Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  3:52: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023

Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για την ονομασία της νέας ομάδας των «11»

Επίθεση κατά του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε η Έφη Αχτσιόγλου, στη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Παράλληλα, αποκάλψε πως τη Δευτέρα θα γίνουν ανακοινώσεις για το όνομα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας των «11».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την άποψή μου από την εκλογή της νέας ηγεσίας έχει περάσει σε φάση πυρηνικής μετάλλαξης από τις θέσεις του. Δεν έχουν καμία σχέση με τις αξίες της Αριστεράς. Δεν κάναμε καμία τοποθέτηση μέχρι που αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε σε μια διαλυτική κρίση μετά τις επιλογές του κύριου Κασσελάκη. Στοχοποιούσε πρόσωπα με χυδαίες εκφράσεις», ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν σεβαστό. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, υπενθύμισε πως ήταν η πρώτη που πήρε τηλέφωνο τον Στέφανο Κασσελάκη μετά την νίκη του και του έδωσε συγχαρητήρια, αν και «υπήρχαν και επιφυλάξεις για την πορεία που θα ακολουθηθεί, γιατί δεν μίλησε πολιτικά την προεκλογική περίοδο».

«Από την δική μας πλευρά δεν είχαμε κάνει δημόσια τοποθέτηση μέχρι να αποφασίσουμε την αποχώρησή μας» είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών της, για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ πρόσθεσε πως η ίδια εξέφρασε τις διαφωνίες της εντός των οργάνων του κόμματος.

Για τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα των «11», η κ. Χτσιόγλου είπε πως «ως προς το όνομα, θα κάνουμε τη Δευτέρα ανακοινώσεις. Θα βάλουμε μπροστά το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, ζητήματα εργασίας, ζητήματα λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας, με την έννοια του παραγωγικού μοντέλου. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μια τέτοια εκπροσώπηση και έκφραση της αντίθετης άποψης απέναντι στην κυβέρνηση της Δεξιάς».

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

protothema.gr

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μίλτος Ζαμπάρας με αφορμή το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας.

Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια μεγάλη απομείωση καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας πανελλαδικά με την λογική της εξοικονόμησης λειτουργικών εξόδων αλλά και ψηφιοποίησης των υπηρεσιών της. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έκλεισε αυτές τις ημέρες και το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Αιτωλικό.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής: «Το κλείσιμο αυτού του υποκαταστήματος στο Αιτωλικό έρχεται σε συνέχεια του κλεισίματος υποκαταστημάτων στο Νεοχώρι, την Κατοχή, τον Αστακό όπου πλέον οι κάτοικοι του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά (!) από το κατάστημα του Μεσολογγίου. Το κλείσιμο βασικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης όπως είναι τα ΕΛΤΑ, οι Τράπεζες, τα υποθηκοφυλακεία κ.α. δημιουργούν μια συνθήκη υποβιβασμού και πλήρους εγκατάλειψης της ελληνικής επαρχίας βάζοντας ταφόπλακα στο μέλλον της περιοχής».

Στην συνέχεια ο Μίλτος Ζαμπάρας τόνισε: «Είναι επίσης αδύνατον για μεγάλους σε ηλικία κατοίκους, όπως είναι η πλειονότητα όσων διαμένουν σε αυτές τις περιοχές, να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα ή να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα για να μπορούν να εξυπηρετηθούν».

Στο πλαίσιο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν θα προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση του κλεισίματος του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στο Αιτωλικό.

Επίθεση από επτά αγνώστους δέχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (29/11) ένας 26χρονος στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στο κεφάλι.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το θύμα στις Αρχές, όλα συνέβησαν περίπου στις 19.25, την ώρα που αποχωρούσε από την βιβλιοθήκη. Οι επτά άγνωστοι τον προσέγγισαν και, αφού τον έβρισαν, στη συνέχεια τον χτύπησαν στο κεφάλι τραυματίζοντάς τον ελαφρά.

