Παρασκευή, 26η Ιουλίου 2024  11:55: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2023

Υποτίθεται ότι ο θεσμός του δημόσιου «πόθεν έσχες» των πολιτικών υπάρχει για να γνωρίζουν με… διαφάνεια οι πολίτες τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα των πολιτικών τους ώστε να γνωρίζουν πως… δεν πλουτίζουν από την διαχείριση των δημόσιων πόρων.

Αυτός είναι ο σκοπός και έχει την αρχή του σε μία αρχαία πρακτική από την Αθήνα της Κλασσικής Αρχαιότητας.

Τότε, όποιος αναλάμβανε δημόσιο αξίωμα καταμετρούνταν η περιουσία του πριν εκλεγεί και καταμετρούνταν επίσης αφότου τελείωνε η θητεία του.

Εάν προέκυπταν διαφορές που έδειχναν ότι υπήρξε αρπαγή δημοσίου χρήματος οι ποινές ήταν εξοντωτικές: Ήταν καταδικασμένος να ξεπληρώσει ότι άρπαξε στο δεκαπλάσιο.

Το πρόβλημα στη σύγχρονη εποχή είναι πως δημοσίως γνωρίζουμε τα εισοδήματα των πολιτικών αλλά δεν υπάρχει επαρκής αναφορά για το πως απέκτησαν τις δυνατότητες αυτές.

Αντίθετα, στους πολίτες οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί και η εφορία πλέον θα αναζητά ακόμα και από που βρίσκουν λεφτά για να δίνουν χαρτζιλίκι στα παιδιά τους.

Συνεπώς, το «πόθεν» δίχως το «έσχες» είναι κοροϊδία. Γιατί ο διάβολος κρύβεται πάντως λεπτομέρειες…

pronews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Στην δημοσιότητα βγήκαν σήμερα οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» βουλευτών και πολιτικών αρχηγών και γίνεται αμέσως κατανοητό γιατί οι άνθρωποι αυτοί ψηφίζουν πολλές φορές νόμους που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Από την μία έχουμε άτομα που πληρώνονται από το κοινωνικό σύνολο με πολλές χιλιάδες ευρώ το μήνα για να λύσουν τα προβλήματα των απλών ανθρώπων (αλλά τελικά μάλλον λύνουν το δικό τους πρόβλημα) και από την άλλη έχουμε την πλειοψηφία των «φτωχοδιαβόλων» που προσπαθούν να «τετραγωνίσουν τον κύκλο» και να επιβιώσουν με μερικές εκατοντάδες ευρώ μισθό το μήνα.

Είναι δυνατόν οι άνθρωποι αυτοί να καταλαβαίνουν τον πόνο των λιγότερο «εκλεκτών»;

Υπάρχει ένα ρητό που λέει (ή τουλάχιστον κάπως έτσι το λέει) «100 ξυλιές σε σένα με πονάνε εμένα; Δεν με πονάνε».

Με λίγα λόγια ποια μπορεί να είναι η ενσυναίσθηση που θα επιτρέψει στους πολιτικούς να καταλάβουν τα προβλήματα των πολιτών και να τα λύσουν;

Για να λύσεις τα προβλήματα των άλλων, πρέπει να τα κατανοήσεις. Για να τα κατανοήσεις όμως πρέπει να τα έχεις κι εσύ. Πράγμα το οποίο δε συμβαίνει με το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Σε πολλούς ψηφοφόρους που τους αρέσει να ζουν στην «κοσμάρα» τους και να πιστεύουν ότι η πολιτική εξουσία ασχολείται με την ευζωία τους, αυτό δεν είναι κατανοητό.

Δυστυχώς, όμως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και ακόμα πιο αμείλικτοι είναι οι αριθμοί.

Οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα τουλάχιστον για αυτούς που θέλουν να τους βλέπουν όπως είναι και δεν θέλουν να υιοθετούν τις «ερμηνείες» άλλων.

Τα εισοδήματα των πολιτικών είναι υπερπολλαπλάσια των Ελλήνων με την ανάλογη ακίνητη περιουσία και τις ακόμα πιο «ανάλογες» καταθέσεις.

