Πέμπτη, 26η Δεκεμβρίου 2024  12:02: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022

Πώς καταστρέφεται μία χώρα – Η εμπειρία μου από την Ουκρανία

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιώργος Βαρεμένος συνέταξε και έδωσε στην δημοσιότητα το ακόλουθο άρθρο – δελτίο τύπου:

Την πρώτη φορά που έκανα παρατήρηση εκλογών στην Ουκρανία, ήταν πριν από 10 χρόνια.

Τότε έπαιρνε μέρος στην εκλογική διαδικασία ένα ακροδεξιό κόμμα, με επικεφαλής έναν καλοντυμένο και ευπαρουσίαστο γιατρό, το όνομα του οποίου δεν θυμάμαι.

Το κόμμα αυτό είχε ιδρυθεί την δεκαετία του ’90, με σήμα το άγκιστρο “Wolfsangel”,με το οποίο οι αρχαίοι Γερμανοί κυνηγούσαν λύκους,και αναφορές στον εθνικοσοσιαλισμό του Χίτλερ.

Βαθμιαία, προσπάθησε να αμβλύνει τις φιλοναζιστικές του αναφορές και με τον ως άνω γιατρό κατόρθωσε να αποσπάσει 10% των ψήφων και να πλασαριστεί στην ουκρανική κυβέρνηση με υπουργούς και αναπληρωτή πρωθυπουργό.

Περιττό να πω ότι, στις προεκλογικές συνεντεύξεις, ο ηγέτης του αντιμετωπιζόταν ως ένας κανονικός υποψήφιος με το σεις και με το σας.

Ένα μέλος μάλιστα του κόμματος με την ονομασία Svoboda(Ελευθερία), ανέλαβε γενικός εισαγγελέας. Κανονική σύμφυση με το Κράτος.

Μόνο που το Svoboda δεν ήταν αρκετά ακραίο για τις ορέξεις του περιβόητου Δεξιού Τομέα, ο οποίος άδραξε όπλα και πρωτοστάτησε στην “εξέγερση του Μαϊντάν”.

Όσοι ήταν εκεί, δεν σημαίνει ότι ασπάζονταν όλοι τον φασισμό, όπως υποστηρίζεται από την Ρωσία• οι ένοπλοι όμως εξτρεμιστές του Δεξιού Τομέα, έβαλαν την σφραγίδα τους και έπαιξαν τον ρόλο τους στην δραματική τροπή που πήραν για την Ουκρανία τα πράγματα.

Στις επόμενες εκλογές που παραβρέθηκα, ο εθνικιστικός οίστρος ήταν φανερός και τα κιτρινομπλέ της σημαίας δεν μπορούσαν να κρύψουν την φτώχεια στις περιοχές πέρα από τον Δνείπερο.

Ο λαός περιπλανήθηκε από τον “βασιληά της σοκολάτας” ολιγάρχη Ποροσένκο ως τον επιτυχημένο κωμικό και σημερινό πρόεδρο Ζελίνσκι.

Μία χώρα που ήταν εκλογικά διαιρεμένη (στα ανατολικά οι φιλορώσοι και στα δυτικά οι δυτικόφιλοι, συμπεριλαμβανομένων όμως των ακροδεξιών), κατέληξε πειραματόζωο ανάμεσα στις στρατηγικές ανάγκες της Ρωσίας και στο αντιρωσικό σκάκι των ΗΠΑ.

Το διεθνές δίκαιο αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά η κρούστα που, κατά τον Ναπολέοντα, πρέπει να κόψει κανείς για να μοιράσει την πίττα.

Η Ουκρανία έχασε την Κριμαία και τώρα χάνει την βιομηχανική καρδιά του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Η χώρα ενεπλάκη στην τωρινή όξυνση μιάς κρίσης που την υπερέβαινε και την έπληξε βαρύτατα οικονομικά, χώρια τα υπόλοιπα.

Φωνάζει ο πρόεδρος της Κροατίας: «Ως πού θα επεκταθεί το ΝΑΤΟ; Τί κάνουμε; Σπρώχνουμε μία φτωχή χώρα να αντιπαρατεθεί πολεμικά με μία υπερδύναμη;» Ποιός τον ακούει;

Οι εξτρεμιστές ακροδεξιοί, μέσα στον παροξυσμό τους, δεν έχουν την πολυτέλεια της ακοής, αλλά ούτε και της όρασης, για να δουν τις συνέπειες.

Στην αρχή μπορεί να μοιάζουν γραφικοί παληάτσοι και, μέχρι να συνειδητοποιήσει ο λαός πού οδηγούν οι πράξεις τους, η καταστροφή πιθανόν να έχει συντελεσθεί.

Άλλο ο γνήσιος πατριωτισμός και άλλο ο πειρασμός κάποιων πολιτικών ανδρών και γυναικών να τον εμπορευθούν, προκειμένου να κερδίσουν αποδοχή.

Αυτό είναι ένα δίδαγμα που αποκόμισα από την Ουκρανία, αλλά δεν αφορά μόνον αυτήν.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρίση στην Ουκρανία: Αυτές είναι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία

Η ΕΕ ενέκρινε το πακέτο ως απάντηση στη ρωσική αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πακέτο μέτρων για να απαντήσει στην απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει στην αναγνώριση των μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες, καθώς και στην επακόλουθη απόφαση για αποστολή ρωσικών στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές.

