Πέμπτη, 23η Μαίου 2024  9:35: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023

Για πολλές γυναίκες η περιποίηση του προσώπου είναι κάτι παραπάνω από μία beauty routine, είναι μία «ένεση» συναισθηματικής ευεξίας και καλής διάθεσης! Γι’ αυτό και οι γιορτές αποτελούν την ιδανική αφορμή για να προσφέρουμε αυτό το pampering στον εαυτό μας.

Η πιο festive περίοδος του χρόνου είναι εδώ κι αν θέλετε να την υποδεχτείτε με το πιο λαμπερό, φρέσκο και νεανικό σας πρόσωπο, υπάρχει ένα «δώρο» που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας. Εσείς απλά αποφασίστε το χρονικό διάστημα πριν από τις γιορτές που θα επισκεφθείτε το δερματολογικό ιατρείο και επιλέξτε την θεραπεία προσώπου που ταιριάζει στην ηλικία, τον τύπο του δέρματος και τις ανάγκες σας.

4 εβδομάδες πριν από τις γιορτές

Εάν είστε τόσο proactive, δεν υπάρχει περιορισμός στις θεραπείες προσώπου που μπορείτε να επιλέξετε για να λάμψετε τις γιορτές! Όταν για όλους ο χρόνος θα προχωράει, εσείς με ένα skin booster θα τον γυρίσετε πολλά χρόνια πίσω!

Τι σας προτείνουμε: Profhilo Skin Booster

Το Profhilo είναι ένας ενέσιμος skin booster ενυδατικός παράγοντας με υαλουρονικό οξύ για αναδόμηση, σύσφιξη και βαθιά αναζωογόνηση του προσώπου. «Το συνθετικό υαλουρονικό οξύ που περιέχει, δεν δίνει όγκο στο σημείο τοποθέτησης αλλά «απλώνει» κάτω από το δέρμα: ανορθώνει το οβάλ του προσώπου, λειαίνει λεπτές ρυτίδες, κάνει σύσφιξη και βαθιά ενυδάτωση. Το Profhilo θεωρείται σήμερα μια από τις κορυφαίες θεραπείες προσώπου για γυναίκες και άντρες μετά την ηλικία των 30 ετών, όταν έχει ξεκινήσει ήδη η φυσική ελάττωση της παραγωγής κολλαγόνου στην επιδερμίδα» εξηγεί η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine.

Τι να περιμένετε

Το αποτέλεσμα από την εφαρμογή του skin booster είναι άμεσα ορατό: βελτίωση και ανόρθωση του οβάλ του προσώπου, μείωση των λεπτών γραμμών, σύσφιξη, βαθιά ενυδάτωση και αναδιαμόρφωση του δέρματος. Τις εβδομάδες που ακολουθούν και καθώς ενεργοποιείται η εσωτερική διαδικασία αντιγήρανσης που προωθεί το Profhilo, βλέπετε το πρόσωπό σας πιο φρέσκο, πιο λαμπερό και πιο νεανικό από ποτέ.

2 εβδομάδες πριν από τις γιορτές

Έχοντας μπροστά σας δύο περίπου εβδομάδες μέχρι τις γιορτές, μπορείτε να επιλέξετε έναν αποτελεσματικό συνδυασμό θεραπειών για λάμψη, σύσφιξη και αναδόμηση εκ βάθους της επιδερμίδας σας.  

Τι σας προτείνουμε: Total Plasma Lift

Πρόκειται για μία signature θεραπεία προσώπου της Cosmetic Derma Medicine. «Το πρωτόκολλο αντιγήρανσης Total Plasma Lift συνδυάζει δύο κορυφαίες θεραπείες ανάπλασης προσώπου, το Fractional Laser και την αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP, δημοφιλή και ως “Vampire Lift”, μεγιστοποιώντας τα οφέλη της σύσφιξης, της ανόρθωσης και της ανάπλασης του προσώπου που επιτυγχάνουν», εξηγεί η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα. «Η συνδυαστική αυτή θεραπεία δρα ως ένα αναίμακτο lifting. Το αποτέλεσμά της δεν είναι απλά αθροιστικό των δύο θεραπειών αλλά πολύ πιο εντυπωσιακό απ’ ότι αν γινόταν η κάθε θεραπεία ξεχωριστά».

