Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  6:49: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2022

Μετά την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά που επί 17 συναπτά έτη ήταν πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής, στο Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου και μέχρι την εκλογή νέου Μητροπολίτη έγινε ανασυγκρότηση της Δ.Ε. του ιδρύματος.

Έτσι καθήκοντα προέδρου στο Ίδρυμα ανέλαβε ο κ. Άρης Τριβλής, ενώ η Δ.Ε. συμπληρώθηκε από το πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου, κ. Κωνσταντίνο Πασιόπουλο, στη θέση του παραιτηθέντος μέλους, του διευθυντή της ΕΤΕ Μεσολογγίου.

Έτσι η νέα Δ.Ε. του Σελίβειου Γηροκομείου Μεσολογγίου, σύμφωνα με το καταστατικό του ιδρύματος συγκροτήθηκε ως εξής:

Πρόεδρος: 

Άρης Τριβλής, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας

Μέλη:

Ιωάννης Τσώλος, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου

Χρήστος Παΐσιος, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου

Κωνσταντίνος Πασιόπουλος, πρόεδρος Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου

Χριστόφορος Τσάτσος, ως ο ταμίας του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου

Σημειώνεται, ότι ο Τοποτηρητής της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Ιερόθεος δεν αποδέχθηκε να συμμετάσχει στη Δ.Ε. επικαλούμενος την κείμενη νομοθεσία.

Πηγή: messolonghinews.gr

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Για πολλές γυναίκες, δυστυχώς, η μαστεκτομή επιβάλλεται εξαιτίας του καρκίνου του μαστού. Η απαραίτητη αυτή λύση, όμως, δημιουργεί αυτόματα και την ανάγκη μίας πλαστικής επέμβασης που θα αποκαταστήσει το γυναικείο στήθος και θα μπορέσει να συμβάλει στη βελτίωση της ψυχολογίας της.

Αποκατάσταση στήθους

Η αποκατάσταση του στήθους μετά από μαστεκτομή γίνεται με σκοπό να δημιουργηθεί καινούριος μαστός και φυσικά να μην υπάρχει πια η ουλή στο σημείο που πραγματοποιήθηκε η μαστεκτομή.

Η πλαστική στήθους, που γίνεται στις περιπτώσεις αυτές, είναι μία διαδικασία που περιλαμβάνει μια σειρά από επεμβάσεις όπου επιγραμματικά γίνονται τα εξής:

  • Ανακατασκευή όγκου και σχήματος του μαστού
  • Ανακατασκευή του συμπλέγματος θηλής-άλω

Επιπλέον, μέρος των επεμβάσεων αφορά και το υγιή μαστό ούτως ώστε να υπάρχει συμμετρία μεταξύ των δύο ή, σε άλλες περιπτώσεις, για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Πότε μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία της αποκατάστασης;

Το θέμα του ποια πρέπει να είναι η χρονική απόσταση, που πρέπει να μεσολαβήσει ανάμεσα στην επέμβαση της μαστεκτομής και την έναρξη όλων των αναγκαίων διαδικασιών αποκατάστασης, εξαρτάται από κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Είναι πιθανό να μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τον χρόνο που έχει γίνει η μαστεκτομή ή να συσταθεί 1-2 χρόνια μετά. Η τελική απόφαση θα προκύψει από τον συνδυασμό των ιατρικών δεδομένων και, ασφαλώς, την επιθυμία της ίδιας της γυναίκας.

Ο διακεκριμένος πλαστικός χειρουργός Ζήσης Μπουκουβάλας και η ιατρική του ομάδα μπορούν να σου προσφέρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την πλαστική επέμβαση στήθους.

Επικοινώνησε με τα ιατρεία του σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κύπρο και κλείσε το ραντεβού σου για να συζητήσετε από κοντά τις σχετικές λεπτομέρειες!    

Ακούμε συχνά τον όρο καθαρή πρωτεΐνη ορού γάλακτος από άτομα που ασχολούνται με το γυμναστήριο και το bodybuilding. Τι είναι όμως η whey protein και πώς συμβάλλει στην βελτίωση της απόδοσής μας και στην ομοιόμορφη αύξηση του όγκου; Για να το κατανοήσουμε θα πρέπει να δούμε τις ιδιότητες και τα οφέλη της πρωτεΐνης ορού γάλακτος.

