε εμπιστοσύνη στον κατηγορούμενο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Στάθης Παναγιωτόπουλος κατηγορείται για δύο ανάλογες περιπτώσεις ύστερα από καταγγελίες δυο πρώην συντρόφων του. Οι υποθέσεις αυτές απασχόλησαν πρόσφατα τις διωκτικές Αρχές και εις βάρος του 59χρονου είχε ασκηθεί τότε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο οι αγρότες δεν είναι μόνοι. Το Κράτος είναι παρόν. Και η παρουσία του θα πυκνώσει ακόμη περισσότερο, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο από τον κ. Σπήλιο Λιβανό, στέλνοντας, παράλληλα μήνυμα στους αγρότες ότι οι πόρτες του ΥπΑΑΤ θα είναι πάντα ανοικτές.

Η τελετή παράδοσης παραλαβής, έγινε το πρωί, παρουσία των υφυπουργών κ.κ. Γιώργου Στύλιου και Σίμου Κεδίκογλου, των Γενικών Γραμματέων Χριστιάνας Καλογήρου και Δημήτρη Παπαγιαννίδη και των προέδρων του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δημ. Μελά και του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Ο κ. Λιβανός παραδίδοντας το υπουργείο, έκανε αναφορά στο έργο του αλλά και στο περιστατικό που συνέβη στη Σπάρτη δηλώνοντας ότι απολογείται για τη στάση του σε όσους θεωρούν ότι τους έθιξε. Αναγνώρισε το λάθος του και τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει η πορεία του να στιγματιστεί από αυτό το περιστατικό.

Ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε ότι είναι σίγουρος ότι με την αυτοκριτική την οποία έκανε ο κ. Λιβανός και με το ήθος του θα μπορέσει να συνεχίσει χωρίς στιγματισμό την πορεία του.

Παραδίδοντας το υπουργείο ο κ. Λιβανός είπε:

«Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητέ φίλε Υπουργέ,
Αγαπητοί συνεργάτες,
Σήμερα για εμένα είναι μια μέρα παράξενη.
Σίγουρα μια μέρα συγκίνησης, γιατί αποχωρώ από το Υπουργείο, τον χώρο όπου τους τελευταίους 13 μήνες είχα όχι ως δεύτερο, αλλά ως πρώτο σπίτι μου.
Και έδωσα όλες μου τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε μαζί με τους συνεργάτες μου τα σύνθετα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.
Αυτοί οι 13 μήνες ήταν δύσκολοι, γιατί συνέπεσαν με την υγειονομική και ενεργειακή κρίση,
αλλά και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Όλα αυτά, ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.
Στα δύσκολα σταθήκαμε δίπλα τους.
Τους στηρίξαμε με πάνω από 1 δις ευρώ απέναντι στην πανδημία και τις φυσικές καταστροφές.

Και παράλληλα, παρά αυτές τις δυσκολίες, εργαστήκαμε εντατικά για να σχεδιάσουμε και να αρχίσουμε να υλοποιούμε μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης, που τόσο έλειπε από το ελληνικό κράτος τα προηγούμενα χρόνια.
Μια στρατηγική με 7 βασικούς άξονες:
1. την τόνωση της επιχειρηματικότητας & της εξωστρέφειας,
2. την ενθάρρυνση συνεταιρισμών και συλλογικών σχημάτων,
3. την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση,
4. τα εγγειοβελτιωτικά έργα εκσυγχρονισμού και υποδομής,
5. την ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης & κατάρτισης,
6. τον εξορθολογισμό των επιδοτήσεων και την ενίσχυση των ελέγχων
7. και την ανάδειξη του brand της Ελληνικής Διατροφής.
Οι 7 αυτοί άξονες πολιτικής καρποφόρησαν απτά αποτελέσματα.
Με την ολοκλήρωση τους ωφελούμε ουσιαστικά τους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Αλλάζουμε τους όρους ανάπτυξης!
Αν μου ζητούσατε από όλα όσα κάναμε να ξεχωρίσω κάτι ως το πιο σημαντικό, αυτό πιστεύω ήταν η αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη θέση μας για αυστηρούς αλλά δίκαιους κανόνες για όλους.

