Eπίσκεψη σε σούπερ μάρκετ πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδεία του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, προκειμένου να ελέγξει τις τιμές στα τρόφιμα και την εφαρμογή της μειωμένης τιμής κατά 5%.
Στο βίντεο που έχει ανέβει στα social media φαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παρατηρεί τη σήμανση για τη μόνιμη μείωση των τιμών σε συγκεκριμένα προϊόντα για διάρκεια τουλάχιστον 6 μηνών και να αναφέρει με τον κ. Σκρέκα τις λεπτομέρειες. Έπειτα, συνομιλώντας με έναν πολίτη που έκανε τα ψώνια της εβδομάδας ο πρωθυπουργός είπε:
«Ξέρω ότι η ακρίβεια, ειδικά στα τρόφιμα είναι επίμονη. Όμως η κυβέρνηση θα είναι πάντα εδώ και θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της έτσι ώστε να περιορίσει το πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσότερο».
Του είπε επίσης πως «θα το αυξήσουμε» αναφερόμενος στη μείωση κατά 5%
Φωτογραφία: protothema.gr
Ο Παύλος Πολάκης ήταν από τους πρώτους που στήριξαν την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη για διεξαγωγή εσωτερικού δημοψηφίσματος
Υπέρ των διαγραφών των τεσσάρων στελεχών τάχθηκε ο συντονιστής ΕΠΕΚΕ και βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Παύλος Πολάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παύλος Πολάκης τόνισε ότι «εγώ θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία», κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Υπενθυμίζεται πως ο Παύλος Πολάκης ήταν από τους πρώτους που στήριξαν την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη για διεξαγωγή εσωτερικού δημοψηφίσματος ώστε να προχωρήσουν οι διαγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Αποχώρησαν τρεις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την Κεντρική Επιτροπή\
Τρεις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποχώρησαν από τη διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Συγκεκριμένα, οι 6+6 (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος κτλ), η «Ομπρέλα» και τα άτομα γύρω από τον Διονύση Τεμπονέρα έφυγαν και δεν θα παρευρεθούν ούτε αύριο στη διαδικασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον των 6+6, αποδίδουν την αποχώρησή τους σε αλλεπάλληλες προτάσεις που δεν πέρασαν προς ψήφιση από το προεδρείο. Αρχικώς αυτή για το δημοψήφισμα που προανήγγειλε ο Στέφανος Κασσελάκλης, δευτερεύοντος η πρόταση μομφής κατά του προεδρείου από τον Νάσο Ηλιόπουλο και σε τρίτο βαθμό ο δίωρος κύκλος συζήτησης που πρότειναν για το δημοψήφισμα.
Η Έφη Αχτσιόγλου κατά την τοποθέτησή της στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ζήτησε να ξεκαθαριστεί το ζήτημα του δημοψηφίσματος ώστε «να έχει νόημα η διαδικασία».
Χαρακτήρισε, μάλιστα, την εισήγηση βαθιά διχαστική, αντικαταστατική και αντιδημοκρατική. Εξηγώντας το «διχαστική», υπογράμμισε πως δυνητικά κρίνεται όποιος ασκεί κριτική και το «αντιδημοκρατική», καθώς, «μετατρέπει το εργαλείο του δημοψηφίσματος σε εργαλείο διάλυσης του κόμματος».
Μια ομιλία, η οποία ξεκίνησε μέσα σε αποδοκιμασίες ένταση και φωνές και συνεχίστηκε σε απόλυτη σιωπή ήταν αυτή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του.
Όσοι παρακολούθησαν την ομιλία ενός προέδρου σε κομματικό ακροατήριο, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε να τον διακόπτει για να τον χειροκροτεί και να επικροτεί όσα λέει, είδαν μια ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη με το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ σκυθρωπό και το οποίο «ξύπνησε» μόνο, όταν ο ίδιος άρχισε να επιτίθεται στους εσωκομματικούς του αντιπάλους.
