Πέμπτη, 23η Μαίου 2024  9:37: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2023

Τα θέματα της φορολογίας και της διοχέτευσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Στέφανος Κασσελάκης με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και τα μέλη του ΔΣ, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να υπογραμμίζει τη σημασία της δικαιοσύνης και να σημειώνει ότι πρέπει «να αρχίσουμε από την κεφαλή του ψαριού».

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε ότι η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη για του μικρομεσαίους και πως το κυρίαρχο θέμα αυτή τη στιγμή είναι το φορολογικό, καθώς απασχολεί το 80% των μελών του ΕΕΑ. Είπε ότι πέρα από αυτό, το μεγάλο θέμα είναι εκείνο του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, καθώς «δεν μπορεί να φτάνει στις ΜμΕ μόλις το 3% του Ταμείου και το 6,5%».

Σχολίασε ότι υπάρχει δυσαρμονία, καθώς «ένας θα πάρει φτηνό χρήμα και ο άλλος δεν θα πάρει, άρα στην οικονομία έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα πολύ σημαντικό έναντι των υπολοίπων». Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι έθεσε αυτό το ζήτημα στον επίτροπο Οικονομίας Π. Τζεντιλόνι κατά τη χθεσινή συνάντηση τους στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναφερόμενος στην κυβέρνηση, επισήμανε ότι όμως μόνο με πολιτική πίεση θα μπορέσει να υπάρξει μια αναστόχευση των πόρων: «Ποιος είναι πρωθυπουργός της χώρας; Εκείνος δεν αποφασίζει;». Ο κ. Χατζηθεοδοσίου είπε ότι στη χώρα μας το 99% είναι ΜμΕ και πως ο τρόπος που θα διατεθούν τα χρήματα καθορίζει την εικόνα του μέλλοντος, θέτοντας το ερώτημα αν θα συνυπάρχουν οι ΜμΕ ή θα έχουμε μια κυριαρχία πέντε μεγάλων αλυσίδων.

Μεταξύ άλλων ζητημάτων που έθιξαν κατά την εισαγωγική τους τοποθέτηση, ο πρόεδρος του ΕΕΑ σχολίασε ότι «είναι άλλο πράγμα η καταγγελία για κάποιον που φοροδιαφεύγει και άλλο να πληρώνεις εκείνον που καταγγέλλει». «Αυτό μοιάζει με κυνηγούς κεφαλών. Δεν γνωρίζω άλλη χώρα που επιβραβεύει την καταγγελία, γιατί θα μπορούσε αύριο αυτό να γίνει ένα επάγγελμα», σχολίασε. Από την πλευρά του, με αιχμές προς την κυβέρνηση, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε ότι ο καλύτερος τρόπος να καταγγείλεις κάτι είναι να έχεις μια δικαιοσύνη που δουλεύει, που δεν χρειάζεται να περιμένεις χρόνια για να έχεις μια απόφαση και η απονομή της να μην είναι αντικειμενική πολλές φορές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για τις ασυλίες που υπάρχουν για τους τραπεζίτες, σχολιάζοντας ότι από εκεί πρέπει να αρχίσουμε να καταγγέλλουμε, από την «κεφαλή του ψαριού». Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε στο ζήτημα των πόθεν έσχες επισημαίνοντας ότι το έθεσε και στον πρωθυπουργό στη συνάντηση τους, σημειώνοντας ότι πρέπει να ξέρουμε ακριβώς τι ρυθμίσεις χρεών έχουν τα μέλη της Βουλής. «Να αρχίσουμε από την κεφαλή του ψαριού», τόνισε, αντί να τιμωρούμε ανθρώπους που μπορεί να θέλουν να σταθούν στα πόδια τους, τίμιους επαγγελματίες…».

Φωτογραφία Eurokinissi

ertnews.gr

“Απ' τοῦ διαβόλου τὴν αὐλὴ, μήτ’ ἐρίφι μήτ’ ἀρνί”, λέει μια παλιά λαϊκή παροιμία

Άρθρο του Δημήτρη Καζάκη

Ο Δημήτρης Καζάκης είναι Πρόεδρος του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (ΕΠΑΜ).

Η παροιμία αυτή θέλει να τονίσει ότι «ἀπὸ κακὸν ἄνθρωπον ποτὲ καλόν τι μὴν ἔλπιζε· ἐκτὸς ἂν ἀπατηθῇ καὶ νομίζων ὅτι βλάπτει ὠφελεῖ ἐν ἀγνοίᾳ», όπως εξηγεί ένας οδηγός «δημωδών παροιμιών» του πρώτου μισού του 19ου αιώνα.[1]

Αυτή την παροιμία οφείλουμε ως λαός να την κρατάμε καλά στο μυαλό μας. Ιδίως όταν ακούμε επαίνους για τα δήθεν επιτεύγματα της Ελλάδας των μνημονίων, της ξένης κατοχής και εκποίησης. Ιδίως όταν δοξάζονται πολιτικοί, σαν τον κ. Σημίτη, οι οποίοι υπήρξαν κυριολεκτικά ολετήρες για τη πατρίδα μας, αλλά και από τους αρχιτέκτονες της σύγχρονης ολέθριας χρεωκοπίας.

Κι ο χορός καλά κρατεί με τα μέσα εξωνημένης ενημέρωσης να μην επιτρέπουν να ακουστεί κιχ αμφισβήτησης. Ακόμη και η «αντισυστημική» δημοσιογραφία κρατά το ίσο της χειρότερης έως σήμερα εξαπάτησης του λαού. Χειρότερης και από την εποχή της απόλυτης σιωπής που είχε επιβληθεί για το χρέος, χρόνια πριν επέλθει η επίσημη πτώχευση.

1.    Η οργανωμένη απάτη στην ανώτατη μορφή της!

Έτσι φτάσαμε στο έσχατο σημείο ατιμίας και ταπείνωσης, όπου δήμιοι, δυνάστες και απολογητές προσπαθούν να μας πείσουν ότι η χρεωκοπημένη όσο ποτέ ελληνική οικονομία έχει απογειωθεί. Μας ξαναδίνουν τα ίδια εύσημα, που οι ίδιοι μας έδιναν λίγο πριν την επίσημη χρεωκοπία της Ελλάδας το 2009. Ενώ οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι μετρέσες της πιο ασύδοτης και εγκληματικής κερδοσκοπίας με χρέη παγκόσμια, μας αναβαθμίζουν για να πυροδοτήσουν έναν νέο κύκλο κυβείας με τη χρεωκοπία της χώρας.

Παραθέτουμε έναν πίνακα με τις αξιολογήσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας πριν την χρεωκοπία και από τους τρεις οίκους ανοχής, ή κατά κόσμο «οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης».

1.sp.moodys.fitch.pngΟι οίκοι αυτοί δεν αποδίδουν «επενδυτικές βαθμίδες» όπως βλακωδώς και εντελώς παραπειστικά επαναλαμβάνουν κυβερνητικοί, λογιών-λογιών παλιάνθρωποι και δημοσιολογούντες των ΜΜΕ, αλλά εκτιμούν τη δυνατότητα κερδοσκοπίας με χρέη, χωρίς τον κίνδυνο μιας άμεσης παύσης πληρωμών σε βάρος τους. Όσο λοιπόν μια χώρα διαθέτει κυβερνήσεις που εγγυώνται ότι είναι διατεθειμένες να ξεπουλήσουν λαό και χώρα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους κερδοσκόπους χρέους, τότε η αξιολόγηση είναι υψηλή. Ιδίως όταν μια χώρα σαν την Ελλάδα έχει τεθεί υπό κηδεμονία και βρίσκεται υπό καθεστώς μνημονιακής κατοχής και εκποίησης, όπου υπέρτατος νόμος είναι οι απαιτήσεις των δανειστών και των αγορών.

