Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  3:26: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2023

Απάντηση σχετικά με το διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου έδωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Θάνος Πλεύρης.

Ο πρώην Υπουργός Υγείας μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για το νέο πλαίσιο αναφορικά με την επιλογή διοικήσεων σε φορείς του Δημοσίου απάντησε στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκη και Σ. Φάμελλο, αλλά εμμέσως πλην σαφώς και στο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Μάριο Σαλμά που πριν λίγες εβδομάδες καλούσε την κυβέρνηση να αντικαταστήσει το διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου Μ. Σερασκέρη, ισχυριζόμενος ότι τοποθετήθηκε επειδή είναι προσωπικός φίλος του τότε Υπουργού Υγείας.

Ο Θ. Πλεύρης απαρίθμησε τα προσόντα του Μ. Σερασκέρη λέγοντας ότι είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, απόφοιτος Διοίκησης Επιχείρησης, έχει 30 χρόνια προϋπηρεσία στο Ιασώ, στο Ντυνάν και σε ασφαλιστικές εταιρείες και για επτά χρόνια δίδασκε στο μεταπτυχιακό του Γαλλικού Ινστιτούτου για δομές διοίκησης υπηρεσιών υγείας.

«Τολμά ο κ. Φάμελλος να έρχεται εδώ επικαλούμενος ένα βουλευτή  που προφανώς είχε ενοχληθεί που προφανώς γιατί δεν μπήκε αρεστός του στο Νοσοκομείο και παράλληλα κάλυπτε τον Ξανθό και τον Πολάκη που με τις επιλογές τους είχαν διοικητή έναν άνθρωπο που είχε βουλκανιζατέρ» είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Πλεύρης αναγκάζοντας μάλιστα τον Π. Πολάκη αμέσως μετά από την ατάκα του να εξέλθει από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Δείτε το απόσπασμα με την απάντηση του πρώην Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη ,σχετικά με το διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου στη Βουλή:

{youtube}0HNzBXzXq9A{/youtube}
 

Φωτογραφία EUROKINISSI

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Παπαθανάσης τόνισε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ότι η προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Διοίκησης δεν σταματάει εδώ αλλά συνεχίζεται. Ανέφερε χαρακτηριστικά «Θα αλλάξουμε πλήρως την κρατούσα ιδεολογική ώσμωση του ελληνικού δημοσίου γιατί αυτό απαιτεί η κοινωνία, ένα κράτος που εξελίσσεται από τον ανταγωνισμό και επιβραβεύει τον καλύτερο.»

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε σήμερα, εδώ, ενώπιον του ελληνικού λαού προκειμένου να συζητήσουμε και να κυρώσουμε ένα νομοσχέδιο, στο οποίο θα έπρεπε επί της Αρχής όλοι να συμφωνούμε. Γιατί αποτελεί μία προσπάθεια εξορθολογισμού της Δημόσιας διοίκησης με κριτήρια αξιοκρατίας και στόχο τη χρηστή διοίκηση. Την έννοια, η οποία αποτελεί και Συνταγματική Αρχή που δεσμεύει και διατρέχει την άσκηση της Δημόσιας Διοίκησης σε όλα τα κλιμάκια της, από την τοπική επαφή με τον πολίτη έως την Κεντρική Κυβέρνηση. Και είναι πραγματικά απογοητευτικό κόμματα που θέλουν να είναι  κόμματα εξουσίας ή έχουν κυβερνήσει στο παρελθόν να ανακαλύπτουν διαδικαστικά ζητήματα και να υπεκφεύγουν επί της ουσίας και της αρχής του νομοσχεδίου κινούμενα αποκλειστικά και μόνο από αντιπολιτευτική διάθεση και μικροπολιτική λογική! Εδώ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στο Ναό της Δημοκρατίας βρισκόμαστε για να αναλαμβάνουμε ευθύνες  και να κάνουμε τομές που έχει ανάγκη η κοινωνία και απαιτούν οι πολίτες. Τα πράγματα είναι απλά. Έχουμε να συγκρίνουμε εν τοις πράγμασι μια κατάσταση διαχρονική και προτεραία με ΑΥΤΗ που θα διαμορφωθεί από το νομοσχέδιο αυτό και εντεύθεν, αλλάζοντας ουσιαστικά το τοπίο στον Τρόπο Επιλογής των προσώπων που θα ηγούνται Οργανισμών που παράγουν κυβερνητική διοικητική δραστηριότητα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κα), αλλά και γι ´ αυτούς με εξειδικευμένη ή τοπική δραστηριότητα. 

Κατ’ αρχάς, στο σχέδιο νόμου που έχουμε μπροστά μας πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Διοίκησης μία πρώτη κατηγοριοποίηση του συνόλου των φορέων. Στόχος να ομαδοποιηθούν αναλογικά με το είδος των αρμοδιοτήτων τους. Δεν θα ακολουθείται πια η ίδια διαδικασία για έναν φορέα πανελλαδικής εμβέλειας, όπως το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, και έναν τοπικό φορέα, όπως μια δημόσια βιβλιοθήκη σε μια πόλη για τη βέλτιστη αξιοποίηση ανθρώπινων πόρων και του ΑΣΕΠ. Επιπλέον, οι αυξημένες απαιτήσεις και αυστηρά ελάχιστα (on-off) προσόντα (π.χ. πτυχίο και εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια προς το αντικείμενο δραστηριότητας του φορέα ή την άσκηση διοίκησης) από τη μία και με τα καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία αξιολόγησης (τεστ δεξιοτήτων) από την άλλη, που εφαρμόζονται για πρώτη φορά οριζοντίως στον Δημόσιο Τομέα, εξασφαλίζεται η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ τυπικών και ουσιαστικών προσόντων. Σημειωτέον ότι τα τεστ αυτά αξιολογούν ικανότητες και δεξιότητες που σχετίζονται με συγκεκριμένες εμπειρίες ή γνώσεις και χρησιμοποιούνται στον δημόσιο τομέα σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου (π.χ. Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς) και διεθνείς οργανισμούς (π.χ. Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), καθώς και από μεγάλες εταιρείες διεθνώς και στην Ελλάδα.

