Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  3:07: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023

Η Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ καλεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για τα 50 χρόνια από το Πολυτεχνείο.

Η προβολή θα γίνει το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και ώρα 18:30.

Αναλυτικά:

 «…και ξαφνικά / πιάσαν οι ζέστες το Νοέμβρη / καλοκαιριά / στην καρδιά του χειμώνα». Οι στίχοι αυτοί είναι από το ποίημα “Ένας ζεστός Νοέμβρης” του Δημήτρη Ραβάνη-Ρεντή, από το οποίο εμπνευστήκαμε και τον τίτλο του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ.

Ο μεγάλος αυτός κομμουνιστής λογοτέχνης δίνει, με τον ποιητικό του λυρισμό, αλλά και την ταπεινότητα του ύφους που απαιτούν οι μεγαλειώδεις αγώνες και θυσίες του λαού μας, το χρονικό του ηρωικού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου. Έτσι και στο ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ επιδιώκουμε να “κινηματογραφήσουμε” την ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών, της αντιδικτατορικής πάλης του λαού, της δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από έναν συνδυασμό ντοκουμέντων, αρχειακού υλικού, animation και συνεντεύξεων με “πρωταγωνιστές” της περιόδου, να μεταφερθούν στην περίοδο της Χούντας, να ζήσουν από κοντά τι προηγήθηκε του μεγάλου ξεσηκωμού, αλλά και τις μέρες μέσα στο Πολυτεχνείο, ξετυλίγοντας το νήμα του ηρωικού αγώνα.

Θα περιηγηθούν από την Πλατεία Μαβίλη και τις συζητήσεις μιας παρέας μαθητών κάτω από τη μύτη των αστυνομικών μέχρι το θανατονήσι της Γυάρου, από τα σκληρά βασανιστήρια στην Μπουμπουλίνας μέχρι τον αγωνιστή που έψαχνε ένα κομμάτι συνδετήρα για να φτιάξει με την ψίχα του ψωμιού ακόμα ένα πιόνι για το αυτοσχέδιο σκάκι της εξορίας, από τις γιάφκες του παράνομου εκδοτικού μηχανισμού του “Οδηγητή” και της “Πανσπουδαστικής” μέχρι το εργοστάσιο που έδιναν οι εργάτες από το υστέρημά τους στους κομμουνιστές που είχαν γυρίσει από την εξορία οικονομική ενίσχυση για το Κόμμα τους.

Εικόνες που δύσκολα τις χωράει ο νους, αλλά και στιγμές που ανέδειξαν ότι ο λαός και η νεολαία έχουν τη δύναμη να φέρουν τα πάνω-κάτω, να γίνουν πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Τα συμπεράσματα, που απορρέουν από την 7ετία της δικτατορίας και αποτυπώνονται γλαφυρά στο ντοκιμαντέρ, έχουν ιδιαίτερη σημασία, αποτελούν ιδιαίτερη πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων για τους αγώνες του σήμερα.

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι:

– Αριάδνη Αλαβάνου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου

– Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ την περίοδο 1972-1979

– Γιώργος Καραγιάννης, δημοσιογράφος, στρατευμένος φοιτητής την περίοδο της Χούντας και στέλεχος της ΚΝΕ

– Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

– Άλκης Παπαδήμας, γραμματέας της Οργάνωσης Φυσικομαθηματικής Σχολής της ΚΝΕ κατά τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου

– Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

– Λάμπρος Τόκας, δημοσιογράφος, εργαζόμενος μαθητής την περίοδο της Χούντας

– Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (Σ.Φ.Ε.Α.)

Επιμέλεια ντοκιμαντέρ: Επιτροπή Προπαγάνδας του ΚΣ της ΚΝΕ.

agrinionews.gr

 
Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κάλεσμα προς τους Παλαιστίνιους να φύγουν «εθελοντικά» από τη Γάζα και να πάνε σε άλλες χώρες απηύθυνε επίσημα ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριχ, επιβεβαιώνοντας, σε σχέση και με την αποδοχή από τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη, την πρόθεση υποδοχής «πολλών επιπλέον μεταναστών», την έλευσή τους στην Ελλάδα, όπως πρώτο αποκάλυψε το pronews.gr

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, έγραψε χαρακτηριστικά:

«Καλωσορίζω την πρωτοβουλία εθελοντικής μετανάστευσης των Αράβων της Γάζας σε χώρες σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Σμότριχ σε μια δήλωση. «Είναι η σωστή ανθρωπιστική λύση για τους κατοίκους της Γάζας και για ολόκληρη την περιοχή έπειτα από 75 χρόνια προσφυγιάς, φτώχειας και κινδύνου».