Κάποια στελέχη δεν έμειναν να ακούσουν όλη την ομιλία και όσοι την έβλεπαν στις τηλεοράσεις τους ή στο διαδίκτυο παρακολουθούσαν άλλους να γελάνε, τον πρόεδρο να κάνει διάλογο με όσους τον διέκοπταν, άλλους να πιάνουν το κεφάλι τους με απόγνωση και άλλους να μην αντιδρούν σε τίποτα.
Ο Στέφανος Κασσελάκης κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να ολοκληρώσει την ομιλία του και όταν ολοκλήρωσε σχεδόν κατέβηκε, τρέχοντας από το βήμα.
«Ο ελληνικός λαός δε ζει καλά εκεί έξω. Το 41% δεν είναι επειδή οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι
με τη ΝΔ. Είναι επειδή εμείς χάσαμε 600.000 συμπολίτες μας προς την αποχή. Επειδή δεν δώσαμε αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση ότι μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη ζωή τους. Και πώς να τη δώσουμε, μεταξύ τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου; Η πολυφωνία είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς», ήταν πάντα η εύκολη απάντηση. Συντρόφισσες και σύντροφοι, άλλο πράγμα η κουλτούρα δημοκρατίας, και άλλο η κουλτούρα αυτοκτονίας», τόνισε, ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Κασσελάκης, μ τον κόσμο από κάτω να τον γιουχάρει.
Δείτε όλη την ομιλία Κασσελάκη
Και συνέχισε: «Να λοιπόν που το θέμα που θα συζητήσουμε σήμερα δεν είναι καινούργιο. Έχει κοστίσει στον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά. Και στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά. Αλλά, αλήθεια, αυτό το θέμα που περιμένετε να ακούσετε από μένα, είναι αυτό το οποίο θα έπρεπε να συζητάμε σήμερα; Η Κεντρική Επιτροπή είναι το ανώτερο όργανο του κόμματος. Σήμερα θα έπρεπε να συνεδριάζουμε για τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία».
«Από την ελληνική φέτα που είναι 34% πιο ακριβή στην Ελλάδα από ό,τι στο Βέλγιο, την πανάκριβη ενέργεια, τα κόκκινα δάνεια, μέχρι τους νέους μεγάλους εθνικούς στόχους που πρέπει εμείς να θέσουμε. Σήμερα θα έπρεπε να συνεδριάζουμε για να επεξεργαστούμε πολιτικές προτάσεις που θα δίνουν μήνυμα ελπίδας στην κοινωνία και τους πολίτες» είπε.
«Σήμερα θα έπρεπε να συνεδριάζουμε για να επεξεργαστούμε πολιτικές προτάσεις που θα δίνουν μήνυμα ελπίδας στην κοινωνία και τους πολίτες. Προτάσεις, θέσεις για το πώς θα λύσουμε το θέμα της στέγασης για τα επόμενα 50 χρόνια, πώς θα αντιστρέψουμε τη δημογραφική μας καταδίκη».
«Πώς θα ανασυγκροτήσουμε την Πολιτική Προστασία, πώς θα μειώσουμε τη φτώχεια που ζουν 1 στους 4 συμπολίτες μας. Πώς θα ξαναχτίσουμε ένα μεγάλο, αποδοτικό Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας. Με δημόσια και ποιοτική Υγεία και Παιδεία για όλους.
Και επιτέλους για το πώς θα ξαναγίνουμε Δημοκρατία – με Κράτος Δικαίου, με Ανεξάρτητες Αρχές, χωρίς ασυλίες, απληστίες και προνόμια».
«Απέχουμε μόλις 8 χρόνια από το 2032, όταν θα τελειώσει η περίοδος χάριτος για την εξυπηρέτηση του χρέους μας, περίοδος που εξασφαλίστηκε από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και τις θυσίες του λαού μας. Μας δόθηκε τότε ένα διάλειμμα, μια ευκαιρία για να ξαναστήσουμε την οικονομία στα πόδια της σε νέες βάσεις, να την κάνουμε ανθεκτική στις πολλαπλές κρίσεις, να την κάνουμε εξωστρεφή, παραγωγική, καινοτόμα. Να μεγεθύνουμε το ΑΕΠ μας για να μικρύνει το βάρος του χρέους».
