Τετάρτη, 17η Απριλίου 2024  12:25: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα είχε καταθέσει στεφάνι στο Πάρκο Ελευθερίας, όπου βρίσκεται το μνημείο του ΕΑΤ – ΕΣΑ – Αποχωρώντας από το μπλοκ, περπάτησε 50 μέτρα χαιρετώντας τους πάντες και έστριψε δεξιά

Στην πορεία για το Πολυτεχνείο έδωσε το «παρών» τελικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, που πάντως φωτογραφήθηκε μαζί με το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ που είχε συγκεντρωθεί στα Χαυτεία, στην οδό Σταδίου, αντάλλαξε χαιρετισμούς και μέσα σε λίγα λεπτά, αποχώρησε. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποχωρώντας από το μπλοκ, ο κ. Κασσελάκης χαιρέτισε τους πάντες πολύ ευγενικά και μετά από 50 μέτρα περπάτημα, έστριψε δεξιά.

Στο μπλοκ της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η Ρένα Δούρου, με την οποία ο κ. Κασσελάκης πόζαρε αγκαζέ, αλλά και άλλα στελέχη του κόμματος, όπως η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη, η Ελένη Αυλωνίτου, ο Στέλιος Παππάς, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Τρύφων Αλεξιάδης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Πέτρος Παππάς.

Η παρουσία του ήταν αιφνιδιαστική, καθώς νωρίτερα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να έχει κοινή συμμετοχή με τον πρόεδρο του κομματος στους εορτασμούς, καθι κατέθεσε μόνη της στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνείου.

Ο κ. Κασσελάκης κατέθεσε το πρωί στεφάνι στο μνημείο του ΕΑΤ ΕΣΑ, στο πάρκο Ελευθερίας.

Φωτογραφίες αρχειου Eurokinissi

protothema.gr

Η αιματοβαμμένη σημαία – σύμβολο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 έχει τη δική της ιστορία.

Κάθε επανάσταση, κάθε εξέγερση έχει τα δικά της σύμβολα. Η εξέγερση των φοιτητών ενάντια στη χούντα τον Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο, έχει το δικό της. Είναι η αιματοβαμμένη ελληνική σημαία που κάθε χρόνο μπαίνει στην κεφαλή της πορείας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η σημαία – σύμβολο δεν βρίσκεται στα χέρια κάποιου οργάνου των φοιτητών. Βρίσκεται στα χέρια των φοιτητών της ΠΑΣΠ, της οργάνωσης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ.

Πριν αναφερθούμε στον λόγο που το σύμβολο αυτό βρίσκεται στα χέρια της ΠΑΣΠ, ας κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή.

Η σημαία αυτή, λοιπόν, ήταν μια από τις πολλές ελληνικές σημαίες που είχαν κρεμάσει οι φοιτητές στα κάγκελα του Πολυτεχνείου τις ημέρες της εξέγερσης το 1973. Με την εισβολή του τανκ, πολλοί ήταν οι φοιτητές που τραυματίστηκαν. Το αίμα τους «έβαψε» το προαύλιο του ιστορικού ιδρύματος, τα τσακισμένα κάγκελα, τα ρούχα τους, τις σημαίες και οτιδήποτε άλλο. Είναι γνωστές, άλλωστε, οι μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων που ανέφεραν πως την επόμενη ημέρα, αστυνομικοί με μάνικες προσπαθούσαν να καθαρίσουν τον χώρο από τα αίματα.

Ο Τζώρτζης Αθανασιάδης και ο θρύλος για το πλύσιμο
Άρα η συγκεκριμένη σημαία δεν ήταν η μόνη που είχε πάνω της αίματα. Ήταν, όμως, η μόνη που διασώθηκε. Το ποιος ή ποια τη διέσωσε είναι (και μάλλον θα παραμείνει για πάντα) ένα μυστήριο. Ο μόνος που ήξερε ήταν ο εκδότης της «Βραδυνής» Τζώρτζης Αθανασιάδης. Στα δικά του χέρια βρέθηκε η σημαία. Του την πήγε κάποιος. Τίποτα περισσότερο.

Τα γραφεία της «Βραδυνής» ήταν τότε κοντά στο Πολυτεχνείο οπότε το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε είναι πως κάποιος πήρε τη σημαία στα χέρια του και προκειμένου να τη διασώσει την έδωσε στον Αθανασιάδη θεωρώντας πως θα είναι ασφαλής.

Ο Τζωρτζης Αθανασιάδης μετά την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, παρέδωσε την αιματοβαμμένη σημαία στην Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος, την ΕΦΕΕ. Τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης η σημαία ήταν «χρεωμένη» στο Κεντρικό Συμβούλιο της Ένωσης. Ποτέ δεν βρισκόταν σε ένα σημείο. Για λόγους ασφαλείας οι φοιτητές που την κρατούσαν της άλλαζαν διαρκώς θέση.

Το μόνο δεδομένο είναι πως από τα χέρια του Αθανασιάδη η σημαία βρέθηκε σε εκείνα του τότε προέδρου της ΕΦΕΕ, Γιώργου Σταματάκη που άνηκε στην ΚΝΕ. Όταν η ΠΑΣΠ έγινε πρώτη δύναμη στην ΕΦΕΕ η σημαία παραδόθηκε στον Στέφανο Τζουμάκα, τότε πρόεδρο της φοιτητιώσας νεολαίας του ΠΑΣΟΚ.

Η περιπέτεια της σημαίας ξεκινάει όταν ουσιαστικά (και όχι τυπικά) παύει να υπάρχει η ΕΦΕΕ το 1980. Οι φοιτητές δεν μπόρεσαν να τα βρουν και να εκλέξουν νέο Κεντρικό Συμβούλιο και κάπως έτσι η σημαία βρέθηκε στα χέρια του τότε προέδρου της ΠΑΣΠ Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος πρόεδρος της ΕΦΕΕ.

Ο Παπουτσής στη συνέχεια την παρέδωσε στον Χατζημιχάλη και εκείνος με τη σειρά του (το 1982) στον Τσαμουργκέλη και από εκείνον (το 1987) στον Τόγια, μετέπειτα βουλευτή Βοιωτίας με το ΠΑΣΟΚ.

Η σημαία για πολλά χρόνια πήγαινε από σπίτι σε σπίτι και… «έζησε» πολλές περιπέτειες. Ο θρύλος, μάλιστα, θέλει να έχει πλυθεί κιόλας μια φορά όταν η μητέρα ενός φοιτητή την βρήκε κρυμμένη, θεώρησε πως τα σημάδια από το αίμα ήταν λεκέδες και την έβαλε στο πλυντήριο. Όσο… χαριτωμένη και αν είναι, πάντως, η συγκεκριμένη ιστορία, δεν είναι σίγουρο ότι ισχύει ή αν απλά είναι ένα πολιτικό ανέκδοτο που κυκλοφόρησε μεταξύ των φοιτητών ακριβώς για να δείξει την αστειότητα του να πηγαίνει η σημαία-σύμβολο μιας ολόκληρης εξέγερσης από σπίτι σε σπίτι.