Έτσι, όσο η Ελλάδα συγκέντρωνε το ενδιαφέρον των κερδοσκόπων χρέους με την είσοδό της στο ευρώ, τόσο οι οίκοι αξιολόγησης έβαζαν άριστα στην Ελλάδα. Εγγύηση οι πιο τυχοδιωκτικές και εγκληματικές κυβερνήσεις που γνώρισε ο τόπος με πρώτη και καλύτερη αυτήν του κ. Σημίτη. Χωρίς βεβαίως να δίνουν την παραμικρή σημασία στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία, η οποία χρόνο με χρόνο εντός του ευρώ παρουσίαζε ιστορικά ρεκόρ στα δίδυμα ελλείμματά της, το δημοσιονομικό και του εξωτερικού ισοζυγίου.

Όσο λοιπόν η Ελλάδα βυθιζόταν στα ελλείμματα, τόσο άριστα έδιναν οι οίκοι αξιολόγησης ως προς το αξιόχρεό της. Ή για να μιλήσουμε με τη γλώσσα της παραπλάνησης που χρησιμοποιούν σήμερα οι εξωνημένοι διαμορφωτές κοινής γνώμης, όσο χειρότερα πήγαινε η οικονομία, τόσο βρισκόταν στην ανώτατη «επενδυτική βαθμίδα». Από την άποψη αυτή, η Ελλάδα του ευρώ της πλήρους αποβιομηχάνισης και αποαγροτοποίησης, της ληστείας του δημόσιου ταμείου και των τεράστιων ελλειμμάτων, βρισκόταν σχεδόν στην ίδια βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης με τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ!

Κι αυτή την αξιολόγηση, μας λένε πως πρέπει να την πάρουμε σοβαρά, γιατί δήθεν σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Έλεος!

2.    Πέντε Έλληνες, πέντε Στρατηγοί

Οι υστερικές συγχορδίες των εξ επαγγέλματος απατεώνων, επιτηδείων και ανόητων με ακαδημαϊκούς τίτλους και δημοσιογραφικούς επαίνους, μας ξαναγυρίζουν σε πέτρινα χρόνια, σε χρόνια ατίμωσης και φασιστικού εξευτελισμού της πατρίδας μας.

«Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει, πατέρα; Γιατί λάμπει ο ήλιος έτσι, γιατί φέγγει έτσι η μέρα; Γιατί σαν αυτή, παιδί μου, την ημέρα τη χρυσή που τη χαίρεσαι και συ, στέρεψε το μαύρο δάκρυ κλείσανε πολλές πληγές, αψηλώσανε τα στάχυα κι ένα γύρω όλα τα βράχια εγινήκαν ανθοβούνια και χρυσοπηγές!»

Έτσι ξεκινά το περιπαικτικό στιχούργημα του Τίμου Μωραϊτίνη, το οποίο η φασιστική δικτατορία της 4ης Αυγούστου μετέτρεψε – παρά κι ενάντια στη θέληση του δημιουργού – σε ύμνο της στην επέτειο του 1938. Βλέπετε, είχε προηγηθεί το ένοπλο κίνημα της 28ης Ιουλίου 1938 στην Κρήτη, όπου λαός και στρατός ξεσηκώθηκαν εναντίον του Μεταξικού καθεστώτος. Και θα είχε πετύχει το κίνημα, αν η ηγεσία του δεν εναπόθετε τις ελπίδες της στο βασιλιά και τους Βρετανούς, αντί να στηριχθεί απευθείας στην αποφασιστικότητα του εξεγερμένου λαού και στρατού.

Με την ήττα του κινήματος, η φασιστική δικτατορία, που στο τσακ διεσώθη χάρις τους πάτρωνές της, δηλαδή το παλάτι και τον ξένο παράγοντα – τους Βρετανούς – ένιωσε την ανάγκη να καθιερώσει έναν ύμνο, τον οποίο επέβαλε να τον τραγουδά όλη η νεολαία κι ο λαός στις δημόσιες εκδηλώσεις. Μόνο και μόνο για να καλλιεργήσει το ίδιο το καθεστώς για τον εαυτό του την ψευδαίσθηση ότι πλέον ελέγχει τα πάντα και επομένως ο φασιστικός «τρίτος ελληνικός πολιτισμός» ήρθε για να μείνει εσαεί στην Ελλάδα. Σαν μια ελληνική παραλλαγή του «χιλιόχρονου Ράιχ».

Την ψευδαίσθηση αυτή ενίσχυε με κάθε τρόπο και ο ξένος παράγοντας. «Ενώ διπλωματικοί και άλλοι ξένοι παρατηρητές εκφράζουν την πεποίθηση ότι η δημοτικότητα του βασιλιά Γεωργίου Β΄ και το σταθερό χέρι του στρατηγού Μεταξά θα μετατρέψουν το δικτατορικό πείραμα σε επιτυχία, οι προσεκτικοί ουδέτεροι μελετητές της ελληνικής πολιτικής έχουν άλλη άποψη. Σε μια χώρα όπου κάθε κάτοικος είναι ατομιστής, και όπου οι άνθρωποι για περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια συνηθίζουν να κατευθύνουν οι ίδιοι τη μοίρα τους, δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά να πετύχεις με ένα δικτατορικό πείραμα. «Πέντε Έλληνες, πέντε στρατηγοί», λέει η παλιά ενετική παροιμία. Από την άλλη πλευρά, η δικτατορία βοηθιέται προσωρινά από το γεγονός ότι ο πληθυσμός έχει κουραστεί από τις πολλές πολιτικές ίντριγκες, τις μικροκομματικές βεντέτες, τις αλλαγές καθεστώτος από μοναρχία σε δημοκρατία και αντίστροφα, και ο κατά τα άλλα πάντα ευερέθιστος και αμφισβητίας Έλληνας έχει γίνει πολιτικά αδιάφορος και απαθής.»[2]

Αυτά έγραφε τότε ένας από τους ελάχιστους οξυδερκείς αναλυτές του μεσοπολέμου. Ο ξένος παράγοντας μαζί με τους εντολοδόχους της υποτέλειας και του δωσιλογισμού στο εσωτερικό της Ελλάδας – το παλάτι τότε και τους τεταρτοαυγουστιανούς πρωτίστως – είχαν πιστέψει ότι ξεμπέρδεψαν οριστικά μ’ έναν από τους πιο ατίθασους λαούς της Ευρώπης, τους Έλληνες. Έναν λαό του οποίου ο βαθύς πατριωτισμός και η πολιτικοποίηση που πήγαζε απ’ αυτόν, τον διέκριναν σ’ ολόκληρη την ιστορία του.

