Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  8:31: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην επικείμενη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την πτήση επιστροφής του από το Βερολίνο.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε με την Ελλάδα» ανέφερε o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας όμως ο διάλογος να γίνεται σε διμερές επίπεδο, χωρίς την ανάμειξη τρίτων χωρών.

Ευχήθηκε να ξεκινήσει μία νέα διαδικασία μεταξύ των δύο χωρών, είπε ότι θεωρεί φυσιολογικό, ως δύο σημαντικές χώρες στην περιοχή τα συμφέροντά τους να είναι προς την ίδια κατεύθυνση και τόνισε ότι μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας δίνοντας προτεραιότητα στο διάλογο.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει ένα βήμα-έκπληξη για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ως εξής:

«Θα τα συζητήσουμε στη διάσκεψη συνεργασίας που θα έχουμε. Ελπίζω ότι θα γίνουν ακριβώς όπως τα είπε και οι σχέσεις μας με την Ελλάδα θα φτάσουν σε ένα καλύτερο σημείο. Εύχομαι να ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία. Θέλουμε να μειώσουμε τους εχθρούς και να αυξήσουμε τους φίλους. Πρώτα ο Θεός, θα κάνουμε αυτό το βήμα.

Ως δύο σημαντικές και γειτονικές χώρες στην περιοχή, είναι φυσιολογικό τα συμφέροντά μας να είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας σε ορισμένα θέματα δίνοντας προτεραιότητα στο διάλογο.

Ως χώρες της περιοχής, αν αποκλείσουμε από τη διαδικασία τρίτες χώρες που προσεγγίζουν το θέμα με τη λογική του κέρδους και του παζαριού, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε».

Για τα Eurofighter: «Αν θέλουν ας μας τα δώσουν»!

Για τη στάση της Γερμανίας έναντι της πρόθεσης της Τουρκίας να προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter ρωτήθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την πτήση επιστροφής του από το Βερολίνο.

Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δεν έκανε καμία αναφορά εάν το Βερολίνο θα εγκρίνει ή όχι την πώληση ευρωπαϊκών μαχητικών στην Τουρκία και τόνισε:

«Αν θέλουν να μας δώσουν αυτά τα αεροπλάνα, ας μας τα δώσουν! Κι αν δεν τα δώσουν, δεν υπάρχουν πόρτες να χτυπήσουμε; Πάρα πολλές. Γνωρίζετε…

Τι έγινε πριν από τους S400 για τα συστήματα αεράμυνας; Η Αμερική δεν έδωσε τα συστήματα αεράμυνας που έπρεπε να δώσει, οπότε αγοράσαμε S400 από τη Ρωσία. Τώρα έχουμε S400. Πρώτα ο Θεός, θα συνεχίσουμε την πορεία μας πολύ πιο ισχυροί.

Οδεύουμε να γίνουμε μια χώρα που θα παράγει και θα χρησιμοποιεί τα δικά της όπλα. Κάνουμε επίσης βήματα για να καλύψουμε μόνιμα τις ανάγκες μας, όσον αφορά σε μαχητικά αεροσκάφη».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Mέ ένα φορολογικό «112» η εφορία θα υπενθυμίζει στους φορολογούμενους τις προθεσμίες των υποχρεώσεων τους δημιουργώντας τους επιπλέον εφιάλτες στην καθημερινή τους ζωή!

Αυτό θα το ενεργοποιήσει μέχρι το τέλος του χρόνου η ΑΑΔΕ, κάτι που είχε άλλωστε προαναγγελθεί!

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση επί 4 χρόνια, πραγματοποίησε μαθήματα «εντατικής εκπαίδευσης» σε όλους τους Έλληνες στέλνοντάς τους συνέχεια προειδοποιήσεις μέσω του «112», είτε για καιρικά φαινόμενα, είτε για πλημμύρες, είτε για πυρκαγιές.

Οι φορολογούμενοι θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις προσωποποιημένης ενημέρωσης για τις υποχρεώσεις τους, τις οποίες θα πρέπει να διευθετήσουν το επόμενο διάστημα!

Τουτέστιν: Δόσεις φόρου εισοδήματος. δόσεις ΕΝΦΙΑ, υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, αποπληρωμή φόρων κ.α., προκειμένου, ώστε να μην χάνουν ημερομηνίες!

Φαίνεται, ότι στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει ότι οι Έλληνες δεν είναι «ξεχασιάρηδες» και δεν πληρώνουν τους φόρους τους, απλά δεν έχουν λεφτά για να τους πληρώσουν!

Η ΑΑΔΕ στοχεύει επίσης να τεθεί επιτυχώς σε λειτουργία και το σύστημα της έγκαιρης προειδοποίησης!

