Πέμπτη, 26η Δεκεμβρίου 2024  12:12: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022

(…το Επανιδρύσαμε, το κάναμε επιτελικό… και τώρα το κάναμε μπάχαλο)

γράφει ο Παύλος Παπαδάτος

Μεταξύ των άλλων άκουσα ότι θα σχηματιστεί επιτροπή ειδικών για να εξετάσει τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε το μπάχαλο στον νομό Αττικής, από έναν χιονιά που είχε προαναγγελθεί πριν από ημέρες. Σας υπενθυμίζω ότι από το 2006 έως και σήμερα είχαμε άλλες τέτοιες 15-16 επιτροπές, με αντικειμενικό σκοπό να εντοπίσουν αυτό που έβλεπε ακόμη και ένας θεότυφλος! Ότι δηλαδή για τα πάντα ήταν και είναι υπεύθυνο το θλιβερό μας κράτος. Πάντως ευελπιστώ ότι στη νέα επιτροπή δεν θα προεδρεύει ο συμπαθής μεν αλλά μάλλον εντελώς ανυποψίαστος κύριος Στυλιανίδης!

Αυτές τις ημέρες έγιναν πολλά πράγματα που αδυνατώ να αντιληφθώ. Ένα από αυτά είναι η λυσσαλέα επίθεση ενάντια στην διοίκηση ή τέλος πάντων ενάντια στους σημερινούς μεγαλομετόχους της Αττικής Οδού. (Αν δεν κάνω λάθος είναι Ολλανδοί)

Φυσικά και έχει μεγάλη ευθύνη η διοίκηση της Αττικής Οδού για τον εγκλωβισμό των οδηγών. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν ήταν όμως εκείνος που δεν επέτρεψε στην Αττική Οδό να απαγορεύσει την είσοδο των φορτηγών, όπως είχε ζητήσει η διοίκηση της; H Τροχαία της Αττικής Οδού που επέτρεπε την είσοδο των ανυποψίαστων οδηγών να μπαίνουν σε αυτήν χωρίς χιονοαλυσίδες δεν ευθύνεται; Δηλαδή ετοιμαζόμαστε για τα ίδια λάθη; Και καλά λοιπόν να αποζημιωθούν οι 3.5 χιλιάδες οδηγοί που αποκλείστηκαν στην Αττική Οδό. (Δεν έβλεπαν το χιόνι; Είχαν χιονοαλυσίδες);

Τα 3.500.000 όμως άτομα που αποκλείστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας ποιος θα τα αποζημιώσει; Για τις εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα για 4 ολόκληρες ημέρες όπως και εγώ μαζί με την παρακείμενη πρεσβεία του Βατικανού, μέσα στην καρδιά του Παλιού Ψυχικού, ποιος θα μας αποζημιώσει; Οι δήμοι δεν είναι υπεύθυνοι σύμφωνα με τον «Ξενοκράτη» να κρατούν τους δρόμους τους ανοικτούς σε περιπτώσεις χιονοπτώσεων; Φταίει λοιπόν και για αυτό το μπάχαλο η κυβέρνηση; (Ο δήμος μάλιστα Ψυχικού και Φιλοθέης που υποτίθεται ότι είναι ο πλέον πλούσιος δήμος πως έγινε και για τέσσερεις ημέρες ήταν κλειστοί οι δρόμοι του);

Η περιφέρεια που σύμφωνα με τον Ξενοκράτη είναι υπεύθυνη και για τις κεντρικές λεωφόρους σε περίπτωση βαριάς χιονόπτωσης δεν έχει ευθύνη; Τα εκχιονιστικά άρματα που είχε παρατάξει και επιδείκνυε ο κύριος Πατούλης, όπως παρατάσσει τα άρματα του Κιμ Γιονγκ Ουν, πως θάφτηκαν και αυτά στο χιόνι, αντί να ξεθάψουν εμάς; Φταίει και σε αυτόν η κυβέρνηση; Η αστοχία της Αττικής Οδού λοιπόν μας μάρανε; Aν αυτή η αστοχία της Αττικής Οδού ήταν το μοναδικό μας πρόβλημα θα έλεγα ότι έχουμε το πλέον οργανωμένο κράτος της Eυρώπης! Φευ! αλλού είναι το τεράστιο πρόβλημά μας που μόνο τυφλοί δεν το βλέπουν.

Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να το διορθώσει μέσα σε δύο χρόνια, αλλά και να αλλάξει κάπως και την κουλτούρα μας… Μιας όμως και μιλάμε για ηλεκτρικό ρεύμα, χιλιάδες συμπατριώτες μας, εδώ και καιρό, είναι ουσιαστικά χωρίς την χρήση του, λόγο του δυσθεώρατου κόστους του, και έχω μία απορία: Πως Πολωνία και Γερμανία που έχουν βαριά βιομηχανία κατόρθωσαν και πήραν δεκαετή παράταση για την χρήση λιγνίτη, όπου συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του προστίμου για την χρήση του, το κόστος παραγωγής ρεύματος του είναι κατά 50% χαμηλότερο από όσο κοστίζει σε εμάς η πράσινη ενέργεια; Μήπως το θέμα της πράσινης ενέργειας θα μπορούσαμε να το αναπτύξουμε πιο σταδιακά; Δεν πιστεύω ότι η ανύπαρκτη δική μας βιομηχανία θα μολύνει τον πλανήτη. Σε κάθε περίπτωση το κράτος μας έχει ανάγκη επανίδρυσης. Αλλά με μονιμότητες… ουσιαστικές αλλαγές δεν γίνονται. Έτσι, πολύ φοβάμαι ότι το καλοκαίρι θα κάνουμε τον σταυρό μας να βρέξει για να σβήσουν οι φωτιές, και το χειμώνα να βρέξει για να λιώσουν τα χιόνια ώστε να ανοίξουν οι δρόμοι.

Σημείωση
Το έγραψα ξανά. Έθνος έχουμε, χώρα έχουμε, κράτος δεν έχουμε. (Η προσπάθεια του Ιωάννη Καποδίστρια ακόμη περιμένει συνέχεια…Θα τα καταφέρει άραγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης);

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25% και το ΠΑΣΟΚ 13%

Προβάδισμα 7 μονάδων έχει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata. Η πανελλαδικής κάλυψης πολιτική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην ΕΦΣΥΝ, έγινε σε δείγμα 1000 ατόμων και διεξήχθη κατά το διάστημα 28-31 Ιανουαρίου 2022, περιλαμβάνει δηλαδή και τα όσα έγιναν με τη διαχείριση της κακοκαιρίας Ελπίδα.

Τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά των δύο κομμάτων κινείται στα επίπεδα των 7 μονάδων. Κερδισμένο ασφαλώς είναι το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ που κινείται στο 13% στην πρόθεση ψήφου ενώ στην εκτίμηση κερδίζει 2 ποσοστιαίες μονάδες από τον Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Prorata, δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά η εικόνα του πολιτικού σκηνικού τους τελευταίους δύο μήνες.

Στο δείκτη μέτρησης της πρόθεσης ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25%, το ΚΚΕ 5%, η Ελληνική Λύση 3,5% και το ΜεΡΑ25 2%. Μοναδική εξαίρεση η εκλογική επιρροή του Κινήματος Αλλαγής / ΠΑΣΟΚ, η οποία διευρύνεται σταθερά, φθάνοντας στην παρούσα έρευνα το 13%.



Ως προς τον δείκτη γνώμης απέναντι στους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει τις περισσότερες ποσοστιαία θετικές κρίσεις. Αναλυτικά, το 36% διατηρεί θετική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 52% αρνητική, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα το 21% θετική γνώμη και το 66% αρνητική, με τον πρώτο να υπερτερεί και στο σχετικό ισοζύγιο θετικών – αρνητικών απόψεων. Τρίτος στη σχετική κατάταξη αλλά με σημαντική δυναμική, λόγω του μεγάλου ποσοστού ουδέτερης γνώμης (49%) ανιχνεύεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, για τον οποίο το 19% διατηρεί θετική άποψη, ενώ το 28% αρνητική. Ακολουθούν κατά σειρά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γιάνης Βαρουφάκης και τέλος ο Κυριάκος Βελόπουλος, για τον οποίο θετική άποψη διατηρεί μόλις το 5%.


