Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  3:32: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023

Μία πολυτραυματίας από το δυστύχημα των Τεμπών που η ζωή της έχει κοπεί στα δύο, καθώς έχει υποβληθεί σε περίπου 30 εγχειρήσεις, ενώ θα ακολουθήσουν και επόμενες, ασκεί έντονη κριτική στον Αδωνι Γεωργιάδη για τις ντροπιαστικές του δηλώσεις αναφορικά με εκείνη την τραγική ημέρα που έχασαν τη ζωή τους 57 συνάνθρωποι μας.  

Πρόκειται για την Ντίνα Μαγδαλιανίδη που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, καθώς αποκάλυψε το ανάλγητο πρόσωπο του κράτους που έφτασε στο σημείο να μην της καλύπτει άμεσα τις οικονομικές δαπάνες για τις απαραίτητες εγχειρήσεις της.

Η Ντίνα Μαγδαλιανίδη ερωτώμενη για τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας της χαρακτήρισε εξοργιστικές.

«Γενικά δεν μ’αρέσει να μιλάω επιθετικά προς κάποιον άνθρωπο, αλλά η συγκεκριμένη δήλωση με εξόργισε. Με εξόργισε γιατί υπάρχουν παιδιά που χάθηκαν εκεί πέρα».

Θέτοντας το ερώτημα εάν o Aδωνις Γεωργιάδης θα ήταν το ίδιο άνετος αν το θέμα αφορούσε τα δικά του παιδιά, σημείωσε χαρακτηριστικά

«Ακόμα και αν δεν μπορείς να νιώσεις συναισθήματα προς τον άλλον άνθρωπο και έχεις μια απάθεια, σκέψου λίγο να γινόταν σε εσένα αυτό. Κάτι αντίστοιχο. Και τα παιδιά σου να χρειαζόταν να μετακινηθούν.

Τώρα αν τα παιδιά σου δεν σε αφορούν καθόλου γιατί μπορεί να μετακινούνται με δικά σου ιδιωτικά μέσα, από ιδιώτες ή με κάποιο τζετ, εντάξει. Πάω πάσο.

Αλλά εδώ μιλάμε για τον ελληνικό λαό. Υπάρχει κόσμος που παίρνει καθημερινά τραίνα. Που έπαιρναν τα παιδιά του τραίνα για να μετακινηθούν.

Είναι δυνατόν να πεις τέτοιο πράμα μπροστά σε γονείς που έχασαν τα παιδιά τους;»

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνεται μια τέτοια δήλωση από έναν υπουργό, που είναι κυβερνητικό στέλεχος της Ελλάδας σήμερα. Το θεωρώ απαράδεκτο».

«Μπροστά σε άτομα που έχασαν άλλα δικά τους άτομα εκεί μέσα. Μπροστά σε άτομα που τραυματίστηκαν για πάντα.

Που εγώ το ξέρω ότι δε θα ξανα είμαι όπως πριν. Τα πνευμόνια μου, ο θώρακάς μου, όλα είναι χάλια. Ας έρθει να μου το πει μπροστά μου αυτό. Ας έρθει να το πει μπροστά σε εμάς. Και ακόμα και αν δεν αφορά τον υπόλοιπο ελληνικό λαό, που από όσο είδα τους αφορά, αφορά όλους εμάς που το περάσαμε.»

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χαμηλά είναι τα ποσοστά του νυν προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τους Δημοκρατικούς να ετοιμάζουν την Μισέλ Ομπάμα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ. 

Με τη δημοτικότητά του να έχει κατρακυλήσει στο 39%, ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα είναι ο χαμένος στις εκλογές για το προεδρικό χρίσμα του κυβερνώντος κόμματος ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου του 2024.

Την ίδια ώρα, όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό, δεν υπάρχει κάποιος ή κάποια που να μπορεί να αναλάβει τα ηνία του κόμματος αλλά και της χώρας.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αβεβαιότητα στους Δημοκρατικούς με πρωτοκλασάτα στελέχη να στρέφουν τις ελπίδες τους στην Μισέλ Ομπάμα, σύζυγο του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου των ΗΠΑ.

«Ο Μπάιντεν είναι τελειωμένος. Ο Τραμπ μπορεί να νικήσει χαλαρά!».

Μετά τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης που διενήργησε το ινστιτούτο «Siena» για λογαριασμό της εφημερίδας «New York Times», το επιτελείο των Δημοκρατικών βρίσκεται σε αναστάτωση.

Τα αποτελέσματα τέδειξαν ότι ο Μπάιντεν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς σε πέντε από τις έξι πολιτείες-κλειδιά, ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Η πολιτική αναλύτρια του αμερικανικού δικτύου «Fox News», Λάιζα Κένεντι, δεν δίστασε δε να δηλώσει ότι «Ο Μπάιντεν είναι τελειωμένος. Ο Τραμπ μπορεί να νικήσει χαλαρά!».

Από την πλευρά της, η πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, Σάρα Πέιλιν, απαντώντας σε μια σειρά εκλογικών θεωριών συνωμοσίας περί απομάκρυνσης του Μπάιντεν από το αξίωμά του, σχολίασε τη Δευτέρα στο X (πρώην Twitter):«Μην εκπλαγείτε…Αλλά ακόμη πιστεύω ότι η Μισέλ Ομπάμα θα είναι υποψήφια στις εκλογές του 2024».

Πάντως, όλο και περισσότεροι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι η 59χρονη σύζυγος του Ομπάμα θα μπορούσε να ηγηθεί του κόμματος αλλά και να νικήσει το μεγάλο φαβορί – μέχρι τώρα- των Ρεμπουπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, διαβαίνοντας εκ νέου το κατώφλι του Λευκού Οίκου.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση τη απέναντι στην Αλβανία, με αφορμή την υπόθεση του Φ.Μπελέρη, αλλά και την διαρκή στήριξη της Ουκρανίας. 

Ο Π.Σαράκης τόνισε ότι δεν πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ η Ουκρανία, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι «φρονούμε σαν Ελληνική Λύση ότι μια τέτοια διεύρυνση θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα όσον αφορά το μέλλον της Ευρώπης. Ανοίγουμε προβλήματα. Η διαφωνία για την στήριξη στην Ουκρανία προέρχεται από την αγωνία των Ευρωπαίων πολιτών, που ματώνουν». 