Μέσω αυτού η εφαρμογή του φορολογικού ημερολογίου θα ενημερώνεται από την ΑΑΔΕ και θα ειδοποιεί τον φορολογούμενο για το στάδιο που βρίσκονται ληξιπρόθεσμες οφειλές του και πολλά άλλα που πρέπει να ρυθμίσει!

Η νέα εφαρμογή-application της ΑΑΔΕ θα δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να βλέπουν το φορολογικό προφίλ τους, τις οφειλές τους προς την εφορία, να πληρώνουν μέσω κάρτας από το κινητό τους και να ενημερώνονται στα κινητά τους για όλες τις υποχρεώσεις τους.

Άπαξ δε και ο οφειλέτης δεν πληρώσει μία δόση, τότε το σύστημα θα ενημερώνεται αυτόματα! Εν συνεχεία θα στέλνει μήνυμα στον πολίτη σχετικά με την για τη δόση που δεν πλήρωσε.

Επιπλέον, θα του υπενθυμίζει τις κυρώσεις!

Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι σύντομα όλες οι δραστηριότητες αυτού του τύπου θα ανατεθούν ή τείνουν να ανατεθούν στην τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι θα έχουν να κάνουν με μία τεχνητή «οντότητα» η οποία δεν διαθέτει κανένα συναισθηματισμό και θα χτύπησε αλύπητα όλους τους πολίτες είτε έχουν χρήματα να πληρώσουν είτε δεν έχουν.

Ο συναγερμός της εφορίας θα ενεργοποιείται:

Όταν ο οφειλέτης δεν έχει πληρώσει εντός προβλεπόμενων ημερομηνιών μία μηνιαία δόση της ρύθμισής του, ενώ την ίδια ώρα πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας και της επόμενης δόσης που πρέπει να καταβάλει.

Το σύστημα θα τον ενημερώνει πως αν δεν πληρώσει εντός ημερομηνίας ακόμα μία δόση, τότε θα βρεθεί εκτός ρύθμισης!

Όταν πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας υποβολής μιας δήλωσης ΦΠΑ ή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για να μην χάνεται η όποια ρύθμιση.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεχείς είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, ως πρόεδρο του κόμματος, καθώς το Σάββατο (18/11) ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους 26 μέλη της οργάνωσης πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων εξαπολύοντας αιχμές για την ηγεσία. 

Με επιστολή που απέστειλαν προς τα μέλη της Οργάνωσης Μελών ΑΕΙ-Ερευνητικών Κέντρων και τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παιδείας Αττικής, οι 26 επιστήμονες και ερευνητές επισημαίνουν ότι προχωρούν «στον απεγκλωβισμό από την αδιέξοδη πορεία του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην αναζήτηση μιας νέας Αριστερής διεξόδου».

Στο ίδιο κείμενο οι 26 υπογραμμίζουν μάλιστα ότι η τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής «θα καταγραφεί δυστυχώς με μελανά γράμματα στην ιστορία της ελληνικής Αριστεράς, αλλά και του πολιτικού συστήματος της χώρας».

Το μεγάλο ερώτημα όμως στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το τι θα γίνει με την Έφη Αχτσιόγλου και την ομάδα της. Στο πλαίσιο αυτό την Κυριακή αναμένεται να τηλε-συνεδριάσουν τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που στέκονται στο πλάι της ομάδας Αχτσιόγλου.

Η συνεδρίαση γίνεται στον απόηχο της Κεντρικής Επιτροπής που έφερε νέες αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μιας ενεργοποίησης του Αλέξη Τσίπρα στην κατεύθυνση κατευνασμού των πνευμάτων αλλά και των πρώτων δημοσκοπήσεων που φέρνουν πια το ΠΑΣΟΚ πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τα δεδομένα είναι ανοιχτά και όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι. Το κατά πόσο δηλαδή τα στελέχη και τα μέλη αυτά θα κάνουν -έστω προσωρινά- στην άκρη τις διαφωνίες τους και θα παραμείνουν στο κόμμα, με μια στάση ανοχής, ή θα αποχωρήσουν οριστικώς από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Έφη Αχτισόγλου δέχεται πιέσεις από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ για να αποχωρήσει από το κόμμα. 

Τα τρία μηνύματα Κασσελάκη: Χείρα φιλίας, «αποστάτες» και ο στόχος του 17-18%

Κατά τη συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη στον «ΑΝΤ1» καταγράφηκαν τρία σημαντικά στοιχεία.

Το πρώτο αφορά την -εκ νέου- χείρα φιλίας προς την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου. «Τείνω και πάλι χείρα φιλίας, από την καρδιά μου τείνω και πάλι χείρα φιλίας. Ο χώρος μας το χρειάζεται, η Αριστερά το χρειάζεται, η πατρίδα μας το χρειάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης.