Ως προς τις στάσεις και τις αξιολογήσεις του πληθυσμού απέναντι στη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» και τα διάφορα προβλήματα που αυτή δημιούργησε αποτυπώνεται σημαντική κοινωνική δυσαρέσκεια, με το βέλος της απόδοσης ευθυνών να έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα, το 83% εκτιμάει ότι για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό η ελληνική κυβέρνηση, ενώ μικρή ή μηδενική ευθύνη της αποδίδει μόλις το 16%. Ενδεικτικό του οριζόντιου χαρακτήρα της κατεύθυνσης που έχει η ευθύνη για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν είναι το εύρημα, σύμφωνα με το οποίο και η πλειονότητα των σημερινών ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος (περίπου 6 στους 10) αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στην κυβέρνηση.


Εν τούτοις, σε σχέση με τον εγκλωβισμό των οδηγών στην Αττική Οδό, η ευθύνη φαίνεται πως διαμοιράζεται. Η μεγαλύτερη μερίδα (36%) αποδίδει την κύρια ευθύνη στην ελλιπή προετοιμασία και χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, το 32% στην ιδιωτική εταιρία που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο, ενώ το 26% αποδίδει την ευθύνη στις χρόνιες ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού. Παράλληλα, σύμφωνα με τα ευρήματα που αφορούν τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα», περίπου 3 στους 4 διατηρούν την άποψη ότι η προσωπική συγγνώμη του πρωθυπουργού «για τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν, μένοντας για πολλές ώρες εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό» δεν ήταν ικανοποιητική και θα έπρεπε να υπάρξουν και σχετικές παραιτήσεις.



Τέλος, και παρά τη σχετική συζήτηση που έχει ανοίξει στον δημόσιο διάλογο σε σχέση με την αναγκαιότητα ή μη της προκήρυξης πρόωρων εκλογών εντός του 2022, η πλειονότητα (56%) διατηρεί την άποψη ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2023, με μια μικρότερη αλλά σημαντική μερίδα (41%) να επιθυμεί την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.


Πηγή: in.gr

«Ισχυρή» η ανάπτυξη, όμως για τους λίγους αναφέρει ο Π. Κουρουμπλής

Με τη ρήση του Βίκτωρος Ουγκώ «τα κτήνη είναι δημιουργήματα του Θεού και οι κτηνωδίες είναι δημιουργήματα κάποιων ανθρώπων», ξεκίνησε την ομιλία του ο ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας Παναγιώτης Κουρουμπλής, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό και τη θλίψη του για τη στυγερή δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι «ενώ η κυβέρνηση υποσχέθηκε τόσα πολλά περί νόμου και τάξης, η εγκληματικότητα συνεχίζει να βαίνει δυστυχώς αυξανόμενη».

Εισερχόμενος στη συζήτηση για τον «Νέο Αναπτυξιακό Νόμο» τόνισε ότι «για την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου απαιτείται η έκδοση 26 εξουσιοδοτικών διατάξεων, τη στιγμή μάλιστα που τα τελευταία δέκα χρόνια παραμένουν αδημοσίευτες εξουσιοδοτικές διατάξεις που αφορούν σε 3.000 διατάγματα και 50.000 υπουργικές αποφάσεις». Για το ζήτημα αυτό ανέφερε, «θα έπρεπε να προβλεφθεί συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας έκδοσης των σχετικών ΚΥΑ».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «πριν αρκετούς μήνες σε σχετική συζήτηση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα άλλαζε το προφίλ που έχουν οι τράπεζες για τους πελάτες προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα δανεισμού σε περισσότερες επιχειρήσεις, χωρίς όμως αυτό να γίνει μέχρι σήμερα». «Με αυτόν τον τρόπο οι χρηματοδοτήσεις για ακόμη μία φορά κατευθύνονται στις λίγες και μεγάλες επιχειρήσεις και όχι στις μικρομεσαίες οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι «το 95% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν έχει καμία πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με συνέπεια να αποκλείονται και από τον νέο αναπτυξιακό νόμο». Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι δεν έχει αξιοποιήσει όπως θα έπρεπε την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία ιδρύθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν στηρίζονται από τις συστημικές τράπεζες.

