Δευτέρα, 6η Μαίου 2024  11:57: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023 23:37

Ανακοίνωση της Π.Γ. του ΕΠΑΜ: "Όσο αφήνουμε τη δημοσιονομική μας κυριαρχία στους δανειστές, δεν θα έχουμε ούτε εθνικό, ούτε δίκαιο φορολογικό σύστημα"

Πλάτη για ακόμη μια φορά, όπως συνηθίζει άλλωστε, έβαλε η μείζων και ελάσσων αντιπολίτευση στην έξωθεν και άνωθεν επιβεβλημένη συνέχιση της πολιτικής εκποίησης της ελληνικής οικονομίας και αφαίμαξης του εισοδήματος των Ελλήνων φορολογουμένων, με την τελική υπερψήφιση του ληστρικού φορολογικού νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αν κάτι χαρακτήρισε τον αντιπολιτευτικό οίστρο σύσσωμης της αντιπολίτευσης, δεν ήταν άλλο παρά η «φιλότιμη» προσπάθεια να μην καταδειχθεί το κυρίαρχο πρόβλημα της απώλειας της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας, και να περιοριστούν τα επίδικα απλά και μόνο στο πρόβλημα της κακής και άδικης διαχείρισης της φορολογίας των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών. Έτσι οι αντιπολιτευτικές κορώνες κατέληγαν να ρίχνουν νερό στον μύλο του κοινωνικού αυτοματισμού που υποτίθεται πως κατήγγειλαν.

Ενδεικτικά:

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας του άρθρου 15 του νομοσχεδίου, βασιζόμενος στην έκθεση προβληματισμού της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής και επικαλούμενος την κοινή πείρα σχετικά με το ότι οι μισθωτοί τελούν υπό «ουσιωδώς διαφορετικές συνθήκες απασχολήσεως και παραγωγής εισοδήματος» από τους μη μισθωτούς. Υπερψήφισε όμως το 50% του κυβερνητικού νομοσχεδίου!

ΠΑΣΟΚ: Επικαλούμενο, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, την κοινή πείρα, κατέθεσε τροπολογία για την μείωση προστίμων και τόκων και την εφ’ άπαξ εξόφληση με αύξηση της προθεσμίας από 30 σε 60 ημέρες, για να υπερψηφίσει το 60% του νομοσχεδίου!

ΚΚΕ: Κατάγγειλε φυσικά τη φοροαπαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου, μίλησε για δικαιότερη φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων και κατέθεσε δική του Πρόταση Νόμου όπου επίσης δεν περιλαμβάνονται μέτρα για την φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Οριζόντια φορολόγηση 15% για όλους, εξισώνοντας τον φόρο, αλλά ισοπεδώνοντας την φοροδοτική ικανότητα όλων των κοινωνικών στρωμάτων, εχόντων και μη κατεχόντων!

ΝΙΚΗ: Ευχήθηκε την καθιέρωση απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, με διασταύρωση στοιχείων μέσω ψηφιακής τεχνολογίας και επαγγελματικότερη κατάρτιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού!

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: Αρκέστηκε στην αντιδημοκρατικότητα του νομοσχεδίου, καταγγέλλοντας τον καταδοτισμό και δήλωσε πως θα υψώσει τείχος νομικής προστασίας στους πληττόμενους.

Πραγματική ομερτά! Ούτε κουβέντα για το μνημονιακό πλαίσιο των δανειστών και «εταίρων». Άκρα του τάφου σιωπή για το προσυμφωνημένο με την Κομισιόν από τον Μάιο του 2023 Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Εκκωφαντική αποσιώπηση της αντισυνταγματικότητας της ελεγχόμενης από τους δανειστές ιδιωτικής ΑΑΔΕ που λυμαίνεται το δημόσιο ταμείο!

