Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  8:57: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022

Αναφορά Γ. Βαρεμένου στην Βουλή με τα αιτήματα του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Βαρεμένος κατέθεσε σήμερα στην Βουλή ΑΝΑΦΟΡΑ προς τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων και τον υπουργό Οικονομικών, με τα Αιτήματα του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου “Ο ΕΡΜΗΣ”.

Το πλήρες κείμενο της ΑΝΑΦΟΡΑΣ έχει ως εξής:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τους κ.κ.

·        Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

·        Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου με Θέμα: “ΕΜΠΟΡΙΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ – Σε απόγνωση οι μικρές επιχειρήσεις της αγοράς που απαιτούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την πολιτεία”»

Ο Βουλευτής Γεώργιος Βαρεμένος καταθέτει ως Αναφορά, κατ’ άρθρο 125 ΚτΒ, προς τους κ.κ. Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομίας την Επιστολή που απέστειλε στις16.02.2022 ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου «Ο Ερμής».

Στην επιστολή αυτή,  υπό τον τίτλο: “ΕΜΠΟΡΙΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ – Σε απόγνωση οι μικρές επιχειρήσεις της αγοράς που απαιτούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την πολιτεία”, αναφέρεται ότι η συνεχιζόμενη πτώση του τζίρου στην αγορά επιβεβαιώθηκε και τον πρώτο μήνα των χειμερινών εκπτώσεων, με πρωτόγνωρη μείωση στις πωλήσεις, που ξεπερνά σε κάποιους κλάδους ακόμη και το 50%.

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε απόγνωση τους μικρούς εμπόρους, που αγωνιούν για το πώς θα κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοικτές διατηρώντας τις θέσεις εργασίας, και το πώς θα αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος, που ήλθε τελευταία να προστεθεί στα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα.

Στην συνέχεια, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου καταθέτει για μία ακόμη φορά τις προτάσεις του για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου.

Οι προτάσεις αυτές είναι:

Η επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν οι μικρές επιχειρήσεις να γίνει ΜΗ-ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ, γιατί είναι αδύνατον με την συνεχιζόμενη πτώση του τζίρου τους, να επιστρέψουν τα ποσά που τους αναλογούν,

Να επιδοτηθούν όσοι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι νοσούν με Covid και για όσες ημέρες χρειασθεί να μείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους,

Να υπάρξει αναστολή πληρωμών προς τον ΕΦΚΑ για τουλάχιστον 6 μήνες, με παράλληλη επιδότηση εισφορών από την πολιτεία,

Για όσα χρέη δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία χωρίς υπαιτιότητα των επιχειρήσεων και αφορούν φορολογικές, ασφαλιστικές και τραπεζικές υποχρεώσεις, να δοθεί δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις,

Να δημιουργηθούν κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων,

Να υπάρξει περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών,

Να δημιουργηθούν νέα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης του λιανεμπορίου, όπως έγινε με άλλους κλάδους της οικονομίας, για να υπάρξει ίση και δίκαιη αντιμετώπιση προς όλους,

Επαναφορά και λειτουργία του Προγράμματος ΣΥΝ-Εργασία και για τα εμπορικά καταστήματα,

Ενεργοποίηση του μηχανισμού Ταμείο Ανεργίας Εμπόρων,

Να ενταχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου στον νέο Αναπτυξιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης,

Θεσμοθέτηση και εφαρμογή του Ειδικού Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού, που θα τροφοδοτεί τις βασικές υποχρεώσεις μιάς επιχείρησης προς το Δημόσιο, τα Ταμεία και τους προμηθευτές τους.

Αντίγραφο της ως άνω αναφερόμενης Επιστολής επισυνάπτεται στο παρόν.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας, καθώς και για την σχετική ενημέρωσή μας.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θ. Μωραΐτης: Άμεση στήριξη του εμπορικού κόσμου της Αιτωλοακαρνανίας

Κατάθεση Αναφοράς από τον κ. Θ. Μωραΐτη: «Στο κόκκινο ο κίνδυνος λουκέτων. Άμεση στήριξη του εμπορικού κόσμου της Αιτωλοακαρνανίας»

Αναφορά προς τους κ. Υπουργούς Ανάπτυξης κι Επενδύσεων και Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή την επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου «Ο Ερμής».

Ο κ. Μωραΐτης ζητά απάντηση από τους αρμόδιους Υπουργούς, αλλά κι ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για την ενίσχυση του εμπορικού κόσμου της Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να μην υπάρξει «πανδημία λουκέων».

«Η συνεχιζόμενη πτώση του τζίρου στην αγορά επιβεβαιώθηκε και τον πρώτο μήνα των χειμερινών εκπτώσεων όπου και καταγράφηκε πρωτόγνωρη μείωση στις πωλήσεις η οποία αναλόγως του κλάδου εμπορίας ξεπερνά ακόμη και το πενήντα τοις εκατό», αναφέρεται στην Επιστολή.

Παράλληλα τονίζεται ότι «γ σημερινή κατάσταση έχει δημιουργήσει απογοήτευση μεταξύ των συναδέλφων που αγωνιούν για το πως θα κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές, πως θα μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και πως θα αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος που το τελευταίο διάστημα ήρθε να προστεθεί οδηγώντας τους σε μεγαλύτερο αδιέξοδο».

Όπως, μάλιστα, τονίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, «για την αγορά χάθηκε ακόμη μια εορταστική περίοδος στη διάρκεια της πανδημίας και όπως δείχνουν οι εξελίξεις θα χαθεί ακόμη μια εκπτωτική περίοδος, με αποτέλεσμα η ανάσα ρευστότητας να μην έρχεται ακόμη και οι υποχρεώσεις «βουνό» να γίνονται θηλιά στο λαιμό των συναδέλφων». Κατηγορεί, δε, την πολιτεία για αδιαφορία κι απουσία αντίληψης «για το πού οδηγούνται τα μικρά καταστήματα».

