Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  2:05: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022

Ο γνωστός επιδημιολόγος και εξειδικευμένος στη Δημόσια Υγεία Martin Blachier ζήτησε την κατάργηση του μέτρου της μάσκας στις σχολικές αίθουσες αναφέροντας ότι το 83% των γονιών αναφέρει σωματικά προβλήματα για τα παιδιά τους από την παρατεταμένη χρήση της μάσκας.

Ο Martin Blachier θέλει τώρα να καταργηθούν τα μέτρα που στοχεύουν τα παιδιά το συντομότερο δυνατό από την κυβέρνηση, βάσει μιας ανησυχητικής μελέτης:

«Υπάρχουν νέα δεδομένα που προέρχονται από τη γαλλική κοινωνία και τους παιδιάτρους που πρέπει να μας οδηγήσουν να αμφισβητήσουμε τον εαυτό μας. Τα αποτελέσματα είναι αρκετά εκπληκτικά, το 93% των γονέων λέει ότι τα παιδιά τους φορούν μάσκες μόνο επειδή πρέπει, αλλά είναι ουσιαστικά αντίθετοι σε αυτό. Το 83% των γονέων αναφέρει σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με την παρατεταμένη χρήση μάσκας στα παιδιά τους αυτού του τύπου πονοκέφαλος, αναπνευστικά προβλήματα». 

Αυτά που ο Martin Blachier ανέφερε στην εκπομπή τα μοιράστηκε και πάλι με μεγαλύτερη ένταση στον λογαριασμό του στο Twitter γράφοντας στον διαδικτυακό του λογαριασμό: «Το θέμα της κακής ανοχής στη μάσκα αντιμετωπίζεται σε περισσότερο από το 80% των διαβουλεύσεων στην παιδιατρική. Το ένα τέταρτο των διαβουλεύσεων σχετίζεται ειδικά με τη χρήση της μάσκας από τα παιδιά Γεια σας ! Ακούει κανείς;»

Να σημειωθεί ότι ο Martin Blachier είναι σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της νόσου COVID19 αλλά τον τελευταίο καιρό εισηγείται μια αλλαγή στρατηγικής ενόψει της επέλασης της Όμικρον ενώ έχει διαφωνήσει και με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Επιπλέον στην Ιταλία σε έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό κάποιων μέσων τα παιδιά προσχολικής ηλικίας εμφανίζονταν να μην θυμούνται καθόλου πως ήταν η ζωή πριν από τις μάσκες αλλά και πάλι όχι ευτυχισμένα.

Στις ΗΠΑ η χρήση της μάσκας έγινε αντικείμενο κοινωνικού διχασμού καθώς ένα μεγάλο μέρος των πολιτών θεώρησε ότι η επιβολή χρήσης της αποτελεί καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων, αναδεικνύοντας την μάσκα σε σύμβολο φίμωσης και καταπίεσης.

Τώρα η μια μετά την άλλη οι πολιτείες των ΗΠΑ αίρουν το μέτρο...

blachier 10 2 2022

LCP 10 2 2022

pronews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια πραγματική «ρουκέτα» έριξε η γιατρός που ανακάλυψε τη μετάλλαξη Όμικρον, η Angelique Coetzee, η οποία τόνισε ότι πιέστηκε από κυβερνήσεις να μην αποκαλύψει ότι πρόκειται για ήπια ασθένεια, προφανώς γιατί ήθελαν να συνεχίσουν την τρομοκράτηση του κόσμου. 

Η γιατρός μίλησε στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt» και σε ερώτηση αναφορικά με το αν δέχθηκε πιέσεις για να μην πει ότι η Όμικρον προκαλεί ήπια ασθένεια απάντησε: 

«Μου είπαν να μην δηλώσω δημόσια ότι ήταν μια ήπια ασθένεια. Μου ζητήθηκε να απέχω από τέτοιες δηλώσεις και να πω ότι πρόκειται για σοβαρή ασθένεια. Αρνήθηκα».