Οι κύριοι και οι κυρίες της αντιπολίτευσης, με το όψιμο ενδιαφέρον τους για τη δίκαιη φορολόγηση, δεν είναι απλά υποκριτές αλλά, ενεργοί συμμέτοχοι, συνένοχοι στο διαρκές έγκλημα διατήρησης της χώρας σε καθεστώς Κατοχής, εκποίησης και μετατροπής της σε δουλοπαροικία χρέους.

Στην κατάσταση που έχει περιέλθει ο λαός μας, κάθε συζήτηση για το φορολογικό είναι κοροϊδία, ειδικά όταν παραγνωρίζει πως το ζήτημα δεν εξαντλείται σε πρόβλημα δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών, αλλά στο ίδιο το μνημονιακό καθεστώς επιβολής δυσβάστακτων φόρων χωρίς καμία ανταποδοτικότητα! Βρίσκεται εκτός λογικής κάθε απόπειρα να καλυφθούν τα ελλείμματα του ισοζυγίου με φορολεηλασία. Πολύ περισσότερο όταν, η όποια «ανταποδοτικότητα» των επιβαλλόμενων φόρων, αφορά αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση του συνεχώς αυξανόμενου χρέους, ενώ παράλληλα μειώνει τα εισοδήματα των πολλών και αφαιρεί πόρους από την εγχώρια αγορά και επομένως απομειώνει την αναπτυξιακή δυναμική της πραγματικής οικονομίας, του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

Πρόβλημα της φοροδιαφυγής υπάρχει. Το ΕΠΑΜ εξ’ αρχής είχε τονίσει ότι η φοροδιαφυγή σήμερα δεν αφορά ούτε στους μισθωτούς που εξαθλιώθηκαν, ούτε στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που έχουν ήδη φτωχοποιηθεί από την γενική κατάρρευση της οικονομίας και τα μέτρα περιορισμού και lockdown που πάρθηκαν δήθεν για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.

Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής εντοπίζεται να δρα ανεξέλεγκτο εκεί ακριβώς όπου συγκαλύπτει ο αντιπολιτευτικός οίστρος:

  • Στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, που αποτελεί την βασική πηγή φοροδιαφυγής και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μέσω της σκιώδους τραπεζικής, του χρηματιστηρίου και των τοποθετήσεων των τραπεζών σε παράγωγους τίτλους και πιστωτικά προϊόντα.
  • Στις υπεράκτιες (offshore) και εξωχώριες εταιρείες, που απομυζούν κεφάλαια και ζωντανούς πόρους από την ελληνική οικονομία, παρέα με τις εγκληματικές οργανώσεις των «funds και services» που πρόσφατα απέκτησαν δικαίωμα απ’ ευθείας δανεισμού.

Ο μόνος τρόπος για να ανακουφιστεί ο Έλληνας εργαζόμενος και μικρομεσαίος ή αυτοαπασχολούμενος, για να ανακάμψει το εισόδημά τους και να τεθεί σε τροχιά ανάταξης η ελληνική οικονομία, είναι να απαλλαγούμε από το υπάρχον φορολογικό σύστημα στο σύνολό του. Ακόμα περισσότερο που στήθηκε και λειτουργεί αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους, την συσσώρευση και διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, την ρεμούλα και καταλήστευση εισοδημάτων και πλούτου.

Να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό ενός φορολογικού συστήματος, πραγματικής αναδιανομής του εισοδήματος των πολιτών, αλλά και αποτρεπτικού της συσσώρευσης.

Να μειώσουμε την φορολόγηση από το 45% του ΑΕΠ που βρίσκεται μεσοσταθμικά σήμερα, στο 20%. Όπως υπήρξε και λειτούργησε μεταπολεμικά, τότε που το εισόδημα έβαινε σαφώς βελτιούμενο, ενώ το -τότε- μικρό δημόσιο χρέος της χώρας αφορούσε στις επενδύσεις στην βιομηχανία. Όταν η εδραίωση της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας απέδιδε σταθερούς βαθμούς εγγύησης στην ανάπτυξη και μεγέθυνση της οικονομίας.

Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2023
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