Η αδιαπραγμάτευτη θέση μας για αυστηρούς αλλά για δίκαιους για όλους ελέγχους.
Για πρώτη φορά θέσαμε σε εφαρμογή τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Χτυπήσαμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις νοθείες! Βάλαμε κανόνες, αυστηροποιήσαμε και εκσυγχρονίσαμε το νομικό πλαίσιο.
Βάλαμε μεγάλα και αποτελεσματικά πρόστιμα και φέραμε ουσιαστικά αποτελέσματα, τόσο για τους Έλληνες παραγωγούς όσο και καταναλωτές.
Ξέραμε από την αρχή ότι αυτά κάποιους θα τους ξεβολέψουν, κάποιους θα τους ενοχλήσουν.
Ξέραμε ότι θα αντιδράσουν, όπως και πολλές φορές έκαναν.
Όμως αυτή ήταν η μόνη επιλογή για εμάς. Και σίγουρα παραμένει η μόνη επιλογή για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Συνολικά για το έργο στο Υπουργείο μας, επιτρέψτε μου να πω στους συνεργάτες μου και σε όσους πίστεψαν σε εμάς, ότι μπορούν να είναι περήφανοι, διότι βάλαμε γερά θεμέλια.

Εξασφαλίσαμε συνολικά πόρους που φτάνουν τα 22 δισ. € από τη νέα ΚΑΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης
για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα μας.
Πετύχαμε ρεκόρ απορροφήσεων στα προγράμματά μας, ΠΑΑ και ΕΠΑΛΘ.
Ψηφίσαμε δυο εμβληματικά νομοσχέδια.
Τον νόμο 4792/2021 για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον γεωργικό τομέα, με τον οποίο απαγορεύσαμε τις καταχρηστικές πρακτικές και θέσαμε αυστηρά χρονοδιαγράμματα πληρωμής
για τους παραγωγούς μας.
Παράλληλα, στηρίξαμε έμπρακτα τον Έλληνα κτηνοτρόφο, με τον ν. 4859/2021, για την ίδρυση, τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, με τη δημιουργία ομάδας εργασίας για την χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την Κτηνοτροφία.

Ενισχύσαμε την επιχειρηματικότητα και τη ρευστότητα στον αγροτικό τομέα με πόρους του ΠΑΑ,
εξασφαλίζοντας 480 εκατ. € από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δανειοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων και ενεργοποιώντας το Ταμείο Μικρών Δανείων ύψους 21,5 εκατ. €
με την αναπτυξιακή Τράπεζα. Αναβαθμίσαμε την αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Ιδρύσαμε 6 νέα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης με 7 νέες ειδικότητες.
Προχωρήσαμε στον εξορθολογισμό του τρόπου κατανομής των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και ενωσιακών ενισχύσεων, με διαφάνεια και αξιοκρατία. Για ορισμένους δεν ήμασταν ευχάριστοι με αυτή την αλλαγή. Ήμασταν, όμως, συνεπείς, απέναντι στον πραγματικό αγρότη και κτηνοτρόφο που μοχθεί στο χωράφι και στην ελληνική ύπαιθρο.Ψηφιοποιήσαμε διαδικασίες, δίνοντας ισχυρό χτύπημα στη γραφειοκρατία.

Ξεκινήσαμε κι υλοποιούμε το «Ύδωρ 2.0», το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων των τελευταίων 50 ετών, με τον προγραμματισμό 21 έργων ΣΔΙΤ σε όλη τη χώρα. Με κόστος 1,6 δισ. €, που σε βάθος 25ετίας θα ανέλθει σε 4,2 δισ. €. Η συνεισφορά τους θα είναι καθοριστική για την περιφερειακή ανάπτυξη, την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον.
Δεν θέλω να πω περισσότερα.
Μόνο κάποια μεγάλα ευχαριστώ: Σε όσους δουλέψαμε μαζί. Στα μέλη της πολιτικής ηγεσίας.
Σε κάθε μια και κάθε έναν από τους υπαλλήλους του Υπουργείου και των εποπτευόμενων οργανισμών, η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστική σε αυτά που πετύχαμε. Στους εξαιρετικούς συνεργάτες μου. Και βέβαια, στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή να μου εμπιστευτεί αυτή τη θέση.