Τέλος, προκειμένου «να μην υπάρξει πανδημία λουκέτων», προβαίνει σε μια σειρά προτάσεων, όπως η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη – επιστρεπτέα, η επιδότηση των αυτοαπασχολούμενων που νοσούν με Covid και για όσες ημέρες χρειαστεί να μείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους, η αναστολή πληρωμών προς τον ΕΦΚΑ για τουλάχιστον 6 μήνες, με παράλληλη επιδότηση εισφορών από την πολιτεία, η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών, η δημιουργία κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης κ.α.

«Η κυβέρνηση επιμένει σε μέτρα – ασπιρίνες, που δεν επαρκούν ούτε κατ’ ελάχιστο, προκειμένου να ανακουφίσουν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, τις χιλιάδες οικογένειες που, εδώ και μήνες, αγωνιούν πώς θα βγάλουν το μήνα», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Μωραΐτης, προσθέτοντας πως, «αντί να εφαρμόσει το τρίπτυχο “στήριξη – ελάφρυνση – ρύθμιση” για τον εμπορικό κόσμο, προβαίνοντας σε δέσμη ουσιαστικών μέτρων, κωφεύει στις κραυγές απόγνωσης».

«Εξ αιτίας της κυβερνητικής άρνησης, τώρα (ο εμπορικός κόσμος) κινδυνεύει να χάσει ΚΑΙ την περίοδο των εκπτώσεων, με τον κίνδυνο για θάλασσα… λουκέτων, να είναι πλέον στο κόκκινο», συνεχίζει.

«Η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια αρνείται να στηρίξει, τόσο την Αιτωλοακαρνανία, όσο και τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της. Φτάνει με την αδιαφορία και το υφεασιακό σπιράλ», όπως υπογραμμίζει στη συνέχεια.

Κλείνοντας τη δήλωσή του, ο κ. Μωραΐτης αναφέρει: «Τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου του Νομού μας, δίκαια.

Οι προτάσεις, σοβαρές και συνεπείς.  (Η κυβέρνηση) οφείλει να αφουγκραστεί και να τις υλοποιήσει».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Την ώρα που το κύμα ακρίβειας και ο πληθωρισμός μαστίζουν την πλειοψηφία της κοινωνίας και συμπέζουν στο έπακρο τα εισοδήματα των νοικοκυριών, η πολιτεία γυρίζει την πλάτη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την Περιφέρεια, αγνοώντας τις φωνές αγωνίας των εκπροσώπων της πραγματικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση επιμένει σε μέτρα – ασπιρίνες, που δεν επαρκούν ούτε κατ’ ελάχιστο, προκειμένου να ανακουφίσουν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, τις χιλιάδες οικογένειες που, εδώ και μήνες, αγωνιούν πώς θα βγάλουν το μήνα.

Αντί να εφαρμόσει το τρίπτυχο “στήριξη – ελάφρυνση – ρύθμιση” για τον εμπορικό κόσμο, προβαίνοντας σε δέσμη ουσιαστικών μέτρων, κωφεύει στις κραυγές απόγνωσης.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η Περιφέρεια έχουν περάσει σε… δεύτερη μοίρα, τη στιγμή που ο εμπορικός της κόσμος έχει χάσει ευκαιρία για ανάσα κατά την περίοδο των εορτών.

Εξ αιτίας της κυβερνητικής άρνησης, τώρα κινδυνεύει να χάσει ΚΑΙ την περίοδο των εκπτώσεων, με τον κίνδυνο για θάλασσα… λουκέτων να είναι πλέον στο κόκκινο.

Η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια αρνείται να στηρίξει, τόσο την Αιτωλοακαρνανία, όσο και τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της.

Φτάνει με την αδιαφορία και το υφεασιακό σπιράλ.

Τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου του Νομού μας, δίκαια.

Οι προτάσεις, σοβαρές και συνεπείς.

Οφείλει να αφουγκραστεί και να τις υλοποιήσει».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναφορά προς τους κ. Υπουργούς Ανάπτυξης κι Επενδύσεων και Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή την επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου «Ο Ερμής».

Ο κ. Μωραΐτης ζητά απάντηση από τους αρμόδιους Υπουργούς, αλλά κι ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για την ενίσχυση του εμπορικού κόσμου της Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να μην υπάρξει «πανδημία λουκέων».

«Η συνεχιζόμενη πτώση του τζίρου στην αγορά επιβεβαιώθηκε και τον πρώτο μήνα των χειμερινών εκπτώσεων όπου και καταγράφηκε πρωτόγνωρη μείωση στις πωλήσεις η οποία αναλόγως του κλάδου εμπορίας ξεπερνά ακόμη και το πενήντα τοις εκατό», αναφέρεται στην Επιστολή. Παράλληλα τονίζεται ότι «γ σημερινή κατάσταση έχει δημιουργήσει απογοήτευση μεταξύ των συναδέλφων που αγωνιούν για το πως θα κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές, πως θα μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και πως θα αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος που το τελευταίο διάστημα ήρθε να προστεθεί οδηγώντας τους σε μεγαλύτερο αδιέξοδο».

Όπως, μάλιστα, τονίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, «για την αγορά χάθηκε ακόμη μια εορταστική περίοδος στη διάρκεια της πανδημίας και όπως δείχνουν οι εξελίξεις θα χαθεί ακόμη μια εκπτωτική περίοδος, με αποτέλεσμα η ανάσα ρευστότητας να μην έρχεται ακόμη και οι υποχρεώσεις «βουνό» να γίνονται θηλιά στο λαιμό των συναδέλφων». Κατηγορεί, δε, την πολιτεία για αδιαφορία κι απουσία αντίληψης «για το πού οδηγούνται τα μικρά καταστήματα».

Τέλος, προκειμένου «να μην υπάρξει πανδημία λουκέτων», προβαίνει σε μια σειρά προτάσεων, όπως η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη – επιστρεπτέα, η επιδότηση των αυτοαπασχολούμενων που νοσούν με Covid και για όσες ημέρες χρειαστεί να μείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους, η αναστολή πληρωμών προς τον ΕΦΚΑ για τουλάχιστον 6 μήνες, με παράλληλη επιδότηση εισφορών από την πολιτεία, η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών, η δημιουργία κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης κ.α.