Το νομοσχέδιο αφορά περισσότερες από 600 θέσεις Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών, Υποδιοικητών, Διευθυνόντων και Εντεταλμένων Συμβούλων σε φορείς του Δημοσίου Τομέα (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου για τα οποία η επιλογή των διοικήσεων ανήκει στην Κυβέρνηση). Το αναφέρω ενδεικτικά, εδώ, διότι ακούστηκε και η μομφή ότι δεν προβλέπεται ο αριθμός των θέσεων, ότι το είδος αυτών (πχ Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, κλπ.) αποτελεί ένα μειοψηφικό κομμάτι του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που εργάζονται και υπηρετούν τους φορείς και άλλες παρόμοιες έωλες αναφορές Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να καθησυχάσω τους συνάδελφους της αντιπολίτευσης ότι η προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Διοίκησης δεν σταματάει εδώ αλλά συνεχίζεται! Θα αλλάξουμε πλήρως την κρατούσα ιδεολογική ώσμωση του ελληνικού δημοσίου γιατί αυτό απαιτεί η κοινωνία, ένα κράτος που εξελίσσεται από τον ανταγωνισμό και επιβραβεύει τον καλύτερο. Παραμένουμε πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και στο Όραμα του Πρωθυπουργού για αξιολόγηση και αξιοκρατία παντού!  Οι αλλαγές γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης, αλλάζοντάς το ύφος και τον τρόπο λειτουργίας της   εντάσσοντας διαρκώς περισσότερες δικλείδες ασφαλείας για  περισσότερη διαφάνεια, αξιοκρατία και έλεγχο αποτελεσματικότητας. 

Με μικρά και σταθερά βήματα έρχονται οι Μεγάλες Αλλαγές και αυτό ακριβώς ισχύει γι’ αυτό το νομοσχέδιο. Το ΑΣΕΠ ενισχύει το αδιάβλητο της διαδικασίας. Μέλη του ΑΣΕΠ προεδρεύουν των Επιτροπών Επιλογής Στελεχών για φορείς πανελλαδικής εμβέλειας και νοσοκομεία, ενώ για τους φορείς με περιορισμένη γεωγραφική εμβέλεια διεξάγεται δειγματοληπτικός έλεγχος από το ΑΣΕΠ. Θεσμοθετούνται κοινές διαδικασίες επιλογής ανά ομάδα φορέων του Δημοσίου Τομέα με δίκαια και διαφανή κριτήρια. Παράλληλα, αυξάνεται η διάρκεια της θητείας των διοικήσεων από 3 σε 4 έτη, ώστε να έχουν ικανότερο χρόνο για την ολοκλήρωση του έργου τους και να είναι εναρμονισμένες με τις κοινοβουλευτικές θητείες. Θεσπίζονται ετήσια σχέδια δράσης για κάθε φορέα, τα οποία περιλαμβάνουν προγραμματισμό δράσεων και ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους με συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης. Οι διοικήσεις των φορέων υπογράφουν συμβόλαια απόδοσης με τον αρμόδιο Υπουργό στην αρχή της θητείας τους. Οι διοικήσεις  αξιολογούνται σε ετήσια βάση και, ανάλογα με την επίτευξη ή μη των τεθέντων στόχων, υπάρχει δυνατότητα επιβράβευσης (bonus παραγωγικότητας) ή παύσης με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού κατόπιν υποβολής σχετικού φακέλου τεκμηρίωσης στην Προεδρία της Κυβέρνησης, διασφαλίζοντας τη λογοδοσία.

Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε πάρει μία λαϊκή εντολή, η οποία είναι και πολύ νωπή και η οποία μας επιβάλλει να αγωνιστούμε ώστε να ανατρέψουμε καθετί σαθρό, αναχρονιστικό και επιβαρυντικό για τη λειτουργία του ελληνικού κράτους ακόμη κι αν αυτό δεν είναι μόνο πρόσωπα ή διαδικασίες αλλά νοοτροπίες. Σε αυτό θα κριθούμε και γι’ αυτό το σκοπό θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό!

Σας ευχαριστώ πολύ!

Το βίντεο της ομιλίας του κ. Παπαθανάση 

 

Η Τουρκία και το Ιράν σε πλήρη συμπαράταξη… προειδοποιούν (!) τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι «Εάν δεν υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας και αν συνεχισθούν οι επιθέσεις των ΗΠΑ και τον σιωνιστικού καθεστώτος, τότε οι συνέπειες θα είναι βαριές».

Κατά τα λοιπά, έχει δρομολογηθεί και έχει γίνει δεκτή η παράδοση των 40 F-16 Viper και ο εκσυγχρονισμός 40 επιπλέον στο επιπεδο Viper  στην Τουρκία και το ερώτημα είναι μέχρι που θα φτάσει η ανοχή των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα στην Άγκυρα, η οποία, δυστυχώς για τα πολλά, ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή τους κάνει να χορεύουν στον ρυθμό που η Άγκυρα θέλει.

Έτσι μπροστά στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χ.Φιντάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, «Εάν δεν υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας και αν συνεχισθούν οι επιθέσεις των ΗΠΑ και τον σιωνιστικού καθεστώτος, τότε οι συνέπειες θα είναι βαριές»!

Και ο Τούρκος ΥΠΕΞ που ήταν παρών όχι απλά συμφώνησε, αλλά χαρακτήρισε «αδελφό του» τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών!

«Οι χώρες της περιοχής πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Διαφορετικά, αυτός ο κύκλος βίας θα συνεχισθεί στην περιοχή», δήλωσε επίσης  ο Χακάν Φιντάν.

«Δεν θέλουμε η ανθρώπινη τραγωδία της Γάζας να μετατραπεί σε μία σύρραξη που θα επηρεάσει τις χώρες της περιοχής», συνέχισε εκφράζοντας την «ανησυχία» του.

«Ανησυχούμε για την γεωγραφική εξάπλωση της σύρραξης. Το συζητήσαμε με τον Ιρανό αδελφό μας, (σύμφωνα με τον οποίο) υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι και άλλα ένοπλα στοιχεία στην περιοχή θα μπορούσαν να επέμβουν στην σύρραξη, αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες», επέμεινε ο Χακάν Φιντάν.

«Μία κατάπαυση του πυρός και η ειρήνη είναι σημαντικές όσο ποτέ», πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Ο Ιρανός πρόεδρος πρότεινε διάσκεψη με τους τοπικούς ηγέτες, τις μουσουλμανικές και αραβικές χώρες το συντομότερο δυνατόν για τον τερματισμό του πολέμου» στην Γάζα, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο υπουργό ομόλογό του στην Αγκυρα.