Καλώς τα έχουν, εννοείται, όμως τίθεται ζήτημα, για τους Έλληνες ψηφοφόρους που αναζητούν από αυτούς να τους λύσουν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, άνθρωποι οι οποίοι ΔΕΝ ζουν στην ίδια καθημερινότητα.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τα αιτήματα με τα οποία βουλευτές ζητούσαν οι αποδοχές τους να φτάσουν στο ύψος των αποδοχών των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων για το διάστημα 20.2.2008 έως 30.9.2009.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει βουλευτές και χήρες βουλευτών και ζητούσαν να τους καταβληθεί για το επίμαχο διάστημα η διαφορά μεταξύ της βουλευτικής αποζημίωσης που ελάμβαναν και των νέων αυξημένων αποδοχών (νόμος 3691/2008) των «ανωτάτων δικαστικών λειτουργών» (προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου) για το επίμαχο διάστημα, ωστόσο το Συμβουλίου της Επικρατείας έβαλε «μπλόκο».

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με μία εκ των αποφάσεων της ( υπ´ αριθμόν απόφαση 1959/2023 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας) έκανε δεκτή αίτηση αναίρεσης του Δημοσίου κατά αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου, με την οποία είχε επικυρωθεί απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου που είχε δεχθεί αγωγή πρώην βουλευτή και είχε αναγνωρίσει υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλει σ’ αυτόν αποζημίωση για τη ζημία που υπέστη λόγω μη αναπροσαρμογής της βουλευτικής αποζημίωσής του σύμφωνα με το θεσπισθέν με τον ν. 3691/2008 ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του Δημοσίου και έκρινε ότι είναι μη νόμιμη η παραδοχή του Εφετείου ότι έπρεπε να αυξηθούν οι βουλευτικές αποζημιώσεις στο ύψος των αποδοχών του προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου, μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία μάλιστα ισχύει και για το μέλλον.

Οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό του βουλευτή και έκαναν δεκτή την έφεση του Δημοσίου, εξαφανίζοντας την πρωτόδικη απόφαση, που αναγνώρισε στον βουλευτή ότι το Δημόσιο πρέπει να του καταβάλει το ποσό των 75.110 ευρώ και επιδίκασαν στον πρώην βουλευτή τη δικαστική δαπάνη του Δημοσίου ύψους 460 ευρώ.

Αναλυτικά, η Ολομέλεια του ΣτΕ (με την ίδια σύνθεση) απέρριψε αναιρέσεις κατά αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου, των βουλευτών (μερικοί εξ’ αυτών έχουν αποβιώσει): Δημητρίου Τσαντούλα (ΝΔ Πρέβεζας), Πέτρου Κατσιλίερη (ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας), Ηλία Παπαηλία (ΠΑΣΟΚ Αττικής), Κωνσταντίνος Καραμπίνας (ΝΔ Άρτας), Αντώνης Καρπούζος (ΚΙΝΑΛ Δυτικής Αττικής), Παναγιώτης Αδρακτάς (ΝΔ Ηλείας), Πέτρου Τατούλη (ΝΔ Αρκαδίας) και της χήρας του Θεόδωρου Κατσίκη, βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ και παλιότερα της ΔΗΑΝΑ.

pronews.gr

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μετά από μία ώρα και δέκα λεπτά ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, στη Βουλή.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 4:00 μ.μ., με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να υποδέχεται στο γραφείο του στη Βουλή το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυο τους μπροστά στις κάμερες συμφώνησαν ότι υπάρχει θέμα με την πλειοψηφία 3/5 που απαιτείται για τη σύνθεση των Ανεξάρτητων Αρχών.

Όπως διεφάνη, η πρώτη κοινή πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ θα αφορά στις υποκλοπές και την ΑΔΑΕ.

«Θα πάρουμε πρωτοβουλίες για να ακυρωθεί η διαδικασία της διάσκεψης των προέδρων για τον ορισμό των μελών της ΑΔΑΕ» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας στην παρατήρηση του προεδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν σεβάστηκαν τα 3/5».