Η θεραπεία ξεκινά με το Fractional Laser να σαρώνει την επιδερμίδα και να εξαχνώνει την ταλαιπωρημένη εξωτερική στιβάδα, επιτυγχάνοντας έτσι θεαματικό Laser Skin Resurfacing,  δηλαδή φέρνει στην επιφάνεια νέο, υγιές και σφριγηλό δέρμα! Επιπλέον, η δράση του Laser προκαλεί μικροσκοπικές οπές στην επιφάνεια του δέρματος προετοιμάζοντάς το να επωφεληθεί στο 100% από τις θρεπτικές και αναζωογονητικές ουσίες του PRP. Για αυτήν τη δεύτερη φάση της θεραπείας, προηγείται αιμοληψία και φυγοκέντρηση του αίματος από την οποία ο δερματολόγος αντλεί το πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες και βλαστοκύτταρα πλάσμα. Κατά την αυτόλογη μεσοθεραπεία προσώπου PRP, το πλάσμα αίματος εγχέεται βαθύτερα στο δέρμα, ενέσιμα ή με τη συσκευή microneedling Dermapen πυροδοτώντας τον φυσικό μηχανισμό αποκατάστασης και ανανέωσης της επιδερμίδας. Ένα μεγάλο ατού της θεραπείας αυτής είναι ότι μπορεί να εστιάσει ακόμη και στα πιο ευαίσθητα σημεία, όπως την περιοχή γύρω από τα μάτια και το στόμα, με αποτέλεσμα την απόλυτη λάμψη και ανανέωση του προσώπου σας!

1 εβδομάδα πριν από τις γιορτές

Υπάρχει κάποια last minute θεραπεία προσώπου για λάμψη, ενυδάτωση και νεανικό δέρμα; Και βέβαια υπάρχει!

Τι σας προτείνουμε: HydraBeauty

Αυτό το facial είναι η επόμενη ημέρα στον καθαρισμό και την περιποίηση του προσώπου. «Με έναν μοναδικό συνδυασμό 8 κεφαλών, το HydraBeauty αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη θεραπεία προσώπου. Η συνδυαστική δράση υδροδερμοαπόξεσης, υπερήχων, ραδιοσυχνοτήτων, φωτοδυναμικής θεραπείας και κρυοθεραπείας επιτυγχάνει βαθύ καθαρισμό και ενυδάτωση στην επιδερμίδα, την ανανεώνει, την κάνει πιο λεία και με ομοιόμορφο τόνο, συσφίγγει τους πόρους και περιορίζει τη λιπαρότητα. Είναι μία θεραπεία κατάλληλη για κάθε ηλικία και μπορεί να προσαρμοστεί σε όλους του τύπους δέρματος» σχολιάζει η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα.

Τι να περιμένετε

Μετά τη θεραπεία, η επιδερμίδα σας είναι καθαρή, φωτεινή και πιο ενυδατωμένη, τυχόν διεσταλμένοι πόροι έχουν κλείσει, τα μαύρα στίγματα έχουν εξαφανιστεί και οι λεπτές ρυτίδες έχουν γίνει σχεδόν αόρατες. Είναι το απόλυτο red carpet treatment, μία ιδανική θεραπεία της τελευταίας στιγμής για να λάμψετε στα χριστουγεννιάτικα events!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα τέσσερις στους πέντε Ελληνες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο αυτοχαρακτηριζονται φτωχοί.

Η διαφορά από τον μέσο όρο της ΕΕ είναι τεράστια καθώς στην ίδια κατηγορία μόνο ένας στους τρεις Ευρωπαίους θεωρεί τον εαυτό του φτωχό.

«Υποκειμενική φτώχεια» είναι η αντίληψη του ίδιου τού ατόμου για την οικονομική του κατάσταση.

Η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο της κατάταξης και στις τρεις κατηγορίες πολιτών με κριτήριο το μορφωτικό τους επίπεδο.

Το 2022 η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ ατόμων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (81,6%) που θεωρούνταν φτωχά. Σε αυτή την κατηγορία είναι οι πολίτες χωρίς απολυτήριο Λυκείου. Ακολουθούν η Βουλγαρία (67,9%) και η Σλοβακία (53,3%). Τα χαμηλότερα νούμερα καταγράφονται στη Φινλανδία (7,3%), στο Λουξεμβούργο (10,0%) και στη Σουηδία (11,3%).


Το 2022, το 29,5% του πληθυσμού της ΕΕ με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (με απολυτήριο γυμνασίου και όχι λυκείου), θεωρείται υποκειμενικά φτωχό. Το ποσοστό αυτό είναι πάνω από τρεις φορές χαμηλότερο (9,2%) για τα άτομα με υψηλή εκπαίδευση (τριτοβάθμια εκπαίδευση) ενώ για τα άτομα με μέσο μορφωτικό επίπεδο (απολυτήριο λυκείου χωρίς τριτοβάθμια εκπαίδευση) ήταν 18%.

Στην Ελλάδα, με την ακρίβεια να καλπάζει και τα εισοδήματα να παραμένουν χαμηλά, καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ, ατόμων με μεσαίο (απολυτήριο Λυκείου) και υψηλό μορφωτικό επίπεδο που θεωρούνται υποκειμενικά φτωχά, με ποσοστά 70% και 49% αντιστοίχως.