Προϊόντα από επώνυμες εταιρείες όπως η Myprotein και η Scitec Nutrition σας περιμένουν στο ηλεκτρονικό κατάστημα συμπληρωμάτων διατροφής Activebody.gr για να υποστηρίξουν στο έπακρο την αθλητική σας δραστηριότητα επιφέροντας μοναδικά αποτελέσματα.

Τι είναι και πώς μας βοηθάει

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος αφορά μία πρωτεΐνη που βρίσκεται φυσιολογικά στο γάλα και επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα στην προπόνησή μας. Συγκεκριμένα η whey protein μπορεί να συμβάλλει σε:

  • Δόμηση μυών: Οι μύες αγαπούν την πρωτεΐνη, ειδικά τις πλήρεις πρωτεΐνες όπως ο ορός γάλακτος. Η whey protein περιέχει αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAAs), που συμβάλλει σημαντικά στην δόμηση των μυών και την επούλωσή τους μετά από σκληρή προπόνηση.
  • Αναδόμηση ιστών και μυών: Η καθαρή πρωτεΐνη ορού γάλατος έχει αποδειχθεί ότι έχει και επουλωτικές ιδιότητες, αφού συμβάλλει στην ταχύτερη αναδόμηση τραυματισμένων ιστών και στην αναδόμηση του μυϊκού συστήματος.
  • Μείωση λίπους: Η whey protein έχει την ιδιότητα να μειώνει την όρεξη, μειώνοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων. Έτσι μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του ποσοστού λίπους, επιφέροντας καλύτερη γράμμωση.

Επιλέγοντας τα κατάλληλα προϊόντα

Παρόλο που η καθαρή πρωτεΐνη ορού γάλακτος έχει προφανή οφέλη, είναι πολύ σημαντικό να επιλέγετε επώνυμα προϊόντα με εγγυημένα αποτελέσματα. Κορυφαία brands όπως η MyProtein και η Scitec Nutrition παρέχουν τις καλύτερες προτάσεις για να σας συνοδεύσουν στις καθημερινές προπονήσεις σας.

Scitec Nutrition

whey-protein.jpg

Η 100% Whey Protein από την Scitec Nutrition είναι μια άριστη ποιότητα πρωτεΐνης που βασίζεται κυρίως στο τυρόγαλο βοηθάει στην σημαντική μείωση του σωματικού λίπους χάρη στο άζωτο και τα απαραίτητα αμινοξέα για την αναδόμηση των μυών και την συντήρηση των οστών. Βρες την εδώ με ακόμη περισσότερα προϊόντα Scitec Nutrition.

My Protein

impact-diet-whey.jpg

H Impact Diet Whey της Myprotein, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες μπορεί να υποστηρίξει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα απώλειας βάρους και σκληρής προπόνησης για σημαντική καύση λίπους. Απόκτησέ την σήμερα από εδώ σε μοναδική προσφορά!

Ερώτηση για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στα έργα αναβάθμισης – ανακατασκευής τμήματος της Ε.Ο. Αγρινίου-Καρπενησίου

Η Μαρία Απατζίδη, Βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, κατέθεσε σήμερα 02/02/2022 ερώτηση προς τους Υπουργούς κ. Γεωργιάδη και κ. Καραμανλή σχετικά με την ανακατασκευή τμήματος του οδικού δικτύου που συνδέει το Αγρίνιο με το Καρπενήσι.

Πρόκειται για έργο αναβάθμισης/ επισκευής/ συντήρησης του υπάρχοντος οδικού δικτύου σε μήκος 28χλμ. Η κατασκευή του πρώτου τμήματος (περίπου 7χλμ) εγκρίθηκε το 2012, με προϋπολογισμό 24.000.000 ευρώ.

Το έργο δημοπρατήθηκε το 2013 με πρόβλεψη για τελική περαίωση το 2019. Ανήκει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-20.

Δυστυχώς, το τμήμα των 7χλμ που θα έπρεπε να είχε παραδοθεί το 2019 είναι ακόμα υπό κατασκευή, ενώ δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την ωρίμανση του έργου από το 7ο έως το 28ο χλμ, αν και η προμελέτη για αυτό το κομμάτι έχει εκδοθεί εδώ και οκτώ χρόνια.