Από ένα σημείο και μετά είναι γνωστό πως η σημαία φυλασσόταν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη που θεωρήθηκε το πιο ασφαλές μέρος. Το 2008, ωστόσο, ο τότε Γραμματέας του κόμματος Γιάννης Ραγκούσης την παρέδωσε και πάλι στην ΠΑΣΠ.

Το 2019 είναι η χρονιά που παραλίγο η σημαία να αλλάξει χέρια. Όπως είχε γίνει γνωστό τότε, τη φύλαξη εκείνη την περίοδο την είχαν αναλάβει τα μέλη της ΠΑΣΠ στην ΑΣΟΕΕ. Όταν οι συγκεκριμένοι φοιτητές προσχώρησαν στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ λίγο έλειψε να πάρουν μαζί τους και τη σημαία του Πολυτεχνείου, κάτι που οι παραμένοντες στην ΠΑΣΠ (με μπόλικο παρασκήνιο και ισχυρές πιέσεις) κατάφεραν και απέτρεψαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Γιατί παραμένει στα χέρια της ΠΑΣΠ
Από τότε ακολουθείται το γνωστό… «πρωτόκολλο». Κάθε 17η Νοέμβρη η σημαία εμφανίζεται μπροστά από την κεντρική πύλη του ΕΜΠ λίγη ώρα αφότου έχει γίνει το προσκλητήριο νεκρών, στη συνέχεια μέσω της Ακαδημίας (ή τα γύρω στενά) μπαίνει στην κεφαλή της πορείας και πριν ξεκινήσουν οι υπόλοιποι διαδηλωτές, οι φοιτητές που την κρατάνε φτάνουν στην αμερικάνικη πρεσβεία, προχωρούν σε μια συμβολική διαμαρτυρία και στη συνέχεια δημιουργούν έναν τεχνητό συνωστισμό στη διάρκεια του οποίου η σημαία «χάνεται» μέσα σε κάποια τσάντα.

Αμέσως μετά, οι φοιτητές της ΠΑΣΠ φεύγουν από το σημείο χωρίς κανείς από τους παρευρισκόμενους να ξέρει πού είναι η σημαία η οποία επανεμφανίζεται ακριβώς έναν χρόνο αργότερα για να ακολουθηθεί ξανά το ίδιο «πρωτόκολλο».

Αν κάποιος ρωτήσει έναν φοιτητή της ΠΑΣΠ «γιατί η αιματοβαμμένη σημαία-σύμβολο μιας εξέγερσης, βρίσκεται στα χέρια μιας συγκεκριμένης φοιτητικής παράταξης» η απάντηση που θα λάβει είναι «και ποιος να την έχει;».

Η ΠΑΣΠ στηρίζει την «αιχμαλωσία» της σημαίας στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ΕΦΕΕ και αδιαφορεί για τις φωνές που λένε πως πρέπει να παραδοθεί στους ανθρώπους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ) ή στην Πρυτανεία του ΕΜΠ.

Κατά καιρούς η σπουδάζουσα νεολαία του ΠΑΣΟΚ έχει δεχθεί σκληρή κριτική αλλά η απάντηση είναι πάντα ίδια: «Ας συγκροτηθεί ξανά ΚΣ της ΕΦΕΕ και εμείς θα την παραδώσουμε την επόμενη ημέρα». Βέβαια, αυτό είναι μάλλον απίθανο να συμβεί αν σκεφτεί κανείς πως οι φοιτητικές νεολαίες δεν μπορούν καν να συμφωνήσουν στην έκδοση κοινών αποτελεσμάτων στις φοιτητικές εκλογές. Υπάρχει, βέβαια, και το άλλο που ολοκληρώνει τον όλο παραλογισμό.

Οι νεολαίοι της ΠΑΣΠ, αφού παραδέχονται πως το σύμβολο αυτό δεν ανήκει σε μια παράταξη αλλά σε ολόκληρη τη νεολαία, σε ολόκληρο τον λαό, λένε πως εάν και εφόσον συγκροτηθεί ξανά κάποια στιγμή το ΚΣ της ΕΦΕΕ θα πρέπει και η ΠΚΣ (η φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ) να παραδώσει τη σφραγίδα της ιστορικής ΕΦΕΕ και κυρίως τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις της ταραγμένης περιόδου πριν και μετά την εξέγερση!

Και επειδή αυτό είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν πρόκειται να συμβεί, ο παραλογισμός και το κρυφτό είναι δεδομένο πως θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Φωτογραφία Eurokinissi

reader.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη καθώς εντοπίστηκε το «μαύρο» κουτί της επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity 57.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το καταγραφικό έχει υποστεί μεγάλες φθορές και είναι αμφίβολο αν μπορεί να αντληθεί κάποια πληροφορία από αυτό. Θυμίζουμε πως από το σημείο της σύγκρουσης στα Τέμπη είχε βρεθεί μόνο το καταγραφικό της εμπορικής αμαξοστοιχίας από το οποίο οι τεχνικοί από την Γένοβα και την Αθήνα που το εξέτασαν την περασμένη άνοιξη δεν μπόρεσαν να εξάγουν κάποια στοιχεία καθώς και αυτό είχε υποστεί ζημιά μετά τη σύγκρουση.

Την ίδια στιγμή οι έρευνες στο σημείο όπου φυλάσσονται τα βαγόνια συνεχίζονται με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως βρέθηκε βιολογικό υλικό το οποίο έχει σταλεί για ανάλυση σε μια προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να ταυτοποιηθεί το 57ο θύμα.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023 18:34

Μαθητές γυμνασίου «όμηροι» χάκερ

Η μητέρα της μαθήτριας Γυμνασίου ήταν ακόμα αναστατωμένη καθώς περιέγραφε τα όσα συνέβησαν στην κόρη της και πολλούς άλλους μαθητές Γυμνασίου στα βόρεια προάστια των Αθηνών, οι οποίοι έπεσαν θύματα μια νέας μορφής διαδικτυακού εκφοβισμού.