Ο διάλογος Ανδρουλάκη-Κασσελάκη
Κασσελάκης: Γεια σου Νίκο, πάλι σε καναπέ κάθομαι.
Ανδρουλάκης: Συγχαρητήρια για την εκλογή σου. Χαίρομαι πάρα πολύ για τη συζήτηση. Να συζητάμε όλοι οι αρχηγοί μεγάλα θέματα, όπως ακρίβεια, εθνικά θέματα, κρίσιμη συγκυρία, χαίρομαι, να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, πεδίο εμπιστοσύνης και συναινέσεως.
Κασσελάκης: Ο κόσμος θέλει λύσεις. Το πιο προοδευτικό πράγμα είναι να λάμψει η αλήθεια στο θέμα των υποκλοπών.
Ανδρουλάκης: Από πέρυσι, όταν ξεκίνησε η περιπέτεια, προσπαθήσαμε να το αναδείξουμε με θεσμικό τρόπο. Αγωνία πρωθυπουργού να πετύχει συγκάλυψη. Προσωπική επίθεση Μητσοτάκη στον κ. Ράμμο. Θα καταφέρουμε να μην υπάρξει συγκάλυψη και οι υπεύθυνοι του παρακράτους να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
Κασσελακης: Πες, είναι δυνατόν να γίνεται αυτό με τα 3/5 στη Διάσκεψη και να μην προσπαθούν να υπάρχει συνάντηση;
Ανδρουλάκης: Θα πάρουμε πρωτοβουλίες, διότι δεν συμπληρώθηκαν τα 3/5.

Δείτε το βίντεο από τη συνάντηση Ανδρουλάκη-Κασσελάκη:

Φωτογραφία Eurokinissi

iefimerida.gr

Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής απάντησε στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Αντώνη Αντωνόπουλου για την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ.

1. Πώς δικαιολογείτε το γεγονός ότι παρά τη μεγάλη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει να ανεβάσει τα ποσοστά του;

Θα διαφωνήσω. Το αντίθετο συμβαίνει. Να τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά; Πριν λίγα χρόνια, μας είχαν όλοι τελειωμένους. Κρατηθήκαμε ζωντανοί και ενωμένοι χάρη στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Μετά, με τον Νίκο Ανδρουλάκη, αυξήσαμε τα ποσοστά μας κατά 50% στις εθνικές εκλογές – οι μεγαλύτερες εισροές μας ήταν από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές επιβεβαιώσαμε την ανοδική μας τάση, το είπαν όλοι, κάτι που θα επιβεβαιωθεί και στις ευρωεκλογές. Στόχος μας; Επειδή είμαστε κόμμα εξουσίας, η πρώτη θέση στις επόμενες εθνικές εκλογές και η ΝΔ στην αντιπολίτευση. Στρατηγική μας; Η βήμα βήμα ανάκτηση της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των Ελλήνων και Ελληνίδων. Αυτό θέλουμε, αυτό κάνουμε, αυτό γίνεται. Θα θέλαμε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά ακόμα πιο γρήγορα; Προφανώς. Αλλά στην πολιτική γρήγορα ψηλά φτάνουν μόνο τα πυροτεχνήματα. Και εμείς δεν ήμαστε πυροτέχνημα. Τίποτα δεν θα μας χαριστεί. Δεν υπάρχει ασανσέρ για να πάμε χαλαρά στην πρώτη θέση. Σκαλοπάτι σκαλοπάτι θα πάμε και με πολλή δουλειά.

2. Εκτιμάτε ότι πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος για τον σχηματισμό ενός ενιαίου πολιτικού φορέα που θα ενώσει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς;

Αυτό που ενδιαφέρει τον προοδευτικό κόσμο είναι να αποκτήσει ξανά ο χώρος αξιόπιστη, σοβαρή και εν δυνάμει πλειοψηφική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ. Για να εμπιστευτεί ξανά στα χέρια μας ο Έλληνας την τύχη του και την τύχη της οικογένειάς του. Πάνω σε αυτό δουλεύαμε, δουλεύουμε και θα δουλεύουμε ως ΠΑΣΟΚ. Και απλώνουμε το χέρι σε όποιον ασπάζεται τις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ευημερίας για όλους. Σε αυτούς απευθυνόμαστε, είτε ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, είτε ψήφισαν ΝΔ, είτε κάτι άλλο, είτε βρίσκονται σπίτι τους. Αυτό μας ενδιαφέρει: η κοινωνία. Και η κοινωνία δεν χρειάζεται κανένα καπέλωμα από πάνω, ούτε τυχοδιωκτικές συγκολλήσεις κορυφής. Μακριά από εμάς. Ως ΠΑΣΟΚ, ακούμε την κοινωνία και κτίζουμε με συνέπεια αυτόνομη πορεία.