Όταν οι Ενετοί καθιέρωσαν τη ρήση «πέντε Έλληνες, πέντε στρατηγοί», περίπου κατά το 11ο αιώνα, το έκαναν από θαυμασμό για τον αδάμαστο χαρακτήρα των Ελλήνων. Είχαν πικρή εμπειρία οι ίδιοι από το «ατίθασο της φυλής», μιας και στους ενετικούς πολέμους κατάκτησης, οι ελληνικοί πληθυσμοί ήταν από εκείνους που ήταν σχεδόν αδύνατο να καθυποτάξουν, έστω κι αν τους κατακτούσαν. Ακόμη κι όταν – όπως το είχαν σύστημα ανέκαθεν οι κατακτητές – εξαγόραζαν, δολοφονούσαν, είτε ξεφορτώνονταν παντί τρόπω τους αρχηγούς. Ένας έπεφτε, πέντε ξεπρόβαλαν. Έτσι άλλοι αναδεικνύονταν για να συνεχίσουν τον αγώνα κατά της ενετοκρατίας. Για την ελευθερία όπως κι αν την εννοούσαν σε κάθε ιστορική εποχή.

Στα δυο χιλιάδες χρόνια ιστορίας και παρά τον τεράστιο αριθμό γραικύλων στους κόλπους του, ο ελληνισμός όχι μόνο δεν χάθηκε, αλλά διατήρησε τον αντιστασιακό του χαρακτήρα κάτω από τις πιο διαφορετικές ιστορικές συνθήκες. Αρκούσε απλά μια χούφτα να κρατά άσβεστη τη σπίθα της λευτεριάς για να την μεταλαμπαδεύσουν στους άλλους, σ’ όλο το λαό.

Είναι το ίδιο που απαντούσε ο Μακρυγιάννης στο Γάλλο ναύαρχο Δεριγνί όταν στους Μύλους τον ειρωνεύτηκε για τις αδύναμες θέσεις που έπιαναν οι λιγοστοί Έλληνες για να αντιμετωπίσουν τον Ναπολέοντα της Ανατολής, όπως αποκαλούσαν τότε τον Ιμπραήμ: «Κι᾿ αν είμαστε ολίγοι εις το πλήθος του Μπραΐμη, παρηγοριόμαστε μ᾿ έναν τρόπον, ότι η τύχη μας έχει τους Έλληνες πάντοτε ολίγους. Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θερία πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε, τρώνε από ᾿μάς και μένει και μαγιά. Και οι ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν κι᾿ όταν κάνουν αυτείνη την απόφασιν, λίγες φορές χάνουν και πολλές κερδαίνουν. Η θέση οπού είμαστε σήμερα εδώ είναι τοιούτη και θα ιδούμεν την τύχη μας οι αδύνατοι με τους δυνατούς.»[3]

Αυτή είναι η πεμπτουσία της ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού, από την αρχαιότητα έως σήμερα, όπως έχει αποκρυσταλλωθεί στις παραδόσεις, τους θρύλους και τη συλλογική συνείδηση του λαού. Έχει νόημα βαθιά αντιστασιακό και επιβεβαιώνεται κάθε φορά πρωτίστως στους «από τα κάτω» αγώνες για την ελευθερία. Κι όχι βέβαια στην εξ αίματος συγγένεια και τη δήθεν καθαρότητα της φυλής, όπως πιστεύουν οι κάθε λογής ανισόρροποι.

Γι’ αυτό και στα νεότερα χρόνια οι θιασώτες της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας, του επιλεγόμενου ευρωπαϊσμού και της μετατροπής της Ελλάδας σε κράτος υπό καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας και υποτέλειας, μετέτρεψαν την ενετική ρήση σε ειρωνεία, σε μομφή για τους Έλληνες. Έτσι ένας εκ των θεμελιωτών της εκ φύσεως κοινωνικοδαρβινιστικής γεωπολιτικής – η οποία, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δικαιολόγησε δυο παγκοσμίους πολέμους και καλλιεργεί σήμερα έναν τρίτο πολύ χειρότερο – ο Έλεσγουορθ Χάντινκτον, έγραφε: «Δεν υπάρχει μια παροιμία “Πέντε Έλληνες, πέντε στρατηγοί”; Η Αθήνα σφύζει από ημιμαθείς άντρες που η μόνη τους σκέψη στη ζωή είναι να διαλογίζονται και να διαπληκτίζονται μέχρις ότου εν τέλει αποκτήσουν αξιώματα.»[4]

Βλέπετε, ο εν λόγω κύριος και οι ομογάλακτοί του, θεωρούσαν πώς οι τόσο ξεροκέφαλοι, ατίθασοι και πεισματάρηδες Έλληνες δεν πρέπει να αυτοκυβερνηθούν. Για το καλό τους. Χρειάζονται Αυθέντη. Και Αυθέντη Ευρωπαίο!

Έτσι λοιπόν βάλθηκαν να μετατρέψουν τον ατίθασο Έλληνα, σε υποταχτικό και ευγνώμονα Ευρωπαίο. Και την Ελλάδα σε terra obediente (γη της υπακοής), όπως χαρακτήριζε η Αγία Έδρα κάθε χώρα που στην εποχή της αντιμεταρρύθμισης παρέμενε πιστή στην Καισαροπαπική Ευρώπη. Με τη συνδρομή μιας ολόκληρης πολιτικής τάξης γραικύλων, που με ξένες πλάτες επιβλήθηκαν στην πατρίδα μας και λειτουργούν έκτοτε ως «ξένη ακρίδα» για τον φιλόπονο ελληνικό λαό.

Επιβεβαιώνοντας πάντα με το χειρότερο τρόπο την παλιά ρήση του Σολωμού: «Δυστυχισμένε μου λαὲ, καλὲ καὶ ἠγαπημένε, Πάντοτ᾽ εὐκολοπίστευτε καὶ πάντα προδομένε.»[5]

3.    Έρχεται νέος γύρος χρεωκοπίας και εκποίησης

Προς τι, λοιπόν, οι έπαινοι, τα συγχαρητήρια και οι διθύραμβοι για τα δήθεν επιτεύγματα της Ελλάδας; Ούτε λίγο, ούτε πολύ θέλουν να πιστέψουμε ότι ζούμε εν μέσω «οικονομικού θαύματος».

Το ίδιο αποκρουστικοί και σκιώδεις όλοι τους σαν τις μάγισσες του Μάκβεθ, στριγκλίζουν διαρκώς για να πιστέψουμε πώς «το ωραίο ειν’ άσκημο, τ’ άσκημο ωραίο», ώστε να βαφτίσουν την αλήθεια ψέμα, το ψέμα αλήθεια... Όλα είναι εντάξει, μας λένε, ο αγώνας τελείωσε. Έχουμε κερδίσει τη νίκη επί του εαυτού μας. Μάθαμε να αγαπάμε τους δημίους μας!

Η κ. Λαγκάρντ σε πρόσφατη συνέντευξή της απαντούσε στην ερώτηση «πώς η Ελλάδα έγινε παράδειγμα επιτυχίας;» ως εξής:
«Όταν εξετάζω τους βασικούς δείκτες με τους οποίους αξιολογείται η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της χώρας, βλέπω βελτίωση σε ολόκληρο το φάσμα: στην απασχόληση, στην ανάπτυξη, στη δημοσιονομική κατάσταση και στον λόγο του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ. Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που ήταν στη λίστα. Όχι όλες, φυσικά. Υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν.»[6]

Τι μας λέει η κ. Λαγκάρντ; Ό,τι μας έλεγε η κ. Μέρκελ στην επίσημη επίσκεψή της στην Ελλάδα δυο χρόνια πριν εκδηλωθεί η επίσημη πτώχευση της χώρας. Το ΑΠΕ της 20ης Ιουλίου 2007 μετέδιδε τις ενθουσιώδεις δηλώσεις της καγκελαρίου ως εξής:  «Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε “πράγματι άριστες” τις διμερείς σχέσεις και “πολιτικό φίλο” τον Κώστα Καραμανλή, ενώ μίλησε με θερμά λόγια για τα επιτεύγματα της χώρας μας στην οικονομία, λέγοντας “τώρα έχετε 4% ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό για μας είναι απλά ένα όνειρο”.»