Ο Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι μία επίσκεψη του προέδρου του Ιράν Ιμπραχίμ Ραϊσί στην Τουρκία πολύ σύντομα βρίσκεται στην ατζέντα.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του sinidisi.gr, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης θα δώσει το “παρών” το προσεχές Σάββατο στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, όπου θα φιλοξενηθεί η τακτική Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου στις 3 και 4 Νοεμβρίου και ο κ. Κασσελάκης έχει προγραμματίσει να παραστεί στις εργασίες της το Σάββατο και στην συνέχεια να επισκεφθεί την αγορά της πόλης για καφέ και επαφές με τους πολίτες.

Εξετάζεται, επίσης το ενδεχόμενο να γίνει μια μίνι περιοδεία στην περιοχή με επίσκεψη και στο Μεσολόγγι αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

sinidisi.gr

 

            Συνάντηση με την Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), είχε ο βουλευτής και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Μίλτος Ζαμπάρας. Στην συνάντηση εκ μέρους της ΠΕΔΔΥ συμμετείχαν ο πρόεδρος  Μπόκαρης Νίκος, η  Λούκα Μαρία Βερενίκη και ο  Μπέσης Κωνσταντίνος.

            Σε μια πολύ παραγωγική συζήτηση οι εκπρόσωποι των Δασολόγων του δημοσίου εξέφρασαν την αγωνία τους για το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και που είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.

            Οι δασικές υπηρεσίες μεταφέρθηκαν από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη από το Υπουργείο για υποστήριξη των υπηρεσιών με μόνιμο επιστημονικό και λοιπό προσωπικό. Ο Μίλτος Ζαμπαρας τονισε: «Μετά τις τελευταίες τραγικές πυρκαγιές του καλοκαιριού η ανάγκη για μια δυνατή, επαρκώς στελεχωμένη και με ουσιαστική εμπλοκή στον σχεδιασμό, στην πρόληψη, στην κατάσβεση αλλά και στην αποκατάσταση των δασών από τις πυρκαγιές δασική υπηρεσία είναι επιτακτική». Από την πλευρά της η ΠΕΔΔΥ ενημέρωσε ότι από την περίοδο της οικονομικής κρίσης δεν έχει αλλάξει το οργανόγραμμα της δασικής υπηρεσίας με αποτέλεσμα να είναι περισσότερες οι πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών για προσωπικό από τις κενές θέσεις. Πρέπει άμεσα να αλλάξει ο Οργανισμός των δασικών υπηρεσιών, με συμμετοχή και από την ΠΕΔΔΥ, ούτως ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες  για δασολόγους. Στην συνέχεια αναφέρθηκαν στην ανάγκη αλλαγής του επιχειρησιακού ρόλου της Δασικής Υπηρεσίας για καλύτερη και αποδοτικότερη δασοπροστασία καθώς και στις εξαγγελίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αλλαγή τρόπου διαχείρισης των δασών και τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα των νέων προτάσεων. 

            Τελος ο Μίλτος Ζαμπάρας δηλωσε: «Η ανάγκη για ένα σοβαρό και ολοκληρωμένο σχέδιο για μια διαχείριση των δασών είναι απαραίτητο να γίνει μόνο αν παρθούν σοβαρά υπ΄ όψιν  οι δασικές υπηρεσίες που είναι οι πλέον κατάλληλες και γνωρίζουν στο πεδίο τα προβλήματα και τους τρόπους λύσης και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εξαντλήσει όλα τα κοινοβουλευτικά της μέσα για να το ενισχύσει».

Μέσα στη δίνη των τραγικών γεγονότων, που απειλούν να εμπλέξουν σε πολεμική σύγκρουση όλο τον πλανήτη, ξεκίνησαν στην Αθήνα οι συνομιλίες με την Τουρκία,  με πολιτικό διάλογο σε επίπεδο αξιωματούχων των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, προκειμένου να δομηθεί η λεγόμενη «θετική ατζέντα» για το «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας», που προγραμματίζεται να λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου, με την παρουσία Ερντογάν και Μητσοτάκη.

Ξεκινούν λοιπόν και πάλι οι διαπραγματεύσεις, με την χώρα μας να διακατέχεται από φοβία, γεωπολιτική ατολμία και την γνωστή πολιτική του «κατευνασμού», απέναντι «στον πονηρό λύκο που ουρλιάζει» και που «δεν λέει να σταματήσει»!

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις, με τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει  κάνει απίστευτες δηλώσεις περί γεωπολιτικής συγκυρίας (!) αντί του εθνικού συμφέροντος και να έχει προαναγγείλει υποχωρήσεις στα εθνικά μας δίκαια, ακόμη και με «εδαφικό» χαρακτήρα!

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις, με τους Τούρκους να έχουν τις γνωστές τρελές απαιτήσεις, επιμένοντας σε διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις», κάτι το οποίο οι δικοί μας πολιτικοί αντιμετωπίζουν ψελλίζοντας το αυτονόητο περί σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας.

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις, με την Τουρκία να επιμένει για διαφορές στο Αιγαίο (δηλαδή τις γνωστές τουρκικές απαιτήσεις της Γαλάζιας Πατρίδας) και να «τουρκοποιεί», αδιαμαρτύρητα από εμάς, τους Έλληνες Μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης.

Δηλαδή, πάλι ο Τούρκος στην επίθεση ενώ εμείς πάλι στην άμυνα!

Και μοιραίως γεννάται μια εθνική κραυγή απορίας προς τον πρωθυπουργό της χώρας μας: «Πού πας κ. Πρωθυπουργέ, που σε ψήφισε για δεύτερη φορά ο λαός για να υπηρετείς τα συμφέροντά του; Τί και με ποιόν πας να διαπραγματευτείς;».

Τί πας να διαπραγματευτείς; Τα κεκτημένα μας; Την εθνική μας κυριαρχία; Την ιερή υποχρέωση να  διαφυλάττουμε ακέραια την ευρύτερη εθνική μας επικράτεια; Το δικαίωμα και την δυνατότητα να εξοπλιζόμαστε ανάλογα με τις υπάρχουσες απειλές; Τα δίκαια του Ελληνισμού, που κατακτήθηκαν με ποταμούς αίματος στους απελευθερωτικούς μας αγώνες; Αν κάποιος χρωστά σε αυτή τη γειτονιά της γης, αυτός είναι ο Τούρκος και όχι εμείς.