Είναι γνωστό ότι η κατάσταση του συγκεκριμένου οδικού δικτύου είναι πολύ κακή και το αποδεικνύουν τα δεκάδες πρόσφατα περιστατικά ατυχημάτων λόγω κατολισθήσεων, κακής σήμανσης και φθαρμένου οδοστρώματος.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η κ. Απατζίδη ερωτά τους υπουργούς γιατί υπάρχει αυτή η αξιοπερίεργη κωλυσιεργία στην περάτωση του πρώτου τμήματος και τονίζει ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα και το υπόλοιπο έργο, έτσι ώστε να δοθεί στην κυκλοφορία ένας σύγχρονος και ασφαλής δρόμος στους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προγραμματίσει έργα εθνικής εμβέλειας στις οδικές υποδομές, και συγκεκριμένα την σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία οδό ,του Καρπενησίου με τη Λαμία, της Έδεσσας και των Γιαννιτσών με τον ΠΑΘΕ και της Κακαβιάς με τα Ιωάννινα. Για άγνωστους λόγους το έργο σύνδεσης του Αγρινίου με τη Λαμία έχει εξαιρεθεί από τον παραπάνω προγραμματισμό.

Ο οδικός άξονας Πλατυγιάλι (λιμάνι στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας) – Αγρίνιο- Καρπενήσι-Λαμία ανήκει στους αναγνωρισμένους διευρωπαϊκούς οδικούς άξονες από το 1995 και αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας διότι συνδέει τον Αστακό με την Ιόνια οδό , την Ιόνια με τον ΠΑΘΕ και τον Ε65. Όπως γίνεται αντιληπτό, το εν λόγω οδικό δίκτυο διατρέχει εγκαρσίως την ηπειρωτική Ελλάδα, συνδέοντας το Ιόνιο με το Αιγαίο Πέλαγος.

Η Ε.Ο. 38 Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία ανήκει στο Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο (ΦΕΚ 2631/Β/29-12-2008) και έχει μήκος περίπου 195 χλμ. Εχει γίνει προμελέτη για το 2ο τμήμα από το χ.θ. 7+450χμ έως το χ.θ. 28+550χμ Η κατασκευή του πρώτου τμήματος των 7χλμ (χθ 0+000 έως χ.θ. 7 +450) έχει εγκριθεί από το 2012, με προϋπολογισμό 24.000.000 ευρώ. Το έργο δημοπρατήθηκε το 2013 με συμβατική ημερομηνία περαίωσης τον Αύγουστο του 2016 και πρόβλεψη για τελική περαίωση το 2019.

Ανήκει στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη – Εκσυγχρονισμός– Συμπλήρωση μεταφορικών υποδομών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-20 (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης- ΕΤΠΑ).

Όπως μας πληροφορεί η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Αγρινίου, αυτά τα πρώτα 7χλμ βρίσκονται ακόμα υπό κατασκευή παρόλο που θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το 2019, ενώ δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την ωρίμανση του έργου από το 7ο έως το 28ο χλμ, αν και η προμελέτη για το 2ο κομμάτι έχει
δημοσιευτεί.

Αλλωστε, για να προωθηθεί ώστε να εξασφαλιστεί η ωριμότητα δημοπράτησης θα πρέπει να συνταχθεί Συγκριτικός Πίνακας που θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες υπολειπόμενες μελέτες ( πρόσθετα τεχνικά έργα )και
απαλλοτριώσεις.

Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Υποδομών έχει προτείνει στο Υπουργείο Ανάπτυξης την χρηματοδότηση της μελέτης του άξονα Πλατυγιάλι -Αγρίνιο- Καρπενήσι-Λαμία με προϋπολογισμό 20 εκ. Εν τούτοις ούτε το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προβεί σε κάποια ενέργεια.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα στοιχεία,

Ερωτώνται οι υπουργοί:

 Συμφωνείτε ότι η αναβάθμιση, επισκευή, συντήρηση του οδικού δικτύου που συνδέει το Αγρίνιο με τη Λαμία είναι ένα έργο απαραίτητο για την περιοχή;
 Η «ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός» του οδικού δικτύου σταματούν στα 7χλμ; Γιατί κωλυσιεργείτε στην ωρίμανση και εκτέλεση του τμήματος 7ο-28ο χλμ (θέση Σταυρός), παρόλο που έχει εκδοθεί η σχετική προμελέτη εδώ και 8 χρόνια;
 Πότε προτίθεστε να προχωρήσετε στις απαραίτητες απαλλοτριώσεις και λοιπές ενέργειες για να προχωρήσει το έργο;

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία του – «Οι Πορτογάλοι θέλουν ηρεμία στη ζωή τους, γι’ αυτό ψήφισαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα», δήλωσε ο 60χρονος Κόστα

Προς μεγάλη έκπληξη των δημοσκόπων και των πολιτικών αναλυτών, ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, κατήγαγε μία απρόσμενη καθαρή νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το αποτέλεσμα της κάλπης πάντως σημαδεύτηκε και από την άνοδο της Ακροδεξιάς. Αν και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Κόστα θα έδινε δύσκολη μάχη με τη κεντροδεξιά αντιπολίτευση, τελικά έκανε την ανατροπή καθώς το κόμμα του κατάφερε να ενισχύσει τη δύναμή του σε σχέση με το 2019 και πλέον δεν έχει ανάγκη για να κυβερνήσει τους πρώην συμμάχους στη Ριζοσπαστική Αριστερά.