Τα περισσότερα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ ανέφεραν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων πληθυσμού με υψηλή και χαμηλή εκπαίδευση. Η διαφορά ήταν τουλάχιστον 20 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) σε 12 χώρες. Οι πιο αξιοσημείωτες διαφορές ήταν στη Βουλγαρία (47,7 π.μ.), την Ουγγαρία (41,5 π.μ.) και τη Σλοβακία (39,5 π.μ.) και οι χαμηλότερες στη Φινλανδία (4,5 π.μ.), τη Δανία (5,9 π.μ.) και τη Σουηδία (7,1 π.μ.).

Σημειώνεται ότι «υποκειμενική φτώχεια» είναι η αντίληψη του ατόμου για την οικονομική και υλική του κατάσταση. Ο δείκτης αυτός αξιολογεί την αντίληψη των ερωτηθέντων για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το νοικοκυριό του να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις. Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της υλικής ευημερίας των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων, των δαπανών, του χρέους και του πλούτου.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Τουρκία λίγες ημέρες πριν επισκεφθεί την Αθήνα, χαρακτήρισε την Θεσσαλονίκη τουρκική (και μαζί της και την Ιερουσαλήμ) δίνοντας το «στίγμα» για το τι είδους συμφωνίες θα επιδιώξει να συνάψει με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ήδη έρχεται στην Ελλάδα με… αναθεωρητική ατζέντα από την στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτε και θα διαπραγματευτεί επί των δικών της εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι Τούρκοι βλέπουν τη Θεσσαλονίκη σαν να ήταν δίκη τους πόλη.

«Θεσσαλονίκη, Μοσούλη, Ιερουσαλήμ τις βλέπουμε όπως τις δικές μας πόλεις», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η «η γεωγραφία της καρδιάς μας φτάνει από την Αδριατική μέχρι το Σινικό Τείχος».

«Υπάρχει μια πραγματικότητα την οποία θέλω να υπενθυμίσω. Τα πολιτικά και πολιτιστικά σύνορα της Τουρκίας δεν ορίζονται από τα επίσημα σύνορά της, αλλά περιλαμβάνουν μια πολύ ευρύτερη περιοχή, από την Αδριατική μέχρι το Σινικό Τείχος της Κίνας.

Πράγματι, αισθανόμαστε το ίδιο για κάθε εκατοστό γης στη γεωγραφία της καρδιάς μας. Αν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις γεωγραφίες σαν να είναι έξω από εμάς, τότε κινδυνεύει και η πατρίδα.

Για το λόγο αυτό λέμε πως κάθε γεγονός που συμβαίνει στις τέσσερις γωνιές της γεωγραφίας μας, από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τις ανατολικές ακτές της Μεσογείου, μάς αφορά άμεσα.

Η θέση του Καραμπάχ στις καρδιές μας και η θέση της Γάζας στις καρδιές μας είναι η ίδια, όπως δεν κάνουμε διάκριση ανάμεσα στη Βοσνία και το Χαλέπι, την Τρίπολη και την Βάκτρα, τη Θεσσαλονίκη και τη Μοσούλη, έτσι βλέπουμε και την Ιερουσαλήμ, το ίδιο όπως τις δικές μας πόλεις», ανέφερε στο μανιφέστο του ο Ερντογάν.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Επίκαιρες ερωτήσεις του Βουλευτή του ΚΚΕ Αιτωλοακαρνανίας Νίκου Παπαναστάση στη Βουλή με θέμα τις τις διώξεις Ιατρών και τη λειτουργία της ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου

Αναλυτικά οι ερωτήσεις:

Θέμα: Ποινική  δίωξη των ιατρών του Νοσοκομείου Αγρινίου

Στις  11/1/2024 θα δικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αγρινίου η πρώτη ομάδα ιατρών που υπηρετούν στο Νοσοκομείο Αγρινίου, εκ του συνόλου των 200 περίπου ιατρών που διώκονται.

Με βάση το κατηγορητήριο, παραπέμπονται να δικαστούν ως υπαίτιοι του ότι «με πρόθεση και με περισσότερες πράξεις που αποτελούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος παρενέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους με σκοπό να βλάψουν το κράτος». Οι πράξεις αυτές έλαβαν χώρα το διάστημα από τον 8/2018 έως τον 1/2021 και αφορούν την έκδοση χειρόγραφων και όχι ηλεκτρονικών παραπεμπτικών στο Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου του Αγρινίου.

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε βάσει του πορίσματος Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διατάχθηκε από την 6η ΥΠΕ, το οποίο διέχεε απαράδεκτα τις ευθύνες για τη μη ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στο ιατρικό προσωπικό.