Όπως υποστήριξε ο 26χρονος, η αιτία της επίθεσης είναι δύο αυτοκόλλητα που είχε στο σακίδιο του με την Παναγία και την ελληνική σημαία. Μάλιστα οι δράστες προτού αποχωρήσουν τα αφαίρεσαν και τα πήραν μαζί τους.

Μετά την επίθεση ο 26χρονος απευθύνθηκε στις Αρχές, ενώ η έρευνα για το περιστατικό είναι σε εξέλιξη.

Πηγή: protothema.gr



Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Οι πολύτεκνες οικογένειες πρέπει να γίνουν ο κανόνας», είπε την Τρίτη στη Μόσχα, με το γνωστό σοβαρό του ύφος ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως αναφέρει o ιστότοπος «Business Insider».

Τα ποσοστά γεννήσεων στη Ρωσία μειώνονται εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία και μιας βαθύτερης οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα. Ο Ρώσος πρόεδρος προέτρεψε τις γυναίκες να αποκτήσουν οκτώ και πλέον παιδιά ενώ ο αριθμός των νεκρών Ρώσων στρατιωτών συνεχίζει να αυξάνεται καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνοντας την πληθυσμιακή κρίση της χώρας.

Απευθυνόμενος στο Παγκόσμιο Ρωσικό Λαϊκό Συμβούλιο που διεξήχθη στη Μόσχα, ο Πούτιν τόνισε στην ομιλία του ότι η χώρα του πρέπει να επιστρέψει στην εποχή που οι πολύτεκνες οικογένειες ήταν ο κανόνας. «Πολλές από τις γιαγιάδες και τις προγιαγιάδες μας είχαν επτά, οκτώ ή και περισσότερα παιδιά», υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Ας διατηρήσουμε και ας αναβιώσουμε αυτές τις εξαιρετικές παραδόσεις. Οι πολύτεκνες οικογένειες πρέπει να γίνουν ο κανόνας, ένας τρόπος ζωής για τον λαό της Ρωσίας. Η οικογένεια δεν είναι μόνο ο θεμέλιος λίθος του κράτους και της κοινωνίας, είναι ένα πνευματικό φαινόμενο, μια πηγή ηθικής».

«Η διατήρηση και η αύξηση του πληθυσμού της Ρωσίας είναι ο στόχος μας για τις επόμενες δεκαετίες, ακόμη και τις επόμενες γενιές. Αυτό είναι το μέλλον του ρωσικού κράτους, της αιώνιας Ρωσίας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της χώρας.

Οι δηλώσεις του Πούτιν έρχονται εν μέσω δεκαετιών μείωσης του ποσοστών των γεννήσεων στη Ρωσία, τους θανάτους των Ρώσων στρατιωτών στο μέτωπο της Ουκρανίας και τις επακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει στον ξεριζωμό 900.000 πολιτών. Επιπλέον, άλλα 300.000 άτομα έχουν στρατολογηθεί εντείνοντας το πρόβλημα του εργατικού δυναμικού στη Ρωσία.

Περίπου 50.000 Ρώσοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με στατιστική ανάλυση που διεξήγαγαν τα ρωσικά ΜΜΕ, Mediazona και Meduza τον περασμένο Ιούλιο. Τον περασμένο Οκτώβριο, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι η Ρωσία μετρά 290.000 νεκρούς ή τραυματίες στρατιώτες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία στην Ρωσία -έχουν περάσει 24 χρόνια- ο Πούτιν προσπάθησε να τονώσει το ποσοστό γεννήσεων στη χώρα υιοθετώντας μια σειρά από κίνητρα για όσους έχουν παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων για τις οικογένειες που αποκτούν περισσότερα τέκνα. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά είχαν ελάχιστη έως καθόλου επίδραση, με τα στοιχεία της Rosstat, της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της Ρωσίας, να υπολογίζουν ότι ο πληθυσμός της χώρας δεν ξεπέρασε τους 146.447.424 την 1η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Monde», έν έτει 2023, o ρωσικός πληθυσμός κυμαίνεται στα επίπεδα του 1999, όταν δηλαδή ο Πούτιν ανέλαβε για πρώτη φορά τα ηνία της χώρας. «Η Ρωσία έχει έλλειψη εργατικών χεριών», είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο τον περασμένο Φεβρουάριο ο δημοσιογράφος Αλεξέι Ράκσα, που εργαζόταν για ένα… φεγγάρι στη «Rosstat». «Πρόκειται για ένα παλιό πρόβλημα, το οποίο όμως έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της επιστράτευσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία και του μαζικού ξεριζωμού», τόνισε.