Είπε πως μια περιοχή τόσο μικρή όσο η Λωρίδα της Γάζας χωρίς φυσικούς πόρους δεν θα μπορούσε να επιβιώσει μόνη της, και πρόσθεσε: «Το Κράτος του Ισραήλ δεν θα μπορεί πλέον να δεχθεί την ύπαρξη μιας ανεξάρτητης οντότητας στη Γάζα».

Ο Σμότριχ έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ενός υπό ισραηλινό αποκλεισμό παραλιακού θύλακα που διοικείται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, όπου κατοικούν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι από αυτούς πρόσφυγες από προηγούμενους πολέμους.

Παλαιστίνιοι και ηγέτες αραβικών χωρών έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ ότι επιδιώκει μια νέα «Νάκμπα» (καταστροφή), όπως αποκλήθηκε ο εκτοπισμός εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων που διέφυγαν ή αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους μετά τον πόλεμο του 1948 και την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, «άναψε» το «πράσινο φως» στο να δεχθεί η Ελλάδα τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους και υποστήριξε χθες από το Βερολίνο, εκεί όπου συμμετέχει σε συζήτηση στο Ίδρυμα Αντενάουερ με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Γερμανίας και αρχηγό του CDU Φρίντριχ Μέρτς, ότι η Ελλάδα… αντέχει και άλλους παράνομους μετανάστες.

«Στο μεταναστευτικό πλέον στην Ελλάδα μπορούμε να διαχειριστούμε τις ροές και να προωθούμε ταυτόχρονα τις διαδικασίες απονομής ασύλου», είπε αρχικά ο Κ.Μητσοτάκης.

Συνολικά πάνω από 6 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν επί του παρόντος, ως πρόσφυγες, σε καταυλισμούς τους οποίους διαχειρίζονται υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) σε Ιορδανία, Λίβανο, Συρία, Δυτική Όχθη και Λωρίδα της Γάζας.

Οι αραβικές χώρες της περιοχής έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι: Αίγυπτος, Ιορδανία, Συρία, Λίβανος δεν δέχονται εκπατρισμένους από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ράφα, η μόνη συνοριακή διάβαση από τη Γάζα προς την Αίγυπτο είναι κλειστή. Ουδείς Παλαιστίνιος περνάει – εκτός από τους τραυματίες και όσους έχουν διπλή υπηκοότητα .

Δεν υπάρχει επίσης διάδρομος για τους πολίτες από τη Γάζα να περάσουν στη Δυτική Όχθη για να ταξιδέψουν από εκεί στην Ιορδανία, καθώς και η Ιορδανία έχει κλείσει τα σύνορά της.

Άρα απομένουν μόνο χώρες όπως η Ευρώπη και κυρίως η Ελλάδα, η μοναδική χώρα που δηλώνει δια της πολιτικής της ηγεσίας ότι «αντέχουμε κι άλλους πρόσφυγες».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο «φάκελος» αποχωρήσεις φέρεται να έκλεισε στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την φυγή των στελεχών της «Ομπρέλας» και κυρίως του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα. 

Ωστόσο, όπως είχαν προαναγγείλει ήδη από την ανακοίνωσή της αποχώρησής τους, τα στελέχη που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται τη δημιουργία ενός κόμματος, ενόψει των Ευρωεκλογών του 2024.

Η πρόταση έπεσε και επίσημα στο τραπέζι από τον Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα (13/11) ότι «μπορεί να μην είναι κόμμα, να είναι ένας χώρος, ένας τόπος συνάντηση που θα διαμορφώσει ένα ψηφοδέλτιο. Πρέπει να προχωρήσουμε από τη μια προσεκτικά και από την άλλη με θάρρος».

Ο ίδιος απεύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στον Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ έκανε ανοίγματα και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και στον Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Το ΜέΡΑ25 νομίζουμε ότι χωράει, δεν είναι κάτι που δεν το θέλουμε», είπε χαρακτηριστικά για το κόμμα του Γ.Βαρουφάκη, ενώ υποστήριξε ότι ο «Λαφαζάνης δεν νομίζω αλλά σας λέω ότι υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες που έφυγαν λίγο πριν τις εκλογές του 2015. Ένα πρόχειρο όνομα που δεν θα με παρεξηγήσει είναι ο Τάσος Κορωνάκης που ήταν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ». 

Όσον αφορά την Κωνσταντοπούλου ισχυρίστηκε ότι είναι «δύσκολο γιατί έχει πάει πολύ προς τα δεξιά επικοινωνιακά». 

Η απάντηση που έλαβε από τον Γ.Βαρουφάκη ήταν αρνητική, καθώς ο εκπρόσωπος του κόμματος Κ.Γρηγοριάδης υποστήριξε ότι «το ότι κάποιοι συνειδητοποίησαν πολιτικά αδιέξοδα και αποχωρούν σήμερα από τα μνημονιακά κόμματα δεν τους δίνει το δικαίωμα να εμπλέκουν το ΜέΡΑ25 στη συζήτηση».

