Πέμπτη, 23η Μαίου 2024  10:51: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 04 Νοεμβρίου 2023

Οι μεγαλύτερες καταστροφές από τη κακοκαιρία που χτύπησε την Ιταλία έχουν σημειωθεί στην περιφέρεια της Τοσκάνης, στην ευρύτερη περιοχή των πόλεων Πράτο και Πιστόια.

Σήμερα θα ληφθεί η απόφαση αν τα σχολεία, στις δυο αυτές πόλεις της Ιταλίας, θα παραμείνουν κλειστά και τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας.

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι. κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλες τις περιοχές της Τοσκάνης που επλήγησαν από τις πρωτοφανείς νεροποντές που έφερε η κακοκαιρία και διέθεσε, για τις πρώτες, αναγκαίες παρεμβάσεις, 5 εκατομμύρια ευρώ.

«Μόλις γίνει αναλυτική καταγραφή των ζημιών, το ποσό αυτό, φυσικά, θα αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νέλο Μουζουμέτσι.

Συνολικά, οι επιχειρήσεις της ιταλικής πυροσβεστικής ξεπέρασαν τις 4.000 σε πέντε περιφέρειες της χώρας.

Εκτός από την Τοσκάνη, στην κεντρική Ιταλία η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στις περιφέρειες Ούμπρια, Μολίζε και Αμπρούτσο της κεντρικής Ιταλίας, αλλά και στη βορειοανατολική περιφέρεια Φριούλι Βενέτσια Τζούλια.

Από σήμερα το βράδυ αναμένεται νέα επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. Η κακοκαιρία, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αρχικά θα πλήξει τη βόρεια Ιταλία (κυρίως την ευρύτερη περιοχή της Μπολόνια) και την Τοσκάνη, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα.

tempo24.n

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Σοβαρό επεισόδιο με πρωταγωνιστή οδηγό λεωφορείου στα ΚΤΕΛ Αττικής σημειώθηκε προ ημερών με το βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητα να σοκάρει.

Όπως φαίνεται ο οδηγός διαπληκτίζεται με έναν επιβάτη και πάνω στον καυγά του επιτίθεται επιχειρώντας να τον καρφώσει με ένα κατσαβίδι που κρατά στο χέρι του.

Πώς ξεκίνησε το επεισόδιο

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εκπομπής «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» στο MEGA, επεισόδιο σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες μέσα σε λεωφορείο της Αθήνας όταν μία γυναίκα σηκώθηκε και πήγε στον οδηγό προκειμένου να τον ρωτήσει σε ποια στάση πρέπει να κατέβει διότι δεν γνώριζε καλά την περιοχή.

Ωστόσο, ο  οδηγός δεν είχε διάθεση να βοηθήσει τη γυναίκα, της απάντησε απότομα και την έβρισε.

Το περιστατικό αυτό προκάλεσε την αντίδραση άλλων επιβατών που ζήτησαν τον λόγο από τον οδηγό και για τον τρόπο συμπεριφοράς του.

Κράταγε κατσαβίδι

Τότε ο οδηγός του λεωφορείου ακινητοποίησε το όχημα και άρχισε διαπληκτίζεται με άλλον επιβάτη.

Στο βίντεο ντοκουμέντο όμως που εξασφάλισε αποκλειστικά η εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» φαίνεται ο οδηγός να έχει σηκωθεί από τη θέση του και να κρατάει στο δεξί του χέρι ένα κατσαβίδι.

Μάλιστα πάνω στον καυγά επιχειρεί δύο φορές να καρφώσει τον επιβάτη με τον οποίο διαπληκτίζεται

Όπως ακούγεται και στο βίντεο ο οδηγός αφού επιτέθηκε με το κατσαβίδι στη συνέχεια φώναζε πως «δεν επιτρέπεται να μιλάμε στον οδηγό», «έχω ψυχολογικά, θέλω να πάω φυλακή».