3. Ποια είναι τα μηνύματα που έστειλαν στο ΠΑΣΟΚ οι κάλπες της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης;

Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές είχαμε πολλά ντέρμπι μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Αυτό τα λέει όλα. Δεν θέλω να υποβαθμίσω τη στήριξη άλλων συνδυασμών στο πρόσωπο του κ. Δούκα για παράδειγμα στην Αθήνα, αλλά η μεγάλη εικόνα είναι αυτή. Μετά από πολλά χρόνια είχαμε να δούμε δημοσιεύματα όπου μιλούσαν για κόντρα σώμα με σώμα μεταξύ υποψηφίων προερχόμενων από την ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Προερχόμενη από την τοπική αυτοδιοίκηση, θέλω να σας πω ότι αυτές οι τοπικές εκλογές αποτελούν ορόσημο αλλά και ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα ανόδου της απήχησης της παράταξης μας που έρχεται σε συνέχεια των εθνικών εκλογών. Ο κόσμος στρέφει τα αυτιά, τα μάτια και την εμπιστοσύνη του ξανά στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, που αποτέλεσε τον πρωτοστάτη της αποκέντρωσης και της στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στον αντίποδα, η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τιμωρήθηκε γιατί θριαμβολογούσε πριν τα αποτελέσματα των εκλογών και στον βωμό του αλαζονικού και μαξιμαλιστικού στόχου των 13 Περιφερειών απειλούσε το λαό πώς αν δεν εκλέξουν πρόσωπα προερχόμενα από την ΝΔ τότε ούτε αποζημιώσεις θα λάβουν οι πληγέντες, ούτε μεγάλα έργα θα πραγματοποιηθούν. Στην παλαιοκομματική αυτή τακτική ο κόσμος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα με αποτέλεσμα τόσο στη Θεσσαλία, όσο και στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και αλλού.

4. Η ακρίβεια δεν λέει να κοπάσει. Το λάδι αναμένεται να αγγίξει τιμές “χρυσού”. Το ρεύμα χτυπάει αλύπητα τα νοικοκυριά. Υπάρχουν ρεαλιστικές λύσεις και γιατί δεν τις εφαρμόζει η Κυβέρνηση;

Να πούμε δύο; Πρώτον, μείωση των έμμεσων φόρων σε βασικά είδη διατροφής και καύσιμα, όπως έχει γίνει σε τόσες χώρες στην Ευρώπη. Δεύτερον, εξαντλητικοί έλεγχοι στην αγορά ενάντια στην αισχροκέρδεια. Δεν είναι επανάσταση, αυτονόητα πράγματα είναι. Αλλά ακόμα και το αυτονόητο είναι αδιανόητο για την κυβέρνησηΆφησαν όλες τις πολυεθνικές να αισχροκερδούν ασύστολα τουλάχιστον 3 χρόνια, δεν επέβαλαν ούτε ένα πρόστιμο στην αγορά των τροφίμων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και τώρα θυμήθηκαν να ανακοινώσουν πρόστιμα - σταγόνα στον ωκεανό των κερδών των πολυεθνικών. Γιατί δεν κάνει έστω τα αυτονόητα η κυβέρνηση; Γιατί υπηρετεί τους λίγους αι όχι τους πολλούς. Είναι απλό. Αυτή ήταν πάντα η δεξιά. Αυτή που αφήνει συνεχώς και το ελληνικό νοικοκυριό και τον Έλληνα αγρότη έρμαια της ακρίβειας και των μεσαζόντων. Και κάτι ακόμα: Μιλάω καθημερινά με ελαιοπαραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας οι οποίοι πλέον έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά με απόγνωση από τη μείωση της παραγωγής τους κάτω του μισού σε μετρικούς τόνους για φέτος, την ώρα που η τιμή του ελαιόλαδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ πλησιάζει τα 13 ευρώ, και οι εκτιμήσεις λένε ότι η τιμή θα αυξηθεί εκ νέου. Θα πούμε το «λάδι λαδάκι». Και την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση έχει καθυστερήσει την καταβολή της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ενώ κατέβαλε δραματικά μειωμένες προκαταβολές της βασικής ενίσχυσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Στην δημοσιότητα δόθηκαν από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής των Ελλήνων, οι 1.034 δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης «πόθεν έσχες» των Βουλευτών, Ευρωβουλευτών, υπεύθυνων οικονομικών των κομμάτων, δημάρχων και περιφερειαρχών για το έτος 2022 (χρήση 2021).