Φίλε Γιώργο,
σου εύχομαι καλή επιτυχία και καλή δύναμη! Ξέρω πόσο δουλευταράς είσαι. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνεις τα πάντα ώστε η κυβέρνησή μας να τοποθετήσει την Ελληνίδα και τον Έλληνα αγρότη
στη θέση που τους αξίζει.

Πριν κλείσω, κάτι ακόμα:
Στην πολιτική, αλλά και γενικότερα στη ζωή, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να καθορίσουν ολόκληρη τη διαδρομή μας. Για εμένα, όπως ξέρετε, μια τέτοια στιγμή, ένα τέτοιο γεγονός, συνέβη δυστυχώς πριν λίγες μέρες στο Δημαρχείο της Σπάρτης. Αυτό το περιστατικό, μπορεί όπως είπα τη διαδρομή μου να την καθορίσει, αλλά δεν θα δεχτώ και να τη στιγματίσει. Γι’ αυτό επιτρέψτε μου να σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια δυο λόγια.

Στη Σπάρτη είχαμε πάει για έναν σκοπό. Να στηρίξουμε τους αγρότες που επλήγησαν από τον παγετό. Πριν ξεκινήσουμε την προγραμματισμένη συνάντηση με τους αγρότες που επλήγησαν στο κτίριο τη περιφέρειας, ανταποκρίθηκα στο επίμονο αίτημα του Δημάρχου Σπάρτης για μία ολιγόλεπτη εθιμοτυπική συνάντηση. Όταν άρχισε να λέει όλα αυτά τα απίστευτα πράγματα,
που καμία σχέση δεν έχουν με όσα εγώ πιστεύω, αλλά και με όσα συνέβησαν στην πραγματικότητα το 2007, ήρθα σε πολύ δύσκολη θέση. Όπως, νομίζω, ήλθαν σε πολύ δύσκολη θέση όσοι ήσαν μαζί μου εκεί. Ένιωσα αμηχανία. Έκρινα ότι έπρεπε να υπερκεράσω τα τραγικά λεχθέντα με ένα ειρωνικό σχόλιο και όσο πιο γρήγορα μπορούσα να φύγω και να μεταβώ στη συνέλευση των αγροτών.
Χρησιμοποίησα τη λέξη εποποιία με τον προφανή, ιδιαίτερα για όσους με γνωρίζουν και ξέρουν πως εκφράζομαι, ειρωνικό τόνο.
Αποδείχτηκε ότι η ειρωνεία αυτή όχι μόνο δεν επαρκούσε, αλλά αντιθέτως παρεξηγήθηκε εντελώς.
Χρειαζόταν πιο απόλυτη και καταδικαστική αντιμετώπιση. Προφανώς έκανα λάθος! Αποδέχομαι αυτή την κριτική και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Όταν κατάλαβα τις διαστάσεις που πήρε,
αμέσως και χωρίς δισταγμό, από το συμβούλιο Υπουργών στο Στρασβούργο όπου βρισκόμουν,
με αξιοπρέπεια, έθεσα την παραίτησή μου στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Γιατί αυτή είναι η αντίληψη μου για την πολίτική. Ακριβώς, επειδή αυτό επιτάσσουν οι αρχές και οι αξίες μου, αυτές, δηλαδή για τις οποίες βρίσκομαι στην πολιτική. Αυτές οι αρχές και οι αξίες οι δικές μου, του Πρωθυπουργού, αλλά και ίδιες με τις διαχρονικές αξίες της μεγάλης κεντροδεξιάς φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξής μας.
Και προς όσους -άθελά μου- έθιξε ή προσέβαλε η προαναφερθείσα στάση μου, το μόνο που μπορώ να πω σήμερα, είναι ότι ειλικρινά απολογούμαι».


Παραλαμβάνοντας το Υπουργείο ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε:

«Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την μεγάλη τιμή και την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου, αναθέτοντάς μου τη χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ένα Υπουργείο που βρίσκεται διαχρονικά στο επίκεντρο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της Πατρίδας μας.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Σπήλιο Λιβανό για την έως τώρα συνεργασία μας, που εύχομαι να συνεχιστεί.
Και φίλε Σπήλιο, υπάρχουν ανθρώπινες στιγμές για όλους μας δύσκολες. Είμαι σίγουρος ότι και με την αυτοκριτική την οποία μόλις έκανες και με το ήθος που σε διακρίνει θα μπορέσεις χωρίς κανένα στιγματισμό να συνεχίσεις. Και σου εύχομαι πραγματικά καλή συνέχεια σε όλα τα επίπεδα.