Τέθηκε σε αργία

Η εκπομπή επικοινώνησε με την ΟΑΣΑ και με τα ΚΤΕΛ Αττικής αναφορικά με το περιστατικό και απάντησε το ΚΤΕΛ Αττικής:

«Επιλήφθηκε άμεσα το πειθαρχικό συμβούλιο και μέχρι να ολοκληρωθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες ο οδηγός τίθεται σε αργία. Την Δευτέρα έχει κληθεί να απολογηθεί».

in.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη Βουλή ο Θανάσης Παπαθανάσης δήλωσε: «Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι με την ψήφο μας σήμερα μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή αύριο σε χιλιάδες συμπατριώτες μας, σε συγγενείς, φίλους και γνωστούς μας που πιθανόν να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΑΦ».

Η Ομιλία του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Θανάση Παπαθανάση στη Βουλή, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο  «Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ)».

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Παπαθανάσης τόνισε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ότι «δεν πρόκειται για ζήτημα πρόσφορο σε αντιπαράθεση. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι με την ψήφο μας σήμερα μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή αύριο σε χιλιάδες συμπατριώτες μας, σε συγγενείς, φίλους και γνωστούς μας που πιθανόν να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΑΦ. Ας είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, να πράξουμε το Αυτονόητο.»

Ακολουθεί Αναλυτικά Ολόκληρη η Ομιλία.

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες Και Κύριοι συνάδελφοι,

Περνώντας απευθείας στην ουσία, θα ήθελα να ξεκινήσω από τη στόχευση της νομοθετικής πρωτοβουλίας μας. Το σχέδιο νόμου στοχεύει στην άμεση αντιμετώπιση περιστατικών ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ) που βρίσκονται στην οξεία φάση και την αποφυγή σημαντικού βαθμού αναπηρίας, καθώς και στη μείωση των ποσοστών θνητότητας μετά από 

Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ).
Η λειτουργία των ΜΑΦ 
Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ)
στοχεύει στην αύξηση της επιβίωσης των ασθενών που θα έχουν νοσηλευτεί σε αυτές, παρέχοντάς τους εξειδικευμένη, έγκαιρη, ολοκληρωμένη και με επίκεντρο τον ασθενή φροντίδα. Σκοπός μας οι πολίτες να δουν και να βιώσουν καλύτερες υπηρεσίες, επειδή αυτές υπάρχουν και προστρέχουμε να τις κάνουμε διαθέσιμες γι αυτούς. 

Πιό συγκεκριμένα, Ιδρύονται Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ) ως μη αυτοτελών υγειονομικών μονάδων, οι οποίες λειτουργούν στο πλαίσιο της Νευρολογικής ή Παθολογικής Κλινικής/Τμήματος του εκάστοτε νοσοκομείου και δέχονται αποκλειστικά για νοσηλεία ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο παρέχοντας εικοσιτετράωρη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και αυξημένες δυνατότητες παρακολούθησης, διαγνωστικών εξετάσεων, και θεραπευτικής παρέμβασης.

Η προστιθέμενη αξία των ΜΑΦ 

Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ)
έγκειται στη διασφάλιση των ζωτικών λειτουργιών του ασθενούς, την έγκαιρη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, την παρακολούθηση της πορείας της νόσου, τη διευκόλυνση ειδικών θεραπευτικών παρεμβάσεων, τη διενέργεια γενικών διαγνωστικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων, την έναρξη θεραπείας δευτερογενούς πρόληψης και τη διεπιστημονική φροντίδα για κινητοποίηση και αποκατάσταση. Επιπλέον, η πρώιμη έναρξη της αποκατάστασης των ασθενών μετά από  
Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ)
αυξάνει τη λειτουργική ανεξαρτησία των ασθενών και μειώνει τη θνησιμότητα.

Αναλυτικά, συστήνεται και λειτουργεί ΜΑΦ για 

Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια
(ΑΕΕ) σε 11 Γενικά Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Κρατικού Νίκαιας που προστέθηκε στον αρχικό σχεδιασμό και σε 8 Πανεπιστημιακά Γενικά Νοσοκομεία που καλύπτουν ολόκληρη την Επικράτεια. 

Θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι υπάρχει ρητή πρόβλεψη για το προσωπικό που θα στελεχώσει τις Μονάδες. Η  στελέχωση των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας Εγκεφαλικών Επεισοδίων για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ) πραγματοποιείται:

• με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα τμήματα του νοσοκομείου με απόφαση του Διοικητή του,

• με μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ νοσοκομείων των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) με απόφαση των Διοικητών των ΥΠΕ,

• μέσω ανακατανομής κενών οργανικών θέσεων, και

• με αποσπάσεις ιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού, διοκητικού προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το ελάχιστο ιατρικό προσωπικό που απαιτείται ανά έξι (6) κλίνες για τη νοσηλεία των ασθενών σε μια ΜΑΦ απαρτίζεται από έναν Επιστημονικά Υπεύθυνο Νευρολόγο ή Παθολόγο, έναν Επιμελητή Νευρολόγο ή Παθολόγο και έναν Ειδικευόμενο Ιατρό Νευρολογίας ή Παθολογίας.

Την αντιμετώπιση των ασθενών με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αναλαμβάνει 4μελής διεπιστημονική ομάδα από ιατρούς των υφιστάμενων κλινικών του εκάστοτε νοσοκομείου και η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τις ειδικότητες του Ακτινολόγου, του Καρδιολόγου, του  Νευροχειρουργού, του Αγγειοχειρουργού, του Ιατρού Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης και τις ειδικεύσεις του Επεμβατικού Ακτινολόγου και του Ιατρού Μ.Ε.Θ..

Το ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό που απαιτείται ανά έξι (6) κλίνες για τη νοσηλεία των ασθενών σε μια ΜΑΦ  για Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ)
είναι δέκα (10) νοσηλευτές για να καλυφθούν οι απαραίτητες βάρδιες.

Το ελάχιστο παραϊατρικό προσωπικό για τη νοσηλεία των ασθενών σε μια ΜΑΦ 

για Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια
(ΑΕΕ) αποτελείται από τρεις (3) ειδικότητες ανά έξι (6) κλίνες: τουλάχιστον δύο φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και ψυχολόγους.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει ειδική αναφορά στις Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες προβλέπουν λεπτομερώς τη σύσταση των ΜΑΦ. Με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Υγείας και των συναρμόδιων Υπουργείων:

• καθορίζονται οι προϋποθέσεις λειτουργίας Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, οι τεχνικές προδιαγραφές, ο τεχνικός εξοπλισμός, η σύνθεση του προσωπικού, ο κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας, οι λεπτομέρειες για τη διοικητική και επιστημονική διεύθυνσή τους, ο τρόπος και η διαδικασία εισαγωγής σε αυτές,

• καθορίζονται οι αναγκαίοι χώροι από τους οποίους αποτελείται μια ΜΑΦ 

για Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ)
 , η επιφάνειά τους ανά αριθμό κλινών και κάθε άλλο αναγκαίο ειδικότερο ζήτημα για την κτιριολογική διάρθρωση των ΜΑΦ για Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ)

• μπορεί να συστήνονται ΜΑΦ για Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια
(ΑΕΕ) σε επιπλέον νοσοκομεία.

Από την εμπερία μου αφού έχω διατελέσει επί πολλά έτη στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας  ΚΕΣΥ και ως άνθρωπος του χώρου της Υγείας, καθότι φαρμακοποιός και για πολλά χρόνια  Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου και του Πανευρωπαϊκού Φαρμακευτικού Συλλόγου μπορώ  να αντιληφθώ τη δύναμη μίας τέτοιας κυβερνητικής παρέμβασης και την τεράστια αξία της για την κοινωνία και τους πολίτες.  Δεν πρόκειται για ζήτημα πρόσφορο σε αντιπαράθεση. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι με την ψήφο μας σήμερα μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή αύριο σε χιλιάδες συμπατριώτες μας, σε συγγενείς, φίλους και γνωστούς μας που πιθανόν να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΑΦ. Ας είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, να πράξουμε το Αυτονόητο. 

Σας ευχαριστώ!

Το βίντεο της παρουσίας του κ. Παπαθανάση στην Ολομέλεια της Βουλής

 

 

 

Συνέντευξη του Νίκου Ιγγλέση στο radio neakriti 98,4 και στο δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη

Παλαιότερο σκίτσο του συναδέλφου και φίλου Στάθη Σταυρόπουλου

ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