Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  6:32: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023

Την επόμενη κίνησή του, μετά την αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε σε εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ο άλλοτε υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος.

“Θα είμαι παρών για να συνδράμω στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες προς όφελος της πατρίδας και του λαού. Θα είμαι παρών στο χώρο του Κέντρου της πολιτικής”, είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ανέδειξε την ίδρυση νέας πολιτικής κίνησης, με προμετωπίδα το “Εμπρός! Ολα για την Ελλάδα”.

Επιπλέον, προέταξε τις θέσεις του για τον πόλεμο στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, τασσόμενος με το Ισραήλ και εκφράζοντας τη συμφωνία του με τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ.

Επίσης, έθεσε ως θέματα προτεραιότητας το προσφυγικό, τη δημόσια ασφάλεια, την προστασία του πολίτη.
Τόνισε ότι δεν είναι καλό για τη Δημοκρατία ότι από τη μια είναι το κυβερνητικό κόμμα και από την άλλη επτά απέναντι.

Σημείωσε ότι «καλώς έκανα» που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , απορρίπτοντας, όπως είπε, ένα αντιπολιτευτικό κομφούζιο. Μάλιστα, αυτοπροσδιορίστηκε ως «πολιτικός των έργων».

Δείτε την ομιλία του Ανδρέα Λοβέρδου

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

newsit.gr

Για τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ευκλείδης Τσακαλώτος στο ethnos.gr και ξεκαθάρισε πως είναι εφικτή και επιθυμητή η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε περίπτωση που οι «6+6» αποχωρήσουν.

Όπως εξήγησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που τον απασχολεί τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Αριστερά. Άνθρωποι που έχουν αγωνία για τη ριζοσπαστική ενωτική αριστερά, άνθρωποι που θέλουν να συζητήσουν, που θέλουν να πούνε την άποψή τους, που θέλουν να ακούσουν». Τόνισε, επίσης, ότι «μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουμε εξελίξεις».

«Νομίζω μετά από τις αλλαγές ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο που διαχειρίστηκε αυτή την αλλαγή η ηγετική ομάδα, ήταν επόμενο ότι θα έχουμε τέτοιες αντιδράσεις. Έχουμε τέτοιες αντιδράσεις, γιατί και από την άποψη του οργανωτικού, το πώς οργανώνεται αυτό το πράγμα από την ηγεσία, με απειλές ότι η Κεντρική Επιτροπή πρέπει να συμφωνήσει με την ηγετική ομάδα και αν δεν συμφωνήσει θα πάει στη βάση», σημείωσε το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας ότι «τη βάση τη βάζω σε πολλά εισαγωγικά».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι και η πολιτική γραμμή της νέας ηγεσίας του κόμματος «φαίνεται να υιοθετεί κάποια από τα χειρότερα στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ 2019-2023 χωρίς να βάζει καινούργια θέματα στη συζήτηση».

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως«όλος αυτός ο κόσμος πρέπει να βρεθεί και με ανθρώπους που είναι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί πρέπει να απευθυνθούμε όχι μόνο στον κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ το 2023, αλλά και σε όσους έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε έχουν πάει σε άλλο κόμμα, αλλά κυρίως αυτοί που έχουν απογοητευτεί από την πολιτική και ο τρόπος που έγινε η αντιπαράθεση με πολύ άσχημο τρόπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποξενώνει αυτό τον κόσμο».

Σημείωσε πως ο κόσμος «δεν καταλαβαίνει πώς μπορεί μέσα σε ένα κόμμα να λέγονται και να ακούγονται αυτά τα πράγματα. Άρα θεωρώ δηλαδή ότι πρέπει να απευθυνθούμε σε πάρα πολύ κόσμο που έχει απογοητευθεί. Και σε έναν κόσμο που θεωρεί την πολιτική πια μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης». Σε αυτό το σημείο είπε ότι για τον ίδιο αυτό είναι μια «τεράστια πρόκληση».

Τι είπε για νέο φορέα αλλά και για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές
«Νομίζω μετά από την τελευταία Κεντρική Επιτροπή, απλώς η αποχώρηση ήταν θέμα χρόνου», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος σχολιάζοντας τις συζητήσεις που διεξάγονται στην κίνηση των 6+6 προσθέτοντας ότι «ήταν τέτοια η επιθετική γλώσσα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε πάρα πολύ δύσκολη την συμβίωση στο μέλλον».

«Υπάρχουν όλες οι προοπτικές για ένα νέο σχήμα, μεγαλύτερο από φορέα, λιγότερο από κόμμα, που θα θέσει διάφορα πράγματα, που νομίζω ότι μπορεί να γίνει ελκυστικό για μεγάλη μερίδα του κόσμου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές απάντησε: «Θα τα δούμε αυτά σιγά σιγά. Κάθε βήμα στην ώρα του, θέλει συζήτηση και όχι μόνο ανάμεσα στους βουλευτές που φεύγουνε και στα στελέχη με την ευρύτερη κοινωνία, με ανθρώπους που έχουν απογοητευτεί από την πολιτική».

«Θέλει σοβαρά βήματα, με σκέψη, με διαβούλευση, με συζήτηση, αλλά συγχρόνως, για να το πω και από την άλλη πλευρά, δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο, δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο», πρόσθεσε και συνέχισε: «Οι πολιτικές στιγμές που οι ηγετικές πρωτοβουλίες από πάνω που μπορούν να συναντηθούν με διεργασίες από κάτω, δεν έρχονται κάθε δύο τρεις μήνες όταν είσαι έτοιμος. Χρειάζεται δηλαδή και ηγετικές πρωτοβουλίες που να ταιριάξουν με διεργασίες που γίνονται».

Τόνισε ότι «είναι τεράστιο το ενδιαφέρον η παρακολούθηση στους 6+6 η δικιά μας ομάδα σε αυτό. Άρα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε και για να είμαστε σοβαροί αλλά δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο».

Το «μαξιλάρι» ήταν σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα
Αναφορικά με την δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για το «μαξιλάρι» είπε ότι ήταν σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα. «Είναι δυνατόν μια βασική επιλογή, πώς θα βγούμε από το μνημόνιο και πώς θα σταθούμε στα πόδια μας, Πώς θα έχουμε πρόσβαση στις αγορές, να είναι μόνο θέμα του υπουργού Οικονομικών;»

«Εμείς συζητήσαμε με τον Αλέξη όλα τις εκδοχές. Ο Στουρνάρας και η αξιωματική αντιπολίτευση μας σπρώχνουν προς μια προληπτική γραμμή πίστωσης που θα ήταν και άλλο μνημόνιο. Εμείς είχαμε συζητήσει με τους Πορτογάλους. Τότε ήταν πρόεδρος του Γιούρογκρουπ ο Μάριο Σεντένο από την Πορτογαλία, όπου ο ίδιος είχε την εμπειρία πως βγήκαν από εκεί. Άρα αποφασίσαμε ότι πρέπει να έχουμε μια καθαρή έξοδο και αυτή η καθαρή έξοδος χρειάζεται ένα μαξιλάρι για να έχουν οι αγορές την ασφάλεια ότι και σε μια δύσκολη στιγμή υπάρχει το μαξιλάρι για να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος», πρόσθεσε.