«Τέτοιες αποφάσεις είναι παράνομες και απαράδεκτες. Παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας και κλιμακώνουν περαιτέρω την κρίση» αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Το πακέτο που συμφωνήθηκε σήμερα περιλαμβάνει:

– Στοχευμένα περιοριστικά μέτρα

Εντός του υφιστάμενου πλαισίου για τις κυρώσεις, η ΕΕ θα επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα για να καλύψει και τα 351 μέλη της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, που ψήφισαν στις 15 Φεβρουαρίου υπέρ της έκκλησης προς τον Πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτοαποκαλούμενων «δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Επιπλέον, θα επιβληθούν στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε επιπλέον 27 άτομα και οντότητες υψηλού προφίλ, που διαδραμάτισαν ρόλο στην υπονόμευση ή την απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Αυτά περιλαμβάνουν φορείς λήψης αποφάσεων, όπως μέλη της κυβέρνησης, που συμμετείχαν στις παράνομες αποφάσεις, τράπεζες και επιχειρηματίες/ολιγάρχες που υποστηρίζουν οικονομικά ή υλικά τις ρωσικές δραστηριότητες στα εδάφη του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ή επωφελούνται από αυτές, ανώτερους στρατιωτικούς, που έπαιξαν ρόλο στις ενέργειες εισβολής και αποσταθεροποίησης και άτομα που είχαν ηγετικό ρόλο στον πόλεμο παραπληροφόρησης κατά της Ουκρανίας.

Τα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων στα άτομα και τις οντότητες που είναι στη λίστα.

Επιπλέον, η ταξιδιωτική απαγόρευση που ισχύει για τα πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο εμποδίζει την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφος της ΕΕ.

– Περιορισμοί στις οικονομικές σχέσεις με τις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ

Τα νέα μέτρα θα στοχεύουν στο εμπόριο από τις δύο μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές προς και από την ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα νιώσουν ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.

Η σημερινή απόφαση θα θεσπίσει ειδικότερα απαγόρευση εισαγωγής αγαθών από τις μη κυβερνητικά ελεγχόμενες περιοχές των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, περιορισμούς στο εμπόριο και τις επενδύσεις που σχετίζονται με ορισμένους οικονομικούς τομείς, απαγόρευση παροχής τουριστικών υπηρεσιών και απαγόρευση εξαγωγών για ορισμένα αγαθά και τεχνολογίες.

– Οικονομικοί περιορισμοί

Το Συμβούλιο αποφάσισε την εισαγωγή τομεακής απαγόρευσης για τη χρηματοδότηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της κυβέρνησής της και της Κεντρικής Τράπεζας.

Περιορίζοντας την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, η ΕΕ στοχεύει να περιορίσει τη χρηματοδότηση επιθετικών πολιτικών και πολιτικών κλιμάκωσης.

Η ΕΕ προτρέπει τη Ρωσία να ανακαλέσει την αναγνώριση των μη κυβερνητικά ελεγχόμενων περιοχών των περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να τηρήσει το διεθνές δίκαιο και να επιστρέψει στις συζητήσεις στο πλαίσιο του φορμάτ της Νορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφής.

Η ΕΕ καλεί επίσης τα άλλα κράτη να μην ακολουθήσουν την παράνομη απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει αυτή την ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να υιοθετήσει γρήγορα ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση ανάγκης και επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Θετική έκθεση για την ελληνική οικονομία – Αγκάθι παραμένει το ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός

Θετική είναι η έκθεση των δανειστών μετά την 13η αξιολόγηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αν και υπάρχουν κάποιες γκρίζες ζώνες που επί του παρόντος δεν επηρεάζουν την πορεία της χώρας.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την προτελευταία έκθεση, πριν την έξοδο της Ελλάδος από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Ελλάδα ανέκαμψε γρήγορα από την πανδημία και οι προοπτικές παραμένουν ισχυρές, αν και υπόκεινται σε υψηλή αβεβαιότητα. Παράλληλα τονίζεται ότι η αναμένεται να σημειώσει αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 8,5% το 2021, λόγω της εγχώριας ζήτησης και της καλύτερης από το αναμενόμενο της τουριστικής περιόδου.

Ωστόσο αναφέρονται ότι η ενεργειακή κρίση θα επηρεάσει την πορεία της χώρας και απομένει να δούμε σε πιο βαθμό θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Η επιστροφή στα προ πανδημικά επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας είχε ήδη επιτευχθεί το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Οι προοπτικές για το 2022 παραμένουν ισχυρές, υποστηριζόμενες από τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική και την ισχυρή ώθηση από το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ωστόσο, η εξάπλωση της νέας παραλλαγής Όμικρον είναι πιθανό να επιβαρύνει την ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2021, αλλά αυτός ο αντίκτυπος αναμένεται να εξασθενίσει σε μεγάλο βαθμό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι πρόσφατες εξελίξεις των τιμών στην παγκόσμια αγορά της ενέργειας και, ειδικότερα, της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας έφεραν την άνοδο των τιμών καταναλωτή και αποτελούν πρόσθετη πηγή αβεβαιότητας για την οικονομία γενικότερα.

