Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  2:34: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023

Η Νομαρχιακή Επιτροπή  του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Αιτωλοακαρνανίας, ύστερα από τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με την εκ νέου επαναφορά της εκτροπής του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία  μέσα από την 2η αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών Δυτικής Ελλάδος και Θεσσαλίας,  υπογραμμίζει  κατηγορηματικά ότι :

-Οι εκ νέου κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την επανέναρξη των καταστροφικών έργων της εκτροπής του Αχελώου καταστρατηγούν κάθε έννοια δικαίου και νομιμότητας, δεδομένου ότι αντιτίθενται στις έξι καταδικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικράτειας, αλλά και σε πλήθος Κοινοτικών οδηγιών.

-Οι καταστροφικές ιδεοληψίες των υποστηρικτών της εκτροπής, όπου και αυτοί βρίσκονται, προσφέρουν κακές υπηρεσίες όχι μόνο στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στην Εθνική μας Οικονομία και την κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας.

Καλούμε τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες όπως εγκαταλείψουν όλες τους τις προσπάθειες προκειμένου να επαναφέρουν το εγχείρημα της εκτροπής κυριολεκτικά από τον παράθυρο.

Παράλληλα όμως εντείνουνε τις προσπάθειες μας και συμμετέχουμε στον κοινό αγώνα των ανθρώπων της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και αυτών  της λογικής, για να αποτρέψουμε για άλλη μια φορά τις νέες κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Χρειάζεται πολύ θράσος ένας άνθρωπος που δεν έχει υπάρξει στην Αριστερά παρά μόνον ως διεκδικητής ή κάτοχος καρέκλας να κάνει μαθήματα ανιδιοτέλειας» – Ο Κασσελάκης είχε γράψει ότι αν η Έφη Αχτσιόγλου του έλεγε ότι ήθελε την καρέκλα, θα απέσυρε την υποψηφιότητά του

Για χυδαιότητα κατηγορούν τον Στέφανο Κασσελάκη οι 9 βουλευτές της ομάδας Αχτσιόγλου – Χαρίτση που αποχώρησαν χθες, παραπέμποντας στα κείμενα που έχουν κατατεθεί για τους λόγους των μαζικών αποχωρήσεων, « λαμβάνοντας υπόψη μας το σοβαρό ενδεχόμενο να νομίζει οτι είναι «πουμαρό».

Απαντώντας στην ανάρτησή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριξε ότι θα απέσυρε την υποψηφιότητά του εάν η Έφη Αχτσιόγλου του έλεγε ότι θέλει την καρέκλα, το περιβάλλον των βουλευτών που αποχώρησαν επισημαίνουν ότι «η χυδαιότητα της σημερινής ανάρτησης του κ. Κασσελάκη επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής μας να αποχωρήσουμε από το κόμμα Κασσελάκη».

«Δεν έχουμε καμία διάθεση να ακολουθήσουμε τον δρόμο που ο ίδιος έχει επιλέξει για τον εαυτό του. Για άλλη μια φορά απαντά στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις», διαρρέουν.

«Αν θέλει να κατανοήσει και τους υπόλοιπους πολιτικούς λόγους των μαζικών αποχωρήσεων χιλιάδων αγωνιστών από το κόμμα του, τον παραπέμπουμε στη χθεσινή δήλωση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και στα δεκάδες άλλα κείμενα αποχωρήσεων που έχουν κατατεθεί τις τελευταίες ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη μας το σοβαρό ενδεχόμενο να νομίζει οτι είναι «πουμαρό».

Η δική μας υποχρέωση είναι η επιλογή της ευθύνης και της ελπίδας: η μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην επικίνδυνη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, κάτι που είναι φανερό ότι ο κ. Κασσελάκης αδυνατεί να υπηρετήσει», επισημαίνουν και καταλήγουν με το εξής υστερόγραφο: «Υ.Γ.  Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πολύ θράσος ένας άνθρωπος που δεν έχει υπάρξει στην Αριστερά παρά μόνο ως διεκδικητής ή κάτοχος καρεκλάς να κάνει μαθήματα ανιδιοτέλειας σε ανθρώπους που έχουν δώσει πολιτικές και κοινωνικές μάχες επί πολλά χρόνια στα κινήματα και στο κόμμα χωρίς καμία απολύτως καρέκλα».