Το δεύτερο, απαντά σε ενδεχόμενη αποχώρηση, αν δηλαδή δεν δεχθεί η πλευρά Αχτσιόγλου «τη χείρα φιλίας» του Στέφανου Κασσελάκη. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο -ξέρουμε πώς φτάσαμε στη Χούντα- ότι αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι που γνωρίζουν τους αγώνες του χώρου μας, θα γίνουν αποστάτες. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Πιστεύω ότι θα μείνουν στο κόμμα», υπογράμμισε -αιχμηρά- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τέλος, ο Στέφανος Κασσελάκης έθεσε τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις ευρωεκλογές. «Ο πήχης για εμένα είναι το 17%. Είναι το 17-18% του Ιουνίου του 2023, δηλαδή των τελευταίων εκλογών. Νομίζω ότι πρέπει να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αυτή η τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη δείχνει το ποσοστό που επιθυμούν να κρατήσουν στην Κουμουνδούρου, μετά την περιδίνηση και τις αποχωρήσεις που σημειώθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ένα ποσοστό, δηλαδή, ίσο με αυτό των εκλογών του Ιουνίου και -αρκετά- κάτω από αυτό του 2019 και -δεδομένα- μακριά από τη διεκδίκηση της κυβέρνησης και της πρωθυπουργίας που είναι ο κεντρικός στόχος του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος.

Δεύτερη δημοσκόπηση δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση

Νέα δημοσκόπηση στο φως της δημοσιότητας από την εταιρεία Marc για την εφημερίδα Παραπολιτικά. Διενεργήθηκε το διάστημα 13-15 Νοεμβρίου 2023 σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 ατόμων.

Είναι η δεύτερη δημοσκόπηση που εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην τρίτη θέση και το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη. Ειδικότερα, κυρίαρχη παραμένει η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου με 36%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 11%.

Τέταρτο κόμμα το ΚΚΕ με 8,9%, η Ελληνική Λύση με 5,4%, η Νίκη 2,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,1%, ΜέΡΑ25 1,2%, Σπαρτιάτες 3,6%. Οι αναποφάσιστοι καταγράφονται σε ποσοστό 10,3%. 

pronews.gr

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην εισαγωγική του ομιλία, σήμερα, στην ιδρυτική συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης», στην Αθήνα, καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των Κομμάτων εξέφρασε τις ευχαριστίες του ΚΚΕ για την αλληλεγγύη και την στήριξη που εκφράζουν στο ΚΚΕ και στους αγώνες του εργατικού-λαϊκού κινήματος.

Υπογράμμισε την μεγάλη σημασία του γεγονότος ότι «τα ΚΚ από κοινού με δεκάδες ΚΚ από όλο τον κόσμο στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού».
Τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να έχει τη δική του πατρίδα, ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ, να επιστρέψουν οι πρόσφυγες και να ελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές».

Υπογράμμισε την εξίσου, μεγάλης σημασίας, «κοινή πάλη των κομμάτων μας και άλλων ΚΚ ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ από τη μια και την καπιταλιστική Ρωσία από την άλλη» και της κοινής δράσης «ενάντια στον αντικομμουνισμό και στην παραχάραξη της Ιστορίας».

Κουτσούμπας για «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία»

Αποτιμώντας το έργο της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας» είπε πως ήταν «θετικό», προσθέτοντας: «όμως, στην πορεία της, μέσα σε σύνθετες συνθήκες και πολύ περισσότερο με την εκδήλωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και της έντασης του ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας, ορισμένα κόμματα δεν άντεξαν, παραβίασαν το συμφωνημένο πλαίσιο δράσης, έκαναν τις δικές τους επιλογές.

Συντάχθηκαν με τη ρωσική αστική τάξη και το ρωσικό κράτος στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξαν τον καπιταλισμό στην Κίνα και την επέκταση των κινέζικων μονοπωλίων σε όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο του αποκαλούμενου “νέου δρόμου του μεταξιού”, κάποια από αυτά έγιναν φορείς εθνικιστικών και ξενοφοβικών απόψεων, έβαλαν εμπόδια στην αλληλεγγύη στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών».

«Η στάση αυτή οδήγησε στην αναστολή της δράσης της “Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας” και στον τερματισμό της λειτουργίας της, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη στις 9 του Σεπτέμβρη, με απόφαση της Γραμματείας» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανήγγειλε την ίδρυση της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστής Δράσης», και καταλήγοντας στην εισηγητική του ομιλία αναφέρθηκε στα εξής βασικά σημεία της Ιδρυτικής Διακήρυξης:

–Στηριζόμαστε στις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού και μας ενώνει το όραμα μιας κοινωνίας δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δίχως φτώχεια, κοινωνική αδικία και ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

–Εκτιμούμε πως η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό και στη βάση αυτή απορρίπτουμε τη στήριξη ή συμμετοχή σε αστικές κυβερνήσεις στα πλαίσια του καπιταλισμού, παλεύοντας ενάντια τόσο στα φιλελεύθερα όσο και στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, σε κάθε είδους κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, μένουμε πιστοί στον επαναστατικό δρόμο για τον οποίο έδωσαν τη ζωή τους εκατομμύρια αγωνιστές σε όλο τον κόσμο.