Ενώ τα περισσότερα από τα μέτρα στήριξης έκτακτης ανάγκης καταργήθηκαν σταδιακά το 2021, όπως είχε προγραμματιστεί, η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε γρήγορα στο ξέσπασμα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού και στον υψηλότερο από το αναμενόμενο πληθωρισμό με νέα στοχευμένη στήριξη.

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να μειωθεί σημαντικά το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Όπως αναφέρει η έκθεση, τα στοιχεία προμηνύουν θετικά νέα για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η φθινοπωρινή πρόβλεψη της Επιτροπής προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 7,6% του ΑΕΠ για το 2021 και 1,2% του ΑΕΠ για το 2022 και 1,5% το 2023.

Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας παραμένουν ευνοϊκές και η ανεργία, η οποία διαμορφώθηκε στο 14,1% το τρίτο τρίμηνο του 2021 (από 17,2% το τρίτο τρίμηνο του 2020), πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω το 2022.

Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας διαμορφώθηκε στο 17,7% το 2020, από 17,9% το 2019.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ενημέρωση της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους δείχνει ότι οι κίνδυνοι παρέμειναν αμετάβλητοι σε σύγκριση με τη 12η έκθεση, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή.

Στο βασικό σενάριο, το χρέος μειώνεται από 203% του ΑΕΠ το 2021 σε περίπου 55% του ΑΕΠ το 2060, ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.

Στο σενάριο του υψηλότερου κινδύνου, το χρέος μειώνεται στο 90% του ΑΕΠ έως το 2060 και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κυμαίνονται γύρω στο 18% του ΑΕΠ από τη δεκαετία του 2030.

Σταϊκούρας: Εξαιρετικά θετική για τη χώρα η έκθεση της Κομισιόν

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν σημειώνει ότι η 13η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, είναι εξαιρετική θετική για τη χώρα»,.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «πιστοποιεί ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε γρήγορα και ισχυρά από την υγειονομική κρίση και ότι οι προοπτικές της παραμένουν ευοίωνες, παρά την υψηλή αβεβαιότητα που προκαλούν – διεθνώς – ο Covid-19 και οι αυξήσεις τιμών, ιδίως στην αγορά ενέργειας.

Σημειώνει επίσης ότι «τη σημαντική προβλεπόμενη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος εφέτος, τη δραστική μείωση της ανεργίας, που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί περαιτέρω το 2022, και την υποχώρηση του κινδύνου φτώχειας το 2020, παρά την υγειονομική κρίση», ενώ αναφέρεται «στην πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει, τον Μάιο, σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να περιορίσει τον αντίκτυπο των αυξήσεων τιμών για τους χαμηλόμισθους».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η ομορφιά και η νεότητα είναι στοιχεία που δυστυχώς φθίνουν καθώς μεγαλώνουμε και δίνουν τη θέση τους σε ρυτίδες, πανάδες και μελαγχρώσεις του δέρματος. Υπάρχει όμως ένας τρόπος να τα αντιστρέψουμε και να παγώσουμε για πάντα το χρόνο στο πρόσωπό μας, με τον πιο φυσικό και υγιεινό τρόπο!

Κρέμες προσώπου με αλόη και κρέμες σαλιγκαριού είναι η νέα τάση στα προϊόντα ομορφιάς που εστιάζουν σε απολύτως φυσικά συστατικά για να επουλώσουν τη φθορά του χρόνου, επαναφέροντας το δέρμα του προσώπου μας στον πιο υγιή νεανικό εαυτό του.

Δείτε στη συνέχεια πώς λειτουργούν αυτά τα θαυματουργά συστατικά

Βγες από το καβούκι σου

Έχεις δει ποτέ σαλιγκάρι με ρυτίδες ή πληγές; Ακούγεται σαν αστείο κι όμως τώρα μπορείς κι εσύ να βγεις από το καβούκι σου, γιατί δεν χρειάζεται να κρύβεις τις δικές σου! Τα σαλιγκάρια παράγουν μία ειδική ουσία, αυτό που λέμε ως «σάλιο του σαλιγκαριού» ή πιο επιστημονικά βλέννα σαλιγκαριού, η οποία περιέχει ενυδατικές και θρεπτικές ουσίες, που στόχο έχουν να επουλώσουν το σαλιγκάρι όταν περνάει από πετρώδες έδαφος και να το διατηρήσουν ενυδατωμένο και ασφαλές ακόμα και όταν εκτίθεται στον ήλιο.

Δε χρειάζεται όμως να βγεις στο κήπο να τα ψάχνεις, γιατί τώρα το μυστικό συστατικό που διατηρεί τα σαλιγκάρια λεία και ενυδατωμένα, βρίσκεται στην κρέμα προσώπου σου! Οι κρέμες σαλιγκαριού προσώπου είναι η νέα τάση στα προϊόντα ομορφιάς και μπορούν να κάνουν πραγματικά θαύματα για την επιδερμίδα σου, χάρη στα θρεπτικά συστατικά και τα φυσικά ενισχυτικά κολλαγόνου που περιέχουν, επιφέροντας ταχύτερη ανάπλαση και εξαλείφοντας λεπτές γραμμές και ρυτίδες έκφρασης.

krema-saligariou.jpg

Το θαυματουργό φυτό

Έχει αποδειχθεί ότι η αλόη προλαμβάνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες έκφρασης, γι’ αυτό και οι κρέμες προσώπου με αλόη χαρακτηρίζονται ως αντιγηραντικές. Παρόλο που δεν έχει τόσο επανορθωτική δράση όσο οι κρέμες σαλιγκαριού προσώπου που επουλώνουν τις ήδη διαμορφωμένες ρυτίδες, η κρέμα προσώπου με αλόη μπορεί να σας βοηθήσει στην πρόληψη νέων σημαδιών γήρανσης και ρυτίδων.