Με ποιόν πας να διαπραγματευτείς; Με τον Τούρκο;

-Με αυτόν που βρυχάται καθημερινά με απίστευτες απειλές άσκησης βίας και πολέμου, επιδείξεις στρατιωτικής δύναμης, καθώς και παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και των χωρικών μας υδάτων;

-Με αυτόν που αμφισβητεί ευθέως την εθνική μας κυριαρχία και διεκδικεί απροκάλυπτα περιοχές, χερσαίες και θαλάσσιες, όπως τη Θράκη, τα Νησιά, το Αιγαίο και την Κύπρο;

-Με αυτόν που μεταφέρει σωρηδόν παράνομους μετανάστες στη χώρα μας και διεκδικεί την  άμεση υποστήριξη αυτών, ως αυτοανακηρυγμένος προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων;

-Με αυτόν που δεν αναγνωρίζει τα εθνικά μας δίκαια, τα κατοχυρωμένα από τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις;

-Με αυτόν που έχει διογκώσει άκρως επικίνδυνα και επιπλέον έχει ευρέως διεθνοποιήσει την ατζέντα διεκδικήσεων εναντίον μας, εκμεταλλευόμενος την αδράνειά μας;

-Με αυτόν που βαδίζει σύμφωνα με το νεοθωμανικό όραμα να ανακηρυχθεί ηγέτης όλου του ισλαμικού κόσμου και μέσω αυτού να καταστεί η Τουρκία μεγάλη δύναμη ή ακόμη και υπερδύναμη στο διεθνές σύστημα ισχύος;

Κύριε Πρωθυπουργέ!

Οι διεθνείς διαπραγματεύσεις δεν είναι πεδίο προσωρινού κέρδους χρόνου εξουσίας, ούτε, πολύ περισσότερο, απεμπόλησης των εθνικών συμφερόντων. Στο τραπέζι τέτοιου είδους διαπραγματεύσεων επιβάλλεται να θέτεις το μέγιστο των εθνικών σου απαιτήσεων και όχι να παρουσιάζεσαι σαν ο αδύναμος κρίκος της όλης διαδικασίας.

Αν θέλεις να συζητήσεις με τον Τούρκο, ως γείτονα, με γνώμονα την ειρηνική συμβίωση και συνακόλουθα την ευημερία των δύο λαών, τότε, αφού ενστερνιστείς ως πρώτο και κύριο Πρόταγμα το μέγιστο Εθνικό Συμφέρον και αυτό το καταστήσεις σαφές στο διεθνές περιβάλλον, πριν από κάθε συζήτηση πρέπει να θέσεις ως προϋποθέσεις για την Τουρκία:

-Να άρει την ευθεία απειλή πολέμου (casus belli) για την αύξηση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

-Να δηλώσει ότι σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα ισχύοντα σύνορα, καθώς και τις Διεθνείς Συμβάσεις της Γενεύης του 1958 και του Montego Bay της Τζαμάικας του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

-Να αποσύρει την διεθνώς παράνομη συμφωνία της ΑΟΖ με τη Λιβύη.

-Να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, που αποτελεί και κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, σύμφωνα με τις υπάρχουσες αποφάσεις του ΟΗΕ.

Συγχρόνως ενισχύεις ΑΜΕΣΑ τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες με λίγη «κυβερνητική φροντίδα» σε ανθρώπινο δυναμικό και οπλικά συστήματα, καθίστανται ανίκητες!

Έτσι γίνονται οι διαπραγματεύσεις με ένα γείτονα που διακατέχεται διαχρονικά από άκρατη αλαζονική και αρπακτική νοοτροπία! Έτσι προωθούνται τα εθνικά συμφέροντα!

Νικόλαος Ταμουρίδης
Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α' Υπαρχηγός ΓΕΣ
 
πηγή φωτο: protothema.gr



Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
Ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου στην Βουλή, κατά την συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις».

Ακούσαμε να διαγωνίζονται για την κεντροδεξιά οι κύριοι Μητσοτάκης, Φάμελλος και Ανδρουλάκης. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τον Έλληνα.

Μας αποκάλεσε ακροδεξιά ο κος Φάμελλος. Και ξεχνά ότι το κόμμα του ήταν που χειροκροτούσε εδώ μέσα τους μαχητές του Αζόφ.

Ο κος Ανδρουλάκης ασχολήθηκε με την εργασία μου. Ένας πολιτικός με δεκάδες ακίνητα, ένα παιδί του κομματικού σωλήνα. Τιμή μου!

Είπατε κε Ανδρουλάκη ότι έχετε ρυθμίσει τα δάνεια του κόμματός σας. Λέει ψέμματα ως συνήθως. Δεν έχει γίνει καμμία ρύθμιση των χρεών του ΠΑΣΟΚ. Και αύριο θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για να μάθουμε με ποια εγγύηση το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί και υπάρχει και δεν γίνεται πλειστηριασμός της περιουσίας του κομματος. Ο κος Ανδρουλάκης απλώς συνεχίζει το δρόμο της λάσπης και της λοιδωρίας.

Αν μιλάτε επί προσωπικού θα μιλάμε και εμείς επί προσωπικού.

Πάμε και στο δεκανίκι. Το ΠΑΣΟΚ έχει υπερψηφίσει το 60% των ν/σ της ΝΔ. Όχι δεκανίκι του συστήματος, αλλά αναπηρικό καροτσάκι έχει καταντήσει.

Πάμε και στον ΣΥΡΙΖΑ….

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διασυνδεμένος με τις μυστικές υπηρεσίες και γνωρίζει ότι θαααα επέβαλε πρόστιμο η εφορία σε εμένα και ότι θαααα επέβαλε η ΑΔΑΕ πρόστιμο στην ΕΥΠ. Αν τα γνωρίζετε αυτά ή είστε πράκτορες ή είστε προφήτες. Και επειδή για χριστιανούς δεν σας βλέπω, μάλλον είστε πράκτορες.

Επικαλείστε στον κο Ράμο. Ποιος είναι ο κος Ράμος; Ήταν ο πρώτος δικαστής μαζί με άλλους τρεις, που ενώ με νόμο είχαν κοπεί οι συντάξεις των Ελλήνων, εκείνος ζήτησε να μην κοπεί η δική του σύνταξη!

Και να μας πει επιτέλους ο κος Ράμος ποια μέλη δεν τον αφήνουν να κάνει τη δουλειά του. Ονόματα θέλουμε! Να τα καταγγείλει. Ούτε παραιτήθηκε, ούτε κατήγγειλε κάποιον, αλλά συνεργάζεται κανονικά με όλα τα μέλη της ΑΔΑΕ.