Το γεγονός ότι, ο Αντόνιο Κόστα ήταν επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, αφού οι κυβερνητικοί εταίροι του απέρριψαν το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2022.

Mε βάση τα αποτελέσματα των εκλογών, το κεντροαριστερό κόμμα PS καταλαμβάνει 118 έδρες από τις συνολικά 230 έδρες της πορτογαλικής Βουλής.

Απομένουν να κατανεμηθούν μόνο οι τέσσερις έδρες που αναδεικνύονται με τις ψήφους των Πορτογάλων της διασποράς, τουλάχιστον μία εκ των οποίων ενδέχεται να καταλάβει επίσης το Σοσιαλιστικό Κόμμα, όπως αναφέρει το Reuters.

Το κόμμα του Κόστα συγκεντρώνει το 42% των ψήφων ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχε εξασφαλίσει το 36,3% των ψήφων και είχε καταλάβει 108 έδρες.

Αλλά και το κόμμα της Ακροδεξιάς «Σέγκα» (σημαίνει «Αρκετά») παρουσίασε άνοδο καταλαμβάνοντας το 8,5% ψήφων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο απερχόμενο κοινοβούλιο κατείχε μόλις μία έδρα, ενώ τώρα ίσως μετατραπεί στην τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας της Ιβηρικής.

Την ίδια ώρα, το «Μπλοκ της Αριστεράς» αναμένεται να καταλάβει από 3 ως 10 έδρες κατακτώντας τη δεύτερη θέση ενώ η συμμαχία κομμουνιστών/πρασίνων δεν αναμένεται να καταλάβει από 3 ως 8 έδρες.

«Απόλυτη πλειοψηφία δεν σημαίνει απόλυτη εξουσία. Δεν σημαίνει πως θα κυβερνήσουμε μόνοι μας. Είναι υψηλότερη ευθύνη και συνεπάγεται πως θα πρέπει να κυβερνήσουμε μαζί με και για όλους τους Πορτογάλους», υποστήριξε ο Αντόνιο Κόστα, κατά τη διάρκεια της επινίκιας ομιλίας του.

Ο 60χρονος πρώην δήμαρχος Λισαβόνας κατέλαβε την εξουσία το 2015, ωστόσο, χθες, το κόμμα του «Σοσιαλιστικό Κόμμα» (PS) εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο πορτογαλικό κοινοβούλιο μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία του.

Σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση RTP, ο Αντόνιο Κόστα τόνισε: «Αυτό σημαίνει ότι οι Πορτογάλοι θέλουν να κυβερνά το Σοσιαλιστικό Κόμμα, θέλουν ηρεμία στη ζωή τους».

Πρώτο Θέμα

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας  και Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – «Προοδευτική Συμμαχία» Γιώργος Βαρεμένος σε δήλωσή του αναφορικά με τις νέες αυξήσεις τιμών αναφέρει:

«Η κυβερνητική πρόβλεψη ότι η ακρίβεια είναι πρόσκαιρη, διαψεύδεται από την πραγματικότητα ενός νέου κύματος αυξήσεων τον μήνα Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι αυξήσεις θα κυμανθούν μεσοσταθμικά περί το 10%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν και στο 30%.

Ο κατάλογος της λυπητερής για τον Φεβρουάριο περιλαμβάνει: σαπούνια (έως 31%), εληές σε τάπερ (έως 30%), απορρυπαντικά (17%), χαρτικά (15%), σπορέλαια (9%), αυγά (6%), δημητριακά (έως 10%), βιολογικό ψωμί (14%), καφές (έως 14%), τοματικά (5,5%) κλπ.

Το τέρας της ακρίβειας είναι αχόρταγο και καταβροχθίζει την αγοραστική δύναμη του μέσου μισθωτού, η οποία πριν τις νέες αυξήσεις είχε μειωθεί κατά 13,7 %. Η εκτόξευση του κόστους της ενέργειας ορθώνει μεγάλα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και την αγροτική παραγωγή.