Τα συστατικά της αλόης βέρα βοηθούν επίσης το δέρμα σας να παράγει κολλαγόνο και ελαστίνη, κάνοντας το δέρμα σας να φαίνεται πιο λείο και νεανικό.

Εν κατακλείδι

Κρέμες σαλιγκαριού προσώπου ή κρέμες προσώπου με αλόη λοιπόν; Κάθε μία έχει τις δικές της ιδιότητες και την δική της δράση και η επιλογή εξαρτάται καθαρά από την ηλικία σας και τις ανάγκες που έχει το δικό σας πρόσωπο σε επούλωση, πρόληψη, αντιγήρανση κλπ.

Ότι κι αν θέλετε να πετύχετε ως αποτέλεσμα τα κορυφαία καλλυντικά βρίσκονται εδώ! Επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα Glow Era και αναζητήστε κρέμες σαλιγκαριού προσώπου και κρέμες προσώπου με αλόη, από προσεκτικά επιλεγμένα φυτικά υλικά σε συμφέρουσες τιμές.

Καταδίκασε απερίφραστα την αναγνώριση από την Μόσχα της ανεξαρτητοποίησης των ρωσόφωνων περιοχών της Ουκρανίας – Αναφερόμενος στην τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα γίνεται απρόσκοπτα – Δείτε τις κοινές δηλώσεις με τον Ρουμάνο ομόλογό του

Το ζήτημα της ακρίβειας στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου – το οποίο χαρακτήρισε πανευρωπαϊκό πρόβλημα – σκοπεύει να θέσει στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είπε στις κοινές δηλωσεις του με τον Ρουμάνο ομόλογό του, στο Βουκουρέστι.

«Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, τα κράτη-μέλη. Η κάθε μια έχει τον δικό της τρόπο να το αντιμετωπίσει αλλά για όλες τις χώρες είναι ένα πρόβλημα το οποίο είναι δημοσιονομικά εξαιρετικά επώδυνο και έχω πρόθεση να θέσω το ζήτημα αυτό στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, κάνοντας λόγο για κινήσεις που είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και βασίζονται στον αναθεωρητισμό. «Θεμελιώδης πολιτική της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος είναι ο σεβασμός στην κυριαρχία όλων των κρατών», είπε και συμπλήρωσε πως «καταδικάζουμε απερίφραστα πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν σε αυτές τις κατευθύνσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι εκφράσεις αναθεωρητισμού θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Θεμελιώδης αρχής της Ελλάδας είναι ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Συντασσόμαστε με τους εταίρους μας για κοινή και ουσιαστική αντίδραση».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκ νέου αναφορά στην ελληνική κοινότητα που ζει στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η Πολιτεία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την στήριξη των ομογενών. Αναφερόμενος στην τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο, επανέλαβε ότι θα γίνεται απρόσκοπτα.

Δείτε τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρουμάνο ομόλογό του Nicolae-Ionel Ciucă, από το Μέγαρο Victoria στο Βουκουρέστι:

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού στο Βουκουρέστι:

Κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Nicolae, είναι μεγάλη χαρά μου που βρίσκομαι, σήμερα, στη Ρουμανία. Μια φίλη χώρα με την οποία είμαστε γείτονες, είμαστε εταίροι, είμαστε σύμμαχοι με σχέσεις που -όπως συζητήσαμε- χάνονται στο βάθος των αιώνων και με ορόσημο, βέβαια τις πρώτες σπίθες του αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας που άναψαν εδώ, στη Ρουμανία. Όπως και τη δράση των εθνικών μας ευεργετών, που μεγαλούργησαν στη Ρουμανία αφήνοντάς μας πίσω μία βαριά παρακαταθήκη.

Όπως αντιληφθήκατε, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για πολλά θέματα τα οποία αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις. Όμως σημαντικό χρόνο αφιερώσαμε στα θέματα διεθνούς ασφάλειας, καθώς η επίσκεψή μου γίνεται, δυστυχώς, στη σκιά της προχθεσινής απόφασης της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας από τις αυτοπροσδιοριζόμενες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Αλλά δυστυχώς και την απόφαση να στείλει στρατεύματα σε ουκρανικό έδαφος.

Είναι κινήσεις που παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τις συμφωνίες του Μινσκ. Είναι εκφράσεις αναθεωρητισμού που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.

Και θα ήθελα από το βήμα αυτό να επαναλάβω ότι θεμελιώδης αρχή της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών. Καταδικάζουμε συνεπώς -και σε αυτό βρεθήκαμε σε απόλυτη σύμπνοια με τον φίλο Πρωθυπουργό της Ρουμανίας- απερίφραστα, πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Kαι ως κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας έτσι ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι μόνο κοινή αλλά να είναι και ουσιαστική.