Το απόγευμα η κόρη της δέχθηκε ένα προσωπικό μήνυμα από αριθμό συμμαθητή της σε διαδικτυακή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων. Στην αρχή παραξενεύτηκε καθώς δεν μιλάει πολύ με το συγκεκριμένο παιδί. Δέχθηκε μια αναπάντητη κλήση και έπειτα ο ίδιος την παρακάλεσε να του αποστείλει τα τέσσερα τελευταία ψηφία του αριθμού αυτού που έβλεπε στην οθόνη του κινητού της. Η μαθήτρια έστειλε τους αριθμούς και ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να μπει πλέον στην εφαρμογή. Η μητέρας της κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. «Στέλνω μήνυμα επί τόπου στην κόρη μου, που βρίσκεται δίπλα μου. Και μου απαντάει ένας άλλος σαν να είναι η κόρη μου και μου γράφει: “έλα, θα μου κάνεις μία χάρη;. Έβλεπα ότι κάποιος άλλος ενεργεί σαν να είναι το παιδί μου».

Η κόρη της δεν ήταν το μοναδικό θύμα

Μητέρα και κόρη ξεκίνησαν να ενημερώνουν μαθητές και γονείς για το περιστατικό. Οσο επικοινωνούσε με τους υπόλοιπους, κατάλαβε πως η κόρη της δεν ήταν το μοναδικό θύμα. Και άλλοι μαθητές είχαν «χακαριστεί» με αποτέλεσμα κάποιος άγνωστος χρήστης να έχει πάρει τον έλεγχο του λογαριασμού τους στη συγκεκριμένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και να στέλνει μηνύματα από τον αριθμό τους, προσποιούμενος ότι είναι αυτοί. «Δεν μου έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Πήρε έκταση πάρα πολύ γρήγορα», αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Μόλις της κοινοποιήθηκε το πρόβλημα, η ίδια το γνωστοποίησε στους γονείς, το 15μελές του σχολείου καθώς και τη διεύθυνση, για να μην αυξηθούν τα κρούσματα: «Ελέγξτε όλοι με τα παιδιά σας το κινητό τους. Να σας στείλουν δοκιμαστικά ένα μήνυμά από την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων να δείτε αν θα έρθει σε εσάς τους ίδιους ή θα απαντήσει κάποιος άλλους. Αν λάβουν κλήση στο κινητό τους από περίεργο αριθμό με 11 ψηφία να μην το σηκώσουν και να μην πουν σε ΚΑΝΕΝΑΝ από ποια ψηφία αποτελείται αυτός ο αριθμός!».

«Ολοι οι γονείς είναι αναστατωμένοι. Δεν κοιμηθήκαμε όλο το βράδυ», αναφέρει μητέρα μαθητή στην «Κ», λέγοντας πως η ενημέρωση που έλαβε εκείνη τη στιγμή προστάτευσε την ίδια και τον γιο της. «Ελα, θέλω μια χάρη. Απάντα», ήταν το μήνυμα που έλαβε η γυναίκα, ενώ ο 11χρονος γιος της έλαβε μήνυμα στο οποίο ο χρήστης του απευθυνόταν ονομαστικά. «Έλα Γιάννη*! Τι κάνεις; Πώς είσαι;». Μπλόκαραν απευθείας τον αριθμό.

«Μπαίνω σε μια συνομιλία μαζί του και τον ρωτάω: “γιατί το κάνεις αυτό;” Και μου λέει ότι “για πλάκα” και αρχίσει να βρίζει»

Η μητέρα, η κόρη της οποίας είχε πέσει θύμα, έστειλε προσωπικό μήνυμα σε έναν από τους μολυσμένους λογαριασμούς που είχε “εισβάλει” σε μια ομαδική συνομιλία μαθητών ρωτώντας τον χρήστη τον λόγο που κάνει κάτι τέτοιο. «Μπαίνω σε μια συνομιλία μαζί του και τον ρωτάω: “γιατί το κάνεις αυτό;” Και μου λέει ότι “για πλάκα” και αρχίσει να βρίζει», σημειώνει. Το περιστατικό έχει ήδη επηρεάσει την ψυχολογία των παιδιών, καθώς όπως περιγράφουν οι μητέρες με τις οποίες επικοινώνησε η «Κ», τους έπιασε πανικός, φοβούμενοι ότι έχουν παραβιαστεί οι λογαριασμοί και τα προσωπικά τους δεδομένα ενώ πλέον δεν μπορούσαν να εμπιστευτούν τους φίλους τους.

Στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

«Εχουμε καταγγελίες στην πλατφόρμα για αντίστοιχα φαινόμενα», σημειώνει με τη σειρά της η Αντωνία Τόρρενς, Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Μέριμνας Οικογένεια και Παιδιού. Οπως επισημαίνει, μετά την πανδημία παρατηρείται πως η έκφραση της βίας είναι δυσανάλογη σε σχέση με την αφορμή από την οποία ξεκινά, κάτι το οποίο ισχύει και για τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

Οι γονείς των μαθητών του σχολείου απευθύνθηκαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να δουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν ενώ παράλληλα, κάποιοι επικοινώνησαν και με την ίδια την εταιρεία της εφαρμογής ζητώντας οδηγίες για το πώς θα προστατευτούν οι λογαριασμοί των παιδιών τους, διαδικασία που απαιτεί επίσης κάποια βήματα και δεν μπορούσε να γίνει άμεσα εκείνη τη στιγμή που είχε παραβιαστεί ο λογαριασμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι λογαριασμοί στην εφαρμογή που είχαν χακαριστεί άρχισαν σταδιακά να απελευθερώνονται ενώ δεν υπάρχει καμία καταγγελία ότι ο χρήστης προσπάθησε να αποσπάσει κάποιο χρηματικό ποσό.

* Για λόγους προστασίας της ταυτότητας του παιδιού, χρησιμοποιείται άλλο όνομα.

Πηγή: kathimerini.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023 18:32

Όλοι εναντίον όλων στο Μεσολόγγι

Σχεδόν έτσι έχουν τα πράγματα. Ο Κώστας Λύρος κατέθεσε ένσταση για το εκλογικό αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής, ενώ ο Νίκος Καραπάνος για την πρώτη Κυριακή.

Ο απερχόμενος δήμαρχος κατηγορεί το νεοεκλεγέντα ότι του πετάει λάσπη μέσω ανώνυμων τρολς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο Σπύρος Διαμαντόπουλος του ζητά να ανακαλέσει δημόσια αυτή την κατηγορία προειδοποιώντας με δικαστήρια για να προστατεύσει την τιμή του.