«Να φτιάξουμε μια οικονομία υψηλού ποσοστού απασχόλησης με καλύτερους μισθούς και δικαιώματα που θα κρατάει τους νέους μας στην πατρίδα τους. Με πολλές, καλές θέσεις εργασίας, με πολλές κερδοφόρες, βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν το ασφαλιστικό σύστημα και το κοινωνικό κράτος».
Οι πολλοί εργαζόμενοι και οι καλοί μισθοί είναι που κάνουν βιώσιμη την κοινωνική ασφάλιση. Πρέπει να τα πετύχουμε αυτά. Για να μη βρεθούμε πάλι στο χείλος του γκρεμού και να είμαστε ξανά ευάλωτοι στους εκβιασμούς μιας μελλοντικής τρόικας.
Γιατί οι εκβιασμοί και οι καταναγκασμοί της προηγούμενης δεκαετίας θα επανέλθουν, αν είμαστε όπως τότε. Αυτός είναι ο ορίζοντας που έχουμε μπροστά μας, για αυτά πρέπει να μιλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα».
«Ποια θα είναι η Ελλάδα του 2030; Με ποιο παραγωγικό μοντέλο θα πάμε στο επόμενο ορόσημο; Πρέπει να πάμε με μια κοινωνία δημιουργίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Γιατί το παραγωγικό μοντέλο, για μας, είναι αξεχώριστο από το κοινωνικό μοντέλο. Δεν ξεχωρίζει από το μοντέλο εργασίας και ανάπτυξης, από τους κοινωνικούς δεσμούς, το αίσθημα δικαιοσύνης, τη συλλογική έμπνευση και δημιουργία, την αναδιανομή της γνώσης, της καινοτομίας, τη μείωση της ανισότητας, το μοίρασμα των ευκαιριών. Τις δεύτερες και τις τρίτες ευκαιρίες σε όλους.
Στους χρεοκοπημένους, στους επαγγελματίες που βιώνουν καθημερινά ανασφάλεια, στα νοικοκυριά που συντρίβονται από τα χρέη. Σε εκείνους που βρίσκονται στο έλεος των servicers. Στις νέες και τους νέους και τους όχι και τόσο νέους που ρίχτηκαν στο περιθώριο της εργασίας και στην επισφάλεια και συχνά στο περιθώριο της κοινωνίας, στις εξαρτήσεις, στην απόλυτη φτώχεια, στην παραβατικότητα. Χρειαζόμαστε την ανθεκτική, τη δίκαιη, την απαιτητική και όχι τη φτηνή ανάπτυξη».
Πηγή: newsit.gr
Στο δημοσίευμα της εφημερίδα περιγράφεται η «ραγδαία άνοδος του πρώτου ανοιχτά ομοφυλόφιλου αρχηγού κόμματος στην Ελλάδα» και πώς έχει διχάσει τον ΣΥΡΙΖΑ η ηγεσία του
Ένα εκτενές αφιέρωμα στον Στέφανο Κασσελάκη δημοσίευσαν οι New York Times εχθές, μια μέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Στο άρθρο που φέρει την υπογραφή της ελληνίδας ανταποκρίτριας Νίκης Κατσαντώνη, παρουσιάζεται η «ραγδαία άνοδος του Στέφανου Κασσελάκη, πρώην trader της Goldman Sachs και πρώτου ανοιχτά ομοφυλόφιλου αρχηγού κόμματος στην Ελλάδα, η οποία έχει καθηλώσει το έθνος», ενώ γίνεται και εκτενής αναφορά στις αναταράξεις που έχει προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ η ηγεσία του.
«Ο Στέφανος Κασελάκης ήταν σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα μόλις πριν από έξι μήνες, όταν ήταν απλώς ένας υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, χωρίς πολλές πιθανότητες να εκλεγεί» αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι πλέον αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης για τους Έλληνες, μετά από την αλματώδη άνοδό του που τροφοδοτήθηκε από την πετυχημένη καμπάνια του στα social media, αλλά εξαιτίας της εμφάνισής του που θυμίζει σταρ του κινηματογράφου.
