Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  6:45: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2023

Μετά από σύντομη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»

Πέθανε σήμερα το πρωί, σε ηλικία 93 ετών, η σύζυγος του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου, Δέσποινα Παπαδοπούλου.

Η Δέσποινα Παπαδοπούλου η οποία διέμενε στη Νέα Ερυθραία, πέθανε στις 9.30 το πρωί της Κυριακής στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ύστερα από σύντομη νοσηλεία.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε μια μεγάλη συμφωνία προχώρησαν δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ο λόγος για τη Σαουδική Αραβία και την Κίνα, οι οποίες υπέγραψαν συμφωνία που «εξοστρακίζει» το δολάριο από τις συναλλαγές τους.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και η Κεντρική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία ανταλλαγής τοπικού νομίσματος αξίας 50 δισεκατομμυρίων γιουάν (6,93 δισεκατομμύρια δολάρια) ή 26 δισεκατομμυρίων ριάλ Σαουδικής Αραβίας, δήλωσαν και οι δύο τράπεζες τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, καθώς οι διμερείς σχέσεις εξακολουθούν να ενισχύονται.

Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, και η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο, έχουν προχωρήσει το σχεδιασμό για να αναπτύξουν τις εμπορικές τους σχέσεις πέρα από την αγορά ενέργειας τα τελευταία χρόνια, επεκτείνοντας τη συνεργασία τους σε τομείς όπως η ασφάλεια και η τεχνολογία.

Η συμφωνία ανταλλαγής (swap), η οποία θα ισχύει για τρία χρόνια και μπορεί να παραταθεί με αμοιβαία συμφωνία, «θα βοηθήσει στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας… στην επέκταση της χρήσης των τοπικών νομισμάτων… και στην προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων» μεταξύ του Ριάντ και του Πεκίνου, ανέφερε η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας.

Η Κίνα εισήγαγε σαουδαραβικό αργό αξίας 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 83% των συνολικών εξαγωγών του βασιλείου στον ασιατικό γίγαντα.

Η Ρωσία παρέμεινε ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας τον Οκτώβριο παρά τις υψηλότερες τιμές του ρωσικού αργού, με τις εισαγωγές της Σαουδικής Αραβίας να μειώνονται κατά 2,5% από τον προηγούμενο μήνα, καθώς συνέχισε να περιορίζει την προσφορά.

Οι συμφωνίες swap

Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping δήλωσε στους Άραβες ηγέτες του Κόλπου τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η Κίνα θα εργαστεί για να αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε γιουάν, αλλά δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη το νόμισμά της για αγορές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία.

Το Πεκίνο έχει το μεγαλύτερο δίκτυο συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων στον κόσμο, με τουλάχιστον 40 χώρες, αλλά σπάνια αποκαλύπτει τους ευρύτερους όρους των συμφωνιών του.

«Η Κίνα φαίνεται να χρησιμοποιεί τις γραμμές swap με πολύ διαφορετικό τρόπο από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Weitseng Chen, αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

«(Η Κίνα) το χρησιμοποιεί ως πιστωτικό όριο, επομένως βρίσκεται σε σταθερή βάση, αντί για εφάπαξ πράξη, όπως κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης». 

Η Αργεντινή τον Οκτώβριο ενεργοποίησε μια γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων με την Κίνα για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια, ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ενισχύσει την αύξηση των εξαντλημένων συναλλαγματικών της αποθεμάτων εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης, με ετήσιο πληθωρισμό πάνω από 130% και ενώ τα συναλλαγματικά αποθέματα σε δολάρια στην κεντρικής τράπεζά της αγγίζουν αρνητικά επίπεδα.


BRICS: Άνοδος +56% των εμπορικών συναλλαγών

Το εμπόριο μεταξύ των πέντε κρατών της ομάδας των BRICS αυξήθηκε κατά 56% τα τελευταία πέντε χρόνια, φτάνοντας συνολικά τα 422 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

Τα πέντε υπάρχοντα μέλη των BRICS, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική σύναψαν διεθνείς εμπορικές συμφωνίες αξίας 422 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2017 και 2022.

Οι χώρες BRICS παραμένουν σημαντικοί εμπορικοί εταίροι καθώς είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους και αγροτικά προϊόντα, εκτός από τη Ρωσία.

Ωστόσο, η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, συμπληρώνει τη συμμαχία εξάγοντας αργό πετρέλαιο σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.
Η άνοδος του εμπορίου μεταξύ 2017 και 2022 παραμένει φυσιολογική.

Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν το 2023, καθώς η συμμαχία BRICS επιδιώκει να τερματίσει την εξάρτηση από το δολάριο.


Καθώς η ζήτηση για εμπόριο μεταξύ των χωρών BRICS αυξάνεται, οι πιθανότητες η συμμαχία να πραγματοποιεί συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα και όχι σε δολάριο παραμένουν υψηλές.

Η εξέλιξη θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές του δολαρίου, καθώς οι BRICS ενδέχεται να ξεκινήσουν όλες τις συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα.

Οι διασυνοριακές συναλλαγές στα αντίστοιχα τοπικά τους νομίσματα αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσαν να προσθέσουν πίεση στην οικονομία των ΗΠΑ. Διαβάστε εδώ για να μάθετε πόσοι τομείς στις ΗΠΑ θα επηρεαστούν εάν οι BRICS σταματήσουν να χρησιμοποιούν το δολάριο για το εμπόριο.

Η εξέλιξη θα μπορούσε να «πνίξει» το δολάριο ΗΠΑ και να μειώσει τη δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης νομίσματος στις διεθνείς αγορές.

Εάν η ζήτηση για το δολάριο πέσει, η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα.

Μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να κάνει τις τιμές να εκτοξευθούν στα ύψη στις ΗΠΑ και η πιθανότητα υπερπληθωρισμού να παραμένει υψηλή.

Εάν οι BRICS ανακοινώσουν ότι θα χρησιμοποιήσουν τοπικά νομίσματα για συναλλαγές το 2024, η κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ θα απομειωθεί σταδιακά.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Στο πλαίσιο αυτό ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας πραγματοποίησε επίσκεψη στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Αγρινίου, όπου συναντήθηκε με τους εργαζόμενους της δομής, την υπεύθυνη του Ξενώνα κα Μακρυδήμα και παρουσία του Αντιδημάρχου Αγρινίου κ. Κώστα Καλατζή. 

Κατά την επίσκεψη είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για της δράσεις της δομής και για τις ανάγκες της. Ο βουλευτής αμέσως μετά την συνάντηση δήλωσε : «Επισκέφθηκα σήμερα την Δομή Φιλοξενίας Γυναικών Αγρινίου και διαπίστωσα την πολύ σοβαρή δουλειά που γίνεται από την επιστημονική ομάδα της δομής για κακοποιημένες γυναίκες αλλά και την ανάγκη για την δημιουργία από το κράτος ενός στιβαρού  πλαισίου που θα αποτρέπει κακοποιητικές συμπεριφορές προς τις γυναίκες και παράλληλα θα στηρίζει τα θύματα. Εύχομαι κάποια στιγμή η κοινωνία μας να φτάσει στο επίπεδο που δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν τέτοιες δομές»

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έπειτα από 15 και πλέον ώρες συνεδρίασης στη Βουλή, απορρίφθηκαν από την ολομέλεια οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της σύμβασης «717» (ευθύνες υπουργών σχετικά με τη σύμβαση αναβάθμισης του συστήματος τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Προμαχώνα).

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ στρεφόταν κατά των πρώην υπουργών Μεταφορών & Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή αντίστοιχα, ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στρεφόταν, κατά των πρώην υπουργών Μεταφορών και Υποδομών Καραμανλή, Χατζηδάκη, Χρυσοχοΐδη και Σπίρτζη.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, δεν μετείχε στην ψηφοφορία (που τον αφορούσε) εκείνος εναντίον του οποίου στρεφόταν η πρόταση άσκησης δίωξης. Για να ληφθεί απόφαση, απαιτείτο απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών.

Τα αποτελέσματα των μυστικών ψηφοφοριών
1η ψηφοδόχος (Κώστας Αχ. Καραμανλής)

1η ψηφοδόχος (Κώστας Αχ. Καραμανλής)

Ψήφισαν 298, έγκυρα 295, άκυρα 3

Επί της α’ πρότασης του ΠΑΣΟΚ, για τον πρώην υπουργό Κ. Αχ. Καραμανλή (απιστία, παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:

Ναι: 129
Όχι: 157
Παρών: 9
Επί της β΄ πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον πρώην υπουργό Κ. Αχ. Καραμανλή (απιστία, παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:

Ναι: 136
Όχι: 157
Παρών: 2

2η ψηφοδόχος (Χρήστος Σπίρτζης)