Για το μέγεθος του μαξιλαριού σημείωσε ότι «θα μπορούσε να ήταν 30 δισ αλλά θα είχαμε λιγότερη ασφάλεια. Το βασικό είναι, όμως, ότι αν ήταν 30 δισ. τα υπόλοιπα 7 δισ. δεν θα μπορούσε να τα ξοδέψουμε. Δεν μπορούσαμε να τα ξοδεύουμε γιατί συγχρόνως με το μαξιλάρι, για την περίοδο μετά από την έξοδο, είχαμε συμφωνήσει για ένα πρωτογενές πλεόνασμα για λίγα χρόνια 3,5%.

Το 2018 του τελευταίου προϋπολογισμού που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2019 ήταν ο πρώτος επεκτατικός προϋπολογισμός που είχε η ελληνική οικονομία μετά το 2009. Και είχαμε ένα δημοσιονομικό χώρο. Το μισό πήγε σε μειώσεις φόρων, το άλλο μισό πήγε σε αυξήσεις δαπανών. Με αυτό τον προϋπολογισμό φτάνουμε στο τρεισήμισι το εκατό. Άρα, αν ξοδεύαμε άλλα 7 δισ. Δεν θα φτάναμε στο τρεισήμισι. Θα φτάναμε περίπου στο μισό, λίγο λιγότερο».

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

sinidisi.gr

Ενώ οι έρευνες είναι σε εξέλιξη γύρω από την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» και τις καταγγελίες για τον πάτερ Αντώνιο, έρχονται στο φως σοκαριστικά ηχητικά ντοκουμέντα που περιπλέκουν και άλλο την υπόθεση.

Συγκεκριμένα πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού του Κόσμου» που σήμερα έχει ενηλικιωθεί και ανήκει στο περιβάλλον του πατρός Αντωνίου, ζητάει να συναντήσει τα δύο παιδιά που φέρονται να πήραν πίσω τις καταγγελίες τους, τον 16χρονο που ανέβασε βίντεο για να ζητήσει συγγνώμη και έναν επίσης 16χρονο, που όπως έγινε γνωστό χθες, πήρε και εκείνος πίσω τα όσα είχε αναφέρει για ξυλοδαρμούς του σε δομές της «Κιβωτού».

Ο διάλογος «φωτιά»
Ο νεαρός που ακούγεται στο ηχητικό ντοκουμέντο, ζητάει από τρόφιμους στη δομή του Βόλου να μεσολαβήσουν για να του κανονίσουν συνάντηση με τους δύο ανήλικους που είχαν κάνει τις καταγγελίες.

«Απλά Θ… οπωσδήποτε να πιάσεις τον Θ…, να μου φέρεις ή τον Θ… ή τον Β…, έναν από τους δύο. Εγώ θα είμαι απ’ έξω, δεν θα μπω μέσα τώρα. Θα μου τον φέρεις, ξέρεις πού; Στη στάση και θα μου τον φέρεις. Εντάξει; Ξέρεις τι φορούσα εγώ, το ίδιο μπουφάν θα φοράω και αύριο. Μόνο εσύ το ξέρεις αυτό, έτσι; Κανείς άλλος. Και θέλω να μου φέρεις ή τον Θ… ή τον Β… Εντάξει;».

Το άτομο που ακούγεται να μιλάει ανήκε στους συνεργάτες του πατρός Αντωνίου και της πρεσβυτέρας, Σταματίας Γεωργαντή.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το mega, έστειλε τα ηχητικά μηνύματα λίγες μέρες πριν τα δύο παιδιά ανασκευάσουν και δώσουν νέα τροπή στην πολύκροτη υπόθεση.

«Τελικά σκέφτομαι να έρθω και αύριο σχολείο. Εε… για κάτι ακόμα για τον Β… να του μιλήσω λίγο του Β… να μου πει κάτι γιατί δεν μου το διευκρίνισε ακριβώς. Εε.. ναι οπότε, θα ξαναέρθω αύριο, δεν έχω φύγει ακόμα. Απλά, να μην το μάθει κάνεις άλλος, ξέρεις… Πες, ότι έχω φύγει ξέρω εγώ, ότι κατεβαίνω Αθήνα και στο ξαφνικό θα το κάνω αυτό με τον Β… αύριο εντάξει;».

Ο νεαρός ζητάει να μη διαρρεύσει το παραμικρό, να κανονιστούν οι συναντήσεις χωρίς το θέμα να συζητηθεί στη δομή και χωρίς να γίνει η παραμικρή αναφορά που θα μπορούσε να κινήσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

«Ούτε εγώ θέλω να μιλήσω στο…, το ίδιο πες ότι έφυγα. Εντάξει; Θα με δει ξαφνικά. Απλά Θ… θέλω οπωσδήποτε να πιάσεις τον Θ…, να μου φέρεις ή τον Θ… ή τον Β…, έναν από τους δύο».

Τέλος ακολουθούν τα εξής ερωτήματα που προκύπτουν από τα νέα στοιχεία και που σίγουρα πρέπει να απαντηθούν από τους αρμόδιους:

-Έγιναν τελικά οι συναντήσεις που ζητούσε ο συνεργάτης του πατρός Αντωνίου;
-Ποιος ήταν ο λόγος που ήθελε να δει τα παιδιά από κοντά κάτω από άκρα μυστικότητα;
-Τι ήθελε να τους πει πρόσωπο με πρόσωπο τη δεδομένη χρονική στιγμή;
-Υπάρχει σύνδεση με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών;

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

dnews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O κ. Θανάσης Παπαθανάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, συμμετείχε στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στο Γερεβάν της Αρμενίας, το διάστημα 17-19/11, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συζητήσει με αξιωματούχους από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού της Αρμενίας Nikol Pashinyan, της προέδρου του ΟΑΣΕ Pia Kauma, του ΓΓ του ΟΑΣΕ Roberto Montella, καθώς και με τον ελληνικής καταγωγής γερουσιαστή του Καναδά Housakos Leo. Ουσιαστικές επαφές έλαβαν χώρα και με την Κυπριακή αποστολή και τον επικεφαλής της και Αντιπρόεδρο του ΟΑΣΕ Κυριάκο Χατζηγιάννη. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ απετέλεσε μία εξαιρετική ευκαιρία να συζητηθεί η περιφερειακή σταθερότητα και η συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής μας και ευρύτερα. Ο κ. Παπαθανάσης στις συναντήσεις ανέδειξε τη σημασία του διαλόγου για το κοινό μας μέλλον.