Ο βουλευτής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για τον αποκλεισμό του κλάδου ρυμουλκών από το νομοσχέδιο, με συνέπεια να μην υπάρχει η δυνατότητα επενδυτικών σχεδίων για τα πλωτά μέσα που παρέχουν υπηρεσίες στα λιμάνια. Συγκεκριμένα ανέφερε «πως τα περισσότερα πλωτά μέσα που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι πεπαλαιωμένα και χρήζουν ανανέωσης» σημειώνοντας «πως η ανανέωση αλλά και κατασκευή νέου στόλου μπορεί να γίνει στα ελληνικά ναυπηγεία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου, να προβεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις του νόμου για να είναι επιλέξιμος και αυτός ο κλάδος, υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία έχει ήδη ναυπηγήσει 8 σύγχρονα ναυαγοσωστικά σκάφη για να διεκδικήσει μελλοντικά μερίδιο από το Αιγαίο στην έρευνα και διάσωση και η όποια αδυναμία της Ελλάδας σε τέτοιου είδους στόλο θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα».

Στη συνέχεια επεσήμανε «ότι το υπόψη νομοσχέδιο διευρύνει τις ενδοπεριφερειακές και περιφερειακές ανισότητες», αναφέροντας ως παράδειγμα τη Δυτική Αθήνα όπου η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες χωρίς να έχουν καμία επί της ουσίας στήριξη. Ειδικά για τη Δυτική Αθήνα, ανέφερε ότι «θα έπρεπε ο αναπτυξιακός νόμος να προβλέπει την ένταξη έργων που θα δώσουν αναπτυξιακή πνοή στην περιοχή όπως λ.χ. η κατασκευή του νέου σταθμού υπεραστικών λεωφορείων στον Ελαιώνα».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στην καλπάζουσα ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια που έχουν γονατίσει και οδηγήσει σε απόγνωση την πλειοψηφία των νοικοκυριών, χωρίς η κυβέρνηση να λαμβάνει ουσιαστικά και απτά μέτρα για την ανακούφισή τους.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από ανακριτής στο Αγρίνιο… Πρόεδρος της Δημοκρατίας o Χρήστος Σαρτζετάκης έχει γράψει τη δική του ιστορία τόσο ως νομικός, όσο και ως πολιτικό πρόσωπο

Σε ηλικία 93 ετών έφυγε από τη ζωή ο Χρήστος Σαρτζετάκης.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης κέρδισε την καταξίωση όταν δίκασε την υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Προτάθηκε για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Ανδρέα Παπανδρέου και ανέλαβε στις 29 Μαρτίου του 1985. Έμεινε στο ύπατο αξίωμα έως τον Μάρτιο του 1990.

Η πολιτική του σταδιοδρομία
Ο Χρήστος Σαρτζετάκης ήταν ανώτατος δικαστικός εν συντάξει ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας την περίοδο 1985-1990.

Ο Σαρτζετάκης κέρδισε παγκόσμια καταξίωση όταν επιτέλεσε με παραδειγματική γενναιότητα το έργο του στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άσκησε τα καθήκοντά του με εξαιρετική προσήλωση στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα κατά την ταραχώδη περίοδο 1989-1990, όταν οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμμα.

Με καταγωγή από τα Χανιά
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης το 1929. Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός της Χωροφυλακής, καταγόμενος από τα Χανιά. Η μητέρα του, το γένος Γραμμενόπουλου, ήταν από το Σκλήθρο Φλώρινας, κόρη του Μακεδονομάχου Κοσμά Γραμμενόπουλου. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εισήλθε στον δικαστικό κλάδο το 1955. Το 1961 ήταν ανακριτής στο Αγρίνιο, στην ανάκριση του παιδαγωγού Μιχάλη Παπαμαύρου.