Τι θέλατε λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ; Να αφήσουμε μια παρανομία (αφού είχε λήξει η θητεία του ΕΣΡ) να συνεχίζεται; Όχι, δεν θέλατε αυτό. Θέλατε την ΑΔΑΕ για να έχετε εσείς  τον έλεγχο με τους αριστερούς και τους ψευτο-αριστερούς. Εμείς ψευτοαριστερούς δεν θα στηρίξουμε ποτέ.

Και ρωτώ, με ποιο δικαίωμα μας στοχοποιείτε; Ποιος είστε; Τι ξεχνάτε; Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το ΑΣΕΠ αργά το βράδυ σε συνεργασία με τη ΝΔ. Μήπως ξεχνάτε την πραξικοπηματική απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει την ηγεσία της δικαιοσύνης τον Ιούνιο του 2019 σε προεκλογική περίοδο; Σε προεκλογική περίοδο πήγατε να ορίσετε πρόεδρο και εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ευτυχώς ο τότε πρόεδρος ήταν ο έντιμος Προκόπης Παυλόπουλος, που δεν υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα. Τι είστε εσείς λοιπόν; Φασίστε είστε!

Να θυμίσω επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ το Βουλκανιζατέρ στην Σαντορίνη. Στο σπίτι του κρεμασμένου μην μιλάτε για σχοινί.

Και θα πάω στην Εφ.Συν. που αναφέρθηκε σε παλαιότερα άρθρα του κου Κασσελάκη στον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ, στα οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τασσόταν υπέρ της μείωσης των μισθών, υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και όταν ρωτήθηκε ο κος Κασσελάκης είπε: «Δεν τα θυμάμαι. Ήμουν 24 ετών. Ένα παιδί που δούλευε σκληρά». Παιδιά όσοι είστε 24 ετών έχετε δικαίωμα μετά να μην θυμάστε τίποτα.

Να πάω και στον πρωθυπουργό. Είπε ότι καταργήσατε φόρους. Ποια φορολογία μείωσε; Ο ΦΠΑ είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη. Κομπάζετε για τις αγορές που μας έδωσαν επενδυτική βαθμίδα. Μα αυτό έγινε για να μπορούμε να δανειζόμαστε και να τους πληρώνουμε. Μιλήσατε για αύξηση του εισοδήματος των πολιτών. Πραγματικά ζει σε άλλη χωρα. Οι πολίτες περιμένουν να πάρουν ένα pass και αυτό το χαρακτηρίζει αύξηση εισοδήματος;

Θεσπίσατε παρόμοιο νόμο, τον 4735, το 2020. Τότε σας λέγαμε ότι δεν ήταν καλό αλλά δεν μας ακούγατε. Τώρα ξαναφέρνετε νόμο για το ίδιο θέμα, γιατί ήταν αποτυχημένος! Το ίδιο θα γίνει και με αυτό το νόμο. Μα αυτό είναι ο ορισμός της ανικανότητας. Είμαστε το κράτος με τους περισσότερους νόμους. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει τέτοια πολυνομία.

Μίλησε για αξιοκρατία ο πρωθ. και έχουμε 62 υπουργούς όταν άλλες χώρες δεν ξεπερνούν τους 20. Ε, όχι. Εμείς αυτό θα το σταματήσουμε.

Πάμε και στο επιτελικό κράτος…

Στη ΝΔ έχετε φτιάξει ένα τόσο πολύ επιτελικό κράτος, ώστε έχουν προκύψει προβλήματα συμβατότητας των νέων ταυτοτήτων με τις ΔΥΟ. Για να μην αναφερθώ στην απ’ ευθείας ανάθεση σκάνδαλο για τις ταυτότητες.

Υπάρχει, λοιπόν, στην εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ καταγγελία από πολίτη που θέλησε να εκδώσει ΑΦΜ στην εφορία Πατρών. Οι υπάλληλοι της ΔΥΟ δεν μπόρεσαν να τον εξυπηρετήσουν, γιατί το πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ δεν δεχόταν τα στοιχεία του. Γιατί, λέει, ο αριθμός της νέας ταυτότητας περιλαμβάνει ένα γράμμα της αλφαβήτου και 8 αριθμητικά ψηφία. Οι παλαιές ταυτότητες είχαν 2 γράμματα της αλφαβήτου και 6 αριθμητικά στοιχεία. Επίσης ο αριθμός της νέας ταυτότητας συγχέεται με τον αριθμό των νέων διαβατηρίων, που είναι ίδια μορφής! Μπάχαλο τα κάνατε. Θα το βρείτε μπροστά σας. Σας το λέγαμε. Και κάνατε και απ’ ευθείας ανάθεση ύψους 80 εκατ. ευρώ. Εμείς το καταγγείλαμε, όχι γιατί πιστεύουμε στο Χριστό, αλλά γιατί πιστεύουμε στο δικαίωμα της επιλογής.

Ενοικιάζετε χώρους. Πόσους; Γνωρίζετε; Όχι. Δεν γνωρίζετε! Σκορπάτε εκατοντάδες εκατομμύρια του Ελληνικού λαού ενώ υπάρχουν κτήρια που ρημάζουν. Γιατί πρέπει να γίνεται τέτοια σπατάλη.

Λέτε ότι μείωσατε τους φόρους. Μα οι φόροι είναι ανταποδοτικοί. Όταν δεν έχω σωστή παιδεία και στέλνω το παιδί μου σε φροντιστήριο, είναι σαν να πληρώνω φόρο.

Μπαίνει κόφτης σε διάφορες αιματολογικές και όχι μόνο εξετάσεις. Π.χ. γενική αίματος θα γίνεται μόνο ανά 4 ημέρες. Και αν κάποιος έχει ανάγκη να κάνει νωρίτερα, η εξέταση θα γίνεται μόνο σε δημόσια δομή, δηλ. νοσοκομείο ή κέντρο υγείας. Αν πας λέει να κάνεις τι εξετάσεις ιδιωτικά δεν σε αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Υπάρχει σχετικό ΦΕΚ γι’ αυτό. Επίσης, μπήκε κόφτης στη Β Χοριακή. Μια έγκυος κάνει Β Χοριακή κάθε 2 ημέρες για να είναι σίγουρος και ο γιατρός ότι το κύημα μεγαλώνει κανονικά. Τώρα θα κάνει την εξέταση κάθε 4 ημέρες! Έχουμε δημογραφικό πρόβλημα και αντί να κάνετε εύκολη την ζωή των Ελλήνων, τους δυσκολεύετε και σε αυτό τώρα.