Η Ελλάδα έχει έναν επιπλέον λόγο να παρακολουθεί με πολύ μεγάλη ανησυχία όσα εξελίσσονται στην ανατολική Ουκρανία γιατί, όπως γνωρίζετε, στην περιοχή αυτή ζει ελληνική κοινότητα, της οποίας η ιστορία ξεπερνά τους 20 αιώνες. Βασικό μας μέλημα, λοιπόν, είναι η στήριξη των ομογενών μας στην Ουκρανία και γι’ αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα τελευταία γεγονότα θέτουν, ασφαλώς, ζητήματα διεθνούς ασφάλειας και αμφισβήτησης συνόρων και συνθηκών στα οποία η παγκόσμια κοινότητα και πρώτα και πάνω από όλα η ευρωπαϊκή μας οικογένεια καλείται να απαντήσει. Εξάλλου εμείς στην Ευρώπη ξέρουμε καλά ότι ποτέ και κανέναν δεν ευνόησε η βία και η αστάθεια.

Ταυτόχρονα εγείρονται και πρόσθετες προκλήσεις τις οποίες είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, όπως η ενεργειακή επάρκεια. Στην πατρίδα μας έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Όμως πιστεύω ότι πρέπει να συνάγουμε τρία πρώτα συμπεράσματα από αυτή την κρίση. Το πρώτο είναι ότι η μετάβαση προς την πράσινη οικονομία δεν πρέπει να επιβραδυνθεί, αλλά πρέπει να επιταχυνθεί με έναν τέτοιο τρόπο, όμως, που δεν θα πλήξει τα ασθενέστερα νοικοκυριά και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η φθηνότερη πηγή ενέργειας σήμερα είναι η πράσινη ενέργεια. Και χρέος μας είναι να διευρύνουμε όχι μόνο τις πηγές ενέργειας ως προς την παραγωγή, αλλά και την τροφοδοσία μας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα σε φυσικό αέριο, μειώνοντας την εξάρτησή μας από τη Ρωσία. Και εδώ ανοίγονται και σημαντικά περιθώρια συνεργασίας με μια χώρα όπως η Ρουμανία, η οποία η ίδια παράγει φυσικό αέριο και έχει δυνατότητα να παράγει ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι βραχυπρόθεσμα είναι πάρα πολύ σημαντικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρχουν έκτακτα μέτρα στήριξης των ευρωπαίων καταναλωτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, καθώς όλες οι χώρες σήμερα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επιδοτούν τους καταναλωτές για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, τα κράτη-μέλη. Η κάθε μια έχει τον δικό της τρόπο να το αντιμετωπίσει αλλά για όλες τις χώρες είναι ένα πρόβλημα το οποίο είναι δημοσιονομικά εξαιρετικά επώδυνο και έχω πρόθεση να θέσω το ζήτημα αυτό στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Και το τρίτο συμπέρασμα, βέβαια, είναι ότι όλη αυτή η συζήτηση -η οποία γίνεται, ήδη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα μας απασχολήσει και στις επόμενες ευρωπαϊκές Συνόδους- για τα ζητήματα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, αυτή η συζήτηση γίνεται, δυστυχώς, ολοένα και πιο επίκαιρη.

Έρχομαι τώρα στα διμερή ζητήματα τα οποία είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά με τον φίλο Πρωθυπουργό. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Αθήνα στηρίζει ένθερμα το αίτημα του Βουκουρεστίου να εισέλθει η Ρουμανία στο σύστημα Σένγκεν. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει και τα οφέλη από αυτή την απόφαση θα είναι πολύ σημαντικά για τη ρουμανική κοινωνία και τη ρουμανική οικονομία.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Συμφωνούμε απόλυτα ότι η θέση των Δυτικών Βαλκανίων, όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, είναι στην Ευρώπη και μπορούμε να δουλέψουμε σε συνεργασία για να διευκολύνουμε αυτή την πορεία.

Συμφωνήσαμε να εργαστούμε από κοινού ώστε να συγκληθεί το ταχύτερο, η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Και βέβαια είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Ρουμάνο Πρωθυπουργό για τη σταθερή στήριξη την οποία παρέχει η Ρουμανία στην Ελλάδα ως προς τα εθνικά μας ζητήματα. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για τις συνεχόμενες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο. Και να επαναλάβω την καθαρή θέση της Αθήνας ότι πάντα κρατά κλειστή την πόρτα των απειλών αλλά πάντα ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου.

Όπως είπε και ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός, το εργαλείο για να λύνουμε τις διαφορές μας είναι το Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι ο ιστορικός αναθεωρητισμός, δεν είναι η προβολή ισχύος. Δεν είναι αυτός ο τρόπος προκειμένου να μπορέσουμε να εγγυηθούμε τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή μας.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και ζητήματα που άπτονται της οικονομικής μας συνεργασίας. Έχουμε γύρω στα 2,2 δισεκατομμύρια διμερές εμπόριο με τη Ρουμανία αλλά μπορούμε να δουλέψουμε για να το αυξήσουμε κι άλλο. Έχουμε σημαντικές ελληνικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ρουμανία και οι οποίες θέλουν να επενδύσουν ακόμα περισσότερο στη χώρα σας.