Ψήφισαν 299, έγκυρα 287, άκυρα 11, λευκά 1

Επί της α’ πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τον πρώην υπουργό Χρ. Σπίρτζη (παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:

Ναι: 127
Όχι: 152
Παρών: 8
Επί της β’ πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον πρώην υπουργό Χρ. Σπίρτζη (παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:

Ναι: 133
Όχι: 152
Παρών: 2
3η ψηφοδόχος (Κωστής Χατζηδάκης)

Ψήφισαν 298, έγκυρα 291, άκυρα 7

Επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην υπουργό Κ. Χατζηδάκη (παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:

Ναι: 104
Όχι: 155
Παρών: 32
4η ψηφοδόχος (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης)

Ψήφισαν 298, έγκυρα 292, άκυρα 6
Επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη (παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:

Ναι: 102
Όχι: 157
Παρών: 33

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

ethnos.gr

Με νέο κύμα αποχωρήσεων σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ – αυτή τη φορά από την Νεολαία του κόμματος – είναι αντιμέτωπος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεολαίας και οι πληροφορίες προεξοφλούν μαζικές αποχωρήσεις στελεχών της που θα προστεθούν στον μακρύ κατάλογο της «εξόδου» από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τότε που ανέλαβε πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ βαθαίνει μέρα με την ημέρα, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης αναζητά συμμαχίες, όπως έδειξε χθες με την επιστολή που έστειλε προς τον Νίκο Κοτζιά με την οποία αποδέχεται τον διάλογο με το ΠΡΑΤΤΩ για την συνεργασία τους.

Η πολιτική «μοναξιά» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά την διάσπαση και την φυγή Ομπρέλας και της ομάδας Αχτσιόγλου-Χαρίτση που συνέπηξαν ανεξάρτητη ΚΟ από 11 βουλευτές, συνοδεύεται από προσπάθεια των υποστηρικτών του να καταδείξουν ότι όσοι έφυγαν ήταν «του συστήματος».

Είναι ενδεικτικό ότι χθες, ο Παύλος Πολάκης αναδημοσίευσε ανάρτηση από τον λογαριασμό με το ψευδώνυμο «Billy Butcher» που έγραψε: «Ποιοι πολεμήθηκαν από το σύστημα τα τελευταία χρόνια; Τσίπρας, Πολακης, Παππάς, Δούρου, Κοντζιας. Που βρίσκονται σήμερα όλοι αυτοί; Τυχαίο θα είναι», αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για την ομάδα Αχτσιόγλου-Χαρίτση και την Ομπρέλα, μετά τη διάσπαση. Ο «νούμερο δύο» του ΣΥΡΙΖΑ πλέον, βουλευτής Χανίων επιδοκίμασε με το εξής σχόλιο: «Εντελώς τυχαίο…».


Όλα αυτά, στον απόηχο της απηνούς κόντρας Κασσελάκη με τους αποχωρήσαντες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε με μια ανάρτηση να περάσει για μια ακόμη φορά την ευθύνη της διάσπασης στην άλλη πλευρά. «Με το χέρι στην καρδιά, αν είχε έρθει προεκλογικά η Έφη Αχτσιόγλου και μου είχε πει “αυτή η καρέκλα είναι το όνειρο της ομάδας μου, ή βγαίνω πρόεδρος ή φεύγω”, θα είχα κάνει πίσω. Θα είχα αποσύρει την υποψηφιότητά μου για χάρη της ενότητας», ανέφερε μεταξύ άλλων, δηλώνοντας πως ο ίδιος έχει ήσυχη τη συνείδησή του: «Πρότεινα σημαντικές θέσεις και αξιώματα, επανειλημμένα. Ήταν αφόρτιστοι για την ενότητα. Ήταν φορτισμένοι για τη διάσπαση. Χθες είχαμε την πρώτη μεταπολιτική διάσπαση στην ιστορία της χώρας. Άνθρωποι που γίνονται διασπαστές όχι για ιδεολογικούς λόγους, αλλά επειδή δεν κέρδισαν τις εσωκομματικές εκλογές», έγραψε, προσθέτοντας ότι η ενότητα αρχίζει τώρα.

Είναι προφανής η μετάθεση της ευθύνης στους αποχωρήσαντες, με ταυτόχρονη σαφή υπόδειξη ότι είναι καρεκλοκένταυροι.