Περίμενα σήμερα να μιλήσουμε λίγο για τα ελληνοτουρκικά αλλά σιωπή ιχθύος. Σας ενδιαφέρει η Γάζα και όχι η Βόρεια Ήπειρος. Ξέρετε ότι η Τουρκία εξέδωσε Νόταμ για την Ζουράφα; Αν ο Ερντογάν κάνει δοκιμές με πυραύλους S400 θα είναι έγκλημα.

Και αναρωτιέμαι γιατί συζητάμε, αφού ο Ερντογάν είναι εχθρός και επιπλέον βρίσκεται στην λάθος πλευρά της ιστορίας; Δεν το λέω εγώ αυτό. Ο κος Μητσοτάκης το είπε. Είπε χαρακτηριστικά ότι «στην λάθος πλευρά της ιστορίας βρίσκεται ο Ερντογάν». Αφού λοιπόν βρίσκεται στην λάθος πλευρά, στις 7 Δεκεμβρίου να μην επιτρέψει η κυβέρνηση να πατήσει Τούρκος στην Θεσσαλονίκη, την οποία ο Ερντογάν θεωρεί Γάζα. Ο Ερντογάν λέει ότι οι 40 Εκκλησιές στη Θεσσαλονίκη είναι η Γάζα τους και εμείς θα τον δεχθούμε με κόκκινα χαλιά; Και δεν μιλά ούτε ο Ανδρουλάκης ούτε ο Φάμελλος; Έχετε συμφωνήσει κάτι; Θα χτυπήσουν οι Τούρκοι ελληνικό έδαφος στη Λαδόξερα και δεν μιλά κανείς; Θα γίνει άσκηση και βολή σε ελληνικό έδαφος και εμείς το επιτρέπουμε;

Έγινε τριήμερο συνέδριο για την ψευτομακεδονική μειονότητα κει εκεί ακούστηκε ότι εμείς καταπιέζουμε τις μειονότητες. Καταπιέζουμε λέει τη Βλάχικη μειονότητα! Είναι δυνατόν; Τους ευεργέτες μας θα καταπιέσουμε; Μίλησαν για καταπίεση της μακεδονικής μειονότητας. Και εσείς δεν μιλήσατε. Δεν αντέδρασε κανένας.

Να πάμε και στο θέμα των πλημμυρών και των κασταστροφών στη Θεσσαλία… Καταπέλτης ήταν το πόρισμα για τα αίτια που οδήγησαν σε θανάτους και καταστροφές μεγάλης έκτασης από την κακοκαιρία Daniel.

Στο πόρισμα λοιπόν αναφέρεται σαφώς ότι: «όσοι είχαν την κατά νόμον υποχρέωση να προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή γνώριζαν τα προβλήματα και τους κινδύνους ήδη από το 2018, (ποιος ήταν στην κυβέρνηση το 2018; Ο ΣΥΡΙΖΑ) από τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας που είχε εκπονήσει το υπουργείο ενέργειας και περιβάλλοντος».

Για τους πολίτες το πόρισμα αναφέρει ότι: «οι αρμόδιες αρχές τους άφησαν αβοήθητους κατά τις πρώτες κρίσιμες ώρες του καιρικού φαινομένου έως και την απομάκρυνσή τους από τις σωστικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα τη διακινδύνευση της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας όλων των εγκλωβισμένων. Δεν μερίμνησαν έγκαιρα να διασώσουν τα 17 θύματα και εξ αιτίας αυτή της ολιγωρίας απώλεσαν τη ζωή τους από πνιγμό».

Μετά την Θεσσαλία τελειώνει και ο Παγασητικός κόλπος. Έγιναν δειγματοληψίες από ειδικούς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, στο δυτικό, κεντρικό και ανατολικό τμήμα του Παγασητικού σε βάθη από 60 έως 100 μέτρα. Μετρήθηκαν τα φυσικοχημικά και βιολογικά χαρακτηριστικά της υδάτινης στήλης. Τα πρώτα αποτελέσματα  έδειξαν σαφή εισροή γλυκού νερού στο επιφανειακό στρώμα του Παγασητικού. Αποτέλεσματα:

-1) ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: στο επιφανειακό στρώμα είναι ελαφρώς αυξημένη, περίπου στους 24 – 25 βαθμούς Κελσίου.

-2) ΑΛΑΤΟΤΗΤΑ: είναι ελαφρώς μειωμένη και κυμαίνεται περίπου στο 33 – 35 τοις χιλίοις.

Ο καθηγητής κος Βαφείδης μιλώντας σχετικά με τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών, είπε: «απαιτούνται άμεσα έργα εν όψει του Χειμώνα. Αν σε αυτό το διάστημα δεν επισπευστούν τα έργα και οι καθαρισμοί, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμα χειρότερες καταστάσεις. Η αποκατάσταση της περιοχής αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας. Απαιτούνται άμεσοι καθαρισμοί και έργα. Μιλάμε για τεράστια καταστροφή. Όλα αυτά τα φερτά υλικά ή θα μείνουν εκεί ή θα έρθουν στον Παγασητικό».

Απευθύνω έκκληση στους Έλληνες, όσοι μπορούν να ταξιδέψουν τα Χριστούγεννα, να επισκεφθούν τις περιοχές που επλήγησαν. Να βοηθήσουμε την Ελλάδα και τους Έλληνες να μην φύγουν από τον τόπο τους.

Και για να περάσουμε στη δημόσια διοίκηση και την διαπλοκή, θα ήθελα να ρωτήσω τι συμβαίνει με τα καφέ των κρατικών μουσείων; Θα δούμε λοιπόν τώρα με ποιο τρόπο γίνονται οι κομπίνες. Οι χώροι των αναψυκτηρίων των κρατικών μουσείων ανήκουν στο κράτος. Αντί ο ΟΠΑΔ να προκηρύξει για κάθε ένα από αυτά πλειοδοτικό διαγωνισμό για την μίσθωσή του, τα διαμοίρασε σε 3 ενότητες και προκήρυξε διαγωνισμό ανά ενότητα και όχι χωριστά για κάθε χώρο. Στόχος βεβαίως είναι να πάρουν περισσότερα χρήματα οι «δικοί» μας. Επίσης τέθηκαν οι εξής φωτογραφικοί όροι για την συμμετοχή στο διαγωνισμό:

-1) η ανάδοχος εταιρεία εστίασης πρέπει να έχει την τελευταία 5ετία ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του 1 εκατ. ευρώ και

-2) να έχει περισσότερα υποκαταστήματα σε τουλάχιστον 2 περιφέρειες.