Αρνητική ήταν η απάντηση που έλαβε και από την Ζ.Κωνσταντοπούλου η οποία σε ανάρτησή της τονίζει ότι «ουδέποτε έκανα συζήτηση με τον Βίτσα ή τον Τσακαλώτο, ουδέποτε θα κάνω συζήτηση με όποιους πρόδωσαν την Αριστερά, τους πολίτες και τους αγώνες για να παραμείνουν στις καρέκλες τους. Έχω συζητήσεις με καθαρούς ανθρώπους. Ευχαριστώ».

zoe konstantopoulou 14 11 2023

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, διαρρέει ότι «εκείνοι  που πλάι στον Τσίπρα επέβαλλαν και εφάρμοσαν αδίστακτα τη μνημονιοκρατία, εκείνοι τέλος που άνοιξαν τον δρόμο στους Κασσελάκηδες, εγκαταλείπουν τώρα το σκάφος, αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια και ερείπια στον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στη χώρα».

pronews.gr

Σε πρωτοφανείς ατραπούς οδηγεί την ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία νομιμοποιεί και επιβραβεύει με χρήματα το «κάρφωμα» και μάλιστα στην περίπτωση που αυτό είναι… επώνυμο.

Βέβαια τίθεται αμέσως το ερώτημα: Ποιος θα προστατεύει αυτούς τους επώνυμους; Η αστυνομία; Γιατί αν για παράδειγμα γείτονας καταγγείλει γείτονα, με σύνηθες κίνητρο την αντιπάθεια, πιστεύουν στο ΥΠΟΙΚ ότι η ιστορία θα τελειώσει εκεί;

Πώς όλοι θα αποδέχονται ως κύριοι, την τιμωρία τους και δεν θα στραφούν κατά του επώνυμου πληροφοριοδότη;

Είναι έτοιμοι στην κυβέρνηση για τέτοιου είδους προβλήματα ή δεν τους ενδιαφέρει;

Αυτό είναι το πρακτικό μέρος. Υπάρχει και το ηθικό μέρος που είναι ότι θα μετατραπεί μία ολόκληρη κοινωνία σε «κυνηγούς επικηρυγμένων».

Ούτε αυτό τους ενδιαφέρει;

Γιατί αν οι πολίτες που θα καταγγείλουν το κάνουν λόγω νομιμοφροσύνης, θα το έκαναν και πριν. Και πριν η Εφορία δέχονταν καταγγελίες.

Τώρα όμως θα το κάνουν για τα χρήματα. Θα είναι επάγγελμα. Αν κάποιος κάνει ας πούμε τέσσερις «στιβαρές καταγγελίες» θα βγάλει 12.000 ευρώ!

Καθόλου άσχημα, καθώς η «αμοιβή» θα είναι αφορολόγητη (δηλαδή θα πάει όλη στην τσέπη) και επίσης θα είναι μη κατασχέσιμη για χρέη προς το Δημόσιο κ.λ.π.!

Εδώ είναι και το ωραίο! Κάποιος που έχει χρέη προς το Δημόσιο, ακόμα και λόγω φοροδιαφυγής, θα μπορεί να καταγγείλει κάποιον άλλον για… φοροδιαφυγή!

Η κυβέρνηση ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου». Τα προβλήματα που θα δημιουργήσει με πρόσχημα το κυνήγι της φοροδιαφυγής θα είναι πρωτοφανή.

Χρηματικό μπόνους ίσο με το δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής (με ελάχιστο 100 ευρώ και μέγιστο 3.000 ευρώ) για τους πολίτες που κάνουν καταγγελίες για παραποιημένες ταμειακές μηχανές μέσω της εφαρμογής «Appodixi», οι οποίες καταλήγουν σε έλεγχο και επιβολή προστίμου, προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Αναλυτικά:

«Άρθρο 54ΣΤ
Πρόστιμα για παραβάσεις παραβίασης ή παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (Φ.Η.Μ.), καθώς και έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης από Φ.Η.Μ., ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές – Χρηματική επιβράβευση προσώπων κατόπιν επιβολής προστίμου μετά από επώνυμη καταγγελία στην εφαρμογή σάρωσης «QR code appodixi» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

1. α) Για παραβάσεις παραβίασης ή παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των Φ.Η.Μ., κατά οποιονδήποτε τρόπο, επιβάλλονται πρόστιμα ανά ελεγχόμενο έτος ως εξής:

αα) όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του Φ.Η.Μ., επιβάλλεται αναλόγως το ποσό του προστίμου που προβλέπεται στα εδάφια πρώτο, δεύτερο και τρίτο της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 54Ε, χωρίς να εφαρμόζονται τα ανώτατα όρια της ίδιας ως άνω περίπτωσης, αβ) όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα ή οποιοδήποτε πρόσωπο έχει μεταπωλήσει λογισμικό ή παρέχει τεχνική υποστήριξη για την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, επιβάλλεται πρόστιμο εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.

