Πέμπτη, 23η Μαίου 2024  9:57: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023

Η επόμενη μέρα στο ΣΥΡΙΖΑ. «Κερδισμένο το κόμμα. Δεν θέλουμε να μικρύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να εκφράζει μόνο την ριζοσπαστική αριστερά, αλλά να εκφράζουμε όλους, από την ριζοσπαστική αριστερά μέχρι και το προοδευτικό κέντρο» επισημαίνει με νόημα στη «Σ» ο Γραμματέας της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Ταφλανίδης.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μετά τη θυελλώδη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από την οποία προέκυψαν καταλυτικές εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση η ηγεσία του κόμματος φαίνεται να βάζει ως προτεραιότητα θέματα, όπως η ακρίβεια και η οικονομία.

Το σαββατοκύριακο κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής υπήρξαν υψηλοί τόνοι, αποχωρήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών, ενώ όλα τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα κυρίως στην Έφη Αχτσιόγλου, η οποία αποφάσισε την παραμονή της στο κόμμα δίνοντας παράλληλα στην δημοσιότητα κείμενο μέσω του οποίου ασκούσε σφοδρή κριτική στο Στέφανο Κασσελάκη.

Οι καταλυτικές αυτές εξελίξεις επηρεάζουν στελέχη κάθε εμβέλειας σε όλη την Ελλάδα, τα οποία εκφράζουν πολλές και διαφορετικές γνώμες για την επόμενη μέρα στο κόμμα.

Στην Αιτωλοακαρνανία φαίνεται πως μέχρι στιγμής η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δεν επηρέασαν τόσο αρνητικά την συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών μελών, σύμφωνα πάντα με τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος Κώστας Ταφλανίδης, ο οποίος μιλώντας στη «Σ» τόνισε πως:

Ο Κώστας Ταφλανίδης

«Ήταν μια συνεδρίαση επεισοδιακή, ίσως και ιστορική με την έννοια των εξελίξεων και ίσως και της δημιουργίας νέων κομμάτων. Όμως η ουσία, το μήνυμα, δεν ήταν η αποχώρηση ενός μέρους της Κεντρικής Επιτροπής, της «Ομπρέλας», καθώς αυτό ήταν γνωστό μέχρι που ο κ. Βίτσας έχει αναφέρει πριν από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και πιθανό όνομα του νέου κόμματος. Το σημαντικό ήταν ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης, κατόρθωσε και κέρδισε τη μεγάλη πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής.

Αν δηλαδή εξαιρέσουμε τα 86 άτομα που αποχώρησαν από τα 300, τα 214 ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα, με μόνο με 2 λευκά, την απόφαση. Ψήφισαν ομόφωνα γιατί και ο Στέφανος Κασσαλάκης άκουσε την κριτική, τις απόψεις, τις προτάσεις, έκανε υποχωρήσεις και ταυτόχρονα και ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης κέρδισε με την εξής έννοια: Φαίνονταν πως μπήκε σε ένα σώμα, στην Κεντρική Επιτροπή, που δεν το γνώριζε, καθώς δεν συμμετείχε σε όργανα του κόμματος στο παρελθόν, ενώ ίσως να ένιωθε και μόνος και μέσα από αυτή την διαδικασία κατόρθωσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Αντιλήφθηκε πως υπάρχει μια πλειοψηφία που μπορεί να στηριχθεί σ’ αυτή.

Μπήκαν δύο ζητήματα. Το ένα σχετίζονταν με το δημοψήφισμα και την συζήτηση που έπρεπε να γίνει πριν την Κεντρική Επιτροπή. Αυτό δεν είχε ουσία, αποσύρθηκε νωρίτερα, δεν υπήρχε ζήτημα και ο ίδιος ο Πρόεδρος το απέσυρε. Το δεύτερο ζήτημα ήταν η συζήτηση των θεμάτων που έθεσε η «Ομπρέλα» για την αποχώρησή της. Το κύριο ερώτημα ήταν αν υπάρχει χώρος για τη ριζοσπαστική αριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ και πως το κόμμα έχει αλλάξει. Σ’ αυτά τα δύο ζητήματα θεωρώ πως η απάντηση είναι απλή. Ένα κόμμα δεν αλλάζει σε τίποτε, επειδή άλλαξε ο Πρόεδρος. Δεν άλλαξε το καταστατικό του, το πρόγραμμά του, τα μέλη της κεντρικής επιτροπής, οι νομαρχιακές οργανώσεις, τα όργανά του. Διαφωνούσαν στο πρόσωπο του Προέδρου και γι’ αυτό έγινε αυτό.

Σχετικά με το ερώτημα αν υπάρχει χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ για την ριζοσπαστική αριστερά πρέπει να επισημάνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα εξέφραζε το κύριο κομμάτι της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά όμως ποτέ δεν θέλαμε να εκφράζει μόνο αυτό. Πάντα θέλαμε να εκφράζει και την σοσιαλιστική αριστερά, όπως επίσης και τους οικολόγους και το προοδευτικό κέντρο και όχι μόνο. Αυτή ήταν η απόφαση του συνεδρίου.

Δεν θέλουμε να μικρύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να εκφράζει αποκλειστικά και μόνο την ριζοσπαστική αριστερά, κάτι που ήθελαν αυτοί. Άλλωστε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν κόμμα που είχε μια ομάδα και τίποτε άλλο. Πάντα υπήρχαν διαφορετικές ομάδες, ξεκίνησε από συνασπισμό κομμάτων και οργανώσεων. Πάντα υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και γι’ αυτό δεν υπάρχει λογική στο να φτιάξουμε και πάλι ένα κόμμα που να αποτελείται μόνο από την ριζοσπαστική αριστερά. Είναι έξω από την λογική του ΣΥΡΙΖΑ και των αποφάσεων του συνεδρίου. Σε τελική ανάλυση δεν μπορεί να υπάρξει κυβερνώσα αριστερά, όταν θες να περιοριστείς αποκλειστικά στην ριζοσπαστική αριστερά. Θέλουμε να εκφράζουμε όλους, από την ριζοσπαστική αριστερά μέχρι και το προοδευτικό κέντρο.