Παράλληλα στάθηκε στα οικονομικά προβλήματα που δημιουργούνται από τη διαρκή οικονομική στήριξη της Ουκρανίας. «Έχετε δώσει δισεκατομμύρια και η Ελλάδα συμφωνεί σε μια αιμορραγία και είμαστε στα πρόθυρα μιας οικονομικής κρίσης σαν Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι υπέρ να ενταχθεί η Ουκρανία, η Αλβανία και τα Σκόπια στην Ευρωπαϊκή Ένωση;»

«Είμαστε ξεκάθαροι ότι θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με τη Ρωσία, γιατί έχουμε οικονομικά συμφέροντα. Να εξάγουμε τα αγροτικά προϊόντα στη Ρωσία», πρόσθεσε.

Δείτε όσα είπε:

pronews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ
Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023 22:17

Ο Νίκος Βούτσης αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Παρελθόν από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί από σήμερα, Παρασκευή (10.11.23) και ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα της Κουμουνδούρου. Ούτε ένα 24ωρο πριν την καυτή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Βούτσης άνοιξε διάπλατα την πόρτα της εξόδου από το κόμμα, μόλις λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της αποχώρησης και του Πάνου Σκουρλέτη. 

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης στην επιστολή του προς τους γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου και Γιώργο Βασιλειάδη εξηγεί γιατί δεν θα παραστεί στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. 

«Δεν θα παραστώ στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εφόσον με την παρούσα επιστολή μου δεν θα είμαι πλέον μέλος του κόμματος, του οποίου υπήρξα συνιδρυτής και συνδιαμορφωτής της ταυτότητας και των πολιτικών του μέχρι και σήμερα», αναφέρει ο Νίκος Βούτσης.

Τονίζει ακόμα ότι: «[…]συντηρείται κλίμα για κυνήγι μαγισσών, κλίμα εχθροπάθειας και συνακόλουθα αναζήτησης του «αδιαμεσολάβητου Μεσσία», για τη συνεχή φυγή προς τα μπρος με την αποδοχή ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Όλη η επιστολή του Νίκου Βούτση
Αγαπητή και αγαπητέ, γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σ. Ράνια Σβίγγου και σ. Γιώργο Βασιλειάδη,

Δεν θα παραστώ στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εφόσον με την παρούσα επιστολή μου δεν θα είμαι πλέον μέλος του κόμματος, του οποίου υπήρξα συνιδρυτής και συνδιαμορφωτής της ταυτότητας και των πολιτικών του μέχρι και σήμερα.

Εκτιμώ ότι το κόμμα μας, αντί της αναγκαίας ανασύνταξης με πανστρατιά όλων των δυνάμεων του, υφίσταται πλέον δυστυχώς μια κατάσταση που προσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη. Διαμορφώνεται, με αποκλειστική ευθύνη του νέου προέδρου και της περί αυτόν νέας ηγετικής ομάδας ένα κόμμα, που ανομολόγητα προσώρας απομακρύνεται από την Αριστερά και θα διαγκωνίζεται συν τω χρόνω στο χώρο του πολιτικού Κέντρου. Με προφανή αλλοίωση ιδεολογικών, ταυτοτικών αλλά και προγραμματικών ζητημάτων, τα οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό αποτελούσαν το συλλογικό πλαίσιο αποφάσεων για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ανοικτού και αυτονόητα δημοκρατικού κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, διακυβέρνησης και κοινωνικών αγώνων, ικανό να υπερασπιστεί και να ανασυνθέσει τις καλύτερες παραδόσεις της Αριστεράς.

Είναι ώρα ευθύνης για όλες και όλους μας και είμαι σίγουρος ότι καθένας με αγωνία θέλει να ασκήσει αυτήν την ευθύνη. Σε ότι με αφορά λαμβάνω την απόφασή μου με βάση τις αξίες της «ηθικής της ευθύνης» με την οποία προσπάθησα να συμπορευθούμε και να συμβάλω με απόψεις, πάντοτε μέσα στα όργανα του κόμματος. Όπως βεβαίως και με την υπεράσπισή τους στο δημόσιο χώρο και ιδιαίτερα μέσα στη Βουλή, εφ’ όλης της ύλης των κορυφαίων ζητημάτων, που προέκυψαν και ως Αξιωματική Αντιπολίτευση απέναντι στην πολιτική και το καθεστώς της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη.

Προφανώς, όλα τα παραπάνω είτε ως κινδύνους μετάλλαξης του κόμματος, είτε ως στοιχεία απολογιστικών στην πορεία μας και στη συζήτηση για τον αναγκαίο αναστοχασμό, θα έπρεπε και το έχουμε κάνει στο παρελθόν να τα συζητήσουμε συλλογικά και συντροφικά μέσα στο κόμμα μας. Επ’ αυτού μάλιστα νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς να μου υποδείξει ότι λειτούργησα διαφορετικά και από ηγετικές θέσεις επί δεκαετίες.

Η παραπάνω όμως διαδικασία συλλογικής συζήτησης και σύνθεσης έχει καταστεί απαγορευτική με όρους πολιτικής ενσυναίσθησης και αξιοπρέπειας για πολλούς από εμάς.

Μέρα με τη μέρα τείνει να ηγεμονεύσει η κουλτούρα, αν είναι δυνατόν στο κόμμα της Ανανεωτικής Αριστεράς, για αναζήτηση ευθυνών σε διαχρονικούς δήθεν «υπονομευτές» που στοχοποιούνται ανοικτά με τα ονοματεπώνυμα δεκάδων βασικών στελεχών του κόμματος. Εξάλλου συντηρείται κλίμα για κυνήγι μαγισσών, κλίμα εχθροπάθειας και συνακόλουθα αναζήτησης του «αδιαμεσολάβητου Μεσσία», για τη συνεχή φυγή προς τα μπρος με την αποδοχή ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Τα παραπάνω είναι γνωστά διότι και ιστορικά στην «εποχή των τεράτων» διαμόρφωναν το σχετικό «αφήγημα», που και στους χώρους της Αριστεράς αποτυπώθηκε σε καταδικασμένες εκ των υστέρων, γκρίζες και μαύρες σελίδες.

Ουδέποτε σιώπησα και στις σωστές και στις λάθος αποφάσεις ή και στις κριτικές ή ριζικές αντιπαραθέσεις, στις οποίες κατά καιρούς συμμετείχα.

Όλοι και όλες κρινόμαστε.

Νικόλαος Βούτσης , Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

newsit.gr

Με ενδιαφέρον παρακολουθεί το Πανελλήνιο τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία και μοιάζουν με reality show αφού υποψήφιοι προς αποχώρηση φεύγουν από μόνοι τους με κρότο! Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Βούτσης άνοιξαν μόνοι τους την πόρτα και την έκλεισαν με δύναμη πίσω τους αφήνοντας αιχμές τόσο για την περίοδο Τσίπρα (ιδιαίτερα από το 2019 και μετά) αλλά και για τον Στέφανο Κασσελάκη χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης με ένα διαγγελματικό μήνυμα μέσω social media έδειξε ανυποχώρητος, να μην αιφνιδιάζεται από τις εξελίξεις και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε «δημοψήφισμα» στο εσωτερικό του κόμματος για τους 4 που είναι υπό διαγραφή επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του newsit.gr.

