Κυριακή, 3η Μαρτίου 2024  12:40: μμ
  rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2023

Tην κυρία Αθηνά Παπαχρήστου, η οποία με περίσσευμα αγάπης και ψυχής δώρισε ένα ολοκαίνουριο ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου επισκέφθηκε το απόγευμα της Κυριακής αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα», με επικεφαλής τον Σπύρο Σκιαδαρέση.

Η κα Αθηνά άνοιξε το σπίτι της και υποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά τον κ. Σκιαδαρέση και στελέχη της παράταξης, μεταξύ των οποίων και δύο γιατροί, η Μαρία Μπούση νεοεκλεγείσα περιφερειακή σύμβουλος Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Νίκος Φιλιώτης από την Π.Ε. Αχαΐας, οι οποίοι μάλιστα, εκφράζοντας την βαθιά τους ευγνωμοσύνη δήλωσαν πως θα βρίσκονται πάντα δίπλα στην ηλικιωμένη γυναίκα, προσφέροντας τις ιατρικές τους υπηρεσίες, όποτε κι αν τους χρειαστεί.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκιαδαρέσης της προσέφερε μία εικόνα του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Αγίου Ανδρέα και της εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για τη σπουδαία της προσφορά στην τοπική κοινωνία.

«Στις ρυτίδες του προσώπου της κυρίας Αθηνάς είναι χαραγμένη η βαθιά της πίστη στον άνθρωπο. Σ’ αυτήν που πρέπει να έχουμε όλοι και κυρίως, όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά. Με την σπουδαία αυτή, κίνηση η κυρία Αθηνά μας έδειξε το δρόμο, παραδίδοντας μαθήματα ελπίδας και δύναμης ότι η κοινωνία μας πρέπει να είναι πάντα μπροστά. Έστειλε όμως και ένα ηχηρό μήνυμα στην Πολιτεία, ότι έχει υποχρέωση να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία και οικονομική στήριξη των δομών υγείας, οι οποίες χρειάζονται ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό. Η επίσκεψή μας και η συνάντηση μαζί της για να της μεταφέρουμε και το δικό μας ευχαριστώ ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε απέναντι σε μία γυναίκα που με μεγαλείο ανθρωπιάς από το υστέρημά της προσέφερε ανακούφιση στους πάσχοντες!», ανέφερε ο κ. Σκιαδαρέσης.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Σωτηρία και ο Παναγιώτης Αραμπατζής έζησαν πολλά χρόνια στη Γερμανία και έκαναν οικονομίες με σκοπό να ενισχύσουν τον τόπο τους

Την αγάπη για τον τόπο τους, το Διδυμότειχο, απέδειξε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, δωρίζοντας ποσό που ξεπερνά τις 100.000 ευρώ για να στηρίξουν το νοσοκομείο της περιοχής. 

Πρόκειται για μια ακόμη συγκινητική πράξη μετά τη δωρέα του ασθενοφόρου στο νοσοκομείου του Μεσολογγίου από την κυρία Αθηνά Παπαχρήστου.

Τώρα ήταν η σειρά της Σωτηρίας και του Παναγιώτη Αραμπατζή από την Μάνη Διδυμοτείχου που ξενιτεύτηκαν το 1966, για μια καλύτερη ζωή.

Σήμερα εκείνη κοντά στα 86 με κλονισμένη την υγεία της, περνάει αρκετές ώρες στο κρεβάτι. Εκείνος στα 90, αλλά ακμαίος δίπλα της να τη φροντίζει.

Σε μια κοινή ζωή 60 χρόνων περίπου κι αφού πέρασαν μερικές δεκάδες χρόνια ζωής στη Γερμανία, επέστρεψαν στην πατρίδα για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Τα χρόνια στην ξενιτιά δεν ήταν εύκολα με πολλή δουλειά σε εργοστάσιο πλεκτών και σε αυτοκινητοβιομηχανία για τον κύριο Παναγιώτη και σε σοκολατοποιΐα για την κυρία Σωτηρία, για να καταφέρουν να επιβιώσουν. Όμως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και γύρισαν πίσω.

Όλα αυτά τα χρόνια, μια σκέψη στριφογύριζε στο μυαλό της κυρίας Σωτηρίας: Να δωρίσει ένα ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, γιατί, απλά, ήθελε να βοηθήσει. Να προσφέρει κάτι, όχι οπουδήποτε αλλού, αλλά στο Νοσοκομείο της περιοχής της και για το σκοπό αυτό έκανε οικονομίες όσο ζούσε στο εξωτερικό.

Και ενώ είχε προβλήματα υγείας, ανήμπορη η ίδια να βγει έξω, έστειλε πριν από δυο μήνες τον άνδρα της στο Νοσοκομείο ώστε να συζητήσει για τον τρόπο που θα γινόταν η δωρεά.