Κασσελάκης: Αν μου είχε προεκλογικά η Αχτσιόγλου ότι «ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω» θα είχα κάνει πίσω

Η διαρροή έρχεται μετά τις αιχμές του Στέφανου Κσσσελάκη που με ανάρτησή του στο Χ υποστήριξε ότι αν προεκλογικά, η Έφη Αχτσιόγλου του είχε πει ότι «αυτή η καρέκλα είναι το όνειρο της ομάδας μου, ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω», ο ίδιος θα είχε κάνει πίσω και θα απέσυρε την υποψηφιότητά του για χάρη της ενότητας.

«Με το χέρι στην καρδιά, αν είχε έρθει προεκλογικά η Έφη Αχτσιόγλου και μου είχε πει «αυτή η καρέκλα είναι το όνειρό της ομάδας μου, ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω», θα είχα κάνει πίσω. Θα είχα αποσύρει την υποψηφιότητά μου για χάρη της ενότητας», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, με σαφή δόση ειρωνείας, στο X, λέγοντας ότι ο ίδιος είχε δεσμευτεί ότι θα έμενε στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Με μακροσκελή του ανάρτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να σχολιάσει τα χθεσινά «δυσάρεστα», όπως τα χαρακτήρισε, γεγονότα, κάνοντας λόγο για «την πρώτη μεταπολιτική διάσπαση της ιστορίας της χώρας», καθώς οι αποχωρούντες έγιναν «διασπαστές όχι για ιδεολογικούς λόγους, αλλά επειδή δεν κέρδισαν τις εσωκομματικές εκλογές.

Ο κ. Κασσελάκης τόνισε ότι σε προσωπικό επίπεδο έχει καθαρή τη συνείδησή του ότι έκανε τα πάντα. «Είπα από την πρώτη νύχτα της εκλογής μου ότι ο δεύτερος είναι πρώτος. Πρότεινα σημαντικές θέσεις και αξιώματα, επανειλημμένα», γράφει. Συνεχίζοντας τις αιχμές, κατηγόρησε τους αποχωρούντες ότι «ήταν αφόρτιστοι για την ενότητα, ήταν φορτισμένοι για τη διάσπαση».

kaselakis 24 11 2023 2

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένας και θα μείνει ένας. Η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και εμείς, οι συνεχιστές του», επισημαίνει ο κ. Κασσελάκης, κάνοντας λόγο για μια σύγχρονη Αριστερά που σέβεται το παρελθόν της, είναι περήφανη για την κυβερνητική θητεία της, αλλά δεν διστάζει να αναγνωρίσει λάθη, ενώ τα νέα στελέχη θα ξεπηδήσουν στην κοινωνία, «χωρίς να περνούν το face control κάποιων δήθεν ιδιοκτητών. Για μια Σύγχρονη Αριστερά ενωμένη  – μια γροθιά. Με όλα τα δάχτυλα ίσα.  Σύγχρονη Αριστερά πραγματική. Η ενότητα αρχίζει τώρα. Γιατί η ενότητα είστε εσείς».

Αναλυτικά στην ανάρτησή του αναφέρει:

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις για τα χθεσινά δυσάρεστα γεγονότα.
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είστε εσείς.

Οι βουλευτές που έφυγαν χθες δεν είναι εκλεγμένοι με κάποιο προσωπικό τους ψηφοδέλτιο. Είναι βουλευτές που εκλέχτηκαν επειδή, σε πολύ δύσκολες στιγμές, ψηφίσατε ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα.

Προσωπικά, έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι έκανα τα πάντα.
Είπα από την πρώτη νύχτα της εκλογής μου ότι ο δεύτερος είναι πρώτος.
Πρότεινα σημαντικές θέσεις και αξιώματα, επανειλημμένα.

Ήταν αφόρτιστοι για την ενότητα.
Ήταν φορτισμένοι για τη διάσπαση.

Χθες είχαμε την πρώτη μεταπολιτική διάσπαση στην ιστορία της χώρας.
Άνθρωποι που γίνονται διασπαστές όχι για ιδεολογικούς λόγους, αλλά επειδή δεν κέρδισαν τις εσωκομματικές εκλογές.