Oι δηλώσεις αφορούν στους βουλευτές , δημάρχους της προηγούμενης κοινοβουλευτικής – αυτοδιοικητικής περιόδου και οχι όσους εξελέγησαν στις εκλογές του 2023.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις των βουλευτών Αιτωλοακαρνανίας για το έτος 2022:

Η δήλωση του Μάριου Σαλμά

Η δήλωση του Κωνσταντίνου Καραγκούνη

Η δήλωση του Σπήλιου Λιβανού

Η δήλωση του Γιώργου Βαρεμένου

Η δήλωση του Θάνου Μωραΐτη

Η δήλωση του πρ. βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κωνσταντόπουλου

Η δήλωση του Νίκου Παπαναστάση

Η δήλωση του πρώην βουλευτή και υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή

Η δήλωση του πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη

Η δήλωση του πρώην βουλευτή της Χ.Α. Κώστα Μπαρμπαρούση

Η δήλωση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη

Η δήλωση του πρώην Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα

ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Η δήλωση του δημάρχου Αγρινίου, Γιώργου Παπαναστασίου

Η δήλωση του απερχόμενου δημάρχου Μεσολογγίου, Κώστα Λύρου

Η δήλωση του δημάρχου Ναυπακτίας, Βασίλη Γκίζα

Η δήλωση του απερχόμενου δημάρχου Αμφιλοχίας, Γιώργου Κατσούλα

Η δήλωση του δημάρχου  Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη

Η δήλωση του απερχόμενου δημάρχου Ακτίου – Βόνιτσας Γεώργιου Θεόδωρου Αποστολάκη

Η δήλωση του δημάρχου Θέρμου, Σπύρου Κωνσταντάρα

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνολική προσέγγιση στα θέματα της επιχειρηματικότητας, της οικονομίας, της ανάπτυξης, αλλά και ειδική αναφορά στο μείζον θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από την ανακοίνωση οριζόντιου κεφαλικού φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες, έκανε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του Κινήματος, Νίκο Ανδρουλάκη, στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο.

Στην αρχή της ομιλίας της η κυρία Σταρακά αναφέρθηκε στο ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας, την επενδυτική βαθμίδα και το ρόλο της μικρομεσαίας επιχείρησης λέγοντας «αγωνιζόμαστε μαζί σας για μία Ελλάδα που αξίζει την καλύτερη επενδυτική βαθμίδα, αλλά και μία Ελλάδα που κάνει τα πάντα για να μην την ξαναχάσει» και υπογραμμίζοντας τα εξής:

«Γιατί εμείς ήμασταν εκεί και κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ, όταν άλλοι έφευγαν, αφήνοντας πίσω τους χρεοκοπία, αναξιοπιστία και παίρνοντας μαζί τους τις επενδυτικές βαθμίδες. Ή όταν άλλοι, αντί να βάλουν πλάτη στην εθνική προσπάθεια, ανταγωνιζόντουσαν ποιος θα πρωτοσκίσει το Μνημόνιο. Ήμασταν εκεί και ζήσαμε τι σημαίνει να βρίσκεσαι σε μία κατάσταση με θανάσιμο έλλειμμα στα έσοδα - έξοδα, θανάσιμο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, θανάσιμο χρέος και κανένας να μην σου ρυθμίζει τα δάνεια. Δεν σκεφτήκαμε ούτε στιγμή το πολιτικό κόστος. Και με τις αιματηρές θυσίες όλου του ελληνικού λαού, όλων μας, η Ελλάδα έμεινε όρθια. Το δημοσιονομικό έλλειμμα τιθασεύτηκε. Το χρέος ρυθμίστηκε, τότε, και μας δίνει ανάσα ακόμα και σήμερα. Αλλά το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, είναι ακόμα εδώ. Απειλητικό, για όποιον βλέπει την επόμενη ημέρα. Και σε αντίθεση με όποιους συνδυάζουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας με την εξαφάνιση της μικρομεσαίας επιχείρησης, εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα ως σύνολο θα γίνει ανταγωνιστική, όταν κάθε ψηφίδα της οικονομίας της, κάθε μικρή και μεσαία επιχείρηση, στηριχθεί για να γίνει ανταγωνιστική».

