Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  7:59: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2022

«Εμφανώς ειρωνική η διάθεσή  μου απέναντι στην απαράδεκτη τοποθέτηση του δήμαρχου Σπάρτης» γράφει στην επιστολή παραίτησής του από Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός. 

Στις 09.45 της Δευτέρας, το ενημερωτικό site της Ηλείας ilialive.gr ανάρτησε ένα βίντεο από μία σύσκεψη στο δημαρχείο της Σπάρτης, η οποία είχε πραγματοποιηθεί πέντε ημέρες νωρίτερα. Η σύσκεψη, στην οποία ήταν παρών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, αφορούσε τις αποζημιώσεις των αγροτών για τον τελευταίο παγετό.

Εξίμισι ώρες αργότερα – και ενώ το θέμα δεν είχε ακόμα περάσει τα όρια της Ηλείας – ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινωνούσε με τον μέχρι εκείνη τη στιγμή υπουργό του για να τον θέσει εκτός κυβέρνησης, αμέσως μόλις οι συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου του έδειξαν το βίντεο που είχε ανέβει στο site της Ηλείας: Αιτία ήταν τα όσα είπε σε εκείνη την σύσκεψη ο Λιβανός, απαντώντας σε σχόλιο του δημάρχου Σπαρτης – ο οποίος είναι ο Πέτρος Δούκας, υφυπουργός στην κυβέρνηση Καραμανλή το 2007, όταν οι φονικές πυρκαγιές σκότωσαν 63 ανθρώπους στην Ηλεία.

Θέλοντας να κάνει μία …αυτοεπαινετική εισαγωγή για τις αποζημιώσεις στους αγρότες της Λακωνίας, ο κ. Δούκας θυμήθηκε την παρουσία του στην Ηλεία μετά από την φονική πυρκαγιά: Άρχισε να λέει ότι η παρεμβασή του τότε «είχε σώσει την κατάσταση»  για τη Νέα Δημοκρατία:  ο Κώστας Καραμανλής είχε ανακοινώσει πρόωρες εκλογές μία εβδομάδα νωρίτερα  και ο Δούκας βρέθηκε στην Ηλεία για να συντονίσει την παράδοση των πρώτων αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Ο νυν δήμαρχος Σπάρτης άρχισε να λέει ότι «το παιχνίδι γύρισε» επειδή τότε «δίναμε χρήματα σε όποιον έλεγε καλημέρα» – εννοώντας ότι μιλούσε ελληνικά. Όμως, αυτό που ώθησε εκτός κυβέρνησης τον Σπήλιο Λιβανό δεν ήταν τα λόγια του Πέτρου Δούκα, αλλά η δική του αντίδραση.«Κάνατε εποποιία τότε, είπε».

O Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος ήταν στο Στρασβούργο, όταν δέχθηκε το πρωθυπουργικό τηλεφώνημα για την αποπομπή του από την κυβέρνηση,  υπήρξε από τους πρώτους στη Νέα Δημοκρατία που στήριξαν την υποψηφιότητα Μητσοτάκη για την ηγεσία του κόμματος.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν  ότι η ακαριαία αντίδραση Μητσοτάκη είναι και ένα μήνυμα προς όσους υπουργούς πέσουν σε ανάλογα πολιτικά σφάλματα  – ότι θα έχουν την ίδια τύχη με τον μέχρι σήμερα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις για την αντίδρασή του στην απαράδεκτη αναφορά του Δημάρχου Σπάρτης κ. Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007. Ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Η παραίτηση του κ. Λιβανού έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό.
Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες.

Η επιστολή παραίτησης του Σπήλιου Λιβανού 

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Η μέχρι τώρα πορεία μου στην πολιτική και ο αξιακός μου κώδικας απέχουν πολύ από το περιεχόμενο διαλόγου με τον Δήμαρχο Σπάρτης, το οποίο κατεγράφη εν αγνοία μου και αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα.