«Τι σημαίνει αυτό;», ρώτησε ξανά o δημοσιογράφος της Die Welt.

martinblachier 10 2 2022

«Είμαι κλινικός γιατρός και με βάση την κλινική εικόνα  δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουμε να κάνουμε με μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Η πορεία είναι κυρίως ήπια», απάντησε η Coetzee και συνέχισε:

«Ο ορισμός της ήπιας νόσου Covid-19 είναι σαφής από τον ΠΟΥ: οι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία στο σπίτι και δεν απαιτείται οξυγόνο ή νοσηλεία», είπε, προσθέτοντας: «Σοβαρή ασθένεια είναι αυτή στην οποία βλέπουμε οξείες πνευμονικές αναπνευστικές λοιμώξεις: οι άνθρωποι χρειάζονται οξυγόνο, ίσως ακόμη και τεχνητή αναπνοή. Το είδαμε με τη Δέλτα– αλλά όχι με την Όμικρον. Έτσι είπα στους ανθρώπους,  "Δεν μπορώ να το πω έτσι γιατί δεν είναι αυτό που βλέπουμε"»

Όταν ρωτήθηκε γιατί την εμπόδισαν να πει την αλήθεια, η Coetzee είπε «Προσπάθησαν, αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν. Δεν θα με κάνουν να σωπάσω».

«Αυτό που είπα κάποια στιγμή -γιατί είχα πια βαρεθεί- ήταν: Στη Νότια Αφρική αυτή είναι μια ήπια ασθένεια, αλλά στην Ευρώπη είναι πολύ σοβαρή. Αυτό ήθελαν να ακούσουν οι πολιτικοί σας», σημείωσε.

Σύμφωνα με την Coetzee, δεν δεχόταν πίεση από τις αρχές της Νότιας Αφρικής, αλλά επικρίθηκε από Ευρωπαίους επιστήμονες οι οποίοι είπαν «Πώς μπορείτε να εξηγήσετε ότι είναι μια ήπια ασθένεια; Είναι μια σοβαρή ασθένεια. Δείτε τις μεταλλάξεις».

«Οι αναφορές μου τους έβγαλαν εκτός τροχιάς», κατέληξε.

pronews.gr

 

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Επεισοδιακή ήταν η υποδοχή του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, στην Καστοριά.

Κάτοικοι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Καστοριά επιφύλαξαν «θερμή» υποδοχή με γιουχαΐσματα και έντονες αποδοκιμασίες στον υπουργό. 

Οι πολίτες του φώναζαν πως η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη καθώς και ότι εκείνος πήγε  «με πληρωμένες βενζίνες από τον ελληνικό λαό». «Σούπερ μάρκετ έχει δει ποτέ;», «Τα βγάζεις πέρα με τον μισθό του υπουργού;» τον ρωτούσαν ειρωνικά οι πολίτες, ενώ άλλοι φώναζαν «ξεφτιλισμένοι».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, επισκέπτεται την Καστοριά με αφορμή την εκδήλωση της ΔΕΔΑ για την έναρξη εργασιών του φυσικού αερίου.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως Γιώργος Βαρεμένος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, διέκοψε την ομιλία του καθώς... «έφαγε» γκολ ο Παναιτωλικός.

«Ακούστε, μη με διακόπτετε. Δυστυχώς, μ' ακούτε; Δυστυχώς ο Παναιτωλικός έφαγε... Δυστυχώς, δυστυχώς, δυστυχώς μέχρι το δεύτερο λεπτό της παράτασης προκρίνοταν ο Παναιτωλικός, δυστυχώς. Παίζουν με τον Ολυμπιακό εκτός έδρας, απ' το γήπεδο του Καραϊσκάκη σας τα επικοινωνώ αυτήν την στιγμή μαζί σας.»