Το ίδιο επαναλάμβαναν και οι εκθέσεις της Κομισιόν, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ. «Η Ελλάδα παίρνει άριστα» μας έλεγαν. Αρκεί να συνεχίσει στο μονόδρομο που μας υποδείκνυαν.

Κι έτσι έγινε. Η πιστή εφαρμογή του μονόδρομου της εμπιστοσύνης των αγορών και της «διαθρωτικής προσαρμογής» στο δημοσιονομικό σύμφωνο της ζώνης του ευρώ, οδήγησε τη χώρα - με μαθηματική ακρίβεια - στη χρεωκοπία. Όσοι από εμάς το είχαμε προβλέψει – και προειδοποιούσαμε από πολύ νωρίς – χαρακτηριστήκαμε από δεξιά και αριστερά, γραφικοί, ανίδεοι, ύποπτοι και επικίνδυνοι για τη χώρα. Ενώ όσοι είτε μας οδήγησαν στη χρεωκοπία και τα μνημόνια, είτε συνοδοιπόρησαν, εμφανίζονται σήμερα ως εγγυητές της αλήθειας.

Για μια ακόμη φορά η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Ας δούμε το διάγραμμα που παραθέτουμε για την τελευταία τετραετία.

2.metavoles.aep.dept.png

Τι δείχνει το διάγραμμα; Τα μεγάλα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τετραετία. Για να κατορθώσει το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 28,9 δισ. ευρώ την τετραετία 2020-2023, δημιουργήθηκε ένα σχεδόν διπλάσιο αθροιστικό της τετραετίας έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης των 57,3 δισ. ευρώ. Και φυσικά εκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος πάνω από 49 δισ. ευρώ στην ίδια περίοδο.

Με άλλα λόγια για να έχουμε 100 ευρώ αύξηση του ΑΕΠ, χρειαζόμαστε περίπου 200 ευρώ έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό και σχεδόν 170 ευρώ πρόσθετο δημόσιο χρέος. Κι αυτό ονομάζεται επιτυχία!

Μας δίνουν λοιπόν επαίνους γιατί πετύχαμε σημαντική αύξηση του ΑΕΠ, έστω και πληθωριστική, αλλά και μείωση της ανεργίας, ακόμη κι αν είναι εικονική. Πώς τα πέτυχε αυτά η ελληνική οικονομία; Ακολουθώντας την πολιτική πρωτογενών πλεονασμάτων; Όχι, βέβαια. Ούτε κατά διάνοια.

Η αύξηση του ΑΕΠ και η μείωση της ανεργίας οφείλεται στην υπερδιόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους. Με άλλα λόγια η βελτίωση των συγκεκριμένων μακροοικονομικών μεγεθών αποδεικνύει πώς η πολιτική του δημοσιονομικού συμφώνου και των μνημονιακών πρωτογενών πλεονασμάτων είναι παντελώς αποτυχημένη. Διότι δεν μπορεί ούτε καν να εξασφαλίσει μια έστω πληθωριστική ή έστω εικονική βελτίωση του ΑΕΠ και της απασχόλησης.

Παρ’ όλα αυτά οι θεσμοί της ΕΕ επιμένουν να επιστρέψει η Ελλάδα στην πολιτική των πρωτογενών πλεονασμάτων, η οποία συνεπάγεται αναγκαστικά άγριες φοροεπιδρομές και δημοσιονομική ασφυξία της οικονομίας, της εργασίας και της κοινωνίας. Οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια σ’ ένα νέο γύρο πτώχευσης και χρεοκοπίας.

Όσο για τη μείωση του χρέους, ας δούμε το παρακάτω διάγραμμα όπου απεικονίζεται η εκτίναξη της καθαρής λήψης δανείων για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας στα χρόνια της δήθεν εξόδου της χώρας μας από τα μνημόνια. Το διάγραμμα δείχνει ότι η εκτίναξη του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους είναι δεδομένη και για τα επόμενα χρόνια.

3.daneia.aep.png

Μπορεί η αλαζονεία της εξουσίας να μην γνωρίζει όρια όταν θεωρεί ότι είναι ακλόνητη λόγω της φαινομενικής πολιτικής αδιαφορίας της κοινωνίας και του λαού. Ωστόσο, «πρὸ συντριβῆς ἡγεῖται ὕβρις, πρὸ δὲ πτώματος κακοφροσύνη.»[7]

 

[1] Παροιμίαι δημώδεις υπό Ι. Βενιζέλου. Εν Αθήναις: Εκ της τυπογραφείας Γ. Βλασσαρίδου, 1846.

[2] M. W. Fodor, South of Hitler. Boston: The Riverside Press Cambridge, 1939, 64.

[3] Γιώργος Σεφέρης, Ένας Έλληνας - ο Μακρυγιάννης. Αθήνα: Ίκαρος, 1975, 37.

[4] Ellesworth Huntington, World-Power and Evolution. New Haven: Yale University Press, 1919, 214.

[5] Διονυσίου Σολωμού, Τα Ευρισκόμενα. Εν Κερκύρα: Τυπογραφείον Ερμής, 1859, 340.

[6] Η Καθημερινή, 5/11/2023.

[7] Παροιμίαι Σολομώντος, Κεφάλαιο 16.18.

***ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

 

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αναίτια προσαγωγή ύστερα από προσωπική παραίνεση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γ. Οικονόμου, ο σχηματισμός δικογραφίας και η μετατροπή σε σύλληψη του 22χρονου Παλαιστίνιου, επειδή ύψωσε την παλαιστινιακή σημαία μαζί με την ελληνική σε στύλο στο κέντρο της Αθήνας, έρχεται να καταδείξει για πολλοστή φορά, την κατάθεση διαπιστευτηρίων υποτέλειας και υποταγής της φερόμενης ως ελληνικής κυβέρνησης σε ξένες και αλλότριες δυνάμεις.