Παρά την εμφανώς ειρωνική μου διάθεση απέναντι στην απαράδεκτη και κυνική τοποθέτησή του, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω παρερμηνεία η οποία θα μπορούσε να πλήξει τις αρχές της μεγάλης και φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης, θέτω στη διάθεσή σας την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Θέση την οποία επί 13 μήνες υπηρέτησα άοκνα, με απόλυτο γνώμονα τη στήριξη και τον εκσυχρονισμό της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης και ιδιαίτερα την τοποθέτηση του Έλληνα αγρότη στη θέση που του αξίζει. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το έργο θα συνεχιστεί από την κυβέρνησή μας με επιτυχία, προς όφελος της πατρίδας μας.

Με εκτίμηση,

Σπήλιος Λιβανός»

Πληροφορίες και απο protothema.gr

agrinionews.gr

Θάνος Μωραΐτης: «Η κυβέρνηση διαψεύδει τον εαυτό της και ομολογεί την αποτυχία της»

Αποτελεί πραγματικά ντροπή το γεγονός ότι η κυβέρνηση «πουλάει» επικοινωνιακά για άλλη μια φορά «νόμο και τάξη» όταν η επαναφορά του ιδιώνυμου και οι νόμοι που ψήφισε δεν απέτρεψαν την οδυνηρή κλιμάκωση της βίας τα τελευταία δυόμιση χρόνια και το αποτρόπαιο έγκλημα της δολοφονίας του νεαρού Άλκη Καμπανού.

Σήμερα διά των κυρίων Οικονόμου και Αυγενάκη επιχειρήθηκε μια ξεκάθαρη προσπάθεια συγκάλυψης των μεγάλων ευθυνών της κυβέρνησης για τη χαλαρότητα με την οποία αντιμετώπισε το ζήτημα της βίας και των εγκληματικών ενεργειών με αφορμή ή πρόσχημα τον αθλητισμό.

Η έξαρση της βίας το τελευταίο διάστημα ήταν γνωστή στις αρχές καθώς είχαν προηγηθεί αρκετές συμπλοκές με τραυματισμούς και άλλη μια δολοφονία.

Όπως επίσης γνωστές ήταν και οι καταγγελίες μαζικών φορέων αλλά και τα δημοσιεύματα του τύπου που ανέφεραν ότι σε κάποιες λέσχες φιλάθλων στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις έχουν παρεισφρήσει ομάδες νεοναζί  και εθνικιστικά στοιχεία που δρουν ως τάγματα εφόδου με ρατσιστικά και ξενοφοβικά κίνητρα προβαίνοντας σε ακραίες πράξεις βίας.

Ταυτόχρονα τα όσα δήλωσαν οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης αποτελούν ομολογία της αποτυχίας της. Ενώ ισχυρίζονται ότι με αυτή την κυβέρνηση ισχυροποιήθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της βίας με την επαναφορά του ιδιώνυμου στο ποδόσφαιρο και την εντατικοποίηση των ελέγχων, με τις σημερινές τους εξαγγελίες για νέα αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα στην ουσία διαψεύδουν τον εαυτό τους και ομολογούν την αποτυχία τους.

Τέλος, προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά φαινόμενα όπως το έγκλημα και η βία με όρους επικοινωνίας διαχείρισης της επικαιρότητας, πάντα εκ των υστέρων και με περίσσευμα υποκρισίας.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με ένα βίντεο από κομματική εκδήλωση της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την αποπομπή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού.

Στο βίντεο αυτό, εμφανίζεται ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς να λέει ότι οι τοπικές οργανώσεις πρέπει να υπενθυμίσουν πριν από τις εκλογές σε πρώην ψηφοφόρους της Ν.Δ. το γεγονός ότι ωφελήθηκαν από τις κυβερνήσεις της είτε με διορισμούς είτε με συμβάσεις.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Δεν πέρασαν λίγα λεπτά από την παραίτηση του κ. Λιβανού κι ένα νέο κρεσέντο ρουσφετολογίας και παλαιοκομματισμού είδε το φως της δημοσιότητας αυτή τη φορά από τον αντικαταστάτη του τον κ. Γεωργαντά».