Παράλληλα, εξήγησε στους συνομιλητές του πόσο υπεύθυνη στάση κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος προσωπικά για το μέλλον της χώρας, έκανε μία μακρόσυρτη παύση που έκανε τους υπολοίπους να παγώσουν.

Μετά από μερικά δευτερόλεπτα σιωπής και με έκδηλη την ανησυχία των συνομιλητών του οι οποίοι πίστεψαν πως κάτι άσχημο είχε συμβεί, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως δυστυχώς ο Παναιτωλικός έφαγε γκολ:

«Εμείς τηρούμε μια στάση, και εγώ προσωπικά, μια στάση υπεύθυνη απέναντι στο μέλλον αυτής της χώρας».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα τελευταία 24ωρα υπάρχει έντονη φημολογία περί κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού και στην Ελλάδα, όπως δηλαδή πλέον γίνεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. 

Η... έμπνευση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέτυχε παταγωδώς, αφού το μόνο που κατάφερε ήταν να διαχωρίσει τους πολίτες σε εμβολιασμένους και μη, αλλά και να δώσει μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας στους εμβολιασμένους η οποία οδήγησε σε μια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

Η μετάλλαξη Όμικρον ήρθε για να τα «σαρώσει» όλα καθώς πλέον αποδεικνύεται ότι το εμβόλιο δεν αποτρέπει (ή αποτρέπει λίγο) τη μόλυνση και τη μετάδοση, κάτι που επί της ουσίας επιβεβαιώνει ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι άχρηστα. 

Μέχρι και το Ισραήλ, η χώρα που εφάρμοσε πρώτο το «πράσινο πιστοποιητικό» το καταργεί. Το ισραηλινό μοντέλο, περιλαμβάνει την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού στις βασικές εκδηλώσεις π.χ. στην εστίαση ή στα γυμναστήρια αλλά θα διατηρηθεί στις μεγάλες εκδηλώσεις όπως γάμοι. Αυτό φέρεται να είναι και το μοντέλο που εξετάζεται και στην Ελλάδα. 

Δηλαδή να επιτρέπεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους στην εστίαση, στα γυμναστήρια κτλ. αλλά να μην μπορούν να πάνε σε μεγάλες εκδηλώσεις -όπως πχ. γήπεδα. 

Ο κυριότερος βέβαια λόγος είναι... ο τουρισμός! Ποιος ανεμβολίαστος τουρίστας (ή εμβολιασμένος με δύο δόσεις) θα έρθει στην Ελλάδα; Από τη στιγμή που τους δέχεται η χώρα μας με τεστ, τότε θα πρέπει να μπορούν και αυτοί να κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Να μπορούν να πάνε σε μια ταβέρνα, σε έναν χώρο διασκέδασης. 

Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε ότι η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα ανοίγει την 1η Μαρτίου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα τέλη Φεβρουαρίου θα υπάρξει η ολική άρση των μέτρων για τους εμβολιασμένους, αλλά πιθανόν και μια πρώτη χαλάρωση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους. 

Οι πηγές μας από το υπουργείο Τουρισμού αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί από το Μαξίμου να εξεταστεί ένα μοντέλο το οποίο δεν θα καταργεί πλήρως τα πιστοποιητικά, αλλά από την άλλη θα βγάζει από το lockdown τους ανεμβολίαστους. 

Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει ένα μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο οι ανεμβολίαστοι θα συνεχίσουν να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα για να πάνε στην εργασία τους, ενώ θα χρειάζεται και rapid test για να μπορέσει κάποιος να μπει σε κάποιον χώρο. Παρόλα αυτά πλέον θα επιτρέπεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους σε όλους τους χώρους εστίασης-διασκέδασης.

Να σημειώσουμε ότι σημαντικό ρόλο σε αυτή την απόφαση θα παίξουν οι διπλοεμβολιασμένοι, καθώς και στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα πολλοί έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις και πλέον θεωρούνται ανεμβολίαστοι στη χώρα μας, κάτι που δεν ισχύει σε πολλές χώρες του εξωτερικού. 