Πορίσματος που δεν έλαβε υπ’ όψιν τις πορισματικές εκθέσεις του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και της Ελληνικής Αρχής Διαφάνειας, οι οποίες αποτύπωναν τις ανεπάρκειες, την έλλειψη υποδομής, εξοπλισμού, πληροφορικών συστημάτων, διασύνδεσης των τμημάτων των κλινικών με τα εργαστήρια, το άκρως υποστελεχωμένο Τμήμα Οργάνωσης και Πληροφορικής, την απουσία γραμματειακής υποστήριξης σε 24ωρη βάση στα ΤΕΠ, τη μη ύπαρξη και λειτουργία ανεξάρτητου και αυτόνομου ΤΕΠ, τη σημαντική ιατρική υποστελέχωση ειδικευμένων ιατρών, την παντελή σχεδόν έλλειψη ειδικευόμενων ιατρών κλπ.

Είναι απαράδεκτο ιατροί να κατηγορούνται, όχι γιατί δεν εκτέλεσαν τα ιατρικά τους καθήκοντα αντιμετωπίζοντας και θεραπεύοντας τους ασθενείς, αλλά γιατί δεν χρησιμοποίησαν ένα σύστημα που δεν υπήρχε η δυνατότητα λειτουργίας του, όπως το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να πάψει οποιαδήποτε δίωξη δεκάδων ιατρών, αναμφισβήτητα θυμάτων της μετακύλισης των ευθυνών της μη ολοκληρωμένης λειτουργίας των συστημάτων πλήρους μηχανογράφησης, για την οποία είναι υπεύθυνο το κράτος, μέσω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του Νοσοκομείου Αγρινίου, κάτι που αναμφίβολα υποβαθμίζει επικίνδυνα και τη συνολική λειτουργία του.

Θέμα: Για τις συνθήκες λειτουργίας της ΜΕΘ Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου

Εκφράζοντας την απόγνωση που επικρατεί στους κατοίκους του Ν. Αιτωλοακαρνανίας,

επανερχόμαστε στο θέμα, προκειμένου να αναδείξουμε την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί και σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου (ΓΝ Αγρινίου), που εξυπηρετεί  200.000 άτομα και ειδικότερα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Μετά την επαναλειτουργία της ΜΕΘ τον Ιανουάριο του 2023, στο τμήμα υπηρετούσαν 3 ιατροί (η Διευθύντρια και 2 εντατικολόγοι) και 1 παθολόγος. Ζητήθηκε τότε από την ΕΙΝΝΑΑ, να προκηρυχθούν άμεσα οι 2 κενές οργανικές θέσεις εντατικολόγων, προκειμένου να λειτουργήσει το τμήμα και να πληροίτις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας. Ζητήθηκε, επίσης, η ενίσχυση με νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό καθώς και ο απαραίτητος εξοπλισμός σύμφωνα με τα εκάστοτε αιτήματα που έκανε το ίδιο το τμήμα. Παρόλα αυτά δεν ικανοποιήθηκε κάποιο απ’ αυτά τα αιτήματα.

Στα τέλη Ιουλίου η Διευθύντρια της ΜΕΘ αναγκάστηκε να παραιτηθεί, με αποτέλεσμα να παύσει εκ νέου η λειτουργία της. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για μια ακόμη φορά απαίτησε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε η Μονάδα να λειτουργεί με ασφάλεια. Τότε η 6η ΥΠΕ και ο Διοικητής του Νοσοκομείου υποσχέθηκαν κάλυψη των κενών θέσεων, που μέχρι στιγμής δεν έχουν καλυφθεί.

Στις αρχές του Σεπτέμβρη ο υφυπουργός Υγείας κ. Θεμιστοκλέους από το βήμα της Βουλής δεσμεύθηκε ότι: « η ΜΕΘ του ΓΝ Αγρινίου θα συνεχίσει να λειτουργεί, βούληση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυσή της και έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες εντολές στους αρμόδιους γι’ αυτό». Οι γιατροί κατέθεσαν αίτημα προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για ενημέρωση, για το ποιες θα ήταν ακριβώς οι ενέργειές της προκειμένου να  επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ καιουδέποτε έλαβαν απάντηση.

Αντί όλων αυτών, χωρίς ενημέρωση, χωρίς πλάνο, χωρίς χρονοδιάγραμμα, τον Οκτώβριο, στα πλαίσια της εργασίας και της εφημερίας των γιατρών, έγινε γνωστό ότι επαναλειτουργεί η ΜΕΘ. Στη Μονάδα πλέον υπηρετούν 2 γιατροί εντατικολόγοι που υπερεφημερεύουν και θα συμπληρώνονται οι εφημερίες περίπου 10 ημερών, με αντίστοιχους εντατικολόγους των ΜΕΘ των Νοσοκομείων των Ιωαννίνων, με εντέλλεσθε από το Διοικητή της 6ης ΥΠΕ.