«Η κυβέρνηση επιμένει σε μέτρα – ασπιρίνες, που δεν επαρκούν ούτε κατ’ ελάχιστο, προκειμένου να ανακουφίσουν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, τις χιλιάδες οικογένειες που, εδώ και μήνες, αγωνιούν πώς θα βγάλουν το μήνα», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Μωραΐτης., προσθέτοντας πως, «αντί να εφαρμόσει το τρίπτυχο “στήριξη – ελάφρυνση – ρύθμιση” για τον εμπορικό κόσμο, προβαίνοντας σε δέσμη ουσιαστικών μέτρων, κωφεύει στις κραυγές απόγνωσης».

«Εξ αιτίας της κυβερνητικής άρνησης, τώρα (ο εμπορικός κόσμος) κινδυνεύει να χάσει ΚΑΙ την περίοδο των εκπτώσεων, με τον κίνδυνο για θάλασσα… λουκέτων, να είναι πλέον στο κόκκινο», συνεχίζει.  «Η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια αρνείται να στηρίξει, τόσο την Αιτωλοακαρνανία, όσο και τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της. Φτάνει με την αδιαφορία και το υφεασιακό σπιράλ», όπως υπογραμμίζει στη συνέχεια. 

Κλείνοντας τη δήλωσή του, ο κ. Μωραΐτης αναφέρει: «Τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου του Νομού μας, δίκαια. Οι προτάσεις, σοβαρές και συνεπείς.  (Η κυβέρνηση) οφείλει να αφουγκραστεί και να τις υλοποιήσει».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Την ώρα που το κύμα ακρίβειας και ο πληθωρισμός μαστίζουν την πλειοψηφία της κοινωνίας και συμπέζουν στο έπακρο τα εισοδήματα των νοικοκυριών, η πολιτεία γυρίζει την πλάτη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την Περιφέρεια, αγνοώντας τις φωνές αγωνίας των εκπροσώπων της πραγματικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση επιμένει σε μέτρα – ασπιρίνες, που δεν επαρκούν ούτε κατ’ ελάχιστο, προκειμένου να ανακουφίσουν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, τις χιλιάδες οικογένειες που, εδώ και μήνες, αγωνιούν πώς θα βγάλουν το μήνα. 

Αντί να εφαρμόσει το τρίπτυχο “στήριξη – ελάφρυνση – ρύθμιση” για τον εμπορικό κόσμο, προβαίνοντας σε δέσμη ουσιαστικών μέτρων, κωφεύει στις κραυγές απόγνωσης.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η Περιφέρεια έχουν περάσει σε… δεύτερη μοίρα, τη στιγμή που ο εμπορικός της κόσμος έχει χάσει ευκαιρία για ανάσα κατά την περίοδο των εορτών. Εξ αιτίας της κυβερνητικής άρνησης, τώρα κινδυνεύει να χάσει ΚΑΙ την περίοδο των εκπτώσεων, με τον κίνδυνο για θάλασσα… λουκέτων να είναι πλέον στο κόκκινο. 

Η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια αρνείται να στηρίξει, τόσο την Αιτωλοακαρνανία, όσο και τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της.

Φτάνει με την αδιαφορία και το υφεασιακό σπιράλ. 

Τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου του Νομού μας, δίκαια.

Οι προτάσεις, σοβαρές και συνεπείς. 

Οφείλει να αφουγκραστεί και να τις υλοποιήσει».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Βαρεμένος κατέθεσε σήμερα στην Βουλή ΑΝΑΦΟΡΑ προς τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων και τον υπουργό Οικονομικών, με τα Αιτήματα του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου “Ο ΕΡΜΗΣ”.

Το πλήρες κείμενο της ΑΝΑΦΟΡΑΣ έχει ως εξής:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τους κ.κ.

Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων
Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου με Θέμα: “ΕΜΠΟΡΙΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ – Σε απόγνωση οι μικρές επιχειρήσεις της αγοράς που απαιτούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την πολιτεία”»

Ο Βουλευτής Γεώργιος Βαρεμένος καταθέτει ως Αναφορά, κατ’ άρθρο 125 ΚτΒ, προς τους κ.κ. Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομίας την Επιστολή που απέστειλε στις 16.02.2022 ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου «Ο Ερμής».

Στην επιστολή αυτή,  υπό τον τίτλο: “ΕΜΠΟΡΙΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ – Σε απόγνωση οι μικρές επιχειρήσεις της αγοράς που απαιτούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την πολιτεία”, αναφέρεται ότι η συνεχιζόμενη πτώση του τζίρου στην αγορά επιβεβαιώθηκε και τον πρώτο μήνα των χειμερινών εκπτώσεων, με πρωτόγνωρη μείωση στις πωλήσεις, που ξεπερνά σε κάποιους κλάδους ακόμη και το 50%. Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε απόγνωση τους μικρούς εμπόρους, που αγωνιούν για το πώς θα κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοικτές διατηρώντας τις θέσεις εργασίας, και το πώς θα αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος, που ήλθε τελευταία να προστεθεί στα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα.