Με το χέρι στην καρδιά, αν είχε έρθει προεκλογικά η Έφη Αχτσιόγλου και μου είχε πει «αυτή η καρέκλα είναι το όνειρό της ομάδας μου, ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω», θα είχα κάνει πίσω. Θα είχα αποσύρει την υποψηφιότητά μου για χάρη της ενότητας.

Εξάλλου ήμουν εκείνος που είχε δεσμευτεί ότι θα έμενε στον ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένας και θα μείνει ένας. Η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και εμείς, οι συνεχιστές του.

Για μια Σύγχρονη Αριστερά που σέβεται το παρελθόν της, είναι περήφανη για την κυβερνητική θητεία της, αλλά δεν διστάζει και να αναγνωρίσει λάθη.

Για μια Σύγχρονη Αριστερά με ανθρώπους που είναι εδώ όχι γιατί ξέμειναν εδώ, αλλά γιατί θέλουν να ανήκουν εδώ και να αγωνίζονται εδώ.

Για μια Σύγχρονη Αριστερά της ανανέωσης, των νέων στελεχών που θα ξεπηδήσουν μέσα από την ίδια την κοινωνία, χωρίς να περνούν το face control κάποιων δήθεν ιδιοκτητών.

Για μια Σύγχρονη Αριστερά ενωμένη – μια γροθιά. Με όλα τα δάχτυλα ίσα.

Σύγχρονη Αριστερά πραγματική.

Η ενότητα αρχίζει τώρα. Γιατί η ενότητα είστε εσείς.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

sinidisi.gr

Μια μακροσκελή ανάρτηση, την πρώτη μετά την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία και χαρακτηρίζει την «πρώτη μεταπολιτική διάσπαση στην ιστορία της χώρας» και με σαφείς αιχμές κατά της Έφης Αχτσιόγλου, έκανε ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επαναλαμβάνει ότι οι έδρες δεν ανήκουν σε όσους βουλευτές ανεξαρτητοποιήθηκαν και λέει ότι έχει ήσυχη της συνείδησή του γιατί προσπάθησε για την ενότητα και κατηγορεί όσους αποχώρησαν ότι έφυγαν όχι για ιδεολογικούς λόγους αλλά γιατί έχασαν τις εσωκομματικές εκλογές. «Με το χέρι στην καρδιά, αν είχε έρθει προεκλογικά η Έφη Αχτσιόγλου και μου είχε πει «αυτή η καρέκλα είναι το όνειρό της ομάδας μου, ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω», θα είχα κάνει πίσω. Θα είχα αποσύρει την υποψηφιότητά μου για χάρη της ενότητας», γράφει χαρακτηριστικά.

«Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις για τα χθεσινά δυσάρεστα γεγονότα. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είστε εσείς. Οι βουλευτές που έφυγαν χθες δεν είναι εκλεγμένοι με κάποιο προσωπικό τους ψηφοδέλτιο. Είναι βουλευτές που εκλέχτηκαν επειδή, σε πολύ δύσκολες στιγμές, ψηφίσατε ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα. Προσωπικά, έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι έκανα τα πάντα. Είπα από την πρώτη νύχτα της εκλογής μου ότι ο δεύτερος είναι πρώτος. Πρότεινα σημαντικές θέσεις και αξιώματα, επανειλημμένα. Ήταν αφόρτιστοι για την ενότητα. Ήταν φορτισμένοι για τη διάσπαση. Χθες είχαμε την πρώτη μεταπολιτική διάσπαση στην ιστορία της χώρας. Άνθρωποι που γίνονται διασπαστές όχι για ιδεολογικούς λόγους, αλλά επειδή δεν κέρδισαν τις εσωκομματικές εκλογές. Με το χέρι στην καρδιά, αν είχε έρθει προεκλογικά η Έφη Αχτσιόγλου και μου είχε πει «αυτή η καρέκλα είναι το όνειρό της ομάδας μου, ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω», θα είχα κάνει πίσω. Θα είχα αποσύρει την υποψηφιότητά μου για χάρη της ενότητας. Εξάλλου ήμουν εκείνος που είχε δεσμευτεί ότι θα έμενε στον ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένας και θα μείνει ένας. Η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και εμείς, οι συνεχιστές του. Για μια Σύγχρονη Αριστερά που σέβεται το παρελθόν της, είναι περήφανη για την κυβερνητική θητεία της, αλλά δεν διστάζει και να αναγνωρίσει λάθη. Για μια Σύγχρονη Αριστερά με ανθρώπους που είναι εδώ όχι γιατί ξέμειναν εδώ, αλλά γιατί θέλουν να ανήκουν εδώ και να αγωνίζονται εδώ. Για μια Σύγχρονη Αριστερά της ανανέωσης, των νέων στελεχών που θα ξεπηδήσουν μέσα από την ίδια την κοινωνία, χωρίς να περνούν το face control κάποιων δήθεν ιδιοκτητών. Για μια Σύγχρονη Αριστερά ενωμένη – μια γροθιά. Με όλα τα δάχτυλα ίσα. Σύγχρονη Αριστερά πραγματική. Η ενότητα αρχίζει τώρα. Γιατί η ενότητα είστε εσείς».