Η επίκληση του άρθρου 141 του Ποινικού Κώδικα: «Όποιος με πρόθεσή του και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέτει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος…», προκειμένου να αιτιολογηθεί η προσαγωγή, εκτός του ότι είναι το λιγότερο αυθαίρετη και καταχρηστική, οδηγεί και σε αμείλικτα ερωτήματα:

 1. Από ποιόν ακριβώς κινδυνεύει το ελληνικό κράτος, ή οι κάτοικοί του με μορφή αντιποίνων, λόγω της συμβολικής έπαρσης των σημαιών Παλαιστίνης και Ελλάδας σε μια λαϊκή κινητοποίηση; Από το σύμμαχο κράτος του Ισραήλ;
 1. Αν η συμβολική έπαρση των σημαιών Παλαιστίνης και Ελλάδας σε μια λαϊκή κινητοποίηση ενεργοποιεί το 141 του Π.Κ., τότε η κυβερνητική εντολή για την απεικόνιση στην πρόσοψη της ελληνικής Βουλής της σημαίας του κράτους-απαρτχάιντ του Ισραήλ που σήμερα προβαίνει σε πολιτικές γενοκτονίας στην Παλαιστίνη, και καταδικάζεται από τον ίδιο τον ΟΗΕ, τι ακριβώς ενεργοποιεί;
 1. Αποτελεί εχθρικό σύμβολο η παλαιστινιακή σημαία και εχθρική κρατική οντότητα η Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης για το ελληνικό κράτος σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα και την διακηρυγμένη ελληνική πολιτική, ή αυτά ετεροκαθορίζονται και υπαγορεύονται ανάλογα με τους βαθμούς εξάρτησης προς ξένες δυνάμεις;
 1. Μήπως η Ελλάδα προετοιμάζεται να διαρρήξει οριστικά κι επίσημα τους ιστορικούς δεσμούς και τις φιλικές σχέσεις της με την Παλαιστίνη, να άρει την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για την ίδρυση Παλαιστινικού κράτους, να κλείσει την επίσημη Διπλωματική Αντιπροσωπεία της στο Ψυχικό για χάρη της ναζιστικής πολιτικής του σιωνιστικού Ισραήλ;

Καταδεικνύεται ότι η συγκεκριμένη προσαγωγή και σύλληψη του νεαρού Παλαιστίνιου όχι μόνο δεν αιτιολογείται από το άρθρο 141 του Π.Κ., όχι μόνο είναι αυθαίρετη και καταχρηστική, αλλά μεθοδεύει την καταστολή και σηματοδοτεί την ποινικοποίηση οποιασδήποτε λαϊκής αντίδρασης και αλληλεγγύης απέναντι στην συνεχιζόμενη πολιτική εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας του κράτους του Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

Είναι δε η ελληνική, η μοναδική κυβέρνηση που προχώρησε σε προσαγωγές και συλλήψεις για απλές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις υπέρ των Παλαιστίνιων, πρωτοπορώντας στην ποιότητα καταστολής σε όλη την ΕΕ αλλά και στις ίδιες τις ΗΠΑ, εκπλήσσοντας ακόμα και τον σφαγέα Νετανιάχου. Άξιοι οι μισθοί.

Βέβαια η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να προχωρά σε προσαγωγές και συλλήψεις σε όποιον υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους και τον αγώνα τους, αλλά προστρέχει στην συνδρομή του Κεντρικού Ισραηλινού Συμβουλίου Ελλάδας (ΚΙΣΕ) διά μέσου του υπουργού Παιδείας κ. Πιερρακάκη, προκειμένου να αποκηρύξουν από κοινού την Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

Ανακοίνωση  όπου η ΟΛΜΕ καταδικάζει την  συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών εδώ και τόσες δεκαετίες από το Ισραήλ, την εξόντωση αμάχων και παιδιών, τους εποικισμούς, ενώ καλούσε και σε πανελλαδική συμμετοχή στην ημέρα δράσης υπέρ του παλαιστινιακού λαού.

Το ΚΙΣΕ τολμά με Ανακοίνωση-Απάντηση και την ευγενική συνδρομή Πιερρακάκη που αναφέρθηκε σε φανατισμό και αντισημιτισμό, να ταυτίσει την Ανακοίνωση της ΟΛΜΕ με την επιχειρηματολογία της Χαμάς, να την κατηγορήσει για αντισημιτισμό και δαιμονοποίηση του Ισραήλ, μόνο και μόνο γιατί κατήγγειλε τις πολιτικές γενοκτονίας και στάθηκε στο πλευρό των αδύναμων της Παλαιστίνης.

Το ΚΙΣΕ, που ποτέ δεν στάθηκε αλληλέγγυο με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας. Που υποστήριξε τους δικτάτορες της Απριλιανής χούντας και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Αποδεικνύει σήμερα ότι αποτελεί διαχρονικό πράκτορα των συμφερόντων του σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ εντός Ελλάδας, ευθυγραμμιζόμενο με τις πολιτικές γενοκτονίας που συντελούνται από τις 7 Οκτωβρίου στην Λωρίδα της Γάζας.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία και λειτουργεί ως εντολοδόχος του κράτους-απαρτχάιντ του Ισραήλ. Και πως να μην λειτουργεί ως εντολοδόχος, όταν η υποτέλεια και η εξάρτηση της χώρας από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, επέβαλαν την εφαρμογή της Status of Forces Agreement (SOFA) με το σιωνιστικό κράτος.

Η SOFA αφορά την συμφωνία για το καθεστώς ξένων δυνάμεων εντός της χώρας, όπου προβλέπεται η μόνιμη εγκατάσταση ισραηλινών πολεμικών δυνάμεων και ασκείται καθεστώς ετεροδικίας. Συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση της πρώτης φορά Αριστεράς με τον τότε υπουργό Άμυνας κ. Καμμένο και εμβαθύνει η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η SOFA, κατατάσσει την Ελλάδα στις άμεσα πολεμικά εμπλεκόμενες χώρες στο πλευρό του Ισραήλ, με το έδαφός της χώρας μας να προσφέρεται για την παροχή διευκολύνσεων στην πολεμική μηχανή του, να αποτελεί ορμητήριο για τις πολεμικές επιχειρήσεις, ενώ  το προνόμιο του στρατηγικού βάθους που δίνεται στο σιωνιστικό καθεστώς, να καθιστά την ελληνική επικράτεια εκτεθειμένο και αναλώσιμο φυλάκιο στην κλιμάκωση του πολέμου.

Το ΕΠΑΜ, απέναντι στις κατάπτυστες, άκρως επικίνδυνες εντολοδόχες όσο και αντεθνικές πολιτικές της κυβέρνησης  Μητσοτάκη αλλά και την ταύτιση του ελληνικού κράτους με την πολιτική εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας που ασκεί το ναζιστικό καθεστώς του Ισραήλ, καταγγέλλει την φερόμενη ως ελληνική κυβέρνηση:

 • Για την πολιτική μεθόδευση καταστολής των λαϊκών αντιδράσεων μέσω προσαγωγών και συλλήψεων με καταχρηστική ενεργοποίηση του άρθρου 141 του Ποινικού Κώδικα.
 • Για την συνδρομή και συμπαράταξη με το ΚΙΣΕ στην επίθεση που εξαπέλυσε ενάντια στην ΟΛΜΕ
 • Για την συνέχιση και εμβάθυνση της SOFA, που διευκολύνει στο μέρος που της αναλογεί και επιτρέπει στο καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ να συνεχίζει την γενοκτονία εναντίον του παλαιστινιακού λαού, ταυτίζοντας και εμπλέκοντας την χώρα μας στην συντελούμενη γενοκτονία και την πολεμική αναμέτρηση στο πλευρό του Ισραήλ.
 • Για την πολιτική αποχής στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας και την επιτακτική εύρεση διπλωματικής λύσης.