Ωστόσο, ορισμένοι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι η οικονομική βοήθεια που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση για τις πολύτεκνες οικογένειες, όπως για παράδειγμα οικόπεδα, δεν δόθηκε ποτέ, είχαν μεταδώσει τα ρωσικά ραδιοφωνικά δίκτυα RadioFreeEurope/RadioLiberty το 2020.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φημολογείται ότι έχει πάνω από τέσσερα παιδιά, από τρεις διαφορετικές γυναίκες. Με την πρώτη του σύζυγο, Λουντμίλια, απέκτησε δύο κόρες ενώ με μία άλλη αιθέρια ύπαρξη έγινε για μία ακόμη φορά πατέρας αν και δεν έβαλε βέρα στο δεξί. Με την ανεπίσημη «Πρώτη Κυρία» της Ρωσίας, Αλίνα Καμπάεβα, Χρυσή Ολυμπιονίκη της ρυθμικής γυμναστικής, φέρεται να έχει γνωρίσει άλλες δύο φορές την πατρότητα.

Αν και προτιμά να κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό την προσωπική του ζωή, πληροφορίες που διαρρέουν από τα ρωσικά ΜΜΕ δείχνουν ότι ο Πούτιν έδωσε πρώτος το καλό παράδειγμα. Είναι πολύτεκνος, ωστόσο, δεν απέκτησε οκτώ απογόνους…

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Αρχικά η διαδικασία αφορά τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα – Οι δικλείδες ασφαλείας, η πλατφόρμα και ο τρόπος αποστολής των ψηφοδελτίων – Τι ανέφεραν Νίκη Κεραμέως και Θεόδωρος Λιβάνιος

Τη διαδικασία ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο, κάτι που θα ισχύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις επόμενες ευρωεκλογές παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, στόχος είναι να διευκολυνθούν άτομα με προβλήματα πρόσβασης, αλλά και οι Έλληνες της διασποράς, οι οποίοι θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το εξωτερικό μόνον με επιστολική ψήφο, η οποία θα πρέπει να αποστέλλεται έγκαιρα, με καταληκτική ημερομηνία το Σάββατο (παραμονή των εκλογών) στις 17:00 το απόγευμα, ειδάλλως η ψήφος δεν θα παραλαμβάνεται. Όμως, η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων θα ξεκινά στις 19:00 το βράδυ της Κυριακής των εκλογών.

Σε πρώτη φάση, η επιστολική ψήφος θα αφορά στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, ενώ οι εκλογείς θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να ψηφίζουν με αυτόν τον τρόπο μέσω του gov.gr μέχρι τουλάχιστον 40 ημέρες πριν τις εκλογές.

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Ευρωβουλευτών, Διευκόλυνση Ψήφου Εκλογέων, Εκκαθάριση Εκλογικών Καταλόγων και Λοιπές Διατάξεις», αναμένεται ότι θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές του 2024. Θα προηγηθεί ο διάλογος της κυβέρνησης με τα πολιτικά κόμματα και στη συνέχεια η δημόσια διαβούλευση. Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε η κυρία Κεραμέως, είναι να υπάρξει συναίνεση. «Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο», είπε.

Ποια προβλήματα θα λύσει η επιστολική ψήφος

«Ανταποκρινόμαστε στους προβληματισμούς που είχαν διατυπωθεί στο παρελθόν. Αλλάζει τελείως το τοπίο όσον αφορά στην ψήφο των αποδήμων και στην ψήφο στην Ελλάδα. Μιλάμε για κατηγορίες όπως ΑμεΑ, ασθενείς, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, που έχουν το δικαίωμα ψήφου, και εφόσον μπορούν, μπορούν να το ασκήσουν. Η επιστολική ψήφος βαθαίνει τη δημοκρατία», τόνισε η Νίκη Κεραμέως, υπενθυμίζοντας τα μεγάλα ποσοστά αποχής.

«Στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου», ανέφερε.

Κώλυμα για βουλευτές που θέλουν να γίνουν ευρωβουλευτές

Από την πλευρά του, ο Θοδωρής Λιβάνιος ανέφερε ότι επανέρχεται το κώλυμα για τους βουλευτές, που εάν θέλουν να είναι υποψήφιοι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να παραιτηθούν. Οι συνδυασμοί θα περιλαμβάνουν 42 υποψηφίους, 17 από κάθε φύλο και ποσόστωση 40%.

Η επιστολική ψήφος, όπως είπε, χρησιμοποιείται πολύ στο εξωτερικό. «ΑμεΑ, εποχικοί εργαζόμενοι, εργαζόμενοι που δουλεύουν τις Κυριακές, γιατροί, νοσηλευτές, τους δίνεται η δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με ασφάλεια και εγκυρότητα, ενώ προστατεύεται η μυστικότητα της ψήφου», είπε.

Μόνο με επιστολική ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού

Σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο, με την επιστολική ψήφο ο εκλογέας θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει πώς θα ασκήσει το δικαίωμά του. Στο εξωτερικό δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα και η ψήφος θα είναι μόνο επιστολική. Η καταμέτρηση θα γίνει στις 19:00 της Κυριακής, όπως και στην άλλη Ελλάδα. Το πεδίο εμβέλειας προς το παρόν αφορά τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου, εν μέσω εξετάσεων για τους μαθητές. Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες παροτρύνουν τα κράτη-μέλη για να καθιερώσουν την επιστολική ψήφο.

Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο, μέσω της οποίας οι εκλογείς θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους μέχρι 40 ημέρες πριν τις εκλογές. Θα γίνεται επαλήθευση των στοιχείων.

Οι φάκελοι θα στέλνονται 20 ημέρες πριν τις εκλογές το αργότερο. Η αποστολή θα γίνει από το εξωτερικό προς το εσωτερικό για να καλυφθεί και η μεγαλύτερη διάρκεια. Η επιλογή των αναδόχων θα γίνει με δημόσια πρόσκληση και συγκεκριμένες αυστηρές προδιαγραφές, όπως 5 ημέρες για την εγγυημένη παράδοση. Ο φάκελος θα περιλαμβάνει: Ο φάκελος επιστροφής ψήφου, ο φάκελος ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, έντυπο προς τους ψηφοφόρους και έντυπο υπεύθυνη δήλωση. Οι φάκελοι θα έχουν γνώρισμα για να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.

Ο εκλογέας θα στέλνει τον φάκελο επιστροφής ψήφου με δική του ευθύνη. Η αποστολή προς τον παραλήπτη θα γίνει ατελώς. Η επιστροφή θα είναι ατελώς για τον παραλήπτη, εφόσον η ψήφος αφορά Έλληνες εντός επικρατείας. Ωστόσο, το υπουργείο εξετάζει πώς θα μπορέσει να υπάρξει αποζημίωση του συνόλου ή μέρους του ποσού που θα κληθούν να πληρώσουν οι εκλογείς εκτός επικρατείας.

Πώς θα είναι το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου

Το ψηφοδέλτιο, όπως εξήγησε, είναι διαφορετικό. Στην πρώτη όψη έχει τους συνδυασμούς και όλα τα κόμματα που είναι υποψήφια, όπου οι εκλογείς θα βάζουν σταυρό εκεί που επιλέγουν. Η δεύτερη σελίδα θα έχει ένα μεγάλο τετράγωνο, με 42 συνδυασμούς. Ο εκλογέας θα διαλέξει τον υποψήφιο που θέλει επιλέγοντας τον αριθμό του. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή, υποστήριξε. Επίσης, θα υπάρχει υπεύθυνη δήλωση, που θα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει αλλιώς και ότι είναι ποινικό αδίκημα η παραχάραξη των στοιχείων.

Στο τέλος θα υπάρχει ο φάκελος με ειδικό γνώρισμα γνησιότητας που θα μπαίνει μόνο το ψηφοδέλτιο, το οποίο θα προσμετρηθεί. Διαβάζουμε το έντυπο των οδηγιών, συμπληρώνουμε την υπεύθυνη δήλωση, υπάρχει σκέψη για το αποδεικτικό ταυτότητας, κάτι που θα εξαρτηθεί από τη διαβούλευση. Αφού εξαντλήσει, θα στέλνει τον φάκελο επιστροφής ψήφου. Στην Ελλάδα θα υπάρχουν συνεργαζόμενες εταιρείες, στο εξωτερικό θα υπάρχει δυνατότητα.

Καταληκτικό όριο παραλαβής το Σάββατο, παραμονή των εκλογών στις 17:00 μ.μ.

Την επόμενη ημέρα που θα φύγουν οι φάκελοι, θα υπάρξει επιτροπή που θα υποδέχεται τα ψηφοδέλτια. Οι επιτροπές θα απαρτίζονται από δικαστή και δικαστικούς υπαλλήλους, θα επιβεβαιώνουν τον εκλογέα και θα ρίχνουν τον φάκελο της επιστροφής στην κάλπη. Σε αυτές τις επιτροπές τα κόμματα θα μπορούν να ορίσουν εκλογικό αντιπρόσωπο. Καταληκτική ημερομηνία παράδοσης θα είναι το Σάββατο στις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών.

Την Κυριακή θα ανοίγονται οι φάκελοι επιστροφής, θα παίρνουν τον φάκελο επιστροφής και θα ρίχνουν τον φάκελο στην κάλπη.

Επιπλέον δικλείδα ασφαλείας θα υπάρξει σε ορισμένες περιπτώσεις: Α. εφόσον κάποιος θέλει να ψηφίσει. Όσοι θέλησαν να ψηφίσουν αρχικά με επιστολική ψήφο, αλλά δεν το έπραξε και θα μπορεί να ψηφίσει μετά τις 11:00 το πρωί για να διασφαλίσει ότι ακόμη κι αν χαθεί ο φάκελος, θα μπορέσει να ψηφίσει.

Οι φάκελοι θα παραλαμβάνονται μόνο από τον εκλογέα ή ειδικά εξουσιοδοτημένο άτομο. Όλες οι εταιρείες βάζουν την υπογραφή του παραλήπτη. Ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι έχουν μελετηθεί πρακτικές που εφαρμόζονται σε χώρες που ήδη ισχύουν, ενώ σημείωσε ότι στο μέλλον θα μπορούμε να ψηφίζουμε έτσι και στις εθνικές εκλογές.

Για την εκκαθάριση των εκλογών καταλόγων και τα ζητήματα προσβασιμότητας των ΑμεΑ

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων. Κυρίως αυτό αφορά μετανάστες χωρίς περιουσία στην Ελλάδα,  που καίτοι έχουν πεθάνει, δεν έχουν διαγραφεί, κάτι που δημιουργεί μια πλασματική αποχή. Αυτό αφορά σε περιοχές με μεγάλες μεταναστευτικές ροές τις δεκαετίες του 1950, του 1960, του 1970, όπως η Μακεδονία, η Αιτωλοακαρνανία. Άρα θα γίνουν διαδικασίες και θα τίθενται υπό διαγραφή, εφόσον δεν έχουν φορολογική δήλωση ή διαβατήριο εν ισχύ. Πρόβλεψη υπάρχει και όταν δεν γίνει η διαδικασία.

Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε και στα ζητήματα προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε αίθουσες. Θα υπάρχει η ένδειξη προσβασιμότητας, που θα βοηθήσει πολύ τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Στο μέλλον, όταν το μητρώο ολοκληρωθεί, θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να ψηφίζουν σε προσβάσιμα εκλογικά κέντρα. Παράλληλα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι με ΑμεΑ θα έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν δύο γραμματείς.

Παράλληλα, για τα κόμματα που θα δοθεί δωρεάν προεκλογικός χρόνος και προεκλογική διαφήμιση, η διερμηνεία στη νοηματική θα είναι υποχρεωτική.