Υπάρχει δυνατότητα να σχηματιστεί άλλο κόμμα όπως είπε ο κ. Βίτσας; Ανάλογα τι εννοεί. Κόμμα που να τοποθετείται που; Ανάμεσα από το ΚΚΕ και που αλλού; Το ΜέΡΑ25 ήδη απάντησε στον κ. Βίτσα πως δεν έχει σχέση με αυτούς, το ίδιο και η κα. Κωνσταντοπούλου. Συνεπώς δεν υπάρχει χώρος, καθώς ανέκαθεν η ριζοσπαστική αριστερά εκφράζονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει επίσης και άλλο ζήτημα. Με ποια έννοια υπάρχει μονοπώληση της ριζοσπαστικής αριστεράς από τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Βίτσα; Μόνο αυτοί είναι ριζοσπαστική αριστερά; Από κι ως που μονοπωλούν την έννοια της ριζοσπαστικής αριστεράς; Δεν αμφισβητώ ότι είναι αριστεροί, αλλά δεν είναι μόνο αυτοί.

Από την συνεδρίαση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε κερδισμένος από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, διότι κέρδισε τον Κασσελάκη και αυτός με την σειρά του κέρδισε την εμπιστοσύνη της Κεντρικής Επιτροπής».

Αποχωρήσεις μελών και στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά δεν προβληματίζουν

Ο κ. Ταφλανίδης σχολίασε και τις αποχωρήσεις μελών από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία. «Είχαμε κάποιες αποχωρήσεις μελών του κόμματος στη Νομαρχιακή της Αιτωλοακαρνανίας και ίσως γίνουν και κάποιες άλλες. Ήρθαν 6 – 7 αποχωρήσεις, αλλά στα 4.000 μέλη που είναι στην Αιτωλοακαρνανία αν αποχωρήσουν 10 ή 15 άτομα ή ακόμη και 25 δεν λέει κάτι. Δεν τίθεται καν θέμα» είπε με αυτοπεποίθηση.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Τροχαίο δυστύχημα πριν λίγα λεπτά στην Ναύπακτο

Το τροχαίο έγινε λίγο μετά την γέφυρα Σκα στην κατεύθυνση προς κέντρο υγείας.

Από την σύγκρουση, ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ο οδηγός της μηχανής.

πηγή: Lepanto R-TV

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Κεραυνός» ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Π.Σαράκης κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής που οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών, στην σημερινή συζήτηση στην Βουλή για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Ο Π.Σαράκης κατήγγειλε την διαφθορά πολιτικών καθώς και τις σχέσεις διαπλοκής εργολάβων και κυβερνητικών στελεχών.

Συγκεκριμένα είπε:

“Δεν έχουμε υποδομές γιατί έχουμε πολιτικούς με κομματικά συμφέροντα και οικογενειοκρατία. Πολιτικοί που διαφέντεψαν τον τόπο βάζοντας πάνω από όλα το κομματικό και ιδιοτελές συμφέρον και όχι το εθνικό.

Γιατί δεν έχουμε μικρότερο δίκτυο σιδηροδρόμων μικρότερο από την δεκαετία του 70 που δεν εξασφαλίζει ούτε την ασφάλεια των πολιτών όπως είδαμε στην τραγική κατάληξη των Τεμπών;

Γιατί Έχουμε διαφθορά. Ένα τρίγωνο, πολυεθνικών-εργολάβων-κυβερνητικών αξιωματούχων που συνθέτουν την Τρόικα της διαφθοράς.

Γιατί δεν παρέδωσαν το έργο τηλεδιοίκησης; Γιατί δεν ολοκληρώθηκε το έργο της φωτοσήμανσης όταν αυτές οι ίδιες εταιρείες στις χώρες τους τα έχουν ολοκληρώσει; Γιατί ενώ είχαν αμειφθεί πλουσιοπάροχα δεν τήρησαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις;

Γιατί στην Ελλάδα κερδίζουν το ‘μαύρο χρήμα’ με τις πλάτες διεφθαρμένων πολιτικών. Ευθύνονται και οι Έλληνες πολίτες που στέλνουν από αυτούς τους διεφθαρμένους σαν εκπρόσωποι του Έθνους.

Η Ελληνική Λύση είχε καταθέσει αίτημα εξεταστικής επιτροπής από το καλοκαίρι αλλά την ‘έθαψε’ ο πρόεδρος της Βουλής. Υπερψηφίζουμε αν και πιστεύουμε ότι αυτό θα οδηγήσει στην πλήρη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών”.

pronews.gr

Το Ισραήλ κάνει πραγματικότητα τη δέσμευσή του και καταστρέφει οτιδήποτε υπάρχει στη Γάζα και συνδέεται με τη Χαμάς καθώς οι ισραηλινοί στρατιώτες προχώρησαν στη ανατίναξη του κοινοβουλίου της πόλης, εκεί όπου έβγαλαν φωτογραφία πριν λίγα 24ωρα.

Την περασμένη Δευτέρα (13.11.2023) οι στρατιώτες της 1ης Ταξιαρχίας «Γκολάν» κατέλαβαν το κοινοβούλιο της Λωρίδας της Γάζας και έβγαλαν φωτογραφία με σημαίες μέσα στην κεντρική του αίθουσα. Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι «η Χαμάς έχει απωλέσει τον έλεγχο» στις βόρειες περιοχές.

Πριν καν συμπληρωθούν 48 ώρες, ο στρατός του Ισραήλ ανατίναξε το κοινοβούλιο της Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας έτσι άλλο ένα χτύπημα στη Χαμάς, την οποία έχει δεσμευτεί ότι θέλει να εξαφανίσει από τον χάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει δηλώσει πως έχει υπό τον έλεγχό του και άλλα κυβερνητικά κτίρια της Λωρίδας της Γάζας, εκτός του κοινοβουλίου.

Η στιγμή της ανατίναξης του κοινοβουλίου της Γάζας:

insider paper 15 11 2023

pronews.gr

 

 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Κεκλεισμένων των θυρών διεξάγεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης η δίκη του γνωστού τηλεπαρουσιαστή Στάθη Παναγιωτόπουλου.

Ο Στάθης Παναγιωτόπουλος κατηγορείται για δημοσιοποίηση υλικού με προσωπικές στιγμές πρώην ερωτικής του συντρόφου, μέσω του διαδικτύου, κατ’ εξακολούθηση.

Το αίτημα για να γίνει το δικαστήριο για τον Στάθη Παναγιωτόπουλο χωρίς δημόσιο ακροατήριο υπεβλήθη από την πλευρά της καταγγέλλουσας και έγινε δεκτό.

Η διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, διεκόπη για τη Δευτέρα, ενόψει της εισαγγελικής πρότασης. Ήδη εξετάστηκε η καταγγέλλουσα, η οποία επανέλαβε τις καταγγελίες της, ενώ απολογήθηκε και ο κατηγορούμενος.

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του συνηγόρου υπεράσπισής του, ο πρώην τηλεπαρουσιαστής αποδέχεται την πράξη του, τονίζοντας ότι δεν ενήργησε με σκοπό να επιφέρει βλάβη στην παθούσα, ενώ υποστήριξε ότι επρόκειτο για «πάθος», προϊόν διαπιστωμένης ψυχικής νόσου.