Το ΕΠΑΜ διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι μία δημοκρατική πατριωτική κυβέρνηση που θέτει ως προτεραιότητα το συμφέρον του ελληνικού λαού και την ακεραιότητα στην διεθνή θέση της Ελλάδας, επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα στις εξής κινήσεις:

 • Την καταγγελία του ΚΙΣΕ έως και την νομιμότητα ύπαρξής του εντός ελληνικής επικράτειας, όσο βαρύνεται και λειτουργεί ως πράκτορας του εχθρού ενάντια στον ελληνισμό και μηχανισμός προπαγάνδας του σιωνιστικού καθεστώτος απαρτχάιντ του Ισραήλ, που στρέφεται κατάφωρα και διαχρονικά ενάντια στην εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας και προσβάλει χωρίς να εκπροσωπεί την πολύτιμη ελληνική εβραϊκή κοινότητα της χώρας.
 • Την υιοθέτηση άμεσων μέτρων ενάντια στο κράτος του Ισραήλ, όσο το ρατσιστικό και ναζιστικό καθεστώς Νετανιάχου δεν συμμορφώνεται με το πρόσφατο Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μέτρα που θα αποβλέπουν στην διακοπή διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, το κλείσιμο της Πρεσβείας και την απέλαση της διπλωματικής αποστολής, καθώς και αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να ψηφιστούν οικονομικές κυρώσεις ενάντια στο σιωνιστικό καθεστώς, όσο συνεχίζεται η συστηματική γενοκτονία και εφαρμόζονται οι πολιτικές εθνοκάθαρσης στην Παλαιστίνη.

Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2023
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ.

Ένα σοκαριστικό ατύχημα σημειώθηκε χθες (9/11) κατά τη διάρκεια παράστασης τσίρκου στο Αγρίνιο.

Ο ακροβάτης έχασε την ισορροπία του ενώ πραγματοποιούσε την παράστασή του και έπεσε στο έδαφος από ύψος περίπου 5 μέτρων.

Από θαύμα ο ακροβάτης δεν τραυματίστηκε σοβαρά ενώ από την πτώση του φέρει μόνο θλαστικά τραύματα. Ο ακροβάτης παραμένει στο νοσοκομείο καθώς του χορηγείται ενδοφλέβιο παυσίπονο και αναμένεται τις επόμενες ώρες να πάρει εξιτήριο.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του τσίρκου μίλησε σε εκπομπή του Alpha και αποκάλυψε πώς συνέβη το ατύχημα.

Όπως ανέφερε ο Σάκης Πετρόπουλος το ατύχημα σημειώθηκε διότι ο ακροβάτης προέβη σε ένα μεγάλο λάθος καθώς δεν φόρεσε ποτέ τον προστατευτικό ιμάντα ως όφειλε.

Σημειώνεται ότι ο ακροβάτης που λίγο έλειψε να τραυματιστεί σοβαρά είναι και ο ιδιοκτήτης του τσίρκου. Πρόκειται για έναν έμπειρο showman καθώς βρίσκεται στο επάγγελμα για αρκετά χρόνια ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση υπερεκτίμησε τις δυνατότητες του.

Το ατύχημα σημειώθηκε όταν ο ίδιος προσπάθησε να πραγματοποιήσει ένα κάθισμα πάνω στην περιστρεφόμενη ρόδα κατά τη διάρκεια του οποίου επειδή δεν υπολόγισε σωστά την φυγόκεντρο δύναμη γλίστρησε με αποτέλεσμα να βρεθεί στο έδαφος.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Eίναι λίγες οι φορές όπου σε κοινό χώρο και εκδήλωση συνυπάρχουν επιστήμονες, πολιτικοί και ακαδημαϊκοί, αλλά και διεθνώς αναγνωρισμένοι για το έργο τους ερευνητές. Ακόμα πιο ελάχιστες όταν προσκαλούνται και αυτοδιοικητικοί, ιδίως από την επαρχία!

Ο λόγος για τον αντιπεριφερειάρχη Λάμπρο Δημητρογιάννη, ο οποίος προ ημερών ήταν ο μόνος αυτοδιοικητικός στη χώρα που παραβρέθηκε στην ομιλία του διεθνούς  φήμης Αμερικανού οικονομολόγου Joseph Stiglitz, ο οποίος τιμήθηκε το 2001 με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών. Παρών στην συγκεκριμένη εκδήλωση έδωσαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Σιάσος ( με καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία), οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Λ. Παπαδήμος και Γ. Παπανδρέου, η πρώην υπουργός Λ. Κατσέλη κ.ά, με τους οποίους ο Λάμπρος Δημητρογιάννης είχε και κατ’ ιδίαν συζητήσεις.

Προσκεκλημένος από τους γνωστούς καθηγητές Ν. Ηρειώτη και Παπανδρέου, ο αντιπεριφερειάρχης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει και τη διάλεξη του Joseph Stiglitz για την Πράσινη Βιομηχανική Πολιτική, με την οποία επιδιώκεται η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος, ο περιορισμός των εμπορικών πολέμων, η ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, και η προώθηση της ανάπτυξης των πράσινων τεχνολογιών και της διεθνούς συνεργασίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η σχετική πρόσκληση προς τον αντιπεριφερειάρχη Λάμπρο Δημητρογιάννη, προήλθε και λόγω των πανελλαδικών πρωτοβουλιών που έχουν υλοποιηθεί από την Περιφέρεια στους σχετικούς τομείς, καθώς και της πανελλαδικής προβολής που τυγχάνουν τα πεπραγμένα της την τελευταία τετραετία, δίνοντας πλέον και την ανάλογη επιβράβευση από την πανεπιστημιακή και πολιτική κοινότητα.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Κλέωνας Γρηγοριάδης αναλαμβάνει εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη.

«Ο Κλέωνας Γρηγοριάδης κατά την τετραετία που προηγήθηκε, άρθρωσε ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 έναν πολιτικό λόγο ειλικρινή, γενναίο, χωρίς φόβο και με πολύ πάθος, έναν πολιτικό λόγο που του έφερε ως παράσημο τιμής τις μηνύσεις της ολιγαρχίας.

Σήμερα, σε μια περίοδο που η ενότητα της Αριστεράς είναι το ζητούμενο, σε μια περίοδο που το ΜέΡΑ25 έχει αναλάβει την πρωτοβουλία έναρξης του διαλόγου μέσω του φόρουμ aristera.eu, ο Κλέωνας Γρηγοριάδης αναλαμβάνει καθήκοντα εκπροσώπου του κόμματος, σηματοδοτώντας το αγωνιστικό υπόβαθρο και την ξεκάθαρη τοποθέτηση υπέρ των πολλών – απέναντι στους λίγους, που απαιτεί η Αριστερά για να είναι τέτοια», τονίζεται στην ανακοίνωση.

sinidisi.gr

Την άρση ασυλίας των 11 βουλευτών των Σπαρτιατών αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής κατόπιν της σχετικής ψηφοφορίας.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν συνολικά 286 βουλευτές εκ των οποίων οι 285 ψήφισαν υπέρ της άρσης και μόλις ένας καταψήφισε.

Τον λόγο αρχικά στην Ολομέλεια πήρε ο επικεφαλής των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας ο οποίος επιχείρησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, επιτιθέμενος συνολικά στα ΜΜΕ και στα κόμματα. «Οι ολετήρες του έθνους δεν μπορεί να είναι δικαστές Σπαρτιατών και να λένε ότι είμαι αχυράνθρωπος και πως εξαπατήσαμε το εκλογικό σώμα. Μα πως το κάναμε; Είπαμε ψέματα; Μας στήριξε ο Κασιδιάρης όπως θα μπορούσε οποιαδήποτε άλλο κόμμα. Κοροϊδέψαμε κάποιον; Έγινε κάτι κρυφά; Ο καθένας μπορεί να υποστηρίξει δημόσια ένα κόμμα. Πού είναι το έγκλημα; » αναρωτήθηκε και υπογράμμισε προς τα κόμματα ότι αν «δεν τους φτάνει η χρηματοδότησή μας που διακαώς τη θέλετε πεταχτείτε στις Βρυξέλες να πάρετε καμία βαλίτσα από τη Ε. Καϊλή ή στη ΝΔ να πάνε στη Γερμανία που είναι η αγαπημένη σας Siemens».