Και καταλήγει: «Για να δούμε αν ο κατά τα άλλα εύθικτος κ. Μητσοτάκης θα αποπέμψει και τον νέο του υπουργό. Λίγο δύσκολο βέβαια γιατί αν ήταν έτσι θα έπρεπε να πάνε όλοι μαζί στα σπίτια τους».

newsit.gr

«Δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της ΝΔ», αναφέρει το κυβερνών κόμμα για τις επίμαχες δηλώσεις του

Στη διαγραφή του δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα, από τη Νέα Δημοκρατία, προχωρά το κυβερνών κόμμα μετά τις δηλώσεις του παρουσία του Σπήλιου Λιβανού, οι οποίες έφεραν νωρίτερα και την αποπομπή του από τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δείτε την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πέτρου Δούκα, εκτός από ιστορικά αναληθείς, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, του κοινοποιήθηκε η σχετική απόφαση διαγραφής από μέλος της παράταξης.

Η αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού

Υπενθυμίζεται πως την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, υπέβαλε νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός.

Αφορμή στάθηκε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, η στάση του κ. Λιβανού παρουσία του Δημάρχου Σπάρτης κ. Δούκα σε αναφορά για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007.

Όπως δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα, ο υπουργός είχε μεταβεί στην Σπάρτη στις 2 Φεβρουαρίου, για σύσκεψη που είχε ως θέμα τις αποζημιώσεις αγροτών που επλήγησαν από τον παγετό.

Πριν ξεκινήσει η σύσκεψη, ο κ. Δούκας είπε ότι το 2007 η κυβέρνηση της ΝΔ άλλαξε το κλίμα μετά από τις φονικές πυρκαγιές, επειδή μοίραζε λεφτά με τσάντες… σε όποιον μιλούσε ελληνικά.

Ο Λιβανός, αντί να αντιδράσει , έσπευσε να υπερθεματίσει – λέγοντας χαρακτηριστικά «κάνατε εποποιία εκείνη την περίοδο», ενώ όλη η συζήτηση μεταδιδόταν live στο facebook.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε έξαλλος με το που πληροφορήθηκε όσα ειπώθηκαν στο δημαρχείο Σπάρτης. Δεν περίμενε καν να μεταδοθεί το βίντεο στα κεντρικά μέσα ενημέρωσης ή να εκδοθεί κάποια ανακοίνωση.

Αντέδρασε ακαριαία και του ζήτησε να παραιτηθεί παρόλο που θεωρείται στέλεχος προσκείμενο στον πρωθυπουργό.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις για την αντίδρασή του στην απαράδεκτη αναφορά του Δημάρχου Σπάρτης κ. Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007.

Ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Η παραίτηση του κ. Λιβανού έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό.

protothema.gr

Ο Γιώργος Γεωργαντάς, βουλευτής Κιλκίς και μέχρι σήμερα υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην θέση του αποπεμφθέντος Σπήλιου Λιβανού.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς.

Η ορκωμοσία του νέου Υπουργού ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα γίνει αύριο στις 13:30.

Η θέση του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την οποία κατείχε μέχρι σήμερα ο κ. Γεωργαντάς, δεν καλύπτεται.

Ποιος είναι ο Γιώργος Γεωργαντάς 

Ο Γεώργιος Γεωργαντάς είναι από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών και Βουλευτής Νομού Κιλκίς.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και από το 1992 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου.

Εξελέγη Βουλευτής τον Μάιο του 2012, ενώ επανεξελέγη τον Ιούνιο του ίδιου έτους καθώς και στις εκλογικές αναμετρήσεις του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015 και του Ιουλίου 2019.

Από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2019 ήταν Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ, έπειτα από απόφαση του Προέδρου, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τον Νοέμβριο του 2014, με απόφαση του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Δια Βίου Μάθησης.