Αρχές του 2024 θα κατατεθεί στη Βουλή

«Πάγια πολιτική και της τωρινής ηγεσίας να συζητώνται όλα τα νομοσχέδια με τα κόμματα», είπε η Νίκη Κεραμέως, προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει διάλογος με τα άλλα κόμματα και στη συνέχεια διαβούλευση. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του 2024.

Το πλαίσιο αφορά μόνον ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα. Δεν αφορά εθνικές εκλογές, αλλά θα συζητηθεί, καθώς πρόκειται για ένα βήμα για την άρση των προβλημάτων προσβασιμότητας.

«Κατά κόρον η επιστολική ψήφος εξυπηρετεί τις κατηγορίες των πολιτών που έχουν κάποια δυσκολία μετακίνησης στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα, πρόσθεσε.

Ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι θα υπάρχει επιβεβαίωση κινητού τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και παράδοσης ιδιοχείρως, γεγονός που δημιουργεί εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξει παραχάραξη της ψήφου.

Παράλληλα, οι πολίτες θα μπορούν να επιβεβαιώσουν αν το ψηφοδέλτιό τους έχει παραληφθεί, ενώ οι εταιρείες ταχυμεταφορών θα έχουν αυστηρό πλαίσιο εντός του οποίου θα λειτουργούν.

Η επιστολική ψήφος για εντός και εκτός Ελλάδας είναι άνευ χρέωσης. Στο εξωτερικό θα στέλνονται χωρίς χρέωση. Αναζητούνται πάροχοι για να πληρώνονται από τον παραλήπτη, ή θα δίνεται ένα μέρος του ποσού πίσω.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε την επιστολική ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού, εξηγώντας ότι διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν τα προβλήματα του 2023, όπου για να συσταθεί εκλογικό κέντρο, θα έπρεπε να υπάρχουν 40 εκλογείς, με αποτέλεσμα αρκετοί ψηφοφόροι να αναγκαστούν να κάνουν ταξίδια ωρών, ακόμη και σε άλλες χώρες, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

protothema.gr



Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο Συμπόσιο Ιχθυοκαλλιέργειας 2023, έναν κομβικό συνεδριακό θεσμό για την ιχθυοκαλλιέργεια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, παρευρέθηκε και μίλησε ως υπεύθυνη του κοινοβουλευτικού τομέα αγροτικής ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά.

Οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες είναι κλάδος – κλειδί για την ελληνική οικονομία και παραγωγή, καθώς παράγει το 2ο εξαγωγικό προϊόν της χώρας στον πρωτογενή τομέα και δημιουργεί τουλάχιστον 12.000 θέσεις άμεσης και έμμεσης εργασίας, κυρίως σε παράκτιες και απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας.

Στην ερώτηση για το ποια είναι τα βασικά εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας, η Χριστίνα Σταρακά απάντησε πως η γραφειοκρατία της Πολιτείας και ο πληθωρισμός με τα ιδιαίτερα ελληνικά του χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τις συστημικές τράπεζες που αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη, είναι η «πηγή του κακού» πολλών δεινών της ελληνικής επιχειρηματικότητας – και στις ιχθυοκαλλιέργειες. 

Ενώ για το τι πρέπει να γίνει για να βοηθηθεί η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Πρώτον, ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας και ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού που θα απογειώσει βιώσιμα το ελληνικό παραγωγικό δυναμικό στην ιχθυοκαλλιέργεια, στη βάση του νόμου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2011. Όμως: με διασφάλιση ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι συμμέτοχοι και όχι παρατηρητές στο εγχείρημα.

Δεύτερον, άμεση ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων της πολιτείας για να ρίξει τις τιμές σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Από στοχευμένη μείωση των έμμεσων φόρων που ζητάνε όλοι οι σύλλογοι επιχειρηματιών και τα επιμελητήρια στη χώρα, μέχρι εξοντωτικούς ελέγχους σε όλα τα επίπεδα ενάντια στην αισχροκέρδεια, ό,τι ακριβώς προτείνει εδώ και χρόνια το ΠΑΣΟΚ. 