Μόνο τρεις εταιρείες πληρούν αυτές τις προδιαγραφές, αλλά ο «ΓΡΗΓΟΡΗΣ» ήταν ο πιο γρήγορος!!! Φίλος της κυβέρνησης. Σύμπτωση είναι αυτό. Έτυχε ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ, φίλος της κυβέρνησης, να είναι πιο γρήγορος από όλους!

Πάμε και στο σκάνδαλο των εταιρειών μικρο-πιστώσεων. Οι εταιρείες αυτές δίνουν δάνεια!!! Ποιες είναι; Είναι οι: «ΤΜΕΔΕ - MICROFINANCE SOLUTIONS», «AΦΗ ΜICROFINANCE Α.Ε», «ΜICROSMART». Όμως επιτρέψατε σε εταιρεία Αλβανών να δίνει δάνεια;; Αναφέρομαι στην εταιρεία «FONDI BESA» (εταιρεία που έχει σχέσεις με ναρκωτικά) είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα μικρο-πίστωσης των Βαλκανίων, με πάνω από 29.000 πελάτες και χαρτοφυλάκιο άνω των 100 εκατ. ευρώ. Ιδρύθηκε στην Αλβανία το 1994, όταν η χώρα προσπαθούσε να ορθοποδήσει, εκτελεστικός διευθυντής της είναι κάποιος Μπαϊράμ Μουτσάϊ. Ο δημοσιογράφος Καστριότ Μουφταράϊ, που εντελώς συμπτωτικά πρόσφατα «αυτοκτόνησε» πέφτοντας στο κενό, είχε πει: «πολλοί άνθρωποι έχουν γίνει πλούσιοι σε όλο τον κόσμο, με το εισόδημα που ονομάζεται δημόσιος πλούτος. Ένας από αυτούς είναι ο Μουτσάϊ, εκτελεστικός διευθυντής του BESA FUND». Βέβαια! Έτσι εξηγείται η αγάπη για τον Ράμα!!

Και θα κλείσω αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή. Όμως ρωτώ κάτι: είναι φίλοι μας η Χαμάς; Όχι!! Η Χαμάς ποτέ δεν υποστήριξαν τα δίκαια της Ελλάδας. Εδώ και 40 χρόνια οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι ψηφίζουν κατά της Ελλάδας.

Πέρα από αυτό όμως, η ουσία είναι πως όταν κάποιος επιτεθεί, δεν σκοτώνεις γυναικόπαιδα σε αντίποινα. Γιατί τότε αυτά δεν είναι αντίποινα, είναι σφαγή. Για εμάς κάθε σφαγή καταδικάζεται. Απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Επίσης, είναι άλλο η Χαμάς και άλλοι οι Παλαιστίνιοι. Είναι άλλο το Ισραήλ και άλλο οι Εβραίοι. Και θα σας δώσω παραδείγματα γι’ αυτό που λέω:

-1ο παράδειγμα – ο Βρετανός ιστορικός Άβι Σλέϊμ, που προέρχεται από οικογένεια Εβραίων του Ιράκ, εξηγεί το αυτονόητο: είναι άλλο πράγμα ο αντισημιτισμός και άλλο ο αντισιωνισμός. Και εξηγεί επίσης γιατί το Ισραήλ επίτηδες συγχέει τις δύο έννοιες, για να λασπώνει όσους ασκούν κριτική στην κατοχή της Παλαιστίνης.

Αυτά τα λέει ισραηλινός. Και ρωτώ την κυβέρνηση: Ισχύουν τα δημοσιεύματα ότι σκοπεύετε να φέρετε Παλαιστίνιους μετανάστες στην Ελλάδα;

 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στη Βουλή.

Είναι η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Στέφανο Κασσελάκη από την εκλογή του δεύτερου στην Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Όλος ο διάλογος

Μητσοτάκης: Καλημέρα και καλό μήνα και συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Προσαρμοστήκατε στους καινούριους χώρους;

Κασσελάκης: Στη Βουλή όχι ακόμα αλλά μια μέρα εύχομαι πλήρως. Στο κομματικό περιβάλλον σίγουρα και στην Ελλάδα. Οπως ξέρετε έχουμε ευθύνη να φέρουμε τους απόδημους πίσω. Είναι εθνική ευθύνη είναι εθνικό στοίχημα οι απόδημοι να μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα τους σε μια χώρα με ισονομία και ισοπολιτεία.

Μητσοτάκης: Έχουμε κάνει μια καλή αρχή με το νομοσχέδιο το οποίο δίνει την δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της πατρίδας μας και κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Νομίζω ότι σε αυτό έχουμε ένα εθνικό χρέος όλα τα κόμματα να κινητοποιήσουμε τους Έλληνες.

Κασσελάκης: Είναι δικαίωμα στο εκλέγειν και όχι στο εκλέγεσθαι. Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να δώσουμε περιφέρειες στους ομογενείς ώστε να μπορούν να εκλέγουν οι ίδιοι εκπροσώπους της δικής τους κοινότητας.

Μητσοτάκης: Ο εκλογικός νόμος είναι καθορισμένος και το πρόσθετο δικαίωμα του εκλέγεσθαι το έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Φαντάζομαι αυτό ανάμεσα σε πολλά άλλα θα το συζητήσουμε.

Κασσελάκης: Στο εξωτερικό δεν το έχει.

Η πρόσκληση είχε απευθυνθεί από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από την ημέρα που του τηλεφώνησε να τον συγχαρεί και έτσι πριν από λίγες ημέρες κλείστηκε το ραντεβού των δυο ανδρών για σήμερα στις 10 το πρωί.

Ενδυματολογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει μπλε γραβάτα και ο Στέφανος Κασσελάκης, ροζ

Φωτογραφία EUROKINISSI
 
sinidisi.gr
Η απόφαση του Συμβουλίου των Πράσινων
Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 αποτελούν μια σημαντική μάχη για το Πράσινο κίνημα, τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στη χώρα μας και μια ευκαιρία για μια ισχυρή πράσινη παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, με εκπροσώπηση τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες, που θα συσπειρώσει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και χώρους.