Για την παραπάνω υπόθεση ο ίδιος είχε καταδικαστεί πέρσι τον Φεβρουάριο σε φυλάκιση 5 ετών, με 3ετή αναστολή, και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ. Κατά της απόφασης όμως ασκήθηκε έφεση, μεταξύ άλλων από τον εισαγγελέα, με το σκεπτικό ότι η υπόθεση θα έπρεπε να αναβαθμιστεί σε κακούργημα και άρα να παραπεμφθεί σε ανώτερο δικαστήριο, όπως κι έγινε.

Σε βάρος του ίδιου κατηγορούμενου εκκρεμούν άλλες δύο υποθέσεις με ανάλογο ποινικό περιεχόμενο για τις οποίες διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η επόμενη μέρα στο ΣΥΡΙΖΑ. «Κερδισμένο το κόμμα. Δεν θέλουμε να μικρύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να εκφράζει μόνο την ριζοσπαστική αριστερά, αλλά να εκφράζουμε όλους, από την ριζοσπαστική αριστερά μέχρι και το προοδευτικό κέντρο» επισημαίνει με νόημα στη «Σ» ο Γραμματέας της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Ταφλανίδης.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μετά τη θυελλώδη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από την οποία προέκυψαν καταλυτικές εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση η ηγεσία του κόμματος φαίνεται να βάζει ως προτεραιότητα θέματα, όπως η ακρίβεια και η οικονομία.

Το σαββατοκύριακο κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής υπήρξαν υψηλοί τόνοι, αποχωρήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών, ενώ όλα τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα κυρίως στην Έφη Αχτσιόγλου, η οποία αποφάσισε την παραμονή της στο κόμμα δίνοντας παράλληλα στην δημοσιότητα κείμενο μέσω του οποίου ασκούσε σφοδρή κριτική στο Στέφανο Κασσελάκη.

Οι καταλυτικές αυτές εξελίξεις επηρεάζουν στελέχη κάθε εμβέλειας σε όλη την Ελλάδα, τα οποία εκφράζουν πολλές και διαφορετικές γνώμες για την επόμενη μέρα στο κόμμα.

Στην Αιτωλοακαρνανία φαίνεται πως μέχρι στιγμής η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δεν επηρέασαν τόσο αρνητικά την συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών μελών, σύμφωνα πάντα με τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος Κώστας Ταφλανίδης, ο οποίος μιλώντας στη «Σ» τόνισε πως:

Ο Κώστας Ταφλανίδης

«Ήταν μια συνεδρίαση επεισοδιακή, ίσως και ιστορική με την έννοια των εξελίξεων και ίσως και της δημιουργίας νέων κομμάτων. Όμως η ουσία, το μήνυμα, δεν ήταν η αποχώρηση ενός μέρους της Κεντρικής Επιτροπής, της «Ομπρέλας», καθώς αυτό ήταν γνωστό μέχρι που ο κ. Βίτσας έχει αναφέρει πριν από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και πιθανό όνομα του νέου κόμματος. Το σημαντικό ήταν ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης, κατόρθωσε και κέρδισε τη μεγάλη πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής.

Αν δηλαδή εξαιρέσουμε τα 86 άτομα που αποχώρησαν από τα 300, τα 214 ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα, με μόνο με 2 λευκά, την απόφαση. Ψήφισαν ομόφωνα γιατί και ο Στέφανος Κασσαλάκης άκουσε την κριτική, τις απόψεις, τις προτάσεις, έκανε υποχωρήσεις και ταυτόχρονα και ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης κέρδισε με την εξής έννοια: Φαίνονταν πως μπήκε σε ένα σώμα, στην Κεντρική Επιτροπή, που δεν το γνώριζε, καθώς δεν συμμετείχε σε όργανα του κόμματος στο παρελθόν, ενώ ίσως να ένιωθε και μόνος και μέσα από αυτή την διαδικασία κατόρθωσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Αντιλήφθηκε πως υπάρχει μια πλειοψηφία που μπορεί να στηριχθεί σ’ αυτή.

Μπήκαν δύο ζητήματα. Το ένα σχετίζονταν με το δημοψήφισμα και την συζήτηση που έπρεπε να γίνει πριν την Κεντρική Επιτροπή. Αυτό δεν είχε ουσία, αποσύρθηκε νωρίτερα, δεν υπήρχε ζήτημα και ο ίδιος ο Πρόεδρος το απέσυρε. Το δεύτερο ζήτημα ήταν η συζήτηση των θεμάτων που έθεσε η «Ομπρέλα» για την αποχώρησή της. Το κύριο ερώτημα ήταν αν υπάρχει χώρος για τη ριζοσπαστική αριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ και πως το κόμμα έχει αλλάξει. Σ’ αυτά τα δύο ζητήματα θεωρώ πως η απάντηση είναι απλή. Ένα κόμμα δεν αλλάζει σε τίποτε, επειδή άλλαξε ο Πρόεδρος. Δεν άλλαξε το καταστατικό του, το πρόγραμμά του, τα μέλη της κεντρικής επιτροπής, οι νομαρχιακές οργανώσεις, τα όργανά του. Διαφωνούσαν στο πρόσωπο του Προέδρου και γι’ αυτό έγινε αυτό.

Σχετικά με το ερώτημα αν υπάρχει χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ για την ριζοσπαστική αριστερά πρέπει να επισημάνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα εξέφραζε το κύριο κομμάτι της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά όμως ποτέ δεν θέλαμε να εκφράζει μόνο αυτό. Πάντα θέλαμε να εκφράζει και την σοσιαλιστική αριστερά, όπως επίσης και τους οικολόγους και το προοδευτικό κέντρο και όχι μόνο. Αυτή ήταν η απόφαση του συνεδρίου.

Δεν θέλουμε να μικρύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να εκφράζει αποκλειστικά και μόνο την ριζοσπαστική αριστερά, κάτι που ήθελαν αυτοί. Άλλωστε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν κόμμα που είχε μια ομάδα και τίποτε άλλο. Πάντα υπήρχαν διαφορετικές ομάδες, ξεκίνησε από συνασπισμό κομμάτων και οργανώσεων. Πάντα υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και γι’ αυτό δεν υπάρχει λογική στο να φτιάξουμε και πάλι ένα κόμμα που να αποτελείται μόνο από την ριζοσπαστική αριστερά. Είναι έξω από την λογική του ΣΥΡΙΖΑ και των αποφάσεων του συνεδρίου. Σε τελική ανάλυση δεν μπορεί να υπάρξει κυβερνώσα αριστερά, όταν θες να περιοριστείς αποκλειστικά στην ριζοσπαστική αριστερά. Θέλουμε να εκφράζουμε όλους, από την ριζοσπαστική αριστερά μέχρι και το προοδευτικό κέντρο.