Ωστόσο, οι εξελίξεις τον πρόλαβαν καθώς ο ένας εκ των τεσσάρων που είναι υπό διαγραφή, Πάνος Σκουρλέτης αποχώρησε ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον ακολούθησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος όμως δεν είναι υπό διαγραφή και πλέον αναμένεται με ενδιαφέρον το τι θα πράξουν Στέφανος Τζουμάκας, Νίκος Φίλης και Δημήτρης Βίτσας.

Ταυτόχρονα το απόγευμα όπως έγινε γνωστό θα συνεδριάσουν από κοινού η Έφη Αχτσιόγλου, οι 6 + 6 και ο Διονύσης Τεμπονέρας καθώς όπως πληροφορείται το newsit.gr υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός μετά την απόφαση Κασσελάκη να προχωρήσει σε εσωτερικό δημοψήφισμα.

Πηγή: newsit.gr

Εξετάζεται ενδεχόμενο καθαίρεσης Κασσελάκη – Μπαράζ τοποθετήσεων – Αρνητικοί στο δημοψήφισμα Φλαμπουράρης, Γεροβασίλη, Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης, Παππάς, Θεοχαρόπουλος

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός που επιχείρησε ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ανατρέψει πλήρως τους σχεδιασμούς που είχαν αποφασίσει χθες όλες οι τάσεις, δηλαδή να ασκήσουν σκληρή κριτική παραμένοντας εντός ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» ωστόσο, αλλά και το εσωκομματικό δημοψήφισμα Κασσελάκη συνεδριάζουν εκτάκτως οι «6+6» που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου ενώ τοποθετήσεις στελεχών της ίδιας τάσης όπως του Νίκου Μπίστη δείχνουν τον βαθμό και την ένταση των αντιδράσεων.

Με τα τηλέφωνα να έχουν ανάψει, στα όσο συζητούν τις τελευταίες ώρες κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται ακόμη και το ενδεχόμενο της ενεργοποίησης της δυνατότητας καθαίρεσης του προέδρου, ενδεχόμενο που αναμένεται να συζητηθεί περαιτέρω σε βραδυνή σύσκεψη που έχουν δρομολογήσει ορισμένα στελέχη του κόμματος.

Την μεγαλύτερη πίεση εσωκομματικά δέχεται αυτή τη στιγμή η τάση της Έφης Αχτσιόγλου η οποία συνεδριάζει στις 18:00, καθώς είχε αποφασίσει την παραμονή της εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ταυτόχρονα την άσκηση σκληρής κριτικής στον Στέφανο Κασσελάκη.

Την ίδια ώρα δραματικές είναι τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καθώς δυσαρέσκεια επικρατεί, κατά ασφαλείς πληροφορίες, στις τάξεις των πάλαι ποτέ «προεδρικών» και κορυφαίων στελεχών του κόμματος, μετά την απόφαση του νέου Προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη να προσφύγει σε εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές τεσσάρων ιστορικών στελεχών του χώρου.

Συγκεκριμένα, τα κορυφαία στελέχη φέρεται να παίρνουν αποστάσεις, καθώς τα ζητήματα των διαγραφών δεν αντιμετωπίζονται με δημοψηφίσματα, όπως εξηγούν, ιδίως όταν τα προς διαγραφή στελέχη έχουν ήδη αποχωρήσει, καθώς αυτές οι επιλογές συντηρούν τον κύκλο της εσωστρέφειας και της αποσάρθρωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως εκτιμούν.

Ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη που φέρονται αρνητικοί από τις καταιγιστικές εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος είναι, κατά πληροφορίες οι: Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Γιάννης Ραγκούσης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κ.ά, ενώ δεν αποκλείεται οι σχετικές συζητήσεις να πυκνώσουν ακόμη περισσότερο στη διάρκεια της σημερινής, μεγάλης για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, μέρας.

Αποστάσεις Ζαχαριάδη για το δημοψίφισμα: Υπάρχει η επιτροπή δεοντολογίας

Παράλληλα, στην Επιτροπή Δεοντολογίας αντί του εσωκομματικού δημοψηφίσματος εκτίμησε πως πρέπει να λυθεί το θέμα των διαγραφών στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο πρώην Βουλευτής και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Απαντώντας σχετικά με την πρόθεση την οποία ανακοίνωσε ο κ. Κασσελάκης να ζητήσει δημοψήφισμα από τη βάση για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε πως δεν το έχει δει. «Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι έχει δρομολογηθεί μια διαδικασία που οι άνθρωποι αυτοί έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από το κόμμα. Όταν κάποιος αποχωρεί, δεν βρίσκω το λόγο να συνεχίσουν με κάθε μέτρο οι διαδικασίες των διοικητικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να θυμίσω σε όλους ότι η διαδικασία των διαγραφών και των πειθαρχικών μέτρων, κάθε είδους πειθαρχικού μέτρου στο κόμμα δεν είναι ζήτημα το οποίο τίθεται στην κρίση των μελών. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε την Επιτροπή Δεοντολογίας» προσέθεσε.

«Το ζήτημα δείχνει με έναν αρνητικό και οδυνηρό τρόπο να απεμπλέκεται και το ζήτημα είναι για τις επόμενες μέρες πως όλοι μας θα μπούμε σε μία ρότα, ο καθένας με τον τρόπο που θα επιλέξει να υπηρετήσει τις ιδέες του και τις αξίες του την επόμενη περίοδο σε μία φάση εξωστρέφειας, όχι εσωτερικών συγκρούσεων, όχι ομφαλοσκόπηση, όχι εσωτερικών ανταγωνισμών» επισήμανε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «πολύ αρνητική εξέλιξη» αναφορικά με την αποχώρηση των κ. Σκουρλέτη και Βούτση.