Γίνεται πλέον φανερό ότι πίσω από την εκφρασμένη βούληση της κυβέρνησης για συνέχιση της λειτουργίας της ΜΕΘ και την ενίσχυσή της, «κρύβεται» η απαράδεκτη μεθοδολογία των μετακινήσεων με αυταρχικά και αντιεπιστημονικά εντέλλεσθε των γιατρών εντατικολόγων από τα Ιωάννινα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

– Την προκήρυξη άμεσα και με κατεπείγουσες διαδικασίες της θέσης του Διευθυντή της ΜΕΘ και των 2 κενών οργανικών θέσεων των ιατρών και την πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία της ΜΕΘ.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο για την πολιτική κατάσταση στην χώρα, όσο και για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την ευρύτερη Αριστερά έχουν τα στοιχεία του «Σφυγμού Νοεμβρίου», της δημοσκόπησης της Prorata.

Η τακτική πανελλαδική δημοσκόπηση της Prorata, καταγράφει ευρύ προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι των ανταγωνιστών της αλλά και σημαντικές αλλαγές συσχετισμών στο πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού που αφορά στην αντιπολίτευση.

Πιο συγκεκριμένα, στον δείκτη μέτρησης της πρόθεσης ψήφου (χωρίς άκυρο-λευκό και αποχή) η εκλογική επιρροή της ΝΔ ανιχνεύεται στο 34%, του ΠΑΣΟΚ στο 12%, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΚΚΕ στο 10,5%, της Ελληνικής Λύσης στο 4%, της Πλεύσης Ελευθερίας στο 3,5%, της Νίκης και των Σπαρτιατών στο 2,5%, του ΜεΡΑ25 στο 2%, ενώ το ποσοστό όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι ανέρχεται στο 15,5%.

Πρώτος ο Μητσοτάκης, δεύτερος ο Κουτσούμπας, 6ος ο Κασσελάκης

Ως προς τις εντυπώσεις απέναντι στους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει θετικές κρίσεις από το 33% της κοινής γνώμης, ενώ έπονται ο Δημήτρης Κουτσούμπας (23%), ο Νίκος Ανδρουλάκης (18%), η Ζωή Κωνσταντοπούλου (15%), ο Κυριάκος Βελόπουλος (13%), ο Στέφανος Κασσελάκης (11%), ο Δημήτρης Νατσιός (4%) και ο Βασίλης Στίγκας (3%).

Ως προς τον δείκτη εμπιστοσύνης σε σχέση με την πρωθυπουργία της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης (39%) υπερέχει με εξαιρετικά μεγάλη διαφορά των ανταγωνιστών του, με τον Στέφανο Κασσελάκη, το Νίκο Ανδρουλάκη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα να συγκεντρώνουν ποσοστά χαμηλότερα του 6% στον σχετικό δείκτη.

Ενδεικτικό της έντονης έλλειψης ανταγωνισμού στο συγκεκριμένο πεδίο είναι το εύρημα, σύμφωνα με το οποίο το 39% «δεν εμπιστεύεται κανέναν πολιτικό αρχηγό για πρωθυπουργό της χώρας».

Σε αυτό το πλαίσιο, απόλυτα ή αρκετά ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης δηλώνει το 29% της κοινής γνώμης, ενώ από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 6%, του ΠΑΣΟΚ το 10%, του ΚΚΕ το 19%, της Ελληνικής Λύσης το 15%, των Σπαρτιατών το 3%, της Νίκης το 7% και της Πλεύσης Ελευθερίας το 9%. Συνολικότερα, το κόμμα που η κοινή γνώμη θεωρεί ότι ασκεί ουσιαστικότερη αντιπολίτευση είναι το ΚΚΕ (17%), ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ (15%), η Ελληνική Λύση (12%) και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (9%), με τη μεγαλύτερη μερίδα της κοινής γνώμης (39%) να θεωρεί ότι κανένα κόμμα δεν ασκεί ουσιαστικότερη από τα υπόλοιπα αντιπολίτευση.

Την ίδια στιγμή, το 69% αξιολογεί αρνητικά τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας και μόλις το 30% θετικά, ενώ ως σημαντικότερη κατά την τρέχουσα περίοδο πρόκληση ιεραρχείται η ακρίβεια και δευτερευόντως τα ζητήματα που αφορούν την Υγεία, τους χαμηλούς μισθούς και τις συνθήκες εργασίας. Κυρίαρχο ρόλο που διαδραματίζει το συναίσθημα της απογοήτευσης στην ελληνική κοινωνία.

Σε σχέση με τις εξελίξεις που αφορούν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κοινή γνώμη θεωρεί ότι από την κατάσταση που επικρατεί θα ωφεληθεί κυρίως το ΠΑΣΟΚ (35%) και η ΝΔ (33%), την ίδια στιγμή που το 24% εκτιμάει ότι οι πρόσφατες αποχωρήσεις στελεχών θα ωφελήσουν τελικά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ το 69% ότι θα τον ζημιώσουν. Παράλληλα, το 42% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός νέου αριστερού κοινοβουλευτικού κόμματος, άποψη που συμμερίζεται και το 44% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Ιούνιο του 2023.