Επανερχόμενος στα περί καθοδήγησης από τον Η. Κασιδιάρη, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει δείξει ποτέ κάτι τέτοιο. «Το ποιος χειραγωγείται κοιτάξτε τους εαυτούς και πολιτικούς αρχηγούς σας. Δεν μοιάζω με κανέναν από τους πολιτικούς αρχηγούς εδώ μέσα. Τιμώ τα παντελόνια που φορώ και δεν θα δεχόμουν να εκτελώ εντολές. Δεν θα κορόιδευα και δεν θα εξαπατούσα τον λαό όπως κάνουν σχεδόν όλοι». Υποστήριξε, δε, πως αν νομίζουν ότι θα κάμψουν το ηθικό μου οι μακελάρηδες κάνουν λάθος, καθώς «η χώρα χρειάζεται κοινωνική επανάσταση από πολίτες ψυχωμένους με έγνοια να υπηρετήσουν λαό και έθνος. Επανάσταση ήθους και αξιοπρέπειας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσα γράφει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν βασίζονται σε αποδείξεις αλλά σε εικασίες στο πρόσωπό του. «Ουδέποτε στη ζωή μου καθοδηγήθηκα από κάποιο τρίτο. Έπραττα πάντα στη βάση των ηθικών μου πεποιθήσεων. Δεν έχω δώσει το παραμικρό δικαίωμα, η συμπεριφορά και οι πράξεις μου δεν έχουν προσβάλει κανέναν σας. Σαν άνθρωπος πιστεύω στη δημοκρατία και τους θεσμούς της. Το να βρίσκομαι σήμερα εδώ βάσει των αναφορών ότι λαμβάνω οδηγίες από αλλού και προσπαθούν να με ανατρέψουν ως πρόεδρο με θλίβουν βαθύτατα. Διαταράσσεται η οικογενειακή μου ζωή όταν δημοσιογράφοι αποκαλούν ναζιστικό μόρφωμα τους Σπαρτιάτες».

Από την πλευρά του ο Χ. Κατσιβαρδάς προέτρεψε την Ολομέλεια να υπερψηφίσει την άρση της ασυλίας του και υποστήριξε ότι έχουν στοχοποιηθεί με αβάσιμα στοιχεία. «Όταν έλαβα γνώση ότι ο Κασιδιάρης θα υποστηρίξει το κόμμα είπα καλοδεχούμενη. Ουδέποτε είχα οργανική σχέση ούτε με τη Χρυσή Αυγή ούτε με το κόμμα Ελλήνων. Αμιγώς επαγγελματική ήταν η σχέση μου με τον Η. Κασιδιάρη. Το αδίκημα εξαπάτησης εκλογέων είναι αβάσιμο γιατί ο λαός γνώριζε ότι ψηφίζει κόμμα με τον Ηλ. Κασιδιάρη. Το αδίκημα προβλέπει εξαπάτηση του εκλογέα ότι ήρθαμε χειραγωγούμενοι από εκείνον και εξαπατήσαμε ή με αθέμιτη απόκρυψη για να παραπλανήσουμε ψηφοφόρους. Το αδίκημα αυτό στενά νομικά δεν ευσταθεί ως προς την αντικειμενική του υπόσταση γιατί απαιτεί δόλο επί σκοπό», είπε.

Υπέρ της άρσης της ασυλίας του δήλωσε και ο Πέτρος Δημητριάδης. « Δεν πιστεύω στην βουλευτική ασυλία, ο βουλευτής δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Πείτε ότι θέλετε, κωλοτούμπας δεν θα γίνω ποτέ. Η δικαιοσύνη είναι αρμόδια να κρίνει ούτε τα ΜΜΕ ούτε τα καφενεία και να μη παραβιάζετε τεκμήριο αθωότητας», προσέθεσε.

Πηγή: ethnos.gr

Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά, ήταν η εισηγήτρια του Κινήματος στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής με θέμα «Νέα δεδομένα για τον επιχειρησιακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Κινδύνων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, σε περίοδο εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης».

Στην παρέμβασή της η Χριστίνα Σταρακά υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ μίλησε πρώτο στην Ελλάδα, είκοσι χρόνια πριν, για την κλιματική αλλαγή και την «ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση και τη βιώσιµη ανάπτυξη. Τότε που κάποιοι μας κατηγορούσαν για … «πράσινα άλογα»! Ενώ πρώτο είχε καταθέσει και την πρόταση για τον κλιματικό νόμο, με τον σημερινό Δήμαρχο Αθηναίων καθηγητή Χάρη Δούκα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε θέματα πολιτικής προστασίας και διαχείρισης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη υποσχέθηκε ασφάλεια και προέβλεπε τη δήθεν αποτελεσματικότητά της ως ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Ωστόσο η πραγματικότητα, τους διαψεύδει, αφού στη διαχείριση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κρίθηκαν ως ανεπαρκείς.  Αυτό που βιώνουν οι πολίτες είναι ανασφάλεια, αναξιοκρατία και αναποτελεσµατικότητα. Ο Έβρος, η Ηλεία, η Βαρυμπόμπη, η Ρόδος, η Πάρνηθα, η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Εύβοια, το Αρκαλοχώρι κ.α. είναι ορισμένες από τις περιπτώσεις που απέδειξαν την ανεπάρκεια της κυβέρνησης στο σχεδιασμό, την πρόληψη και τη διαχείριση κρίσιμων γεγονότων».

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή της η Χριστίνα Σταρακά υπογράμμισε με έμφαση πως «η λειτουργία της πολιτικής προστασίας της χώρας χρήζει εκ βάθρων επανασχεδιασμού για να εμπνέει ασφάλεια. Η Ελλάδα βιώνει ήδη την κλιματική κρίση και θα υποστεί συγκριτικά με άλλα κράτη πολύ μεγαλύτερες συνέπειες ως μεσογειακή χώρα. Και όπως έχει αναφέρει ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Λέκκας σε παλαιότερη συνέντευξη του «η διαχείριση των καταστροφών και των κρίσεων διαχωρίζεται σε τρία μέρη. Στο επίπεδο της πρόληψης, το προ καταστροφικό, στο επίπεδο της καταστροφής και το επίπεδο της αποκατάστασης στο μετά καταστροφικό στάδιο. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε ένα-ένα τα θέματα στα πλαίσια του σχεδιασμού ενός ολοκληρωμένου και δομημένου σχεδίου».