Το θέμα της ενημέρωσης του νέου δημάρχου στο Μεσολόγγι τέθηκε πολύ γρήγορα πριν προκύψουν οι ενστάσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών και έφερε αρκετές εντάσεις. Ο νέος δήμαρχος Σπ. Διαμαντόπουλος καταγγέλλει ότι ο Κώστας Λύρος τον κάλεσε επισήμως για ενημέρωση την… ημέρα που κατέθεσε την ένσταση στο εκλογοδικείο, ενώ νωρίτερα ο Κώστας Λύρος κατήγγειλε τον Σπύρο Διαμαντόπουλο για επισκέψεις στις υπηρεσίες του δήμου δίκη αστυνομικών επιχειρήσεων.

Τελικά στο Μεσολόγγι λίγο – πολύ όλοι φαίνεται ότι θέλουν τα άσχημα του προεκλογικού κλίματος να παραμείνουν για αρκετό καιρό πάνω από τα δημοτικά δρώμενα. Και είτε τα δικαστήρια επικυρώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, είτε όχι (πράγμα ίσως απίθανο) με τη φόρα που έχουν πάρει στο Μεσολόγγι θα παραμείνουν για πολύ καιρό ως φαίνεται σε φάση εκλογικής… αντιπαράθεσης…

Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 05/10/2023

Του:               Παύλου Σαράκη, Βουλευτή Επικρατείας
ΠΡΟΣ:           Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Την κ. Υπουργό Εσωτερικών
 
ΘΕΜΑ:        «Διάβρωση της ακτογραμμής Αντιρρίου – Ρίζας, στην Αιτωλοακαρνανία»

 

Κύριοι Υπουργοί και Κυρία Υπουργέ,

Την τελευταία δεκαετία, παρουσιάζεται έντονη διάβρωση της ακτογραμμής της παραλιακής ζώνης από το Αντίρριο έως και την Ρίζα, στην Αιτωλοακαρνανία, η οποία, πλέον, εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο. Η ακτογραμμή αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό οικιστική ζώνη, με αποτέλεσμα η διάβρωσή της να μην απειλεί μόνο τις περιουσίες των κατοίκων, αλλά και τις ζωές τους. Άλλωστε, το υψόμετρο του οικισμού του Αντιρρίου, της Μακύνειας και της Ρίζας δεν ξεπερνά, κατά πολύ, το ένα μέτρο. Υφίσταται, λοιπόν, ο κίνδυνος, ολόκληρες περιοχές να μετατραπούν από χερσαίες σε θαλάσσιες. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι, μόλις τον Νοέμβριο του 2021, με ένα μικρής έκτασης πλημμυρικό φαινόμενο, μέσα σε τριάντα λεπτά, η θάλασσα μετέτρεψε τον κεντρικό δρόμο του Αντιρρίου σε ποτάμι και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβίσει μία ηλικιωμένη γυναίκα από την ισόγεια κατοικία της στο κέντρο του ανωτέρω χωριού. Περαιτέρω, η δυτική προβλήτα του Αντιρρίου έχει ήδη διαβρωθεί δραματικά, καθιστώντας το μεγαλύτερο τμήμα της ακατάλληλο για να «δένουν» τα καράβια, που εκτελούν το δρομολόγιο Ρίο-Αντίρριο. Η θάλασσα, δε, σε ορισμένα σημεία, έχει ήδη φτάσει στις αυλές των σπιτιών και των παραλιακών καταστημάτων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί :

 1. Έχει πραγματοποιηθεί σχετική μελέτη για την αντιμετώπιση του ως άνω προβλήματος; Αν όχι, γιατί;
 1. Γιατί δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί τα απαραίτητα έργα για την αποφυγή ή έστω, τον περιορισμό, της διάβρωσης της ως άνω ακτογραμμής, καθώς και για την αποκατάσταση της παραλιακής οδού; Ειδικότερα, γιατί δεν έχουν, έστω, τοποθετηθεί πλευρικά τοιχία στον παραλιακό δρόμο;
 2. Υφίσταται σχετικός προγραμματισμός των Υπουργείων σας για την αντιμετώπιση του ως άνω προβλήματος;

Ο ερωτών βουλευτής

ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΑΚΗΣ

 Επισυνάπτονται:

 • Σελίδα με αριθμούς πρωτοκόλλου εγγράφων που κατατέθηκαν σχετικά με το θέμα της παρούσας σε Υπηρεσίες & Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 • Δυο σελίδες ενημερωτικού εντύπου που απεικονίζουν με φωτογραφίες την διάβρωση των ανωτέρω ακτών με σχετικό σχολιασμό.
 • Emails & αιτήματα προς αρμόδιους αποδέκτες που δρομολόγησε ιδιοκτήτης ακινήτου της επίμαχης περιοχής.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Σχετικά με τις με αριθ. πρωτ.1046/05-10-2023, 1067/09-10-2023 και 1242/19-10-2023

Ερωτήσεις.

Σε απάντηση των με αριθ. πρωτ. 1046/05-10-2023, 1067/09-10-2023 και 1242/19-10-2023

Ερωτήσεων, που κατέθεσαν οι Βουλευτές του Πίνακα Διανομής, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν.2971/2001, όπως ισχύει: «… 2. Αν από τη διάβρωση απειλείται ιδιωτικό ακίνητο, μπορεί να επιτραπεί στον κύριό του να κατασκευάσει με δαπάνη του προ της ιδιοκτησίας του και με την επίβλεψη μηχανικού, που έχει από το νόμο σχετικό δικαίωμα, τα προστατευτικά έργα της παραγράφου 1, βάσει μελέτης η οποία θεωρείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της οικείας Περιφέρειας, που έχει και τον έλεγχο του έργου, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της ίδιας Περιφέρειας σχετικά με τη συμβατότητα του συγκεκριμένου έργου με το Περιφερειακό Σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Τα κατασκευασθέντα έργα, εφόσον εμπίπτουν σε χώρους που ανήκουν στο Δημόσιο, δεν θεωρούνται ως όριο ιδιοκτησίας….».

Αιτήματα των ενδιαφερομένων για την κατασκευή των ανωτέρω έργων, υποβάλλονται στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία με πλήρη φάκελο που περιλαμβάνει: α) ακτομηχανική μελέτη (σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει ο νόμος για το συγκεκριμένο σκοπό, δηλαδή τη διάβρωση), β) τοπογραφικό διάγραμμα στο οποίο να απεικονίζονται οι οριογραμμές αιγιαλού-παραλίας και τα προς κατασκευή έργα και γ) απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ). Για την αδειοδότηση των προστατευτικών έργων εκδίδεται απόφαση Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν σύμφωνης γνώμης των

Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ναυτιλίας, του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου και απλή γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

 

 

ΘΕΜΑ: Σχετικά με τις με αριθ. πρωτ.1046/05-10-2023, 1067/09-10-2023 και 1242/19-10-2023 Ερωτήσεις.