–Τα Κόμματά μας εκτιμούν πως ο ιμπεριαλισμός δεν είναι απλώς -γενικά κι αφηρημένα- κάποια επιθετική πολιτική, αλλά είναι ο μονοπωλιακός καπιταλισμός, ο ίδιος ο καπιταλισμός στην πιο αντιδραστική του εποχή, δηλαδή στο ανώτατο στάδιό του. Είναι σύμφυτος ουσιαστικά με τη στασιμότητα, το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις παραγωγικές δυνατότητες και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, λόγω της ταξικής εκμετάλλευσης, τις αντιθέσεις ανάμεσα στα μονοπώλια και τα αστικά κράτη που οδηγούν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

–Τα κόμματα που συμμετέχουν στην “Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση” αναγνωρίζουν την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού – κομμουνισμού ως μοναδικής εναλλακτικής για τους λαούς και υπερασπίζονται τη συμβολή της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους, της ΕΣΣΔ, ενώ ταυτόχρονα μελετούν τις αιτίες ανατροπής της, που αφορούν τα ζητήματα της οικονομίας, του πολιτικού εποικοδομήματος, της στρατηγικής του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

–Σημειώνουμε ότι ο σοσιαλισμός έχει αρχές, νομοτέλειες: Την εργατική εξουσία, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό. Στη βάση αυτή απορρίπτονται θέσεις πως μπορεί να οικοδομηθεί σοσιαλισμός με «αγορά», με τη διατήρηση καπιταλιστικών επιχειρήσεων και μηχανισμών, με διατήρηση μισθωτής εργασίας από κατόχους μέσων παραγωγής, γης, την αντιμετώπιση της εργατικής δύναμης ως εμπόρευμα και την εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας από το κεφάλαιο.

–Επιδίωξη των κομμάτων μας είναι να αποκτούν ισχυρούς δεσμούς με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, να κατακτούν νέες θέσεις και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταξική πάλη, ώστε από κοινού να δρούμε σε γραμμή ρήξης με το σύστημα του καπιταλισμού και τους κάθε είδους διαχειριστές του.

–Θεωρούμε την ΕΕ επιλογή του κεφαλαίου. Η ΕΕ προωθεί μέτρα προς όφελος των μονοπωλίων, της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, ενισχύει τα χαρακτηριστικά της ως ιμπεριαλιστικού οικονομικού, πολιτικού και στρατιωτικού μπλοκ αντίθετου στα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, εντείνει τους εξοπλισμούς, τον αυταρχισμό, την κρατική καταστολή, περιορίζοντας κυριαρχικά δικαιώματα. Εκτιμάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό κέντρο, στηρίζει επιθετικά σχέδια ενάντια στους λαούς και ευθυγραμμίζεται με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ο μιλιταρισμός είναι δομικό της στοιχείο. Τις πλευρές αυτές που ενστερνίζεται και ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε στις επικείμενες ευρωεκλογές, τον Ιούνη του 2024, δυναμώνοντας ακόμα περισσότερο το Κόμμα μας.

–Θεωρούμε πως υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης για τους λαούς. Μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων προβάλλει η προοπτική μιας άλλης Ευρώπης, της ευημερίας των λαών, της κοινωνικής προόδου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της ισότιμης συνεργασίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού.

–Πιστεύουμε στο δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει κυρίαρχα τον δρόμο ανάπτυξής του, συμπεριλαμβανόμενου του δικαιώματος αποδέσμευσης από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, παλεύουμε ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

–Εκφράζουμε την εκτίμηση, πως η ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ανασύνταξη του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς αταλάντευτη διαπάλη ενάντια σε κάθε είδους αστική διαχείριση του εκμεταλλευτικού συστήματος, φιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική, ενάντια στον οπορτουνισμό που αποτελεί επίδραση της αστικής ιδεολογίας μέσα στο εργατικό κίνημα, χωρίς εναντίωση, αντίσταση και απειθαρχία στο καπιταλιστικό, αντιδραστικό οικοδόμημα της ΕΕ και όλες τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της Κομισιόν.