Οι πράσινες προτάσεις γίνονται ιδιαίτερα επίκαιρες και απαιτούν επείγουσες δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση, την αλληλεγγύη, το πρασίνισμα των πόλεων. Και οι Πράσινοι γίνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ένα σημείο αναφοράς και αναδιάταξης των πολιτικών δυνάμεων.

Μετά και από τις μάχες και τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι Πράσινοι στην Ελλάδα θεωρούμε αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα η προετοιμασία και η οργάνωση μιας πράσινης κοινής εκστρατείας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, που θα έρθει σε επαφή με την κοινωνία και θα απλωθεί πανελλαδικά. Και η καμπάνια αυτή οφείλει να ξεκινήσει ανεξάρτητα από τις αλλαγές που θα κάνει η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο για τις ευρωεκλογές (πιθανή λίστα, χωρισμός της χώρας σε περιφέρειες κ.ά.).

Στο πλαίσιο αυτό, οι Πράσινοι επιβεβαιώνουν την απόφαση του Συμβουλίου της 28.6.2023 και προχωρούν στην υλοποίησή της:
  • Συγκροτούμε άμεσα μια Επιτροπή εκλογικής προετοιμασίας για τις ευρωεκλογές και καλούμε τα μέλη να συμμετάσχουν.
  • Απευθυνόμαστε σε όσους ανθρώπους συναντηθήκαμε στα αυτοδιοικητικά σχήματα να συνδιαμορφώσουν την προσπάθεια.
  • Επιδιώκουμε συνεργασία με κύκλους ειδικών από τον ευρύτερο χώρο, με το πράσινο προσωπικό στο Ευρωκοινοβούλιο και στελέχη ευρωπαϊκών Πράσινων κομμάτων, για την παραπέρα ανάπτυξη των προγραμματικών προτάσεών μας.
  • Αξιοποιούμε και μεταφέρουμε την εμπειρία από τη Γερμανία και άλλες χώρες για τον τρόπο αντιμετώπισης των πρακτικών της ακροδεξιάς και των αρνητών της κλιματικής αλλαγής.
  • Αναπτύσσουμε οργανωτικά τους Πράσινους μέσα από κοινωνική δράση, ανάπτυξη δεσμών με ομάδες και άτομα σε όλη τη χώρα, μέσων επικοινωνίας, πληροφόρησης, εκπαίδευσης, με σεμινάρια, υποδομές, πόρους κ.α., σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ίδρυμα και τους Ευρωπαίους Πράσινους.
Η εκλογική καμπάνια θα πρέπει να έχει ως χαρακτηριστικά:
  • σαφές πράσινο στίγμα,
  • μεγάλη διάρκεια,
  • συγκεκριμένους ρόλους και άτομα που θα δεσμευτούν στον συντονισμό επιμέρους πλευρών (εκλογική καμπάνια, επικοινωνία, οργανωτικά, οικονομικά, ευρωπαϊκές επαφές κ.ά.) πάνω σε ένα συμφωνημένο πλαίσιο,
  • επιλεγμένα πρόσωπα, που θα τεθούν επικεφαλής στην εκλογική καμπάνια και θα στελεχώσουν τη λίστα για τις ευρωεκλογές είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία.
Ένα μεγάλο σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό ρεύμα, όπως είναι οι Πράσινοι, με ισχυρή παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, θα πρέπει να εκπροσωπηθεί δυναμικά και στην Ελλάδα. Και θα πρέπει να το επιδιώξουμε με σοβαρότητα, αξιοπιστία και καθαρά μηνύματα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Πράσινοι προκρίνουν:
  • Την επεξεργασία συγκεκριμένων προγραμματικών προτάσεων, ως μέρος του συνολικότερου αγώνα για βιώσιμο και δίκαιο μέλλον, με πολιτικό πλαίσιο το ευρωπαϊκό πρόγραμμα της εκστρατείας του EGP και μια διακήρυξη για μια πράσινη, δημοκρατική Ελλάδα σε μια πράσινη, ομοσπονδιακή, κοινωνική, δίκαιη Ευρώπη.
  • Την κατάθεση μιας συνεκτικής πρότασης για την προστασία του κλίματος και της φύσης, την ενεργειακή και κλιματική δικαιοσύνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και φροντίδα, που βασίζονται σε βαθιές μεταρρυθμίσεις και συμπεριληπτικές δομές, οι οποίες αναιρούν τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Μιας πρότασης που ενδυναμώνει όλες και όλους για ένα νέο κοινωνικό και οικονομικό - παραγωγικό μοντέλο, που διατηρεί τις υλικές βάσεις της ζωής και εξασφαλίζει βιώσιμη ευημερία, απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, έλεγχο της ενέργειας από τους πολίτες, φορολόγηση του πλούτου και διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές μέλλον για τις επόμενες γενιές.
  • Την απεύθυνση σε οικολογικά σχήματα, εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς που στρέφονται προς πράσινες πολιτικές και σε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που ενεργοποιούνται και αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να αναδιαταχθεί το πολιτικό τοπίο γύρω από τις πράσινες πολιτικές.
  • Την άμεση συγκρότηση ομάδων επαφής, με στόχο την ολοκλήρωση του κοινού πλαισίου μέχρι τέλος Νοεμβρίου 2023, που θα αφορά πράσινο τίτλο, ανάδειξη κεντρικών προσώπων, τρόπο λειτουργίας και δύο επικεφαλής (άνδρα-γυναίκα) με ευρύτερη αποδοχή και δυνατότητα εκπροσώπησης των πράσινων πολιτικών και προεκλογικά και στο ευρωκοινοβούλιο.
  • Την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων πριν το συνέδριο των Πράσινων στις 9 & 10 Δεκεμβρίου 2023, ώστε να είμαστε σε θέση να τις κυρώσουμε, δρομολογώντας και το έγκαιρο ξεκίνημα της κοινής εκστρατείας. 
Μέσα από την κοινή προσπάθεια για εκλογή ευρωβουλευτών στις ευρωεκλογές, οι Πράσινοι θέτουν παράλληλα ως στόχους:
  • Να κατοχυρωθεί η πολιτική αυτονομία, η ευρύτερη εμβέλεια και η αποδοχή του Πράσινου χώρου.
  • Να επανασυνδεθούμε με τον κόσμο που ενδιαφέρεται για υπολογίσιμο πράσινο κόμμα στη χώρα μας.
  • Να οικοδομήσουμε προϋποθέσεις και για ενοποίηση του πράσινου χώρου, αμέσως μετά, διασφαλίζοντας κλίμα συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην κοινή εκστρατεία.