Στην συνέχεια, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου καταθέτει για μία ακόμη φορά τις προτάσεις του για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου. Οι προτάσεις αυτές είναι:

  • Η επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν οι μικρές επιχειρήσεις να γίνει ΜΗ-ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ, γιατί είναι αδύνατον με την συνεχιζόμενη πτώση του τζίρου τους, να επιστρέψουν τα ποσά που τους αναλογούν,
  • Να επιδοτηθούν όσοι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι νοσούν με Covid και για όσες ημέρες χρειασθεί να μείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους,
  • Να υπάρξει αναστολή πληρωμών προς τον ΕΦΚΑ για τουλάχιστον 6 μήνες, με παράλληλη επιδότηση εισφορών από την πολιτεία,
  • Για όσα χρέη δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία χωρίς υπαιτιότητα των επιχειρήσεων και αφορούν φορολογικές, ασφαλιστικές και τραπεζικές υποχρεώσεις, να δοθεί δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις,
  • Να δημιουργηθούν κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων,
  • Να υπάρξει περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών,
  • Να δημιουργηθούν νέα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης του λιανεμπορίου, όπως έγινε με άλλους κλάδους της οικονομίας, για να υπάρξει ίση και δίκαιη αντιμετώπιση προς όλους,
  • Επαναφορά και λειτουργία του Προγράμματος ΣΥΝ-Εργασία και για τα εμπορικά καταστήματα,
  • Ενεργοποίηση του μηχανισμού Ταμείο Ανεργίας Εμπόρων,
  • Να ενταχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου στον νέο Αναπτυξιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης,
  • Θεσμοθέτηση και εφαρμογή του Ειδικού Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού, που θα τροφοδοτεί τις βασικές υποχρεώσεις μιάς επιχείρησης προς το Δημόσιο, τα Ταμεία και τους προμηθευτές τους.

Αντίγραφο της ως άνω αναφερόμενης Επιστολής επισυνάπτεται στο παρόν.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας, καθώς και για την σχετική ενημέρωσή μας.

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2022 

Ο Καταθέτων Βουλευτής

Βαρεμένος Γεώργιος

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φωτογραφίες από τα μαθητικά χρόνια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό παρουσιάσε το parapolitika.gr  σε δημοσίευμα του. 

«Ακόμα και οι πλούσιοι και εκείνοι που κατέχουν αξιώματα και πολιτική εξουσία πιστεύουν ότι η παρουσία φίλων είναι πολύ μεγάλη ανάγκη», απεφάνθη χιλιάδες χρόνια πριν ο Αριστοτέλης, θέλοντας να επισημάνει τη διαχρονική σημασία της φιλίας στην κοινωνία των ανθρώπων.

Ωστόσο, στη σημερινή πραγματικότητα, όπου η άσκηση της πολιτικής είναι μια ιδιαιτέρως πολύπλοκη διαδικασία, ο εκάστοτε ηγέτης είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα κληθεί να πάρει αποφάσεις που θα ξεπερνούν τον συναισθηματικό παράγοντα και θα υπαγορεύονται από το δημόσιο συμφέρον ή ακόμα και από τη διατήρηση των ισορροπιών στο εσωτερικό μιας κυβέρνησης ή μιας παράταξης.Ενώπιον μιας τέτοιας κατάστασης βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο ίδιο τμήμα και η ίδια αγάπη για το μπάσκετ

Οι δεσμοί του πρωθυπουργού με τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας χρονολογούνται από την περίοδο που αμφότεροι φοιτούσαν στο Κολλέγιο Αθηνών, αρχικά στο γυμνάσιο και στη συνέχεια στο λύκειο. Μάλιστα, εκτός από συνομήλικοι, ήταν και στο ίδιο τμήμα, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσέγγισή τους και στη σφυρηλάτηση της σχέσης τους.

Οι δυο τους ήταν επίλεκτα μέλη της παρέας, την οποία μεταξύ άλλων συνέθεταν ο σημερινός επικεφαλής της Regency Entertainment (του Ομίλου Regency Casino), Σήφης Ιερωνυμάκης, οι δικηγόροι Αλέξανδρος Αθανασίου και Δημήτρης Κουρκουμέλης, καθώς και ο Σπήλιος Μανιάς.

Απόφοιτοι της γενιάς του 1986 θυμούνται χαρακτηριστικά ότι, εκτός των άλλων, Μητσοτάκης και Λιβανός είχαν κοινές αναφορές και σε… αθλητικό επίπεδο, καθώς υπήρξαν παίκτες της ομάδας μπάσκετ του Κολλεγίου, ενώ και αργότερα, όποτε έβρισκαν την ευκαιρία και τους το επέτρεπαν οι υποχρεώσεις τους, έστηναν ένα… μονό μεταξύ φίλων.

Περιγράφοντας το… «κόλλημα» του κ. Λιβανού με το μπάσκετ, οι συμμαθητές του είχαν γράψει στο λεύκωμα αποφοίτων του 1986 στο Κολλέγιο Αθηνών ότι «αφιερώνεται ολοκληρωτικά στη μεγάλη του αγάπη, τη θεά… που φέρει χρώμα πορτοκαλί, είναι στρογγυλή και ονομάζεται basketball».

Παράλληλα, ο Αιτωλοακαρνάνας πολιτικός ήταν σταθερά ανάμεσα στους «κολλητούς» του πρωθυπουργού, που την εποχή της πρώτης νιότης φιλοξενούνταν σχεδόν κάθε καλοκαίρι στην ιστορική οικία των Μητσοτάκηδων στα Χανιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην υπουργός έδινε το «παρών» σε όλα τα reunion της παρέας στα Χανιά προς τιμήν των… ένδοξων στιγμών του παρελθόντος.

Στο λεύκωμα αποφοίτων του 1986 του Κολλεγίου οι συμμαθητές του πρώην υπουργού έγραφαν για τον ίδιο ότι η έννοια της φιλίας είναι πολύ σημαντική για αυτόν, επισημαίνοντας ότι «δεν ήταν λίγες οι φορές που απέδειξε ότι τους φίλους του τους είχε κατατάξει στις ύψιστες βαθμίδες της καρδιάς του, δείχνοντας έτσι πως οι φιλίες δεν είναι κάτι περιστασιακό και πρόσκαιρο».