β) Για παραβάσεις έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης από Φ.Η.Μ. ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, επιβάλλεται αναλόγως το ποσό του προστίμου που προβλέπεται στα εδάφια πρώτο, δεύτερο και τρίτο της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 54Ε.

Το πρόστιμο της παρούσας περίπτωσης δεν επιβάλλεται, εφόσον δεν επηρεάζονται η αυθεντικότητα της προέλευσης και η ακεραιότητα του περιεχομένου των στοιχείων, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 4308/2014 (Α΄ 251). Στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται το πρόστιμο της περ. στ) της παρ. 2 του άρθρου 54 και σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, εφαρμόζεται η παρ. 3 του άρθρου 54.

2. Για την έκδοση της πράξης επιβολής των προστίμων του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται αναλόγως τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 54Ε.

3. Αν, κατόπιν επώνυμης καταγγελίας σε βάρος οντότητας του ν. 4308/2014, μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) που αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των Φ.Η.Μ., σύμφωνα με το παρόν, ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση μετά από απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.

Δεν δικαιούνται τη χρηματική επιβράβευση υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε., του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα.

4. Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των εκατό ευρώ (100 €), ούτε υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000 €).

Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.

5. Η χρηματική επιβράβευση του παρόντος δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή τρίτων και είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

6. Κατά παρέκκλιση του άρθρου 77 του ν. 4727/2020 (Α΄ 184), η απόφαση για την καταβολή της χρηματικής επιβράβευσης δεν αναρτάται στο Διαδίκτυο στο Πρόγραμμα «Διαύγεια» .

7. Η καταβολή του ποσού της χρηματικής επιβράβευσης διενεργείται, ως δαπάνη, με έκδοση από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε. Χρηματικού Εντάλματος Προπληρωμής (Χ.Ε.Π.). Για την έκδοση και απόδοση του Χ.Ε.Π. εφαρμόζονται το π.δ. 136/1998 (Α΄ 107), το π.δ. 97/2011 (Α΄ 232) και ο ν. 4270/2014 (Α΄ 143). Για την τακτοποίηση του Χ.Ε.Π. αποστέλλεται στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε. η απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. για τη χορήγηση της αμοιβής, η οποία αποτελεί το μόνο δικαιολογητικό της δαπάνης.

8. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή, δύνανται να ορίζονται και άλλες παραβάσεις που συνεπάγονται την καταβολή χρηματικής επιβράβευσης σύμφωνα με τους όρους του παρόντος.

9. Με απόφαση του Διοικητή καθορίζονται η διαδικασία, ο τρόπος καταβολής της χρηματικής επιβράβευσης, καθώς και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρόλο που η κυβέρνηση συνεχίζει να αναφέρεται σε «μαγική» εικόνα για την οικονομία, το ΔΝΤ έκανε την επανεμφάνισή του και στο κείμενο των συμπερασμάτων του για την ελληνική οικονομία τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς στον δημόσιο τομέα. 

Παράλληλα δυσάρεστα είναι τα νέα και για τις τιμές των καυσίμων, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο, καθώς το ΔΝΤ κάνει συστάσεις για αυξήσεις φόρων (αλλά στον άνθρακα και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των καυσίμων).

Όπως αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει μακροοικονομικές προκλήσεις εν μέσω σημαντικών αυξήσεων επιτοκίων, επίμονα υψηλού πληθωρισμού και ανόδου στις τιμές των ακινήτων.

Οι διαρθρωτικές ανισορροπίες που προκύπτουν από τις χαμηλές αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων επιβαρύνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Η επίτευξη υψηλότερης και πιο «πράσινης» ανάπτυξης και η διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας με παράλληλη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας απαιτεί το σωστό μείγμα πολιτικών, με στόχο τη συνέχιση της εξυγίανσης με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης.

Ανάκαμψη εν μέσω υψηλού πληθωρισμού

1. Η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε ισχυρή το 2023. Το πραγματικό ΑΕΠ συνέχισε να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό το πρώτο εξάμηνο του 2023 κατά 2,5% (σε εποχικά προσαρμοσμένο ετησιοποιημένο ρυθμό). Η ιδιωτική κατανάλωση ενισχύθηκε λόγω της αύξησης των πραγματικών μισθών και της σταδιακής μείωσης των υπερβολικών αποταμιεύσεων των νοικοκυριών που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Η αύξηση των επενδύσεων παρέμεινε ισχυρή λόγω και του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι δείκτες κλίματος υποδηλώνουν ότι η συνολική οικονομική δυναμική παρέμεινε ισχυρή το τρίτο τρίμηνο παρά μια σειρά από φυσικές καταστροφές (καύσωνες, πυρκαγιές και πλημμύρες).