«Το λέω εγώ αυτό που εν πάση περιπτώσει έχουμε όλα αυτά τα χρόνια και μέσα στο κόμμα διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις, αποχρώσεις θα έλεγα, αλλά σε κάθε περίπτωση είμαστε πολλά χρόνια σύντροφοι, φίλοι, υπάρχει αγάπη μεταξύ μας. Σε κάθε περίπτωση είναι μια ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη και θέλω να πω ότι αν πραγματοποιηθεί, σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικοί δίαυλοι επικοινωνίας και οι ψυχολογικοί δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί. Το λέω αυτό γιατί έχω ζήσει ήδη δύο διασπάσεις στη ζωή μου. Μια στον Συνασπισμό το 2010 και η άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, όπου υπήρχε ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και ψυχολογική επαφή. Με πολλούς από αυτούς ξανασμίξαμε μετά από χρόνια με αγάπη και συντροφικότητα και ήταν σαν να μην είχε περάσει μια μέρα. Πάντα ένας πολιτισμένος πολιτικός χωρισμός εάν κάποιος κρίνει ότι δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε από ένα σημείο και πέρα, είναι προτιμότερος από τη λεκτική βία, τη λεκτική ένταση και τη λεκτική πίεση από κάθε πλευρά. Γι’ αυτό συνιστώ σε όλους νηφαλιότητα, ψυχραιμία, χαμηλούς τόνους και πολιτική αντιμετώπιση της κατάστασης. Τα ζητήματα είναι πολιτικά και ιδεολογικά. Δεν υπάρχει κάτι άλλο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάσπαση είναι μια εξέλιξη που στην παρούσα φάση δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να αποτραπεί. «Μακάρι να μπορούσε να αποτραπεί. Νομίζω ότι χάθηκαν ευκαιρίες από όλες τις πλευρές. Ιδίως θέλω να πω από την πλευρά που φαίνεται να αποχωρεί, τις τελευταίες εβδομάδες, να μη γίνει αυτή η διάσπαση. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεδομένης της απόφασης αυτών των αγαπημένων συντρόφων και συνοδοιπόρων, το θέμα είναι πώς θα γίνει αυτή η διαδικασία και πώς θα είναι η σχέση μας την επόμενη μέρα. Εγώ λέω να μείνουμε στο πολιτικό και στο ιδεολογικό, ιδίως άμα αυξηθεί η απόσταση, νομίζω ότι είναι και πιο εύκολο να ομαλοποιηθεί αυτή η κουβέντα» συμπλήρωσε.

Ως προς την παρέμβαση Δραγασάκη και το κατά πόσο θα μπορούσε να λειτουργήσει ενωτικά, ο κ. Ζαχαριάδης σχολίασε πως έχουν ειπωθεί πολλά τις τελευταίες βδομάδες για το πώς να μην έφταναν τα πράγματα στο σημείο που βρίσκονται σήμερα. «Δυστυχώς όμως έχουμε φτάσει ως εδώ. Νομίζω ότι ένα σημείο κλειδί ήταν οι δηλώσεις των τεσσάρων στελεχών, οι οποίες οδήγησαν σε αυτή την πρόταση για πειθαρχικά μέτρα, οι οποίες μέχρι και τώρα δεν έχουν ανακληθεί. Εάν κάποιος πιστεύει στο περιεχόμενο αυτών των δηλώσεων, όπως εκφωνήθηκαν, στην πράξη δεν μπορεί να συνεχίσει την πολιτική συνύπαρξη με κάποιον με τον οποίον πιστεύει αυτά τα πράγματα» τόνισε.

Όσο για τις ευθύνες που καταλογίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον Αλέξη Τσίπρα, ερωτηθείς ο κ. Ζαχαριάδης αν τελικά «φταίει για όλα» ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, απάντησε τα εξής. «Για να είμαι εξαιρετικά σύντομος, όχι. Το αντίθετο. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε και έχει μία εξαιρετικά θετική συμβολή στο χώρο μας. Είναι σημείο αναφοράς για τον προοδευτικό, το δημοκρατικό και τον αριστερό κόσμο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και στον κόσμο. Παρακαλώ όλους να σεβαστούμε την απόφαση που πήρε περίπου 100 μέρες πριν να φύγει από την ηγεσία του κόμματος και να παρεμβαίνει με όποιο τρόπο επιλέγει ο ίδιος ιδεολογικά, πολιτικά, προγραμματικά, μέσα από το Συμβούλιο της Ευρώπης ή μέσα από οποιαδήποτε άλλη διαδικασία στη Βουλή των Ελλήνων και να κάνουμε όλοι μία προσπάθεια να αποδείξουμε ότι στην πολιτική μας σταδιοδρομία και διαδρομή είμαστε κάτι παραπάνω που μπορεί να υπάρξει και χωρίς να είναι ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος του κόμματος. Ας δείξουμε ότι και εμείς έχουμε ένα ανάστημα, μέχρι εκεί που φτάνουμε. Προφανώς δεν μπορούμε να φτάσουμε στον Αλέξη, αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να ακυρώσουμε και τις παρουσίες μας χρησιμοποιώντας για όλα ότι φταίει κάποιος άλλος».

Γιατί ο Κασσελάκης τράβηξε το χαρτί του δημοψηφίσματος και πώς το «καίει» η Ομπρέλα

Τις εξελίξεις πυροδότησε το διάγγελμα του Στέφανου Κασσελάκη σχδετικά με την την υλοποίηση της απόφασής του να διαγράψει τα τέσσερα ιστορικά στελέχη του κόμματος, Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα, απόφαση την οποία ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενόσω ήταν στην Αμερική.

Η επιλογή της ενεργοποίησης του Άρθρου 24 του Καταστατικού του κόμματος, το οποίο προβλέπει τη διεξαγωγή εσωτερικού δημοψηφίσματος δεν είναι, ωστόσο, τυχαία, καθώς απαντά στην αδυναμία διαμόρφωσης πλειοψηφίας υπέρ των διαγραφών στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά και στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με την τελευταία να αποφασίζει οριστικά και αμετάκλητα για την όποια ποινή.

Συγκεκριμένα, για να περάσουν οι διαγραφές από την Κεντρική Επιτροπή χρειάζεται η γνωμοδότηση από το 50+1% των μελών του καθοδηγητικού οργάνου, αλλά και πλειοψηφία 2/3 στην Επιτροπή Δεοντολογίας, που αποφαίνεται τελικά για τις ποινές. Καθώς τα παραπάνω δεν φαίνεται να υπάρχουν μέχρι σήμερα λόγω συναισθηματικού φορτίου απέναντι στα τέσσερα ιστορικά στελέχη, ο κ. Κασσελάκης επέλεξε την οδό του εσωτερικού δημοψηφίσματος, σε μια απόφαση που ελήφθη αργά χθες το βράδυ και σε πολύ στενό κύκλο συνεργατών του.

Σήμα αποφασιστικότητας

Την απόφαση για δημοψήφισμα πυροδότησε, κατά πληροφορίες, η επιθυμία του νέου Προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι «δεν κάνει πίσω» στις διαγραφές, σε μια επίδειξη αρχηγικής ισχύος, όπως του ζητούσαν, άλλωστε, δημόσια τις τελευταίες ημέρες με παρεμβάσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα και ένθερμοι υποστηρικτές του.