Ο χειμώνας αυτός αναμένεται να συνεχισθεί και πέραν της ημερολογιακής του διάρκειας».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 31/01/2022

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τoν κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:    «Καταστροφή του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σε επιστολή του Συλλόγου Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος «Αμαδρυάδα», παρουσιάζεται με γλαφυρό τρόπο η σταδιακή και όλο κλιμακούμενη καταστροφή του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας. Το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, έκτασης 130.000 στρ., είναι το μεγαλύτερο σε έκταση δάσος ήμερης βελανιδιάς της Χερσονήσου του Αίμου. Επίσης, θεωρείται το μοναδικό πια στην Ελλάδα, αφού τα άλλα δάση βελανιδιάς, που υπήρχαν στις παράκτιες περιοχές της Νοτίου Ελλάδας και στην Αλεξανδρούπολη, καταστράφηκαν. Η έκτασή του εκτείνεται εντός διοικητικών ορίων τριών (3) Δήμων (Ξηρομέρου, Αγρινίου και Μεσολογγίου) και εντός του περιλαμβάνει και ιδιωτικές εκτάσεις καλλιεργειών και βοσκοτόπων. Παρά την αδιαμφισβήτητη οικολογική του αξία και το δημόσιό του χαρακτήρα δεν υπόκειται σε κανένα καθεστώς προστασίας πέραν ενός τμήματος χαρακτηρισμένου μέρους του δικτύου Natura. Συνέπειες της έλλειψης επίβλεψης και προστασίας είναι η λαθροϋλοτομία, οι παράνομες εκχερσώσεις και καταπατήσεις, οι εμπρησμοί και η υπερβόσκηση.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να ενεργήσετε με γνώμονα την προστασία του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου στην κήρυξή του ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, ώστε κατά αυτόν τον τρόπο να ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας;
  2. Υπέπεσαν στην αντίληψη των αρμοδίων Υπηρεσιών έκνομες ενέργειες, όπως λαθροϋλοτόμηση, παράνομες εκχερσώσεις, καταπατήσεις κλπ. κι αν ναι, ποια συμπεράσματα προκύπτουν από τα στοιχεία για το μέγεθος της παραβατικότητας εντός του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 31/01/2022

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ:    «Η Στέβια ως εναλλακτική προοπτική καλλιέργειας στο Αγρίνιο»

Κύριε Υπουργέ,

Ο κατεξοχήν άλλοτε οικονομικός πόρος του καπνού της πόλης του Αγρινίου και της γύρω αγροτικής περιοχής συν τω χρόνω συρρικνώνεται. Αν και η «συλλογιστική του καπνού» έχει εδραιωθεί σε μεγάλο βαθμό στην τοπική πολιτισμική ταυτότητα, εντούτοις υπήρξαν προσπάθειες, οι οποίες δεν απέδωσαν, εναλλακτικών καλλιεργειών αντικατάστασης εν μέρει της καλλιέργειας του καπνού. Στην αναγέννηση της αγροτικής ενδοχώρας του Δήμου Αγρινίου, ως προτεινόμενη εναλλακτική - καλλιεργητική προοπτική, δύναται να θεωρηθεί η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών με νέες καλλιέργειες, όπως τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά (π.χ. Στέβια). Η καλλιέργεια της στέβιας θα μπορούσε να θεωρηθεί μια πολύ προσοδοφόρα εναλλακτική καλλιέργεια του καπνού με μεγάλες διεθνείς προοπτικές ζήτησης καταναλωτών. Άλλωστε, η παραγωγή της μοιάζει πολύ με εκείνη του καπνού τόσο ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και την περίοδο καλλιέργειας στο χωράφι όσο και ως προς τις καλλιεργητικές πρακτικές. Επίσης, πλεονεκτεί σε σχέση με τον καπνό, όσον αφορά τη μειωμένη απαίτησή της για νερό και τον τρόπο συλλογής της (συλλέγεται με κοπή ολόκληρου του υπέργειου μέρους του φυτού μια φορά τον χρόνο).

