Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  9:40: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 14:29

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου στην ερώτηση βουλευτών της "Ελληνικής Λύσης" σχετικά με: «Αδικαιολόγητη διακοπή στη χρηματοδότηση του Κέντρου Ημέρας για παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές στο Μεσολόγγι»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 13/01/2022

Των:   Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης
ΠΡΟΣΤoν κ. Υπουργό Οικονομικών
Τον κ. Υπουργό Υγείας
Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
ΘΕΜΑ: «Αδικαιολόγητη διακοπή στη χρηματοδότηση του Κέντρου Ημέρας για παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές στο Μεσολόγγι»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινωνίας της Αιτωλοακαρνανίας, ανάστατες και προβληματισμένες είναι αρκετές οικογένειες με παιδιά προσχολικής ηλικίας με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα. Πηγή όλης αυτής της αναστάτωσης αποτελεί η αναίτια και ξαφνική διακοπή χρηματοδότησης του Κέντρου Ημέρας για παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές στο Μεσολόγγι. Η Πολιτεία για ακόμη μια φορά, στα πλαίσια της γνωστής πολιτικής περικοπών και λογιστικής λογικής, όχι μόνο κάνει διακοπή χρηματοδότησης σε ένα τόσο χρήσιμο και αποδεδειγμένα κοινωφελές πρόγραμμα, αλλά κάνει και διακοπή στην κοινωνική ευαισθησία και αρωγή που θα έπρεπε να τη διακρίνει. Άλλωστε, η λειτουργία του προγράμματος είχε να κάνει με όλα τα προγράμματα που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα με την ενεργό συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, η ελληνική Πολιτεία είχε αναλάβει τη ρητή υποχρέωση για χρηματοδότηση και εποπτεία των προγραμμάτων αυτών. Άρα, εδώ πρόκειται μια καταφανή αθέτηση δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της Πολιτείας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη λελογισμένη χρήση των κονδυλίων που έλαβε για συγκεκριμένο σκοπό. Περνώντας στο πρακτικό κομμάτι, το Κέντρο Υγείας που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια έχει προσφέρει δωρεάν πολύτιμη υπηρεσία σε πλήθος οικογενειών και παιδιών με σοβαρά προβλήματα, όπως αυτισμός, εξελικτική δυσφασία κ.α. από κάθε γωνιά του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης, υπάρχουν παιδιά σχολικής ηλικίας που παρακολουθούνται από το Κέντρο ως εξωτερικοί ασθενείς. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι το Κέντρο προφέρει τεράστιο κοινωνικό έργο στην πόλη του Μεσολογγίου και στον ευρύτερο νομό. Με τη διακοπή της χρηματοδότησης του Κέντρου, η θεραπεία για τα παιδιά αυτά θα διακοπεί, δεδομένου ότι κανείς γονέας δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη θεραπεία επί αμοιβή σε τιμές αγοράς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική υγεία των παιδιών τους αλλά και για τις ζωές τους γενικότερα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να αποτρέψετε τη διακοπή λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας για παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές στο Μεσολόγγι;
  1. Για ποιους λόγους αναίτια και αδικαιολόγητα διεκόπη η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας για παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές στο Μεσολόγγι;
  1. Δεδομένου ότι η ελληνική Πολιτεία είχε αναλάβει απέναντι στην Ε.Ε. τη ρητή υποχρέωση για χρηματοδότηση και εποπτεία των ψυχιατρικών αυτών προγραμμάτων, τι θα απαντήσετε στους ευρωπαϊκούς φορείς σε περίπτωση που θα σας εγκαλέσουν για αθέτηση δεσμεύσεων και υποχρεώσεων απέναντί τους; Δεν αποτελεί κάτι τέτοιο δυσφήμηση για τη χώρα;
  1. Πού διατέθηκαν τα κονδύλια χρηματοδότησης που έλαβε η χώρα για τη λειτουργία ψυχιατρικών προγραμμάτων, με αποτέλεσμα να έχουμε το φαινόμενο στα μόλις δύο χρόνια λειτουργίας τους τα προγράμματα να τερματίζονται;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 2267/13.1.2022 ερώτηση

Σε απάντηση της υπ΄ αριθμ. πρωτ. 2267/13.1.2022 ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Α. Αβδελάς και Κ. Χήτας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

  • Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ), ως Αρχή Ελέγχου του ΕΣΠΑ, η ΕΔΕΛ διενεργεί ελέγχους, αφενός σε φορείς διαχείρισης σε επίπεδο ελέγχων συστήματος και αφετέρου σε δικαιούχους σε επίπεδο ελέγχων πράξεων.
  • Από την διερεύνηση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της ΕΔΕΛ, για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, δεν φαίνεται το Κέντρο Ημέρας για παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές στο Μεσολόγγι, να έχει ελεγχθεί από την ΕΔΕΛ, ούτε ως φορέας διαχείρισης, ούτε ως δικαιούχος.

Συνεπώς, η Γενική Δ/νση Ελέγχων Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων, στο πλαίσιο των ασκούμενων αρμοδιοτήτων της, δεν διαθέτει στοιχεία, για τα ερωτήματα που τίθενται στην ανωτέρω ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ OIKONOMIΚΩΝ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