Σημειωτέον ότι «διαγραφή με τα 1.000, χωρίς πολλά πολλά λόγια, απλά. Δεν θες, όπως λέει και μία ψυχή, »στην ευχή της Παναγίας και στο διάολο”. Μαζί δηλαδή, πηγαίνεις στην ευχή της Παναγίας και εκεί δεξιά είναι και ο διάολος, κάνεις στροφή και έφυγες. Να σταματήσουν οι μοιρολογίστρες να κλαίνε εκεί πέρα» είχε αναφέρει σχετικά σε podcast του στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Λάκης Λαζόπουλος, για να επανέλθει εν νέου σήμερα. «Άκουσα τον Τσακαλώτο να λέει ότι «άλλο που δεν μας βγήκε η απλή αναλογική, εμείς δεν θα πάμε πίσω». Πες μου τι αρχηγός μπορεί να φτιαχτεί από αυτή τη σκέψη. Στο θέατρο αν δεν έρθουν οι θεατές δεν βρίζουμε τους θεατές αλλάζουμε το έργο, κατεβάζουμε το έργο δεν το πάμε για δεύτερη χρονιά. Δεν πάμε για δεύτερη χρονια τα άδεια μας καθίσματα» περιέγραψε ο κ. Λαζόπουλος, συμπληρώνοντας πως «η μανία να συνεχίζεις να ανεβάζεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονία την αποτυχημένη παράσταση με άδεια καθίσματα λέγεται αριστερόστροφη μαλακία, χρόνια μαλακιότητα, λιπώδης σκέψη ή μη επίγνωση της απογνώσεως».

«Στέφανε, ή κερδίζεις ή μας χάνεις» είχε προειδοποιήσει προ ημερών τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο γνωστός στιχουργός, Νίκος Μωραϊτης, σχολιάζοντας σε ανάρτησή του πως “Δε θα είναι, λοιπόν, μία Κεντρική Επιτροπή διαγραφών αυτή του Σαββατοκύριακου. Γιατί στο κεφάλι τους ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 30-35% και τον παίρνει να χάσει άλλες 5-6 μονάδες μέχρι να γίνουν -κάποτε- οι διαγραφές! Οι άνθρωποι δεν είναι καλά”. “Όποιος δεν μπορεί να το δει, ας πάψει να ασχολείται με την πολιτική όχι μόνο ως στέλεχος ή βουλευτής αλλά ακόμα και ερασιτεχνικά: Αυτό το Σαββατοκύριακο ο Στέφανος Κασσελάκης θα γίνει ή αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ή θήκη της Ομπρέλας”, κατέληγε ο κ. Μωραϊτης, ενώ υπέρ της “σκληρής” γραμμής, δηλαδή των διαγραφών χωρίς αστερίσκους φέρεται να έχουν ταχθεί και τα περισσότερα από τα στελέχη της ομάδας των “νεοπροεδρικών”, όπως η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία είχε ζητήσει να προχωρήσουν οι διαγραφές χωρίς δισταγμό.

Η διαδικασία, οι δυσκολίες και οι σκέψεις για άμεση αποχώρηση

Ωστόσο, η απόφαση αποχώρησης της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καθιστά αχρείαστο το εσωκομματικό δημοψήφισμα, το οποίο η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε, καθώς κανείς δεν ήταν βέβαιος μέχρι σήμερα το πρωί για το τι ακριβώς θα έπραττε η μειοψηφία, δεδομένου ότι τα ξημερώματα αποφάσισε να δώσει το παρόν στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Επιπλέον, επιμέρους ενστάσεις έχουν κατατεθεί τις τελευταίες ώρες για το εάν είναι αντικαταστατικό ή όχι να διεξαχθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα με αντικείμενο διαγραφές μελών, όταν για μια τέτοια περίπτωση προβλέπεται ακριβής διαδικασία από το Καταστατικό.

Παράλληλα, σε περίπτωση δημοψηφίσματος, ψηφιακού μέσω της πλατφόρμας iSyriza (όταν το Μητρώο Μελών είναι κατά πληροφορίες σε φάση επικαιροποίησης και χρειάζεται περίπου δύο μήνες για να τελειοποιηθεί) ή δια ζώσης προβλέπεται η συμμετοχή ΜΟΝΟ των εν ενεργεία μελών και όχι η εγγραφή νέων, ενώ σε μια τέτοια περίπτωση το δημοψήφισμα θα διενεργούνταν άμεσα, αν δεν μεσολαβούσε η έξοδος της «Ομπρέλας».

Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν τα στελέχη της Ομπρέλας να ξανασκέφτονται τις τελευταίες ώρες τον αρχικό τους σχεδιασμό, ο οποίος προέβλεπε αλυσιδωτές αποχωρήσεις μελών της από σήμερα ως το τέλος των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής και να συζητούν – μετά την ανακοίνωση περί δημοψηφίσματος – την άμεση και μαζική αποχώρησή τους από το κόμμα.

Το μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη

Απευθύνομαι στον ελληνικό λαό.

Απευθύνομαι σε εσάς, τη μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία αυτού του τόπου, που θέλετε μία εναλλακτική λύση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη-Βορίδη-Βελόπουλου.

Απευθύνομαι σε εσάς, τους 150.000 πολίτες που περιμένατε υπομονετικά στις ουρές για ώρες επί δύο συνεχόμενες Κυριακές. Και απευθύνομαι στην καθεμία και στον καθένα από εσάς που έχω γνωρίσει, ακούσει, αγκαλιάσει, από τα Σφακιά μέχρι τη Δαδιά, από τη Ρόδο μέχρι τα Γιάννενα.

Έχω μάθει μερικά πράγματα από μέσα πλέον. Και όσοι πιστεύετε ότι το σύστημα είναι βαριά άρρωστο, δυστυχώς έχετε δίκιο. Είναι – και μάλιστα πολύ.
Και ο Πρωθυπουργός και η οικογένεια του είναι βολικά καθισμένοι στο επίκεντρο αυτού του συστήματος.

Ήρθα από μακριά, στα 35 μου, να προσφέρω ό,τι μπορούσα για μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Εμπνευσμένος από έναν σεμνό και ταπεινό άνθρωπο: Τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με κράτησε για ώρες στο γραφείο του τον Ιανουάριο -μπροστά στους συνεργάτες του- όσο εγώ αισθανόμουν άβολα.

Τελικά, το γραφείο του έγινε γραφείο μου, με εντολή από τη βάση, με εντολή από την κοινωνία την ίδια.