Προηγουμένως, ο Γιώργος Γεωργαντάς διετέλεσε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς και Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κιλκίς.

Ο κ. Γεωργαντάς, έχει ενεργή κοινοβουλευτική παρουσία, έχοντας μετάσχει σε διάφορες Επιτροπές της Βουλής , όπως τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Είναι παντρεμένος με την Ευθυμία Κολιούσκα και πατέρας δύο παιδιών.

newsit.gr

Η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι επιθυμεί η σύζυγος του πρίγκιπα Καρόλου, η Καμίλα, να λάβει τον τίτλο της βασίλισσας όταν αυτός γίνει βασιλιάς, μια κίνηση που εδραιώνει τον ρόλο της στην καρδιά της βασιλικής οικογένειας.

Σε επιστολή της με αφορμή τα 70 χρόνια από την άνοδό της στον θρόνο η βασίλισσα Ελισάβετ ανέφερε ότι η επέτειος αυτή της έδωσε την ευκαιρία να σκεφτεί την αφοσίωση και την αγάπη που της δείχνουν οι Βρετανοί.

Πρόσθεσε ότι ελπίζει ο Κάρολος και η Καμίλα να λάβουν αντίστοιχη στήριξη.

«Είναι ειλικρινής μου επιθυμία, όταν έρθει η ώρα, η Καμίλα να ονομάζεται Βασιλική Σύζυγος καθώς συνεχίζει το βασιλικό της έργο», επεσήμανε η Ελισάβετ.

Ο Κάρολος και η Καμίλα, επί χρόνια εραστές, παντρεύτηκαν το 2005 σε μια πολιτική τελετή στο Ουίνδσορ. Οι ίδιοι δήλωσαν ότι «τα λόγια της Αυτής Μεγαλειότητας τους συγκίνησαν και τους τίμησαν».

Η κίνηση της Ελισάβετ αντικατοπτρίζει και τη γενικότερη αποδοχή της θέσης της Καμίλας στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας.

Οι εφημερίδες ταμπλόιντ δεν την στοχοποιούν πλέον, όπως έκαναν επί μία δεκαετία μετά τον θάνατο το 1997 της πρώτης συζύγου του Καρόλου, της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Η Καμίλα, ο τίτλος της οποίας τώρα είναι δούκισσα της Κορνουάλης, πλέον εκπροσωπεί τακτικά τη βασιλική οικογένεια στο πλευρό του Καρόλου σε επίσημες εμφανίσεις.

Σε όλη την ιστορία της Βρετανίας η σύζυγος ενός βασιλιά λαμβάνει συνήθως τον τίτλο της Βασιλικής Συζύγου. Όταν παντρεύτηκαν είχε αποφασιστεί επισήμως ότι η Καμίλα θα χρησιμοποιούσε τον τίτλο της Πριγκιπικής Συζύγου, αν ο Κάρολος γινόταν βασιλιάς.
Εξάλλου χθες Σάββατο ξεκίνησαν και οι εορτασμοί για την 70η επέτειο από την άνοδο της Ελισάβετ στον θρόνο. Η Βρετανίδα μονάρχης κάλεσε μέλη της τοπικής κοινότητας στην οικία της στο Σάντριγχάμ, στην ανατολική Αγγλία.

Η βασίλισσα, που εμφανίστηκε χαμογελαστή και φορώντας ένα ανοικτό μπλε φόρεμα, έκοψε μια τούρτα που είχε φτιάξει ένας κάτοικος της περιοχής, την ώρα που μια ορχήστρα έπαιζε το τραγούδι «Congratulations».

«Είμαι αιώνια ευγνώμων και νιώθω ταπεινή μπροστά στην αφοσίωση και την αγάπη που συνεχίζετε να μου δείχνετε», επεσήμανε στην επιστολή της προς του Βρετανούς.