Ειδική μνεία οφείλω να κάνω στον Υπουργό Επικρατείας και πλέον καλό μου φίλο Κυριάκο Πιερρακάκη, για την μακρά και εξαιρετική συνεργασία μας τα τελευταία δυόμιση χρόνια στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Υπό την καθοδήγηση του και σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Θοδωρή Λιβάνιο, τον Γενικό Γραμματέα Λεωνίδα Χριστόπουλο και τους Γενικούς Γραμματείς Δημοσθενη Αγανωστόπουλο και Θανάση Στάβερη, πετύχαμε για την Ελλάδα ένα άλμα προς τα εμπρός, διευκολύνοντας έμπρακτα την καθημερινότητα κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας.

Αναλαμβάνουμε, όπως είπα πρωτύτερα, ένα Υπουργείο κομβικής σημασίας. Στόχος και δέσμευσή μου, η συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής προς υποστήριξη του Έλληνα αγρότη, του κτηνοτρόφου, του παραγωγού.

Υπόσχεση μας, η αναβάθμιση συνολικά του πρωτογενούς τομέα της χώρας.

Υπόσχεση που θα υλοποιήσουμε δουλεύοντας σκληρά. Με δομή, μεθοδικότητα, μετρήσιμους στόχους.

Μαζί με τους δύο εξαιρετικούς υφυπουργούς, φίλους και συναδέλφους στη Βουλή, Γιώργο Στύλιο και Σίμο Κεδίκογλου.

Και με τους γενικούς γραμματείς, κ. Μπαγινέτα, κυρία Καλογήρου και Παπαγιαννίδη αλλά και τον υπηρεσιακό γραμματέα κ. Τσαγκαλίδη.

Και φυσικά σε συνεργασία με όλα τα στελέχη του Υπουργείου, των οποίων η κατάρτιση, η εργατικότητα και η αίσθηση του καθήκοντος, αποτελούν ισχυρό θεμέλιο για την επίτευξη των στόχων μας προς όφελος του πρωτογενούς τομέα αλλά και της οικονομίας συνολικά.

Αγαπητοί συνάδελφοι
Κυρίες και κύριοι

Προέρχομαι από έναν Νομό κατεξοχήν αγροτικό.

Καθόλη τη διάρκεια της πολιτικής μου πορείας, δεν υπήρξε μέρα που να μην έρθω σε επαφή, να μη συνομιλήσω, να μη συνεργαστώ, με αγρότες και κτηνοτρόφους.

Και ως εκ τούτου, μπορώ να πω ότι γνωρίζω καλά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες. Όπως συμβαίνει άλλωστε και σήμερα.

Όπου, μετά τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, οι αγρότες καλούνται να διαχειριστούν ξανά μια κρίση.

Μια κρίση που προκύπτει από την ακρίβεια, την παγκόσμια αύξηση του κόστος του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, των πρώτων υλών. Συνολικά, δηλαδή, του κόστους παραγωγής.

— Απευθύνομαι σε όλους τους Έλληνες αγρότες, λέγοντας αυτό: Σε αυτή την κρίση, δεν είστε μόνοι σας. Το Κράτος είναι παρόν. Και η παρουσία του θα πυκνώσει ακόμη περισσότερο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του, έθεσε εξάλλου τον αγροτικό κόσμο σε απόλυτη προτεραιότητα, κιόλας από την ημέρα την ανάληψης των καθηκόντων της.

Και όπως στήριξε την ελληνική παραγωγή όλο αυτό το διάστημα, έτσι το κάνει και τώρα. Έτσι θα το κάνει και στο μέλλον.

Παράλληλα όμως με τη διαχείριση της ακρίβειας, θα εργαστούμε για να βοηθήσουμε τον Έλληνα αγρότη να αναβαθμιστεί, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που παρέχει η εποχή μας.

Θα εφαρμόσουμε τη νέα ΚΑΠ, έχοντας πάντα τον αγρότη στο επίκεντρο.