kaselakis 24 11 2023

Φωτογραφία: Eurokinissi

sinidisi.gr

Ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς που είχαν αιχμαλωτιστεί στις 7 Οκτωβρίου από ένοπλους μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι όμηροι θα παραλαμβάνονται «στην περιοχή των συνόρων» και από εκεί θα μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ.

 

Πηγή: ethnos.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μίλτος Ζαμπάρας και 21 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή την ανάγκη στήριξης του περιφερειακού τύπου.

Μετά από συνεχόμενες παρατάσεις λήγει, στο τέλος του έτους, η υποχρέωση κρατικών δημοσιεύσεων που αφορούν τις δημόσιες συμβάσεις στον περιφερειακό τύπο. Όπως αναφέρει ο βουλευτής στην ερώτηση του: «Ο επαρχιακός τύπος αντιμετωπίζει μεγάλα και σοβαρά οικονομικά προβλήματα ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της πανδημίας. Για την πλειονότητα των τοπικών εφημερίδων το έσοδο από τις κρατικές δημοσιεύσεις ήταν ζωτικό για την λειτουργιά τους και αν τελικά δεν υπάρξει καινούργια παράταση, θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για να μπει λουκέτο στις περισσότερες από αυτές».

Όπως αναφέρει και ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εντύπων στην ανακοίνωση του «δε μπορεί να αγνοηθεί και το ευρωπαϊκό υπόδειγμα, αφού σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι δημοσιεύσεις αυτές ιδίως όσον αφορούν έργα, προμήθειες, υπηρεσίες και γενικώς διάθεση δημοσίου χρήματος, πραγματοποιούνται στον έντυπο Tύπο, χωρίς να τεθεί ζήτημα υποκατάστασής τους από άλλες μορφές ηλεκτρονικής κλπ δημοσίευσης».

Στην συνέχεια ο Μίλτος Ζαμπάρας  τονίζει: «Οι εφημερίδες στην περιφέρεια λειτουργούν κατά κύριο λόγο με το μεράκι και την διάθεση της συνεισφοράς στην τοπική κοινωνία και προσφέρουν για τους κατοίκους πολλές φορές τον μόνο τρόπο για να ενημερώνονται για τα ζητήματα που αφορούν την τοπική τους κοινωνία. Είναι ζήτημα ελευθεροτυπίας, πλουραλισμού και δημοκρατίας να στηριχθεί ο έντυπος τύπος της περιφέρειας με ένα μόνιμο και αξιοκρατικό τρόπο».

Στο πλαίσιο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν  θα προχωρήσει άμεσα στην παράταση  και κατόπιν στην μονιμοποίηση της υποχρεωτικότητας στη δημοσίευση των δημόσιων συμβάσεων στον έντυπο περιφερειακό Τύπο της χώρας.

Σημεία της ομιλίας του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μίλτου Ζαμπάρα στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις»

Η κυβέρνηση με διαδικασίες fast track και χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση κατέθεσε ένα νομοσχέδιο γεμάτο αποσπασματικά άρθρα χωρίς καμία συνοχή και που κατά κύριο λόγο τα χαρακτηρίζει η αοριστολογία, η προχειρότητα και οι φωτογραφικές ρυθμίσεις.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Βουλευτής Μίλτος Ζαμπάρας αναφέρθηκε στις διατάξεις που καταργούν το επιστημονικό προσωπικό των δημόσιων υπηρεσιών σε κομβικής σημασίας ζητήματα, όπως τροποποιήσεις σχεδίων πόλεων, παρεκκλίσεις δόμησης, χαρακτηρισμό κτιρίων ως διατηρητέα κτλ και το αντικαθιστούν από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου επειδή η διοίκηση τους δημιουργεί προβλήματα! Την ίδια στιγμή απαξιώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες αφού δεν προχωρούν σε προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού κυρίως μηχανικών και δασολόγων/δασοπόνων αντιθέτως αποφασίζουν να δίνουν το δικαίωμα σε ιδιώτες να κάνουν τις μελέτες του Υπουργείου.