Την άνοιξη του 2016,  ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  Κυριάκος Μητσοτάκης,  έχρισε τον Σπήλιο Λιβανό σύμβουλό του για θέματα επιχειρηματικότητας. Μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις κάλπες του 2019 και την εκ νέου εκλογή του στην Αιτωλοακαρνανία, ο Σπήλιος Λιβανός ανέλαβε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τον Ιανουάριο του 2021 ο πρωθυπουργός τού ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η ζέση με την οποία αντιμετώπιζε τα καθήκοντά του, όμως, δεν θα μπορούσε να υπερκαλύψει το απαράδεκτο σκηνικό του διαλόγου με τον Πέτρο Δούκα. Το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα στο μεσημέρι για την ανάγκη άμεσης αποχώρησης του συμμαθητή του από τον υπουργικό θώκο έβαλε τον τίτλο σε ένα πολύ δύσκολο κεφάλαιο της μακρόχρονης φιλίας τους…

parapolitika.gr

«Θερμό» επεισόδιο Δένδια με τον Τούρκο πρέσβη στο Όσλο – Πώς τον «έβαλε στην θέση του» ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών

Την περιβόητη κόντρα του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, θύμισαν όλα όσα διαδραματίστηκαν στο Όσλο ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον Τούρκο πρέσβη.

Όλα αυτά ενώ αφενός είχε ήδη προηγηθεί ένα νέο… παραλήρημα του ίδιου του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν –στο οποίο επίσης απάντησε ο Νίκος Δένδιας– κι αφετέρου η γειτονική χώρα προχωρούσε σε νέο… όργιο παραβιάσεων πάνω από το Αιγαίο.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, όλα έγιναν στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων όπου γινόταν ανοικτή συζήτηση με τίτλο: «Η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προκλήθηκε από τον Τούρκο πρέσβη και μάλιστα τον έβαλε στην θέση του όταν εκείνος τον διέκοψε την ώρα που μιλούσε λέγοντας του:

«Είστε διπλωμάτης και δεν νομίζω ότι στο πρωτόκολλο λέει κάπου ότι μπορείτε να διακόπτετε»

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας

Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στο Δίκαιο της Θάλασσας είπε: «Όταν πρέπει να λύσεις ένα πρόβλημα πρώτα πρέπει να θέσεις τους κανόνες.

Αν δεχτούμε ότι ο κανόνας του παιχνιδιού είναι το Δίκαιο της Θάλασσας τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ εύκολα για όλους. Κι αν λυθούν τα θέματα τότε η δυναμική είναι τεράστια και οι προοπτικές πολύ μεγάλες».

Είπε ακόμα ότι η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που απειλεί άλλη χώρα με πόλεμο

Παρουσιάζοντας τους χάρτες με την συμφωνία για ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Είναι παράδειγμα εφαρμογής του Δικαίου της Θάλασσας.

Και εδώ βλέπετε τη λεγόμενη συμφωνία, η οποία υπογράφηκε εν είδη μνημονίου την ώρα που η Λιβύη βρισκόταν σε εμφύλιο πόλεμο.

Θα μπορούσε να υπογραφεί οτιδήποτε. Αυτή η συμφωνία αγνοεί την επήρεια των ελληνικών νησιών».

Ο Τούρκος πρέσβης… τον διέκοψε!

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος πρέσβης και παραβιάζοντας κάθε λογική είπε απευθυνόμενος στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών:

«Ισχυρίζεστε ότι η Τουρκία κάνει το ένα και το άλλο αλλά χάνεται το κρίσιμο σημείο. Αλλά όλα αυτά γίνονται σε απάντηση δικών σας κινήσεων.

Το casus beli έγινε επειδή η Ελλάδα είπε ότι θα προχωρούσε μονομερώς στην επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων και αυτό πρακτικά θα κλείδωνε την Τουρκία στα δικά της νερά. Αυτό προσπαθείτε να πείτε στην Ελλάδα.

Η Τουρκία δεν προσχώρησε στη Σύμβαση διότι ακριβώς υπήρχαν διαφορές στο Αιγαίο. Η Τουρκία πιστεύει ότι ο διαχωρισμός πρέπει να γίνει στη μέση», είπε μεταξύ άλλων.

Και συνέχισε στο ίδιο προκλητικό μοτίβο: «Το Αιγαίο έχει δυο πλευρές. Η μία είναι αυτή της Μικράς Ασίας θα πρέπει μάλλον να τη θυμάστε από την Ιστορία.

Όπως νησιά έχει η Ελλάδα νησιά έχει και η Τουρκία και αυτά έχουν επήρεια. Δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο πάνω στη Σύμβαση μόνο. Υπάρχουν και άλλες βάσεις.

Μπορούμε να μιλήσουμε μόνο αν έχετε πράγματι διάθεση να λύσετε τα προβλήματα. Και δεν αναφέρατε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης.

Η Συνθήκη της Λωζάνης σας λέει ότι δεν μπορείτε να έχετε στρατό».

Απάντησε… όπως έπρεπε ο Νίκος Δένδιας

Φυσικά ο Νίκος Δένδιας δεν έμεινε σιωπηλός κι έβαλε στην θέση του τον Τούρκο πρέσβη λέγοντας: «Χαίρομαι που επιβεβαιώνετε κ. πρέσβη αυτά που είπατε. Είπατε μόνος σας ότι απειλείτε με πόλεμο».

«Η χάρτα του ΟΗΕ λέει καθαρά ότι απαγορεύεται η χρήση και η απειλή χρήσης βίας. Τι ακριβώς είναι το casus beli λοιπόν;

Ακόμα και οι ΗΠΑ που δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση λένε υπογράψτε και λύστε τις διαφορές με βάση αυτή.

Είναι αυτή μια πραγματικά πρόσκληση για διάλογο ή είναι αυτή μια πραγματική απειλή; Αν η Τουρκία μείνει στον 19ο αιώνα με τις αρμάδες του Σουλεϊμάν αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει.

Υπάρχει όμως πιθανότητα για την Τουρκία ν’ αλλάξει στάση και αυτό θα είναι υπέρ της ελληνικής κοινωνίας».