Η Ελισάβετ δεν προοριζόταν να γίνει βασίλισσα της Βρετανίας όταν γεννήθηκε. Αυτό συνέβη επειδή ο θείος της, ο Εδουάρδος ο Η’ παραχώρησε τον θρόνο στον αδελφό του και πατέρα της Ελισάβετ επειδή θέλησε να παντρευτεί μια διαζευγμένη Αμερικανίδα, την Ουάλις Σίμπσον.

Το 2015 η Ελισάβετ ξεπέρασε τη βασίλισσα Βικτόρια ως η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας.

Οι εορτασμοί αυτού του Σαββατοκύριακου αποτελούν πρελούδιο μιας πιο μεγαλειώδους τελετής στις αρχές Ιουνίου για τον εορτασμό των 70 χρόνων της Ελισάβετ στον βρετανικό θρόνο, όταν η κυβέρνηση θα κηρύξει και επιπλέον ημέρα αργίας.

Όμως η ίδια η βασίλισσα δήλωσε ότι αυτή η επέτειος αποτέλεσε για την ίδια μια ευκαιρία να σκεφτεί.

«Είναι μία ημέρα την οποία, ακόμη και έπειτα από 70 χρόνια, θυμάμαι τόσο για τον θάνατο του πατέρα μου, του βασιλιά Γεωργίου Στ’, όσο και για την αρχή της βασιλιάς μου», έγραψε στην επιστολή της.

«Καθώς τιμούμε αυτή την επέτειο, μου προσφέρει ικανοποίηση να ανανεώσω τη υπόσχεση που έδωσα το 1947, ότι η ζωή μου θα είναι πάντα αφοσιωμένη στην υπηρεσία σας», τόνισε απευθυνόμενη στους Βρετανούς.

ant1news.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Γράφει ο Γιώργος Βαρεμένος*

Η εικόνα αυτή την φορά στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι ήταν σοκαριστική. Ηλιόλουστη μέρα και ο κόσμος στο κέντρο του Αγρινίου εξαφανισμένος. Η αγορά παγωμένη. Περνάω έξω από το μαγαζί του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου, ο οποίος μου περιγράφει την εικόνα ενός μαύρου Γενάρη. «Τα στοιχεία, μου λέει, είναι παραπλανητικά για τα μικρά μαγαζιά καθώς, κάθε φορά που δημοσιεύονται, περιλαμβάνουν τους τζίρους ενιαία, μαζί δηλ. με τα πολυκαταστήματα που, σε σχέση μ’ εμάς, μπορεί να έχουν καλύτερα αποτελέσματα

Όταν πέσει η νύχτα, τότε είναι που λες ότι θα βγουν τα φαντάσματα. Φίλος μου γιατρός, διασχίζει στις εννιά παρά τέταρτο ως μοναχικός ταξιδιώτης την κεντρική πλατεία: ψυχή ζώσα. Στο γωνιακό ιστορικό καφέ, ούτε ένας πελάτης. Παίρνει την οδό Μπαϊμπά και δεν συναντάει διαβάτη, μέχρι που, από μια γωνιά, πετιέται ο λαχειοπώλης φωνάζοντας: «Γιατρέ! Καταστραφήκαμε!» Ένα λαχείο είναι η ζωή…  «Έχω τριάντα πέντε χρόνια στην πόλη. Πρώτη φορά αντικρύζω τέτοια εικόνα», λέει ο φίλος μου.  Καμμιά ώρα πριν, επισκέπτομαι το κομμωτήριο της Δημητρούλας. Έχει τόσο πολύ δουλειά, που κάθεται στο πεζοδρόμιο και καπνίζει… «Γιώργο, τί έγινε; Έχουμε πόλεμο;» ρωτάει. «Αν κρίνω από τα θύματα, δεν απέχουμε και πολύ», απαντάω. Φεύγοντας, λέω να βάλω βενζίνη στην οδό Καρπενησίου. Η γυναίκα που δούλευε το πρατήριο πέθανε στα πενήντα ένα της χρόνια, αφήνοντας πίσω δύο κόρες στην απέραντη μοναξιά. Το ταμπλώ με τις τιμές βενζίνης και πετρελαίου είναι σαν να πήρε φωτιά.

