Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  3:34: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2023

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μίλτος Ζαμπάρας, με αφορμή τις σοβαρές καταστροφές που δημιούργησε η κακοκαιρία  «ΕΥΑ» πριν ένα έτος και που ακόμα οι αγρότες δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής στην ερώτηση του: «Οι ανεμοθύελλες που έλαβαν χώρα ήταν καταστροφικές για τις καλλιέργειες. Ειδικά για τις καλλιέργειες ελιών, η ζημιά ήταν καθολική για όλη την περιοχή από τη Σταμνά και το Αγγελόκαστρο μέχρι την Λυσιμαχεία και τα Κλεισορεύματα. Οι ζημίες καταγράφηκαν και ανέμεναν την άμεση αποζημίωση τους. Εδώ και ένα χρόνο οι παραγωγοί περιμένουν να λάβουν τις αποζημιώσεις τους και είναι άγνωστο πότε θα τις λάβουν».

Στην συνέχεια ο βουλευτής  τονίζει: «Οι αγρότες τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε δεινή κατάσταση. Οι μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα, οι φυσικές καταστροφές αλλά κυρίως οι πολύ χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων έχουν δημιουργήσει στους παραγωγούς ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο.

Οι καλλιεργητές προσπαθούν με αξιοπρέπεια να στηρίξουν την ελληνική ύπαιθρο και την αγροτική οικονομία αλλά δυστυχώς τα αυξανόμενα έξοδα σε συνδυασμό με τα μειωμένα έσοδα τους οδηγούν σε απόγνωση. Εκτός λοιπόν όλων των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, έρχονται αντιμέτωποι με τεράστιες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις τους από τον ΕΛΓΑ, και αυτό τους δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία».

Στο πλαίσιο αυτό ρωτήθηκε ο αρμόδιος Υπουργός αν θα προχωρήσει άμεσα στην καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από την ανεμοθύελλα στο Αγγελόκαστρο και τις γύρω περιοχές πριν από ένα έτος και αν θα υπάρξει πρόβλεψη για να προχωράνε πιο άμεσα οι καταβολές των αποζημιώσεων από καιρικές καταστροφές από τον ΕΛΓΑ.

 

Αιχμηρή δήλωση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη

Απάντηση στο γιατί δεν παραβρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη, κάνοντας ένα αιχμηρό σχόλιο, έδωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε προσκληθεί στην εκδήλωση, υπήρχε μάλιστα κάθισμα με το όνομά του, ωστόσο, δεν πήγε.

Ο Στέφανος Κασσελάκης το πρωί ξεκίνησε με τα πόδια από το σπίτι του, προκειμένου να πάει με το μετρό στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του ΑΝΤ1, γιατί δεν πήγε στην εκδήλωση για τον πρώην πρωθυπουργό, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε: «Τι δουλειά έχω εγώ με όλους εκείνους που έχουν σπαταλήσει τόσα δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού. Ξεχνάμε τη διαπλοκή αυτών των ετών. Μόνο εκσυγχρονισμός δεν ήταν. Ας αναλάβουν άλλοι τον μανδύα του χρέους της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα δεν το προκάλεσε».

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτήθηκε και για τις υπόνοιες του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι θα αποχωρήσει από το κόμμα, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας «είναι πολιτική ερώτηση αυτή τώρα;». Στο αν βλέπει διάλυση στο κόμμα, απάντησε «όχι».

Η διαδρομή του Στέφανου Κασσελάκη από το σπίτι του στο μετρό

protothema.gr

«Η Περιφερειακή Αρχή Φαρμάκη γελοιοποιεί το θεσμό της αιρετής Περιφέρειας και αυτοακυρώνεται στην πράξη για την αξιοποίηση του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου». Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κώστας Καρπέτας μετά τη σημερινή (7/11/2023) απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με την οποία η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υποχρεώνεται να συμμορφωθεί με την απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και να προχωρήσει σε αξιολόγηση της μοναδικής προσφοράς που είχε κατατεθεί για το έργο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Κώστας Καρπέτας, ο οποίος είναι και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας:

«Σήμερα, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, γίναμε μάρτυρες ενός ακόμη επεισοδίου στο σίριαλ της αυτοακύρωσης της Περιφερειακής Αρχής Φαρμάκη για την αξιοποίηση του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας «Λαδόπουλου» στην Πάτρα.