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 11/01/2022

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τoν κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΘΕΜΑ:           «Παραγωγή καθαρής και φθηνής ενέργειας δια πυρηνικής σύντηξης στην Οξφόρδη»

Κύριε Υπουργέ,

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώθηκε ότι επιστήμονες παρήγαγαν χάριν της πυρηνικής σύντηξης περισσότερη ποσότητα ενέργειας από ποτέ πριν. Η πυρηνική σύντηξη αναπαραγάγει ό,τι συμβαίνει στον πυρήνα του Ήλιου και θεωρείται από τους επιστήμονες η ενέργεια του μέλλοντος, διότι δεν παράγει παρά λίγα απόβλητα - και αυτά σαφώς πολύ λιγότερο ραδιενεργά σε σχέση με έναν κλασικό πυρηνικό σταθμό - και καθόλου αέρια, τα οποία προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στον πυρήνα του Joint European Torus (JET), του μεγαλύτερου αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο που βρίσκεται στην Οξφόρδη, επετεύχθη παραγωγή 59 megajoules ενέργειας σε διάστημα 5 δευτερολέπτων. Τα αποτελέσματα αυτά, κατά τη Βρετανική Αρχή Ατομικής Ενέργειας, «αποτελούν την πλέον σαφή απόδειξη σε παγκόσμια κλίμακα των δυνατοτήτων της σύντηξης για την παραγωγή βιώσιμης ενέργειας». Συνεπώς, σε συνθήκες υψηλής ασφαλείας η πυρηνική σύντηξη επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας τέσσερα εκατομμύρια φορές περισσότερη από τον άνθρακα, το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο. Τα δεδομένα, τα οποία εξήχθησαν από την Οξφόρδη, θα αποδειχθούν πολύτιμα για τους Γάλλους, οι οποίοι κατασκευάζουν τον αντιδραστήρα Iter στο Κανταράς της νότιας Γαλλίας. Στο γαλλικό πρόγραμμα συμμετέχουν η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με δεδομένο ότι η εν λόγω συνεργασία της πυρηνικής σύντηξης δε δύναται να χρησιμοποιηθεί ως όπλο αντιθέτως με την πυρηνική σχάση.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Συμμετέχουν στο γαλλικό πρόγραμμα πυρηνικής σύντηξης Έλληνες επιστήμονες, εκπροσωπούντες άμεσα την Ευρωπαϊκή Ένωση και έμμεσα την Ελλάδα;
  1. Διατίθεστε να μας ενημερώσετε στην περίπτωση που συμμετέχουν Έλληνες επιστήμονες στο εν λόγω γαλλικό πρόγραμμα αν προτίθεστε την τεχνογνωσία και τις γνώσεις τους που θα αποκομίσουν να τις εφαρμόσουν σε αντίστοιχη κατασκευή αντιδραστήρα παραγωγής σε «βιομηχανική κλίμακα» βιώσιμης ενέργειας στη χώρα μας, άνευ αποβλήτων και αερίων ως επιβαρυνόμενων παραγόντων, προκαλούμενων το φαινόμενο του θερμοκηπίου;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 11/02/2022

Των:  Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Πρόγραμμα επιμορφώσεως 800.000 δημοσίων υπαλλήλων για θέματα ΛΟΑΤΚΙ»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Όπως ανεγράφη στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της 28ης Ιανουαρίου 2022 στις προτεραιότητες της Κυβερνήσεώς σας είναι η επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων σε θέματα αφορώντα τους ΛΟΑΤΚΙ, η οποία θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Τα ανωτέρω ανακοίνωσε ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και μέλος της Εθνικής Στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ κ. Αλέξης Πατέλης σε ημερίδα για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού έργου Faros. Μάλιστα, δήλωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαμόρφωση του προγράμματος το οποίο θα είναι διήμερο, ενώ άμεσα θα αρχίσει η συγγραφή και εκπόνηση του εκπαιδευτικού υλικού και η πιλοτική εφαρμογή του σε στοχευμένες ομάδες επαγγελματιών. Στόχος κατά τον ίδιο είναι από την άνοιξη το πρόγραμμα να επεκταθεί και να εφαρμοσθεί στη μέγιστη έκταση. Ήδη το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιηθεί πρόγραμμα επιμορφώσεως των αστυνομικών των επιχειρησιακών υπηρεσιών εντός του 2022, το οποίο θα περιλαμβάνει την επιμόρφωση για ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ, ενώ σχεδιάζεται και η επιμόρφωση των φοιτούντων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Οι κυριότερες δυσκολίες κατά τον κ. Πατέλη για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η εφαρμογή του στο σύνολο των 800.000 δημοσίων υπαλλήλων της χώρας αλλά και η εύρεση των κατάλληλων εκπαιδευτών. Σημειολογικά, ο κ. Πατέλης είναι διορισμένος Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού χωρίς επίσημη μόνιμη κρατική ιδιότητα ούτε είναι εκλεγμένος. Η δε οικονομία, η οποία είναι αποκλειστική ιδιότητα διορισμού του, μαστίζεται από την αχαλίνωτη ακρίβεια σε όλα τα είδη, τις αστρονομικές αυξήσεις καυσίμων, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, την τεράστια ανεργία στους νέους, την έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων, την άνοδο του πληθωρισμού, την αλματώδη αύξηση στα 540 δις ευρώ το 2020 του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους από τα 400 δις ευρώ στα τέλη του 2018, οδηγώντας πιθανόν τη χώρα σε νέα χρεωκοπία κλπ. Προφανώς, λόγω των ανωτέρω, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος στον τομέα διορισμού του, ασχέτως και αν ορισμένα οφείλονται σε διεθνείς παράγοντες.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Πόσα χρήματα προϋπολογίσθηκε ότι θα στοιχίσει στον Έλληνα φορολογούμενο το ανωτέρω διήμερο πρόγραμμα (εκπαιδευτικό υλικό, αμοιβή εκπαιδευτών, μετακινήσει

Δ.Υ.,    χάσιμο  εργατοωρών,     αν  πραγματοποιηθεί   εντός  εργασιακού   ωραρίου, αποζημιώσεις Δ.Υ., αν πραγματοποιηθεί εκτός εργασιακού ωραρίου, αίθουσες κλπ.);