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 10% τον Σεπτέμβριο, σε χαμηλά μιας δεκαετίας. Ο πληθωρισμός και ο δομικός δείκτης επιβραδύνθηκαν στο 3,8% και 3,6% αντίστοιχα τον Οκτώβριο, λόγω της εξομάλυνσης των τιμών της ενέργειας και των επιπτώσεων βάσης, αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα εν μέσω της σύσφιξης της αγοράς εργασίας. Οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% από το κατώτατο σημείο το 2017, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από τα επίπεδα πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

2. Η αναγκαία συνεχής πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βελτίωσε τις επενδύσεις και την αύξηση της παραγωγικότητας. Έχει σημειωθεί καλή πρόοδος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης διαφόρων κρατικών υπηρεσιών. Οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, όπως ο εκσυγχρονισμός της εργατικής νομοθεσίας και των δημόσιων υπηρεσιών έχουν διευκολύνει την προσαρμογή της αγοράς εργασίας μετά την πανδημία. Οι ενέργειες της ενισχυμένης Επιτροπής Ανταγωνισμού συνέβαλαν στην αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά. Με βάση αυτή την πρόοδο, η δυνητική ανάπτυξη της Ελλάδας εκτιμάται ότι έχει γίνει θετική το 2022, για πρώτη φορά μετά την κρίση του δημόσιου χρέους.

3. Το τραπεζικό σύστημα παρέμεινε ανθεκτικό με στήριξη από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές ενίσχυσης των ισολογισμών των ιδρυμάτων. Η ποιότητα ενεργητικού βελτιώθηκε περαιτέρω, με τον δείκτη ΜΕΔ να μειώνεται κάτω από το 5% το δεύτερο τρίμηνο σε συστημικά σημαντικές τράπεζες, με στήριξη από τις συνεχιζόμενες τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Ηρακλής. Ο χαμηλότερος δείκτης ΜΕΔ, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, συνέβαλαν σε ισχυρή ανάκαμψη των τραπεζικών κερδών, ενισχύοντας την κεφαλαιακή επάρκεια. Εν μέσω συνεχιζόμενων εισροών καταθέσεων λόγω ισχυρής ανάπτυξης, το τραπεζικό σύστημα διατήρησε επίσης σημαντικά αποθέματα ρευστότητας παρά τις σημαντικές αποπληρωμές των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (TLTRO).

4. Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,5% και 2,0% το 2023 και το 2024, αντίστοιχα, πριν μετριαστεί μεσοπρόθεσμα. Η ιδιωτική κατανάλωση θα υποστηριχθεί από την αύξηση των πραγματικών μισθών, ενώ η επενδυτική δραστηριότητα θα συνεχίσει να επεκτείνεται με την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (NRRP). Ωστόσο, μετά τη λήξη της χρηματοδότησης από το NGEU το 2026 και τη χαμηλή ακόμη δυνητική ανάπτυξη, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να συγκρατηθεί σε περίπου 1,25% μεσοπρόθεσμα. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2% έως το τέλος του 2025, καθώς οι πιέσεις στον δομικό πληθωρισμό θα εκτονωθούν σταδιακά, παρά τη συνεχιζόμενη ομαλοποίηση των τιμών τροφίμων και καυσίμων.

5. Οι κίνδυνοι είναι πιο ισορροπημένοι για την ανάπτυξη αλλά κλίνουν προς τα πάνω για τον πληθωρισμό. Μια πιθανή κλιμάκωση του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να διαταράξουν το εμπόριο και να προκαλέσουν νέες πιέσεις στις τιμές ενέργειας και τροφίμων.

Η διατήρηση επίμονα υψηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη και επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα επιβάρυναν την περιφερειακή και εγχώρια ζήτηση. Τα πιο συχνά ακραία κλιματικά φαινόμενα θα μπορούσαν να διαταράξουν τον τουρισμό και τη συνολική οικονομική δραστηριότητα. Αντίθετα, η επιτάχυνση των φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με τις ισχυρότερες του αναμενόμενου αντιδράσεις της αγοράς στην αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, θα μπορούσαν να βελτιώσουν περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης. Ο πληθωρισμός ενδέχεται να παραμείνει υψηλός, ως αποτέλεσμα των κλυδωνισμών που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες καθώς και των εγχώριων πιέσεων από τις πρόσφατες και αναμενόμενες αυξήσεις μισθών και συντάξεων.

Δημοσιονομική Εξυγίανση φιλική προς την ανάπτυξη

6. Η φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, υποστηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και την πράσινη ανάπτυξη. Με πολύ υψηλά επίπεδα χρέους, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική σύγκλιση, με το πρωτογενές πλεόνασμα να αυξάνεται στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024, από το προβλεπόμενο 1,1% το 2023, θα βοηθούσε σε μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις πρόσθετες πιέσεις στον πληθωρισμό.