Στο πλαίσιο αυτό η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση:

 • Για την πρόληψη: «Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να ζητήσουν την ευρωπαϊκή συνδρομή και για τη σύνταξη σχεδίων πρόληψης. Το έχουμε κάνει ως χώρα; Έχει ζητηθεί η παροχή τεχνογνωσίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ελέγχονται ξανά και ξανά τα μέτρα πρόληψης;»
 • Για το RescEU και το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ: «Ο πρόεδρός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης έχει αγωνιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη δημιουργία του µμηχανισμού του RescEU, που βοηθά συστηματικά τη χώρα µας τα τελευταία χρόνια. Πώς υλοποιείται το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ; Σε τι ποσοστό έχει φτάσει η απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων; Ισχύει ότι μέχρι πρότινος η απορροφητικότητα είχε μόλις φτάσει το 1%;»
 • Για τη Θεσσαλία: «Την προηγούμενη εβδομάδα καταθέσαμε επίκαιρη επερώτηση για την απουσία ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδίου για τη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα. Με αφορμή αυτά τα γεγονότα, έχουν αξιοποιηθεί οι χάρτες πλημμυρικού κινδύνου στις Περιφέρειες και μήπως κρίνεται σκόπιμη η επικαιροποίησή τους; Ποιες διαδικασίες έχει υιοθετήσει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που να εξασφαλίζουν την επάρκεια των μέτρων προστασίας σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης; Και πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα των Ολλανδών Εμπειρογνωμόνων της εταιρείας HVA για την πλημμυρισμένη λεκάνη απορροής της Θεσσαλίας; Έχουν συγκροτηθεί κι έχουν ενεργοποιηθεί οι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα αναλάβουν το έργο μετά τις έντονες πλημμύρες, της αυτοψίας για τη διάβρωση εδαφών, τα κατολισθητικά φαινόμενα, τη στατική επάρκεια των κτιρίων λόγω υποσκαφής των θεμελιώσεων, αλλά και του οδικού δικτύου;»
 • Για την αντισεισμική προστασία της χώρας: «Είναι κατεπείγουσα η ανάγκη αντισεισµικού ελέγχου των εκπαιδευτικών κτιρίων της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.  Θα πρέπει, στους ελέγχους που γίνονται, να δοθεί προτεραιότητα στα σχολεία. Σε τι στάδιο βρίσκονται οι έλεγχοι αυτοί; Τα σχολεία πρωτίστως, τα νοσοκομεία και δημόσια κτίρια συνάθροισης κοινού πρέπει πέρα από τον έλεγχο να θωρακιστούν και αντισεισμικά».
 • Για τις σεισμόπληκτες περιοχές: «Ποια είναι η πρόθεση της κυβέρνησης στο χειρισμό του προβλήματος της στέγασης που δημιουργείται σε σεισμόπληκτες περιοχές; Ποιος είναι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό για παράδειγμα στο Αρκαλοχώρι ώστε να μην περάσουν άλλον ένα χειμώνα οι πληγέντες σε κοντέινερς; Είναι εν γνώσει του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας το έγγραφο του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών που ενημερώνει ότι οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου που φιλοξενούνται στους οικίσκους είναι υποχρεωμένοι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου να αποχωρήσουν από αυτούς, ένα έγγραφο που φανερώνει την αναλγησία της κρατικής πολιτικής; Και σε τι στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στις περίπου 900 κατοικίες που κρίθηκαν μη κατοικήσιμες στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της Φαρκαδόνας από το σεισμό του 2021;»
Εγώ δεν είπα ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για το δυστύχημα των Τεμπών, είπα για την προανακριτική ή εξεταστική, εξήγησε ο υπουργός Εργασίας

Συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη ζήτησε την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατηγορώντας τους τους πολιτικούς αντιπάλους και τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ για διαστρέβλωση των όσων είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την Τετάρτη.

«Ως προς τη δήλωση μου υπάρχουν αντιδράσεις από δύο κατηγορίες ανθρώπων. Όσον αφορά ανθρώπους που έχουν θύματα σε αυτή την τραγωδία, σε αυτούς τους ζητώ συγγνώμη, γιατί αυτοί μπορεί να έχουν υπερβολική ευαισθησία και ο,τιδήποτε αφορά το θέμα τους αγγίζει πάρα πολύ έντονα. Και σε αυτούς δεν μπορώ παρά να εκφράσω για άλλη μια φορά τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια», είπε αρχικά στον StatusFm την Πέμπτη ο κ. Γεωργιάδης.

Για τους πολιτικούς του αντιπάλους, όπως η Δώρα Αυγέρη ή τα τρόλ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «προφανώς διαστρέβλωσαν αυτό που είπα».

«Δεν έχει καμία σχέση με αυτό που μεταφέρεται. Εγώ δεν είπα ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για το δυστύχημα των Τεμπών, για τους νεκρούς των Τεμπών. Προφανώς ο κόσμος ενδιαφέρεται για το δυστύχημα και για τους νεκρούς και για τις ευθύνες. Τις ευθύνες διερευνά η Δικαιοσύνη, σε μια εν εξελίξει έρευνα. Αυτό που είπα είναι στην ερώτηση εάν πρέπει να γίνει Προανακριτική ή Εξεταστική, που έκανε είτε ο κ. Χατζηνικολάου, είτε ο κ. Δελατόλας. Αυτό θεωρώ ότι δεν είναι θέμα που αφορά τον κόσμο. Δεν είναι το πρώτο θέμα συζήτησης σήμερα εάν πρέπει να κάνουμε Προανακριτική ή Εξεταστική για τα Τέμπη και ότι αυτό είναι μια ομφαλοσκόπηση της αντιπολίτευσης για πολιτική εκμετάλλευση. Άλλο το ένα άλλο το άλλο» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Αναρωτήθηκε, μάλιστα, «πάνω σε μια τέτοια τραγωδία να συζητάμε τώρα στα σοβαρά και να τσακωθούμε στη Βουλή για το εάν πρέπει να γίνει Προανακριτική ή Εξεταστική, αυτό είναι το ζητούμενο γι΄ αυτούς που ενδιαφέρονται πράγματι και να μη ξανά γίνει στην Ελλάδα ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα; Αυτό είναι το ζητούμενο;».

«Εγώ ξερω πολύ καλά τι είπα. Οι παριστάμενοι δημοσιογράφοι αν θεωρούσαν ότι είπα αυτό που μεταφέρεται δεν θα με σταματούσαν; Δεν θα μου έλεγαν τι είναι αυτά που λέτε; Δεν ετέθη ερώτημα ούτε από τον έναν ούτε από τον άλλο γιατί ήταν προφανές τι είπα. Στην αποκοπή της κουβέντας μπορεί να πει κανείς ό,τι θέλει. Ο ελληνικός λαός ενδιαφέρεται για τα Τέμπη, όλοι ενδιαφερόμαστε για το δυστύχημα και για να μην ξανά γίνει ποτέ. Όσον αφορά τις ποινικές τυχόν ευθύνες τις διερευνά η ελληνική Δικαιοσύνη και θα αποφανθεί. Όσον αφορά μια πολιτική σύγκρουση απλώς και μόνο για να αποκομίσει κάποιος πολιτικά οφέλη, όχι αυτό θεωρώ δεν αφορά» κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

protothema.gr

Την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2023 η συνυπεύθυνη του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά, υπέβαλε, εκφράζοντας την αγωνία όλων των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας, επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης για την καθυστέρηση στην καταβολή της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για το 2023.

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η σχετική ΚΥΑ έχει πλέον υπογραφεί από τον ίδιο και βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό σημαίνει πραγματική, αποτελεσματική αντιπολίτευση προς όφελος της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ως η γνήσια φωνή των παραγωγών της χώρας, θα κάνει τα πάντα για να τους υπερασπίζεται, ελέγχοντας ασφυκτικά την κυβέρνηση και μην επιτρέποντας καμία καθυστέρηση στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Αναμένουμε την άμεση καταβολή της επιστροφής. 

Σελίδα 1 από 2