Και μαζί με αυτό το γραφείο κληρονόμησα έναν άδειο όροφο. Μία λαβωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μία Πολιτική Γραμματεία, στην οποία σύντροφοι μισούν συντρόφους σε παράλληλους μονολόγους που διαρκούν 8 ώρες. Φιλοδοξίες στην πλάτη του 18% που ήταν ψήφος προς τον Αλέξη.

Απέναντι σε αυτή τη δυσάρεστη πραγματικότητα, η κοινωνία με αγκάλιασε και μου έδωσε μία ξεκάθαρη εντολή: «Άλλαξε τα όλα». Και θα τα αλλάξω όλα. Καθαρά και στο φως!

Θα φτιάξουμε μαζί μια Ελλάδα:
– Χωρίς ασυλίες για τους τραπεζίτες και προνόμια για τους βουλευτές.
– Χωρίς ατιμωρησία για όσους καταχρώνται το βιός του πολίτη.
– Χωρίς ολιγοπώλια στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό.
-Χωρίς τη μάστιγα της διαφθοράς και της διαπλοκής.
-Με διαύγεια παντού.
-Με κανόνες στην εργασία, με συλλογικές συμβάσεις όπως προβλέπονται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, με προστασία για τον εργαζόμενο.
-Με ένα μεγάλο κοινωνικό κράτος, που θα ενισχύσει το ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ, που θα βάλει τέλος στην Παιδεία δύο ταχυτήτων.
-Με πολύ μεγάλες επενδύσεις για τη στέγη, για τους νέους, για την κλιματική αλλαγή.
-Με σεβασμό στη θρησκευτική πίστη αλλά σαφή διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, όπως ισχύει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.
-Με ένα στράτευμα ριζικά εκσυγχρονισμένο, ώστε να προστατεύει αποτελεσματικά και την άμυνα της χώρας αλλά και τις κοινωνικές υποδομές.
-Με μία χώρα που θα έχει ξανά πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που δε θα είναι «yes man» κανενός, που δε θα φοβάται να υπερψηφίσει την κατάπαυση του πυρός στον ΟΗΕ.
-Με ένα κράτος που θα απελευθερώνει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες να υλοποιήσουν το όνειρό τους. Αυτό είναι το Ελληνικό Όνειρο!

Τίποτα από αυτά δε θα γίνει εάν δεν το θέλουμε όλοι και εάν δεν υπάρχει αλήθεια μεταξύ μας. Και γι’ αυτόν τον λόγο δικαιούστε την αλήθεια λοιπόν, χωρίς καμία υπεκφυγή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι άρρωστη. Δεν είναι διεφθαρμένη όπως η κορυφή της ΝΔ, αλλά είναι άρρωστη. Με στελέχη που προσβάλλουν το ίδιο τους το κόμμα, τους συντρόφους τους, τον νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρό τους, αλλά κυρίως τους εκατοντάδες χιλιάδες προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες που με τέτοιες συμπεριφορές ντρέπονται να πουν ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ.

Στο όνομα αυτών των ανθρώπων, των αγωνιστών της καθημερινότητας και όχι των κομματικών γραφείων, σας λέω ξεκάθαρα:
Δε θα κάνω πίσω! Θα τιμήσω την εντολή που έλαβα πλήρως. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα υγιές, ενιαίο κόμμα, όπου η μόνη τάση θα είναι η δημοκρατία από τη βάση.

Η λειτουργία ενός κόμματος, και πόσω μάλλον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται θέμα αναβολών και σκόπιμων ή μη καθυστερήσεων.

Γι’ αυτόν τον λόγο αύριο θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας. Εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας.

Τη νύχτα της εκλογής μου επανέλαβα τρεις φορές μία φράση: Δε θα σας προδώσω ποτέ.
Και αυτό το επαναλαμβάνω και τώρα, πιο αποφασιστικά από κάθε άλλη φορά.
Θα κάνουμε την Ελλάδα σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Μαζί. Και δε θα μας σταματήσει κανείς.

protothema.gr

«Διάγγελμα» Κασσελάκη μέσω Facebook – «Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι άρρωστη – Δεν θα κάνω πίσω»

Κάθε ελπίδα – αν υπήρχε – για να βρεθεί έστω και τώρα μια γέφυρα επικοινωνίας με τα στελέχη του κόμματός του έκοψε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο Στέφανος Κασσελάκης εν είδη διαγγέλματος επιτίθεται στους πάντες τόσο στους διαφωνούντες όσο και στην κυβέρνηση μιλώντας για «άρρωστη αξιωματική αντιπολίτευση» και για «στελέχη που προβάλλουν το ίδιο τους το κόμμα και τους συντρόφους τους το νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρό τους αλλά κυρίως προσβάλλουν τους εκατοντάδες χιλιάδες προοδευτικούς πολίτες που ντρέπονται να πουν ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ».

Και τονίζει: «Δεν θα κάνω πίσω».

Μάλιστα, επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του newsit.gr σύμφωνα με το οποίο θα προχωρούσε σε εσωτερικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές των τεσσάρων, λέγοντας: «Αύριο θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας. Εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας».

Δείτε το βίντεο

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

sinidisi.gr

Τις δηλώσεις Τσακαλώτου σχολίασε δηκτικά ο Λάκης Λαζόπουλος

Μύδρους εξαπέλυσε ο Λάκης Λαζόπουλος στο podcast του, σχετικά με την πρόθεση της «Ομπρέλας» και του Ευκλείδη Τσακαλώτου να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε ότι «τώρα το να φύγει ο Τσακαλώτος δεν λέγεται και ακριβώς διασπαση, λέγεται έφυγε μια σταγόνα από το ποτήρι το νερό».

Συνεχίζει δε λέγοντας ότι «υπάρχει ένας διάδρομος που μπορεί να περάσει» και προσθέτει: «στο χολ της ιστορίας θα μείνεις. Γιατί δεν τον έψαχνες από την αρχή αυτό τον χώρο και πήγες και χώθηκες κι εσύ εκεί;».

Τα «κουρασμένα παληκάρια» και το σχόλιο για την απλή αναλογική
«Αφήστε λίγο την ιστορία ήσυχη και μην ψάχνετε να βρείτε χώρους εκεί που δεν υπάρχουν» προσθέτει ο Λάκης Λαζόπουλος παραθέτοντας μια φωτογραφία με τα «κουρασμένα παληκάρια», όπως λέει, Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη και Νίκο Βούτση.

Στο στόχαστρο του Λάκη Λαζόπουλου μπήκε και η αναφορά του κ. Τσακαλώτου ότι «άλλο που δεν μας βγήκε η απλή αναλογική, εμείς δεν θα πάμε πίσω» καθως, όπως λέει, «στο θέατρο αν δεν έρθουν οι θεατές δεν βρίζουμε τους θεατές αλλάζουμε το έργο, κατεβάζουμε το έργο, δεν το πάμε για δεύτερη χρονιά. Δεν πάμε για δεύτερη χρονια τα άδεια μας καθίσματα».