Εν μέσω ισχυρής αύξησης των εσόδων, η διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος περίπου 2% μεσοπρόθεσμα θα βελτιώσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του χρέους, παρέχοντας παράλληλα πρόσθετο χώρο για δημόσιες επενδύσεις και κρίσιμες κοινωνικές δαπάνες. Αυτό θα συνέβαλε στη μείωση του μεγάλου επενδυτικού χάσματος της Ελλάδας, διατηρώντας παράλληλα σταθερά τον δείκτη δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ σε πτωτική πορεία.

7. Η συγκράτηση των πιέσεων στις δαπάνες είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση του δημοσιονομικού χώρου για κρίσιμες κοινωνικές και κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Πρέπει να υπάρξουν αντιστάσεις στις πιέσεις για δαπάνες σε μη διακριτικούς τομείς, όπως οι μισθοί και οι συντάξεις του δημόσιου τομέα, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες χώρες. Αντίθετα, οι επενδυτικές ανάγκες είναι μεγάλες, μεταξύ άλλων για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Οι κρίσιμες κοινωνικές δαπάνες, όπως οι στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση θα πρέπει να προστατεύονται ή να επεκταθούν για περισσότερο περιεκτική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Οι συνεχείς προσπάθειες για την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, μεταξύ άλλων μέσω μιας ενιαίας πύλης για παροχές, θα προστατεύσουν καλύτερα τους ευάλωτους.

8. Η προώθηση των δημοσιονομικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσει τη δημοσιονομική διακυβέρνηση και θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής πολιτικής. Οι συνεχείς προσπάθειες των αρχών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μεταρρυθμίσεων για τους αυτοαπασχολούμενους, είναι σημαντικές και ευπρόσδεκτες. Οι συνεχείς προσπάθειες για την προώθηση των ψηφιακών συναλλαγών και τον εξορθολογισμό των φορολογικών κινήτρων θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της συλλογής εσόδων. Δεδομένης της προγραμματισμένης μεγάλης επένδυσης στο πλαίσιο του NRRP, η διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω.

Χρηματοπιστωτική σταθερότητα

9. Η παρακολούθηση και η διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με τα επιτόκια, τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση, καθώς και τα πιστωτικά ανοίγματα θα πρέπει να ενισχυθούν, υποστηριζόμενες από μια ισχυρή τραπεζική κεφαλαιακή βάση. Η καταλληλότητα των στρατηγικών διαχείρισης κινδύνων πρέπει να παρακολουθείται στενά σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων για περισσότερο χρονικό διάστημα. Οι επόπτες πρέπει να παρακολουθούν και να ελέγχουν με stress test τη χρηματοδότηση των τραπεζών και τις συνθήκες ρευστότητας, καθώς η αντικατάσταση των TLTRO με πιο ακριβή χρηματοδότηση από την αγορά μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις.

H προληπτική διαχείριση των πιστωτικών κινδύνων είναι ζητούμενη για να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες διατηρούν άνετα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας. Οι εποπτικές αρχές θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι οι τράπεζες προσαρμόζουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα για να εξασφαλίσουν βιώσιμη κερδοφορία, ενώ τα προσωρινά αυξημένα κέρδη θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας και την αποκατάσταση της ποιότητας του κεφαλαίου.

10. Η εργαλειοθήκη της μακροπροληπτικής πολιτικής θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω και να χρησιμοποιηθεί πιο ενεργά για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα. Συμπληρώνοντας τη οργανική ανάπτυξη κεφαλαίων και τις εκδόσεις τίτλων, η ενεργοποίηση ενός θετικού ουδέτερου αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος θα βοηθούσε τις τράπεζες να προφυλαχθούν από πιθανούς συστημικούς κλυδωνισμούς. Στα στεγαστικά δάνεια, μέτρα όπως τα ανώτατα όρια του λόγου δανείου προς αξία ακινήτου και της δόσης του δανείου προς το εισόδημα, θα ενίσχυαν την ανθεκτικότητα των νοικοκυριών και κατά συνέπεια θα περιόριζαν τρωτά σημεία στο τραπεζικό σύστημα, έναντι της πιθανής έκρηξης της στεγαστικής πίστης.

Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων

11. Ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών εμποδίων στην προσφορά θα άρουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης ενώ θα αμβλύνουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Επιτάχυνση των ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Οι κανονισμοί θα πρέπει να εξορθολογιστούν, ώστε να διευκολύνεται η είσοδος και η έξοδος των επιχειρήσεων καθώς και οι μετακινήσεις θέσεων εργασίας σε όλους τους τομείς, κάτι που θα συμβάλει στη βελτίωση του δυναμισμού και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων. Οι τρέχουσες προσπάθειες των αρχών για την ψηφιοποίηση θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εστίαση στην εξυπηρέτηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη μεγιστοποίηση των οικονομικών οφελών και της απασχόλησης.