Με τον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος τον πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το 1956 υπηρέτησε ως Ειρηνοδίκης στην Κλεισούρα Καστοριάς. Το 1963 υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, και έγινε γνωστός ως ανακριτής στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη. Διεξήγαγε την ανάκριση χωρίς να υποκύψει σε πολιτικές πιέσεις που δέχτηκε από την τότε πολιτική και δικαστική εξουσία. Η γενναία στάση του αποτυπώθηκε στην ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά.

Με εκπαιδευτική άδεια έκανε στο Παρίσι κατά το διάστημα 1965-1967 μεταπτυχιακές σπουδές στο Εμπορικό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο.

Όταν τον συνέλαβε η Χούντα
Το 1968, επί Χούντας, απολύθηκε από το δικαστικό σώμα και στη συνέχεια συνελήφθη δύο φορές, βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και φυλακίστηκε, χωρίς δίκη. Απολύθηκε από τις φυλακές της Χούντας μετά από διεθνή κατακραυγή το 1971. Με την πτώση της δικτατορίας αποκαταστάθηκε στην υπηρεσία του τον Σεπτέμβριο του 1974 με τον βαθμό του Εφέτη.

Ήταν πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εισήλθε στον δικαστικό κλάδο το 1955.

Το 1976 συμμετείχε στη σύνθεση του Συμβουλίου Εφετών η οποία απέρριψε το αίτημα της Γερμανίας για την έκδοση του Ρολφ Πόλε, καταζητούμενου για τρομοκρατική δράση, με το σκεπτικό ότι τα εγκλήματά του είναι πολιτικά και ως εκ τούτου η έκδοσή του απαγορεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά των τριών πλειοψηφησάντων δικαστών (Κ. Αλεξόπουλος, Σ. Βάλλας, Χ. Σαρτζετάκης) γι’ αυτή τη απόφαση, γεγονός που θεωρήθηκε ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη δικαστική ανεξαρτησία.

Το 1981 προήχθη στον βαθμό του Προέδρου Εφετών και το 1982 στον βαθμό του Αρεοπαγίτη.

Τα «χρωματιστά ψηφοδέλτια» και η «ψήφος Αλευρά»
Κατά την προεδρική εκλογή του 1985 ο Χρήστος Σαρτζετάκης προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ και εξελέγη από αυτό και τα κόμματα της αριστεράς στις 29 Μαρτίου 1985 Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 5 Μαΐου 1990.

Η εκλογή του συνδέθηκε με δύο προβλήματα Συνταγματικού Δικαίου, τα «χρωματιστά ψηφοδέλτια» και την «ψήφο Αλευρά».

Για την ψηφοφορία χρησιμοποιήθηκαν ψηφοδέλτια διαφορετικού χρώματος για κάθε υποψήφιο, κάτι που η τότε αξιωματική αντιπολίτευση (Νέα Δημοκρατία) κατήγγειλε ως απόπειρα ακύρωσης του μυστικού χαρακτήρα της ψηφοφορίας, επειδή, όπως υποστήριξε, το χρώμα του κάθε ψηφοδελτίου διακρινόταν από τον ημιδιαφανή φάκελο. Υποστηρίχθηκε επίσης ότι ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Γιάννης Αλευράς δεν έπρεπε να λάβει μέρος στην ψηφοφορία ως εκτελών χρέη Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την πρόωρη παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

«Είμαστε έθνος ανάδελφον»
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε γνωστός για τη δήλωσή του «είμαστε έθνος ανάδελφον», που γνώρισε μεγάλη αποδοχή, και από την αφοσίωσή του στην τήρηση του Συντάγματος, ιδιαίτερα στο δύσκολο διάστημα 1989-1990.

Η δήλωσή του «είμαστε έθνος ανάδελφον», γνώρισε μεγάλη αποδοχή

Μετά το 1990 έχει αποσυρθεί σε μεγάλο βαθμό από την δημόσια ζωή αν και αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες και δημοσιεύει κείμενα στην ιστοσελίδα του.