Στην συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε στα άρθρα που είναι γεμάτα παρεκκλίσεις από τον Οικοδομικό Κανονισμό για να εξυπηρετήσουν μικρά και μεγάλα συμφέροντα και ανέφερε: «Νομοθετείται μια σειρά διατάξεων που παρεκκλίνουν από τον οικοδομικό κανονισμό και συμβάλλουν στην απορρύθμιση του χωρικού σχεδιασμού σε όλα του τα επίπεδα, αποθεώνοντας τη νομιμοποίηση της εξαίρεσης όπως κάνετε στα άρθρα 15 και 16.Η λογική του "πληρώνω"  και έχω την κατά παρέκκλιση πολεοδόμησης δεν μας βρίσκει σύμφωνους και μας δημιουργεί παραπέρα ερωτήματα: Μήπως αυτή η "ευκολία" υποκρύπτει  προσπάθεια τροποποίησης υφιστάμενου πολεοδομικού σχεδίου (για το οποίο επίσης  χρειάζεται ΠΔ)  τη στιγμή που αντίκειται και στα άρθρα  24 και 4 του Συντάγματος;»

Ο βουλευτής κατέκρινε την ηγεσία του ΥΠΕΝ επειδή έφερε τελευταία στιγμή και χωρίς διαβούλευση σημαντική ρύθμιση που αφορά τα μεταλλεία της Νάξου και το οποίο έχει ξεσηκώσει όλη την τοπική κοινωνία αφού τα μεταφέρει στον Δήμο Νάξο χωρίς κανέναν σχεδιασμό. Κατά τον ίδιο τρόπο και χωρίς καμία διαβούλευση -και αυτή την φορά ενάντια στις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις- υπάρχει ρύθμιση για την Εθνική Στρατηγική Βιοποικιλότητας.

Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχουν μια σειρά άρθρων που αφορούν το Πράσινο Ταμείο και ο βουλευτής τόνισε: «Μετά από ένα από ένα χρόνο φέρνετε διάταξη για να πληρωθούν επιτέλους οι δασεργάτες που βοήθησαν στις κατασβέσεις στον Έβρο από το πράσινο ταμείο. Ενάμιση χρόνο μετά θα πληρωθούν επιτέλους αυτοί οι άνθρωποι. Η επιτελικότητα στα καλύτερα της. Χρησιμοποιείτε τους σημαντικούς πόρους του πράσινου ταμείου για να αποπληρώνονται οι ρυπάνσεις από ιδιώτες καταστρατηγώντας την βασική θέση «ο ρυπαίνων πληρώνει»».

Στην συνέχεια ο Μίλτος Ζαμπάρας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα καταστρατηγώντας τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τονίζοντας ότι δυστυχώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις ενεργειακές κοινότητες και τα έργα αυτοπαραγωγής.

Κλείνοντας ο βουλευτής ανέφερε:  «Είναι ένα νομοσχέδιο που χαρακτηρίζεται από αποσπασματικές ρυθμίσεις και διατάξεις, οι οποίες όχι μόνο δεν εντάσσονται σε μια συνεκτική θεώρηση για την πολεοδομία και τη χωροταξία στη χώρα μας, αλλά ενισχύουν περαιτέρω τη δημιουργία ενός ασαφούς και τροποποιούμενου εσαεί, κατά το δοκούν και χωρίς την αναγκαία τεκμηρίωση ή σκοπιμότητα θεσμικού πλαισίου, και συμβάλλει στην απορρύθμιση του χωρικού σχεδιασμού σε όλα του τα επίπεδα».

 

Στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών με θέμα «Το Δημογραφικό από τη σκοπιά της Ελληνικής Περιφέρειας» μίλησε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και μέλος της Επιτροπής, Χριστίνα Σταρακά.