Στη Σύνοδο ο κ. Παπαθανάσης τοποθετήθηκε πάνω σε δύο κρίσιμα ζητήματα για τον ΟΑΣΕ, την ασφάλεια και το ρόλο του ΟΑΣΕ στις εμπόλεμες ζώνες καθώς και την προστασία ευάλωτων ομάδων σε αυτές. Πιο συγκεκριμένα για την ασφάλεια ανέφερε: «Η συναντίληψη στην άσκηση ενεργούς διπλωματίας βασισμένη στις κοινές μας αξίες του Φιλελευθερισμού και της Δημοκρατίας είναι το απόλυτο εργαλείο που έχει στα χέρια του κάθε Δυτικό Κράτος και με αυτό μπορούμε να εδραιώσουμε μία κουλτούρα Ασφαλείας στην περιοχή». Όσον αφορά την προστασία των ευάλωτων ομάδων σημείωσε: «Η αφοσίωση μας είναι σε αυτούς που επηρεάζονται άμεσα από τις ένοπλες συγκρούσεις. Ας δουλέψουμε μαζί για να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο στο οποίο θα υπάρχει η δυνατότητα προστασίας των ευάλωτων ομάδων (άμαχοι, γυναίκες, παιδιά) στις εμπόλεμες ζώνες».

Η ποινή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα έως το Εφετείο και έτσι ο 60χρονος μένει εκτός φυλακής με χρηματική εγγύηση 10.000 ευρώ

Σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης ο Στάθης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος κρίθηκε ένοχος σε βαθμό κακουργήματος για δημοσιοποίηση υλικού με προσωπικές στιγμές πρώην ερωτικής του συντρόφου, μέσω του διαδικτύου, κατ’ εξακολούθηση με σκοπό βλάβης.

Το δικαστήριο αποφάσισε να μετατρέψει την κατηγορία από πλημμέλημα σε κακούργημα, καθώς κρίθηκε ότι ο 60χρονος είχε σκοπό την βλάβη του θύματος, ενώ ως προς την ποινή αποφάσισε να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα έως το Εφετείο και έτσι ο 60χρονος μένει εκτός φυλακής με χρηματική εγγύηση 10.000 ευρώ. Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκαν περιοριστικοι όροι, μεταξύ αυτών και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Τη μετατροπή της κατηγορίας σε κακούργημα πρότεινε νωρίτερα και η εισαγγελέας της έδρας.

Η δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών ύστερα από αίτημα που υπέβαλε η πλευρά της καταγγέλλουσας και έγινε δεκτό.

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του συνηγόρου υπεράσπισής του, ο πρώην τηλεπαρουσιαστής αποδέχεται την πράξη του, τονίζοντας ότι δεν ενήργησε με σκοπό να επιφέρει βλάβη στην παθούσα, ενώ υποστήριξε ότι επρόκειτο για «πάθος», προϊόν διαπιστωμένης ψυχικής νόσου.

Για την παραπάνω υπόθεση ο ίδιος είχε καταδικαστεί πέρσι τον Φεβρουάριο σε φυλάκιση 5 ετών, με 3ετή αναστολή, και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ. Κατά της απόφασης όμως ασκήθηκε έφεση, μεταξύ άλλων από τον εισαγγελέα, με το σκεπτικό ότι η υπόθεση θα έπρεπε να αναβαθμιστεί σε κακούργημα, όπως και έγινε.

Σε βάρος του ίδιου κατηγορούμενου εκκρεμούν άλλες δύο υποθέσεις με ανάλογο ποινικό περιεχόμενο για τις οποίες διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.

protothema.gr



Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης Στο Κόκκινο

Σαφές μήνυμα προς την ομάδα Αχτσιόγλου έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, στην εκπομπή του στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο».

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή και την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Αν έχουν να αποφασίσουν κάτι, ας το αποφασίσουν τώρα», είπε ο πρόεδρος του κόμματος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έστειλε το μήνυμα προς την ομάδα Αχτσιόγλου μία ημέρα μετά την πανελλαδική τηλεδιάσκεψη της τάσης «6 συν 6», όπου ουσιαστικά προανήγγειλε το «διαζύγιο» των δύο πλευρών, καθώς εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται και ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις συμβίωσης για την ηγεσία.

Η τοποθέτησή του έγινε στο πρώτο του εβδομαδιαίο ραντεβού με τα… ερτζιανά, που εγκαινίασε σήμερα ο κ. Κασσελάκης, θέλοντας να έχει ανοιχτή συζήτηση με τους πολίτες και να απαντήσει στα ερωτήματά τους.

Αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου

Η τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη για την ομάδα Αχτσιόγλου αναμενόταν με ενδιαφέρον, μετά την χθεσινή πανελλαδική τηλεδιάσκεψη, διάρκειας άνω των δώδεκα ωρών, όπου αποκρυσταλλώθηκε η μεγάλη εικόνα αναφορικά με το «διαζύγιό» τους με την Κουμουνδούρου. Δρομολογώντας τα βήματα εξόδου τους από τις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα εικοσιτετράωρα που ακολουθούν, στελέχη της τάσης περιέγραφαν ως ασύμβατη την παρουσία τους στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς τα δείγματα γραφής της νέας ηγεσίας δεν τέμνονται με την πολιτική τους οπτική και παρακαταθήκη του χώρου.

Αντίθετα, οι πολιτικές επιλογές του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, οι αλλεπάλληλες «συντροφικές» επιθέσεις, αλλά και το κλίμα τοξικότητας στο διαδίκτυο επανήλθαν, κατά πληροφορίες, πολλές φορές στα χείλη των συμμετεχόντων, που ξεπέρασαν τους 1.000, δίνοντας ένα σαφές στίγμα για τις προθέσεις τους.