Την επομένη το πρωί περνάω έξω από το καφενείο του Άγγελου με τα πέντε-έξη τραπέζια. Πάει να μου δείξει τον λογαριασμό της ΔΕΗ: Εξακόσια πενήντα ευρώ. Σε μία καρέκλα κάθεται κάποιος που μου είχε διηγηθεί παλαιότερα την περιπέτεια με την υγεία του, που τον οδήγησε στην ανοσοκαταστολή. «Μου έκοψαν το ρεύμα και δεν δουλεύει το ψυγείο που βάζω τα φάρμακα. Για θέρμανση μην το συζητάς. Κοντεύω να γίνω χιονάνθρωπος!» Ναι, έχει να πληρώσει καιρό. Ουκ αν λάβης παρά του μη έχοντος. Μου σφίγγεται το στομάχι. Και νοιώθω άσχημα μπροστά σε ανθρώπους που γνωρίζω. Προχωράω και χτυπά το κινητό. Κτηνοτρόφος με λίγα πρόβατα από χωριό του Ξηρομέρου. Του είχε μείνει ένα υπόλοιπο 1.600 ευρώ μη-εξυπηρετούμενου δανείου και η τράπεζα του αναγγέλλει ότι έχει κάνει “αγωγή για μικροδιαφορές” Το εκκαθαριστικό του; 5,000 ευρώ για το 2020 και 3.130 για το 2021. Πάνω από 40 ευρώ τον μήνα δεν μπορεί να πληρώσει, που να σας πάρει και να σας σηκώσει!

Στο Μεσολόγγι είναι η μέρα της γιορτής του Αγίου Συμεών. «Σε άλλες εποχές γινόταν το χειμωνιάτικο πανηγύρι του Άη-Συμιού. Τώρα φτώχεια και χλιμάρα», μου λένε στην ντοπιολαλιά. Λέω Χρόνια Πολλά στο παιδί που με σερβίρει στο καφέ του Βύρωνα, και παίρνω έναν σκέτο ελληνικό. Τα φαρμάκια πάνε κάτω με τα φαρμάκια! «Κόντεψα να μην σας γνωρίσω, έτσι όπως καταντήσαμε με τις μάσκες!», μου λέει το παιδί. «Αυτό είναι το λιγότερο κακό», του απαντάω.

Έξω, ο αέρας είναι τζάμπα. Τί σόι όμως αέρας; Στο γήπεδο του Παναιτωλικού, που ο χώρος είναι ανοιχτός, ένα νέφος αιθαλομίχλης φαίνεται να έχει καθίσει πάνω απ’ την πόλη. Το κληρονομήσαμε από την δεκαετία της κρίσης, όταν τα τζάκια αντικατέστησαν άλλα μέσα θέρμανσης. Τί καίνε τα τζάκια; Ο θεός κι η ψυχή μας… Είναι πριν φάμε το κρύο γκολ από τον ΠΑΣ Γιάννενα και απέναντι, στα σπίτια της έρημης πόλης, οι έγκλειστοι απολαμβάνουν την happy hour των ειδήσεων: ένα σαραντάλεπτο τζάμπα ευτυχίας, με μπόλικη ποιότητα ζωής. Και ζήσαν αυτοί καλά….

*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανακοινώσεις για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας μετά την σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. 

Ειδικά για την οπαδική βία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η ΕΛΑΣ κατάφερε σύντομα να εξιχνιάσει την αποτρόπαιη αυτή δολοφονία και να συλληφθούν οι 9 από τους 11.

Θύμισε τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει και μπορούν να αξιοποιηθούν από βιντεοληπτικά υλικά όλες οι παράνομες πράξεις που τελούνται εντός και εκτός αθλητικών χώρων.

Ο κ. Οικονόμου θύμισε επίσης ότι επανήλθε το ιδιώνυμο για εγκλήματα σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας αλλά και ότι έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές.