  1. Γιατί είναι επείγουσα εθνική ανάγκη να επιμορφωθούν το ταχύτερο 000 Δ.Υ. συν οι επιλεγμένες ομάδες επαγγελματιών;
  1. Ζητούμε να μας πληροφορήσετε πότε στην ιστορία του το ελληνικό κράτος πραγματοποίησε τέτοια μαζική επιμόρφωση και ποιο θέμα αφορούσε;
  1. Η Ε.Ε. θα συμμετάσχει οικονομικά στο ανωτέρω πρόγραμμα και με τι ύψους χρηματοδότηση;
  1. Με ποια ιδιότητα ο κ. Πατέλης ανακοινώνει τέτοιου αριθμητικού ύψους επιμόρφωση; Ως διορισμένος Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού ή ως μέλος της Εθνικής Στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ; Ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών ο οποίος θα εγκρίνει το οικονομικό κόστος, καθώς και ο Υπουργός Εσωτερικών ο οποίος θα εγκρίνει την υλοποίηση και εφαρμογή του προγράμματος ήταν σε γνώση της ανωτέρω επιμορφώσεως; Σε θετική απάντηση, γιατί δεν την ανακοίνωσαν οι ίδιοι ως καθ’ ύλην αρμόδιοι κοινοβουλευτικοί;
  1. Είναι στις προθέσεις των Υπουργείων σας να υλοποιήσετε ένα εξ ίσου εκτάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα για τις πρακτικές μιας αποτελεσματικότερης και εγγύτερης προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα δημόσιας διοικήσεως ή κάτι παρεμφερές και πότε; Σε αρνητική απάντηση, να μας γνωστοποιήσετε τους λόγους.
  1. Αφού «λεφτά υπάρχουν» για αυτήν την επιμόρφωση, πότε προτίθεσθε να αυξήσετε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι είναι καθηλωμένοι από την εποχή του πρώτου μνημονίου;
  1. Η Ελλάς κατέχει την 6η θέση παγκοσμίως σε υπογεννητικότητα. Τι περαιτέρω οικονομικά μέτρα ενισχύσεως των γεννήσεων προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Οικονομικών για βελτίωση προς το καλύτερο της 6ης εθνοκτόνου θέσεως;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ύστερα από την καταστροφή της Γέφυρας του Ευήνου από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Αιτωλοακαρνανία την 11η Δεκεμβρίου 2021.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι το Υπουργείο θα αναλάβει την αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης μέσω της κατασκευής νέας γέφυρας και τα απολύτως αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας γύρω από τη Γέφυρα.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι η Αιτωλοακαρνανία με την καταστροφή της Γέφυρας του Ευήνου κόπηκε και παραμένει κομμένη στα δύο και έκτοτε έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στην κυκλοφορία των κατοίκων των περιοχών πέριξ του Ευήνου ποταμού.

Η Ιόνια Οδός παραμένει η μόνη διέξοδος για τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων αυξάνοντας κατά περίπου τριάντα πέντε με σαράντα χιλιόμετρα τις αποστάσεις που διανύουν, πολλαπλασιάζοντας το κόστος κίνησης μέσα στη δίνη της ακρίβειας στα καύσιμα.



Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι αγρότες, καθώς τα αγροτικά μηχανήματα δεν επιτρέπεται να κινούνται μέσα στην Ιόνια Οδό με αποτέλεσμα να περνούν μέσα από το ποτάμι για να πάνε στα κτήματά τους, με τεράστιο κίνδυνο για τη ζωή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Γεώργιο Καραγιάννη, το χρονοδιάγγραμμα που έχει θέσει το Υπουργείο για την κατασκευή της νέας γέφυρας αλλά και ενημέρωση σχετικά με τον σχεδιασμό του Υπουργείου για την αποκατάσταση των προβλημάτων υδροδότησης του Μεσολογγίου.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι το Υπουργείο θα αναλάβει την αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης μέσω της κατασκευής νέας γέφυρας και τα απολύτως αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας γύρω από τη Γέφυρα.

Υπογράμμισε ότι θα υπάρξει μέριμνα για την αδιάλειπτη παροχή νερού προς την πόλη του Μεσολογγίου με προσωρινά και μόνιμα έργα που θα ενταχθούν στο έργο. Δεν έδωσε, ωστόσο, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Λειτουργήσαμε από την πρώτη στιγμή με άμεσα αντανακλαστικά και αναλαμβάνουμε ως Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τη χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων έργων στον ποταμό Εύηνο.Ήδη από τις 14 Δεκεμβρίου, μετά από παρέμβασή μας στον παραχωρησιούχο της Ιονίας Οδού, ανεστάλη η υποχρέωση πληρωμής διοδίων από τους πλευρικούς σταθμούς διοδίων Γαβρολίμνης για τους κατοίκους της περιοχής, μετά τη καθίζηση της γέφυρας του Ευηνοχωρίου.Μετά από αιτήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και βλέποντας την επιτακτική ανάγκη για παρέμβαση στη περιοχή, ανακοινώνεται ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, η απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, να ενταχθούν τα έργα στον ποταμό Εύηνο στο σχεδιασμό του Υπουργείου.Το ΥΠΥΜΕ, θα αναλάβει τόσο την αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης μέσω της κατασκευής νέας γέφυρας, όσο και τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ανάντη και κατάντη της γέφυρας.Φυσικά, θα υπάρχει η απαιτούμενη μέριμνα για την αδιάλειπτη παροχή νερού προς τη πόλη του Μεσολογγίου με προσωρινά και μόνιμα έργα που θα ενταχθούν στο έργο που θα υλοποιήσουμε.», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Καραγιάννης

«Εφαρμόζουμε με συνέπεια ένα σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Συνολικά, στο Ν. Αιτωλοακαρνανίας κατά μήκος της Ιονίας Οδού, το Υπουργείο Υποδομών θα εκτελέσει έργα αξίας 85 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι μια θετική μέρα για την Αιτωλοακαρνανία, τα έργα θα προχωρήσουν, τα προβλήματα θα ξεπεραστούν με τον καλύτερο τεχνικά τρόπο και θα δοθούν μόνιμες λύσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα που κληθήκαμε να διαχειριστούμε», πρόσθεσε .

Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατά τη δευτερολογία του ανέφερε ότι λόγω της κατάρρευσης της γέφυρας, η περιοχή οδηγείται σε απομόνωση και οικονομική καταστροφή. Μέχρι λοιπόν την κατασκευή της νέας γέφυρας, θα πρέπει να υπάρξει έστω μια προσωρινή λύση για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σημείωσε επίσης, ότι λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας στη γέφυρα του Ευηνοχωρίου, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις μετακινήσεις των μαθητών των γύρω περιοχών προς τα σχολεία και τα φροντιστήριά τους. Προβλήματα, τα οποία όπως είπε, προσπαθεί να αντιμετωπίσει η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά χρειάζεται ευρύτερο σχέδιο από το Υπουργείο. Ο κ. Κωνσταντόπουλος μίλησε επίσης για την κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούν εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς και καταστροφές σε ζωικό κεφάλαιο, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και ζήτησε την άμεση μέριμνα του Υπουργείου για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αιτωλοακαρνανίας.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 09:47

Το SWIFT ως γεωπολιτικό όπλο

Νάσος Πετράκης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπόσχονται να απαντήσουν σκληρά σε μια ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία. Μεταξύ των διαφόρων κυρώσεων που η Ουάσιγκτον θα ήθελε να επιβάλει, σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους συμμάχους της, είναι ο αποκλεισμός της Μόσχας από το δίκτυο SWIFT για πληρωμές: αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πρότυπο στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ SWIFT

Όπως εξηγεί το Bloomberg, το SWIFT (ακρωνύμιο του Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) είναι το αντίστοιχο του Gmail για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Είναι ένας κωδικός που εγγυάται την ασφαλή αποστολή οικονομικών μηνυμάτων ανάμεσα σε πάνω από έντεκα χιλιάδες ιδρύματα και εταιρείες σε περισσότερες από διακόσιες χώρες.

Με «μηνύματα» ─τα οποία αγγίζουν τα 42 εκατομμύρια την ημέρα─ δηλαδή παραγγελίες, επιβεβαιώσεις πληρωμών, συναλλαγές και ανταλλαγές συναλλάγματος. Το σύστημα SWIFT ανήκει σε μια βελγική εταιρεία με το ίδιο όνομα, η οποία ιδρύθηκε το 1973 για να αντικαταστήσει το σύστημα Telex, που γεννήθηκε τη δεκαετία του 1930 και εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται στη δεκαετία του ‘70, για την επικοινωνία μεταξύ εταιρειών, αν και είχε απαρχαιωθεί.

Για μια χώρα, ο αποκλεισμός από το SWIFT μπορεί να έχει πολύ σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, συνέβη στο Ιράν το 2012, όταν οι τράπεζές του έχασαν την πρόσβαση στο δίκτυο λόγω των κυρώσεων της ΕΕ κατά του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης: το μέτρο πάρθηκε πίσω σε μεγάλο βαθμό το 2016, με την άρση των κυρώσεων.

Η Δύση έχει ήδη απειλήσει τη Ρωσία με αποκλεισμό από το SWIFT το 2014, τη χρονιά της προσάρτησης της Κριμαίας. Τότε ο Alexei Kudrin, υπουργός Οικονομικών, στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, υπολόγιζε ότι το ρωσικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα είχε μια ετήσια απώλεια της τάξης του 5%.

Ο αποκλεισμός της Μόσχας από το SWIFT μετά από μια υποθετική επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε, ωστόσο, να έχει συνέπειες και για άλλα κράτη, ιδιαίτερα για τα ευρωπαϊκά: η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο. Οι πληρωμές για τα καύσιμα γίνονται μέσω του συστήματος SWIFT.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ;

Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στο SWIFT, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Από το 2014, η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα έχει εφαρμόσει το δικό της σύστημα για οικονομικές συναλλαγές μεταξύ εγχώριων και ξένων τραπεζών, αλλά χρησιμοποιείται ελάχιστα: οι χρήστες είναι περίπου τετρακόσιοι.

Το 2021, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας με τη SWIFT (την εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο), την οποία ορισμένοι αναλυτές ερμήνευσαν ως ένα είδος «εγγύησης» σε περίπτωση που το Πεκίνο επρόκειτο να αποκλειστεί από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τα ψηφιακά νομίσματα και η τεχνολογία blockchain που χρησιμοποιούνται για συναλλαγές έχουν κατά καιρούς θεωρηθεί ως πιθανές απειλές για την κυριαρχία του SWIFT, αλλά επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να τα αντικαταστήσουν.

Το SWIFT δεν ρυθμίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως μια τράπεζα, επειδή δεν διατηρεί καταθέσεις. Το σύστημα εποπτεύεται από την κεντρική τράπεζα του Βελγίου και από εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας και άλλων μεγάλων οικονομιών.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι το SWIFT θα απέκλειε μια συγκεκριμένη χώρα μόνο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση της επέβαλε κυρώσεις. Το 2018, ωστόσο, η SWIFT ανέστειλε τη συμμετοχή ορισμένων ιρανικών οντοτήτων, στις οποίες είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά έγινε λόγος για «ένα μεμονωμένο γεγονός» που αποφασίστηκε «προς το συμφέρον της σταθερότητας και της ακεραιότητας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος στο σύνολό του».

Στην περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ θα επιβάλλουν κυρώσεις στη Μόσχα. Η συμπερίληψη του SWIFT στις κυρώσεις αυτές είναι πιθανή. Αλλά δεδομένης της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, δεν αναμένεται ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT, να διαρκέσει πολύ. Είναι προφανές, ότι η Μόσχα έχει σταθμίσει αυτό το ενδεχόμενο και θεωρεί ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι διαχειρίσιμη.

Πηγή: https://www.geoeurope.org/2022/02/01/to-swift-os-geopolitiko-oplo/

***To geoeurope είναι ένας ιστότοπος που δημιουργήθηκε από επιστήμονες και ειδικούς που έχουν ασχοληθεί με τη γεωπολιτική της Ευρώπης και έχουν διαπιστώσει συγκεκριμένα κενά στη ροή των πληροφοριών που διαμορφώνουν τις γεωπολιτικές συζητήσεις στην ήπειρό μας.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