Ο σημερινός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ «ουσιαστικά εμφανίστηκε από το πουθενά για να νικήσει μια πρώην υπουργό στην κούρσα για το κορυφαίο αξίωμα στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από ένα μήνα», συνεχίζει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ηγεσία του έχει θέσει το κόμμα του σε περιδίνηση και «αναμένεται να οδηγήσει σε διάσπαση μιας σημαίνουσας παράταξης κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αυτό το Σαββατοκύριακο». «Έχει επίσης σηματοδοτήσει μια αναδιοργάνωση της αριστεράς στην Ελλάδα αλλά και, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, μια αλλαγή στο ύφος της πολιτικής της χώρας, ώστε να βασίζεται περισσότερο στο φαίνεσθαι και λιγότερο στην ουσία», αναφέρει το άρθρο.
«Ο 35χρονος πρώην trader της Goldman Sachs ανέλαβε την ηγεσία ενός κόμματος που, μόλις μια δεκαετία πριν, κατηγορούσε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Κασελάκης έζησε για 20 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων στο Μαϊάμι και τη Νέα Υόρκη, προτού ασχοληθεί με την πολιτική στην πατρίδα του. Είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος ηγέτης κόμματος στην Ελλάδα και πρόσφατα παντρεύτηκε τον επί χρόνια σύντροφό του, Τάιλερ ΜακΜπεθ, έναν Αμερικανό νοσηλευτή, στο Μπρούκλιν, ενώ παράλληλα ασκεί πιέσεις για τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα».
Στο δημοσίευμα περιγράφεται το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια για τον Στέφανο Κασσελάκη, «καλύπτοντας τις εξορμήσεις του στο γυμναστήριο με τον σύντροφό του και τις βόλτες του ζευγαριού με τον σκύλο τους, τον Φάρλι, όσο και τις πολιτικές ομιλίες του. «Ωστόσο η εμμονή με την προσωπική ζωή του κ. Κασσελάκη έχει ενοχλήσει ορισμένα στελέχη του κόμματός του» σημειώνει η αρθρογράφος, κάνοντας αναφορά στις πρόσφατες αποχωρήσεις στελεχών υψηλού προφίλ από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη δημοσιοποίηση ενός κειμένου με τις υπογραφές 1.300 μελών του κόμματος που κατηγορεί τον κ. Κασσελάκη για «εκφοβισμό και θράσος» επειδή προσπαθεί να εκδιώξει τους επικριτές του και να απομακρύνει το κόμμα από την αριστερά. «Άλλα εξέχοντα μέλη έκαναν λόγο για “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” και “τοξικό κλίμα” στο κόμμα πριν από τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής αυτό το Σαββατοκύριακο».
«Ο κ. Κασσελάκης έχει υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στις κατηγορίες για αλαζονεία, λέγοντας από την αρχή ότι ο κόσμος τον έφτασε εκεί που βρίσκεται. “Δεν είμαι ένα φαινόμενο – είμαι η φωνή μιας κοινωνίας”, δήλωσε μετά τη νίκη του στα τέλη Σεπτεμβρίου».
Το δημοσίευμα κάνει ειδική αναφορά στον σεξουαλικό προσανατολισμό του κ. Κασσελάκη, που έχει γίνει θέμα συζήτησης «σε μια κοινωνία που παραμένει μία από τις πιο κοινωνικά συντηρητικές της Ευρώπης». «Ανέφερε ότι κατακλύστηκε από μηνύματα μίσους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, και η έκφραση της επιθυμίας του να αποκτήσει δύο γιους μέσω παρένθετης μητρότητας προκάλεσε σάλο, συμπεριλαμβανομένου ενός ομοφοβικού παραληρήματος από έναν εξέχοντα δήμαρχο, το οποίο αποτελεί τώρα αντικείμενο έρευνας από τον Άρειο Πάγο».
«Παρ’ όλη την έκθεση στα ΜΜΕ, πολλοί εξακολουθούν να αναρωτιούνται τι πρεσβεύει, μπερδεμένοι από το τραπεζικό του υπόβαθρο και το γεγονός ότι υποστηρίζεται τόσο από στενούς συνεργάτες του προκατόχου του όσο και από δυσαρεστημένους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούν την αλλαγή» συμπληρώνει η αρθρογράφος.
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi