Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ακολουθεί την πορεία που είχαν προβλέψει πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές: μια παρατεταμένη επίθεση με πυραύλους που εκτοξεύονται από μακριά για να καταστρέψουν ουκρανικά αεροδρόμια, αεράμυνα και συστήματα ελέγχου. Παράλληλα, εισβολή χερσαίων δυνάμεων από πολλαπλά σημεία.
Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΩΡΑΦΑΣ
Η πλήρης εικόνα του τι συμβαίνει στο έδαφος είναι δύσκολο να υπάρξει σε πραγματικό χρόνο, αλλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται ότι επέλεξε μια ευρύτερη εκστρατεία με στόχο την αλλαγή καθεστώτος, αντί για μια πιο περιορισμένη εκστρατεία για κατάληψη των εδαφών του Ντονμπάς.
Σύμφωνα με διάφορες πηγές, η Ρωσία είχε συγκεντρώσει δυνάμεις γύρω από την Ουκρανία που αριθμούν περισσότερους από 200.000 στρατιώτες μέχρι τη στιγμή που ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε την διαταγή εισβολής. Την ίδια στιγμή, ο τακτικός στρατός της Ουκρανίας αριθμεί περίπου 126.000 στρατιώτες.
Το τι θα συμβεί στη συνέχεια, γίνεται καλύτερα κατανοητό από τον διακηρυγμένο στόχο του Πούτιν να «αποστρατιωτικοποιήσει» αντί να καταλάβει την Ουκρανία, μια χώρα με 41 εκατομμύρια κατοίκους, στο μέγεθος της Γαλλίας.
Αυτό σημαίνει ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να διαλυθούν πλήρως, τα οπλικά συστήματα να καταστραφούν και η Ουκρανία να μετατραπεί σε μια ουδέτερη ζώνη. Ο Πούτιν ήταν πολύ συγκεκριμένος σε ότι αφορά την επίτευξη αυτών των στόχων, με τα εδαφικά ζητήματα να βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα.
Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει εξουδετέρωση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, κυρίως στο Ντονμπάς, όπου οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα προσπαθήσουν να τις περικυκλώσουν.
Η Ρωσία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά μια μακροπρόθεσμη εμπλοκή στην Ουκρανία, επομένως θα πρέπει να διεξάγει έναν κεραυνοβόλο πόλεμο (blitzkrieg).
Η Ρωσία έχει αναπτύξει την δική της εκδοχή του δόγματος «Σοκ και Δέος» με συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και ακρίβειας και ισχυρό πυροβολικό που της επιτρέπει να επιτεθεί σε ουκρανικά κέντρα διοίκησης και ελέγχου, αποθήκες πυρομαχικών, αεροπορία και αεράμυνα, από απόσταση.
Η ΑΜΥΝΑ ΤΩΝ ΟΥΚΡΑΝΩΝ
Πόσο δύσκολο θα είναι για την Ουκρανία να αμυνθεί τώρα που η επίθεση της Ρωσίας έχει ξεκινήσει; Οι Ουκρανοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και η ηγεσία της χώρας αντιμετωπίζει πολύ δύσκολες επιλογές.
Η Ουκρανία δεν μπορεί να υπερασπιστεί χιλιάδες χιλιόμετρα των συνόρων της – από τη Λευκορωσία στο βορρά μέχρι την Κριμαία στο νότο. Απειλείται από διάφορες κατευθύνσεις και οι δυνάμεις της είναι αρκετά αραιά κατανεμημένες.
Αλλά η πραγματική διαφορά μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων είναι στον αέρα. Με βάση τα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα, αναμένεται ότι οι Ρώσοι θα αποκτήσουν αεροπορική υπεροχή πολύ γρήγορα.
Τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας της Ρωσίας, όπως οι πύραυλοι S-400, ευνοούν επίσης τις δυνάμεις της. Αντίθετα, η Ουκρανία διαθέτει παλαιότερη και πιο περιορισμένη αεράμυνα.
Οι Ρώσοι διαθέτουν ένα πολύ σημαντικό οπλοστάσιο σύγχρονων όπλων και δυνατοτήτων στο οποίο η Ουκρανία δεν έχει απάντηση. Η Ουκρανία έλαβε πρόσφατα εξοπλιστικά συστήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά πρόκειται κυρίως για πυραύλους αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς και αντιαρματικά όπλα.
Με λίγα λόγια, η Ρωσία ξεπερνά την Ουκρανία τόσο σε εξοπλισμούς όσο και σε στρατεύματα. Με την κυριαρχία της Ρωσίας στον αέρα και τα όπλα μεγάλης εμβέλειας, αναμένεται από τους ειδικούς, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σύντομα θα καθηλωθούν.
Εάν οι μάχες εισέλθουν σε ουκρανικές πόλεις, θα μπορούσε να δώσει μια ευκαιρία στις ουκρανικές δυνάμεις. Οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν αρχικά να προσπαθήσουν να παρακάμψουν τις πόλεις.
Αν η Ρωσία προσπαθήσει να καταλάβει – αντί να απειλήσει – το Κίεβο, μια πόλη 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, θα διακινδύνευε πιθανόν, μήνες πολέμου σε αστικό περιβάλλον και θα απαιτούσε όλο το ανθρώπινο δυναμικό που έχει στη διάθεσή της. Ωστόσο, λόγω της πολιτικής σημασίας του Κιέβου, το θέμα παραμένει ανοικτό. Ίσως η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, την οποία επικαλείται ο Βλαντιμίρ Πούτιν να μην μπορεί να επιτευχθεί πλήρως, χωρίς τον έλεγχο της πρωτεύουσας.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Σήμερα η Ουκρανία χρησιμοποιείται από την Ρωσία ως παράδειγμα, για να κατανοήσει η παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η μεταψυχροπολεμική εποχή, τελείωσε.
Αλλά και η Δύση, οκτώ χρόνια από το «πείραμα» του Μαϊντάν που υποστήριξε, περιορίζεται σε δηλώσεις συμπαράστασης προς την Ουκρανία, ή στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων. Γιατί δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο. Είναι ένας άλλος τρόπος για να δηλώσει και η Δύση ότι η μεταψυχροπολεμική εποχή έχει τελειώσει. Η Ουκρανία μετατράπηκε από την Δύση σε ένα αντιρωσικό προπύργιο, ενώ όπως φαίνεται δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα αναλώσιμο πιόνι.
Οι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί, πολλές φορές εν κενώ και η εικόνα που οι χώρες της Δύσης ήθελαν να εμφανίζουν στο διεθνές ακροατήριο, δεν αντιστοιχούσαν τα τελευταία χρόνια, στις αντικειμενικές και υποκειμενικές τους δυνατότητες να τις υποστηρίξουν πολιτικά και στρατιωτικά. Αυτό φάνηκε από το 2020, όταν οι ΗΠΑ ανέχθηκαν την επίθεση του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις ως αντίποινα για την δολοφονία Σολεϊμανί, αλλά και το 2021 όταν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αποχώρησαν από το Αφγανιστάν, ενώ ήδη και η Γαλλία αποχωρεί από το Μάλι.
Αυτές είναι εξελίξεις που δεν διαφεύγουν της προσοχής των Μεγάλων Δυνάμεων. Η διαπραγμάτευση μεταξύ τους εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά πλέον οι όροι έχουν γίνει πιο περίπλοκοι. Πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση των ΗΠΑ.
Τώρα, η Ουκρανία σε πρώτο επίπεδο και οι χώρες της ΕΕ σε δεύτερο, θα πληρώσουν το μεγαλύτερο κόστος-πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό- που θα δημιουργήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πηγή: https://www.facebook.com/vangelis.chorafas
O Βαγγέλης Χωραφάς, διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής https://www.geoeurope.org/, δημοσιεύει καθημερινά πρωτότυπα άρθρα και αναλύσεις και στην προσωπική του σελίδα στο facebook (https://www.facebook.com/vangelis.chorafas).
agrinionews.gr
πηγή φωτο: echoflorina.gr
Ενεργοποιείται η δύναμη ταχείας επέμβασης – Ο Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «τεράστιο στρατηγικό λάθος» του Πούτιν την εισβολή στην Ουκρανία – Οι δυνάμεις του NATO ενισχύονται σε όλη την ανατολική πτέρυγα – Η Συμμαχία θα υπερασπιστεί «κάθε ίντσα» της νατοϊκής επικράτεια.
Την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και την επιστροφή της Μόσχας στο τραπέζι του διαλόγου ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των χωρών-μελών της Συμμαχίας, που έγινε με τηλεδιάσκεψη.
Τονίζοντας ότι η Ρωσία έχει διαταράξει την ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, παρά τις προειδοποιήσεις και τις προσπάθειες διπλωματικής λύσης εδώ και μήνες, ο Στόλτενμπεργκ είπε: «Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για την κατοχή».
Ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε την υποστήριξη της Συμμαχίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καλώντας τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως την στρατιωτική της δράση.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ακόμα ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία θα τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους, η πρώτη ως επιτιθέμενη και η δεύτερη ως συνεργός στην απρόκλητη επίθεση στην Ουκρανία. «Στόχος της Μόσχας είναι να εγκαθιδρύσει δική της κυβέρνηση στο Κίεβο» είπε ακόμη.
Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα γι’ αυτό τον πόλεμο, ξεκαθάρισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι οι Ρώσοι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η χώρα τους δεν θα γίνει ούτε πιο ασφαλής ούτε πιο σεβαστή έπειτα από αυτή την πράξη.
Οι δυνάμεις του NATO ενισχύονται σε όλη την ανατολική πτέρυγα, από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο, τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι η Συμμαχία των 30 χωρών θα υπερασπιστεί «κάθε ίντσα» της νατοϊκής επικράτειας, εάν αυτή προσβληθεί. Παράλληλα ενεργοποιείται η δύναμη ταχείας επέμβασης της Συμμαχίας.
«Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το μπαράζ ψεμάτων της ρωσικής κυβέρνησης» ανέφεραν οι 30 ηγέτες σε κοινή δήλωσή τους. «Πραγματοποιούμε τώρα σημαντικές πρόσθετες αμυντικές αποστολές δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας».
Στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου συζητήθηκε η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, μέσω ζωντανής σύνδεσης συμμετείχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Πηγή: protothema.gr
Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το “πράσινο φως” για την αποπληρωμή του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όπως, δήλωσε ο ίδιος πριν από λίγο:
«Σήμερα, εν μέσω αυξημένης παγκόσμιας αβεβαιότητας και ανασφάλειας, η Ελλάδα έκανε ένα σημαντικό βήμα ισχυροποίησης και αυτοπεποίθησής της.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εγκρίναμε την πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων που είχε λάβει η χώρα μας από το ΔΝΤ, καθώς και την πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων της Ελλάδας με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτές οι – πολλαπλά επωφελείς για τη χώρα μας – πρωτοβουλίες δρομολογήθηκαν κατόπιν επίσημου αιτήματος του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, στις 6 Δεκεμβρίου 2021. Στο μεσοδιάστημα, εργαστήκαμε με μεθοδικότητα και συνέπεια, σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και εταίρους».
Ακόμη, πρόσθεσε «Με αυτή, την τρίτη, προεξόφληση του ΔΝΤ, η Ελλάδα αποπληρώνει – δύο χρόνια πριν από τη λήξη της – το σύνολο της οφειλής της προς το Ταμείο, συνολικού ύψους 8,2 δισ. ευρώ. Προεξόφληση που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019, συνέχισε τον Μάρτιο του 2021 και ολοκληρώνει – σε λιγότερο από 2,5 χρόνια – την άνοιξη του 2022. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, με υψηλή συμβολική αξία και ουσιαστικό όφελος για τη χώρα μας. Εξέλιξη που πιστοποιεί την πρόοδο και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύει τις ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης, ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας, εξοικονομεί πόρους προς όφελος της κοινωνίας, και έχει θετική επίδραση στο δημόσιο χρέος και την οικονομία μας».
Ακόμη σημείωσε: «Ειδικότερα, με τη νέα αυτή αποπληρωμή, μειώνεται ο επιτοκιακός και συναλλαγματικός κίνδυνος, περιορίζεται ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης, βελτιώνονται βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, εξοικονομούνται πόροι, ύψους 56 εκατ. ευρώ από την καταβολή τόκων. Έτσι, το συνολικό όφελος των τριών προεξοφλήσεων του ΔΝΤ διαμορφώνεται στα 230 εκατ. ευρώ. Όφελος που αξιοποιείται από την Κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κυρίως των πιο ευάλωτων συμπατριωτών μας».
Και κατέληξε: «Η σημερινή, σημαντική εξέλιξη, είναι καρπός της υπεύθυνης, αποτελεσματικής και μεταρρυθμιστικής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, σε περιβάλλον πολλαπλών εξωγενών κρίσεων και απαιτητικών περιστάσεων τα τελευταία χρόνια.
Πολιτική, που επέτρεψε στη χώρα να ανακάμψει ισχυρά, να αναπτυχθεί βιώσιμα και δίκαια, να ισχυροποιηθεί πολύπλευρα, δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή».
Μόλις 4 χλμ. από το κέντρο του Κιέβου βρίσκονται οι ειδικές μονάδες αστικού πολέμου του ρωσικού Στρατού ενώ για πρώτη φορά μεταγωγικά αεροσκάφη Il-76 κατάφεραν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο «Αντόνοφ» του Κιέβου που καταλήφθηκε χθες, αλλά μόνο σήμερα ασφαλίστηκε και εξοντώθηκαν όλες οι πιθανές αντιαεροπορικές απειλές σε απόσταση 50 χλμ. περιμετρικά.
Τα 18 αεροσκάφη που προσγειώθηκαν μετέφεραν το 31ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών άνδρες του οποίου από χθες είχαν ριφθεί περιμετρικά σε μία εξαιρετικά επικίνδυνη νυκτερινή ρίψη σε απόσταση «αναπνοής» από τις ειδικές δυνάμεις του ουκρανικού καθεστώτος που είχαν ως αποστολή να ανακαταλάβουν το αεροδρόμιο.
Ενώθηκαν με τις δυνάμεις που είχαν αερομεταφερθεί και καταλάβει το αεροδρόμιο από χθες το μεσημέρι, όπως πρώτο μετέδωσε στην Ελλάδα το pronews.gr και ασφάλισαν την περιοχή.
Είχαν προηγηθεί από το πρωί όπως όλος ο πλανήτης είδε, οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις των Spetsnaz και του μάχιμου τμήματος της GRU που υπεκεράσαν κάθετα την ουκρανική άμυνα στο αεροδρόμιο του «Αντόνοφ» του Hostomel.
Έδωσαν μία συγκλονιστική μάχη, τελείως αποκομμένοι από την κύριο όγκο των ρωσικών τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών που κατέβαιναν προς Κίεβο από την Λευκορωσία αλλά δεν είχαν φτάσει ακόμα στην περιοχή.
Το αεροδρόμιο «Αντόνοφ» καταλήφθηκε από αυτές ακριβώς τις δυνάμεις (μία μονάδα διείσδυσε μέσα στο Κίεβο και έφτασε έξω από το προεδρικό μέγαρο) σε μία πραγματική εποποιία των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, στην μεγαλύτερη επιχείρηση κάθετης υπερκέρασης από τον πόλεμο του Κόλπου μέχρι σήμερα.
Αλλά πολύ πιο δύσκολη από την επιχείρηση του Κόλπου αφού έγινε σε ημιαστικό περιβάλλον με τους Ουκρανούς που επιτίθονταν να αποτελούν τον «αφρό» των ειδικών δυνάμεων του καθεστώτος.
Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν 200 νεκρούς Ουκρανούς των ειδικών δυνάμεων και αυτό δείχνει την ένταση της μάχης, αλλά και την επιτυχία των δυνάμεων Spetsnaz και GRU.
Στο αεροδρόμιο αποβιβάστηκαν από το πρωί 1500 άνδρες του 31ου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών, οι οποίοι ήδη προχωρούν μαζί με τις τεθωρακισμένες δυνάμεις του βορρά και έχουν φτάσει σε απόσταση 4 χλμ. (από το κέντρο του Κιέβου)
Όπως ξεκαθάρισε το υπουργείο Άμυνας της χώρας, οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα χτυπήσουν κατοικημένες περιοχές της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας προειδοποίησε τους εναπομείναντες πιστούς στο καθεστώς στρατιωτικούς να μην χρησιμοποιήσουν βαριά όπλα μέσα σε κατοικημένες περιοχές γιατί θα θεωρηθούν «εγκληματίες πολέμου» και θα έχουν την ανάλογη τύχη.
«Σύμβουλοι του Πενταγώνου και της CIA εκπαίδευσαν την ουκρανική στρατιωτική ηγεσία πώς να τοποθετεί συστήματα πυραύλων πυροβολικού σε κατοικημένες περιοχές για να προκαλέσουν ανταποδοτικά πυρά στους κατοίκους της περιοχής. χρήση κατοικημένων περιοχών για την κάλυψη των θέσεων βολής του πυροβολικού αποτελεί έγκλημα πολέμου», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
Υπάρχει και φημολογία αλλά όχι επιβεβαίωση ότι το 141ο Ειδικό Μηχανοκίνητο τσετσενικό Σύνταγμα γνωστό ως «Βορράς», ( πήρε το όνομά του από τον πατέρα του Ραμζάν Καντίροφ, Αχμέντ Καντίροφ), μεταβαίνει στην ουκρανική πρωτεύουσα με ειδική αποστολή να συμμετάσχει στην επιχείρηση κατάληψης του κέντρου του ουκρανικού καθεστώτος, αλλά επιχειρησιακά δεν εξηγείται αυτό αφού ουσιαστικά «αποστολή εξετελέσθη».
Ο πρώην υπουργός και δικηγόρος, έδινε μάχη στη ΜΕΘ παλεύοντας με τον καρκίνο – «Εφυγε ήρεμος όπως ήθελε» λέει ο γιος του – Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και διασωληνώθηκε – Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε υφυπουργός και στη συνέχεια υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου από το 1981 έως το 1989
Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 80 ετών ο δικηγόρος και πρώην υπουργός, Δημήτρης Τσοβόλας.
Ο Δημήτρης Τσοβόλας πέθανε το μεσημέρι της Παρασκευής, όντας διασωληνωμένος αφού έδινε σκληρή μάχη ενάντια στον καρκίνο. Η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Γεννήθηκε το 1942 στους Μελισσουργούς της Άρτας. Προερχόταν από φτωχή οικογένεια η οποία μάλιστα στα μετεμφυλιακά χρόνια αντιμετώπισε διώξεις λόγω της συμμετοχής της στην Εθνική Αντίσταση και στο ΕΑΜ επί Κατοχής. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ήταν συνήγορος της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μετά το 2008. Η υπόθεση Γρηγορόπουλου έληξε με την ισόβια καταδίκη του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ήταν παντρεμένος με την Κατερίνα Γιώτη και έχει δυο παιδιά.
Η πολιτική σταδιοδρομία
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ το 1977, και επανεκλέχθηκε εύκολα το 1981 και ξανά το 1985.
Παρέμεινε σταθερά στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υφυπουργός (1981-1984), αναπληρωτής υπουργός (1984-1985) και υπουργός την περίοδο 1985-1989. Ο Τσοβόλας μπόρεσε να κάνει πολιτική παροχών μόνο μετά από το 1987, όταν απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κώστας Σημίτης, που από το 1985 είχε εφαρμόσει το σταθεροποιητικό πρόγραμμα λιτότητας.
Το Μάιο του 1991 προσήχθη στο Ειδικό Δικαστήριο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά – Καλκάνη και καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 1992 σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων χάνοντας έτσι τη βουλευτική του έδρα. Διακρίθηκε για τη μαχητικότητα του κατά τη διάρκεια της δίκης. Αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή του και για το ποσό έγινε έρανος μεταξύ των μελών του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 η Βουλή των Ελλήνων του απένειμε χάρη.
Μετά την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά, το 1989, η τριετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που επιβλήθηκε στο Δημήτρη Τσοβόλα δεν του επέτρεψε να πολιτευτεί το 1993, ενώ δεν θέλησε να συμμετάσχει, παρά τη χάρη που του απονεμήθηκε, στις επόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Τον Οκτώβριο του 1995 αποχώρησε από την ΚΕ του κόμματος και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ).
Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ) πήγε καλά στις εκλογές του 1996 και μπήκε στη Βουλή . Στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό ώστε να μπει στη Βουλή, παράλληλα όμως συνέχισε την πολιτική του δράση μέχρι που ο Τσοβόλας ζήτησε την αναστολή λειτουργίας του κόμματος η οποία δεν πραγματοποιήθηκε και αποχώρησε. Από το 2004 και μετά είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει την πολιτική και Ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη δικηγορία.
protothema.gr
Το Κίεβο πολιορκείται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Πριν από λίγο, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι εκκενώνεται η πρεσβεία μας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
Λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στο Κίεβο, ο Πρέσβης της Ελλάδας ζήτησε και έλαβε την έγκριση να αποχωρήσει άμεσα από την πόλη.
Η αποχώρηση του προσωπικού της Πρεσβείας, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να αποχωρήσουν, θα πραγματοποιηθεί οδικώς.
Μέχρι νεωτέρας, τα Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό παραμένουν εν λειτουργεία.
Την επιτόπια κατάσταση επικινδυνότητας κρίνουν οι επικεφαλής των Αρχών αυτών”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
agrinionews.gr
Στον Άλφα Κύπρου μίλησε ο Αγρινιώτης Δρ. Θωμάς-Νεκτάριος Παπαναστασίου για τον πόλεμο στην Ουκρανία και αναλύοντας τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην οικονομική, πολιτική και στρατιωτική «σκακιέρα» στην Ευρώπη.
Ο Θωμάς Παπαναστασίου είναι αναπληρωτής καθηγητής δημοσίου-διεθνούς δικαίου, γιος του αείμνηστου Οδοντίατρου και Προέδρου της Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος, Θύμιου Παπαναστασίου.