Η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη

Η ομάδα των 11 προχωρά πυρετωδώς στα επόμενα βήματα
Η ομάδα των 11 ανεξαρτητοποιηθέντων απάντησε καυστικά στην ανάρτηση Κασσελάκη. Έκαναν λόγο για «χυδαιότητα», ενώ παράλληλα τον κάλεσαν να διαβάσει τα κείμενα όσων αποχώρησαν, αν και ίσως νομίζει ότι είναι… «πουμαρό» όπως αναφέρουν σκωπτικά, απαντώντας έτσι στην ατάκα του κ. Κασσελάκη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ όπου αποχώρησε η Ομπρέλα, την οποία είχε χαρακτηρίσει… σάλτσα πουμαρό: «Κάνουν δήθεν αριστερή πολιτική με τεράστια κείμενα γεμάτα αόριστες σάλτσες -πολιτική του Pummaro», είχε πει τότε.

Αναλυτικά η απάντηση της ομάδας 6+6:

«Η χυδαιότητα της σημερινής ανάρτησης του κ. Κασσελάκη επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής μας να αποχωρήσουμε από το κόμμα Κασσελάκη.

Δεν έχουμε καμία διάθεση να ακολουθήσουμε τον δρόμο που ο ίδιος έχει επιλέξει για τον εαυτό του. Για άλλη μια φορά απαντά στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις.

Αν θέλει να κατανοήσει και τους υπόλοιπους πολιτικούς λόγους των μαζικών αποχωρήσεων χιλιάδων αγωνιστών από το κόμμα του, τον παραπέμπουμε στη χθεσινή δήλωση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και στα δεκάδες άλλα κείμενα αποχωρήσεων που έχουν κατατεθεί τις τελευταίες ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη μας το σοβαρό ενδεχόμενο να νομίζει οτι είναι ”πουμαρό”.

Η δική μας υποχρέωση είναι η επιλογή της ευθύνης και της ελπίδας: η μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην επικίνδυνη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, κάτι που είναι φανερό ότι ο κ. Κασσελάκης αδυνατεί να υπηρετήσει.

Υ.Γ: Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πολύ θράσος ενας ανθρωπος που δεν εχει υπάρξει στην Αριστερά παρά μόνο ως διεκδικητής ή κάτοχος καρέκλας να κάνει μαθήματα ανιδιοτέλειας σε ανθρώπους που έχουν δώσει πολιτικές και κοινωνικές μάχες έπι πολλά χρόνια στα κινήματα και στο κόμμα χωρίς καμία απολύτως καρέκλα».

Μάλιστα ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο Open επεσήμανε: «Αναγκαστήκαμε να απαντήσουμε σε μία χυδαία επίθεση» από τον κ. Κασσελάκη τόνισε ο ανεξάρτητός πλέον βουλευτής Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «αρέσκεται στην τοξικότητα» για να προσθέσει: «Δεν αντιμετωπίζουμε όλοι μας την πολιτική με όρους καρέκλας. Υπηρετούμε αρχές. Είναι τεράστια η διαφορά στην αντίληψη του τι είναι πολιτική και πώς ασκείται».

Σήμερα ή αύριο επίσης οι 11 βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη της ομάδας Αχτσιόγλου-Χαρίτση και της Ομπρέλας του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα αποφασίσουν σε κοινή συνεδρίαση για τους ρόλους που θα αναλάβουν ο καθένας, έτσι ώστε από τη Δευτέρα κιόλας να καταθέσουν στον πρόεδρο της Βουλής το αίτημα για τη συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ωστόσο, τα κορυφαία στελέχη και οι υπουργοί της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να κάνουν το δεύτερο, αποφασιστικό βήμα ενόψει ευρωεκλογών, με την ίδρυση και του νέου κόμματος.

Οι συζητήσεις είναι ιδιαίτερα προχωρημένες, καθώς, μετά την σύσταση της νέας ΚΟ είναι έτοιμοι και τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα της κυβερνώσας και ανανεωτικής Αριστεράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βρεθεί και τα γραφεία που θα στεγάσουν τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ», στον Νέο Κόσμο.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ροδόπης Φερχάτ Οζγκιούρ που μετέχει στη νέα ΚΟ, εκτίμησε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των 11: «Κατά την ταπεινή μου γνώμη και άποψη, και άλλοι σύντροφοι, συνάδελφοι θα εισχωρήσουν στο νέο σχήμα στο Κοινοβούλιο. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία εντός των συναδέλφων λόγω του ότι αυτή τη στιγμή μέσα στο Κοινοβούλιο υπάρχει μεγάλο κενό από την Αριστερά μέχρι το Κέντρο», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Πηγή: iefimerida.gr