Σε απάντηση των με αριθ. πρωτ. 1046/05-10-2023, 1067/09-10-2023 και 1242/19-10-2023 Ερωτήσεων, που κατέθεσαν οι Βουλευτές του Πίνακα Διανομής, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν.2971/2001, όπως ισχύει: «... 2. Αν από τη διάβρωση απειλείται ιδιωτικό ακίνητο, μπορεί να επιτραπεί στον κύριό του να κατασκευάσει με δαπάνη του προ της ιδιοκτησίας του και με την επίβλεψη μηχανικού, που έχει από το νόμο σχετικό δικαίωμα, τα προστατευτικά έργα της παραγράφου 1, βάσει μελέτης η οποία θεωρείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της οικείας Περιφέρειας, που έχει και τον έλεγχο του έργου, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της ίδιας Περιφέρειας σχετικά με τη συμβατότητα του συγκεκριμένου έργου με το Περιφερειακό Σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Τα κατασκευασθέντα έργα, εφόσον εμπίπτουν σε χώρους που ανήκουν στο Δημόσιο, δεν θεωρούνται ως όριο ιδιοκτησίας......

Αιτήματα των ενδιαφερομένων για την κατασκευή των ανωτέρω έργων, υποβάλλονται στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία με πλήρη φάκελο που περιλαμβάνει: α) ακτομηχανική μελέτη (σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει ο νόμος για το συγκεκριμένο σκοπό, δηλαδή τη διάβρωση), β) τοπογραφικό διάγραμμα στο οποίο να απεικονίζονται οι οριογραμμές αιγιαλού-παραλίας και τα προς κατασκευή έργα και γ) απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ). Για την αδειοδότηση των προστατευτικών έργων εκδίδεται απόφαση Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν σύμφωνης γνώμης των

Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ναυτιλίας, του οικείου Περιφερειακού

Συμβουλίου και απλή γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ50 χρόνια πριν:
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου έσωσε την τιμή της ελληνικής κοινωνίας
 
Στην επέτειο των 50 χρόνων, οι Πράσινοι νιώθουν την ανάγκη να υπερασπιστούν το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από τη φθορά. Και να το συνδέσουν με επίκαιρους αγώνες για τη Δημοκρατία και τη Φύση.

Εκτός από την κομματική καπηλεία και τη συκοφάντηση που συστηματικά υφίσταται από τη Δεξιά και την ακροδεξιά, η υποβάθμιση και η αλλοίωση της εξέγερσης της νεολαίας τον Νοέμβρη του 1973 γίνεται τα τελευταία χρόνια και από ανιστόρητα νεοσυντηρητικά πολιτικά και κοινωνικά ρεύματα.

Αντίθετα και με τις φθοροποιές θεωρίες περί εξαργύρωσης των αγώνων, η θετική κληρονομιά του Πολυτεχνείου παραμένει αναμφισβήτητη:
 • Ο αγώνας των φοιτητών και της νεολαίας το 1973 ανέδειξε τον αυταρχισμό, τη βία, τη λογοκρισία της στρατιωτικής χούντας, έκλεισε τον δρόμο στην «ελεγχόμενη δημοκρατία» που δρομολογούσε (κάτι που θα κρατούσε κλειστές για τη χώρα μας τις πόρτες της Ευρώπης) και έσωσε την τιμή της ελληνικής κοινωνίας και των περισσότερων πολιτικών της εποχής.
 • Ήταν ένας αγώνας ακηδεμόνευτος, αυθόρμητος, πολύχρωμος και ανοικτός σε όλα τα ρεύματα που ήθελαν να συγκρουστούν με τη χούντα αλλά δεν ήταν καθόλου πολιτικά ουδέτερος: έθετε το θέμα της Δημοκρατίας αλλά και της εξάρτησης από ξένες δυνάμεις.
 • Αφύπνισε πολιτικά πρόσωπα και πολίτες, οδήγησε στην όξυνση της καταστολής αλλά και των εσωτερικών αντιθέσεων της χούντας, που για την επιπλέον αποδοχή της στην κοινωνική συνείδηση επιχείρησε τυχοδιωκτικά μια εθνική επιτυχία, με το πραξικόπημα στην Κύπρο και την ένωσή της με την Ελλάδα. Αυτό έφερε και την κατάρρευσή της.
 • Ως η τελευταία συλλογική εποποιΐα της χώρας, σημάδεψε τη δημοκρατική κουλτούρα μιας ολόκληρης γενιάς.

Η χούντα του 1967, οι αντιστάσεις και η μεταπολίτευση του 1974 αποτελούν πια μια σημαντική ιστορική περίοδο αλλά η Δημοκρατία κινδυνεύει σήμερα πολύ περισσότερο να χάσει την ουσία και το νόημά της, παρά να καταλυθεί από τανκς.

Βεβαίως, πάντα είχαμε δημοκρατικό έλλειμμα στην Ελλάδα. Σημειώνουμε την ανυπαρξία του Διαφωτισμού στην πνευματική ζωή της χώρας, τον υπερσυγκεντρωτισμό του κράτους, την αδύναμη κοινωνία των πολιτών, την επιβολή ξένων κέντρων αποφάσεων και συμφερόντων, την ιδιοτέλεια της ελληνικής οικονομικής ελίτ που ήταν πάντα έξω από τη χώρα, αλλά και την ύπαρξη μη εκλεγμένων πόλων εξουσίας, όπως το πελατειακό σύστημα και η εκκλησία. Η Δημοκρατία δεν ήταν ποιοτική, δεν ήταν βίωμα του πληθυσμού και μόνο ένα μικρό ποσοστό του αντιδρά έμπρακτα, θεωρώντας φυσιολογική την κατάσταση. Πρόκειται για το φαινόμενο της περιορισμένης δημοκρατίας (restricted democracy), μιας δημοκρατίας «ψαλιδισμένης» και «κυνικής», ένα μοντέλο που παραπέμπει στην προδικτατορική πολιτική εμπειρία.

Όμως και σήμερα η Δημοκρατία προσβάλλεται και απειλείται. Το φαινόμενο της «ελεγχόμενης δημοκρατίας», ακόμη και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ουγγαρία ή η Πολωνία, υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία είναι υπόθεση διαρκούς αγώνα ενεργών πολιτών και όχι μόνο τυπικών θεσμών. Για να υπάρξει ουσιαστική Δημοκρατία, χρειάζεται επιτακτικά:
 • Το Κράτος Δικαίου, ως όριο και ανάχωμα στην αυθαιρεσία της εξουσίας.
 • Ενεργούς πολίτες που οικοδομούν όραμα για όλη την κοινωνία και δεν περιορίζονται να «κοιτάζουν τη δουλειά τους» και το στενό προσωπικό τους συμφέρον.