Τέλος, το 11% της κοινής γνώμης θεωρεί απόλυτα (4%) ή αρκετά (7%) πιθανό ότι θα ψήφιζε στις επόμενες εκλογές ένα κόμμα που θα δημιουργούνταν από στελέχη που αποχωρούν αυτή την περίοδο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: newsit.gr

Στόχος ομάδας αναρχικών έγινε η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λίγο μετά το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα, ομάδα αναρχικών επετέθη με πέτρες και βαριοπούλες στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας επί της Λεωφόρου Αθηνών 58, και έσπασε τις τζαμαρίες του κτηρίου στο ισόγειο.

Μετά την επίθεση, οι αναρχικοί εκ των οποίων άλλοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και άλλοι φορούσαν κράνη, αποχώρησαν, πέρασαν  στο απέναντι πεζοδρόμιο, πέταξαν μολότωφ και έβαλαν φωτιά σε κάδους με σκουπίδια.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε πλήρη διαστρέβλωση των σκοπών του και στην ενίσχυση ημετέρων ισχυρών, μετατρέπει το Ταμείο Ανάκαμψης η κυβέρνηση, εκτιμούν οι Πράσινοι. Και καλούν την κυβέρνηση να ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς στόχους και να υποστηρίξει πολιτικές βιωσιμότητας στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των δασών, των μεταφορών, της γεωργίας, της επισιτιστικής αλυσίδας, της πρόνοιας, της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας, των εξορύξεων κ.ά.

To Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργήθηκε με δανεισμό για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θα κάνουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες και τις κοινωνίες τους πιο βιώσιμες, ανθεκτικές και προετοιμασμένες για την δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Στην Ελλάδα, όμως, οι πόροι κατευθύνονται σε έργα “οδικής ασφάλειας”, στην ανακαίνιση του ΟΑΚΑ, σε εταιρία γκολφ, πετρελαϊκές, αεροπορική εταιρία, σουπερμάρκετ, ξενοδοχεία, κατασκευαστικές, εξορύξεις κ.ά.

Την ίδια στιγμή:

Η υγεία …ενισχύεται με 31.000.000 ευρώ, όσο δηλαδή ένα μόνο από τα πολλά προγράμματα «ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας», τα οποία δεν είναι τίποτε άλλο από βραχύβιες ασφαλτοστρώσεις.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και η αλλαγή στο μοντέλο αγροτικής παραγωγής, είναι στην πραγματικότητα πλήρως αποκλεισμένες από το κάδρο των επενδύσεων.
Οι απαραίτητες πράσινες επενδύσεις για την ανθεκτικότητα, την αυτοπαραγωγή ενέργειας από τα νοικοκυριά, την αλλαγή στο μοντέλο της επισιτιστικής αλυσίδας, στην Υγεία και την Παιδεία, στις πράσινες θέσεις εργασίας, στην ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών απέναντι στην αντιπεριβαλλοντική αυθαιρεσία, στην πρόληψη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μένουν στα αζήτητα και στο στάδιο των εξαγγελιών.

Η κυβέρνηση εξαντλεί τη «δίκαιη μετάβαση» στην πολιτική εκμαυλισμού συνειδήσεων μέσω επιδομάτων. Η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά και οι ισχυροί καταγράφουν πρωτοφανή κέρδη. Η ανεργία μειώνεται εικονικά μέσω της πληθωριστικής απαξίωσης των μισθών και της ελαστικοποίησης των εργασιακών δικαιωμάτων. Και επιπλέον, η κυβέρνηση εξαργυρώνει και ρευστοποιεί το περιβάλλον, αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης στην αποκατάσταση των καταστροφών με απευθείας αναθέσεις αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας.

Οι κοινωνικές ανισότητες συνεχώς διευρύνονται. Το ισοζύγιο πληρωμών μειώνεται μέσω της φτωχοποίησης όλο και μεγαλύτερων κοινωνικών στρωμάτων και της ελαχιστοποίησης του κοινωνικού κράτους. Και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις προδιαγράφουν ένα μέλλον όπου τον δανεισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης θα τον εισπράξουν οι ισχυροί αλλά θα τον πληρώσουν όλο και πιο φτωχότερα και οικονομικά αδύναμα στρώματα.

Οι Πράσινοι καλούν την κυβέρνηση:

Να ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς στόχους και να δημιουργήσει επενδυτική πλατφόρμα ευρείας κοινωνικής βάσης.
Να στρέψει άμεσα τις επενδύσεις στην αυτοπαραγωγή ενέργειας από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.
Να επενδύσει στις εναλλακτικές βιώσιμες μεταφορές.
Να ενισχύσει την αποκεντρωμένη εναλλακτική αγροτική καλλιέργεια και να θωρακίσει την επισιτιστική αλυσίδα.
Να ενισχύσει τους κρατικούς μηχανισμούς πρόνοιας και προστασίας.
Να ενισχύσει τις δημόσιες υπηρεσίες που ελέγχουν και εγκρίνουν τις επενδύσεις με περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Να επενδύσει στην πρόληψη και στην ανθεκτικότητα.
Να αναστείλει τις επιδοτήσεις σε αντιπεριβαλλοντικές επενδύσεις, όπως οι εξορύξεις, οι επιχειρήσεις σε δάση, παραλίες ρέματα κ.λπ., η καύση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ και η ενίσχυση του Ι.Χ. στις μεταφορές.