Οι πρωτοβουλίες θα κινηθούν σε 3 επίπεδα είπε ο κ. Οικονόμου και εξήγησε:

Αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τους συνδέσμους αλλά και του ρόλου και των ευθυνών των ΠΑΕ.

Αναγκαίες προσαρμογές του Ποινικού Κώδικα και πιο αυστηροί έλεγχοι από την ΕΛΑΣ.

Όλα αυτά θα ενταχθούν στο αθλητικό νομοσχέδιο και θα ψηφιστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Τόνισε ακόμα ότι εξαιτίας του πλαισίου που υπάρχει τα τελευταία χρόνια οδηγηθήκαμε στην εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης.

Για την ακρίβεια σημείωσε ότι όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση θα στέκεται στο πλευρό των επιχειρήσεων και των πολιτών με στόχο να μειωθεί το αποτύπωμα στην τσέπη των καταναλωτών και στον προϋπολογισμό.

Για τις δηλώσεις Οκτάι: Αβάσιμες οι θέσεις της Τουρκίας. Οι θέσεις μας είναι πάγιες και εδράονται στο διεθνές δίκαιο. Πρόκειται για ρητορική και προκλήσεις που δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Για το αν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα κερδηθούν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο από τη ΝΔ.

Δείτε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών 

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, υπέβαλε νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις για την αντίδρασή του στην απαράδεκτη αναφορά του Δημάρχου Σπάρτης κ. Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007.

Ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού.

Η παραίτηση του κ. Λιβανού έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό. Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες».

Όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές μόλις έγιναν γνωστές οι δηλώσεις του κ. Λιβανού, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον κ. Λιβανό και του κατέστησε σαφές ότι η αντίδραση στις αναφορές του Πέτρου Δούκα δεν αρμόζει στον αξιακό κώδικα της κυβέρνησης και η αντίδραση έπρεπε να ήταν διαφορετική κάτι που ο υπουργός το δέχτηκε και υπέβαλε την παραίτησή του.

Τι συνέβη;

Σε σύσκεψη στις 2 Φεβρουαρίου στη Σπάρτη για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού, ο Πέτρος Δούκας εμφανίζεται απίστευτα κυνικός, καυχιέται για τα κατορθώματα του ίδιου και της κυβέρνησης Καραμανλή στις φονικές πυρκαγιές του 2007 και δίνει μαθήματα στον υπουργό.

«Όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε» ακούγεται να λέει προκλητικά ο Πέτρος Δούκας, σε βίντεο – που ήταν σε ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook από την ιστοσελίδα lakones.

«Έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά…» υπερθεματίζει κάποιος από τη σύσκεψη.

«Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι. Εκεί που πέφταμε με 15%, θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι» συνεχίζει ο νυν δήμαρχος Σπάρτης.

«Αυτό πρέπει να το απαντήσουμε. Από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί …και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιΐα» απαντά ο Σπήλιος Λιβανός. Και η στιχομυθία ολοκληρώνεται με τα τρανταχτά γέλια όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Για την ιστορία, στις πυρκαγιές του 2007 ο νομός Ηλείας είχε θρηνήσει 49 νεκρούς -συνολικά οι νεκροί ήταν 84- και είχε καταστραφεί. Το 2021, ο νομός ξανακάηκε, χωρίς ευτυχώς αυτή τη φορά θύματα, από μια φωτιά που έπρεπε να είχε σταματήσει άμεσα μετά την εκδήλωσή της στην Αρχαία Ολυμπία. Αντίθετα, έφτασε να κάψει και τη γειτονική Γορτυνία μετά από μία εβδομάδα.

Με πληροφορίες από In.gr

agrinionews.gr

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου για την οπαδική βία καθώς το φαινόμενο θα τεθεί επί τάπητος σε σύσκεψη στο Μαξίμου, στη σκιά της δολοφονίας του 19χρονου φιλάθλου του Άρη, Αλκη Καμπανού.