Οι υποκλοπές μένουν ατιμώρητες, οι ανεξάρτητες αρχές υποβαθμίζονται, η αυθαιρεσία της αστυνομίας και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη συνεχίζονται, το Δημαρχοκεντρικό ή Περιφερειαρχοκεντρικό ενισχύεται, η δυνατότητα διαβούλευσης για “αναπτυξιακά” έργα εντός προστατευόμενων περιοχών και η συμμετοχή τοπικών φορέων στις διαδικασίες περιβαλλοντικής διαχείρισης περιορίζονται, οι πολιτικά ή/και οικονομικά ισχυροί παρακάμπτουν τις διαδικασίες ενώ στους αδύναμους εξαντλείται όλη η αυστηρότητα.

Υπάρχει ανάγκη για νέα μέτωπα υπεράσπισης της δημοκρατίας: κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, περιβαλλοντική βιωσιμότητα, διαγενεακή δικαιοσύνη ιδίως απέναντι στη νέα γενιά, νέα πρότυπα ευημερίας και νέες ισορροπίες με τη φύση, που θα αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της και θα προλάβουν τις επόμενες πανδημίες, δίκαιη μετάβαση σε ένα κόσμο χωρίς συγκρούσεις για υδρογονάνθρακες ή ζώνες επιρροής.

Είναι πάντα επίκαιρη η ρήση του Μακιαβέλλι: η εξουσία διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα. Και τα πράγματα γίνονται χειρότερα στον βαθμό που δεν υπάρχει αξιόπιστη και δημιουργική αντιπολίτευση. 

Οι νέοι κι οι νέες της χώρας μας έχουν κουραστεί ν’ ακούνε πως αποτελούν το μέλλον! Χρειάζονται έμπνευση και όραμα. Θέλουν να ορίζουν οι ίδιοι/-ες τις τύχες τους και το Πολυτεχνείο δείχνει ακόμη τον δρόμο!
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στάση που θύμισε την Χρυσή Αυγή στη Βουλή, από τους Σπαρτιάτες σήμερα που γίνεται η επετειακή συνεδρίαση για το Πολυτεχνείο.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών απουσιάζει επιδεικτικά από την  επετειακή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη 17η Νοέμβρη και την επέτειο του Πολυτεχνείου όπου τηρείται ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των Αγωνιστών και των Θυμάτων της εξέγερσης των φοιτητών.

Όπως σχολίαζαν έμπειροι κοινοβουλευτικοί πρόκειται για ακόμα μια πράξη που αποδεικνύει τους ιδεολογικούς διαύλους μεταξύ των δύο χώρων

newsit.gr

Εκλογές του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας, θα πραγματοποιηθούν στις 17 Δεκεμβρίου όπως αναφέρει ο Σύλλογος με ανακοίνωσή του

Ανακοίνωση Εκλογών

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Νομού Αιτωλοακαρνανίας κατόπιν συνεδριάσεως στις 9/11/2023 αποφάσισε τα παρακάτω:

1) Η Γενική Συνέλευση των μελών και η διενέργεια εκλογών για νέο διοικητικό συμβούλιο, εξελεγκτική επιτροπή και αντιπροσώπων για την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας να γίνει στις 17 Δεκεμβρίου 2023 στο γραφείο του Συλλόγου ( Δημητρακάκη 6 πλησίον Πλατείας Ειρήνης).

2) Η συνδρομή για τα δύο τελευταία έτη ορίζεται στα δέκα (10) €.

3) Αιτήσεις υποψηφιοτήτων θα γίνονται δεκτές μέχρι της 4ης Δεκεμβρίου 2023, ημέρα Δευτέρα στο γραφείο του Συλλόγου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος

Ρέντζιος Ευάγγελος

agrinionews.gr

 

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

του Δημήτρη Καζάκη

«Το μεγάλο μονοπώλιο σ’ αυτή τη χώρα είναι το μονοπώλιο του χρήματος. Όσο υπάρχει αυτό, η παλιά μας ποικιλία, ελευθερία και ιδιωτική πρωτοβουλία στην ανάπτυξη είναι εκτός συζήτησης.»[1] Αυτά έλεγε ο Γούντροου Ουίλσον στα 1911, ο οποίος ως ηγέτης του Προοδευτικού Κινήματος, έγινε ο 28ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών (1913-1921).

Η διαπίστωση αυτή, που δεν θα βρείτε κανέναν Έλληνα πολιτικό, κανένα ελληνικό κοινοβουλευτικό κόμμα τόσο της δεξιάς, όσο και της αριστεράς, να τολμά να την επαναλάβει στις μέρες μας, είναι κάτι περισσότερο από αλήθεια. Όχι μόνο τότε, αλλά πολύ περισσότερο σήμερα. Το μονοπώλιο του χρήματος υπήρξε το εύφορο έδαφος πάνω στο οποίο καλλιεργήθηκαν όλες οι πολιτικές μηχανορραφίες που οδήγησαν στους παγκόσμιους πολέμους, τα μεγάλα κραχ, τις μακρόχρονες περιόδους ύφεσης, τις κάθε λογής εκτροπές από τον κοινοβουλευτισμό και τις δικτατορίες.

Είναι επίσης η θεμελιώδης αιτία της επίσημης χρεωκοπίας και κατάρρευσης της Ελλάδας. Η μετατροπή της χώρας σε «τραπεζοκεντρική οικονομία» με ενεργητικά ακόμη και σήμερα σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερα του ΑΕΠ, δρομολόγησε όλα αυτά που ζήσαμε και εξακολουθούμε να ζούμε. Ιδίως όταν με την υιοθέτηση του ευρώ, το μονοπώλιο του χρήματος απέκτησε υπερεθνικό χαρακτήρα και «απελευθερώθηκε» από κάθε μορφή ελέγχου από τις εθνικές αρχές.

Και ποια είναι η πιο επικερδής και προσοδοφόρα ενασχόληση αυτού του μονοπωλίου; Το χρέος, το οποίο, όπως έλεγε Ambrose Bierce, συνιστά «ένα έξυπνο υποκατάστατο για την αλυσίδα και το μαστίγιο του επιστάτη δούλων.»[2]

Έτσι ολόκληρη η Ελλάδα κι ο λαός της τέθηκαν επίσημα υπό καθεστώς δουλοπαροικίας του χρέους για να διασωθούν οι τραπεζίτες και οι επενδυτές χρήματος. Αυτό είναι το πρόστυχο μυστικό της επιβολής των μνημονίων, αλλά και της συνεχιζόμενης κατάστασης σήμερα.