Υπάρχει δυνατότητα να σχηματιστεί άλλο κόμμα όπως είπε ο κ. Βίτσας; Ανάλογα τι εννοεί. Κόμμα που να τοποθετείται που; Ανάμεσα από το ΚΚΕ και που αλλού; Το ΜέΡΑ25 ήδη απάντησε στον κ. Βίτσα πως δεν έχει σχέση με αυτούς, το ίδιο και η κα. Κωνσταντοπούλου. Συνεπώς δεν υπάρχει χώρος, καθώς ανέκαθεν η ριζοσπαστική αριστερά εκφράζονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει επίσης και άλλο ζήτημα. Με ποια έννοια υπάρχει μονοπώληση της ριζοσπαστικής αριστεράς από τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Βίτσα; Μόνο αυτοί είναι ριζοσπαστική αριστερά; Από κι ως που μονοπωλούν την έννοια της ριζοσπαστικής αριστεράς; Δεν αμφισβητώ ότι είναι αριστεροί, αλλά δεν είναι μόνο αυτοί.

Από την συνεδρίαση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε κερδισμένος από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, διότι κέρδισε τον Κασσελάκη και αυτός με την σειρά του κέρδισε την εμπιστοσύνη της Κεντρικής Επιτροπής».

Αποχωρήσεις μελών και στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά δεν προβληματίζουν

Ο κ. Ταφλανίδης σχολίασε και τις αποχωρήσεις μελών από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία. «Είχαμε κάποιες αποχωρήσεις μελών του κόμματος στη Νομαρχιακή της Αιτωλοακαρνανίας και ίσως γίνουν και κάποιες άλλες. Ήρθαν 6 – 7 αποχωρήσεις, αλλά στα 4.000 μέλη που είναι στην Αιτωλοακαρνανία αν αποχωρήσουν 10 ή 15 άτομα ή ακόμη και 25 δεν λέει κάτι. Δεν τίθεται καν θέμα» είπε με αυτοπεποίθηση.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 13/11/2023

Του:       Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης
ΠΡΟΣ:   Τον κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ:   «Περί των νέων εντολών μετακίνησης εντατικολόγων από το Π. Ν. Ιωαννίνων στο Νοσοκομείο Αγρινίου»

 

Κύριε Υπουργέ,

Ένταση δημιουργήθηκε στον χώρο της Δημόσιας Υγείας μετά την εντολή του Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για τη μετακίνηση 6 γιατρών - εντατικολόγων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Αγρίνιο. Δεδομένου ότι δεν υπέχει στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου επιστημονικά υπεύθυνος, ενώ υπηρεσίες προσφέρουν μόλις δύο μόνιμοι γιατροί, η απόφαση του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ οδήγησε αρχικά στην άρνηση των γιατρών και μετέπειτα σε ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, στην οποία καταγγέλλεται ως παράνομη η απόφαση του Διοικητή και ζητείται η ανάκλησή της, αφού, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «για την ασφαλή λειτουργία μίας ΜΕΘ απαιτείται εξοικείωση του προσωπικού με τον εξοπλισμό της (αναπνευστήρες, monitor, συσκευές αιμοδιήθησης, κλπ.) αλλά και ενδελεχής γνώση της πορείας της πολυήμερης συχνά νοσηλείας των ασθενών, κάτι που δε διασφαλίζεται με προσωπικό που αναλαμβάνει έργο μίας εφημερίας». Αξίζει να αναφερθεί ότι της απόφασης αυτής του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ προηγήθηκε παλαιότερη απόφαση του ιδίου για την κάλυψη 10 εφημεριών τον μήνα στο Νοσοκομείο Αγρινίου με γιατρούς του Πανεπιστημιακού και του Χατζηκώστα, την οποία οι γιατροί αρνήθηκαν να εφαρμόσουν.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να προβείτε σε άμεση ανάκληση της εντολής για τις εν λόγω μετακινήσεις;
  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να στελεχωθεί η ΜΕΘ Αγρινίου με τον απαιτούμενο αριθμό μόνιμων εντατικολόγων, σύμφωνα με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση κατά την οποία προβλέπεται ο ελάχιστος αριθμός υπηρετούντων στις ΜΕΘ να είναι έξι (6) κι όχι δύο (2), όπως συμβαίνει με το Νοσοκομείο Αγρινίου;
  1. Πρόκειται να προβείτε σε προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων;
  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε οι αμοιβές του μόνιμου προσωπικού που υπηρετεί στις ΜΕΘ των νοσοκομείων σε όλη την επικράτεια να είναι τέτοιοι, που να δικαιολογούν το ενδιαφέρον κάλυψης των κενών θέσεων, δεδομένης της αυξημένης ευθύνης που έχουν οι εργαζόμενοι εκεί;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΟμιλία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου στην Βουλή, κατά την συζήτηση και λήψη απόφασης, σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 εδάφια γ΄ και δ΄ του Συντάγματος και 144 παρ.5 εδάφιο β΄ του Κανονισμού της Βουλής, επί της προτάσεως που κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. Δημήτριος Κουτσούμπας και οι Βουλευτές του κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με θέμα: «Τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό»

Η εικόνα που παρουσιάστηκε σήμερα στο κοινοβούλιο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Μιλάμε για μια υποκριτική και μη σοβαρή πολιτική εικόνα. Όταν τον περασμένο Ιούλιο καταθέσαμε πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών, ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν την πρόταση της Ελληνικής Λύσης, που κατετέθη πριν μήνες. Πείτε μας γιατί;

Εδώ ακριβώς είναι και η διαφορά μας από εσάς. Εμείς έχουμε το πολιτικό θάρρος και την πολιτική πυγμή και έχουμε ξεπεράσει τις ιδεοληψίες και λέμε πως ό,τι φέρετε που είναι καλό για την Ελλάδα και τους Έλληνες θα το ψηφίσουμε. Εσείς όμως, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ δεν το κάνετε.

Εκείνο που προξενεί εντύπωση είναι ότι όλοι προσποιείστε πως δεν γνωρίζετε. Δεν αναφέρεται κανείς στην πρότασή μας που υπεβλήθη πριν μήνες. Γιατί προσποιείστε ότι δεν γνωρίζετε πως καταθέσαμε πρόταση για εξεταστική για τα Τέμπη; Θα σας πω κάτι: μια ινδιάνικη παροιμία λέει πως είναι αδύνατον να ξυπνήσεις κάποιον που προσποιείται ότι κοιμάται. Και εσείς προσποιείστε ότι κοιμάστε και προσπαθείτε να κοιμίσετε τον Ελληνικό λαό με τα ψέμματα που λέτε εδώ μέσα.