Η ανταπόκριση και η χαρά μεγάλη από τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, που τους πρότεινε να αγοράσουν ένα μικρό λεωφορείο, το οποίο θα μεταφέρει άτομα με ειδικές ανάγκες στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης Ορεστιάδας, τα οποία δέχονται τις υπηρεσίες του Κέντρου σε τακτική βάση και το οποίο διοικητικά ανήκει στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Λίγες μέρες αργότερα κατάφεραν να επισκεφθούν οι δυο τους το Νοσοκομείο για να ξεκινήσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η κυρία Σωτηρία και ο κύριος Παναγιώτης μίλησαν στην ΕΡΤ Ορεστιάδας για την πράξη τους αυτή και κατέθεσαν τις σκέψεις τους, με την ελπίδα να βρουν κι άλλους μιμητές.

Από την πλευρά του, η διοίκηση του Νοσοκομείου χαρακτηρίζει – με επιστολή της – το ζευγάρι αυτό ως ευεργέτες, αφού απέδειξαν με τον τρόπο τους την αγάπη για τον τόπο και την τεράστια αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο.

«Είναι απίστευτη η αυθόρμητη πρωτοβουλία σας να ενισχύσετε το Νοσοκομείο με τη ΔΩΡΕΑ σας», αναφέρεται στην ευχαριστήρια επιστολή της η διοίκηση, αφού έτσι «το Νοσηλευτικό ίδρυμα θα ανταποκριθεί πληρέστερα και ευχερέστερα στην αποστολή του».

Πώς αξιοποιούνται τα χρήματα

Με τη δωρεά που ξεπερνά τις 100.000 ευρώ:

– Το όχημα για τη μεταφορά ΑμεΑ, που είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο, με την ένδειξη «ΔΩΡΕΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ» τέθηκε στην υπηρεσία του Νοσοκομείου και ειδικότερα του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Ορεστιάδας, αναβαθμίζοντας εντυπωσιακά τη λειτουργία του και ανακουφίζοντας τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

– Το ιατρικό μηχάνημα (Υστεροσκόπιο) τοποθετήθηκε στη Μαιευτική/Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου

– Αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν, όπου ήταν απαραίτητο και αναγκαίο, 20 κλιματιστικά, 17 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και 5 εκτυπωτές, διευκολύνοντας τη λειτουργία του Νοσοκομείου.

– Βελτιώνεται ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων που ανήκει στο Νοσοκομείο

– Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του στεγάστρου προ της κεντρικής εισόδου του Νοσοκομείου

– Ολοκληρώθηκε η βελτίωση και ανακαίνιση της εξωτερικής όψης του κτιρίου των Διοικητικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου, εφαρμόστηκε η πλέον σύγχρονη μέθοδος προστασίας του και επίσης πραγματοποιείται η ανάπλαση του αύλειου χώρου.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνη συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Η συνάντηση των δύο πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργο Τσούνη, το απόγευμα της Δευτέρας, 27 Νοεμβρίου.

Η συνάντηση που είχαν οι κ.κ. Κασσελάκης και Τσούνης έγινε στην πρεσβευτική κατοικία, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συζήτησαν για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις διεθνείς εξελίξεις.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

newsit.gr

Να πάψει η δίωξη 200 γιατρών του νοσοκομείου Αγρινίου που σέρνονται στα δικαστήρια για την έκδοση χειρόγραφων και όχι ηλεκτρονικών παραπεμπτικών ενώ δεν λειτουργούσε στο νοσοκομείο η ηλεκτρονική συνταγογράφηση! Αυτό επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή.

«Έχω την αίσθηση ότι θα αθωωθούν και θέλω να αθωωθούν» απάντησε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επιβεβαιώνοντας πλήρως ότι άδικα διώκονται δεκάδες γιατρούς του νοσοκομείου Αγρινίου. Ωστόσο ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα διότι δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης.

Κάντε μια δήλωση στήριξης των γιατρών ότι κακώς δικάζονται και αφήστε τη Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της, σχολίασε ο Νίκος Παπαναστάσης λέγοντας ότι η ευθύνη για το νοσοκομείο και ο εξοπλισμός τους είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναφορά στη Βουλή για τους κινδύνους από τη συνέχιση της εκτροπής του ποταμού Αχελώου, μέσα από την 2η αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του υδατικού διαμερίσματος της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, κατέθεσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητάει καθαρές απαντήσεις από την Κυβέρνηση αναφορικά με το ζήτημα. Στην αναφορά της η Χριστίνα Σταρακά υπογραμμίζει την κάθετη αντίθεση της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου για την επαναφορά της εκτροπής «και πάλι στο προσκήνιο με μεθοδεύσεις από το παρασκήνιο», χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν ούτε οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά ούτε και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ίδια αναφορά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει την κατηγορηματική απόρριψη κάθε σεναρίου εκτροπής του Αχελώου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αξιολογώντας το έργο ως περιβαλλοντικά και οικονομικά επιβαρυντικό, τόσο για τη Δυτική Ελλάδα, όσο και για τη Θεσσαλία.

γράφει ο Θανάσης Γιανναδάκης*
 
Η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαμόρφωση του ειδικού τιμολογίου, δείχνει για άλλη μια φορά το πόσο ευάλωτοι θα είναι οι πολίτες στις πολιτικές ολιγοπωλίου που έχουν διαμορφωθεί και στον τομέα της Ενέργειας. Εν ολίγοις οι πολίτες που δεν θα απαντούν στις προσφορές των εταιρειών για μεσοπρόθεσμα συμβόλαια θα μεταπίπτουν σε ένα ειδικό τιμολόγιο το οποίο αν και θα εξαρτάται σε ένα βαθμό από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, οι βασικοί του συντελεστές παραπέμπουν και πάλι σε ένα μεταβλητό τιμολόγιο στο οποίο οι πολίτες δεν θα έχουν, πραγματικά, τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στο «σαφάρι» τιμολογίων.

Αν αυτή η διατύπωση ακούγεται τραβηγμένη και ο αντίλογος είναι ότι πρέπει να αποκτήσουμε καταναλωτική συνείδηση, τότε ας αναλογιστούμε ότι το 50% των Ελλήνων δεν διαθέτει καν τις στοιχειώδεις ψηφιακές δεξιότητες ενώ σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΓΣΕΕ αυτό το ποσοστό γίνεται 70% στους χειρωνακτικά εργαζόμενους. Εν ολίγοις, το βάρος και η ευθύνη για την επιλογή θα πέσει πάλι στους λογιστές, στους μηχανικούς, στους δικηγόρους κλπ. Δηλαδή σε επιπλέον κόστη για τους πολίτες ή σε «δωρεάν» επιπλέον φόρτο εργασίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Και το Κράτος; Η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή; Το Κράτος θα εισπράττει από το ΦΠΑ της ακρίβειας και θα δίνει επιδόματα «κοινωνικής εκτόνωσης» και η Ρυθμιστική Αρχή θα επιβλέπει τον υγιή ανταγωνισμό, χωρίς τουλάχιστον μέχρι τώρα να έχει κάνει αισθητή την παρουσία της σε αυτό.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι τα τελευταία δυόμιση χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες πέντε χώρες στην ακριβότερη τιμή της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στη μέση και προς τα πάνω της ευρωπαϊκής κατάταξης ως προς την τιμή για τα νοικοκυριά, και στην πέμπτη χαμηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στο διαθέσιμο εισόδημα. Ναι αλλά θα πει κανείς ότι αυτή η κατάταξη οφείλεται στη φοροδιαφυγή. Ο ίδιος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας μίλησε για 40 δις ευρώ «μαύρου χρήματος». Οπότε καταλαβαίνει κανείς πολύ εύκολα εάν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες και τους Αυτοαπασχολούμενους, το οποίο αφορά σε φορολογική ύλη σκάρτου 1 δις ευρώ, αν πραγματικά στοχεύει στη φορολόγηση του επαγγέλματος και όχι του εισοδήματος. Άλλωστε γιατί να ελέγξουμε τις off shore εταιρείες και αυτούς που έχουν πολυτελή περιουσιακά στοιχεία; Να μας πουν ότι είμαστε αδιάκριτοι;

Κάπως έτσι τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά διαθέτουν πάνω από 11% του εισοδήματος τους για ηλεκτρική ενέργεια και ως εκ τούτου βρίσκονται de facto στο φάσμα της ενεργειακής φτώχειας και κάπως έτσι το 18.8% του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται σε κίνδυνο γενικής φτώχειας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να είναι πρωταθλήτρια μεταξύ των περιφερειών με ποσοστό 26.7%, δηλαδή πάνω από 170 χιλιάδες πολίτες μόνο στη Δυτική Ελλάδα.

Στη γενικότερη εικόνα…

Το 2024 σύμφωνα με όλα τα στοιχεία αναμένεται να είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά όπου η ακρίβεια θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι συντριπτικά

το κόστος διατροφής και για είδη νοικοκυριού έχει αυξηθεί κατά 26.2% και 13.7%, αντίστοιχα (Οκτώβριος 21-23) ενώ ο τζίρος των αλυσίδων super market εκτινάχθηκε στα 11.2 δις ευρώ αυξημένος κατά 43% σε βάθος πενταετίας, με έξι αλυσίδες να ελέγχουν το 90% της αγοράς

το κόστος μεταφορών έχει αυξηθεί σε δύο χρόνια κατά 13.3% (Οκτώβριος 21-23) ενώ οι δύο πετρελαϊκοί όμιλοι της χώρας οι οποίοι δραστηριοποιούνται πλέον και στην ηλεκτρική ενέργεια και τις ΑΠΕ παρουσιάζουν υπερκέρδη ενιαμήνου το 2023 1.224 δις ευρώ, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα το 2022 ήταν 2.4 δις ευρώ. Αθροιστικά 3.624 δις ευρώ. Εν ολίγοις τα υπερκέρδη των δύο τελευταίων ετών θα προσεγγίσουν τα 5 δις ευρώ.

το κόστος στέγασης έχει αυξηθεί κατά 8.9% τα τελευταία χρόνια (Οκτώβριος 21-23) με το ποσοστό διαθέσιμου εισοδήματος που ξοδεύουν οι Έλληνες για στέγαση να είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε. και έφτασε το 2022 στο 34.2% (ακολουθεί η Ολλανδία, η Δανία και η Γερμανία), όταν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ξοδεύουν κατά μέσο όρο το 19,9%. Με βάση τον δείκτη της Τράπεζας της Ελλάδος, η αύξηση έχει ξεπεράσει το 60% από το 2018 μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2023, ποσοστό πολλαπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό μεταβολής των μισθών. Προφανώς δεν χρειάζεται κανένας έλεγχος ούτε εκεί.

Ούτε στην Golden Visa που τείνει να αφελληνίσει πλήρως το κτιριακό απόθεμα της Ελλάδας ούτε στην πολιτική του RBNB (βραχυχρόνια μίσθωση) που έχει κάνει τα ενοίκια στις τουριστικές περιοχές απλησίαστα.

Ούτε προφανώς χρειάζεται και ένα στιβαρό πρόγραμμα για την παροχή με χαμηλό ενοίκιο στα νέα ζευγάρια. Δάνεια θέλουν οι άνθρωποι για να δουλέψουν και οι Τράπεζες. Άλλωστε με μόλις 2.24 εκατ. κτίρια χαρακτηρισμένα ως κενά, δηλαδή το 35% των κτιρίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κατοικία, τι πολιτική να κάνει το κράτος….Είπαμε. Πρέπει να δουλέψουν και οι Τράπεζες και τα Funds.

Για το 2024, ο κατατεθειμένος προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα από ΦΠΑ 24.4 δις ευρώ αυξημένος μάλιστα κατά 1.2 δις ευρώ σε σχέση με το 2023.

Εν ολίγοις, η πολιτική της Κυβέρνησης δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε ως προς τον έλεγχο της ακρίβειας, ούτε βέβαια και ως προς την επιβάρυνση των πιο αδύνατων οικονομικών στρωμάτων μιας και αυτά θίγονται περισσότερο από την έμμεση φορολόγηση.

Στην ίδια λογική οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης προβλέπονται στα 7.1 δις ευρώ αυξημένοι λίγο σε σχέση με το 2023.

Από την άλλη οι φόροι ακίνητης περιουσίας προβλέπονται στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2023, ήτοι στα 2.5 δις ευρώ.

Ούτε σκέψη για αύξηση φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Σε αυτούς άλλωστε η κυβέρνηση έδωσε και δωρεάν μεταβιβάσεις μέχρι 800 χιλιάδες ευρώ.

Από την άλλη, τα έσοδα από τη φορολογία νομικών προσώπων αναμένεται να μειωθεί κατά 295 εκ. ευρώ από τα 6.7 δις ευρώ που ήταν το 2023.

Οπότε η φορολόγηση των υπερκερδών που προαναφέρθηκαν πάει και αυτή περίπατο.

Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Αυτές είναι λύσεις που υπάρχουν και δεν δίνονται από την ακολουθούμενη πολιτική της Κυβέρνησης γιατί είναι ορκισμένος σύμμαχος των καρτέλ και των ολιγοπωλίων

Αυτή είναι η δυστοπία του να πρέπει να διαλέξεις αν θα πρέπει να φας ή να ζεσταθείς γιατί τόσα θα σου έχουν μείνει από το κόστος στέγασης.

Αυτό είναι το χρέος των προοδευτικών δυνάμεων για την οικονομική και κοινωνική αλλαγή της χώρας.

*Θανάσης Γιανναδάκης
Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Αχαΐας
π. Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας
Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