–Έχουμε μέτωπο ενάντια στον εθνικισμό και τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, στον ρατσισμό και τον φασισμό, απορρίπτουμε τον κάλπικο «αντιφασισμό» και τα διάφορα «αντιφασιστικά μέτωπα», τα οποία αστικές και οπορτουνιστικές πολιτικές δυνάμεις τα χρησιμοποιούν για τον εγκλωβισμό εργατικών, λαϊκών δυνάμεων στην αστική διαχείριση, αποκόβοντας τον φασισμό από το καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει για να τον χρησιμοποιεί όταν τον χρειάζεται.

–Δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών – λαϊκών αναγκών, μέσα από την ανασυγκρότηση και ισχυροποίηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, των άλλων λαϊκών κινημάτων, σε κατεύθυνση πάλης ενάντια στα μονοπώλια και στον καπιταλισμό, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

–Στο πλαίσιο της “Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης” και μέσω των διμερών σχέσεων των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων που εντάσσονται στις γραμμές της θα ενισχυθεί η ανταλλαγή της πείρας από τη δράση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στα άλλα λαϊκά κινήματα, στο κίνημα για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας, με στόχο να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες που αναπτύσσονται και να αυξηθούν οι δεσμοί των Κομμάτων μας με εργατικές – λαϊκές δυνάμεις.

–Εκτιμούμε πως η “Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση” στην πορεία της θα πρέπει να επιδιώξει την κοινή δράση με άλλα κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα στην Ευρώπη για εργατικά-λαϊκά προβλήματα, ζητήματα αντικομουνισμού, διεθνιστικής αλληλεγγύης, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Θα επιδιώξει την ενίσχυση των σχέσεων με Κομουνιστικά και Εργατικά κόμματα σε όλες τις ηπείρους με τα οποία υπάρχει κοινή αναφορά σε βασικούς ιδεολογικούς -πολιτικούς άξονες.

iefimerida.gr



«Σήμερα το πρωί, οι IDF ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα να επιτραπεί, σε όσους πολίτες της Γάζας το επιθυμούν, να εκκενώσουν μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου», αναφέρει ο στρατός του Ισραήλ στην ανακοίνωσή του.

Το Ισραήλ διέψευσε ότι ζήτησε την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη Γάζα «σε μια ώρα», μια πληροφορία που μετέδωσε νωρίτερα σήμερα Σάββατο (18.11.2023) το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αντ’ αυτού δέχθηκε το αίτημα του διευθυντή του να εκκενώσουν όσοι ασθενείς μπορούσαν μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου. «Σήμερα το πρωί, οι IDF ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα να επιτραπεί, σε όσους πολίτες της Γάζας το επιθυμούν, να εκκενώσουν μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου», αναφέρει ο στρατός του Ισραήλ στην ανακοίνωσή του.

«Πρέπει να τονιστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν ζήτησε ο στρατός μας την εκκένωση των ασθενών ή του ιατρικού προσωπικού από το νοσοκομείο και μάλιστα προτείναμε ότι όποτε υπάρχει ανάγκη για συντονισμό εκκένωσης για ιατρικούς λόγους, θα την επιτρέψουμε και θα μεταφέρουμε τους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

«Ιατρικές ομάδες θα παραμείνουν στο νοσοκομείο προς όφελος των ασθενών που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να εκκενώσουν. Επίσης, κατά τη διάρκεια της νύχτας οι IDF συνέχισαν να παρέχουν τρόφιμα, νερό και ανθρωπιστική βοήθεια στο νοσοκομείο», καταλήγει η ανακοίνωση του Ισραήλ. Αυτήν την στιγμή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2.300 ασθενείς, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι βρίσκονται μέσα στο νοσοκομειακό αυτό συγκρότημα και οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την τύχη τους έχουν ενταθεί.

Να σημειωθεί πως, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγεσούς, δήλωσε σε μήνυμά του προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι περίπου 950 άνθρωποι – εκ των οποίων οι 650 ασθενείς και οι 300 γιατροί και νοσηλευτές – εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο Αλ Σίφα.

«Το Αλ Σίφα πρέπει συνεχίσει να λειτουργεί ως νοσοκομείο. Σύμφωνα με αναφορές, εκεί εργάζονται έως και 300 ιατρικοί υπάλληλοι και νοσηλεύονται 650 ασθενείς. Ακόμη και αν η Χαμάς χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο για στρατιωτικούς σκοπούς, τα νοσοκομεία, και μάλιστα όλες οι ιατρικές εγκαταστάσεις, δεν πρέπει να παραμένουν ποτέ χωρίς προστασία από το ανθρωπιστικό δίκαιο», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. Το Al-Arabiya μετέδωσε ότι 450 ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα σε κρίσιμη κατάσταση.

businessdaily.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στη διευρυμένη ενημερωτική συνάντηση για το κρίσιμο πρόβλημα διάβρωσης της  παραλιακής ζώνης από το Αντίρριο έως τη Ρίζα Αιτωλοακαρνανίας που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο «Ναυπακτία» παρευρέθηκε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά. Στη συνάντηση πραγματοποιήθηκε εμπεριστατωμένη και αναλυτική παρουσίαση του προβλήματος από την ενεργητικότατη Επιτροπή των κατοίκων της περιοχής και έγινε αναλυτική συζήτηση για το συντονισμό όλων των τοπικών αρχών με στόχο την καλύτερη δυνατή άσκηση πίεσης προς την αρμόδια κεντρική κυβέρνηση για την εξεύρεση βιώσιμης και ολοκληρωμένης λύσης.