«Πολλαπλές συνέπειες για έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, χωρίς να τον έχουμε προετοιμάσει. Η Ευρώπη είναι απροετοίμαστη σε αυτό, με δική της ευθύνη. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό που βλέπουμε στην οθόνη μας, έκπληκτοι», υπογράμμισε χαρακτηριστικά για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
agrinionews.gr
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχώρησε σε νέο διάγγελμα σήμερα το πρωί.
Μεταξύ άλλων επιβεβαίωσε τις πολλαπλές αναφορές για ρωσικά πυραυλικά πλήγματα. Παράλληλα, δήλωσε ότι τα πλήγματα άρχισαν στις 4 π.μ. τοπική ώρα την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα εμποδίστηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις να προχωρήσουν προς τις περισσότερες κατευθύνσεις.
Πρόσθεσε ότι τα ρωσικά πλήγματα στόχευαν τόσο στρατιωτικούς όσο και πολιτικούς στόχους. Εν τω μεταξύ, σειρήνες ήχησαν στη δυτική ουκρανική πόλη Λβιβ νωρίς το πρωί της Παρασκευής, δήλωσε μάρτυρας στο Reuters.
Το διάγγελμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
«Η Ρωσία θα πρέπει αργά ή γρήγορα να μας μιλήσει για το πώς θα τερματιστούν οι εχθροπραξίες και θα σταματήσει αυτή η εισβολή», είπε.
Ζελένσκι: Η Δύση μας άφησε μόνους
«Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η συζήτηση, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες της Ρωσίας», συνέχισε και πρόσθεσε ότι μέχρι να σταματήσουν οι επιθέσεις, «θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας μέχρι τότε».
«Σήμερα το πρωί υπερασπιζόμαστε το κράτος μας μόνοι μας. Όπως και χθες, οι ισχυρότερες δυνάμεις του κόσμου παρακολουθούν από μακριά», δήλωσε ο Ζελένσκι, απευθύνοντας έκκληση στους Δυτικούς να βοηθήσουν την Ουκρανία. «Η Ρωσία πείστηκε από τις χθεσινές κυρώσεις; Ακούμε στον ουρανό μας και βλέπουμε στη γη μας ότι αυτό δεν ήταν αρκετό», σημείωσε με νόημα.
Σε πολιορκία το Κίεβο -Γενική επιστράτευση από τον Ζελένσκι
Υπενθυμίζεται πως ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε αργά το βράδυ της Πέμπτης διάταγμα που προβλέπει γενική επιστράτευση του πληθυσμού για να αντιμετωπίσει την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων.
«Αναφορικά με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα του κράτους, η διατήρηση της ετοιμότητας μάχης και κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, βάσει της πρότασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας (…) διατάσσω την κήρυξη γενικής επιστράτευσης», αναφέρει το προεδρικό διάταγμα.
Πηγή: iefimerida.gr
Επίδειξη δύναμης από τον Ρώσο πρόεδρο που διαθέτει συντριπτική στρατιωτική υπεροχή έναντι του Κιέβου – Εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα τα ξημερώματα, καταρρίφθηκε αεροπλάνο – Πυραυλική επίθεση και στη Ζαπορίζια – Ο αιματηρός απόλογισμός για την Ουκρανία από την πρώτη μέρα των εχθροπραξιών
Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων σε βάρος της Ουκρανίας και ενώ έχει καταλάβει κομβικά σημεία της χώρας, ο ρωσικός στρατός πολιορκεί από το πρωί της Παρασκευής το Κίεβο, απαιτώντας την άμεση παράδοσή του. Τα ρωσικά στρατεύματα είχαν φτάσει από χθες βράδυ έξω από την Ουκρανική πρωτεύουσα και είχαν πάρει καίριες θέσεις για την επίθεση
Αγνοώντας επιδεικτικά τη διεθνή κατακραυγή ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνει ουσιαστικά επίδειξη δύναμης, με δεδομένη τη συντριπτική στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας, η οποία έμεινε απελπιστικά μόνη απέναντι στην πολεμική επίθεση. Τελικά η πρωτεύουσα υπέστη πυραυλική επίθεση περί τις 04:00, ενώ πύραυλος έπληξε αεροδρόμιο στη Ρίβνε, άλλη πόλη στο δυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα τον δήμαρχό της.