Είδαμε οδυρμό και θλίψη από όλους όσοι μίλησαν για τα 57 παιδιά που χάθηκαν. Καλά πού ήσασταν εσείς όταν εμείς καταθέσαμε την πρότασή μας; Ο εισηγητής της ΝΔ δάκρυσε, παρά λίγο να τον πιστέψω κι εγώ. Αλλά ο πρόεδρος της Βουλής, ο κος Τασούλας, όταν εμείς καταθέσαμε την πρόταση, την κράτησε κρυμμένη στο συρτάρι του για 4μήνες. Γιατί κε Τασούλα;

Δημοκρατία δεν είναι το βόλεμα, αλλά το να έχεις το ξίφος και να κόβεις γόρδιους δεσμούς. Αν θέλατε πραγματικά να ρίξετε φως στο δυστύχημα των Τεμπών, θα έπρεπε τότε να είχατε ψηφίσει. Τώρα το μόνο που επιδιώκετε είναι η συγκάλυψη.

Και θα σας πω από πού φαίνεται αυτό. Σήμερα ο ανακριτής έδωσε εντολή ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι να ψάξουν στα βαγόνια για ίχνη. Γιατί προ καιρού βρέθηκαν «ξεχασμένα» ανθρώπινα μέλη.  

Επίσης, εμείς φωνάζαμε μέχρι και ένα μηνα πριν, να δοθεί στην δημοσιότητα τι μετέφερε το βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Και τώρα ο ανακριτής ζητά να δοθεί ο σκληρός δίσκος από την εταιρεία με τα στοιχεία φόρτωσης. Να δούμε τι μετέφερε το τραίνο!

Εδώ είναι η βουλή. Δεν γίνεται να κάνουμε μόνο επίκληση στο συναίσθημα. Πρέπει να καταθέτουμε επιχειρήματα και στοιχεία για να καταλάβει ο ελληνικός λαός ποιος λέει ψέμματα.

Το έγκλημα είναι διακομματικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπούλησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για 45 εκατ. ευρώ, αλλά με την υποχρέωση επενδύσεων 750 εκατ. ευρώ. Μα αυτό ήταν αδύνατον να γίνει για τους χρεωκοπημένους Ιταλούς.

Η ΝΔ προίκισε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 50 εκατ. / έτος και μείωσε την υποχρέωση των επενδύσεων στα 160 εκατ. ευρώ.

Για την ασφάλεια όμως καμμία μέριμνα. Απόλυτη αδιαφορία. Δεν σας νοιάζουν οι Έλληνες.

Η ΝΔ χάρισε 50 εκατ. ευρώ / χρόνο στους Ιταλούς, βαπτίζοντας άγονη τη γραμμή Αθήνα – Θεσ/νίκη. Είναι άγονη η γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη; Και εμείς δίνουμε εκατομμύρια στους Ιταλούς για να μεταφέρουν τα παιδιά μας με νεκροφόρες.

Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει σιδηρόδρομο. Ποτέ δεν είχαμε. Ποιος φταίει; Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί φταίνε. Ποιος φταίει; Το ΚΚΕ; Εσείς κυβερνήσατε.

Όλη αυτή η ιστορία όμως μυρίζει συγκάλυψη. Όλα όσα έχουν γίνει, όλες οι συμφωνίες που φέρατε όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα είναι υπέρ των ιδιωτών.

-1) η σκανδαλώδης εξαίρεση για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την υποχρέωση αποζημίωσης των επιβατών, με απόφαση της 27/12/2019. Δηλαδή, με απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ και με υπογραφή του τότε υφυπ. Μεταφορών κ. Κεφαλογιάννη, εξαιρεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για 5 χρόνια, ως το 2024 από το να αποζημιώνει χρηματικά επιβάτες, όταν παραβιάζονται βασικά δικαιώματά τους. Όλες οι εξαιρέσεις είναι υπέρ των ιδιωτών και εναντίον των πολιτών.

-2) ο νόμος 4876/2021 άρθρο 149 με το οποίο διαγράψατε τις απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου από τον ΟΣΕ, ύψους 800.490.000 ευρώ από ομολογιακό δάνειο που είχε πάρε ο οργανισμός με ημερομηνία λήξης την 12/6/2037. Διαγράψατε υποχρεώσεις του οργανισμού προς το δημόσιο.

-3) η θέσπιση του ακαταδίωκτου για την επιτροπή διερεύνησης του δυστυχήματος. Ακαταδίωκτο σε τραπεζίτες, ακαταδίωκτο στου γιατρούς που επέβαλαν το εμβόλιο. Ακαταδίωκτο και στην Επιτροπή; Θεσπίσατε το ακαταδίωκτο με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου ανάπτυξης. Και αν κάνει κάπου λάθος η επιτροπή; Δεν θα πρέπει να δώσει λόγο; Δεν αποτελεί αυτό απόδειξη για απόπειρα συγκάλυψης; Πέραν τούτου όμως είναι και προσβολή προς τις οικογένειες των θυμάτων.

-4) η επιχωμάτωση και το μπάζωμα του σημείου του δυστυχήματος. Γιατί; Απολογηθείτε γιατί δώσατε εντολή στον κο Αγοραστό να ρίξει χώμα και μπάζα στο σημείο του δυστυχήματος; Όταν γίνεται ένα έγκλημα αποκλείεται η περιοχή και γίνονται έρευνες.