Στην παρέμβασή της η Χριστίνα Σταρακά υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Ο κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων από πλημμυρικά φαινόμενα λόγω της διάβρωσης της ακτογραμμής στο Δήμο Ναυπακτίας είναι υπαρκτός και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.
  • Η παράκτια διάβρωση που επιταχύνεται με γεωμετρική πρόοδο λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι πρόβλημα όχι μόνο τοπικό, αλλά εθνικό και ευρωπαϊκό. Υπολογίζεται ότι αφορά το 25% των ακτών της Ευρώπης.
  • Το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί μόνο με κάποια κατασκευαστικά έργα. Είναι πολυσύνθετο, απαιτεί ολοκληρωμένη παρέμβαση, πέρα από την κατασκευαστική πτυχή, σε θέματα περιβάλλοντος, οικιστικής ανάπτυξης και, κυρίως, πολιτικής προστασίας.
  • Το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπιστεί επομένως με πασαλείμματα και φτιασίδια, μόνο και μόνο για να πούμε ότι κάτι κάνουμε. Αν είναι σοβαρή η Πολιτεία πρέπει να προτάξει την επιστημονική τεκμηρίωση και προοπτική. Είναι επιτακτική η ανάγκη διεξαγωγής εμπεριστατωμένης μελέτης για την εξεύρεση λύσης με στόχο την αντιμετώπιση της διάβρωσης και την προστασία των οικισμών.
Με γλώσσα, που σόκαρε ακόμα και τους δημοσιογράφους, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόλμησε να κατηγορήσει σκληρά το Ισραήλ για την εξόντωση χιλιάδων Παλαιστινίων και να ειρωνευτεί έμμεσα τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, λέγοντας ότι “εμείς δεν έχουμε την εμπειρία του Ολοκαυτώματος”.

Στα γενικά θέματα οι δύο ηγέτες έμειναν σταθεροί στις θέσεις τους με διαφωνία για την κρίση στη Μέση Ανατολή, όπως φάνηκε κατά την εμφάνισή τους χθες το βράδυ ενώπιον του Τύπου, πριν από το δείπνο εργασίας τους στην καγκελαρία.

«Δεν υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό στη χώρα μας – είτε με πολιτικό είτε με θρησκευτικό κίνητρο, από τη δεξιά ή από την αριστερά, από το εσωτερικό ή το εξωτερικό», τόνισε ο καγκελάριος και επανέλαβε την «ακλόνητη αλληλεγγύη» της Γερμανίας προς το Ισραήλ.

«Το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ είναι αδιαμφισβήτητο. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ταυτόχρονα, λέμε ότι κάθε ζωή είναι εξίσου σημαντική και, όπως είμαστε εναντίον του αντισημιτισμού στη Γερμανία, είμαστε και εναντίον της περιθωριοποίησης των πέντε εκατομμυρίων μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα», πρόσθεσε.

Ερντογάν: Χιλιάδες Παλαιστίνιους έχει σκοτώσει το Ισραήλ
«Κανείς δεν μιλάει για τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που έχει σκοτώσει το Ισραήλ», αντέτεινε ο κ. Ερντογάν, έκανε λόγο για Παλαιστίνιους «ομήρους» που κρατούν οι Ισραηλινοί σε φυλακές και τόνισε ότι η Τουρκία – εν αντιθέσει προς τη Γερμανία – δεν έχει ενοχές έναντι του Ισραήλ και, επομένως, μπορεί να μιλά ξεκάθαρα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πάντως ότι η μόνη βιώσιμη λύση για την περιοχή είναι αυτή των δύο κρατών.

«Δεν είναι μυστικό ότι για την τρέχουσα κρίση έχουμε διαφορετικές – εν μέρει πολύ διαφορετικές – απόψεις. Συμμεριζόμαστε όμως την ανησυχία για μια γενικευμένη ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή και παρά τις διαφορές, είναι σημαντικό να συζητούμε απευθείας», δήλωσε ο καγκελάριος, ο οποίος καταδίκασε για μία ακόμη φορά ευθέως την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του υποστήριξε ότι ο κόσμος «μιλάει συνεχώς για την Χαμάς, αλλά αποσιωπάται η απάντηση του Ισραήλ και οι θάνατοι στη Γάζα» και αναφέρθηκε σε τεράστια διαφορά εξοπλισμού μεταξύ των δύο πλευρών, υποστηρίζοντας ότι οι Ισραηλινοί διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αλλά ψεύδονται και το αρνούνται.