Κι ενώ οι εγχώριες τράπεζες σήμερα παραμένουν κουφάρια, άδεια πουκάμισα, που συντηρούνται από το δημόσιο χρήμα και την τοκογλυφία εις βάρος των συναλλαγών, κανείς επίσημος, κανένα κόμμα, όσο αριστερό, ριζοσπαστικό, επαναστατικό κι αν φαντάζει σ’ όσους πάσχουν από ιδεοληπτική τύφλωση, δεν τολμά να θέσει ζήτημα τραπεζών. Πώς να το κάνει, όταν όλοι τους, από τη Ρηγίλλης έως τον Περισσό, εξαρτούν την πολιτική και κομματική τους ύπαρξη από τραπεζικά δάνεια;

Εν μέσω διθυράμβων προετοιμάζουν ένα νέο γύρο διάσωσης των τραπεζών σε βάρος των καταθετών, των δανειοληπτών και φυσικά των φορολογουμένων. Τα τραπεζικά κουφάρια που έχουμε σήμερα ως «συστημικές τράπεζες» κι όχι μόνο, συνιστούν την βιτρίνα μιας τεράστιας βιομηχανίας ξεπλύματος πολιτικού, ολιγαρχικού και εγκληματικού χρήματος.

Χωρίς τις «συστημικές τράπεζες» κι όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσουν τα υπερεθνικά δίκτυα κλεπτοκρατείας, τα οποία συντηρούν ολόκληρες χώρες. Κυρίως στη γειτονιά μας. Πάντα υπό την σκέπη και την προστασία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ας δούμε το παρακάτω διάγραμμα. Πρόκειται για τα ετήσια υπόλοιπα του λογαριασμού TARGET της Τραπέζης της Ελλάδος, δηλαδή των δοσοληψιών με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ) σε σύγκριση με το ετήσιο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας.


Στο ΤΑRGET διακανονίζονται:

 1. Οι πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.
 2. Το χρηματικό σκέλος σε ευρώ των πράξεων αγοραπωλησίας τίτλων και συναλλάγματος
 3. Οι συμψηφισμοί άλλων συστημάτων μεγάλων πληρωμών και πληρωμών λιανικής.
 4. Οι πληρωμές μεταξύ ΕθνΚΤ ή/και ΠΙ που συμμετέχουν στο TARGET.

Κι επομένως το παθητικό ή ενεργητικό στο σύστημα TARGET αποτυπώνει τις καθαρές εισροές, ή εκροές της οικονομίας με όρους χρήματος, εμπορευμάτων, τίτλων και χρέους.

Όπως είναι φυσικό η Ελλάδα παρουσιάζει καθαρές υποχρεώσεις που απορρέουν από το υπόλοιπο του λογαριασμού δοσοληψιών µε το ΕΣΚΤ (TARGET) από την πρώτη στιγμή που εισέρχεται στο σύστημα αυτό. Κι αυτό διότι η χώρα ήταν και παραμένει ελλειμματική στο εξωτερικό της ισοζύγιο, δηλαδή το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Το ενδιαφέρον βέβαια είναι ότι έως το 2008 το παθητικό στα υπόλοιπα λογαριασμού TARGET παρακολουθεί εν πολλοίς την πορεία του εξωτερικού ελλείμματος. Όμως από το 2009 και ιδίως μετά την επιβολή των μνημονίων το 2010 παρατηρούμε μια εκτόξευση του παθητικού στο TARGET. Ακόμη κι όταν το εξωτερικό έλλειμμα συρρικνώνεται, λόγω της περιοριστικής πολιτικής των μνημονίων.

Πώς εξηγείται αυτό; Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας οι υποχρεώσεις έναντι του ΕΣΚΤ (TARGET2) «αυξανόταν μέχρι το τέλος του 2012 καθώς τα εγχώρια ΠΙ αντιμετώπιζαν καθαρές εκροές κεφαλαίων σε συνδυασμό με μειωμένη πρόσβαση σε αγορές βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης. Η βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης κατά το διάστημα 2012-2014 και 2015-2019 αντανακλάται εν μέρει στη μείωση του υπολοίπου του λογαριασμού TARGET2-GR, το οποίο, ωστόσο, από τα τέλη του 2019, άρχισε να αυξάνεται.»

Ας δούμε το διάγραμμα των μηνιαίων υπολοίπων του TARGET2 για την Ελλάδα.


Γιατί άραγε αρχίζει η κατρακύλα στα αρνητικά μηνιαία υπόλοιπα του TARGET2 της Ελλάδας; Εδώ η Τράπεζα της Ελλάδας τα «μασάει»:
«Η οποιαδήποτε οικονομική ερμηνεία της εξέλιξης του υπολοίπου του λογαριασμού TARGET χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, δεδομένου ότι στο TARGET παρέχεται ελευθερία επιλογών στον τρόπο σύνδεσης μεγάλων τραπεζικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες του ΕΣΚΤ, καθώς επίσης και στη διαχείριση της ρευστότητάς τους από ένα μόνο τρεχούμενο λογαριασμό. Επιπρόσθετα, η πρόσβαση των ΠΙ εγκατεστημένων εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου στα μέσα νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, μέσω θυγατρικών τους εγκατεστημένων σε χώρα της οποίας η ΕθνΚΤ συμμετέχει στο TARGET, αλλοιώνει σε σημαντικό βαθμό την έννοια της διασυνοριακής ροής “εθνικών” κεφαλαίων.»

Ποια είναι η ουσία; Η καθίζηση των υπολοίπων του TARGET2 της Ελλάδας, οφείλεται εν μέρει στην επιδείνωση του εξωτερικού ισοζυγίου, αλλά πρωτίστως σε μια τεράστια φυγή κεφαλαίου στο εξωτερικό διαμέσου κυρίως των τραπεζών. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει το έλλειμμα στο λογαριασμό του TARGET σε ιστορικά ρεκόρ.
Κι αυτό με τη σειρά του έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στις ίδιες τις τράπεζες, μιας και τα χρέη που έχουν δημιουργήσει διογκώνονται διαρκώς.

Ένδειξη αυτής της κατάστασης των εγχώριων τραπεζών είναι και το διάγραμμα των χρηματοπιστωτικών λογαριασμών τους.


Τι σημαίνει αυτή η αύξηση των καθαρών υποχρεώσεων των εγχώριων τραπεζών; Άμεση ανάγκη για ενέσεις ρευστότητας. Κι αυτές μπορούν να γίνουν πρώτα και κύρια με ανακεφαλαιοποίηση των ίδιων των τραπεζών.