Ήταν παντρεμένος με την Έφη Αργυρίου και έχει μία κόρη.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2018, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Το βραβείο απονεμήθηκε για τη δημοσίευση του έργου «Επιτελών το καθήκον μου», κείμενο με τη μειοψηφική γνώμη που διατύπωσε το 1964 ως ανακριτής στην υπόθεση Λαμπράκη, το οποίο αξιολογήθηκε ως λαμπρό δείγμα ευσυνείδητης, εμβριθούς, εξονυχιστικής και θαρραλέας ανακριτικής στάσης.

in.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Κατέληξε τα ξημερώματα σε ηλικία 93 ετών, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Λαϊκού.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης (Νεάπολη Θεσσαλονίκης, 6 Απριλίου 1929) διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας την περίοδο 1985-1990. Ο Σαρτζετάκης κέρδισε παγκόσμια καταξίωση όταν επιτέλεσε με παραδειγματική γενναιότητα το έργο του στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη. Η γενναία στάση του αποτυπώθηκε στην ταινία “Ζ” του Κώστα Γαβρά. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άσκησε τα καθήκοντά του με εξαιρετική προσήλωση στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα κατά την ταραχώδη περίοδο 1989-1990, όταν οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμμα

Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός της Χωροφυλακής, καταγόμενος από τα Χανιά. Η μητέρα του, το γένος Γραμμενόπουλου, ήταν από το Σκλήθρο Φλώρινας, κόρη του Μακεδονομάχου Κοσμά Γραμμενόπουλου.Ήταν πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εισήλθε στον δικαστικό κλάδο το 1955.

Το 1956 υπηρέτησε ως Ειρηνοδίκης στην Κλεισούρα Καστοριάς Το 1963 υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, και έγινε γνωστός ως ανακριτής στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη. Διεξήγαγε την ανάκριση χωρίς να υποκύψει σε πολιτικές πιέσεις που δέχτηκε από την τότε πολιτική και δικαστική εξουσία.

Το 1968, επί Χούντας, απολύθηκε από το δικαστικό σώμα και στη συνέχεια συνελήφθη δύο φορές, βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και φυλακίστηκε, χωρίς δίκη. Απολύθηκε από τις φυλακές της Χούντας μετά από διεθνή κατακραυγή το 1971. Με την πτώση της δικτατορίας αποκαταστάθηκε στην υπηρεσία του τον Σεπτέμβριο του 1974 με τον βαθμό του Εφέτη.

Το 1976 συμμετείχε στη σύνθεση του Συμβουλίου Εφετών η οποία απέρριψε το αίτημα της Γερμανίας για την έκδοση του Ρολφ Πόλε, καταζητούμενου για τρομοκρατική δράση, με το σκεπτικό ότι τα εγκλήματά του είναι πολιτικά και ως εκ τούτου η έκδοσή του απαγορεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά των τριών πλειοψηφησάντων δικαστών (Κ. Αλεξόπουλος, Σ. Βάλλας, Χ. Σαρτζετάκης) γι’ αυτή τη απόφαση, γεγονός που θεωρήθηκε ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη δικαστική ανεξαρτησία.

Το 1981 προήχθη στον βαθμό του Προέδρου Εφετών και το 1982 στον βαθμό του Αρεοπαγίτη.

Κατά την προεδρική εκλογή του 1985 ο Χρήστος Σαρτζετάκης προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ και εξελέγη από αυτό και τα κόμματα της αριστεράς στις 29 Μαρτίου 1985 Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 5 Μαΐου 1990.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε γνωστός για τη δήλωσή του “είμαστε έθνος ανάδελφον”, που γνώρισε μεγάλη αποδοχή, και από την αφοσίωσή του στην τήρηση του Συντάγματος, ιδιαίτερα στο δύσκολο διάστημα 1989-1990.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2018, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Είχε παντρευτεί την Έφη Αργυρίου και έχουν μία κόρη.

Πηγή: skai.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