“Δεν έχουμε περάσει την εμπειρία του Ολοκαυτώματος”
«Η Γάζα στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πια. Έχει ισοπεδωθεί. Υπάρχουν 13.000 νεκροί Παλαιστίνιοι, γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά, καθώς και όμηροι στην ισραηλινή πλευρά», δήλωσε και έκανε λόγο για καταστροφές νοσοκομείων, εκκλησιών και τζαμιών.

«Παρότι ο βομβαρδισμός νοσοκομείων και οι δολοφονίες παιδιών δεν επιτρέπονται από την Τορά. Ούτε στην Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θα μείνουμε σιωπηλοί; Αν δεν υψώσουμε τη φωνή μας, αν δεν κάνουμε τίποτα, θα πληρώσουμε το κόστος, όπως δείχνει η ιστορία. Και η ψυχολογία της ενοχής δεν είναι η σωστή προσέγγιση.

Δεν είμαστε ένοχοι απέναντι στο Ισραήλ. Εάν ήμασταν, ίσως δεν θα μπορούσαμε ούτε εμείς να μιλήσουμε τόσο ξεκάθαρα. Δεν έχουμε περάσει την εμπειρία του Ολοκαυτώματος. Είναι σημαντικό να σεβόμαστε τους ανθρώπους. Και ως πρωθυπουργός έχω μιλήσει με σαφήνεια κατά του αντισημιτισμού. Εμείς δεν έχουμε ενοχές έναντι οποιουδήποτε», υπογράμμισε, αναφερόμενος εμμέσως στη Γερμανία και στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους ναζί.

Να επιτευχθούν «ανθρωπιστικές εκεχειρίες»
Οι δύο πολιτικοί τόνισαν ωστόσο ότι θέλουν να συνεργαστούν προκειμένου να επιτευχθούν «ανθρωπιστικές εκεχειρίες» στην περιοχή, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε και για κατάπαυση του πυρός. «Εάν η Τουρκία και η Γερμανία το καταφέρουν, τότε θα μπορούσαμε να απελευθερώσουμε την περιοχή από τις συνεχείς συγκρούσεις», επισήμανε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Γερμανός δημοσιογράφος ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να εξηγήσει τις πρόσφατες δηλώσεις του περί «τρομοκρατικού κράτους», «γενοκτονίας» και «φασισμού» εκ μέρους του Ισραήλ, ρώτησε εάν υποστηρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ και γιατί περιγράφει την Χαμάς ως «απελευθερωτική δύναμη», όταν οι εταίροι του στο ΝΑΤΟ την θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν είναι «μια οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ, αλλά μία από τις πέντε πιο σημαντικές», υπενθύμισε ότι «χάρη στην Τουρκία» εξήχθησαν 3,5 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την Ουκρανία προς την Ευρώπη και την Αφρική και αναφέρθηκε σε χιλιάδες Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ και σε βομβαρδισμούς νοσοκομείων, εκκλησιών και τζαμιών.

«Ως μουσουλμάνος, έχω πρόβλημα με αυτό, εσείς, ως χριστιανός, δεν έχετε; Δεν υπάρχει όμως αντίδραση σε αυτό, ενώ θα έπρεπε», δήλωσε απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο και υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν διαχωρίζει μουσουλμάνους και χριστιανούς.

Για τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter
Σχετικά με το ενδεχόμενο να αποκτήσει η χώρα του μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, συμπαραγωγός των οποίων είναι και η Γερμανία, δήλωσε ότι «μαχητικά κατασκευάζουν και άλλες χώρες, μπορούμε να αγοράσουμε από αλλού», για να καταλήξει νουθετώντας τον δημοσιογράφο: «Θα πρέπει να θέτετε ερωτήσεις που είναι ανθρώπινες. Ερωτήσεις που δείχνουν ότι διαθέτετε συνείδηση, για να μπορούμε να τις απαντήσουμε, όχι τέτοιες ερωτήσεις».

Ο κ. Σολτς ευχαρίστησε πάντως τον συνομιλητή του για τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας στην εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο επιδιώκει νέους κανονισμούς, καθώς η Ρωσία έχει εδώ και λίγους μήνες αποχωρήσει από την σχετική συμφωνία.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Λεωφόρου Αθηνών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζομένους και πελάτες του καταστήματος.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία εφαρμογής της πρωτοβουλίας «Μόνιμη Μείωση Τιμής», όπου πλέον έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 868 κωδικοί προϊόντων που υπάγονται σε 37 κατηγορίες αγαθών, και για τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του προγράμματος «Καλάθι του Νοικοκυριού».