Στη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα πάρουν μέρος ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και θα εξεταστεί η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει και οι δυνατότητες παρεμβάσεων όπου κρίνεται απαραίτητο.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια εκτιμάται ότι δημιουργούν το πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου και τα στοιχεία δείχνουν ότι βαίνουν μειούμενα τα περιστατικά βίας. Η αποτρόπαια δολοφονία στη Θεσσαλονίκη, όμως, έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση και κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «η αγωνία και η υποχρέωση και η τραγική αυτή απώλεια ενός νέου παιδιού υπογραμμίζουν το χρέος μας για να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, έτσι ώστε να τα εκμηδενίσουμε».

Στο στόχαστρο οι παράνομοι σύνδεσμοι οπαδών -Ποια ΠΑΕ δεν έχει συμμορφωθεί με το παρόν πλαίσιο
Στο επίκεντρο των κινήσεων σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο εντοπισμός όλων των παράνομων συνδέσμων οπαδών και το κλείσιμο τους, με παράλληλο έλεγχο όσων λειτουργούν νόμιμα. Σύμφωνα με τον νόμο του 2019 οι ομάδες έχουν την ευθύνη για τις Λέσχες Φιλάθλων και τις οργανωμένες μετακινήσεις των οπαδών, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και σαφές σύστημα απόδοσης ευθυνών σε περίπτωση επεισοδίων. Επίσης, τηρείται μητρώο στη γενική γραμματεία Αθλητισμού με τους υπεύθυνους λειτουργίας τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, 12 είναι οι Λέσχες Φιλάθλων που λειτουργούν νόμιμα μαζί με τα παραρτήματα τους, ενώ οι ίδιες πηγές δείχνουν τον ΠΑΟΚ ως την μόνη ΠΑΕ που δεν έχει ανταποκριθεί στο σχετικό πλαίσιο.

Βαριές κυρώσεις από το ΥΠΡΟΠΟ όπου εντοπίζονται παραβάσεις
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι αυτό που θα αναλάβει τους εξονυχιστικούς ελέγχους λειτουργίας των εκατοντάδων Λεσχών Φιλάθλων ανά την Επικράτεια, για την πιστή τήρηση όσων προβλέπει η νομοθεσία, επιβάλλοντας τις αυστηρότατες κυρώσεις όπου διαπιστώνεται η παραμικρή παράβαση. Ήδη τις τελευταίες ημέρες η Ελληνική Αστυνομία έχει προχωρήσει σε σειρά επιχειρήσεων με τα ανάλογα αποτελέσματα.

Ισχυροποιημένο το νομικό οπλοστάσιο έναντι της οπαδικής βίας
Ειδικό βάρος θα δοθεί στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης με το νομικό οπλοστάσιο να έχει ενισχυθεί με το ιδιώνυμο και την αυστηροποίηση των ποινών καθώς έχει μετατραπεί σε κακούργημα η αθλητική βία.

Πλήρης εφαρμογή της ολιστικής μελέτης της UEFA
Τρίτη παράμετρος είναι η πλήρης εφαρμογή της ολιστικής μελέτης της UEFA όπου προβλέπονται μέτρα και για την αθλητική βία. Την τελευταία 3ετία η Ελλάδα έχει το 2ο χειρότερο ρεκόρ ποδοσφαιρικής βίας και επεισοδίων σε αγώνες Champions League και Europa League από τις 55 Ομοσπονδίες της UEFA. Η ίδια άσχημη εικόνα έχει εντοπιστεί από τους συντάκτες της έκθεσης και στις εγχώριες διοργανώσεις και για αυτό στις προτάσεις που περιλαμβάνει είναι η επικύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης (03/07/2016), η εφαρμογή του σχεδίου δράσης και των προτάσεων της αναφοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (2017) και η εφαρμογή του προγράμματος που εκπόνησε η UEFA το 2018.

iefimerida.gr