«Τρελάθηκαν τα μυρμήγκια στη μυρμηγκοφωλιά και σκοτώνονται ποιος θα είναι αρχηγός των μυρμηγκιών ενώ δεν θα υπάρχει μυρμήγκι να τους ακολουθήσει» καταλήγει στο podcast του για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Λάκης Λαζόπουλος.

Τα δηκτικά σχόλια του Λαζόπουλου για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Αναλυτικά όσα είπε ο Λάκης Λαζόπουλος για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο
«Να είμαστε έτοιμοι για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα το να φύγει ο Τσακαλώτος δεν λέγεται και ακριβώς διασπαση, λέγεται έφυγε μια σταγόνα από το ποτήρι το νερό. Ψάχνει λίγο χώρο μεταξύ ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει ένας διάδρομος που μπορεί να το περάσει. Στο χολ της της ιστορίας θα μείνεις, στο χολ της ιστορίας θα μείνετε όλοι εσείς. Γιατί δεν τον έψαχνες από την αρχή αυτό το χώρο και πήγες και χώθηκες εσύ εκεί;

Τους βλέπουμε όλους εκεί μαζεμένους είναι μια φωτογραφία που λένε «κάτι κουρασμένα παληκάρια» (σ.σ. δείχνει μια φωτογραφία με Φίλη, Σκουρλέτη, Βούτση). Πού θα πάτε με τον Τσακαλώτο; Δεν χωράτε στο χολ. Αφήστε λίγο την ιστορία ήσυχη, μην ψάχνετε να βρείτε χώρους εκεί που δεν υπάρχουν.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη η ιστορία της Αριστεράς. Τα κόμματα αυτά πάνε να μετατραπούν σε μουσειακές ιδεολογικές αναπαραστάσεις. Δεν μιλάει στο σήμερα η Αιρστέρα, έχει πιάσει το χθες και το λιβανίζει και δεν καταλαβαίνει.

Άκουσα τον Τσακαλώτο να λέει ότι «άλλο που δεν μας βγήκε η απλή αναλογική, εμείς δεν θα πάμε πίσω». Πες μου τι αρχηγός μπορεί να φτιαχτεί από αυτή τη σκέψη. Στο θέατρο αν δεν έρθουν οι θεατές δεν βρίζουμε τους θεατές αλλάζουμε το έργο, κατεβάζουμε το έργο δεν το πάμε για δεύτερη χρονιά. Δεν πάμε για δεύτερη χρονια τα άδεια μας καθίσματα.

Η μανία να συνεχίζεις να ανεβάζεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονία την αποτυχημένη παράσταση με άδεια καθίσματα λέγεται αριστερόστροφη μαλακία, χρόνια μαλακιότητα, λιπώδης σκέψη ή μη επίγνωση της απογνώσεως.

Αντί να βάλουν όλοι τις δυνάμεις τους σε έναν κέντρο, έναν στόχο, θεωρεί ο καθένας εαυτό του κέντρο της πολιτικής σκέψης. Τρελάθηκαν τα μυρμήγκια στη μυρμηγκοφωλιά και σκοτώνονται ποιος θα είναι αρχηγός των μυρμηγκιών ενώ δεν θα υπάρχει μυρμήγκι να τους ακολουθήσει.»

Φωτογραφία Eurokinissi

in.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Και νέα παρέμβαση της βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνης του κοινοβουλευτικού τομέα αγροτικής ανάπτυξης του Κινήματος, Χριστίνας Σταρακά, σε θέματα που αφορούν τους παραγωγούς της χώρα μας, αυτή τη φορά στο πλευρό των ελαιοπαραγωγών.

Σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης υπογραμμίζει πως «βρισκόμαστε στο τέλος του 2023 και ακόμα δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις για το 2022, σε μεγάλο αριθμό ελαιοπαραγωγών». Παράλληλα, τονίζει η Χριστίνα Σταρακά «οι ελαιοκαλλιεργητές τα τελευταία τρία χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης από την ελλειμματική ανθοφορία των ελαιόδεντρων και ο ΕΛΓΑ οφείλει να μην κωλυσιεργεί άλλο και να καταθέσει άμεσα τις απαιτούμενες αποζημιώσεις στους πληγέντες», ενώ μετά «τα ακραία καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού και των αρχών του φθινοπώρου πολλά καλλιεργήσιμα εδάφη θεωρούνται ήδη άγονα» και «η αγροτική παραγωγή πρόκειται να μειωθεί αισθητά».

Σε αυτό το πλαίσιο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ρωτά ευθέως την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό:

1. Πότε θα γίνει η καταβολή της αποζημίωσης για τις ζημιές που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί το 2022;

2. Ποια άλλα μέτρα ενίσχυσης θα ληφθούν για τη μείωση της αγροτικής παραγωγής με έμφαση στη προστασία των ελαιοπαραγωγών;

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ. Αυγενάκη

Θέμα: Kαθυστέρηση των αποζημιώσεων του 2022 από τον ΕΛΓΑ στους ελαιοπαραγωγούς που είναι αντιμέτωποι με την κλιματική κρίση.

Κύριε Υπουργέ,

Βρισκόμαστε στο τέλος του 2023 και ακόμα δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις για το 2022, σε μεγάλο αριθμό ελαιοπαραγωγών που έχουν υποστεί απώλειες στην παραγωγή των προϊόντων τους εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας. Οι παραγωγοί είναι σε πολύ δύσκολη θέση διότι έχει περάσει ένας χρόνος χωρίς να έχουν αποζημιωθεί από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) για τις ζημιές που υπέστησαν το 2022 λόγω έντονων φαινόμενων χαλαζόπτωσης. Ανάμεσα τους βρίσκονται και οι ελαιοπαραγωγοί του δήμου Αμφιλοχίας, στην Αιτωλοακαρνανία και του δήμου Νικολάου Σκουφά στην Ήπειρο που φημίζονται για την εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή ελιών καλάμων και επιτραπέζιων. Συγκεκριμένα η κλιματική κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια επηρεάζει, μεταξύ των άλλων, την καρποφορία της ελιάς με αποτέλεσμα τον περασμένο χρόνο, έπειτα από ισχυρή χαλαζόπτωση, πολλοί ελαιοκαλλιεργητές να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μειωμένης έως ανύπαρκτης ανθοφορίας των ελαιόδεντρών τους. Το συγκεκριμένο φαινόμενο (της ακαρπίας) παρατηρείται και την φετινή χρονιά όπου η κλιματική κρίση έχει κυριολεκτικά γονατίσει τους αγρότες. Οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, που προκάλεσαν παγετό, χαλάζι και πλημμύρες, καταστρέφοντας εδάφη σε συνδυασμό με τις δασικές πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού που ισοπέδωσαν πάνω από 1.000.000 στρέμματα, κατέστησαν φρούδες τις όποιες ελπίδες των παραγωγών για ανάκαμψη, με τους ίδιους πλέον να ανησυχούν για την επιβίωσή τους. Οι ζημιές που προκλήθηκαν κατά την τριετία 2021-2023 καθώς και οι δυσοίωνες προβλέψεις μείωσης της παραγωγής για το υπόλοιπο της χρονιάς καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα στήριξης. Είναι αδιανόητο να αγνοείτε την ανάγκη επιβίωσης των αγροτών καθυστερώντας ένα χρόνο την καταβολή των νομίμων αποζημιώσεων προς αυτούς. 