Απαίτηση της βάσης

Άλλωστε, η ώθηση της τάσης στο κατώφλι της εξόδου προέκυψε από την πίεση της κομματικής βάσης (όταν η Έφη Αχτσιόγλου έλαβε ποσοστό 44% στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές), φτάνοντας μέχρι τα ηγετικά της στελέχη. Το γεγονός, δηλαδή, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ανά την Ελλάδα ζητούσε χθες έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ «εδώ και τώρα», όρισε σε καθοριστικό βαθμό τις εξελίξεις, οι οποίες αναμένονται στο εξής καταιγιστικές, σηματοδοτώντας το δεύτερο κύμα διάσπασης για την Κουμουνδούρου. Για την τελευταία, τα στελέχη της τάσης «6 συν 6» λειτουργούν διαλυτικά απέναντι στο κόμμα, την ώρα που οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη διαπίστωναν με τη σειρά τους τάσεις αποσύνθεσης στην αξιωματική αντιπολίτευση ως αποτέλεσμα των πολιτικών κινήσεων της νέας ηγεσίας.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και για τους αποφασισμένους -και αριθμητικά σαφώς περισσότερους – για την αποχώρηση από τους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η χθεσινή διαδικασία υπήρξε «συναισθηματικά επώδυνη», καθώς αφενός τοποθετούνταν υπέρ της εξόδου, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, την ανοδική και νικηφόρα πορεία του κόμματος, για την οποία είχαν εργαστεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Παρά τις ωδίνες, σε αυτά που απομένουν να καθοριστούν είναι ο τρόπος, ο τόπος και ο χρόνος των αποχωρήσεων, που εικάζεται πως δεν θα αργήσουν πολύ, καθώς επίκεινται να αποσαφηνιστούν μια σειρά από οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα.

Οι τοποθετήσεις

Πάντως, το πνεύμα της εξόδου ήταν ορατό από τη βασική κιόλας εισήγηση, στην οποία προχώρησε, κατά πληροφορίες, ο βουλευτής, Νάσος Ηλιόπουλος, στη διάρκεια της οποίας τέθηκε ένα πλαίσιο αρχικού προβληματισμού, με γνώμονα το γεγονός ότι η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βαθαίνει και είναι μια κρίση σε εξέλιξη. Ο χώρος κινδυνεύει με χλεύη, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.

Παράλληλα, η ρίζα της κρίσης στον χώρο για τα στελέχη της τάσης «6 συν 6» έγκειται σε μια σειρά πολιτικών επιλογών της νέας ηγεσίας και όχι στην κατασκευή ενός εσωτερικού εχθρού, όπως επισημάνθηκε, τη στιγμή που η ηγετική ομάδα αρνείται να το αντιληφθεί, καταφεύγοντας σε θεωρίες συνωμοσίας. Μάλιστα, μετά και τις τελευταίες επιθέσεις, ο χώρος αρχίζει να μοιάζει με βούρκο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, προκαλώντας τις οξείες αντιδράσεις της «προεδρικής» φρουράς, τις παρεμβάσεις της βουλευτή, Έλενας Ακρίτα και της Ελένης Αυλωνίτου, αλλά και τη λυσσαλέα επίθεση των τρολς του διαδικτύου κατά του κ. Ηλιόπουλου.

Επεξηγώντας το περιεχόμενο των διαρροών γύρω από την εισήγησή του, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέφερε σε ανάρτησή του χθες πως «βούρκος είναι να απαντάς στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις. Βούρκος είναι να διαστρεβλώνεις μια φράση και στη συνέχεια να συντονίζεις ένα ψηφιακό λιντσάρισμα. Βούρκος είναι να κάνεις πολιτική με ψέματα», για να καταλήξει πως «είμαι στην Αριστερά και στον Συνασπισμό από το 2001. Το κόμμα μου, οι σύντροφοι μου, οι αγώνες μας δεν είναι βούρκος. Είναι η ζωή μου. Και αυτό για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο».

Παρότι χθες δεν υπήρξε ούτε τελική απόφαση, αλλά ούτε και κάποιο κείμενο συμπερασμάτων, εντούτοις τα όσα ειπώθηκαν στη διάρκεια της διαδικασίας, υπήρξαν αρκούντως δηλωτικά του τι μέλλει γενέσθαι. Συγκεκριμένα, πλην της κύριας εισήγησης, υπέρ της άμεσης αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φέρεται να τάχθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ για «σταθερά και στέρεα» βήματα έκανε λόγο στο εξής, ο Αλέξης Χαρίτσης. Ειδικότερα, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε πως πρόκειται μια πολιτική και όχι προσωπική αντιπαράθεση με τον Στέφανο Κασσελακη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της τάσης να προστατεύσει την ιστορία, αλλά κυρίως το μέλλον του πολιτικού χώρου, ενώ για τα επόμενα βήματα είπε πως πρέπει να είναι σταθερά και στέρεα.

«Δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης»

Επιστέγασμα, ωστόσο, για τα μέλη της τάσης «6 συν 6» αποτέλεσε η κοινή εκτίμηση είναι ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης. Η ρίζα του προβλήματος είναι πρώτα από όλα θέμα πολιτικών επιλογών και πολιτικού ήθους. Δυστυχώς η ηγετική ομάδα αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτή την βάση επιλέγει σενάρια συνομωσίας και προσωπικές επιθέσεις, όπως επισήμαναν κύκλοι προσκείμενοι στην τάση «6 συν 6». Όπως παρατήρησαν μετά το πέρας της διαδικασίας οι ίδιοι κύκλοι, η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα, ξεκαθάρισαν τα μέλη της τάσης «6 συν 6», υποστήριξαν και κατέληξαν, λέγοντας πως όλο αυτό το διάστημα έχουν τοποθετηθεί και λειτουργήσει με βάση την ευθύνη για την ύπαρξη του αναγκαίου αριστερού και προοδευτικού σχεδίου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, σχολίασαν ως κατακλείδα.

Στην περαιτέρω όξυνση των σχέσεων μεταξύ της νέας ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και της τάσης «6 συν 6» βαρύνοντα ρόλο διαδραμάτισαν οι βολές από το «νεοπροεδρικό» περιβάλλον, με τελευταίο περιστατικό την επίθεση του Βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη κατά της συναδέλφου του, Σίας Αναγνωστοπούλου, το οποίο θεωρήθηκε ως η «χαριστική βολή» από ορισμένα στελέχη απέναντι σε κάθε προσπάθεια προσέγγισης των δύο πλευρών. Το γυαλί, όμως, φαίνεται πως έχει οριστικά ραγίσει και αυτό που απομένει είναι να ξεδιπλωθεί τις επόμενες ώρες ένα δεύτερο, μαζικό κύμα αποχωρήσεων, που αν και προτάθηκε να γίνει κλιμακωτά, όμως, οι σχετικές αποφάσεις αναφορικά με την «μεγάλη έξοδο» δεν έχουν ακόμη σχηματοποιηθεί.