Στη συνέχεια η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «όλα τα ωραία λόγια που ακούγονται για την στήριξη της προσαρμογής της επιχειρηματικότητας στη ψηφιακή μετάβαση και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της στο περιβάλλον της κλιματικής κρίσης θέλουν χρήματα» και ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Για αυτό και αγωνιζόμαστε μαζί σας για ένα Αναπτυξιακό Όραμα “Made in Greece” που αφορά κάθε έμπορα, κάθε επιχειρηματία, και όχι 5-10 μεγάλους και κολλητούς. Αγωνιζόμαστε για ένα Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε έμπορος, κάθε επιχειρηματίας, και όχι οι ίδιοι, και οι ίδιοι, και οι ίδιοι. Αγωνιζόμαστε για ένα τραπεζικό σύστημα που κοιτάζει και χρηματοδοτεί μία καλή επιχειρηματική ιδέα και δεν νοιάζεται μόνο για το πόσο μεγάλο όνομα έχει ο επιχειρηματίας. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα κάθε Έλληνα και Ελληνίδας στη δημιουργία και στις δυνατότητες χρηματοδότησης της δημιουργίας. Αυτό επιτάσσει η δικαιοσύνη στην επιχειρηματικότητα. Και δεν υπάρχει δικαιοσύνη όταν το κόστος χρήματος - για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδικά - έχει φτάσει στο 8 με 8,50%. Και την ίδια στιγμή, 178 μεγάλες κατά βάση επιχειρήσεις έχουν χρηματοδοτηθεί με 2,72 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, με μεσοσταθμικό επιτόκιο 2% και μέση διάρκεια αποπληρωμής τα 13 έτη».

Πέρα από χρηματοδότηση, η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν ανάγκη «και από μία βαθιά ανάσα για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους» υπογράμμισε η Χριστίνα Σταρακά, κάνοντας αναφορά στο σύνολο των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για ριζικές παρεμβάσεις στο θανάσιμο για την οικονομία μας ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, όπως η άμεση θεσμοθέτηση της δυνατότητας ρύθμισης 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ και με κούρεμα 30%, εφ’όσον τηρείται η ρύθμιση, η δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας και η προστασία της κύριας κατοικίας με επαναφορά του νόμου ΠΑΣΟΚ του 2010 με επικαιροποιημένα κριτήρια και η καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν βραχυπρόθεσμα στα προβλήματα ρευστότητας.

Τέλος, η Χριστίνα Σταρακά έκανε ειδική αναφορά στις χρεώσεις στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την φοροδιαφυγή λέγοντας «θέλουμε μείωση με κάθε τρόπο των προμηθειών που πληρώνεται όλοι σας και όλοι οι πολίτες για ηλεκτρονικές συναλλαγές. Θέλουμε να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή, θέλουμε σύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS, θέλουμε τη γενίκευση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά δεν γίνεται οι τράπεζες και οι άλλες συναφείς εταιρείες να μη συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια με κίνητρα. Όλοι να επιβαρυνόμαστε, εκτός από αυτές», ενώ για το μείζον ζήτημα των ημερών, την πρόσφατη εξαγγελία της κυβέρνησης για οριζόντιο κεφαλικό φόρο σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, είπε τα εξής:

«Και φυσικά κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Πόσες φορές έχετε ακούσει αυτό το τελευταίο; Υποτίθεται πως η Νέα Δημοκρατία θα το καταργούσε μέχρι το 2023. Ξέρετε τι άλλο ακούσατε προεκλογικά; Τον κ. Μητσοτάκη να λέει «κανένας νέος φόρος». Τη Νέα Δημοκρατία να κατηγορεί εμάς το ΠΑΣΟΚ ως «φορομπήχτες» επειδή θέλουμε δικαιότερη φορολόγηση στα μερίσματα εκατομμυρίων ευρώ. Και ξέρετε ΤΙ ΔΕΝ ακούσατε από τη Νέα Δημοκρατία προεκλογικά; Ότι θα επιβάλλει οριζόντιο κεφαλικό φόρο σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν θυμάμαι να το ακούσαμε ποτέ αυτό. Τέτοια αξιοπιστία. Που ακόμα και οι θερμότεροι υποστηρικτές της κυβέρνησης παραδέχονται την αναποτελεσματικότητα τέτοιων μέτρων. Ότι πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό της φοροδιαφυγής και ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης να λειτουργήσει εντοπίζοντας τον αδήλωτο πλούτο. Γιατί ποτέ δεν ρώτησαν κανέναν, ποτέ δεν ζήτησαν τη διαβούλευση και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των κομμάτων, για το πώς μπορούμε πραγματικά να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή. Συνεννόηση και συνεργασία δηλαδή, αυτό που έχει ανάγκη η χώρα μας σήμερα, όσο ποτέ»