«Στο νομό μου, στην Αιτωλοακαρνανία, η μείωση μόνιμου πληθυσμού με βάση την απογραφή του 2021 σε σχέση με την απογραφή του 2011 ήταν -8,8%. Μια μείωση σχεδόν 3πλάσια από τη μείωση του μόνιμου πληθυσμού της χώρας που ήταν -3,1% και σχεδόν διπλάσια από αυτήν της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που ήταν -4,6%» υπογράμμισε στην αρχή της παρέμβασής της η Χριστίνα Σταρακά και συμπλήρωσε: «Η Αιτωλοακαρνανία  συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους 15 νομούς με τη μεγαλύτερη μείωση μόνιμου πληθυσμού. Ο κίνδυνος ερημοποίησης είναι υπαρκτός σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Και για αυτό οι πολίτες του νομού και των υπόλοιπων νομών απαιτούν πολύ περισσότερες και σοβαρές παρεμβάσεις από την Πολιτεία».

Στη συνέχεια η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε πως μόνο το ΠΑΣΟΚ ασχολείται σοβαρά, εδώ και χρόνια, με το μείζον εθνικό θέμα του δημογραφικού, υπογραμμίζοντας τόσο τη σύσταση Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής το 2017, μετά από πρόταση της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, όσο και την κατάθεση το 2018 από το ΠΑΣΟΚ σχετικής πρότασης νόμου για την «Εθνική δημογραφική πολιτική και τη Στήριξη της Οικογένειας».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ ήταν άλλωστε το μόνο κόμμα που μίλησε και πρόσφατα προεκλογικά για το δημογραφικό, επαναφέροντας συμπληρωμένες και επικαιροποιημένες τις προτάσεις του για μία ολοκληρωμένη δημογραφική πολιτική:

1. Για το στεγαστικό πρόβλημα: Πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας για να μπορούν τα νέα ζευγάρια να βρίσκουν αξιοπρεπή στέγαση με χαμηλό ενοίκιο. Ταυτόχρονα, περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση και κατάργηση της golden visa.

2. Φορολογία: Μείωση φορολογικών συντελεστώ για οικογένειες με παιδιά. Στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές μεταξύ οικογενειών με παιδιά και χωρίς, διαφέρουν μόλις κατά 3 μονάδες, όταν στην Πορτογαλία υπερβαίνουν τις 10 και στην Ιρλανδία τις 14.

3. Καθολική πρόσβαση σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

4. Χορήγηση μηνιαίου επιδόματος 200 ευρώ για κάθε νέο παιδί (και ως την ηλικία των 3 ετών) για άτεκνα ζευγάρια και ζευγάρια με 1 παιδί, που έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα ως και 20.000 ευρώ.

5. Καθιέρωση Εθνικού «Αποταμιευτικού Λογαριασμού» για κάθε παιδί με συμμετοχή τόσο του γονέα, όσο και της Πολιτείας. Η οικογενειακή συμμετοχή να εκπίπτει από τον ανάλογο φόρο εισοδήματος.

6. Οι τρίτεκνοι να αποκτήσουν τα δικαιώματα των πολύτεκνων, χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα αυτών που σήμερα έχουν πολυτεκνική ιδιότητα.

7. Παρεμβάσεις υπέρ της εργαζόμενης μητέρας ώστε να γίνει η μητρότητα περισσότερο συμβατή με την εργασία. Καταβολή επιδόματος μητρότητας στις γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η Χριστίνα Σταρακά συμπλήρωσε πως «το δημογραφικό είναι και άμεσα συνυφασμένο με την ακρίβεια, με το κόστος στέγασης και ούτω καθεξής. Για αυτό και το ΠΑΣΟΚ επιμένει στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Για αυτό και επιμένει στο πρόγραμμα κοινωνικής στέγης για χαμηλά ενοίκια. Ένα σύνολο προτάσεων γιατί πρέπει να βοηθήσουμε το μηνιαίο εισόδημα της οικογένειας, προκειμένου να σκεφτεί κάθε ζευγάρι να κάνει έστω και ένα παιδί», ενώ υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση στη δημογραφική πολιτική, εφόσον χρηματοδοτηθεί και απελευθερωθεί από το υπερσυγκεντρωτικό κεντρικό κράτος.