Και επιμένω. Πείτε μας τι μετέφερε το βαγόνι στη δεύτερη αμαξοστοιχία. Υπάρχουν τα αδικαιολόγητα εγκαύματα που παρατηρήθηκαν στους πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο του δυστυχήματος. Υπάρχει ιατρική βεβαίωση και γνωμάτευση από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με ημερομηνία 7/3/2023. Πυροσβέστης πήγε στο νοσοκομείο με χημικό έγκαυμα 3ου βαθμού του καρπού και της άκρας χείρας και χημικό έγκαυμα 2ου βαθμού της ποδοκνημικής και του άκρου ποδός, όπως αναφέρεται στη γνωμάτευση. Η οποία προσθέτει ότι ο ασθενής έχρηζε χειρουργικής φροντίδας και καθημερινών αλλαγών, καθώς και ανάρρωσης και αποχής από την εργασία του προς αποφυγή επιμόλυνσης. (Κατάθεση γνωμάτευσης και βεβαιώσεων στα πρακτικά)

Υπάρχει όμως και συνομιλία με πυροσβέστη, από τους 10 πυροσβέστες που υπέστησαν τα χημικά εγκαύματα, που ενεπλάκη στο δυστύχημα, όπως κατεγράφη από τον ραδιοφωνικό σταθμό FOCUS FM:

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ: «…ήταν ένα από τα πιο δύσκολα συμβάντα. Γενικά ήταν πολύ δύσκολο… επικρατούσε χάος… ο κόσμος είχαν βγει στο δρόμο… όλοι ήταν χτυπημένοι. Άλλοι λίγο άλλοι αρκετά… φτάσαμε με αυτοκίνητο κατ’ ευθείαν πήραμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε και με αυταπάρνηση πήγαμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τους ανθρώπους… για το συνάνθρωπο που ήταν εκεί…»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «εσείς πότε καταλάβατε ότι κάτι δεν πάει καλά και έχετε αυτά τα εγκαύματα στο σώμα σας;»

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ: «… το κατάλαβα το πρωί που σχόλασα, μόλις γύρισα και άλλαξα στο σταθμό… από την πρώτη εικόνα έβλεπα ότι στον καρπό ήταν λίγο πιο βαρύ απ΄ ότι στα πόδια… όσο δουλεύαμε δεν καταλάβαμε κάτι. Νιώσαμε κάτι σαν γρατζουνιές, αλλά είπαμε ότι ήταν από τα γυαλιά… και το πρωί που άλλαξα είδα ότι δεν ήταν γυαλιά, αλλά ότι ήταν έγκαυμα… οι στολές δεν είχαν πάθει το παραμικρό, ούτε κάποια αλλοίωση, ούτε τρύπα… είναι σαν να μην φορέθηκαν... Από την πρώτη στιγμή που πήγα στο νοσοκομείο μου είπαν ότι φαίνονται για χημικά εγκαύματα…»

Ο πυροσβέστης είπε ακόμα ότι δεν υπήρχε φωτιά. Είχε σβήσει η φωτιά. Τα εγκαύματα που προκλήθηκαν ήταν κάτω από τη στολή. Και εμείς ξαναλέμε: ΞΥΛΟΛΙΟ!!! Αυτό ήταν που έκαψε τα παιδιά μας, και μπράβο στον ανακριτή που ζήτησε το σκληρό δίσκο της εταιρείας, η οποία, όλως περιέργως λέει ότι έχουν χαθεί στα στοιχεία. Και ήρθε και η κυβέρνηση και έκανε το χειρότερο: Έδωσε εντολή να μπαζωθεί ο χώρος.

Όλοι κάνετε ότι ενδιαφέρεστε για την αλήθεια. Όταν όμως την είπαμε κάνατε ότι δεν ξέρετε. Όλοι θέλετε να θεραπεύσετε τα προβλήματα, αλλά όπως έλεγαν οι αρχαίοι «….είστε γιατροί για τους άλλους, αλλά οι ίδιοι είστε γεμάτοι πληγές». Αυτοί είμαστε. Γιατί η υποκρισία ξεχειλίζει εδώ μέσα. Πείτε ονόματα. Ακούσαμε για τον Σπίρτζη και τον Καραμανλή. Βάλτε τους στη φυλακή. Θα λυθεί το πρόβλημα; Όχι. Γιατί εδώ μιλάμε για μια προβληματική νοοτροπία ετών. Γιατί υπάρχουν άλλα 40 άτομα που ευθύνονται για το δυστύχημα. Γιατί ευθύνες έχει και η ιταλική εταιρεία και όλοι αυτοί πρέπει να τιμωρηθούν και να πάνε στη φυλακή.

Τι λέει το πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης των ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων των οικογενειών; Λέει ότι ήταν έγκλημα!

-1) στην εξωτερική επιφάνεια της μπλέ μηχανής του τραίνου εντοπίστηκε η χημική ουσία ξυλόλιο, που χρησιμοποιείται ως διαλύτης στη χημική βιομηχανία. Και ποιος μίλησε γι’ αυτό στη βουλή;; Ποιος δεν φοβήθηκε να το πει εδώ στη βολή; Μόνο η Ελληνική Λύση, που δεν φοβήθηκε τον Ιταλό ολιγάρχη!  

-2) η έκρηξη και η πυρκαγιά που προκλήθηκε αποκλείεται να ήταν αποτέλεσμα του «ηλεκτρικού τόξου» που δημιουργήθηκε από τη σύγκρουση των τραίνων.

-3) η φωτιά προκλήθηκε από άγνωστη καύσιμη ύλη.

-4) η χημική ουσία που εντοπίστηκε δεν «τεκμηριώθηκε ότι προέρχεται από τα έλαια των μετασχηματιστών. Έβγαιναν στα κανάλια οι δημοσιογράφοι και έλεγαν ανοησίες. Έλεγαν ό,τι προλάβαιναν. Μα εκεί έγινε κανονική έκρηξη. Οι άνθρωποι έλεγαν ότι είδαν το μανιτάρι από μακριά.  

-5) στη μοιραία αμαξοστοιχία υπήρξε σκευοφόρος ενός επιβάτη που είναι άγνωστο τι περιείχε.

-6) ορισμένοι τραυματίες επιβάτες υπέστησαν χημικά εγκαύματα, άγνωστο από ποια χημική ουσία.

Το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρουμε πόσους μετέφερε το τραίνο. Δεν ξέρουμε πόσοι είναι οι νεκροί.  

Πολλά και περίεργα είναι μαζεμένα. Έχουμε τον περίεργο θάνατο του διευθυντή του ΟΣΕ πριν την κατάθεσή του. Έχασε τη ζωή του σε ένα περίεργο τροχαίο κάπου στο Σούνιο.

Τίποτα δεν γυρίζει πίσω κύριοι. Τα πράγματα πρέπει να τα φροντίζεις την ώρα που συμβαίνουν. Τα παιδιά πρέπει να τα φροντίζεις όταν μεγαλώνουν. Τα όνειρα όταν παίρνουν σάρκα και οστά. Την ιστορία μας τη γράφουμε μόνοι μας κάθε μέρα. Με τις μικρές και μεγάλες επιλογές μας. Δεν τελειώνει παρά μόνον όταν φύγουμε από τη ζωή. Το θέμα των Τεμπών δεν τελειώνει εδώ, επειδή δήθεν κάνετε ότι αγωνίζεστε για την αλήθεια, κύριοι. Εάν θέλατε την αλήθεια θα ψηφίζατε πριν 4μηνες την πρόταση που καταθέσαμε για την εξεταστική επιτροπή. Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα τρία κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) είναι τα κόμματα του εξορθολογισμού. Εσείς οι τρείς εδώ μπροστά είστε οι εξορθολογιστές. Τι ωραία που το είπε!!! Δυστυχώς όμως ζείτε μέσα στο ψέμμα. Εμείς όμως σας λέμε ότι εδώ μέσα δεν μπορείτε να λέτε και να κάνετε ό,τι θέλετε. Εμείς θα σας ελέγχουμε.  