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Σουηδία πρόλαβε την Βρετανία της οποίας ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε το τέλος της πανδημίας από 28 Φεβρουαρίου (η τυπική ανακοίνωση θα γίνει στις 21 Φεβρουαρίου από τον ίδιο τον Βρετανό ηγέτη στην Βουλή) και έγινε η πρώτη χώρα που κατήργησε από σήμερα κιόλας, τις (περιορισμένες σε σχέση με την Ελλάδα έτσι ή αλλιώς) απαγορεύσεις που είχαν επιβάλλει με αφορμή την πανδημία, ενώ σταμάτησε ακόμα και η διεξαγωγή δωρεάν τεστ για τον Covid-19! 

Ένα ιδιότυπο «ράλι Ελευθερίας» στις ευρωπαϊκές χώρες στο οποίο επιμένει να μην μετέχει η Ελλάδα!

Η κυβέρνηση της Σουηδίας, η οποία καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας επέλεξε να μην προχωρήσει σε επιβολή lockdown, κήρυξε σήμερα την λήξη της πανδημίας όταν στην Ελλάδα οι αριθμοί νεκρών καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και η κυβέρνηση Μητσοτάκη μιλά για «την ανάγκη διάσωσης του... Πάσχα»! 

Δηλαδή δεν κήρυξαν ποτέ lockdown και διασώθηκαν, ενώ η Ελλάδα των εγκληματικών lockdown μετρά κάθε μέρα 100+ νεκρούς και δυστυχώς πλησιάζουμε τους 25.000!

«Όσο γνωρίζουμε αυτή την πανδημία, θα έλεγα ότι έληξε», είπε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν στην εφημερίδα Dagens Nyheter. «Μπορεί να υπάρχει ακόμα ο ιός, αλλά σε ότι αφορά τους περιορισμούς έληξαν και ο Covid-19 δεν θα κατηγοροποιείται πλέον ως κίνδυνος για την κοινωνία»!

Είπατε τίποτα; Θυμάστε τι έγραφαν οι ελληνικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ κατά της Σουηδίας από την άνοιξη του 2020 ήδη, για να μην εκθέσουν τους χρεοκοπημένους Έλληνες πολιτικούς και «ειδικούς» που φυλάκισαν μία ολόκληρη χώρα επί δύο χρόνια και τώρα αδυνατούν να καταστείλουν αυτό το οποίο τα ίδια τα lockdown προκάλεσαν;

Ποιο; Αύξηση ανεξήγητων θανάτων πέρα από αυτούς του κορωνοϊού, κατά 10%! 

Στην Σουηδία όλοι πετάνε τις μάσκες, μπαρ και εστιατόρια θα μπορούν ξανά να παραμένουν ανοιχτά μετά τις 23:00 το βράδυ και χωρίς περιορισμούς στον αριθμό των πελατών, όταν στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας κάνει την χάρη και αυξάνει από 6 σε... 8 τους ομοτράπεζους (άραγε θυμάται κανείς στην Ικαρία πόσοι κυβερνητικοί κάθονταν στο ίδιο τραπέζι με τον Κ.Μητσοτάκη πέρσι στο αποκορύφωμα της πανδημίας;).

Επίσης καταργούνται τα όρια προσέλευσης για μεγαλύτερους εσωτερικούς χώρους καταργούνται, όπως και η χρήση του πάσου εμβολιασμού, δηλαδή του Covid Pass το οποίο στην χώρα μας τυραννά και διχάζει εκατομμύρια Έλληνες.

Συνολικά, 16.182 άνθρωποι έχουν πεθάνει είτε από τον ιό είτε ενώ έχουν μολυνθεί από αυτόν! Μόλις το 60% από τους νεκρούς της Ελλάδας που είχε lockdown! 