Και έχουμε, βέβαια, και σημαντικές ροές επισκεπτών, πρωτίστως από τη Ρουμανία στην Ελλάδα, τις οποίες θέλουμε να αυξήσουμε. Θέλουμε περισσότερους Ρουμάνους επισκέπτες στην πατρίδα μας. Θέλουμε να ξαναφτάσουμε και να ξεπεράσουμε το νούμερο του 1 εκατομμυρίου επισκεπτών που είχαμε το 2019.

Και η Ελλάδα πια είναι μία χώρα η οποία είναι ανοιχτή σε επισκέπτες όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά ολόκληρο τον χρόνο. Και οι αρμόδιοι Υπουργοί μας έχουν πιστεύω ένα σχέδιο για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τουριστικό τομέα.

Τέλος, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας για τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας. Δεν ξεχνώ, κ. Πρωθυπουργέ, ότι η Ρουμανία ήταν από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας πέρσι το καλοκαίρι, έστειλε πυροσβέστες οι οποίοι μπήκαν και αντιμετώπισαν εξαιρετικά δύσκολες πυρκαγιές με αυτοθυσία αλλά και με επαγγελματισμό.

Και πρέπει να σας πω ότι ακόμα έχουμε στη μνήμη μας τις αναμνήσεις από την παρουσία των Ρουμάνων πυροσβεστών στην πατρίδα μας και αυτό ήταν το έναυσμα για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε το επίπεδο της πολιτικής συνεργασίας μας στα θέματα πολιτικής προστασίας. Να έχουμε μεγαλύτερη παρουσία Ρουμάνων πυροσβεστών σε μία πιο τακτική βάση στην πατρίδα μας. Αλλά να συνεργαστούμε και στα πλαίσια της συζήτησης που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πώς η Ευρώπη μπορεί να ενισχύσει τον μηχανισμό rescEU ώστε να έχουμε πιο αποτελεσματική συνεργασία αλλά και επιμερισμό των εναέριων μέσων αλλά και των υπόλοιπων μέσων δασοπυρόσβεσης, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Θέλω να ξέρετε ότι η Ελληνική κοινωνία, οι Έλληνες, εκτίμησαν ιδιαίτερα αυτό το οποίο κάνατε, κ. Πρωθυπουργέ, πέρσι το καλοκαίρι.

Σας ευχαριστώ και πάλι για τη θερμή φιλοξενία, για την παραγωγική συζήτηση που είχαμε και αναμένω να τη συνεχίσουμε και στη διάρκεια του επίσημου δείπνου σε λίγες ώρες.

Οι δηλώσεις του Ρουμάνου πρωθυπουργού:

Πρέπει να αξιοποιηθεί το μεγάλο περιθώριο εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων τόσο στην οικονομία, όσο και σε άλλους τομείς, που μπορούμε να αναπτύξουμε αμοιβαίως επωφελείς σχέσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Νικολάε Τσιούκα, στις κοινές δηλώσεις που παρέθεσε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντησή τους στο Βουκουρέστι. «Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της Πολιτικής προστασίας, που αποτελεί επιστέγασμα της άριστης συνεργασίας, όπως έγινε πέρσι το καλοκαίρι στις μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο» είπε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, που αναφερόμενος στην Ουκρανία επισήμανε πως «Έχουμε καταδικάσει απερίφραστα τη νέα παραβίαση από τη Ρωσία του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ. Τέτοιες εξελίξεις επιδεινώνουν την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη. Στηρίζουμε με κάθε μέσο τις διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης της κρίσης».

«Ελπίζουμε σε αυτό το εξάμηνο να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα του ευρωπαϊκού κανονισμού Μετανάστευσης και Ασύλου, ώστε το πλαίσιο να είναι πιο λειτουργικό» είπε στη συνέχεια για το μεταναστευτικό – προσφυγικό και τόνισε πως «στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου η Ρουμανία εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα».

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το μεσημέρι στο Βουκουρέστι με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Ρουμανία.

Αμέσως μετά στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βουκουρέστι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Διμερούς Ελληνο-ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Στη συζήτηση που είχε με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία, ο Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στους τρόπους ενίσχυσης και διεύρυνσης της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στη Ρουμανία, αλλά και της προώθησης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

protothema.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 21/02/2022

Των:              Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΘΕΜΑ:           «Καθυστερήσεις στις πληρωμές των vouchers στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠΑμεΑ»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται στις πληρωμές των vouchers μέσω του προγράμματος “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), των παιδιών που παρακολουθούν στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) τόσο των δημοσίων όσο και των ιδιωτικών. Τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠΑμεΑ προσφέρουν εξωσχολικές παιδαγωγικές δραστηριότητες, ποιοτικές και δημιουργικές, ατομικές ή ομαδικές, προκειμένου να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο ενός παιδιού, αλλά και να βοηθήσουν συγχρόνως και τους γονείς που εργάζονται. Η δημιουργία Πληροφοριακού Συστήματος “Enarmonisys” για τον ψηφιακό έλεγχο λειτουργίας των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ μέσω του οποίου θα γίνεται η ηλεκτρονική παρακολούθηση των παρουσιών των εξυπηρετούμενων ατόμων, καθώς και η αδυναμία της Ε.Ε.Τ.Α.Α. να το θέσει σε λειτουργία από την αρχή της σχολικής χρονιάς, είχε σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση των πληρωμών vouchers για χρονικό διάστημα που αγγίζει τους πέντε μήνες. Η παρατεταμένη αυτή καθυστέρηση στις πληρωμές των vouchers δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης χιλιάδων εργαζομένων, ενώ και οι ίδιες οι δομές, ιδιαίτερα οι ιδιωτικές, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους και βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο τερματισμού της λειτουργίας τους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την πληρωμή των vouchers μέσω του προγράμματος “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” της Ε.Ε.Τ.Α.Α. των παιδιών που παρακολουθούν στα ΚΔΑΠ και στα ΚΔΑΠΑμεΑ, ούτως ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τερματισμού της λειτουργίας Δομών, εξαιτίας της αδυναμίας τους να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, καθώς και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των χιλιάδων εργαζομένων σε αυτές;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 21/02/2022