Τον πρωθυπουργό συνόδευσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

kathimerini.gr

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της GPO που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Παραπολιτικά εμφανίζουν το ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την ταυτότητα της έρευνας η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 13 – 15 Νοεμβρίου 2023 σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 ατόμων.

Σύμφωνα λοιπόν με τη δημοσκόπηση της GPO για τα parapolitika η ΝΔ παραμένει στην πρώτη θέση καθώς στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 36% και στη συνέχεια ακολουθούν στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ με 12,1% και τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 11%.

Πρόκειται για τη δεύτερη δημοσκόπηση μετά από αυτήν της Opinion Poll για το Action 24 που ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στην τρίτη θέση και το ΠΑΣΟΚ σκαρφαλώνει στη δεύτερη.

Δημοσκόπηση GPO: Πρόθεση ψήφου
ΝΔ:36%
ΠΑΣΟΚ: 12,1%
ΣΥΡΙΖΑ: 11%
ΚΚΕ: 8,9%
Ελληνική Λύση: 5,4%
Νίκη: 2,8%
Πλεύση Ελευθερίας: 3,1%
ΜέΡΑ25: 1,2%
Σπαρτιάτες: 3,6%
Αναποφάσιστοι: 10,3%

Καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 47,7%, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 13,5% και ο Στέφανος Κασσελάκης το 11,6%. Το 22,6% πιστεύει ότι κανένας από τους τρεις δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός.

Το 71,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητική/ μάλλον αρνητική για την πορεία του κόμματος, ενώ το 22,3% βλέπει θετικά/μάλλον θετικά αυτή την επιλογή.

Παράλληλα, το 63,7% εκτιμά ότι οι αποχωρήσεις στελεχών είναι μία αρνητική εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που το 74,7% πιστεύει ότι αυτές οι αποχωρήσεις θα αποδυναμώσουν το κόμμα και σε άλλο ερώτημα, το 68,8% βλέπει διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

sinidisi.gr

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών για την διάσωση των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων της χώρας που κινδυνεύουν από την υποχρηματοδότηση και την αδιαφορία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Με πρωτοβουλία της βουλευτού Λακωνίας και υπεύθυνης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, Νάγιας Γρηγοράκου, έχει ήδη κατατεθεί σχετική ερώτηση στο εθνικό κοινοβούλιο προς τα αρμόδια υπουργεία, την οποία συνυπογράφει η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος, Χριστίνα Σταρακά, ενώ πραγματοποιήθηκε στην Βουλή συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και των Καλλιτεχνικών Διευθυντών των ΔΗΠΕΘΕ.

Η Χριστίνα Σταρακά δήλωσε για το θέμα των ΔΗΠΕΘΕ χαρακτηριστικά τα εξής:

«Είχα δεσμευτεί σε συναντήσεις μου με ανθρώπους του αγαπημένου μου ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου ότι το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί στο πλευρό όλων των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας. Κι αυτό κάνουμε ως παράταξη, με όλα τα κοινοβουλευτικά και παραταξιακά μας όργανα συντεταγμένα. Γιατί ακόμα ένας θεσμός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ υπέρ της ελληνικής περιφέρειας, ενός θεσμός που φέρει την υπογραφή της θρυλικής Μελίνας, αργοπεθαίνει στα χέρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν θα το επιτρέψουμε». 

Υπενθυμίζεται ότι τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗΠΕΘΕ) δημιουργήθηκαν το 1983 από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, με ενέργειες της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, για να φτάσει ο πολιτισμός σε κάθε γωνιά της ελληνικής περιφέρειας. Ήταν ακόμα μία πρωτόγνωρη πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Αλλαγής, όπως ήταν για παράδειγμα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που είχαν ως στρατηγικό στόχο να βγει η ελληνική περιφέρεια από το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιθώριο και να μην αισθάνονται οι κάτοικοι της ελληνικής υπαίθρου «παιδιά ενός κατώτερου Θεού». Τα ΔΗΠΕΘΕ εξελίχτηκαν σε πραγματικούς θεσμούς των τοπικών κοινωνιών σε όλη την Περιφέρεια, συμβάλλοντας με αναντικατάστατο τρόπο στην αναβάθμιση της πολιτιστικής τους ζωής.

Για το πλήρες κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τα ΔΗΠΕΘΕ πατήστε εδώ: “Σε κίνδυνο ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ” – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής (pasok.gr)

Για τη συνάντηση των εκπροσώπων του Κινήματος με τους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές των ΔΗΠΕΘΕ πατήστε εδώ:

«Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση και η οικονομική ενίσχυση του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ» – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής (pasok.gr).