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία ζητά την ικανοποίηση των αιτημάτων των βιοπαλαιστών αγροτών στην Αιτωλοακαρνανία κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος:

«Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, που κατέχουν μεγάλο ποσοστό της συνολικής πανελλαδικής παραγωγής, σε λαδοελιά και βρώσιμη ελιά, ιδιαίτερα σε ποικιλία Καλαμών, περίπου στο 40% της παραγωγής στη χώρα. Τα προβλήματα προέρχονται από το φαινόμενο της “ακαρπίας” λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που υπήρχαν στην περιοχή την περίοδο της καρποδεσίας κατά την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να υπάρχει χαμηλή παραγωγή ή και καθόλου σε αρκετές περιπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει μείωση της ελαιοπαραγωγής που φτάνει το 80-90% σε όλο τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, με αποτέλεσμα οι αγρότες ιδιαίτερα από τις περιοχές Καινούριου Αγρινίου, Αγγελοκάστρου, Κεφαλόβρυσου, Αιτωλικού, Νεοχωρίου να απειλούνται με αφανισμό. Σε αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί ότι 3 χρόνια που υπήρχε μεγάλη παραγωγή, η τιμή της ελιάς, ιδιαίτερα της ποικιλίας “Καλαμών”, ήταν κάτω του κόστους παραγωγής και έφτασε να δίνεται από τους αγρότες με 0,50-0,60 όταν τα έξοδά τους άγγιζαν τα 0,80 ευρώ το κιλό!

Παρόλο που το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και μήνες στην κυβέρνηση, δεν πέρασε ούτε ένας υπεύθυνος να ελέγξει, να καταγράψει τι ζημιές υπάρχουν, ούτε καν να δώσει μια προκαταβολή αποζημίωσης.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που οι παραγωγοί όλο αυτό το διάστημα αντιμετωπίζουν το μεγάλο κόστος παραγωγής, πανάκριβα μέσα και εφόδια, υψηλό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

Οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι για πολλοστή φορά με την καταστροφή της σοδειάς τους, χωρίς την πλήρη κάλυψή τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς και χωρίς να διασφαλίζεται η έγκαιρη αποζημίωσή τους. Η πρόσφατη καταστροφή με τη μειωμένη καρπόδεση είναι ένα ακόμη χτύπημα στην επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών, επιπλέον της καταστροφής που υπέστησαν λόγω κορονοϊού.

Για αυτούς τους λόγους, από το πρωί της Κυριακής 6 Φλεβάρη οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, μετά από αποφάσεις των Αγροτικών τους Συλλόγων, βγήκαν μαχητικά στο δρόμο διεκδικώντας το αυτονόητο, δηλαδή να ζουν με αξιοπρέπεια από τον κόπο τους. Δυνάμεις της Αστυνομίας, κατ’ εντολή της κυβέρνησης, προσπάθησαν να εμποδίσουν την αγωνιστική αυτή διαμαρτυρία και διεκδίκηση, όπως άλλωστε συνέβαινε και όλα τα προηγούμενα χρόνια, με κάθε κυβερνητικό σχήμα που πέρασε από τον τόπο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα δεκάδες πρωτοπόροι αγωνιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με “αγροτοδικεία” προηγούμενων κινητοποιήσεων, λες και πρόκειται για εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου!

Τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στον μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας δεν αφορούν μόνο την παραγωγή, το εισόδημα, τις επιδοτήσεις, τις τιμές, τις αποζημιώσεις, τις συνέπειες της ΚΑΠ. Σε συνάρτηση με όλα αυτά, οι βιοπαλαιστές αγρότες ζουν στο πετσί τους κι όλες τις άλλες δυσκολίες που έχουν να κάνουν με την Υγεία, την Παιδεία κ.ά., ό,τι δηλαδή έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά η εργατική – λαϊκή οικογένεια που δίνει αγώνα επιβίωσης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