Για την τάση «6 συν 6», με βασικούς πρωταγωνιστές τους: Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεανώ Φωτίου, Νίκο Μπίστη και άλλους, άλλωστε, το ταξίδι φαίνεται μόλις να ξεκινά με πρόταγμα την κυβερνώσα Αριστερά, αλλά και σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα κατά τόπους στελέχη που ασφυκτιούν πλέον εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Συνηγορώντας υπέρ μιας αξιόπιστης, αριστερόστροφης εναλλακτικής για την πολιτική ζωή της χώρας, τα κορυφαία στελέχη της τάσης φαίνεται να προετοιμάζουν το επόμενο βήμα εντός Βουλής, με επίγνωση των δυσκολιών του νέου εγχειρήματος.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

protothema.gr

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ με ομοφοβικό κείμενό του επιτίθεται στον Στέφανη Κασσελάκη.

Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ του Πειραιά προχώρησε στη δημοσίευση μίας ομοφοβικής ανακοίνωσης σε βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη.

Αποκαλώντας τον Τάιλερ Μακμπέθ «ατυχή νεανία που αποκαλεί “σύζυγον”» ο κ. Κασσελάκης και με τον οποίο «ετέλεσε “γάμον” στην υπερατλαντική χώρα», ο Μητροπολίτης Περαιώς Σεραφείμ, υποστηρίζει ότι εμμέσως ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποδεικνύει «πρότυπο για τη ζωή των νέων ανθρώπων.

«Οφείλω να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου από την τυχόν άμβλυνση απορρίψεως της ανατροπής της ανθρώπινης οντολογίας και της παραχρήσεως της ανθρώπινης φυσιολογίας, που αποτελεί την τραγική σωματική πρακτική της ομοφυλοφιλίας», αναφέρει στο μακροσκελές του κείμενο, που δημοσίευσε το

Τα ομοφοβικά αποσπάσματα
Στα «επίμαχα» σημεία του κειμένου, ο Μητροπολίτης Σεραφείμ, αναφέρει:

«Άρχομαι με τα αυτονόητα. Σέβομαι κάθε άνθρωπο και τιμώ την θεόσδοτη ελευθερία του, που αποδεικνύει πασίδηλα την ένθεη καταγωγή μας, γιατί, αν είμαστε τυχαία συνάρμοση κυττάρων και προϊόν ασυνείδητης εξέλιξης, δεν θα είχαμε δυνατότητα επιλογής.

Επομένως, σέβομαι τον νέο Αρχηγό του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσεως και τον τιμώ ως συνάνθρωπο.

Επειδή, λοιπόν, ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. επαίρεται δημοσίως με τον ατυχή νεανία που αποκαλεί «σύζυγόν» του, και με τον οποίον ετέλεσε «γάμον» στην υπερατλαντική χώρα, εμμέσως υποδεικνύων πρότυπο για την ζωή των νέων ανθρώπων και εμφανίζων ως δήθεν κανονικότητα την παρέκκλισήν του, οφείλω να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου από την τυχόν άμβλυνση απορρίψεως της ανατροπής της ανθρώπινης οντολογίας και της παραχρήσεως της ανθρώπινης φυσιολογίας, που αποτελεί την τραγική σωματική πρακτική της ομοφυλοφιλίας.

Σήμερα, θα υπομνήσω τις τραγικές συνέπειες και τους θανατηφόρους σωματικά κινδύνους της εξωανθρώπινης αυτής παρεκκλίσεως, που η Ιατρική Επιστήμη γνωρίζει άριστα και αναφέρει σχετικώς, παρόλον που το «νεοεποχίτικο», διεθνιστικό σύστημα, προωθεί την ανθρώπινη αποϊεροποίηση, κολλώντας την ετικέτα του δήθεν «ομοφοβικού» ή καταργώντας τα σχετικά περί το γεννετήσιον ένστικτον αδικήματα ή διαγράφοντας από τον παγκόσμιο ψυχιατρικό κώδικα τις «περί το γεννετήσιον ένστικτον παρεκκλίσεις» ή θεσμοθετώντας στα Κοινοβούλια ως δήθεν έννομα αγαθά και ανθρώπινα δικαιώματα αυτές τις θανατηφόρες παρεκκλίσεις ή ποινικοποιώντας την κριτική των παρεκκλίσεων και διώκοντας κάθε σοβαρή εναντίωση.

Η σωματική πρακτική της ομοφυλοφιλίας και των δύο φύλων είναι ο ασφαλέστατος δρόμος για τις καρκινογενέσεις. Αυτή είναι η ιατρική αλήθεια που αποσιωπάται εντέχνως, γιατί η σωματική πρακτική της ομοφυλοφιλίας ενοχοποιείται επιστημονικώς για πέντε μορφές καρκίνου.

Συνεπώς, το ζήτημα δεν είναι μόνον ηθικό και πνευματικό, αλλά πρωτευόντως κοινωνικό και ιατρικό και αφορά στη δημόσια υγεία των νέων ανθρώπων, που παραπληροφορούνται για τον ελλοχεύοντα τραγικό θάνατο από καρκίνο, εξαιτίας της ανατροπής της ανθρώπινης οντολογίας.

Όσον αφορά στην προβαλλόμενη από συστημικά ΜΜΕ, δήθεν προοδευτικότητα και ανοικτότητα της Αμερικανικής κοινωνίας με αφορμή τον «γάμον» του νέου Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, για τα δήθεν ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα για συμπεριφορές που δεν συνάπτονται με την ανθρώπινη οντολογία και φυσιολογία, γιατί δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα να πίνεις νερό με το αυτί σου ή να τρως με το χέρι σου, αφιερώνω ομοειδές γεγονός, που καταγράφει αιώνες πριν η τραγική ανθρώπινη Ιστορία για τον πρωτοπόρο των «gay γάμων», παράφορνα Ρωμαίο Αυτοκράτορα Νέρωνα, που μας διέσωσε ο περιώνυμος ιστορικός Κάσσιος Δίων Νικαέας.

Και ακόμη, στο ίδιο άρθρο 21, στην παράγραφο 3, προβλέπεται ότι «το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών». Συνάδει αυτή η μέριμνα με τη θεσμοθέτηση και την ανάλογη διαφήμιση του «γάμου» των ομοφυλοφίλων, που έχει ως ιατρική συνέπεια τον καρκίνο και τον θάνατο;»

gazzetta.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε μείζον πρόβλημα εξελίσσονται για πολλούς κτηνοτρόφους στην Αιτωλοακαρνανία και σε όλη την Ελλάδα οι μαζικές επιθέσεις αγελών λύκων που αποδεκατίζουν τα κοπάδια τους. Ανταποκρινόμενη άμεσα σε σχετικές αγωνιώδεις αναφορές κτηνοτρόφων, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του κοινοβουλευτικού τομέα αγροτικής ανάπτυξης του Κινήματος, Χριστίνα Σταρακά, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τους υπουργούς αγροτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος.