Εξασφάλιση υψηλότερης συμμετοχής στην εργασία και καλύτερου ειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Η κλιμάκωση του συστήματος δια βίου μάθησης, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων, θα μπορούσε να μειώσει τις ελλείψεις δεξιοτήτων και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των σημείων συμφόρησης για την απασχόληση των νέων και των γυναικών. Πιο στοχευμένη υποστήριξη, όπως η βελτίωση της διαθεσιμότητας και της οικονομικής προσιτότητας σε ό,τι αφορά την μέριμνα για τα παιδιά και η μείωση του οριακού φόρου εισοδήματος δευτερευόντων εισοδημάτων, θα βοηθούσε στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό.

Ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος και των εξωδικαστικών διαδικασιών. Περαιτέρω πρόοδος για την επιτάχυνση της επίλυσης χρεών μέσω αναδιαρθρώσεων στο πλαίσιο της εξωδικαστικής πλατφόρμας και μέσω των επίσημων διαδικασιών βάσει του νέου κώδικα αφερεγγυότητας θα συμβάλει στη βελτίωση του δυναμισμού των επιχειρήσεων. Θα συμβάλει στην αύξηση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και στην περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.

12. Απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων των αρχών για το κλίμα και την πράσινη μετάβαση. Δεδομένης της κυριαρχίας των ορυκτών καυσίμων στην ενέργεια, μια ισχυρή εφαρμογή του πλαισίου πολιτικής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τον εξορθολογισμό του πλαισίου αδειοδότησης για νέες επενδύσεις και την καλύτερη ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, θα επιτάχυνε την πρόοδο ενώ θα ενίσχυε την ενεργειακή ασφάλεια.

Οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου άνθρακα (συμπεριλαμβανομένων των ειδικών φόρων κατανάλωσης και των τελών) σε τομείς όπως οι μεταφορές, για να δώσουν περαιτέρω κίνητρα για την ταχεία και αποτελεσματική πράσινη μετάβαση καθώς η τιμή της ενέργειας συνεχίζει να ομαλοποιείται.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Ελευθερώστε την Παλαιστίνη» ήταν το μήνυμα που αναγραφόταν στη μαύρη μπλούζα την οποία κράτησαν στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου της Αθήνας (42,195 km) οι αθλήτριες από το Αγρίνιο Λάουρα Ροκοπάνου και Αφροδίτη Ροκοπάνου, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Η Λάουρα πρωταθλήτρια πυγμαχίας και η Αφροδίτη που ασχολείται με την ορειβασία ένωσαν τις δυνάμεις του για καυτηριάσουν τις δραματικές επιπτώσεις της βίας από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και να τονίσουν την ανάγκη εξεύρεσης ουσιαστικής λύσης. Μωρά, παιδιά, άμαχος πληθυσμός, άνθρωποι κάθε ηλικίας χάνουν τη ζωή τους με φρικτό τρόπο και οι δύο Αγρινιώτισσες αθλήτριες  δεν μπορούσαν να μείνουν αμέτοχες.

Δείτε εικόνες:

sinidisi.gr



Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το τελευταίο αντίο στον Σπύρο Φωκά είπαν συγγενείς και φίλοι στην πολιτική κηδεία του που τελέστηκε στο Α’ Νεκροταφείο ενώ ακολούθησε η αποτέφρωση της σορού του στην Ριτσώνα.

Ο Σπύρος Φωκάς έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή σε ηλικία 86 ετών μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης το άστρο του οποίου έλαμψε εντός και εκτός Ελλάδας αφήνει πίσω του ένα σημαντικό έργο με ρόλους που άφησαν εποχή τόσο στον ελληνικό κινηματογράφο όσο και στο Χόλιγουντ.

Από νωρίς βρέθηκαν στο A’ Νεκροταφείο όλοι όσοι τον αγάπησαν με την σύζυγό του Λίλιαν Φωκά και την κόρη του Κωνσταντίνα ντυμένες στα ασπρόμαυρα.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της εξόδου της σορού του Σπύρου Φωκά από την αίθουσα όπου τελέστηκε η πολιτική κηδεία. Η σύζυγός του Λίλιαν προφανώς ακολουθώντας την τελευταία του επιθυμία έβγαλε το σακάκι της και χόρεψε ζεϊμπέκικο.

Ήταν το τραγούδι, «Παίξε ένα ζεϊμπέκικο να φύγω» τους στίχους του οποίου έχει γράψει ο ίδιος ο Σπύρος Φωκάς και τη μουσική ο Παύλος Ρηγάτος.