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Δεδομένου ότι η στέβια θεωρείται το πιο πολυσυζητημένο φυτό παγκοσμίως, το οποίο προκαλεί ραγδαίες ανακατατάξεις στην αγορά γλυκαντικών ουσιών και ζάχαρης, προτίθεστε όπως προβείτε σε θεσμοθέτηση μέτρων, τα οποία θα έδιναν την ευκαιρία σε αγρότες και κυρίως νέους αγρότες στο Αγρίνιο αλλά και όπου ανά την ελληνική ύπαιθρο οι εδαφοκλιματικές συνθήκες το επιτρέπουν να επενδύσουν στην καλλιέργειά της με διασφάλιση δυνατότητας διείσδυσης και παρουσίας σε ξένες δυναμικές αγορές πέραν της εγχωρίας;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τη μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% ανακοίνωσε σε… έκτακτο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η δήλωση του πρωθυπουργού

Η κυβέρνηση προχωράει, σήμερα, σε μία νέα γενναία μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%. Υπερκαλύπτει, έτσι, τη δέσμευσή της για συνολική ελάφρυνση κατά 30% της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Μια απόφαση δίκαιη για την κοινωνία και επωφελής για την οικονομία. Που σημαίνει ότι οι Έλληνες θα κληθούν να πληρώνουν, πλέον, κάθε χρόνο, 860.000.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2018. Και 350.000.000 λιγότερα, μόνο μέσα στο 2022.

Νιώθω την πολιορκία που δέχεται το μέσο εισόδημα από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις που προκαλεί όπως παντού στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και η Πολιτεία συνεχίζει να καλύπτει μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος. Επιμένει, όμως και στη σταθερή αποκλιμάκωση των φόρων και των εισφορών για να τονώσει το διαθέσιμο εισόδημα όλων των νοικοκυριών. Και, την 1η Μαΐου θέτει σε εφαρμογή και δεύτερη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού.

Με το νέο πλαίσιο, 8 στους 10 συμπολίτες μας θα πληρώνουν ακόμα μικρότερο ΕΝΦΙΑ. Αρκετοί θα καταβάλουν το ίδιο ποσό. Ενώ, μία μικρή μειοψηφία, περίπου 6%, θα δει μια λελογισμένη επιβάρυνση. Είναι μία στοιχειώδης ανταπόδοση προς όλη την κοινωνία, καθώς η πραγματική αξία της περιουσίας σε ορισμένες περιοχές, έχει διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί.

Το πλήρες σχέδιό μας για την ακίνητη περιουσία θα παρουσιάσει σε λίγο ο Υπουργός Οικονομικών. Πυρήνας του, πάντως, είναι η αισθητή υποχώρηση του βασικού φόρου σε κτίσματα, ενώ στα οικόπεδα η μείωση φτάνει το 50%. Έτσι, το μεγαλύτερο όφελος προκύπτει για ιδιοκτησίες σε ζώνες μέσης και χαμηλότερης αξίας. Πρόκειται δηλαδή, για μία σαφή επιλογή υπέρ της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ελάφρυνση 30% θα έχουν, στο εξής, τα ακίνητα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ αντί των 60.000 ευρώ, που ίσχυε έως τώρα. Η κλιμάκωση του φόρου γίνεται δικαιότερη. Και σ’ αυτόν έχει ενσωματωθεί και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που παύει να υφίσταται. Ενώ, όπως είπα, η συνολική μείωση των επιβαρύνσεων για τους πολίτες ανέρχεται στα 350.000.000 ετησίως αντί των 70.000.000 που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Η νέα πρωτοβουλία εδράζεται στη συνεπή οικονομική πολιτική που ακολουθούμε και επιτρέπει ανάλογα πρόσθετα μέτρα ανακούφισης. Επιδρά συνδυαστικά με άλλες μόνιμες ρυθμίσεις, όπως οι μικρότεροι φορολογικοί συντελεστές, η αναστολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και ο μηδενισμός του φόρου στις γονικές παροχές. Αλλά και αθροιστικά, με έκτακτες παρεμβάσεις όπως το διπλό Εγγυημένο Εισόδημα του Δεκεμβρίου και τα αυξημένα επιδόματα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Είναι, ωστόσο, μία κίνηση ρεαλιστική, που δεν υπερβαίνει τα δημοσιονομικά όρια. Γιατί κάθε βήμα προς τα εμπρός πρέπει να γίνεται με τρόπο που δεν θα οδηγεί σε δύο βήματα προς τα πίσω. Έτσι η πατρίδα μας έμεινε όρθια και αναπτύχθηκε μέσα στη διετή κρίση. Έτσι θα αντιμετωπίσει, τώρα, και τις πρόσκαιρες παγκόσμιες αναταράξεις. Όρθια η χώρα, αλλά και όρθιοι οι πολίτες. Με τη δική μας στήριξη και τις δικές τους δυνάμεις».

agrinionews.gr