Και να πάμε στα Ελληνο-τουρκικά και με την συνάντηση που προγραμματίζεται μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ταγίπ Ερντογάν. Και ρωτώ: πείτε μας για ποιο λόγο καλείτε τον Ερντογάν στην Ελλάδα; Για το Κυπριακό; Για τη Θράκη; Για τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο; Δεν είδατε τι έγινε με το Ισραήλ; Μέχρι πριν λίγο καιρό ο Νετανιάχου και ο Ερντογάν αγκαλιάζοντας και προανήγγειλαν ότι θα έκαναν μαζί εξορύξεις. Τώρα δείτε πώς είναι οι σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας.

Και εσείς φέρνετε τον Ερντογάν εδώ στις 7 Δεκεμβρίου. Καταλαβαίνετε τι κάνετε; Το έχετε σκεφτεί; Στις 7 του Δεκεμβρίου θα έχουμε τις εκδηλώσεις για τον Γρηγορόπουλο!

Και πείτε μας, ποια είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία; Γιατί αυτά που λέει ο ΣΚΑΪ δεν είναι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Γιατί λέει ότι θα πετούν τα τουρκικά αεροσκάφη και θα θεωρούνται φιλικά και τα δικά μας δεν θα κάνουν αναχαιτίσεις!!

Την ίδια ώρα το υπ. Πολιτισμού της Τουρκίας ανακοινώνει ότι θα επιβληθεί εισιτήριο στην Αγ. Σοφία για τους Χριστιανούς επισκέπτες από τις 15/1/2024. Σύμφωνα με όσα προγραμματίζονται, οι τουρίστες δεν θα χρειάζεται να βγάζουν τα παπούτσια τους κατά την είσοδο στο ναό, το τμήμα του κυρίως ναού θα παραχωρηθεί αποκλειστικά και μόνο στους Μουσουλμάνους για προσευχή και οι τουρίστες θα μπορούν να πηγαίνουν στον γυναικωνίτη. Αυτή είναι η ισχυρή εξωτερική πολιτική μας; Και μην κάνετε το λάθος και ψηφίσετε την κατάργηση του βέτο των μικρών χωρών στην ΕΕ. Θα είναι καταστροφικό!  

Να πάμε και στο συμβάν του αστυνομικού με τον 17χρονο Ρομά. Και ρωτώ, πόσο σοβαρό είναι βουλευτές να γίνονται σχολιαστές χωρίς στοιχεία; Πόσο σοβαροί είστε; Ξέρουμε τι έγινε; Όχι. Επειδή κάποιοι ψάχνουν να βρουν ρατσιστικά κίνητρα, να τους πω ότι οι Ρομά είναι Έλληνες πολίτες. Άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για ρατσισμό. Εγώ πήγα σχολείο στο Δενδροπόταμο. Εσείς δεν έχετε πάει να ζήσετε εκεί πότε. Οπότε δεν μπορείτε να έχετε άποψη. Τα όπλα, τα ναρκωτικά, η εγκληματικότητα, είναι η ζωή εκεί. Είναι η καθημερινότητα. Η Ελλάδα έχει γεμίσει από Ρομά που έχουν έρθει από τη Βουλγαρία, από την Αλβανία και τρομοκρατούν τους Έλληνες Ρομά. Αλήθεια, μήπως γνωρίζετε ποιοι κρύβονται πίσω από τις κλοπές χαλκού; Ποιοι είναι εκείνοι που κάνουν το μικρο-εμπόριο ναρκωτικών; Σκεφτήκατε ποτέ; Εδώ και δεκαετίες φωνάζουμε για την ανάγκη αφομοίωσης αυτών των ανθρώπων.

Τι κάνουν οι πολιτικοί σε μια σοβαρή χώρα; Δεν μιλούν. Μιλούν με τις πράξεις τους. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία. Όχι μόνο παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός με την υπόνοια της διαφθοράς, επειδή τα οικονομικά στοιχεία δεν ήταν σωστά.

Και επειδή θα ήθελα να δώσω μια απάντηση στον κο Αλαφούζο…. Υπάρχουν δυο τρόποι λαθρεμπορίου. Το νόμιμο που γίνεται και επιβάλλονται κυρώσεις και το άλλο που γίνεται με την άδεια του πρωθυπουργού στο Λακωνικό Κόλπο. Εμείς επαναλαμβάνουμε ό,τι είχαμε πει; Απαιτούμε από τον πρωθυπουργό την πάταξη του λαθρεμπορίου πετρελαίου στον Λακωνικό Κόλπο. Είναι δίκαιο οι εφοπλιστές να μην υφίστανται κυρώσεις, αλλά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να υφίστανται;

Και μια υπενθύμιση: εμείς υπηρετούμε τα συμφέροντα των πολιτών, όχι των ολιγαρχών.

Πράσινοι: Η απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών βλάπτει το περιβάλλον και αυξάνει τη διαφθορά

Στηρίζουν τα αιτήματα των Μηχανικών του Δημοσίου

Η νεοφιλελεύθερη απαξίωση και ο ευτελισμός των δημόσιων υπηρεσιών έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στις δημόσιες υποδομές, στην ποιότητα των δημοσίων έργων και στην Πολιτική Προστασία ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τη διαφθορά μέσω των απευθείας αναθέσεων, υποστηρίζουν οι Πράσινοι. 

Γι’ αυτό υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις των Μηχανικών του Δημοσίου και ζητούν να σταματήσει η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες και σε αναπτυξιακούς οργανισμούς, με δικαιολογία την «απλούστευση των διαδικασιών» και τις «άπρακτες προθεσμίες» αλλά και την έλλειψη στελεχών, που η ίδια η κυβέρνηση προκαλεί, και να στελεχώσει τις απαξιωμένες υπηρεσίες μέσω ΑΣΕΠ με μόνιμες σχέσεις εργασίας. 

Οι Πράσινοι ανησυχούν για την ελλιπέστατη αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική προστασία, τη μη συντήρηση των υποδομών, τη μη αποκατάσταση των «φυσικών» καταστροφών, το βάλτωμα χιλιάδων έργων πανελλαδικά ακόμη και τις παραιτήσεις νεοδιορισμένων Μηχανικών από τους πρόσφατους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ. 

Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει μια σειρά νόμων περί Στρατηγικών Επενδύσεων και προθεσμιών ελέγχου, περί Απλοποίησης αδειοδοτήσεων και τώρα ακόμη και Υπουργικής αρμοδιότητας ελέγχου των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με δήθεν ελέγχους από δημόσιες υπηρεσίες, που στην ουσία έχουν μείνει χωρίς εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα μεθοδεύει συνεχή εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες ελεγκτές, που προσλαμβάνονται και πληρώνονται από τους ίδιους τους αναδόχους-ελεγχόμενους. Ως επιχείρημα της «απλούστευσης των διαδικασιών» και των «άπρακτων προθεσμιών» η κυβέρνηση επικαλείται την έλλειψη στελεχών, την οποία η ίδια προκαλεί είτε με καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, είτε με καθορισμό μισθών επαιτείας, κατάσταση που προκαλεί συνεχείς παραιτήσεις και αποχή. 

H μεθόδευση υπερκοστολογημένων απευθείας αναθέσεων σε ιδιώτες λόγω του ότι «οι υπηρεσίες δεν προλαβαίνουν» εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο πολιτικής για τους δήμους, από την διαχείριση των απορριμμάτων, τους Παιδικούς Σταθμούς και τα ΚΔΑΠ, τη Δημοτική Αστυνομία, τις μελέτες έργων, μέχρι την συντήρηση του φωτισμού.

Οι Υπηρεσίες, χωρίς στελέχη, δεν προλαβαίνουν να κάνουν ελέγχους και αδυνατούν να σχεδιάσουν με βάση το δημόσιο συμφέρον και τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Οι ιδιώτες επενδυτές αλωνίζουν σε ρέματα, δάση, παραλίες αλλά και στον οικιστικό ιστό, όπου σύμφωνα με τους νέους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση, τα έργα ξεκινάνε και προχωράνε παράλληλα με τους ελέγχους αδειοδοτήσεων. Και όταν -μετά από πολύ καιρό- οι υπηρεσίες αποφανθούν ότι υπάρχουν περιβαλλοντικές παραβιάσεις, τα έργα έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Η μεθοδευμένη αποστελέχωση των υπηρεσιών (ΥΔΟΜ κ.ά.) μετατρέπει και την Πολιτική Προστασία σε επενδυτική ευκαιρία ημετέρων. Η κυβέρνηση σε περιόδους κρίσης και φυσικών καταστροφών, αξιοποιώντας τη συναισθηματικά φορτισμένη κοινή γνώμη, έρχεται να δώσει λύσεις εξ ουρανού, αναθέτοντας σε ιδιώτες και με τη διαδικασία του επείγοντος αναδασώσεις, διευθετήσεις ρεμάτων, και κατασκευές κατεστραμμένων υποδομών, χωρίς κανένα έλεγχο περιβαλλοντικό και προδιαγραφών από τις δημόσιες υπηρεσίες. 

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία των Μηχανικών του Δημοσίου, 12 χρόνια μετά τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη «…οι υπηρεσίες συρρικνώθηκαν, τα προβλήματα διογκώθηκαν. Η μετάβαση με τον Καλλικράτη (Ν. 3852/2010) των Πολεοδομικών αρμοδιοτήτων απ’ τις Νομαρχίες στους Δήμους έγινε άτακτα, χωρίς κριτήρια και χωρίς καμία προδιαγραφή (μεταφορά προσωπικού, υλικού, Μηχανογράφησης, αρχείου, κ.λπ.) με αποτέλεσμα τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα Διοικητικής φύσεως (κυρίως υποστελέχωσης) να έχουν διογκωθεί. Οι αιρετοί ή αποφεύγουν να αναλάβουν τις σχετικές ευθύνες ή επιδιώκουν τον έλεγχο των ΥΔΟΜ. Έκτοτε παρά τις συνεχείς νομοθετικές αλλαγές διαιωνίζεται και επιδεινώνεται η δυσλειτουργία τους επί 13 έτη».
 
Οι Πράσινοι στηρίζουν τα αιτήματα των Μηχανικών του Δημοσίου και καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε:
  • Πραγματικές αυξήσεις στις αποδοχές τους. 
  • Στελέχωση των υπηρεσιών μέσω ΑΣΕΠ με μόνιμες σχέσεις εργασίας.
  • Μη εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες.
  • Τερματισμό των μεθοδεύσεων κατασπατάλησης του φυσικού πλούτου της χώρας μας

Συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Επαγγελματιών Αιτωλοακαρνανίας (ΕΛΦΕΑ) πραγματοποίησε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας, όπου ενημερώθηκε για τους προβληματισμούς και τις διαφωνίες των λογιστών με το προς ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

Στην συνάντηση παρευρεθήκαν ο Πρόεδρος Αναστάσιος Προβίδας, η Αντιπρόεδρος  Φρένια Καμένου και ο Γραμματέας Αθανάσιος Ρηγογιάννης.

Το προεδρείο της ΕΛΦΕΑ εξέθεσε στον Βουλευτή μια σειρά από επιχειρήματα και λογούς, με τα οποία υποστηρίζουν ότι η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και θα οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες. Όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι της Ένωσης, υπάρχει στρέβλωση στα στοιχεία που   παρουσιάζει η Κυβέρνηση και αν πραγματικά πιστεύει ότι πρέπει η προσωπική εργασία του αυτοαπασχολούμενου να εμφανίζεται ως ελάχιστη αμοιβή, τότε θα πρέπει να εφαρμόσει το αφορολόγητο όπως και στην μισθωτή εργασία.

Ο Μίλτος Ζαμπάρας αφού άκουσε την τοποθέτηση της ΕΛΦΕΑ, συμφώνησε με τις θέσεις τους και τους διαβεβαίωσε ότι θα σταθεί αρωγός στο δίκαιο αγώνα και τις διεκδικήσεις που απασχολούν και το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Ο κόσμος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, για να κρατηθεί ζωντανός έχει ανάγκη από δίκαια μέτρα και όχι από παρεμβάσεις που θα φέρουν νέο κύμα λουκέτων, απολύσεων και αύξηση των χρεών σε Δημόσιο και τράπεζες, ενώ κάτι τέτοιο θα έφερνε τσουνάμι αρνητικών συνεπειών στην Οικονομία της χώρας. Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει τις διαμαρτυρίες των επαγγελματιών και να πάρει πίσω το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που επί της ουσίας στοχεύει στην εξαφάνιση τους.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σελίδα 1 από 2