Κλείνοντας, η Χριστίνα Σταρακά ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, υπενθύμισε «πως το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε τη μεσαία τάξη στην Ελλάδα δίνοντας προοπτική στον έμπορα, τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία, τόνισε με έμφαση πως «αυτή την προοπτική, για κάθε επιχειρηματία, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, θέλουμε να την αποκαταστήσουμε» και ολοκλήρως λέγοντας:

«Εύχομαι κι ελπίζω να πείσουμε τους Έλληνες να μας εμπιστευτούν ξανά το τιμόνι της χώρας για να σας αποδείξουμε πόσο εννοούμε αυτά που λέμε. Και πόσο βαθιά πιστεύουμε ότι τα επιμελητήρια πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη χάραξη και υλοποίηση της αναπτυξιακής, εμπορικής και επιχειρηματικής πολιτικής της χώρας. Σε αντίθεση με κάποιους που σας θέλουν κομπάρσους του υπερσυγκεντρωτισμού στο Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργικά γραφεία. Κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματά σας και τις ανάγκες σας από εσάς τους ίδιους. Και οι λύσεις θα υλοποιηθούν πολύ αποτελεσματικότερα στα δικά σας χέρια».

Τι δήλωσαν για το οικονομικό έτος 2021 Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας, Βελόπουλος και Βαρουφάκης

Στη δημοσιότητα δόθηκαν το πρωί της Δευτέρας οι δηλώσεις πόθεν έσχες Βουλευτών, Ευρωβουλευτών, Υπεύθυνων Οικονομικών των Πολιτικών Κομμάτων, Δημάρχων και Περιφερειαρχών για το έτος 2022 (χρήση 2021).

Συνολικά ανακοινώθηκαν 1.034 δηλώσεις.

Δείτε το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη

Δείτε το πόθεν έσχες του Αλέξη Τσίπρα

Δείτε το πόθεν έσχες του Νίκου Ανδρουλάκη

Δείτε το πόθεν έσχες του Δημήτρη Κουτσούμπα

Δείτε το πόθεν έσχες του Κυριάκου Βελόπουλου

Δείτε το πόθεν έσχες του Γιάνη Βαρουφάκη

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

protothema.gr

Εντός της ημέρας αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών για το έτος 2022, οι οποίες αφορούν το οικονομικό έτος 2021. Τα πόθεν έσχες θα δημοσιευτούν ανέλεγκτα, δηλαδή όπως έχουν κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τους ορκωτούς λογιστές και θα αναρτηθούν στον ιστότοπο της Βουλής.

Ακόμη, η επιτροπή ελέγχου ανακοίνωσε ότι συνολικά έχουν υποβληθεί 1.034 δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπεύθυνων οικονομικών των πολιτικών κομμάτων, δημάρχων αλλά και περιφερειαρχών. Σημειώνεται δε ότι στις δηλώσεις που θα δημοσιευτούν δεν περιλαμβάνονται οι δηλώσεις των νεοεισερχόμενων βουλευτών της Βουλής όπως αυτή έχει προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου 2023.

Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βουλής

Ως είθισται κάθε χρόνο, η δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, ανακοινώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη από την Βουλή.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

« Από την Επιτροπή Ελέγχου του άρθρου 25 του Ν.5026/2023 ανακοινώνεται ότι τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 10.00 π.μ. θα δοθούν στους Κοινοβουλευτικούς Συντάκτες, ανέλεγκτες όπως κατατέθηκαν, οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης «πόθεν έσχες» των Βουλευτών, Ευρωβουλευτών, Υπεύθυνων Οικονομικών των Πολιτικών Κομμάτων, Δημάρχων και Περιφερειαρχών για το έτος 2022 (χρήση 2021).

Οι εν λόγω δηλώσεις θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων, την ίδια ημέρα και ώρα 10.30 π.μ.

Το πλήθος των σχετικών δηλώσεων είναι συνολικά 1.034.»

in.gr