Η Χριστίνα Σταρακά δήλωσε σχετικά τα εξής:

«Σας ακούμε και αναλαμβάνουμε δράση. Κτηνοτρόφοι των χωριών Αρακύνθου, Μούσουρα, Ελληνικά, Ρέτσινα και Κεράσοβο μάς ενημέρωσαν για τις ανεξέλεγκτες αγέλες λύκων που επιτίθενται στα κοπάδια τους. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κτηνοτρόφοι σε όλη την Ελλάδα, από τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία μέχρι τον Έβρο. Κατέθεσα ερώτηση προς τα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας απαντήσεις από την κυβέρνηση σε τρία πολύ συγκεκριμένα πράγματα:

  • Πώς θα διορθωθεί η τουλάχιστον προβληματική ταχύτητα των ελέγχων και των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές ζωικού κεφαλαίου;
  • Έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα δεδομένα που αφορούν τον πληθυσμό των λύκων και των επιπτώσεών του, όπως ζητούν οι κτηνοτρόφοι;
  • Έχουν αναζητηθεί λύσεις σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία ώστε να περιοριστούν οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο από τους λύκους πάντα στο πλαίσιο της υπαγωγής τους στα προστατευόμενα είδη;»

Ολόκληρη η ερώτηση που κατέθεσε η Χριστίνα Σταρακά έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Λ. Αυγενάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκη

Θέμα: Σε απελπισία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι πολλών περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας καθώς οι λύκοι αποδεκατίζουν τα κοπάδια τους.

Κύριοι Υπουργοί,

Δεν είναι λίγες οι αναφορές και οι περιγραφές κτηνοτρόφων που κάνουν λόγο για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν καθημερινά από τις μαζικές επιθέσεις αγελών λύκων οι οποίοι τραυματίζουν, πολλές φορές θανάσιμα, τα κοπάδια τους. Συγκεκριμένα οι κτηνοτρόφοι των χωριών του Αρακύνθου, Μούσουρα, Ελληνικά, Ρέτσινα και Κεράσοβο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας μας ενημερώνουν ότι κάθε μέρα βρίσκουν τα ζώα τους σοβαρά τραυματισμένα και πολλές φορές νεκρά.

Το φαινόμενο αυτό είναι καταστροφικό για την κτηνοτροφική παραγωγή και τους κτηνοτρόφους αφού, ούτε οι ίδιοι ούτε και τα σκυλιά τους μπορούν να προστατέψουν αποτελεσματικά τα κοπάδια από τους λύκους. Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν παρατηρείται μόνο σε χωριά της Περιφερειακής Ενότητας της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας. «Κάντε κάτι θα μας φάνε οι λύκοι» λένε χαρακτηριστικά, οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Ανατολικά του χωριού Άναβρα της Μαγνησίας, στα ορεινά του όρους Όθρυς, στην κορυφογραμμή του Καλλίδρομου, στο Ελευθεροχώρι, τους Ξ υλικούς, στην Οίτη, οι κάτοικοι βλέπουν λύκους να τους επισκέπτονται πάνω από μία φορά την εβδομάδα και οι κτηνοτρόφοι προβληματίζονται αν θα πρέπει να κρατήσουν τα κοπάδια τους ή να τα οδηγήσουν στο σφαγείο, γιατί οι λύκοι τρώνε πρόβατα, αγελάδες και κατσίκες αποδεκατίζοντας τα κοπάδια τους. Αντίστοιχη αγωνία εκφράζουν και οι κυνηγετικοί σύλλογοι που αναφέρονται σε αλλεπάλληλες κατασπαράξεις κυνηγετικών σκύλων από λύκους σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπως το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης Σουφλίου.

Οι κτηνοτρόφοι, μαζί με την ανησυχία τους, απευθύνουν έκκληση προς την κυβέρνηση να επανεξεταστεί η διαδικασία αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ και να γίνει καταγραφή του πληθυσμού των λύκων. Επίσης, δεν είναι η πρώτη φορά που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής καταθέτει ερωτήσεις τόσο για το συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι από τις επιθέσεις των λύκων όσο και για την ταχύτητα των ελέγχων και των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει ανακηρύξει προστατευμένο είδος τον λύκο σε πολλά κράτη-μέλη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα δεν σημαίνει ότι οι τοπικές και εθνικές αρχές πρέπει να μένουν αδρανείς. Λόγω της επιστροφής των λύκων σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη συνεδρίασή της, απευθυνόμενη στους Υπουργούς Γεωργίας και Περιβάλλοντος της Ε.Ε., κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλλουν, μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2023, επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με τον πληθυσμό των λύκων και τις επιπτώσεις του. Με βάση τα δεδομένα που θα καταγραφούν, η Επιτροπή θα αποφανθεί για τυχόν τροποποιήσεις του καθεστώτος προστασίας του λύκου, ώστε να θεσπίσει περισσότερη ευελιξία, όπου απαιτείται, για την ανάληψη δράσης από τις αρμόδιες αρχές εξασφαλίζοντας και χρηματοδότηση για τα μέτρα προστασίας από τους λύκους.

Επειδή σε μια περίοδο μείωσης της αγροτικής παραγωγής, εξαιτίας των καταστροφικών, ακραίων καιρικών φαινόμενων, της σημαντικής έλλειψης εργατών γης, αλλά και των συνεχιζόμενων αυξήσεων του κόστους παραγωγής, οι επιθέσεις λύκων είναι το τελευταίο που χρειάζονται οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας.