Δείτε σε live update όλες τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σειρά κυρώσεων, κυρίως χρηματοοικονομικών κατά της Ρωσίας, ενώ ο ΟΗΕ ανήμπορος να αντιδράσει, όπως και το ΝΑΤΟ, απηύθυνε έκκληση στον Πούτιν να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις και να αποσύρει το στρατό από την Ουκρανία. Από νωρίς το πρωί χθες ο Ρώσος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει εμμέσως ακόμα και με πυρηνικό όλεθρο στην περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε ανάμειξη τρίτου κράτους στο πεδίο και η χώρα του απειληθεί, ενώ αργά το βράδυ δήλωσε έτοιμος να συζητήσει με τους ηγέτες της Ουκρανίας τους όρους παράδοσής τους.
Δείτε live εικόνες από το Κίεβο:
Ο απολογισμός της πρώτης ημέρας, σύμφωνα με τις Ουκρανικές αρχές είναι πάνω από 130 νεκροί, κυρίως στρατιωτικοί, και εκατοντάδες τραυματίες σε όλη τη χώρα.
Πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο
Τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο κέντρο του Κιέβου, την επομένη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Μέσω Facebook, ο ουκρανικός στρατός ξηράς έκανε λόγο για «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας και διαβεβαίωσε ότι αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν δύο από τους πυραύλους.
Ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας βαριά, από θραύσματα πυραύλων που έπεσαν σε συνοικία της πρωτεύουσας.
Σε φωτογραφία που μεταφόρτωσε ο κ. Κλίτσκο εικονίζονται πυροσβέστες επί τω έργω μπροστά σε κτίριο που έχει υποστεί ζημιά και βγάζει καπνό:
Στο Κίεβο καταστράφηκε νωρίς το πρωί σήμερα συγκρότημα κατοικιών από πτώση αεροπλάνου, χωρίς να αναφερθούν θύματα, ενώ σημειώνονται εκρήξεις σε όλη την πόλη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ρωσικό αεροσκάφος στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά, έκανε γνωστό ο Αντόν Γκεραστσένκο, ο ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών.
Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV). Νωρίτερα ακούστηκαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις στην πρωτεύουσα, που ο υφυπουργός Γκεραστσένκο ανέφερε πως οφείλονταν στην αντιαεροπορική άμυνα, που άνοιξε πυρ εναντίον του ρωσικού αεροσκάφους. Νωρίτερα, ο ίδιος απέδωσε τις εκρήξεις σε ρωσικά πυραυλικά πλήγματα.
Παράλληλα, η ουκρανική συνοριοφυλακή ανέφερε πως βομβαρδίστηκε με πύραυλο θέση της στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια και ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Η περιφέρεια αυτή δεν έχει χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, αλλά βρέχεται από την Αζοφική Θάλασσα.
Οι σειρήνες της αεράμυνας άρχισαν να ηχούν νωρίς σήμερα το πρωί και στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, μετέδωσε δημοσιογράφος του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Από το πρωί της Πέμπτης, οι Ουκρανοί πολίτες, είτε εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τις εστίες τους, είτε καταφεύγουν σε ασφαλή σημεία, ακόμα και στο υπόγειο του μετρό για να προφυλαχθούν από τις επιθέσεις. Σε όλες τις πόλεις αργά το βράδυ οι δρόμοι είχαν ερημώσει, ενώ υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως δυτικά.
Νωρίτερα σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο περί παρουσίας ρωσικών «ομάδων δολιοφθορών» στην ουκρανική πρωτεύουσα, καλώντας τους κατοίκους της να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε.
Πώς έγινε η εισβολή και η αντίδραση της Δύσης
Η Ρωσία επιτέθηκε από αέρος και εδάφους στην Ουκρανία, από τουλάχιστον τρία μεγάλα σημεία, (βόρεια, ανατολικά και νότια από την Κριμαία) αναβιώνοντας τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας και επαναφέροντας τις μνήμες του πολέμου, προκαλώντας σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Σημειωτέον ότι ακόμα και σε πολλές ρωσικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τις πολεμικές επιχειρήσεις, με δεκάδες συλλήψεις ρώσων πολιτών από τις κρατικές αρχές.
Μέσα σε μία ημέρα ο ρωσικός στρατός πέτυχε να καταλάβει περιοχές βόρεια του Κιέβου, περιοχές στο ανατολικό κομμάτι της χώρας με τις «αναγνωρισμένες» από τη Μόσχα αυτόνομες περιοχές, ένα μεγάλο μέρος βόρειας της Κριμαίας, δυτικά και ανατολικά, καθώς και το στρατηγικής και συμβολικής σημασίας πυρηνικό εργοστάσιο Τσέρνομπιλ. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στην Γκοστομέλ, επί θύραις του Κιέβου, δέχθηκε επίθεση από ρωσικές δυνάμεις που μεταφέρθηκαν εκεί με ελικόπτερα, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, που διαβεβαίωσαν ότι η έφοδος αποκρούστηκε.