Για την άμεση καταγραφή των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή από το πρόβλημα της ακαρπίας.
Για την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών στο 100% των ζημιών που υπέστησαν.
Για να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών στο 100%, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις αρρώστιες με την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση και την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες.
Να μειωθεί το κόστος παραγωγής λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα (αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, επιδότηση ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και τα εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και τα εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας).
Για να εξασφαλιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για το ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς και ταυτόχρονα εξασφάλιση φθηνών προϊόντων για τη λαϊκή κατανάλωση».

agrinionews.gr
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 03/02/2022

Του:      Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:  Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ:  «Προβολή του αγνώστου Ναού Στρατίου Διός της Αιτωλοακαρνανίας»

Κυρία Υπουργέ,

Ο Στράτιος Δίας ήταν ο προστάτης Θεός των Στρατίων και ο ναός του κατείχε δεσπόζουσα θέση μέσα στην οχυρωμένη περίμετρο της Αρχαίας Στράτου των αρχαίων Ακαρνάνων. Ο Ναός του Στρατίου Διός βρίσκεται σε λοφίσκο βορειοδυτικά της Αρχαίας Στράτου, «πόλιν μεγίστη της Ακαρνανίας», κατά τον Θουκυδίδη, χτισμένη κατά την περίοδο της μεγάλης ακμής της Ακαρνανίας, μεταξύ του 328 π. Χ. και του 313 π. Χ. Ο Ναός ήταν επίσης το λατρευτικό και πολιτικό κέντρο της περιοχής, δωρικού ρυθμού, με κίονες αράβδωτου κορμού, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατασκευή του παρέμεινε ημιτελής. Πιθανολογείται ότι παρέμεινε ημιτελής, λόγω των πολεμικών συγκρούσεων των Ακαρνάνων με τους Αιτωλούς (οι μεν Ακαρνάνοι κατοικούσαν στη δυτική όχθη του ποταμού Αχελώου, ο οποίος υπήρξε πλωτός κατά την Κλασική και Ελληνιστική εποχή, οι δε Αιτωλοί στην ανατολική). Επιπρόσθετα, στη θέση όπου βρίσκεται το σύγχρονο νεκροταφείο του χωριού Στράτος, βρισκόταν ένα από τα νεκροταφεία της αρχαίας πόλης, χωρίς να έχει όμως ανασκαφθεί πλήρως.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Διεξάγονται κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο αρχαιολογικές ανασκαφές στα νεκροταφεία της Αρχαίας Στράτου κι αν ναι, ποια είναι τα ευρήματα που υποδηλώνουν τη σπουδαιότητα της αρχαίας πόλης των Ακαρνάνων;
  2. Διατίθεστε να αναδείξετε περαιτέρω τον Ναό του Στρατίου Διός και κατ΄ επέκταση το σύνολο της έκτασης του αρχαιολογικού χώρου της εν λόγω αρχαίας πόλης;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Αυτός και μόνο αυτός ευθύνεται για τη μη κατασκευή σύγχρονης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στο Αγρίνιο», αναφέρει για τον δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αιτωλοακαρνανίας. Η ανακοίνωση:

Πράγματι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε το 2016 το σχεδιασμό δημιουργίας «Υποδομών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων» και αυτό είναι το μοναδικό σημείο που ο κ. Παπαναστασίου δηλώνει μερικώς την αλήθεια. Όντως οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν νομοθετήσει οι υποδομές αυτές (ΧΥΤΥ, Μονάδες Κομποστοποίησης Βιοαποβλήτων, Μονάδες ανάκτησης υπολειπόμενων συμμείκτων και ΧΥΤΥ, Εργοστάσια Μηχανικής Ανακύκλωσης), να κατασκευάζονται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και την άμεση ανάμιξη μεγάλων εργολαβικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.Πριν από λίγες μέρες, ο δήμαρχος Αγρινίου αναφερόμενος στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων επιχείρησε μία μικρή «ιστορική αναδρομή» και εκτίμησε πως «το Αγρίνιο σήμερα δεν έχει εργοστάσιο απορριμμάτων, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε το σχεδιασμό για τα εργοστάσια με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Εκτίμησε μάλιστα ότι αυτό έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει εξυπηρετήσεις σε φίλους του δημάρχους και έτσι άλλαξε ο σχεδιασμός στην Αιτωλοακαρνανία και προβλέφθηκε δεύτερο εργοστάσιο στη Ναύπακτο».