Τα τέσσερα χαμένα χρόνια που προηγήθηκαν η Περιφερειακή Αρχή Φαρμάκη:

  1. Ακύρωσε τον Δημόσιο χαρακτήρα του έργου.
  2. Επαναπροκήρυξε το έργο με τη μέθοδο της Σύμπραξης με Ιδιώτη, με προϋπολογισμό στο ήμισυ του αρχικού και με ελλιπείς μελέτες, καθώς δεν είχε γίνει έλεγχος της στατικής επάρκειας των κτιρίων προς αξιοποίηση.
  3. Ακύρωσε και επικαιροποίησε τους όρους του Διαγωνισμού, με το επιχείρημα ότι υπήρξε μόνο μια προσφορά, και ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει υγιής ανταγωνιστικός διάλογος λόγω της ύπαρξης μόνο μιας προσφοράς.
  4. Διέδωσε ειδήσεις περί ύπαρξης άλλων επενδυτών.

Τελικά, η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων με την υπ'αριθμ. 1509/2023 απόφασή της, ανάγκασε την Περιφερειακή Αρχή να αξιολογήσει τη μία και μόνη προσφορά, βασιζόμενη στο επιχείρημα ότι η ίδια η πρόσκληση προέβλεπε κάτι τέτοιο.

Οι ευθύνες του κύριου Φαρμάκη είναι σαφείς και απαράγραπτες. Ερωτήματα προκύπτουν και απαιτούν απάντηση από τον ίδιο:

Γιατί συμπεριέλαβε ρητό όρο στην πρόσκληση ότι η συμμετοχή ενός υποψηφίου δεν αποτελεί κώλυμα για την κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού;

Γιατί αποφάσισε τη ματαίωση του διαγωνισμού με την αιτιολογία της μοναδικής προσφοράς ενός υποψηφίου, ενώ γνώριζε ότι η απόφασή του θα ακυρωνόταν;

Ο ανταγωνιστικός διάλογος μεταξύ ποίων θα γίνει τώρα;

Αναμένουμε τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Φαρμάκη. Για μας, το εμβληματικό έργο ανάπλασης του Λαδόπουλου, που οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε ως πρωτοπόρο και καινοτόμο, και σήμερα συνεχώς απαξιώνεται και υποβαθμίζεται, θα το παρακολουθούμε βήμα προς βήμα για να μην χαθεί η μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της νότιας πλευράς της Πάτρας, που θα αλλάξει όλη τη μορφή της Πάτρας.»

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Αναπόφευκτη» μοιάζει η «τελική επίθεση» του ισραηλινού στρατού σε νοσοκομεία και τούνελ, στρατηγικές θέσεις σύμφωνα με τον IDF της Χαμάς, με τους νεκρούς Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας να έχουν φτάσει τους 10.022 από το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις συνέχισαν να σφυροκοπούν αδιάκοπα κατά τη διάρκεια της νύχτας τον πολιορκημένο θύλακα, πλησιάζοντας κάθε ώρα που περνά και πιο κοντά στο κέντρο της Γάζας.

Πλησιάζει η ώρα της εισβολής στα τούνελ

Στόχος του ισραηλινού στρατού να ξεκινήσει το επόμενο στάδιο της στρατιωτικής επιχείρησης, παρά την προτροπή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για «τακτικές παύσεις». Το στάδιο αυτό έχει διττή στόχευση: Πρώτον τον περιορισμό και την καταστροφή των τούνελ της Χαμάς μέσα στον οικιστικό ιστό της Γάζας και δεύτερον, την «κατάληψη» της πόλης μέχρι το κέντρο της, προκειμένου να καταληφθεί το διοικητήριο της Χαμάς, το οποίο, σύμφωνα με τον IDF, βρίσκεται κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Την επιχείρηση στην πραγματικότητα επιβεβαίωσε ο απόστρατος στρατηγός του IDF, Γιόρα Άιλαντ, λέγοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει να προχωρήσει σε αυτή την επιχείρηση, ακόμα και με τίμημα χιλιάδες νεκρούς αμάχους!

«Είναι αναπόφευκτη η διεξαγωγή επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Αλ Σίφα, κάτω από το οποίο υπάρχει κέντρο επιχειρήσεων της Χαμάς και δαιδαλώδεις σήραγγες που χρησιμοποιούνται ως ορμητήριο από μαχητές της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης», ήταν η διατύπωση του πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, προκαλώντας αίσθηση.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, ο υποστράτηγος εξέφρασε την άποψη πως οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν μια τέτοια επιχείρηση του ισραηλινού στρατού ακόμη και εάν στοίχιζε τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους.

Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του αρχηγού της CIA Μπιλ Μπερνς στο Ισραήλ, ο Άιλαντ είπε: «Ελπίζω πως θα του το εξήγησαν. Και αν υπάρχει βούληση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο (νοσοκομείο) Αλ Σίφα, που τη θεωρώ αναπόφευκτη, ελπίζω ο επικεφαλής της CIA να έλαβε μια εξήγηση γιατί είναι απαραίτητη και γιατί οι ΗΠΑ πρέπει τελικά να υποστηρίξουν μια τέτοια επιχείρηση, ακόμη κι αν στη συνέχεια υπάρξουν χιλιάδες πτώματα αμάχων στους δρόμους».

Γκουτέρες: Η Γάζα γίνεται νεκροταφείο παιδιών

Η προστασία των αμάχων θα πρέπει να είναι «πρωταρχικής σημασίας» στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, τόνισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιώντας ότι η Λωρίδα της Γάζας μετατρέπεται σε «νεκροταφείο παιδιών».

«Οι χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί πλήττουν αμάχους, νοσοκομεία, προσφυγικούς καταυλισμούς, τεμένη, εκκλησίες και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων και καταφυγίων. Κανείς δεν είναι ασφαλής», είπε ο Γκουτέρες μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Ταυτόχρονα, η Χαμάς και άλλοι μαχητές χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και συνεχίζουν να εκτοξεύουν ρουκέτες αδιακρίτως εναντίον του Ισραήλ», συνέχισε.

Ο Γκουτέρες είπε ότι διαπράττονται σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και έκανε ξανά έκκληση για μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

«Τακτικές παύσεις» ζήτησε ο Μπάιντεν

Ωστόσο, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, συζήτησαν τη δυνατότητα «τακτικών παύσεων» στους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συζητούν με το Ισραήλ αυτές τις προσωρινές ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα αλλά πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή αυτών των συζητήσεων, όχι στο τέλος». Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν είναι πρόσφορη μια γενική κατάπαυση του πυρός αυτήν τη στιγμή.

Νετανιάχου: Επόμενη θα είναι η Ευρώπη

«Εάν η Μέση Ανατολή ''πέσει'' στον "άξονα του τρόμου", η Ευρώπη θα είναι η επόμενη», προειδοποίησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας σε δεκάδες ξένους πρέσβεις στην Ιερουσαλήμ. «Και κανείς δεν θα είναι ασφαλής» δήλωσε εμφατικά! Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς «δεν είναι μια τοπική μάχη». «Η νίκη μας είναι η δική σας νίκη», υποστήριξε.

Ο Νετανιάχου αποκάλεσε τον αγώνα του Ισραήλ κατά της Χαμάς σαν μια «ευρύτερη μάχη μεταξύ πολιτισμού και βαρβαρότητας».

«Η βαρβαρότητα καθοδηγείται από έναν ευρύτερο άξονα τρόμου», δήλωσε. «Ο άξονας του τρόμου καθοδηγείται από το Ιράν. Περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς, τους Χούτι και τα άλλα τσιράκια τους. Επιδιώκουν να επαναφέρουν τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο σε έναν Μεσαίωνα. Επιδιώκουν να τορπιλίσουν, να εκτροχιάσουν κάθε πρόοδο προς την ειρήνη».

Ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε ότι αφού το Ισραήλ καταστρέψει τη Χαμάς, θα προσφέρει στον λαό της Γάζας «ένα πραγματικό μέλλον, ένα μέλλον υπόσχεσης και ελπίδας».

Απειλές Χαμάς κατά ΗΠΑ: Έχουν βρώμικα σχέδια

Από την πλευρά του, το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στο Λίβανο Ουσάμα Χαμντάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η παλαιστινιακή οργάνωση θα παραμείνει στη Λωρίδα της Γάζας και δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να επιβάλουν τα «βρώμικα σχέδιά» τους που στοχεύουν στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης που βολεύει τις ίδιες και τον κατακτητή. «Ο λαός μας δεν θα δεχτεί μια νέα κυβέρνηση του Βισύ», συνέχισε, κάνοντας αναφορά στο φιλοναζιστικό καθεστώς της κατεχόμενης Γαλλίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι ο στόχος του πολέμου του στη Γάζα είναι «να αφανίσει τη Χαμάς», σε απάντηση για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με τη Χαμάς.

«Σε αυτούς που πιστεύουν ότι η Χαμάς θα εξαφανιστεί (λέω ότι) θα παραμείνει σταθερά στη συνείδηση (…) του λαού μας και καμία δύναμη στον κόσμο δεν θα μπορεί να την εξαλείψει ή να την περιθωριοποιήσει», είπε ο Ουσάμα Χαμντάν, ο επικεφαλής της Χαμάς στον Λίβανο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

cnn.grΚατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