 

Και τρίτον η Πολιτεία να βάλει πραγματική πλάτη στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Πέρα από την απορροφητικότητα ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, που είναι σημαντική, οφείλουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα: Ο κλάδος μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στον επισιτιστικό εφοδιασμό και την επισιτιστική ασφάλεια και της Ελλάδας και της Ευρώπης. Και σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ σαφές τι πρέπει να κάνουμε: Ο βαθμός ενεργειακής και διατροφικής / επισιτιστικής αυτονομίας μιας χώρας είναι πλέον βασικός παράγοντας ισχύος της στο διεθνές στερέωμα. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε ενέργεια με δική μας ενέργεια, όσο περισσότερο καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε τρόφιμα με δικά μας τρόφιμα, τόσο περισσότερο θωρακίζουμε την ισχύ μας και την ανεξαρτησία μας.

 

Επομένως για εμάς το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ολοκληρώνοντας η Χριστίνα Σταρακά, «η ιχθυοκαλλιέργεια και όλος ο αγροτοδιατροφικός τομέας δεν είναι μία απλή επιχειρηματική δραστηριότητα: Είναι λειτούργημα στρατηγικής σημασίας για την κοινωνία και το έθνος. Και χρειάζεται εθνικό στρατηγικό σχέδιο στήριξης που θα αντιλαμβάνεται αυτή την πραγματικότητα».

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοίνωση έκπλήξη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, σχετικά με τον τρόπου που θα μπορούμε να ψηφίσουμε στις επομενες εκλογές.

Με μία μεγάλη έκπληξη, για την οποία υπήρχε μεγάλη συζήτηση το τελευταίο διάστημα, συνοδεύτηκε το σημερινό υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί λοιπόν ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, με αφετηρία τις εκλογές του καλοκαιριού.

Όπως είπε μεταξύ άλλων, για την ανάδειξη των 21 Ευρωβουλευτών θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης γιατί, όπως είπε, «πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού ανιτπροσώπου πρέπει να τον έχει ο πολίτης και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προδιορισμένων βουλευτών». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό υπήρξε γόνιμος προβληματισμός για το αν θα πρέπει να υπάρξει διαίρεση των περιφερειών «θεωρώ όμως η μια επικράτεια όπως παγίως ισχύει από το 1981 πρέπει να ισχύσει και τώρα».

Αναφορικά στην επιστολική ψήφο ο κ.Μητσοτάκης είπε πως «είναι κάτι που έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κρατη και είναι ώρα να ισχύσει στον τόπο μας. Είναι μια ιστορική τομή καθώς η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει και αποτελεί μια γενναία μεταρρύθμισης καθώς διευρύνει το εκλογικό σώμα και είναι η πιο ισχυρή απαντηση στην αποχή» είπε για την επιστολική ψήφο ο πρωθυπουργός.

«Έτσι στο εξωτερικό δεν θα υπάρχει πια ανάγκη να δημιουργήσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα. Έτσι κάθε απόδημος που είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δεν θα χρειάζεται να ταξιδέψει εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα. Θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι του ή την εργασία του με όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

gazzetta.gr

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μίλτου Ζαμπάρας με εκπρόσωπους  του Σωματείου ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, με τον  Πρόεδρο κ. Μάττα Λεωνίδα και τον Ταμία κ. Κούρτη Φάνη, οι οποίοι έθεσαν στον βουλευτή ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο καθώς και το νέο φορολογικό της κυβέρνησης. 

Το σωματείο ανέφερε ότι σκοπός της Κυβέρνησης με το φορολογικό νομοσχέδιο έχει σκοπό την εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων, την υπαλληλοποίηση 750.000 ανθρώπων που θα στελεχώσουν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και πολυεθνικές και την παροχή νέων φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο.

Ο Μίλτος Ζαμπάρας μετά την ανάλυση των θεμάτων από το Σωματείο, ανταποκρίθηκε θετικά καθώς με την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, θα μπορέσουν οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να ανεβάσουν το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουν στη κοινωνία και για αυτό δεσμεύτηκε να τους βοηθήσει για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