Ουσιαστικά, όπως περιγράφεται από τα διεθνή μέσα και τους στρατιωτικούς παρατηρητές, η Μόσχα δημιούργησε έτσι ένα χερσαίο διάδρομο προς τη Μαύρη Θάλασσα, αποκόπτοντας πλήρως την Ουκρανία, ενώ απέκτησε και πρόσβαση στην Υπερδνειστερία.
Παρότι η στρατιωτική επιχείρηση διατάχθηκε από τον Πούτιν με την επίκληση την υπεράσπιση των ρωσόφωνων περιοχών του Ντονμπάς, στα ανατολικά, τις οποίες αναγνώρισε η Μόσχα ως ανεξάρτητες πριν από λίγες μέρες, η επίθεση ήταν εκτεταμένη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ουκρανίας, με στόχο την πλήρη παράδοση της χώρας και όχι απλώς την κατάληψη κάποιου μέρους της.
Η εισβολή έγινε από το Χάρκοβο, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ, όπου έδρασαν και περίπου 15.000 αυτονομιστές, ενώ ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιθέσεις έγιναν σε Μαριούπολη, Χερσώνα, Οδησσό στο νότο. Χτυπήθηκαν δε μία σειρά από πόλεις, όπως το Μπρόβαρι, το Λβιβ, το Ιβάνο Φράνκιβεσκ, η Ζαπορίζια, η Μελιτόπολη, το Ντνίπρο, πριν οι ρωσικές δυνάμεις κατευθυνθούν σήμερα το πρωί για τον τελικό στόχο, το Κίεβο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωνε αρχικά, με την έναρξη των ρωσικών επιθέσεων ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή, αργότερα κάλεσε κάθε πολίτη της χώρας να πάρει όπλο και να αμυνθεί, ενώ το βράδυ εμφανίστηκε ουσιαστικά αποκαρδιωμένος από την εξέλιξη των πραγμάτων και την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας, έναντι της πολεμικής μηχανής της Μόσχας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης ότι πέτυχε όλους τους στόχους είχαν τεθεί για την πρώτη ημέρα της επιχείρησης και ότι έχουν διευρυνθεί τα εδάφη των ρωσόφωνων κατά 6 – 8 χιλιόμετρα. Υποστήριζε δε ότι κατέστρεψε συνολικά 83 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και αεροπορικές βάσεις.
Η κατακραυγή από τη διεθνή κοινότητα ήταν ομόθυμη. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε την «απρόκλητη επίθεση», ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για «στροφή στην ιστορία της Ευρώπης» και ο Όλαφ Σολτς εκτίμησε ότι «διακυβεύεται η ειρήνη» στην ήπειρο. Όλοι οι ισχυροί παίκτες ανακοίνωσαν ή ανακοινώνουν διαρκώς αυστηρές κυρώσεις και διαβεβαιώνουν ότι θα απομονώσουν τη Ρωσία, πλήττοντάς την οικονομικά κυρίως.
Η έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων προκάλεσε πανικό στις παγκόσμιες αγορές, ράλι στις τιμές, κυρίως της ενέργειας, αλλά αργότερα το βράδυ της Πέμπτης υπήρξαν και σταθεροποιητικές τάσεις, όπως η ανάκαμψη του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.
Ουκρανός ΥΠΕΞ: Φρικιαστικά εγκλήματα από τη Μόσχα, παρόμοια με της ναζιστικής Γερμανίας
Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε λόγο για «φρικιαστικά πλήγματα» στο Κίεβο από τη Ρωσία, που παρομοίασε με εκείνα της ναζιστικής Γερμανίας. «Η τελευταία φορά που η πρωτεύουσά μας είχε ζήσει κάτι τέτοιο ήταν το 1941, όταν είχε δεχθεί επίθεση από τη Ναζιστική Γερμανία. Η Ουκρανία νίκησε εκείνο το κακό και θα νικήσει κι αυτό», ανέφερε. Κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία και στον πρόεδρό της Βλαντίμιρ Πούτιν και όλες τις χώρες να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα και «να διώξουν τους Ρώσους με τις κλωτσιές από παντού».
«Σταματήστε τον Πούτιν. Απομονώστε τη Ρωσία», αξίωσε.
Πηγή: protothema.gr