Δεν το έκανε «για να κάνει εξυπηρετήσεις σε φίλους του δημάρχους», όπως εκτιμά ο δήμαρχος Αγρινίου, αλλά γιατί η διεθνής εμπειρία έχει περίτρανα αποδείξει πως με τη μέθοδο ΣΔΙΤ αυξάνεται κατά πολύ το κόστος κατασκευής αυτών των μονάδων και αυτό με τη σειρά του μετακυλίεται στις τσέπες των κατοίκων μέσω των ανταποδοτικών δημοτικών τελών.

Ορθά λοιπόν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε αυτό το σχεδιασμό και για την Αιτωλοακαρνανία, σκεπτόμενη το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες των δημοτών, οι οποίοι θα καλούνταν εν μέσω μνημονίων να σηκώσουν το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος αυτής της επιλογής.

Αν ο δήμαρχος Αγρινίου αμφισβητεί τον ισχυρισμό μας, τότε είμαστε στη διάθεση του ώστε να του προσκομίσουμε κατάλογο έργων διαχείρισης απορριμμάτων που κατασκευάστηκαν με ΣΔΙΤ και την αντίστοιχη αύξηση του κόστους κατασκευής τους ανά περίπτωση. 

Με τι αντικατέστησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την κατασκευή των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ;

Μήπως με πακτωλούς εκατομμυρίων ευρώ κρατικού χρήματος, οι οποίοι παρέχονταν μέσω πελατειακών πολιτικών σχέσεων στους τότε φίλα προσκείμενους δημάρχους, όπως υπαινίσσεται ο κ. Παπαναστασίου;

Όχι βέβαια. Δεν ακολούθησε και σε αυτόν τον τομέα, την πεπατημένη της «εποποιίας της σακούλας της Ηλείας» των κυβερνήσεων της Δεξιάς, που κ. Παπαναστασίου διαχρονικά στηρίζει.

Επέλεξε τους πόρους των δημοσίων προσκλήσεων του ΕΣΠΑ.

Στις 10/5/2016 δημοσιεύτηκε η πρόσκληση του Ταμείου Συνοχής με τίτλο «Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων», προϋπολογισμού 273.062.075. Καλέστηκαν οι δήμοι και οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων να καταθέσουν προτάσεις ένταξης έργων σε αυτή. Εντάχθηκαν το 2018 αρκετοί εξ αυτών, ανάμεσα τους στη Δυτική Ελλάδα οι δήμοι Πύργου και Ναυπακτίας. Στο δήμο Ναυπακτίας εντάχθηκε το έργο «Μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (ΜΕΑ) δυναμικότητας 16.852tn/year, περιλαμβανομένης διακριτής μονάδας κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών 6.245tn/year – 3ο κύτταρο ΧΥΤΥ Βλαχομάνδρας», δαπάνης 15.154.406,76.

κ. Παπαναστασίου σας προκαλούμε να απαντήσετε δημόσια:

Καταθέσατε πρόταση στην πρόσκληση αυτή;

Αν ναι, ενημερώστε τους πολίτες για τους λόγους της απόρριψης της;

Αν όχι, μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί;

Γνωρίζουμε τι συνέβη, όπως γνωρίζει καλά και ο δήμαρχος Αγρινίου, ο οποίος αποποιείται τις ευθύνες της δικής του ανικανότητας εκστομίζοντας ανερυθρίαστα ψέματα.

Αυτός και μόνο αυτός ευθύνεται για τη μη κατασκευή σύγχρονης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στο Αγρίνιο. 

Τομέας Αυτοδιοίκησης

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