Συνέντευξη της Χριστίνας Σταρακά στη «Μακεδονία της Κυριακής»

Για τη νέα δυναμική του ΠΑΣΟΚ, την ακρίβεια, τους αγρότες και κτηνοτρόφους και τη διερεύνηση ευθυνών για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη μίλησε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και το δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος, Χριστίνα Σταρακά. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «η χώρα και η ελληνική κοινωνία χρειάζονται σοβαρή αντιπολίτευση σήμερα, αξιόπιστη προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης αύριο» και υπογραμμίζει την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα να κερδίζει «τις καρδιές και την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων Ελλήνων και Ελληνίδων» και πως αυτό μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ «όχι μόνο στη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές αλλά και στην πρώτη θέση στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Κυρία Σταρακά, σε τι διαφέρει η δική σας πρόταση για Προανακριτική για την τραγωδία των Τεμπών από την αντίστοιχη του ΚΚΕ για Εξεταστική, την οποία μάλιστα στήριξε η κυβέρνηση;

Στην πολιτική, αν θες αποτέλεσμα, γίνε συγκεκριμένος. Και στην τραγωδία των Τεμπών έχουμε κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο: όλα μα όλα τα πορίσματα συμφωνούν πως αν είχε ολοκληρωθεί η αποκατάσταση και αναβάθμιση του συστήματος τηλεδιοίκησης στο δίκτυο με τη σύμβαση 717 του 2014, η σύγκρουση δεν θα είχε συμβεί ποτέ, οι 57 συνάνθρωποί μας θα ζούσαν. Και υπάρχει και κάτι πολύ απτό: η δικογραφία που η ίδια η Ευρωπαία Εισαγγελέας απέστειλε στο ελληνικό κοινοβούλιο σχετικά με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη σύμβαση 717, παρά την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Μιλάμε για μία σύμβαση που υπογράφηκε το 2014, έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2016 και ακόμα αγνοείται. Η δική μας πρόταση λοιπόν για Προανακριτική δεν είναι «στον αέρα»: βασίζεται σε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία και υπάρχουσα δικογραφία. Καλώ κάθε αναγνώστη σας να διαβάσει το κείμενο της πρότασής μας. Και μετά να διαβάσει το κείμενο της πρότασης για Εξεταστική Επιτροπή που κατέθεσε το ΚΚΕ. Το οποίο ζητάει να ξεκινήσει η συζήτηση αναζήτησης ευθυνών από το 1997 και τις οδηγίες της Ε.Ε. για τους σιδηρόδρομους γιατί, σύμφωνα με το ΚΚΕ, «ο πραγματικός ένοχος πίσω από το δυστύχημα στα Τέμπη είναι η ίδια η πολιτική της ΕΕ». Κι αυτό το αντιευρωπαϊκό παραλήρημα η «ευρωπαϊκή» ΝΔ το στηρίζει. Γιατί; Διότι αντί να αναζητούνται συγκεκριμένες πολιτικές και ποινικές ευθύνες υπουργών την περίοδο 2016 – 2023, άρα και δικές της, τη βολεύουν οι γενικολογίες και η διάχυση ευθυνών γενικώς κι αορίστως. Δεν θα γλυτώσουν όμως. Ούτε από τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα, ούτε από το ΠΑΣΟΚ, ούτε από την αλήθεια.       

Τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ τις παρακολουθείτε; Εκτιμάτε ότι θα ευνοήσουν το ΠΑΣΟΚ δεδομένης και της μείωσης της διαφοράς των δυο κομμάτων τουλάχιστον δημοσκοπικά; Ο στόχος της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές είναι στόχος ρεαλιστικός;

Όσο έχουμε χρόνο βεβαίως τις παρακολουθούμε και, το ακόμα σημαντικότερο, τις σεβόμαστε απολύτως. Αλλά η αλήθεια είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ προτιμάμε αντί να παρακολουθούμε τι κάνουν οι άλλοι, να ενεργούμε εμείς και να παίρνουμε πρωτοβουλίες με την κοινωνία, για την κοινωνία. Έχουμε ήδη ξεκινήσει προγραμματικές πανελλαδικές καμπάνιες για την Υγεία, την Παιδεία και τις θέσεις μας για τους έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους. Γιατί η χώρα και η ελληνική κοινωνία χρειάζονται σοβαρή αντιπολίτευση σήμερα, αξιόπιστη προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης αύριο. Πάνω σε αυτό δουλεύουμε. Και με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να κερδίζουμε τις καρδιές και την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων Ελλήνων και Ελληνίδων. Αυτό μπορεί να μας φέρει όχι μόνο στη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές αλλά και στην πρώτη θέση στις επόμενες εθνικές εκλογές. 

ΣΤΑΡΑΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ    

Το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών, όπως καταγράφεται και από τις δημοσκοπήσεις, είναι η ακρίβεια. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της. Πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρόγραμμα «μόνιμη μείωση τιμής» για τα βασικά προϊόντα. Σας βρίσκουν θετικούς τέτοιες πρωτοβουλίες; Αρκούν οι κυβερνητικές αυτές ενέργειες και τι προτείνετε κωδικοποιημένα;

Ποια «μόνιμη μείωση τιμής»; Μόνιμη υποτίμηση της νοημοσύνης μας από την κυβέρνηση υπάρχει. Οι ίδιοι που πανηγύριζαν ότι βρήκαν τη λύση στην ακρίβεια με το «καλάθι του νοικοκυριού» και τα «market pass», αφού απέτυχαν, τώρα ανακάλυψαν άλλο επικοινωνιακό φρούτο για να υποκριθούν ότι κάτι κάνουν. Οι ίδιοι που μέχρι πριν από τις εκλογές, μάς έλεγαν λαϊκιστές όταν φωνάζαμε, δύο χρόνια τώρα, ότι βασικός παράγοντας της ακρίβειας στην Ελλάδα είναι η αισχροκέρδεια, τώρα παριστάνουν τους αγανακτισμένους απέναντι στις πολυεθνικές που αισχροκερδούν, αφού τις πλούτισαν ακόμα περισσότερο βέβαια με την κυβερνητική αδράνεια τόσο καιρό. Έχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα η κυβέρνηση: ο επικοινωνιακός της μηχανισμός δεν μπορεί να συγκαλύψει αυτό που ζει κάθε Έλληνας και Ελληνίδα κάθε μέρα για παράδειγμα στο σούπερ μάρκετ. Η δε σύγκριση των τιμών ομοειδών προϊόντων με τις αντίστοιχες τιμές σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι αποκαλυπτική και εξοργιστική. Εξίσου εξοργιστική είναι και η άρνηση της ΝΔ να μειώσει τους έμμεσους φόρους σε βασικά αγαθά, όπως ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και ο ΕΦΚ στα καύσιμα, όπως ζητάει τόσο καιρό το ΠΑΣΟΚ, όπως ζητάνε τόσοι και τόσοι φορείς και επιμελητήρια, όπως έκαναν τόσες και τόσες χώρες στην Ε.Ε. Χωρίς μείωση έμμεσης φορολογίας και εξοντωτικούς ελέγχους σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας ενάντια στην αισχροκέρδεια δεν γίνεται τίποτα. Αλλά αυτό προϋποθέτει κυβέρνηση που υπηρετεί τους πολλούς, όχι τους λίγους όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στην Ελλάδα μεγάλη συζήτηση γίνεται για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Είστε Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης. Τι προτείνετε;

Όλα ξεκινάνε από το πώς αντιλαμβάνεσαι τι γίνεται διεθνώς. Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Ο βαθμός ενεργειακής και αγροδιατροφικής / επισιτιστικής αυτονομίας μιας χώρας είναι πλέον βασικός παράγοντας ισχύος της στο διεθνές στερέωμα. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε ενέργεια με δική μας ενέργεια, όσο περισσότερο καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε τρόφιμα με δικά μας τρόφιμα, τόσο περισσότερο θωρακίζουμε την ισχύ μας και την ανεξαρτησία μας. Για αυτό και ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ένα απλό επάγγελμα. Είναι λειτούργημα για την κοινωνία και το έθνος μας. Για αυτό και ξεκινήσαμε ήδη προγραμματική πανελλαδική εκστρατεία για την επικοινωνία και συζήτηση με όλους τους παραγωγούς των θέσεων μας που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: τη μείωση του κόστους των αγροτικών εφοδίων, ζωοτροφών και καυσίμων, την προστασία της αγροτικής γης από τους πλειστηριασμούς, την αύξηση των ποσών του Ταμείου Ανάκαμψης που διατίθενται στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροτικής παραγωγής και την αναδιάρθρωση καλλιεργειών χαμηλής απόδοσης, την επιτάχυνση των επενδύσεων από τα προγράμματα της νέας ΚΑΠ, την στήριξη ενεργειακών κοινοτήτων μεταξύ αγροτών, την επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, για κάλυψη καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, καθώς και κίνητρα για την απασχόληση νέων ανθρώπων στην πρωτογενή παραγωγή.