Επειδή οι ελαιοκαλλιεργητές τα τελευταία τρία χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης από την ελλειμματική ανθοφορία των ελαιόδεντρων ο ΕΛΓΑ οφείλει να μην κωλυσιεργεί άλλο και να καταθέσει άμεσα τις απαιτούμενες αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Επειδή η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να πλήττει την χώρα μας, με αποκορύφωμα τα ακραία καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού και των αρχών του φθινοπώρου πολλά καλλιεργήσιμα εδάφη θεωρούνται ήδη άγονα, η αγροτική παραγωγή πρόκειται να μειωθεί αισθητά ενώ οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά παρούσας της κλιματικής αλλαγής είναι εξίσου δυσοίωνες. 

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Πότε θα γίνει η καταβολή της αποζημίωσης για τις ζημιές που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί το 2022;

2. Ποια άλλα μέτρα ενίσχυσης θα ληφθούν για τη μείωση της αγροτικής παραγωγής με έμφαση στη προστασία των ελαιοπαραγωγών;

 

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2023

Η ερωτώσα βουλευτής

Χριστίνα Σταρακά

 

Σημεία της ομιλίας του Βουλευτή και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μίλτου Ζαμπάρα στην Ολομέλεια για το άρθρο 17 που αφορά ρυθμίσεις στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας    

ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Μέσω του εν λόγω άρθρου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας νομοθετεί τα χρωματιστά τιμολόγια στο ρεύμα από τα οποία θα πρέπει ο καταναλωτής να επιλέξει σε ποια από όλα θα ενταχθεί. Ο Υπουργός ανέλυσε τον περίπλοκο τρόπο  με τον οποίο θα ρυθμίζονται τα τιμολόγια και υπερασπίστηκε την ωφέλεια των καταναλωτών από το συγκεκριμένο άρθρο χωρίς βέβαια να αναφερθεί στις έντονες αντιρρήσεις που εξέφρασαν όλοι ανεξαιρέτως οι φορείς καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Βουλευτής Μ. Ζαμπάρας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαλεί την Ελλάδα, με αιτιολογημένη γνώμη  στις 18.10.2023, επειδή δεν έχει ενσωματώσει πλήρως προβλέψεις της Οδηγίας 2019/944 που αφορά τη δημιουργία ανταγωνιστικών, επικεντρωμένων στον καταναλωτή, δίκαιων και διαφανών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας

Η κυβέρνηση όφειλε να είχε ενσωματώσει την εν λόγω Οδηγία έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να προβεί στην πλήρη ενσωμάτωση, αλλιώς θα παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια ακόμη φορά, και ανέφερε: «Προφανώς δεν σας ενδιαφέρει ούτε η δίκαια και διαφανής αγορά αλλά ούτε η επικέντρωση στον καταναλωτή. Κανείς καταναλωτής δεν μπορεί να βγάλει άκρη με αυτές τις ασυνάρτητες και δαιδαλώδης κινήσεις και μάλλον ο σκοπός σας είναι αυτός ακριβώς, να μην μπορεί κανείς καταναλωτής να γνωρίζει σε ποιο τιμολόγιο θα εμπίπτει εκτός και αν κατέχει διδακτορικό στην ενέργεια».

Στην συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις δηλώσεις της κυβέρνησης ότι έχει ανοίξει ο ανταγωνισμός και θα πέσουν οι τιμές ρεύματος:  «Από την στιγμή που άνοιξε η αγορά και σε άλλους παρόχους πέραν της ΔΕΗ, όχι απλά δεν έχουν πέσει οι τιμές αλλά κάθε μήνα αυξάνονται. Τι θα γίνει την αρχή του έτους που θα έχει καταργηθεί η επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής; Ήδη για τον Νοέμβριο μιλάμε για 10-20% αυξήσεις. Οι αυξήσεις το 2022 που δεν υπήρχε η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασε το 50 με 60% για ένα μέσο νοικοκυριό!».

Όσο αφορά την επιλογή της κυβέρνησης να μην πατάξει την αισχροκέρδεια στον τομέα της ενέργειας ο βουλευτής τόνισε: «Από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας πόσα έχετε λάβει; Από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων πόσα κέρδη έχετε λάβει; Μιλάμε για δισεκατομμύρια υπερκέρδη. Τρία δις ήταν τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων το 2022 και από αυτά θα παίρνατε το 90% όπως λέγατε. Τι πήρατε; Τον χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπει η ΕΕ, δηλαδή φορολόγηση με το 33%. Και αυτό για ένα μόνο έτος και όχι για δύο που είχατε δικαίωμα να κάνετε».

Τέλος κλείνοντας ο Βουλευτής ανέφερε: «Επί ΣΥΡΙΖΑ και το ξέρετε πολύ καλά 4 χρόνια δεν υπήρξε ούτε ένα ευρώ αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος. Ούτε ένα ευρώ! Τον τελευταίο χρόνο οι λογαριασμοί ενέργειας είχαν 50-60% αυξήσεις!!!! Κάντε την σύγκριση. Μηδέν ευρώ με εμάς και 50% με εσάς. Μόνο για τον Νοέμβριο θα υπάρξουν αυξήσεις της τάξης των 10 με 20%. Δεν τα λέμε εμείς αυτά, τα στοιχεία τα λένε. Το φυσικό αέριο μόνο πήγε από 1 ευρώ στο 1,45 μόνο αυτή την εβδομάδα!!! Και δεν κάνατε τίποτα για να ανασταλεί το τέλος διέλευσης από την Βουλγαρία. Όλες οι άλλες χώρες έκαναν. Έχουμε την πιο ακριβή τιμή ρεύματος στην Ευρώπη και τα μεγαλύτερα υπερκέρδη στις εταιρείες ενέργειας».