Θα αξιοποιήσουμε τους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, για την ουσιαστική ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.

Θα κάνουμε μέγιστη χρήση των εργαλείων που προσφέρει η ψηφιακή εποχή, με στόχο να διευκολύνουμε ουσιωδώς την καθημερινότητα του αγρότη και να αυξήσουμε τα περιθώρια κέρδους του.

Τέλος, θα εργαστούμε για την υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας και την τόνωση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων, καθιερώνοντάς τα σε όλο και περισσότερες αγορές.

Ξέρω ότι στόχοι μας είναι φιλόδοξοι. Ξέρω ότι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλες.

Ξέρω όμως ότι τα οφέλη για τον πρωτογενή τομέα και κατ επέκταση για την ελληνική οικονομία συνολικά θα ειναι ακόμη μεγαλύτερα.

Θα τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί.

Με διάλογο, συναίνεση και συνεργασία. Είναι αυτονόητο ότι κάθε πρόταση και κάθε ιδέα είναι καλοδεχούμενη. Δεσμεύομαι ότι η πόρτα του Υπουργείου θα είναι πάντα ανοικτή. Η μάχη που δίνουμε είναι, άλλωστε, μια μάχη συλλογική.

Σας ευχαριστώ όλους. Καλή δύναμη».


agriniopress.gr

Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2022 10:13

Πληθωριστικό τσουνάμι

Του Νικηφόρου Βαρονέτου

Οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών (Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) αυξήθηκαν κατά 5,1% το 2021 σε σχέση με το 2020 (είχαν μειωθεί κατά 2,3%). Η άνοδος των τιμών άρχισε από τα μέσα του 2021 και έγινε ιδιαίτερα έντονη τους τελευταίους μήνες του ίδιου χρόνου. Το 2021 η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 135,7%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 45%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 34,1%, των καυσίμων (κίνησης) και λιπαντικών κατά 21,7%.

Εκτός από την ενέργεια, όμως, μεγάλη αύξηση τιμών σημειώθηκε και σε προϊόντα εγχώριας παραγωγής, ιδιαίτερα στα τρόφιμα όπως: αρνίσιο-κατσικίσιο κρέας +19,7%,  ελαιόλαδο +17%, σπορέλαια +17,1%, πατάτες +14,2%, ζυμαρικά +7,6%, πουλερικά +6,6%, νωπά φρούτα και λαχανικά +5,5%, κ.α.

Παραθέτουμε τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) από τιμοληψίες που διενεργεί σε 27 πόλεις ανά την επικράτεια. Τα στοιχεία αποτελούν τον μέσον όρο των τιμών που καταγράφονται και σταθμίζονται σύμφωνα με τη σύνθεση του «καλαθιού της νοικοκυράς». Στην πράξη, η άνοδος του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή επιβαρύνει διαφορετικά κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και την καταναλωτική συμπεριφορά.

Για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσής τους αφορά ανελαστικές δαπάνες επιβίωσης που πολύ δύσκολα μπορούν να περιοριστούν. Ο πληθωρισμός πλήττει όλους, αλλά, κυρίως τους ασθενέστερους.     

Η επανεμφάνιση έντονων πληθωριστικών πιέσεων στην ελληνική οικονομία οφείλεται όχι μόνο σε διεθνείς παράγοντες (άνοδος των τιμών της ενέργειας, διαταραχή εφοδιαστικών αλυσίδων), αλλά και στα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας που εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ. Τη διετία 2020-21 δόθηκαν περίπου 40 δις, προερχόμενα από εξωτερικό δανεισμό, προκειμένου να στηριχθεί η οικονομική επιβίωση κυρίως του τομέα των υπηρεσιών (εστίαση, εμπόριο, τουρισμός κλπ). Ελάχιστα ποσά κατευθύνθηκαν στην αγροτική παραγωγή και στη βιοτεχνία – βιομηχανία. Αποτέλεσμα, τα υπάρχοντα διαθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας να ενταθούν ακόμη περισσότερο.

Η κυβέρνηση, έχοντας υιοθετήσει το αφήγημα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, συνέχισε το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ, αυξάνοντας έτσι την εξάρτηση της χώρας από το ακριβό φυσικό αέριο. Παράλληλα αποθαρρύνει την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων διότι υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση. Έτσι, σε μια χώρα που απαξιώνει τους εγχώριους πόρους της, η διεθνής αύξηση των τιμών της ενέργειας έχει ως αποτέλεσμα την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.

Μπροστά στο πληθωριστικό τσουνάμι, τα κυβερνητικά ημίμετρα που λαμβάνονται δεν μπορούν ούτε την άνοδο των τιμών να περιορίσουν, ούτε να διατηρήσουν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών. Ανεπαρκείς επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο που εξαγγέλλονται ανά μήνα είναι ατελέσφορες και απλώς εντείνουν την πληθωριστική ψυχολογία. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων. Πρόκειται για «ασπιρίνες» που δεν καταπολεμούν την ασθένεια αλλά προσωρινά μόνο κάποια από τα συμπτώματά της.

Απαιτείται μια γενναία, οριζόντια μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων και του ΦΠΑ 24% που σήμερα επιβάλλεται και επί του φόρου. Έπρεπε από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπιστεί η αρχική αιτία προτού το πρόβλημα επεκταθεί σ’ όλη την οικονομική δραστηριότητα.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2022 ανακοινώθηκε η αύξηση του βασικού μισθού κατά 2% (13 ευρώ μικτά το μήνα και 58 λεπτά μικτά για τα ημερομίσθια). Αστεία πράγματα. Με το μισθό αυτό όμως αμείβεται μόνο το 25% των μισθωτών. Οι υπόλοιποι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πώς θα αντιμετωπίσουν την ακρίβεια; Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δε σκοπεύει να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Καυσίμων γιατί οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο! Μήπως οι φτωχοί δεν κρυώνουν κιόλας; Πρόκειται για εμπαιγμό.

Αντίθετα, η κυβέρνηση βρίσκει δανεικά λεφτά και ανακοινώνει νέα προγράμματα επιδότησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ποδήλατα, για έξυπνους φορτιστές και μπαταρίες, καθώς και για την αντικατάσταση παλαιότερων ηλεκτρικών συσκευών προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να προστατεύσει το κλίμα του πλανήτη. Στην ουσία επιδοτεί τις εισαγωγές προς όφελος των ξένων παραγωγών και των εγχώριων μεταπρατών.

Η σημερινή άνοδος των τιμών είχε ως πρωταρχική αιτία την εκτίναξη των διεθνών τιμών της ενέργειας (εισαγόμενος πληθωρισμός), αλλά, αν δε ληφθούν επειγόντως μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους, θα υπάρξει ένα ανατροφοδοτούμενο πληθωριστικό σπιράλ. Η άνοδος στις τιμές, των ελληνικής παραγωγής τροφίμων που προαναφέρθηκε, δείχνει ότι στην αγορά έχει ήδη δημιουργηθεί πληθωριστική ψυχολογία, που αναμένεται να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις τους επόμενους μήνες.

Η κυβέρνηση, στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, καθησύχαζε τους πολίτες ότι η άνοδος των τιμών θα έχει προσωρινό χαρακτήρα. Τα ίδια έλεγε και η ΕΚΤ, που τώρα συζητάει πότε θα αρχίσει την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός. Η τράπεζα της Αγγλίας (BoE) έκανε ήδη την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, ενώ η αμερικανική Fed έχει προαναγγείλει τρεις ή τέσσερεις αυξήσεις μέσα στο 2022.

Μετά την «εσωτερική υποτίμηση» που επιβλήθηκε από τα μνημόνια για την εξυπηρέτηση (όχι την αποπληρωμή) του δημόσιου χρέους, ο πληθωρισμός θα φτωχοποιήσει ακόμη περισσότερο τους έλληνες πολίτες. Παράλληλα η αναμενόμενη άνοδος των επιτοκίων του ευρώ θα επιτείνει το αδιέξοδο για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις που έχουν δάνεια (ιδιωτικό χρέος).

Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση από την κυβέρνηση της πρωταρχικής αιτίας (ενεργειακό κόστος) για την άνοδο των τιμών θα καταστήσει τον πληθωρισμό ενδημικό και στη συνέχεια θα απαιτηθούν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέτρα σκληρής λιτότητας για να μπορέσει να τιθασευθεί. Το έργο το έχουμε ξαναζήσει.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