Επειδή σύμφωνα με τις αναφορές των κτηνοτρόφων, αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, ελλοχεύει ο κίνδυνος να αφανιστούν ολόκληρα κοπάδια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ήδη πενιχρό εισόδημά τους.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

1. Ποιος ο αριθμός των αιτημάτων κτηνοτρόφων για αποζημιώσεις για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο εξαιτίας των επιθέσεων λύκων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου σας;

2. Ποια ήταν τα σχετικά ποσά που εγκρίθηκαν και τελικά χορηγήθηκαν τα τελευταία έτη και κατά το τρέχον έτος, ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας αλλά και στην υπόλοιπη χώρα για τον ανωτέρω λόγο;

3. Πώς διασφαλίζεται ο ταχύς έλεγχος του ΕΛΓΑ δεδομένου ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό ζωικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος σε απώλεια ζωικού κεφαλαίου να διατηρήσει τα πτώματα των ζώων και να τα προφυλάσσει από αλλοιώσεις εξωγενών παραγόντων μέχρι να γίνουν οι έλεγχοι;

4. Ποιος είναι ο μέσος χρόνος καταβολή της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι στο ζωικό κεφάλαιο τους και μπορεί αυτό να ελαχιστοποιηθεί ειδικά σε περιπτώσεις που η καταστροφή ζωικού κεφαλαίου είναι επαναλαμβανόμενη και σημαντική;

5. Έχουν καταγραφεί τα δεδομένα που αφορούν τον πληθυσμό των λύκων και των επιπτώσεών του; Έχουν αναζητηθεί λύσεις σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία ώστε να περιοριστούν οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο από τους λύκους πάντα στο πλαίσιο της υπαγωγής τους στα προστατευόμενα είδη;

 

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2023

Η ερωτούσα βουλευτής

Χριστίνα Σταρακά

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας, για την επίλυση του προβλήματος πρόσβασης αλλά και την δημιουργία τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος στην περιοχή του Δήμου Θερμού.

Ο Δήμος Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας είναι ένας ορεινός δήμος με πάνω από 8.000 κατοίκους και πολλά χωριά. Δύο από αυτά τα χωριά η Αμβρακιά και το Αργυρό Πηγάδι είναι χωριά που μέχρι και σήμερα η πρόσβαση σε αυτά γίνεται μόνο μέσω χωματόδρομου. Η διαδρομή Μελίγκοβα – Αμβρακιά - Αργυρό Πηγάδι είναι μήκους 13 χιλιομέτρων. Το 2021 δεσμεύθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ένα ποσό για ένα τμήμα της εν λόγω διαδρομής αλλά ακόμα δεν έχει δημοπρατηθεί το έργο σχεδόν τρία χρόνια μετά!

Μέχρι πρόσφατα ο δήμος Αγράφων αντιμετώπιζε τα ίδια οδικά προβλήματα αφού ήταν ένας δήμος με μεγάλες ανάγκες αλλά και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και εξακολουθούσε τον 21ο αιώνα να βρίσκεται χωρίς στοιχειώδης έργα υποδομής. Το ίδιο συμβαίνει και με τον δήμο Θέρμου. Δεν μπορεί να υπάρχουν περιοχές που να αντιμετωπίζονται σαν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Η κατασκευή οδικού δικτύου είναι ουσιώδης έργο και είναι βασικό για την πρόσβαση των κατοίκων σε δομές υγείας, παιδείας και δημόσιων υπηρεσιών.

Η υφιστάμενη κατάσταση έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα μετεγκατάστασης των κατοίκων του Θέρμου σε άλλες περιοχές όπως δείχνουν και τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής που έδειξε μείωση πάνω από 30% στον ντόπιο πληθυσμό.Το να υπάρξει κρατική μέριμνα για να διατηρηθεί η ελληνική επαρχία ζωντανή θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Οι πολίτες της πρωτεύουσας με τους πολίτες της επαρχίας κυρίως των ορεινών και των νησιωτικών περιοχών όπως φαίνεται δεν είναι ίσοι. Η περιοχή του Θέρμου είναι μια περιοχή που χρειάζεται ένα ειδικό τοπικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα στήριξης το οποίο θα χρηματοδοτήσει αρχικά την κατασκευή του οδικού δικτύου αλλά θα προσπαθήσει να στηρίξει την γενικότερη ανάπτυξη των ορεινών κυρίως περιοχών της περιοχής ούτως ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να έχουν πρόσβαση στα μεγάλα κέντρα αλλά να μπορούν και επισκέπτες και τουρίστες να επισκεφθούν τα χωριά αυτά και να βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξης τους. Για όλα αυτά χρειάζεται σχεδιασμός, διαβούλευση με τον Δήμο Θέρμου και τις τοπικές κοινωνίες και γενναία χρηματοδότηση.

Ρωτήθηκαν οι αρμόδιοι Υπουργοί αν θα προχωρήσουν άμεσα στην χρηματοδότηση και κατασκευή του οδικού δικτύου Μελίγκοβα-Αμβρακιά-Αργυρό και στην δημιουργία ενός τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος στήριξης του Δήμου Θέρμου.

 

Του Γιώργου Χαρβαλιά

Η πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο Σόλτς επανέφερε διακριτικά και κάτω από το τραπέζι μια συζήτηση που στην Ελλάδα έπρεπε να προκαλεί ηλετροσόκ. Όχι βεβαίως τις πολεμικές αποζημιώσεις για τις οποίες ο Έλληνας Πρωθυπουργός δε βρήκε το κουράγιο να πει μισή λέξη, αλλά, την ελληνική σιωπηρή συναίνεση στην οριστική κατάργηση του βέτο εντός της ΕΕ.

Για να είμαστε ακριβείς, το καλαμπούρι ξεκίνησε λίγο πριν τις εσωκομματικές εκλογές, όχι του Σύριζα, αλλά, του ΚΙΝΑΛ, πριν ακριβώς δύο χρόνια. Τότε λοιπόν ο υποψήφιος για το χρίσμα και μετέπειτα αρχηγός, Νίκος Ανδρουλάκης, στη διάρκεια μιας ομιλίας του στη Κύπρο, ανέπτυξε αυτεπαγγέλτως μια εξόφθαλμα αντεθνική θέση. Είπε ότι: Ήρθε η ώρα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας να καταργηθεί ο κανόνας της ομοφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρακτικά, δηλαδή, να καταργηθεί το δικαίωμα «βέτο» των κρατών μελών, ακόμη και για ζητήματα υπαρξιακού χαρακτήρα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας!

Ο κύριος Ανδρουλάκης επιχείρησε τότε να δικαιολογήσει την πρωτάκουστη, για τα ελληνικά δεδομένα, αυτή θέση λέγοντας ότι μπορεί να ακούγεται…λίγο αιρετική, αλλά συμβάλει στη διαμόρφωση μιας «κοινής αμυντικής κουλτούρας», απαλλαγμένης από αντιρρήσεις…αντιδραστικών χωρών, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Στη συνέχεια όμως προδόθηκε, αποκαλύπτοντας από πού ξεπατίκωσε την ωραία ιδέα του. Είπε: «Είναι θετικό ότι η προγραμματική συμφωνία για τη νέα γερμανική κυβέρνηση (σ.σ. που τότε σχηματιζόταν στο Βερολίνο υπό τον σημερινό Καγκελάριο Ολαφ Σολτς), προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της ομοφωνίας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αυτή είναι μια θέση που πιστεύω ότι και η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να στηρίξουν»!