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ:     «Καταβολή πλήρους αποζημίωσης για απαλλοτριώσεις της Ιόνιας Οδού στους κατοίκους των Δήμων Αμφιλοχίας και Ναυπακτίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Δυσαρεστημένοι είναι οι κάτοικοι του Δήμου Αμφιλοχίας και του Δήμου Ναυπακτίας για τη μη είσπραξη, παρά την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος, των χρηματικών ποσών που αντιστοιχούν σε τίμημα ένεκα απαλλοτρίωσης για τη διάνοιξη της Ιόνιας Οδού, στα πλαίσια του δημοσίου έργου. Όπως μας αναφέρουν οι κάτοικοι της Αμφιλοχίας και συγκεκριμένα οι κάτοικοι των χωριών Αμπελάκι, Σαρδίνια και Λουτρό, όπως και οι κάτοικοι της Ναυπακτίας, ενώ έχουν αναγνωριστεί με δικαστική απόφαση ως δικαιούχοι της αποζημίωσης από την αναγκαστική απαλλοτρίωση της ακίνητης περιουσίας τους, ναι μεν έλαβαν κάποιο μικρό χρηματικό ποσό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, χωρίς όμως να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποζημίωσης για τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις τους. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω περιοχές είναι κυρίως αγροτικές περιοχές, με πενιχρά εισοδήματα αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι περιμένουν εδώ και χρόνια τα χρήματά τους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημίωσης των κατοίκων των ως άνω Δήμων;
  1. Οι δημότες καταγγέλλουν πως οι αποζημιώσεις κατατίθενται με επιλεκτικά κριτήρια, καθώς κάποιοι από τους κατοίκους, οι οποίοι δικαιούνται αποζημίωσης έχουν λάβει κάποιο χρηματικό ποσό, ενώ κάποιοι άλλοι που επίσης δικαιούνται δεν έχουν λάβει κανένα ποσό αποζημίωσης. Ισχύει η ως άνω καταγγελία; Ποια είναι τα κριτήρια αποζημίωσης;
  1. Ποιο είναι το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων, τι ποσό έχει καταβληθεί, πόσοι είναι οι δικαιούχοι που πρέπει να αποζημιωθούν και πόσοι έχουν αποζημιωθεί από τις απαλλοτριώσεις στον ως άνω Νομό;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 21/02/2022

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ:           «H αγωνία των αγροτών στα μπλόκα για μια ζωή με αξιοπρέπεια»

Κύριε Υπουργέ,

Στη διασταύρωση Λειβαδιάς – Ορχομενού - Λαμίας το πανό που στερέωσαν οι αγρότες έγραφε ότι η «Ανάπτυξη δεν έρχεται με πόνο και οργή». Επισήμαναν επίσης ότι η απουσία του αναπτυξιακού οράματος για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο είναι μέχρι στιγμής το σήμα κατατεθέν των θεσμικών συνομιλητών τους στο Υπουργείο. Την έντονη ανησυχία τους επίσης εκφράζουν σχετικά με τον αποκλεισμό τους από τις διαβουλεύσεις που άπτονται της αγροτικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η χώρα με την νέα περίοδο ΚΑΠ. Οι Λειβαδίτες αγρότες με την πλειοψηφία τους να έχουν εντρυφήσει στην παραγωγή χονδροειδών ζωοτροφών έχουν περισσότερους λόγους να ανησυχούν για τις ισορροπίες στον κλάδο, αφού πέρα από τα δικά τους κόστη παραγωγής η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους επηρεάζεται και από την οικονομική ευρωστία των κτηνοτροφικών μονάδων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Θα δοθεί απάντηση και λύση για το πώς θα μπορέσουν οι αγρότες να συνεχίσουν την παραγωγή της επόμενης χρονιάς;
  1. Θα μεριμνήσετε σχετικά, διότι όσο πιο στενά γίνονται τα περιθώρια τόσο αυξάνονται οι εισαγωγές στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας;
  1. Θα δοθεί απάντηση στο ερώτημα που θέτουν οι παραγωγοί για το αν τελικά θέλει η Κυβέρνηση νέους αγρότες στον κλάδο ή όχι;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 21/02/2022

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τoν κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

Τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΘΕΜΑ:           «Παύση λειτουργίας Β΄ Υποθηκοφυλακείου Αγρινίου»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Η ομαλή λειτουργία του συνόλου των Υποθηκοφυλακείων στην Αιτωλοακαρνανία θεωρείται πια αμφίβολη δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο Β΄ Υποθηκοφυλακείο του Αγρίνιου, που δε λειτουργεί. Η θέση του υποθηκοφύλακα έμεινε κενή, μετά την αποχώρηση λόγω ηλικίας της υπεύθυνης και με απόφαση της προέδρου των Πρωτοδικών ορίστηκε για τη θέση συμβολαιογράφος του Αγρίνιου που, όπως διαφαίνεται, δεν προτίθεται να αναλάβει την ευθύνη για τη λειτουργία του. Το εν λόγω Υποθηκοφυλακείο Αγρινίου καλύπτει μεγάλο μέρος του Δήμου Αγρινίου και χωριά των Δ.Ε. Θεστιέων, Παραβόλας, Αγρινίου κλπ. και η μη λειτουργία του σωρεύει προβλήματα σε μια σειρά από κρίσιμες διαδικασίες που πρέπει να διεκπεραιώσουν οι πολίτες, όπως υποθήκες, κατασχέσεις, μετεγγραφές κ.α.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε όπως αποκαταστήσετε άμεσα τη λειτουργία του Β΄ Υποθηκοφυλακείου Αγρινίου αυξάνοντας το προσωπικό του, στο πλαίσιο μιας συνολικής αντιμετώπισης του όλου συναφούς ζητήματος λειτουργίας του συνόλου των Υποθηκοφυλακείων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διαβάζουμε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διοργανώνει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον των δομών, τις οποίες θέλει να κατασκευάσει η Κυβέρνηση, στη Βάστρια της Λέσβου και στο Θολό της Χίου.

Το ότι σ’ αυτές τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πρωτοστατεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που, όταν ήταν κυβέρνηση, άνοιξε τα σύνορα και γέμισαν τα νησιά με μετανάστες, θα το αφήσουμε ασχολίαστο.

Αυτό που θα θέλαμε να σχολιάσουμε είναι η στάση των Τοπικών Οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και των δύο δημάρχων (Χίου και Μυτιλήνης), οι οποίοι θεωρούν ότι το Μεταναστευτικό θα αντιμετωπισθεί με την κατασκευή των δύο δομών.

Προεκλογικά, η Νέα Δημοκρατία είχε υποσχεθεί ότι θα ασχοληθεί σοβαρά με αυτό θέμα, αλλά, από όσο φαίνεται, ως Κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει μισή λύση στο πρόβλημα. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι ροές των μεταναστών έχουν μειωθεί, όπως και ο αριθμός αυτών που παραμένουν υπό περιορισμόν. Όμως, η ύπαρξη των δομών στα νησιά φοβίζει τους κατοίκους. Κανείς δεν τους εγγυάται ότι, στο μέλλον, δεν θα ανοίξει κάποιος τα σύνορα και δεν θα ξαναγεμίσουν αυτές με νέους μετανάστες.

Αν οι παραπάνω παράγοντες θέλουν να μην υπάρχουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, θα πρέπει να πιέσουν την Κυβέρνηση να λάβει αποτελεσματικά μέτρα. Οι μισές λύσεις προκαλούν προβλήματα και, στην εν λόγω περίπτωση, παρέχουν τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ως το κόμμα, που προσπαθεί να σώσει τα νησιά από τις νέες δομές.

An image

Κέντρο Υποδοχής στη Σάμο

An image

An image

Κέντρο Υποδοχής στη Χίο

Η “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ” έχει προτείνει να αντιγράψουμε την Αυστραλία, ως προς τον τρόπο που διαχειρίζεται τους παράνομους μετανάστες, δηλαδή να συγκροτήσουμε δομές σε ακατοίκητα νησιά, μακριά από τα τουρκικά παράλια, ώστε να μη μπορεί η Τουρκία να θέσει θέμα κυριαρχίας. Απομακρύνοντας τις δομές από τις κατοικημένες περιοχές της Ελλάδας, κανένας συμπολίτης μας δεν θα ξαναβιώσει αυτά που πέρασαν οι νησιώτες, τα τελευταία χρόνια.

Προτείνει, επίσης, την απαγόρευση αιτήματος Ασύλου σε παράνομους μετανάστες, όπως ακριβώς κάνει και η Αυστραλία. Δηλαδή, όποιος μπαίνει παράνομα, ή θα επιστρέψει αεροπορικώς στην πατρίδα του ή θα απελαθεί, π.χ. στην Τουρκία, ή θα παραμείνει στο ακατοίκητο νησί, μέχρι την απέλασή του.

Και μόνο η ανακοίνωση αυτών των μέτρων θα αποτρέψει όσους σχεδιάζουν να μπουν στην Ελλάδα παράνομα και, σε ελάχιστο χρόνο, οι ροές των μεταναστών θα μηδενιστούν

Τον Φεβρουάριο του 2021 η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ του Θάνου Τζήμερου και η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ του Φαήλου Κρανιδιώτη αποφάσισαν να συμπράξουν στις επόμενες εθνικές εκλογές, με κύρια προτάγματα την υλοποίηση των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, την απελευθέρωση της Οικονομίας από τα δεσμά του κεντρικού σχεδιασμού και την προστασία της χώρας από την ισλαμική απειλή. Η σύμπραξη ονομάζεται «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» και επικεφαλής είναι ο Θάνος Τζήμερος.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