Την στιγμή κατέγραψε το TLIFE

Η σύζυγος του Σπύρου Φωκά αναφώνησε «γειά σου ρε μάγκα» και είπε μεταξύ άλλων:

«Αυτός είναι ένας μεγάλος Έλληνας. Αυτό να πείτε μόνο, τίποτα άλλο. Και δίνω τα συλλυπητήριά μου στο κράτος. Και τώρα και πριν, όχι μόνο για αυτόν εδώ που τίμησε την Ελλάδα και σήκωσε τη σημαία ψηλά όπως η Ειρήνη Παπά, ο Θεόδωρος Τρουμπάνης και δυο τρεις άλλοι. Κάντε κάτι για αυτούς τους ανθρώπους που πόνεσε η ψυχή τους για να βλέπει ο κόσμος και να χαίρεται και να βγάζει συναισθήματα. Αυτό το λειτούργημα που έκανε δεν είναι επάγγελμα. Είναι θάνατος όταν δεν αναγνωρίζεται και ζωή, όταν παίζει. Αυτόν τον αφήσανε σε μια ηλικία δημιουργική, όταν έκανε τα παιδιά του και μετά τον αφήσανε να πεθάνει στο Καλαμάκι Κορινθίας από πλήξη. Μην τους αφήνετε αυτούς τους ανθρώπους κύριοι τάδε και τάδε και τάδε. Έκλαψε πολύ για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κι έλεγε “αχ Ελλάδα μου καημένη κι Αθήνα μου όμορφη, πού είσαι;”»

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Κρατώντας τις σημαίες της Παλαιστίνης στα χέρια έτρεξαν δρομείς που συμμετείχαν στον 40ο αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Συγκλονιστική η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, πρωταθλήτρια του περσινού μαραθωνίου, η οποία έτρεξε σηκώνοντας ψηλά με το χέρι της την παλαιστινιακή σημαία, ενώ ο κόσμος την ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο λαό της Παλαιστίνης, πολλοί ήταν οι δρομείς που έτρεχαν με την σημαία της Παλαιστίνης στα χέρια αποσπώντας το χειροκρότημα των θεατών.

 

902.gr 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει αδιάκοπα την καθημερινή επαφή του με τον κόσμο της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, συζητώντας και επιζητώντας τις καλύτερες και αμεσότερες λύσεις στα προβλήματα των παραγωγών, καθώς και προετοιμάζοντας την κυβερνητική του πρόταση. Στην έναρξη της σχετικής πανελλαδικής προγραμματικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ για τον πρωτογενή τομέα, κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ περιόδευσε στη Φωκίδα πραγματοποιώντας αλλεπάλληλες επαφές με παραγωγούς. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος και συνυπεύθυνη του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Αγροτικής Ανάπτυξης, Χριστίνα Σταρακά, ο Γραμματέας του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Πετρόπουλος, υποψήφιοι Βουλευτές Φωκίδας, μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής καθώς και ο Γραμματέας και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Φωκίδας.

Σε σχετική της δήλωση η Χριστίνα Σταρακά υπογράμμισε τα εξής:

«Στο ΠΑΣΟΚ επιμένουμε προγραμματικά, σοβαρά, υπεύθυνα, για την κοινωνία. Ξεκινάμε πανελλαδική προγραμματική καμπάνια για την αγροτιά και την ύπαιθρο. Στην έναρξη της εκστρατείας μας, περιοδεύσαμε ως κλιμάκιο ΠΑΣΟΚ στο νομό Φωκίδας για να ακούσουμε και να συζητήσουμε με παραγωγούς, αγρότες και κτηνοτρόφους, του νομού. Μαζί με τον Γραμματέα του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος, Θανάση Πετρόπουλο, υποψήφιους βουλευτές του Κινήματος στο νομό, τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής και μέλη της βρεθήκαμε στον ελαιώνα Άμφισσας, στο Λιδωρίκι για θέματα κτηνοτρόφων, στην Ερατεινή για θέματα ελαιοπαραγωγών και ενημέρωση για την κατασκευή του αρδευτικού φράγματος και, τέλος, στη Μανάγουλη για θέματα αναδασμού και άρδευσης πεδιάδας Μόρνου, καθώς και για θέματα των κτηνοτρόφων πεδιάδας Μόρνου.

Συνεχίζουμε. Κάθε αγρότης, κάθε κτηνοτρόφος, θα μας βρει δίπλα του. Μαζί φτιάχνουμε την κυβερνητική, προοδευτική πρόταση που θα αναγνωρίσει την αξία Έλληνα παραγωγού και θα απογειώσει διεθνώς τα προϊόντα της, συμβάλλοντας στη στρατηγική της αγροτοδιατροφικής και επισιτιστικής αυτονομίας της χώρας».