Το απίθανο αυτό «μαργαριτάρι» του πρώην ευρωβουλευτή, πέρασε στα ψιλά ως είθισται, από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, και μόνο στο πλαίσιο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, αναδείχτηκε από τον Γιωργάκη Παπανδρέου (ΓΑΠ), ο οποίος, σε μία κρίση σπάνιας διαύγειας, αντέτεινε ότι το «βέτο» είναι το διαπραγματευτικό όπλο των λιγότερο ισχυρών και χάρις σ’ αυτό μπόρεσε η Κύπρος να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό, το απελπιστικά προφανές, που συνέλαβε το μυαλό του ΓΑΠ απέφυγαν να προτάξουν τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, προτιμώντας να αφήσουν την «ιδέα» Ανδρουλάκη ασχολίαστη.

Η κουβέντα βέβαια για την πλήρη κατάργηση της ομοφωνίας στην ΕΕ δεν είναι καινούργιο φρούτο. Απλώς στις μέρες μας ωριμάζει. Επί της ουσίας το βέτο έχει ήδη καταργηθεί χάρις στις απίθανες γερμανικές μεθοδεύσεις των τελευταίων ετών σε όλους τους τομείς πλην εκείνων της εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας όπου, όπως είναι λογικό, κάθε χώρα επιθυμεί να έχει ένα ύστατο μέσο προστασίας απέναντι σε βλαπτικές, για τα ζωτικά της συμφέροντα, αποφάσεις τρίτων.

Η ομοφωνία υπήρξε θεμέλιος λίθος της ιδρυτικής Συνθήκης της ΕΕ που βασιζόταν στο δημοκρατικό αξίωμα: «ένα κράτος – μία ψήφος». Όμως αυτό δε βόλευε τους Γερμανούς στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν τη νέα Pax Germanica στην Ευρώπη.

Αρχικά ανακάλυψαν την επινόηση της «ειδικής πλειοψηφίας» για τη λήψη αποφάσεων σε κρίσιμα οικονομικά θέματα. Αργότερα εφηύραν, ως παραλλαγή της, «τη διπλή πλειοψηφία» με κριτήρια που βολεύουν μόνο τους ίδιους: Για να περάσει μία απόφαση πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις: (α) Να ψηφίσει υπέρ το 55% του αριθμού των χωρών μελών και (β) Η πρόταση να στηρίζεται από χώρες που εκπροσωπούν το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ. Σε απλά ελληνικά, μονά-ζυγά δικά τους.

Όμως και αυτό δεν αρκούσε στο αδηφάγο Βερολίνο που, στη λογική του οδοστρωτήρα, θέλει να αρθούν και τα τελευταία εμπόδια για μπορεί να ασκεί χωρίς αντιρρήσεις τη δική του εξωτερική και αμυντική πολιτική. Η ιδέα για οριστική κατάργηση του βέτο προωθήθηκε επί των ημερών του Γιούγκερ και σήμερα αποτελεί σημαία της γερμανίδας Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσουλας φον ντε Λάιεν και βεβαίως προγραμματική εξαγγελία της κυβέρνησης Σολτς.

Προχθές, ως εκ θαύματος, αυτή η πάγια γερμανική επιδίωξη υιοθετήθηκε ασμένως και από τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη!

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την κατάργησης της ομοφωνίας, εφόσον αυτή συμβάλει στην ενίσχυση της Ε.Ε.» (διάβαζε της γερμανικής Ε.Ε.) είπε χωρίς περιστροφές, λίγο πριν αναχωρήσει για δείπνο με οικοδεσπότη τον Γερμανό Καγκελάριο και μενού, εκτός από τα θέματα μετανάστευσης και την κρίση στη Γάζα, την κατάργηση του βέτο.

Η τόσο απροκάλυπτη υιοθέτηση μιας γερμανικής θέσης που αντίκειται εξ ορισμού στα εθνικά συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου, προκαλεί κατάπληξη και πολλά ερωτηματικά. Ξεχνάει ο κύριος Χριστοδουλίδης που διετέλεσε και υπουργός Εξωτερικών, ότι ακόμη και η ενδοτική κυβέρνηση Σημίτη αναγκάστηκε, το 1999, να απειλήσει με βέτο τη διεύρυνση της ΕΕ με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ένταξη της Κύπρου και ότι χωρίς αυτή την απειλή η Κύπρος δε θα γινόταν πλήρες μέλος το 2004;

Αυτή λοιπόν ήταν η πρώτη δυσάρεστη έκπληξη. Υπάρχει επιπλέον και μια δυσάρεστη υποψία. Ότι η θέση Χριστοδουλίδη υπήρξε προϊόν «συναπόφασης» με τον έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που ελήφθη στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης τους. Προς το παρόν ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος. «Τηρεί σιγήν ιχθύος». Και ούτε μπαίνουν στον κόπο να τον ρωτήσουν τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης. Προτιμούν την συναίνεση δια της…διολισθήσεως.

Το ζήτημα είναι όμως κορυφαίας εθνικής σημασίας και καλούνται να τοποθετηθούν επ΄ αυτού όλα τα ελληνικά κόμματα συμπεριλαμβανομένης της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το νέο αρχηγό της. Θα συναινέσουν στην κατάργηση του βέτο που η Ελλάδα χρησιμοποίησε αποτελεσματικά και στην περίπτωση της ενταξιακής προοπτικής των Σκοπίων, μέχρι να έρθει η μοιραία συμφωνία των Πρεσπών;

Θα απεμπολήσουμε το δικαίωμα να μπλοκάρουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας εις πείσμα όλων των προκλήσεων εις βάρος της μειονότητας; Αν μεθαύριο οι Γερμανοί ξυπνήσουν με ένα ωραίο σχέδιο για την «ειρήνη στο Αιγαίο» που θα εξυπηρετεί τις τουρκικές επιδιώξεις, τι ακριβώς θα κάνουμε; Θα σκάψουμε μόνοι μας τον λάκκο μας; Είναι δυνατόν;

Θέλω να πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στο Βερολίνο δεν πούλησε το βέτο για μερικά φιλικά χτυπήματα στη πλάτη και τα 42 εκατομμύρια ευρώ που του έδωσαν ως πρόσθετη βοήθεια στο μεταναστευτικό. Γιατί αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο θα κληθεί να λογοδοτήσει και .οχι μόνο ενώπιον της ιστορίας…

Ο Γιώργος Χαρβαλιάς είναι συγγραφέας του βιβλίου  «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια»

*Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτική Δημοκρατία» στις 19-11-23.

ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