Να γιατί μερίδια των εγχώριων τραπεζών βγήκαν στο σφυρί. Όπως επί παραδείγματι συμβαίνει με την εξαγορά μεριδίου μετοχών της Alpha από την UniCredit. Η επιχείρηση εξαγοράς δεν υποδηλώνει ευρωστία της Alpha και των άλλων εγχώριων τραπεζών, που έχουν βγει στο σφυρί, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Είναι μια εναγώνια προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης από την αγορά.

Μόνο που οι ξένοι επενδυτές που ενδιαφέρονται, ή ίσως ενδιαφερθούν, δεν θέλουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στα πόδια τους. Κι αυτό γιατί δεν έρχονται στην Ελλάδα να επενδύσουν σε μια ανθούσα τραπεζική αγορά, αλλά να λεηλατήσουν περιουσιακά στοιχεία και δίκτυα από καταρρέουσες τράπεζες.

Δείτε για παράδειγμα την UniCredit. Γιατί ενδιαφέρθηκε; Για τρεις κυρίως λόγους. Αφενός, έχει ανάγκη να προσθέσει περιουσιακά στοιχεία στους ισολογισμούς της προκειμένου να δείχνει φερέγγυα. Αν και η φερεγγυότητά της – ιδίως μετά το πρώτο τρίμηνο του 2023 με το κλείσιμο αρκετών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη – έχει πληγεί σοβαρά, τόσο λόγω του μεγάλου όγκου τοξικού ιταλικού χρέους, που η ίδια κατέχει, όσο και από τα ανοίγματα που έχει κάνει σε ιδιαίτερα προβληματικές και επισφαλείς χρηματαγορές.

Δεύτερο, η UniCredit βρίσκεται υπό δικαστική έρευνα, τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Τσεχία για την φερόμενη διαπλοκή της με το οργανωμένο έγκλημα διακίνησης ναρκωτικών και όπλων. Χρειάζεται λοιπόν επειγόντως νέα τραπεζικά δίκτυα για να διοχετεύσει το εγκληματικό και πολιτικό χρήμα που ξεπλένει.

Τρίτο, η Ελλάδα όπως είπαμε είναι το τραπεζικό Ελ Ντοράντο ξεπλύματος επιχειρηματικού, πολιτικού και εγκληματικού χρήματος. Υπό την πιο απόλυτη πολιτική και δικαστική κάλυψη. Κι αυτό είναι επαρκές κίνητρο για όσους επενδύουν στο μαύρο χρήμα και στη σκιώδη τραπεζική.

Να γιατί ο κ. Χατζηδάκης με το επιτελείο του έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει το δανεισμό από τις Εταιρείες Απόκτησης και Διαχείρισης Δανείων, ώστε να διευκολυνθεί στην Ελλάδα η χειρότερη μορφή σκιώδους τραπεζικής. Έστω κι αν πολλοί είναι εκείνοι που την θεωρούν τον επόμενο λόγο για μεγάλο κραχ.
Δεν θα ήθελαν, λοιπόν, επ’ ουδενί τις δημόσιες αρχές στα πόδια τους. Έστω και με τη μορφή ενός απόλυτα διαβλητού και εντελώς παράνομου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο και μόνο με την ύπαρξή του μπορεί να προκαλέσει την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών στον τρόπο διαχείρισης του χρήματος των φορολογουμένων, δηλαδή των 60 δισ. ευρώ που δόθηκαν απλόχερα για τις επίσημες ανακεφαλαιοποίησεις των τραπεζών από το δημόσιο ταμείο.

Πρόκειται για δημόσιο χρήμα που έκανε ως επί το πλείστον φτερά. Είτε διοχετεύθηκε στο εξωτερικό για λόγους καθαρής κερδοσκοπίας με ξένους τίτλους και ομόλογα. Είτε χρηματοδότησε τη δημιουργία των γνωστών μας Εταιρειών Απόκτησης και Διαχείρισης Δανείων με σκοπό τη λεηλασία της ιδιωτικής ιδιοκτησίας των Ελλήνων πολιτών.

Να γιατί βιάζονται οι εγχώριοι τραπεζίτες να ξεφορτωθούν τη συμμετοχή του ΤΧΣ στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών τους. Κι έτσι να κλείσει οριστικά η υπόθεση της απάτης της ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών διαμέσου του δημόσιου ταμείου, για την οποία είναι υπόλογοι όλοι.

Επίσης, αν δεν πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση διαμέσου της εξαγοράς από ξένους επενδυτές, τότε είναι απολύτως σίγουρο ότι θα κληθούν να διασώσουν – για μια ακόμη φορά – τις τράπεζες οι καταθέτες, οι δανειολήπτες και οι φορολογούμενοι. Κι επομένως καλό είναι να μην υπάρχουν ανοιχτοί λογαριασμοί με την προηγούμενη ανάλογη ανακεφαλαιοποίηση δια του δημόσιου ταμείου.

Όποιος, βέβαια, ξέρει την πραγματική κατάσταση των εγχώριων τραπεζών, γνωρίζει ότι η ανακεφαλαιοποίηση από την αγορά είναι ζήτημα αν θα εξασφαλίσει ένα έτος πριν επαναλάβουμε τα ίδια και χειρότερα. Πριν δηλαδή γίνει διάσωση των τραπεζών με δημόσιο χρήμα, εφαρμόζοντας κάποιο ιδιοπαθές μίγμα bail in και bail out σε βάρος καταθετών, δανειοληπτών και φορολογουμένων.

Η μόνη εναλλακτική που υπάρχει είναι να προχωρήσουμε άμεσα σ’ αυτό που θα πρέπει να είχαμε κάνει ήδη από τότε που δηλώσαμε αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους. Αντί να τεθούμε υπό το καθεστώς των μνημονίων, θα έπρεπε να προσχωρήσουμε στη οριζόντια διαγραφή δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Και ταυτόχρονα να θέσουμε υπό καθεστώς δημόσιας εκκαθάρισης τις εγχώριες τράπεζες, προκειμένου να αντικατασταθούν από νέα πιστωτικά ιδρύματα ειδικού σκοπού, τα οποία θα εγγυώνται τη πλήρη διαφάνεια στις συναλλαγές, καταργώντας κάθε μορφή σαράφικης και τοκογλυφικής τραπεζικής πρακτικής.

Σημειώσεις:

[1] The Public Papers of Woodrow Wilson, volume II, New York: Kraus Reprint, Co., 1970, 307.

[2] Ambrose Bierce, The Devil’s Dictionary. Cleveland & New York: The World Publishing, 1911, 64.

Ο Δημήτρης Καζάκης είναι Πρόεδρος του ΕΠΑΜ. Πρώτη δημοσίευση του άρθρου στο ιστολόγιο του Δ. Καζάκη στις 16/11/2023.

https://www.epamhellas.gr/poses-fores-tha-klithei-na-plirosei-o-ellinas

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